فهرست مطالب

فصلنامه تاریخ
پیاپی 20 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علاءالدین آذری، امیر تیمور رفیعی، سمیه عباسی صفحه 7
    ساسانیان آخرین سلسله از دوره ی باستان، دارای مشخصه و مولفه های فرهنگی، تمدنی، سیاسی و اقتصادی تاثیرگذار در دنیای بعد از خود بوده اند. شاهان ساسانی تلاش کردند تا با همکاری روحانیان زرتشتی، دین زرتشت رادر جامعه ساسانی رسمیت ببخشند، اما با چالش های فراوانی از سوی آیین مانویت، گسترش مسیحیت و رواج باورهای بدعت گذار مانند آیین مزدک روبرو گشتند. باورها و آموزه های مزدک، آخرین مرحله ی بروز بدعت های رایج در جامعه ی ساسانی بود و درست در زمانی رخ داد که پادشاهی ساسانی با بحران های اجتماعی، اقتصادی و دینی در جامعه مواجه بودند. پرسش اصلی این پژوهش این است که چه شرایطی در جامعه ساسانی حاکم بود که سبب ظهور مزدک شد؟ به گواهی تاریخ هر نهضت و جنبش اجتماعی با اوضاع داخلی کشور در زمینه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مرتبط است و پیدایش جنبش مزدک و وقایع آن ارتباط مستقیمی با اوضاع کشور دارد. قسمت اعظم این مقاله مربوط به شرایط و عوامل ظهور مزدک در جامعه ی ساسانی در سده ی پنجم میلادی است؛ که با شعائر تساوی جویانه خود توانست در آن دوران ظهور کند. موضوع این مقاله «عوامل موثر در ظهور مزدک» در جامعه ی ساسانی است، که ضمن پرداختن به شرایط اجتماعی، اقتصادی و دینی حاکم بر جامعه ی ساسانی در ظهور آیین و تفکرات مزدک به قیام هایی رخ داده ی پس از اسلام که تفکرات و شعارهای مزدکی را سرلوحه ی جنبش و قیام خود قرار داده بودند، پرداخته است.
    کلیدواژگان: مزدک، موبدان زرتشتی، نظام طبقاتی، اسلام، خرمدینان
  • حمیدرضا جدیدی، سمیرا ضابطی صفحه 24
    مشروطیت از مهم ترین وقایعی است که در تاریخ کهن ایران رخ داده، میل به آزادی، عدالت و حاکمیت مردم بر سرنوشت خود و بهره جویی از قانون و مجلس و زندگانی بر اساس آن، از جمله دلایل رویکرد ایرانیان به این جنبش سرنوشت ساز بوده است. این دگرگونی در سایه ی مجاهدتی بزرگ محقق شد و بر تمام ارکان جامعه از جمله شعر و ادبیات تاثیر گذاشت. شاعران نیز از طریق روزنامه ها و محافل عمومی و سیاسی با مردم روبرو شدند و آثارشان را برای ترغیب و تشجیع توده ی بیدار شده سرودند. ملک الشعرای بهار به عنوان سیاستمدار، محقق و شاعری برجسته از ثمرات درخت مشروطه خواهی ایرانیان محسوب می شود که قلم و سخنش را در مسیر مبارزه همچون سلاحی موثر به کار گرفته است. او در هر زمانی نسبت به اتفاقات اجتماعی حساسیت نشان داده و از نبوغش برای بیداری مردم و حاکمان بهره برده است؛ از وقایع اجتماعی و سیاسی تاثیر پذیرفته و به عنوان یک شاعر مبارز، روشنفکر و مردمی به هدایت جامعه در مسیر آزادی و پیشرفت تاکید کرده است. در مقاله ی حاضر ضمن گذری بر زندگی و آثار این شاعر مبارز با بهره جویی از روش کتابخانه ای جایگاه موثر او را در جنبش مشروطه خواهی ایرانیان به نظاره می نشینیم.
    کلیدواژگان: مشروطیت، ملک الشعرای بهار، آزادی خواهی، روزنامه نگاری، مبارزه سیاسی
  • مهدی خداپرست مشهدی، روح الله نظری، بهرام فتحی صفحه 54
    مساله جایگاه دولت و نقش آن در اقتصاد، از زمان پیدایش دانش اقتصاد همواره مورد بحث اقتصاددانان و صاحبان اندیشه در مکاتب گوناگون اقتصادی است. متفکران مسلمان از دیر زمان، به ویژه در دهه های اخیر، ابعاد گوناگون این موضوع را بررسی کرده اند. در این مقاله نقش و وظیفه دولت در اقتصاد، از منظر اندیشمندان مسلمان مورد بررسی قرار می گیرد. دیدگاه ابن خلدون، شهید صدر، مطهری، بهشتی و امام خمینی (ره) بررسی شده است. مبنای دخالت دولت اسلامی در اقتصاد، مصلحت است و مراد از مصلحت نیز تامین هدف شارع به منظور رسیدن مردم به منافع دنیوی و اخروی است. ازاین رو، توسعه معنویت، ایجاد و بسط امنیت، رشد اقتصادی و پیشرفت و عدالت اجتماعی مصالحی است که دولت اسلامی جهت تحقق آنها در امور اقتصادی دخالت می نماید. که این موضوع در اندیشه های مورد بررسی شده نمایان است. با تاملی اجمالی در آثار متفکران و اندیشمندان، به این نتیجه خواهیم رسید با این که ایشان، حکومت را پدیده ای ساخته دست بشر می دانند و به جائز الخطا بودن حاکمان آن توجه دارند، در اصل ضرورت دولت تردیدی نمی کنند. در مورد منشا مشروعیت اطاعت از حکومت و مساله الزام سیاسی، دیدگاه های متفاوتی ذکر شده؛ البته بیشتراندیشمندان، خواهان ایجاد رفاه و عدالت بر پایداری اخلاق و آزادی هستند.
    کلیدواژگان: دخالت دولت، مصلحت، ابن خلدون، شهید صدر
  • علی اکبر خدری زاده، فاطمه دانش شکیب صفحه 98
    در سال های نخست قرن سیزدهم هجری/ نوزدهم میلادی، با شکست ایران در جنگ با روسیه و ورود ناخواسته ایران به چرخه نظام سرمایه داری غرب، اقتصاد ایران در بخش های کشاورزی، تجارت و صنایع دستی دچار بحران اساسی شد. با برقراری نظام مشروطه، طرح نوسازی اقتصادی در دستور کار مشروطه خواهان قرار گرفت، لیکن بحران های سیاسی– اجتماعی عصر مشروطه و اشغال ایران در سال های جنگ جهانی اول مانع از تداوم نوسازی در ساختار اقتصادی ایران شد. پس از کودتای 1299 ه.ش لزوم نوسازی اقتصادی و نقش پول در نوسازی کشور مورد توجه روشنفکران تجدد خواه قرار گرفت. در این راستا پیشنهاداتی در مطبوعات دوره مورد نظر در زمینه رونق کشاورزی، بهبود تجارت، ارتقا صنعت و واگذاری امتیاز به سرمایه گذاران خارجی مطرح گردید. بر این اساس در مقاله حاضر به بررسی و بازخوانی برخی از پیشنهادات مندرج در مطبوعات سال های 1300 تا 1304ه.ش در خصوص لزوم نوسازی ارکان اقتصاد ایران پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: مطبوعات، اقتصاد، کشاورزی، تجارت، صنعت، معادن، نفت
  • امیرتیمور رفیعی، فرزانه سیفی صفحه 126
    اسماعیل بن احمدبن اسد پایه گذار واقعی امارت سامانیان به شمار می آید، وی پس از مرگ پدر به خدمت برادر که جانشین پدر شده بود درآمد و در سال 261 هاز سوی برادرش نصر برای سامان دادن اوضاع به شهر بخارا گسیل شد در پی مرگ نصر در سال 279 ه معتضد خلیفه وقت فرمان امارت اسماعیل بر ماوراءالنهر را صادر نمود در همین زمان در ناحیه شرق قلمرو اسلامی آکنده از جریانات سیاسی و نظامی بود که این جریانات زمینه را برای اعتلاء سامانیان در ماوراءالنهر و خراسان فراهم آورد. امیراسماعیل در طی مدت 16 سال فرمانروایی بخش های وسیعی از سرزمین ماوراءالنهر خراسان، سیستان، طبرستان، ری، اصفهان، سند، هند، ترکستان و گرگان، را تسخیر کرد، و یکی از سلسله های اسلامی را پایه پذاری کرد. خلیفه نیز نان به نرخ روز می خورد و هرکس را که مدعی آرامش و امنیت در شرق می شد می پذیرفت گاه این پذیرش با تهدید خلیفه نیز بدان تن می داد و بنابر شرایط زمانی فرمان عزل و نصب امراء و سرداران را صادر می نمود. امیراسماعیل نیز به دلایل اشتراک دینی و مسلکی و ارتباط تجارتی و اقتصادی و کسب مشروعیت دینی و سلطه روحانی خلیفه همواره تحت تبعیت و مطیع و مجری او امر خلیفه بود و با توجه به تابعیت مذهبی و سیاسی امیراسماعیل از دستگاه عباسی وی کاملا مورد عنایت و توجه خلفا عباسی قرار داشت. وی مذهب تسنن داشت و به علما احترام می گذاشت و وزراء در دوره وی چندان رونقی نداشت.
    کلیدواژگان: سامانیان، امیراسماعیل سامانی، معتضد
  • ابوالحسن مبین، امید سپهری راد، عظیم جهانی بهنمیری صفحه 145
    امیر تیمور گورکانی موسس سلسله تیموریان از سال 771ق تا 807 ق در بیشتر ممالک آسیا با کمال قدرت و عظمت پادشاهی کرد. وی که پسر امیر ترغای بود و در ترکستان و در میان طایفه برلاس پرورش یافت. در جوانی حکومت شهرکش به او واگذار شد و پس از ازدواج با دختر خان کاشغر، گورگان؛ یعنی داماد نامیده شد. تیمورکه پس از فتح های گسترده به فکر فتح هند افتاد بود، درنهایت سال 801 ق به آنجا حمله کرد. در مقاله ی حاضر در ابتدا به بررسی حمله ی تیمور به هند، وضعیت داخلی این کشور، علل لشکرکشی های فاتح بزرگ، شرح بعضی از جنگ های مهم او، فتح دهلی، شیوه برخورد با مردم هند، نتایج اقتصادی و اقدامات امیر تیمور در امر گسترش اسلام پرداخته است. در قسمت بعدی هم مقاله اشاره ای مختصر به نحوه ی ورود اسلام به هند و راه های گسترش اسلام در این کشوردارد. در نهایت با تاکید بر مطالب یاد شده در صدد است تا به این پرسش پاسخ گوید: آیا امیر تیمور نقشی موثر در گسترش اسلام در هند داشته یا خیر؟
    کلیدواژگان: امیر تیمور، هند، دهلی، گسترش اسلام، مسلمان، هندوها
  • سید اصغر محمودآبادی، مصطفی پیرمرادیان، سمیه بختیاری صفحه 170
    هنوز از پیدایی حکومت اسلامی چندین دهه نگذشته بود که اعراب توانستند تاریخ دو امپراتوری بزرگ در شرق (ایران) و غرب (روم) جهان را متحول سازند. آنان در شرق با درهم شکستن امپراتوری ساسانی، صفحه جدیدی از تاریخ ایران را رقم زدند که آغازگر عصر ایران اسلامی و پایان بخش عصر ایران باستانی بود. سقوط این امپراتوری عظیم و سازمان یافته ی چهارصد ساله بدست قومی گمنام که هنوز قریب بیست سال از جستن ایشان از دنیای جهالت به فضای اسلامی نمی گذشت؛ مورخان و محققان تاریخ ایران را برآن داشته تا با نگاهی ژرف و تحلیلی به روابط و مناسبات امپراتوری ساسانی با اعراب بپردازند. این مقاله با محوریت بررسی چگونگی مناسبات دولت ساسانی با اعراب جزیره العرب از دوره اردشیر بابکان تا آغاز سلطنت خسروانوشیروان؛ درصدد دسترسی به خصوصیات و شرایط حاکم بر روابط دولت ساسانی با اعراب بدوی است؛ تا از این منظر چگونگی و چرایی نتایج حاصل از این روابط تحلیل و تبیین گردد.
    کلیدواژگان: اعراب بدوی، امپراتوری ساسانی، ایران دوره ساسانی، جزیره العرب، حیره
  • پرویز علی اصل، شهرام یوسفی فر صفحه 188
    رخدادهای سیاسی، اجتماعی و نظامی بزرگ ناشی از سقوط خوارزمشاهیان در دهه دوم قرن هفتم هجری، دگرگونی های عمیقی در مناسبات اجتماعی ایران به وجود آورد؛ پیامدهای ناشی از سقوط سرزمین های خلافت شرقی و شتاب گیری زوال برخی نهادهای کهن و کشاکش ادیان و تحولات فرهنگی-اجتماعی همراه آن، اقتصاد شهری را در محاق فرو برد و تا روی کار آمدن ایلخانان ادامه یافت؛ با تاسیس دولت ایلخانی در سال 654 ه.ق به پایتختیمراغه و بعد از آن تبریز، استقلال عملی مملکت تامین شد و اقتصاد غارتی که در هجوم اولیه مغولان در تامین معیشت این قوم نقش بارزی داشت، رفته رفته با تدابیر صاحب منصبان ایرانی فروکش کرد. رشد مناسبات کشاورزی و گسترش اقتصاد زراعی به مانند پیش زمینه ی ضروری برای رشد مناسبات شهری، ایلخانان را وادار به سیاست گزاری در این زمینه کرد؛ اقدامات اینچنینی صاحب منصبان حکومتی، جامعه شهری تبریز، شهر پایتختی مغولان را به سمت فعالیت های کشاورزی سوق داد و این امر باعث رونق و گسترش فعالیت های کشاورزی و صنعتی از یک طرف و افزایش سرمایه از طرفی دیگر شد. از این رو در این شهر برای اجرای طرحهای بزرگ زراعی و ملحقات آن که شامل کشیدن آب رودخانه ها و حفر قنوات و تشویق به سرمایه گذاری در فعالیت های کشاورزی وبه کارگیری نیروهای انسانی می شد، اهمیت زیادی قایل شدند؛ بی جهت نبود که در این دوره،جغرافی دانان و سیاحان، تبریز را زیباترین و بزرگترین شهر ایران زمین، پرنعمت و دارای منابع عظیم ثروت ذکر کرده اند.
    کلیدواژگان: مغولان، ایلخانان، تبریز، شهر پایتختی، کشاورزی و امور زراعی
|
  • Dr. Alaaddin Azari, Dr. Amirteymour Rafiei, Somayeh Abbasi Page 7
    Sasanian as the last kingdom of the ancient era had many unique cultural, political, economical characteristics in the world. The kings of the Sasani tried to formalize Zartosht religion with the collaboration of the pastorate but faced with different kind of challenges such as Manoiit religion, the expansion of the Christianity and prevalence of the heretic credence such as Mazdak religion. Mazdak credence and courses was the last stage of the common heretics’ outbreak in the Sasani society while the last Sasani king encountered with many social, economical and religious crises in his society. The main research question is “what conditions in the Sasani society caused Mazdak emersion?”. Based on the historical documents it can be concluded that the history of each social movement is related by internal status of the economical, social and cultural backgrounds of the country so the Mazdak movement’s emersion has direct relationship with the status of the country. The main part of this paper discusses about the conditions and causes of Mazdak appearance in Sasani society at the fifth century which appeared based on mottos about the equity. The topic of this paper “the main causes of Mazdak emersion” in Sasani society proceeds with insurgences that happened after Islam based on Mazdak mottos and contemplations as well as the social, economical and religious conditions effects on the Mazak contemplations and thoughts emersion.
    Keywords: Mazdak, Zoroastrian prisest, Classed Societ, Islam, Khoram dinnan
  • Dr. Hamid Reza Jadidi, Samira Zabeti Page 24
    Constitutionalism is one of the most important events in Hong history of Iran. Desire for freedom, justice and peoples mastery over their destiny and enjoying the law and parliament and living according to it, are among the reasons which Iranian welcomed this determining movement. This change took place under a great endeavor and had effects on all aspects of society including poetry and literature. The Poets too accompanied people through newspapers and public and political association and encouraged and stimulated the awakened people. malekal shoar bahar as distinguished politician, researcher, and poet is considered as on of the fruits of Iranian constitutionalism that used his word and pen as an effective weapon in the direction of freedom. He showed his Sensitivity to the social events and enjoyed his genius for awakening the people and the; has been effected by social and political events and as a poet, political activist, and intellectual, has emphasized the leading of the society in direction of freedom and progress. In this paper with a look to the life and works of this poet by using library method we study his effective position in constitutionalism movement of Iranians.
    Keywords: constitution, Malekal shoar Bahar, freedom, journalism, political campain
  • Dr. Mahdi Khodaparast Mashhadi, Rouholah Nazari, Bahram Fathi Page 54
    The issue of the position of government and its role in economy has been debated by economists and scholars of various economic academies since the creation of economical knowledge. Since foretime especially in recent decades Muslim scholars have studied different aspects of this issue. In this paper the role of government in economy from the perspective of Muslim scholars would be examined.The viewpoint ofIbnKhaldun, martyr Sadr, Motahari, Beheshti and Imam Khomeini (RA) has been studied. The basis of Islamic government in the economy is expedient and the purpose of expediency is providing legislator target in order to make people to achieve worldly and otherworldly benefits. Therefore, development of idealism, creation and security expansion, economic growth and social justice are factors in which the Islamic government intervenes in order to realize them in economic affairs.This is reflected in the ideas being discussed. By a brief reflection on the works of thinkers we come to the conclusion that though they would believe the government is kind of human made phenomenon and consider to fallible rulers, they would never hesitate in necessity of government. In fact there are different approaches regarding the origin of legitimation and government obedience and political obligatory issue but most of scholars are fond of creating welfare and justice on morality and freedom.
    Keywords: Government intervention, expedient, IbnKhaldun. Martyr Sadr
  • Dr. Amir Teymour Rafiei, Farzaneh Setfi Page 126
    Ismail Bin-Ahmad is regarded as the real Samanids edifice founder. After the death of his father, he served his brother who had become the successor of their father and at the year 261 (H.) he was dispatched by his brother, Nasr, to Bokhara in order to settle down the situations. Following the death of his father, Nasr, in the year 279 (H.), Mo’tazed, the then governor, issued the verdict of Ismail’s ruling on mavara onnahr. At the same time in the east, the Islamic territory was engrossed with political and military streams and movement. It was these political movements that paved the way for the Samanid’s eminence in ماوراءالنهر and Khorasan. Amir Ismail, during his 16-year governorship conquered vast parts of mavara onnahr, Khorasan, Sistan, Tabarestan, Rey, Isfahan, Sind, India, Turkistan, and Gorgan and he founded one of the Islamic dynasties. The caliph was a capricious person and accepted everyone who claimed for peace and security in the east and sometimes the caliph threatened him to admit those people who claimed for peace and security in the east and respective to the temporal conditions he issued the verdict of deposition or appointment of the rulers and lords. Due to the common religious beliefs and economical and joinery relationship with the caliph and because the caliph had acquired religious legitimation and was under the dominance of the clergymen Amir Ismail always followed and was obedient to the caliph and practiced his instructions. And according to the Amir Ismail’s religious and political allegiance to the Abbasid’s system, the Abbasid governors completely paid a dear attention to him. He was a follower of sunni tradition and he respected the clergymen and the ministership didn’t witness much boom in his era.
    Keywords: Samanids, Amir Ismail Samani, Motazed
  • Dr. Abolhasan Mobayyen, Dr. Omid Sepehri Rad, Azim Jahani Behnamiri Page 145
    Amir TeymourGourkani, the founder of Teymouriandynasty, ruled powerfully over most Asian countries from 771 to 807 in Islamic lunar calendar. He was the son of Amir Turgay and was brought up in a Turkish tribe called Berlas in “Turkestan” in former years. In his youth, he was given the responsibility of governing his own hometown and, after marrying the daughter of Kashqar’sruler,was given the name “gourkan” which means “groom” in the local language there. Following numerous conquests, he hit upon the idea of invading India and subsequently implemented his plans in 801. In the present study, firstly, the attack ofTeymour on India, India’s internal affairs, the reasons for the invasion, description of some significant wars, the conquest of Delhi, the approach to Indian people, the economic consequences, and Teymour’s efforts at the spread of Islam are analyzed. Afterwards, according to the information mentioned, the question of whether or not his attempts have had a positive effect on the spread of Islam in India, is raised and carefully studied. Based on the facts and data provided, we’ll try to have the answer brought to light.
    Keywords: Amir Teymour, India, Delhi, Islam spread, Muslim, The Indians
  • Dr. Sayyed Asghar Mahmood Abadi, Dr. Mustafa Pirmoradian, Somayeh Bakhtiari Page 170
    Yet the emergence of the Islamic rule the Arabs had for decades had passed since the two great empires of the East (Iran) and West (Rome) to transform the world. With the collapse of the Sassanid Empire in the East, the figure turned a new page of history Initiating the Islamic era and the era of the ancient. The fall of great empires and organized ethnic-hundred-year-old unknown world, yet twenty years since the release of their ignorance of the space has not passed the; Historians and scholars of history with a view to having a deep and analytical relations with Arabs Sassanid Empire could. This article is based on the quality of relations state Sassanid with Arabian Peninsula from the beginning of the reign of Ardeshir Babakan until Khosrow Anushiravan; seek access to characters and situations Sassanid government relations with the Bedouins. From the perspective of how and why the results of the analysis of the relationship.
    Keywords: Bedouins, Sassanid Empire, Sassanid Iran, Arabian Peninsula, Hira
  • Parviz Ali Asl, Dr.Shahram Yosefi Far Page 188
    The tremendous socio political and military upheavals caused by the fall of the Kharazmshahian dynasty in the second of the sevent century A.H. brought about profound changes in social relations in Iran. As a consequence of the decline of EsternKhalifatedominien, the impoverishment of certain old and established institutions and religious strife, financial and economic organizations in the city began to wane. By the establishment of Ilkhani government in 654 (lunar Year), the country became practically independent and the former mongole economy based on footing which played a significant role in their livelihood in their first invasionse was gradually outmoded through economic policies practiced by Iranian officials. The improvement of agriculthrual conditions and economy provided a background for the development of civic relations and the ilkhanians started to make policies in thise connection. Such policies encouraged the population of tabriz, the mongol capital, toward agricultural and industrial activities which in turn made the way for industrial progress and the increase in wealth. This is why a great importance was given in this city to agriculthuralplansesuce as drawing water from the river and making canals (under ground water ways) which led to investment in agricultural activities and the employment of human resources. It is, therefor, not without reason that during this period, geographers and travellers regarded Tabriz as the land of abundance and the greatest and the most beautiful city in Iran.
    Keywords: The mongols, Ilkhanian, Tabriz, Capital city, Agricultural, Farming Activities