فهرست مطالب

فصلنامه فقه و تاریخ تمدن
سال هشتم شماره 32 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سخن سردبیر
    عباس علی تفضلی صفحه 7
  • سید محمدرضا آیتی*، بهنام قنبرپور صفحه 9
    انعقاد شروط جایز در ضمن عقود در صورتی که از شرایط عمومی صحت عقد برخوردار باشد صحیح است؛ از جمله اینکه شرط مذکور، خلاف مقتضای ذات عقد نباشد. تشخیص مقتضای ذات عقد در بعضی از عقود؛ مثل نکاح، اندکی دشوار است که همین امر موجب اختلاف آرای فقی هان شده است. مشهور فقهاء بر این باورند که تمکین، مقتضای ذات عقد نکاح است و هرگونه شرط خلاف آن، باطل است. برخی نیز عقیده دارند که ذات عقد نکاح، تحقق «زوجیت» است و تمکین از آثار و جزو اطلاق عقد نکاح به حساب می آید و قابلیت اسقاط را دارد. نظر نگارنده در این مقاله بر آن است که تمکین اگرچه از اطلاق عقد نکاح است؛ اما به لحاظ نقش اساسی آن در روابط زناشویی، شرط عدم تمکین، شرط خلاف اثر ظاهری و مطلوب عقد نکاح تلقی شده و عرفا با روح نکاح مغایرت دارد. مع الوصف چون در زندگی معاصر، استیفای حق تمکین در هر زمان برای زوج میسر نیست و برخی از زنان علاوه بر ایفای وظایف ناشی از زوجیت در فعالیت های اجتماعی و اقتصادی نیز مشارکت فعال دارند؛ می توانند در ضمن عقد نکاح، محدودیت در تمکین را شرط نمایند.
    کلیدواژگان: تمکین، شرط تمکین محدود، نکاح مشروط، مقتضای ذات عقد، اقتضای ذات نکاح
  • سید رضاافتخاری* صفحه 33
    بیش از یک قرن از تدوین و تصویب قوانین و کنوانسیون های مربوط به قانونی شدن حمایت از حقوق فکری می گذرد. اگرچه در عمل قوانین ملی و بین المللی در جهت حمایت از مالکیت های فکری تدوین و تصویب شده و دلایل فراوانی در مشروعیت این حقوق و لزوم حمایت قانونی از صاحبان آنها آورده اند، اما هنوز کشورهای مختلف رویه ها و رویکردهای متفاوتی در قبال آن دارند و میان صاحب نظران حقوق نیز در ارتباط با مشروعیت و ضرورت این قوانین اختلاف نظر وجود دارد. برخی قویا در اثبات آنها و برخی در جهت عدم مشروعیت این نوع مالکیت استدلال می کنند. بالطبع حقوق اسلامی با نگره ها و اصول اجتهادی و فقاهتی خاص خود به تحلیل پرداخته و در مورد مشروعیت یا عدم مشروعیت آنها سخن می گوید.
    در این مقاله نخست به تعریف و تحدید انواع این حقوق و زمینه های پیدایش هریک پرداخته می شود و مشروعیت و جایگاه حقوق فکری و ضرورت یا عدم ضرورت حمایت از آنها به ویژه در دو مقوله حق طبع و حق اختراع از دید صاحب نظران حقوق غربی نیز به اختصار مورد بررسی قرار خواهد گرفت. موضوع اصلی بحث تحلیل فقهی مفهوم و ماهیت حقوق فکری است. ابتدا دیدگاه های فقها را به بحث گذاشته و سپس رویکرد حقوق اسلامی را در جهان امروز در این زمینه مرور خواهیم کرد. با توجه به قوانین متحدالشکل بین المللی و ارتباط جوامع با یکدیگر که مبادلات علمی و فرهنگی و تجاری و صنعتی را دربرمی گیرد نوع نگاه و رویه عملی حقوق اسلامی به حقوق ناشی از مفاد این مبادلات به ویژه در قالب حقوق موضوعه اهمیت می یابد. در پایان به مسائل نظری و ضرورت های عملی این بحث اشاره خواهیم داشت.
    کلیدواژگان: حقوق فکری، مالکیت معنوی، ادله فقهی، حقوق اسلامی
  • محمدعلی صفا* صفحه 61
    با تشکیل حکومت دینی و اسلامی، یکی از موضوعات مورد توجه، مساله «منع یا جواز قضاوت زنان و عهده داری منصب صدور حکم در محاکم» می باشد. پرداختن به این موضوع امروزه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است زیرا از جهت موازین بین المللی حقوق بشر این منع نوعی تبعیض به زنان تلقی می شود و از طرف دیگر نهضت فمنیسم امروزه آن را محرومیت نوع زنان از حقوق مدنی و اجتماعی می داند و از این جهت حقوق اسلامی را مورد طعن و انتقاد قرار داده اند.
    آنچه که مسلم است در بین فقهای اسلامی - شیعه و سنی - رای رایج و شایع منع قضاوت زنان از اشتغال به منصب قضا می باشد و در استدلال بر این رای به ادله نقلی - قرآن، روایت ها، اجماع - و ادله عقلی استشهاد کرده اند، البته در طرف مقابل رای به جواز - به طور مطلق یا به تفصیل - احراز این منصب توسط زنان نیز مطرح گردیده است که به طور عمده در بین اهل سنت بدان برمی خوریم.
    نگارنده در این مقاله، بر این باور است، گرچه ادله منع به شکل قابل ملاحظه ای قابل خدشه می باشد اما در مجموع رای به جواز مطلق قضاوت زنان نیز بسیار جسورانه است. با توجه به همه جرح و تعدیل ها رای به جواز تصدی منصب قضا توسط زنان - البته پس از احراز سایر شرایط و اوصاف قاضی - نسبت به زنان در رابطه با مسائل ویژه آنان و در اموری که حق شهادت دارند آن هم در بین زنان مستعد نبوده و از قوت قابل تاملی برخوردار است.
    کلیدواژگان: دادرسی زنان، قضاوت زنان، دلایل فقهی جواز یا منع قضاوت، ادله امامیه و اهل سنت
  • عبدالجبار زرگوش نسب، عمار زرگوش نسب* صفحه 87
    حمل در شکم مادر را جنین گویند. جنین دارای احکام و حقوقی است که با دارا بودن دو شرط موجود بودن و زنده متولد شدن، از حقوقی بهره مند می شود.
    در این نوشتار، حقوق مادی و معنوی جنین از دیدگاه مذاهب اسلامی مورد نقد و بررسی قرار می گیرد. بعضی از علمای عامه، قایل به جواز وقف کردن برای جنین شده اند، ولی به نظر فقهای خاصه صحیح نیست. به نظر بعضی از علمای اهل تسنن، هبه به جنین صحیح است و به نظر بعضی دیگر از علمای اهل تسنن و فقهای شیعه، صحیح نیست و گفته اند، در هبه، قبض شرط صحت است که نسبت به جنین امکان ندارد. تعدادی از اهل تسنن گفته اند: جنین حق شفعه دارد، اما علمای شیعه متعرض آن نشده اند.
    حقوق مادی جنین در موارد زیر است: ارث، وصیت، نفقه، حق شفعه، وقف و وهبه. دارابودن این حقوق، متوقف بر وجود شرط متاخر؛ یعنی زنده متولد شدن جنین می باشد. در بحث حقوق معنوی جنین نیز موضوعاتی چون حق نسب و حلال زادگی، سالم به دنیا آوردن، وظیفه مادر در حفظ و نگه داری از جنین، جواز روزه خواری زن باردار، به تاخیر انداختن اجرای حد بر مادر و نیز حق حیات جنین، مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: حقوق مادی جنین، حقوق معنوی جنین، حقوق جنین در مذاهب اسلامی
  • سیدعلی هاشمی خان عباسی* صفحه 109
    در یک نگاه، تحقق و فعلیت هرچیزی معلول دو علت است: فاعل و قابل. در مورد قاعده «درء» علت فاعلی برای تحقق و فعلیت آن، وجود شبهه است که تمام الموضوع قاعده را تشکیل می دهد و علت قابلی آن، متعلق و محل عروض شبهه است.
    این نوشتار در پی بررسی علل و اسباب اجرایی قاعده «درء» است که عبارتند از: شبهه های ناشی از جهل مغتفره، اجبار، اکراه، اضطرار، مستی، خواب و بیهوشی، فراموشی، هم چنین شبهه های ناشی از تحریک و تلبیس دیگران، ادعای مرتکب، گواهی و اظهارات غیر، درک نادرست از متون قانونی و حقوقی و اقرار ضمنی. هر یک از اسباب مذکوره با شرائطی، رافع مسوولیت و ساقط کننده حد و مجازات است که در متن مقاله به آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: شبهه، منشاء شبهه، قاعده درء
  • علی اصغر یساقی* صفحه 129
    تفسیر موضوعی نسبت به تفسیر ترتیبی روش نوپا و نوظهوری است که در پی کشف نظریه قرآن درباره یک موضوع یا مساله است. این مقاله به تبیین ماهیت این روش تفسیری پرداخته و به مفهوم، مبانی و تفاوت آن با تفسیر ترتیبی و نیز میزان وابستگی آن به تفسیر ترتیبی اشاره شده است.
    از این رو ابتدا واژگان «تفسیر» و «موضوعی» بررسی و سپس تعریف های متعدد تفسیر موضوعی تببین گشته است. در ادامه بر تعریف خاص شهید صدر از تفسیر موضوعی تاکید رفته و با تکیه بر دیدگاه وی به مبانی تفسیر موضوعی و تفاوت آن با تفسیر ترتیبی اشاره شده است. نگارنده در پایان به این جمع بندی رسیده که تفسیر موضوعی اگرچه در هدف، نقش مفسر، روش و شروع با تفسیر ترتیبی متفاوت است؛ اما در مساله یابی و کشف مدلول مجموع آیات وامدار تفسیر ترتیبی است و هرگز خود را از آن بی نیاز نمی بیند.
    کلیدواژگان: تفسیر موضوعی، تفسیر ترتیبی، ماهیت تفسیر موضوعی، اندیشه شهید صدر
|
  • Dr. Seyed Mohammad Reza Ayati*, Behnam Ghanbarpour Page 9
    The Inclusion of allowed conditions in contracts is only valid if such conditions are in line with the general terms defined for validity of the contract, prouided that the conditions must not be in contrast with the nature of the contract. The concept of nature of contract is a little hard to grasp in some types of contracts, particularly in marriage contracts. There are different opinions on the issue whether or not sexual compliance is a natural aspect of marriage contract. The majority of jurists argue that sexual compliance is in the nature of a marriage contract and any condition made against it will be void because in this concern; but others believe that the main nature of a marriage contract is the creation of a spousal relation between the parties. There fore, sexual compliance is an effect of such a relationship and is therefore among the terms of the marriage contract and may be changed or adjusted accordingly. The authors of the paper argue that though sexual compliance is an aspect of marriage contract, due to its fundamental role in solidification of a family it is a very necessary implication of any marriage contract. Thus, a non-compliance condition, i.e., the total dissolution of sexual intercourse, in fact a condition against the apparent effects of marriage contracts and is, therefore, against the very spirit of marriage in terms of religion and common law. Such conditions may be considered as something opposing the very nature of the contract, and even if not so, it is definitely against the ruling laws and thus illegitimate. But limitation of some aspects of intercourse or limitation of the sexual compliance during a given period of time due to a more significant reason or purpose or due to its contradiction with a social duties of a woman seems to be free of problems.
    Keywords: Compliance condition, conditional marriage, nature of the contract, nature of marriage
  • Dr. Seyed Reza Eftekhari* Page 33
    It has been more than a century since the laws and conventions related to legalization of intellectual property rights have been passed. Though in practice various national and international laws have been made for protection of intellectual property rights and many reasons and arguments have been brought into focus to establish the legitimacy of such laws, yet many countries still have other and different approaches towards intellectual property rights and there is still controversy between experts of law on the legitimacy and significance of such laws. Some experts argue strongly in their defense, while others undermine their legitimacy altogether. Naturally, Islamic law addresses the issue with its own set of principles and jurisprudence tools and forms its own perspective about the legitimacy of intellectual property rights protection. This paper first defines this type of law and the grounds for its emergence, and then proceeds to its legitimacy and significance of protecting intellectual property rights, particularly in the fields of copyright and patent, from the viewpoint of western law experts in a summarized manner. The main topic of the paper is providing a jurisprudent analysis of the concept and naturel of intellectual right. The paper first discusses the issue from viewpoints of Islamic jurists and then reviews the approach of Islamic law to the subject at hand. Because of the uniform international laws and the interlinks of global communities encompassing all sorts of scientific, cultural, commercial and industrial exchanges and interactions, the perspective and the scientific approach of Islamic law towards the rights created in such exchanges and interactions are of utmost significance. The paper eventually tackles the theoretical issues and practical implications of the topic.
    Keywords: Intellectual rights, intellectual property, jurisprudent evidence, Islamic law
  • Dr. Mohammad Ali Safa* Page 61
    Once a religious and Islamic government is formed, one important issue is whether women are allowed or forbidden from taking the position of judges and passing verdicts in courts. This is a very critical topic because according to principles of international law it is construed as a type of discrimination against women, and according to feminists it is a clear deprivation of women from their social and civil rights. Thus it forms the base of criticism and complaint about Islamic law.It is quite clear that according to both Sunni and Shia jurists of Islam women are forbidden from sitting in the judge position; and this is based on rulings of the Holy Quran and traditions as well as rational reasons. On the other hand, there is a ruling in favor of women serving as judges – in absolute or detailed form- which is of course found among some Sunni jurists. The author is of the opinion that though the forbidding reasons may be challenged and undermined to some extent, giving women an absolute right to judge is a very bold action in general. At the same time taking into account all the efforts and innovations in favor of allowing women to sit in the judge position – after gaining the required qualifications and characteristics of a judge of course- for issues specific to women and in cases when they have a right to offer testimony, it is made clear that the grounds are not set for such a ruling, and that the forbidding reasons are in fact quite robust.
    Keywords: Legal procedure by women, judgment by women, jurisprudence reasons for allowing or forbidding judgment, reasons of Shia, Sunni
  • Dr. Abdoljabbar Zargoush Nasab, Ammar Zargoush Nasab* Page 87
    The embryo in the mother’s womb is called a fetus. The fetus has a special set of rules and rights and it is given such rights when it is both alive and born alive.The paper reviews the material and spiritual rights of a fetus from the viewpoints of various Islamic sects. Some Sunni jurists have allowed endowment in favor of a fetus, while Shia jurists reject such a rule. From the viewpoint of some Sunni jurists, it is allowed to donate something to a fetus, while some other Sunni jurists, and of course, Shia jurists do not accept such saying as the ability to grasp a property is a vital condition to donation, which is, of course impossible for a fetus. Some Sunni jurists have said that a fetus has a preemption right, but Shia jurists have not opined on the issue.The material rights of a fetus are concerning as inheritance, testament, alimony, preemption right, endowment and donation. All these rights depend on the condition that the fetus is born alive. The spiritual rights cover topics such as genealogical claim, legitimacy of birth, being born safe and sound, duties of mothers in protecting the fetus, allowing pregnant women to avoid fasting, delaying legal punishment on a pregnant mother and preserving the fetus’s right to live.
    Keywords: Fetus rights, inheritance, testament, alimong, genealogical claim, legitimacy
  • Dr. Seyed Ali Hashemi Khan Abbasi* Page 109
    The realization and occurrence of any thing is the effect of two causes: Fa’el and Ghabel. The fa’el cause in case of dar’e principle is the very existence of a doubt or ambiguity that constitutes the whole subject, and the Ghabel cause relates to the place where the doubt appears, i.e. the defendant or the judge. There is controversy among experts on this issue and its analysis is not within the scope of this paper. The main focus of the paper is studying the means and reasons behind Dar’e principle, which according to a review of textbooks on jurisprudence and law are: doubts due to an excusable ignorance, duress, coercion, necessity, alcohol abuse, sleep or unconsciousness, oblivion, temptation and deceit, claim, evidence and testimony of others, misperception and misunderstanding of legal texts, implied confession, etc. Each of these means may relieve the defendant of some punishment under certain conditions, which are explained in details.
    Keywords: Doubt, source of doubt, means, dar's principle
  • Dr. Ali Asghar Yasaghi Page 129
    In comparison to ordinal interpretation, topical interpretation is a rather new and emerging phenomenon aimed at discovering the viewpoints of Holy Quran on a given subject or problem. The paper attempts to define the nature of this method of interpretation and points out its concept, fundamentals, and differences with and dependencies on ordinal interpretation. The paper thus proceeds to define the terms “interpretation” and “topical” first, and then explains the various definitions of topical interpretation. Afterwards, the paper focuses on the special definition of Martyr Sadr on topical interpretation and points out its fundamentals and differences with ordinal interpretation based on his ideas. Eventually, the author comes to the conclusion that though topical interpretation is different from ordinal interpretation in terms of goals, the role of the interpreter, approach and beginning, it is never independent of ordinal interpretation when it comes to finding clues and discovering the real purpose behind a set of verses.
    Keywords: Topical interpretation, ordinal interpretation, fundamentals, nature of topical interpretation, Ideas of Martyr Sadr