فهرست مطالب

آیین حکمت - پیاپی 18 (زمستان 1392)

فصلنامه آیین حکمت
پیاپی 18 (زمستان 1392)

  • 222 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/11/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن امینی صفحه 7
    این نوشتار، با روش عقلی- تحلیلی، به بررسی فهم پذیری، بیان پذیری و انتقال پذیری تجربه های عرفانی و عدم آنها پرداخته است. هدف آن موجه سازی تجارب عرفانی با روی آورد تحلیلی- منطقی در سه مقام فوق است. عرفا معرفت الهی را از دو راه ممکن می دانند: عقل و شهود، اما به برتری روی آورد شهودی نسبت به روی آورد عقلی باور دارند. این مقاله، بر پایه علم حضوری، عقل منور، تعامل مکرر عارفان با تجربه های شهودی شان، و لوازم بین به معنای عام، تجارب شهودی را از هر سه نگاه منطقا دفاع پذیر دانسته است.
    کلیدواژگان: تجارب عرفانی، حجیت، فهم ناپذیری، بیان ناپذیری، انتقال ناپذیری
  • مجتبی جلیلی مقدم، حسین معصوم صفحه 41
    مکتب های فلسفی مشاء و متعالیه، هر چند به طور مستقل و خاص به مباحث معرفت شناختی آن گونه که در فلسفه غربی در دوره جدید مطرح شده نپرداخته اند، هر کدام ضمن مباحث هستی شناسانه خود به آن نظر دارند و برای تبیین چگونگی حصول معرفت به عالم خارج می کوشند.
    نمایندگان بزرگ این دو مکتب بزرگ یعنی ابن سینا و صدرالمتالهین، به فراخور هستی شناسی خویش، دیدگاه های بدیعی در باب متعلق شناخت، فاعل شناسا و نیز چیستی علم ارائه کرده اند. ابن سینا علم به عالم خارج را از سنخ انتزاع می داند و، بر این اساس، با قایل شدن به وجود کلی طبیعی در عالم خارج و نیز با اعتقاد به قوای بیرونی و درونی برای نفس آدمی، که در نهایت از عقل فعال مستفیض می شود، به تبیین درک عینی عالم خارج می پردازد. اما صدرالمتالهین با نگاه اصالت وجودی خویش راه دیگری برای این تبیین می پیماید. در این دیدگاه، آنچه عالم خارج را تشکیل داده امری غیرماهوی و از جنس وجود است و وجود کلی طبیعی را برنمی تابد؛ نفس نیز از جنس وجود می باشد و قوای آن مراتب و شئون آن هستند؛ علم به واقعیات خارجی نیز نه از جنس انتزاع بلکه وجود برتر آنها در مراتب مختلف است. این وجود برتر راهگشای عینیت معرفت به عالم خارج در دیدگاه صدرایی است.
    در این نوشتار در پی آنیم که چگونگی امکان کسب معرفت عینی به عالم خارج را در فلسفه ابن سینا و صدرالمتالهین تبیین کرده، پایه های تشکیل دهنده این عینیت را با یکدیگر مقایسه کنیم.
    کلیدواژگان: معرفت عینی، متعلق شناخت، فاعل شناسا، کلی طبیعی، عقل فعال، انطباق
  • غلامحسین جوادپور صفحه 65
    باورها همواره معجونی از پندارها و خرافات با حقایق و راستی ها بوده اند و بشر همواره این دغدغه را داشته تا اعتقادات خود را با در دست داشتن معیارهایی بپیراید. معرفت شناسان با ارائه ملاک هایی درصدد راستی آزمایی باورها برآمده و سازوکاری برای این امر ترسیم کرده اند. باورهای دینی به دلیل گستره و اهمیت زیاد آنها و نیز ماورایی بودن شان محور اختلاف فراوانی شده اند؛ نظام های معرفتی ای مانند قرینه گرایی و وثاقت گرایی ارزش معرفتی این باورها را سنجیده اند. زگزبسکی، با درانداختن ساختاری فضیلت گرا و با ابداع برخی از اصول کلی، نگاهی نو به ارزش عقلانی باورهای دینی دارد. وی، نخست،رویه های رایج در معرفت شناسی دینی را نقد می کند و، سپس، با استفاده از دو ویژگی «فطری بودن» و «فراگیری» عقل سه اصل عقلانیت ارائه می کند و باورها را براساس آنها می سنجد. در نگاه او، باورهای دینی توان برآوردن این معیارها را دارند. این مقاله به بررسی رویکردهای سلبی و ایجابی وی در این زمینه می پردازد.
    کلیدواژگان: عقلانیت، باور دینی، فضایل عقلانی، زگزبسکی، قوای معرفتی، معرفت شناسی فضیلت محور
  • سیدقوام الدین حسینی سیاهکلرودی صفحه 103
    اسماء و صفات الهی راه شناخت خدا و توجه به ذات بی مانند او می باشند. قرآن کریم و روایات ژرف ترین معارف را درباره اسماء و صفات خداوند بزرگ فرا روی اندیشمندان و طالبان حق قرار داده اند. یکی از این معارف در جمعی از احادیث آمده است که راویان شیعه و سنی از رسول گرامی اسلام6، درباره احصای اسماء نقل کرده اند. این نوشتار برای درک عمیق تر معنای احصا، پس از بررسی این احادیث، آرای اندیشمندان مسلمان را در معنای احصا دسته بندی و به اندیشه در آنها پرداخته است. از نگاه نویسنده، به زبان آوردن این اسماء همراه اعتقاد و ایمان به آنها در دعا و غیر آن معنای ظاهر احصای اسماء الهی و متناسب با معنای لغوی آن است. معانی عرفانی و دقیقی که در تفسیر احصا آمده است، افزون بر اینکه حقایقی ثابت و انکارناپذیرند، می توانند معانی باطنی احصای اسماء به شمار آیند.
    کلیدواژگان: احصای اسماء، تخلق به اسماء الهی، تحقق به اسماء الهی، مظهریت برای اسماء الهی، انحصار اسماء الهی، دعا
  • علی شیروانی صفحه 133
    تشبیه و تنزیه دو واژه متداول در فرهنگ اسلامی است، اما ابن عربی طبق مبانی خاص خود، به ویژه وحدت وجود، تفسیری تازه از آن ارائه می دهد و معرفت صحیح خدای تعالی را در جمع میان تشبیه و تنزیه می یابد و براساس این الگوی معرفتی جدید به جمع میان نصوص به ظاهر ناسازگار دینی در زمینه اسماء و صفات خدای متعال می پردازد. در این مقاله، ضمن تبیین دیدگاه ابن عربی در این باره لوازم الهیاتی نظریه او تبیین می گردد.
    کلیدواژگان: تشبیه، تنزیه، ابن عربی، عرفان اسلامی، وحدت وجود
  • محمدحسین طالبی صفحه 149
    امروزه، یکی از دلایل اهمیت قانون طبیعی آن است که این آموزه از جمله مبانی توجیه گر حقوق بشر به شمارمی رود. قانون طبیعی (natural law) با حقوق طبیعی (natural rights) تفاوت دارد. سابقه قانون طبیعی بیش از 25قرن است، در حالی که پیشینه مباحث مربوط به حقوق طبیعی از سه قرن و نیم فراتر نمی رود. قانون طبیعی بنیاد حقوق طبیعی است.
    دانشمندان غربی در تفسیر دکترین قانون طبیعی اتفاق نظر ندارند. اختلاف نظر آنان در محتوای قانون طبیعی در طول زمان ناشی از اختلاف در برداشت از واژه طبیعت بوده است.
    هدف اصلی این نوشتار تبیین کاربری ها و تفاسیر گوناگون آموزه قانون طبیعی است. استقرای نسبتا تام در آثار منتشرشده طرفداران قانون طبیعی در غرب چهار تفسیر از قانون طبیعی را به خواننده الهام می کند. دو برداشت از این چهار تفسیر با برخی از عقاید اسلامی سازگار است. این نگارش، علاوه بر تاکید بر برگردان صحیح عبارت «natural law» به قانون طبیعی]نه حقوق طبیعی[، درصدد بیان این چهار تفسیر از این آموزه است.
    کلیدواژگان: قانون طبیعی، حقوق طبیعی، طبیعت، اراده خدا، عقل، غریزه، نظام جهان
  • سیدمحمدمهدی نبویان، سیدمحمود نبویان صفحه 177
    مسئله وحدت وجود از مسائل کلان هستی شناختی است که در فضای عرفانی پدید آمده و آرام آرام در فضای فلسفی وارد شده است. قبول یا رد آن تمام مسائل فلسفی را تحت الشعاع قرار می دهد. با قبول وحدت وجود، عالم رنگ دیگری به خود گرفته، در معنای غلیظ آن، علیت از میان موجودات رخت بر می بندد. نیز وحدت وجود تحلیل دیگری از وجود حضرت حق و شریعت خواهد داد. فیلسوفانی قبل از صدرالمتالهین در این باب بحث کرده اند، اما ملاصدرا مدعی برهانی ساختن این مسئله و تبیین صحیح و دقیق آن شده است.
    در این مقاله، به بیان تقریر ملاصدرا و ادله آن در باب وحدت شخصی وجود می پردازیم. ایشان با ارائه پنج استدلال: وجود رابط، بسیط الحقیقه، صرف الوجود، واجب الوجود بالذات واجب من جمیع الجهات و عدم تناهی به اثبات وحدت وجود پرداخته است.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، وجود رابط، بسیط الحقیقه، صرف الوجود، عدم تناهی، صدرالمتالهین
  • چکیده عربی
    ترجمه: دکتر سیدحمیدرضا عصمتی صفحه 208
|
  • Page 7
    Using rational-analytic method the present article is to examine whether or not the mystical experiences are accessible, explicable and communicable. It is to study the justifiability of mystical experiences in the three afore-mentioned aspects with logical-analytic approach. According to mystics knowledge of God is possible in two ways: intellect and intuition, they, however, emphasize on superiority of intuitive way over intellectual one. On the basis of knowledge by presence, illuminated intellect, mystic's frequent engagement with intuitive experiences, as well as their generally explicit implications the author came to the conclusion that mystical experiences are logically defendable in all three perspectives.
    Keywords: mystical experiences, validity, ineffability, incomprehensibility, incommunicability
  • Page 41
    Although peripatetic and transcendent schools of philosophy have not dealt with epistemological problems independently and specifically as in western philosophy in modern times, each has touched them in course of its own ontological discussions and attempted to explain the way knowledge of eternal world is obtained. Ibn Sina and Mulla Sadra as preeminent representative of these two great schools have presented innovative views on the object, subject as well as nature of knowledge in accordance with their own ontology. Avicenna regarded knowledge of external world as a sort of abstraction and accordingly held 'natural universal' as extra-mentally real of which human soul endowed with internal and external faculties can obtain knowledge imparted by Active Intellect. To his own satisfaction Ibn Sina in this way explained the occurrence of objective knowledge. Mulla Sadra on the other hand with his "existentialistic" view provided different explanation for the problem. In this view, what constitutes external world is not quiddity but existence hence realization of 'natural universal' does not make sense to him. Human soul is an existence with degrees identified as its own faculties. Knowledge of external world is an abstraction but of is a higher degree of existence in different levels. To Mulla Sadar this higher degree can guarantee objectivity of knowledge of external world. This article is an attempt to make a comparative study of Ibn Sina and Mulla Sadra in respect with the possibility of objective knowledge of external world.
    Keywords: objective knowledge, object of knowledge, subject of knowledge, natural universal, Active Intellect, correspondence
  • Page 65
    Beliefs have often been a mixture of illusions and superstitions with realities and truths. Human being has always had the concern to refine his beliefs with certain criteria. Epistemologists have provided certain standards for truth-testing beliefs defining a mechanism for this purpose. Due to their wide extent and importance as well as their being related to supernatural scheme of reality, religious beliefs are matters of great dispute; epistemic systems such as evidentialism and authoritarianism have made epistemic evaluation of them. Introducing an original virtue-based structure and providing some principles Zagzebski has made a new glance at the rational value of the religious beliefs. Having criticized the current methods in epistemology, Zagzebski appeals to two characteristics of "universality" and "innateness" of reason and offers three principles for rationality on the basis of which she can evaluate beliefs. In her view religious beliefs can satisfy these standards. The present article is to make a survey of her affirmative and negative approach in treating the problem.
    Keywords: rationality, religious beliefs, rational virtues, epistemic faculties, virtue, based epistemology. Linda Zagzebski
  • Page 103
    Divine Names and Attributes are ways to obtain knowledge of God and His Unique Essence. Holy Quran and hadiths have provided scholars and seekers of the Truth with the deepest wisdoms about the Names and Attributes of God. Among these traditions is the hadith from holy Prophet of Islam transmitted by Sunni and Shiite transmitters on the number of the Names. This article is to give a deeper understanding of them through examination of related hadiths as well as views of Muslim scholars. These names are of literal meanings in which the believers have faith and utter in their supplications. In addition, there are deeper meanings that are undeniable subtle mystical truths regarded as esoteric meaning of the Names.
    Keywords: number of Names, assuming character traits appropriate to the Names, realization of the Names, supplication, manifestations of the Names
  • Page 133
    Comparability and incomparability are two common terms in Islamic literature. Ibn Arabi, however, in view of his own principles particularly the unity of Being has provided a new interpretation of them according to which the true knowledge of God is obtained not in rejecting one in favor of the other but in both upholding comparability and declaring incomparability. On the basis of this new pattern of knowledge he attempted to reconcile two apparently incompatible scriptural statements of Divine Names and Attributes. The present article is to explain Ibn Arabi's view of problem and its theological implications.
    Keywords: Ibn Arabi, comparability (assimilationism [tashbih]), incomparability (remotionism [tanzih], unity of Being, Islamic mysticism
  • Page 149
    One reason for the importance of natural law in modern times is the role it play as explanatory principles of human rights. Natural law, however, is different from natural rights. While natural law dates back to 2500 years ago, discussions related to natural rights do not exceed 350 years. Natural law underlies natural rights. Western scholars are divided in interpreting the doctrine of natural law. Their difference of opinions over the content of natural law originates from their disagreements in understanding the term "nature". The present article is mainly intended to explain the various applications and interpretations of natural law doctrine. Having considered almost all published works by advocates of natural law in the West, one encounters four different readings for natural law. Of these four versions only two are compatible to some Islamic beliefs. The article is an attempt to examine these four interpretations with an emphasis on the way this legal expression should be rendered in Farsi.
    Keywords: natural law, natural rights, human will, nature, reason, God, order of universe, instinct
  • Page 177
    Unity of Existence is a grave problem of ontology that first appeared in mysticism and came to be dealt with in the domain of philosophy. Acceptance or denial of it has impact on all philosophical problems. With acknowledgement of unity of Being the universe assumes a new significance and as a result the principle causality will lose its explanatory force, for an utterly distinct analysis is made on the existence of the Real and Sharia Law. Earlier philosophers had discussed the issue but Mulla Sadra argued for it and claimed that he managed to demonstrate it properly and precisely. The authors made an attempt to give Sadra’s formulation of the problem along with the arguments made in favor of it. Mulla Sdara offered five arguments for the unity of being by scrutinizing such concepts as copula existence, simple reality, sheer existence, Essentially Necessary Being, and infinity.
    Keywords: Unity of existence, copula existence, simple reality, sheer existence, infinity, the foremost among theosophers