فهرست مطالب

Advances in Industrial Engineering - Volume:48 Issue: 1, 2014

Journal of Advances in Industrial Engineering
Volume:48 Issue: 1, 2014

  • ویژه نامه
  • تاریخ انتشار: 1393/08/18
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مجید نوجوان، مهرداد هاشمی فر، ابراهیم تیموری صفحات 1-10
    یک زنجیره تامین منعطف باید پاسخگوی تغییرات بازار و نیازهای مشتری باشد تا بتواند در بازار رقابتی مشتریان را جذب کند؛ از این رو اندازه گیری میزان انعطاف پذیری یک زنجیره، کمک شایانی به مدیران در جهت برطرف کردن کمبودها و افزایش مزیت های رقابتی می کند. در این مقاله، برای اندازه گیری انعطاف پذیری زنجیره تامین، از یک مدل جامع استفاده شده است که شامل چهار بعد انعطاف پذیری منبع یابی، سیستم تولیدی، توزیع و سیستم اطلاعاتی است. در این مدل، برای تعیین وزن ابعاد و زیر ابعاد اندازه گیری انعطاف پذیری از روش AHP فازی و برای رتبه بندی زنجیره های تامین بر اساس شاخص های انعطاف پذیری از TOPSIS فازی استفاده شده است. از مدل پیشنهادی برای اندازه گیری انعطاف پذیری پنج زنجیره تامین در صنعت پوشاک استفاده شده است. نتایج حاصل از پیاده سازی این مدل پیشنهادی، در جهت اندازه گیری انعطاف پذیری نشان می دهد که این مدل در عمل کارآیی خوبی دارد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، انعطاف پذیری زنجیره تامین، AHP فازی، TOPSIS فازی
  • مصطفی ستاک، سهیل جلیلی بوالحسنی، حسین کریمی، بهارک قربانی صفحات 11-18
    در این مقاله، مسئله مسیریابی وسیله نقلیه چندانباری، با در نظرگرفتن مسیر بین انبارها بررسی می شود که در آن وسایل نقلیه می توانند در دپوهای میانی، بارگیری مجدد انجام دهند. وسایل نقلیه با بار کامل، از دپوی مبدا شروع به حرکت می کنند و مشتریان را تا پایان بار سرویس می دهند. آنها سپس می توانند برای بارگیری مجدد به دپوی میانی عزیمت کنند و سرانجام برای اتمام مسیر خود به دپوی مبدا باز گردند. برای این مسئله، یک مدل ریاضی برنامه ریزی عدد صحیح مختلط معرفی می شود. هدف مسئله، یافتن مسیر برای وسایل نقلیه به گونه ای است که بدون نقض کردن محدودیت ظرفیت وسایل نقلیه، هزینه کل سفر و هزینه بارگیری های مجدد در دپوهای میانی کمینه شود. مسئله حاضر توسط حل کننده سیپلکس در نرم افزار گمز 23.5 و رویکردهای الگوریتم ژنتیک و جستجوی ممنوع حل می شود. نتایج محاسباتی به دست آمده، کارآیی الگوریتم های پیشنهادشده را از نظر زمان حل و کیفیت جواب نشان می دهند.
    کلیدواژگان: مسئله مسیریابی وسیله نقلیه چندانباری، مسیر بین انبارها، دپوی میانی، بارگیری مجدد، الگوریتم ژنتیک، جستجوی ممنوع
  • مهسا قندهاری، رضا موسوی زاده صفحات 19-32
    در این مقاله یک بازی دو نفره بین تروریست(ارعابگر) و دولت در نظر گرفته می شود، زمانی که تروریست در صدد حمله به کلان شهرها و افزایش خسارت (زیان دولت)است، دولت در راستای کاهش خسارت به دنبال تاسیس تعداد بهینه و بهترین نوع از چیدمان تسهیلات در حملات تروریستی است. در این مقاله به مکان یابی چند تسهیل ثابت با هدف کاهش خسارات ناشی از یک حمله تروریستی می پردازیم. سپس حملات همزمان به چند شهر را مورد مطالعه قرار داده و در ادامه به بررسی تعداد تسهیلات بهینه با توجه به محدودیت هایی از قبیل هزینه پیشگیرانه و بودجه می پردازیم، در نهایت یک مثال با توجه به مشخصات کلان شهرهای ایران طراحی و با استفاده از این مدل حل می شود.
    کلیدواژگان: مکان یابی تسهیلات، تروریست، تئوری بازی ها، دولت
  • محمد زنده دل، علی بزرگی امیری، هاشم عمرانی صفحات 33-43
    مدیریت زنجیره تامین خون، یکی از چالش های مهم سیستم های بهداشت و درمان است. مکان یابی صحیح پایگاه های اهدای خون نقش کلیدی در بهینه سازی زنجیره تامین خون دارد. بروز اختلال در محل استقرار پایگاه های اهدای خون و از دسترس خارج شدن آن ها به دلیل وقوع شرایط بحرانی تاثیر منفی روی عملکرد زنجیره می گذارد. در این مقاله یک شبکه بهینه سازی زنجیره تامین خون که شامل سه بخش اصلی نقاط تامین (اهداکنندگان خون)، پایگاه های اهدای خون (ثابت و سیار) و نقاط تقاضا (بیمارستان) است پیشنهاد می شود و با ارائه یک مدل برنامه ریزی تصادفی، به مکان یابی پایگاه های اهدای خون و تخصیص اهداکنندگان به آن ها با در نظر گرفتن اختلال در محل استقرار می پردازد. در ادامه، به دلیل NP-Hard بودن مدل، با استفاده از الگوریتم تقریب میانگین نمونه (SAA) به حل آن و تجزیه و تحلیل نتایج محاسباتی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین خون، مکان یابی، پایگاه اهدای خون، اختلال
  • عرفان مهمانچی، شهرام شادرخ صفحات 45-54
    تخصیص نیروی انسانی به فعالیت های پروژه برای زمانبندی آن ها، یکی از نزدیک ترین حالات به شرایط واقعی مسائل زمانبندی است، اما با توجه به تازگی و تعلق این مسئله به دسته مسائل غیر چندجمله ای سخت، تا کنون روش های دقیق فقط قادر به حل مسائل با اندازه کوچک بوده اند. در این مسئله، منابع تجدیدپذیر از نوع ستادی بوده، به طوری که هر فرد با مهارت های چندگانه فقط قادر است، یکی از مهارت های مورد نیاز فعالیت ها را در زمان مشخص برآورده کند. در این مقاله، با تعریف مفهوم کارآیی برای اعضای پروژه، یک مدل برنامه ریزی ریاضی برای حل همزمان دو مسئله بالا ارائه می شود. از آنجا که این مسئله جزو مسائل غیر چند جمله ای سخت طبقه بندی می شود، برای حل آن یک الگوریتم فراابتکاری تکامل دیفرانسیلی توسعه داده شده است. نتایج حاصل بیانگر کارآیی این الگوریتم فراابتکاری در حل همزمان دو مسئله زمانبندی پروژه و تخصیص نیروی انسانی است.
    کلیدواژگان: زمانبندی پروژه، تخصیص نیروی انسانی، کارآیی، الگوریتم فراابتکاری
  • الهه قضاوی، محمد مهدی لطفی، محمدحسین ابویی، محمد صابر فلاح نژاد صفحات 55-62
    یک رویکردشبیه سازی- بهینه سازی برای برنامه ریزی سفارش و تخصیص فضای قفسه در صنعت خرده فروشی ارائه می شود. تقاضای مشتری به دو گروه ثابت (مشتریان وفادار) و متغیر (مشتریان ناخواسته وابسته به ناحیه و سطح قفسه نمایش و موجودی نمایش داده شده) تقسیم می شود. مشتری هنگام خرید، مسیری را در فروشگاه طی می کند. با تقسیم فضای فروشگاه به چند ناحیه و محاسبه مطلوبیت ذاتی ثابت و متغیر برای نواحی، رابطه تحلیلی برای احتمال بازدید مشتری از هر ناحیه با استفاده از مدل مطلوبیت تصادفی تعیین می شود. به دلیل پیچیدگی رابطه تحلیلی، از شبیه سازی برای ارزیابی حرکت مشتریان در فروشگاه استفاده و تقاضای متغیر برندها تخمین زده می شود. یک مدل برنامه ریزی عددصحیح کاربردی مبتنی بر سود، برای مسئله ارائه می شود که نیاز به تخمین تقاضای خروجی شبیه سازی دارد. اما تخمین تقاضای شبیه سازی بستگی به برخی متغیرهای بهینه مدل ریاضی دارد. بنابراین، با استفاده از یک مقدار تقاضای اولیه، یک الگوریتم تکرارشونده شبیه سازی-بهینه سازی تا دستیابی به یک انحراف کوچک از آرمان سود موردانتظار ادامه می یابد. در پایان، نتایج عددی برای یک مثال کوچک گزارش می شود.
    کلیدواژگان: خرده فروشی، تخصیص فضای قفسه، برنامه ریزی سفارش، مدل مطلوبیت تصادفی، بهینه سازی، شبیه سازی
  • مجید امین نیری، بابک محمدی، مونا ایوبی صفحات 63-70
    در این مقاله، تخمین نقطه تغییر تدریجی در میانگین پروفایل های چندجمله ای مد نظر قرار می گیرد. بدین منظور با استفاده از رویکرد حداکثر درست نمایی تخمین زننده، نقطه تغییر تدریجی محاسبه می شود. عملکرد تخمین زننده پیشنهادی پس از اینکه نمودار کنترل - هتلینگ هشداری مبنی بر خارج از کنترل بودن فرایند صادر کند، با استفاده از شبیه سازی مونت کارلو ارزیابی می شود. نتایج شبیه سازی ها نشان می دهند که عملکرد تخمین زننده پیشنهادی از نظر درستی و دقت تخمین زننده، با افزایش شیب تغییرات بهبود می یابد. همچنین در تغییرات کوچک و بزرگ، عملکرد مطلوب تخمین زننده پیشنهادی مشهود است.
    کلیدواژگان: تخمین نقطه تغییر، تغییر تدریجی، رویکرد حداکثر درست نمایی، پروفایل های چندجمله ای، کنترل فرایند آماری
  • مهدی لطفی، حمیده رضوی صفحات 71-82
    وجود الگوهای متنوع برای مدل سازی و پیش بینی سری های زمانی، باعث می شود انتخاب ساختار و تحلیل این گونه مدل ها با سعی و خطا، صرف زمان زیاد و مبتنی بر نظر افراد خبره انجام شود. با توجه به ماهیت شرطی رویه های شناسایی مدل پیش بینی سری های زمانی، در این مقاله سعی می شود با ایجاد تعدادی موتور جستجو، تکنیک تجزیه و تحلیل مشخص شود و در مرحله بعد، با فرض معین بودن تکنیک مناسب، پایگاه دانش به گونه ای توسعه داده شود که در نهایت امکان نسبت دادن مدل مناسب به داده های در دست مطالعه، فراهم شود. پس از تعیین نوع روش، میزان برازش مدل مورد نظر بر داده های تاریخی به وسیله شاخص های مناسب اندازه گیری می شود. در صورت مناسب بودن این شاخص ها، با به کارگیری مدل انتخاب شده، پیش بینی دوره های بعدی به دست آمده و می توان تناسب مدل پیش بینی را سنجید. سپس با تکرار این فرآیند و تغییر پاسخ سوالات در مراحلی که حالت قطعی برای جواب وجود ندارد، به تعداد کافی مدل انتخاب کرده و از بین آنها برترین مدل بر گزیده می شود. در انتها، پیاده سازی سیستم خبره و اجرای مدل روی داده های نمونه به صورت مطالعه موردی، کارآیی و اعتبار روش پیشنهادی را تایید می کند.
    کلیدواژگان: سیستم خبره، پیش بینی، سری زمانی، خطای پیش بینی
  • فرناز برزین پور، سعید کریمی صفحات 83-90
    مصرف روزافزون انرژی برق در ایران، یکی از دغدغه های سیاست گذاران این حوزه است. وجود نظام یارانه ایی در تعیین قیمت، یکی از دلایل اصلی ایجاد الگوی مصرف ناصحیح بوده که تکثر تعداد مشترکین، مصرف کنندگان و نوع مصرف، هزینه های زیادی را بر دولت ها تحمیل کرده تا منجر به تصویب قانون هدفمندی یارانه ها توسط سیاست گذاران این حوزه شده است. در این مقاله ضمن تحلیل عوامل موثر بر تقاضای برق خانگی، با استفاده از روش شبکه عصبی مصنوعی، مدلی با هدف شناخت الگوی مصرف برق خانگی ایجاد و با تعریف پنج سناریوی مختلف قیمتی، میزان مصرف تا سال آخر اجرای قانون هدفمندی یارانه ها پیش بینی می شود. سرانه مصرف برق خانگی، به عنوان متغیر وابسته مدل در نظر گرفته شده است و عواملی چون قیمت برق، درآمد ملی سرانه، شاخصی به نمایندگی از تعداد روزهای گرم سال و ساختار اقتصادی کشور به عنوان عوامل موثر بر آن انتخاب شدند. با توجه به نتایج به دست آمده از مدل که قابلیت توضیح بسیار خوبی داشته0.996 R= عوامل قیمتی نقش بسیار کمی در تعیین الگوی مصرف دارند. بنابراین اجرای طرح هایی از سوی سیاست گذاران این عرصه، به منظور تغییر قابل توجه قیمت برای اصلاح الگوی مصرف ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی، سناریوسازی، پیش بینی مصرف برق، یارانه، مصرف خانگی برق
  • علی اکبر اسلامی بلده، میرمهدی سیداصفهانی، محمدعلی فارسی صفحات 91-98
    استفاده از اجزای مازاد و یا پشتیبان، یکی از متداول ترین روش های بهبود قابلیت اطمینان سیستم است. بسیاری از سیستم های مهندسی در طول عمر خود شرایط مختلف کاری را تجربه می کنند و همچنین قابلیت اطمینان اجزا، اغلب در شرایط مختلف کاری، متفاوت است. بنابراین نیاز است تا در انتخاب تعداد اجزای مازاد، این شرایط مختلف کاری در نظر گرفته شوند. اما در بسیاری از سیستم های مهندسی مجموعه ساخته شده، امکان قرارگیری در شرایط مختلف کاری را دارد. با توجه به محدود بودن شرایط کاری و عملکرد سیستم و امکان تخمین این شرایط مختلف به طور گسسته، در این مقاله از برنامه ریزی سناریو برای مدل سازی واقعیت استفاده شده است. اغلب در سیستم های مهندسی برای انتخاب تعداد اجزای مازاد، باید بین محدودیت های هزینه، فضا، وزن و غیره و همچنین میزان بهبود قابلیت اطمینان در سیستم، تعادل برقرار شود. در مدل ارائه شده در این مقاله، تعداد بهینه اجزای مازاد با در نظر گرفتن سناریوهای مختلف، همراه با در نظر گرفتن محدودیت های متداول، در سیستم های سری- موازی به دست می آیند و همچنین امکان تخصیص اجزای مازاد به دو صورت آماده به کار و فعال به طور همزمان وجود دارد. مدل ارائه شده، به دنبال پیدا کردن تعداد و روش اجزای مازادی می گردد که منجر به حداکثرسازی قابلیت اطمینان و حداقل کردن وزن سیستم، در شرایط مختلف کاری همراه با برقراری محدودیت هزینه است. برای بهینه سازی از برنامه ریزی تصادفی دو مرحله ای و الگوریتم ژنتیک استفاده شده است و در انتها نیز یک مثال عددی برای درک بهتر روش ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تخصیص اجزای مازاد، قابلیت اطمینان، برنامه ریزی سناریو، بهینه سازی چندهدفه
  • یاسمن معبودیان، کامران رضایی صفحات 99-110
    در دنیای پرتلاطم امروزی، استمرار و تداوم فعالیت های حیاتی و کلیدی سازمان در زمان بروز یک اختلال و نیز ترمیم سریع و بازگشت به حالت عادی پس از بروز حادثه برای حفظ بقا و دستیابی به موفقیت پایدار، یک ضرورت است. تداوم کسب و کار، حفظ کارکرد مستمر فرآیندهای بحرانی کسب و کار در مواقع رخداد اختلال است. سیستم مدیریت تداوم کسب و کار1 بخشی از سیستم مدیریتی است که به ایجاد، استقرار، عملیاتی کردن، نظارت، بازنگری، نگهداری و بهبود تداوم کسب و کار می پردازد. در این مقاله ضمن معرفی این رویکرد و سیر تاریخی تکامل آن، خلاصه ای از نتایج تحقیق پیمایشی انجام گرفته درباره مطالعه روند به کارگیری این سیستم مدیریتی، در سه بخش مختلف از صنایع ایران شامل خودروسازی، مواد شیمیایی /نفت و فرآورده های نفتی و محصولات غذایی ارائه می شود و در این خصوص مواردی چون شرایط حاکم بر محیط کسب و کار در این صنایع، سرعت و شدت تغییرات، اختلالات تجربه شده از سوی سازمان های حاضر در هر یک از صنایع نامبرده و نیز میزان آشنایی و آگاهی مدیران با رویکردهای تداوم کسب و کار، به ویژه سیستم مدیریت تداوم کسب و کار بررسی می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت تداوم کسب و کار، اختلالات، خودروسازی، نفت و فرآورده های نفتی، محصولات غذایی، مطالعه پیمایشی
  • خدایار صادقی، محمد اقدسی * صفحات 111-121

    در این مقاله، کاربرد ابزار رسم جریان ارزش (VSM)، در یک محیط تولید بر اساس سفارش مورد بحث قرار می گیرد. این ابزار در یک چاپخانه تجاری که به روش اقدام پژوهی در حال تحقیق روی چگونگی پیاده سازی تولید ناب است، مورد استفاده قرار گرفته است. هدف از VSM، شناسایی جریان ارزش در چاپخانه با هدف تحقیق پیرامون زمینه های بهبود و کاهش تلفات در چاپخانه است. در این مقاله، پس از مروری بر ادبیات رسم جریان ارزش و محیط های تولید بر اساس سفارش، بر اساس یافته های پژوهشی به دست آمده از بستر تحقیق، به رسم و تحلیل وضعیت فعلی جریان ارزش از طریق اندازه گیری سطح تلفات و تعیین رابطه علت-معلولی ریشه های بروز تلفات اقدام شده و سپس پیشنهادات لازم برای روان سازی جریان مواد و کاهش سطح انبار به عنوان دو نشانه ناب بودن ارائه شده است. از آنجایی که اندازه گیری سطح تلفات در مسیر بهبود جریان ارزش، اهمیت زیادی دارد، یک سنجه اختصاصی برای چاپخانه های تجاری که به طور روزانه با تعداد زیادی سفارش کم تیراژ و در عین حال مختلف از نظر مشخصات روبه رو هستند، ابداع شده است.

    کلیدواژگان: چاپ ناب، رسم جریان ارزش، تلفات نوع2، سنجه ناکارآمدی کلی دستگاه
  • مسعود ربانی، فاطمه منشی، حامد رفیعی صفحات 123-129
    گرفتن یک تصمیم معقول در رابطه با میزان ظرفیت تولید آزاد یک شرکت تولیدی و تخصیص بهینه آن به سفارش ها، نیازمند اطلاعات دقیق و گسترده در زمینه های مختلفی همچون زمان های برنامه ریزی نشده ماشین ها در ایستگاه های کاری مختلف و وضعیت موجودی مواد، قطعات و یا دیگر منابع ضروری در شرکت تولیدی و زنجیره تامین مربوطه است. در این تحقیق، تلاش شده است تا اطلاعات مورد نیاز در یک سیستم تولیدی پیش بینی محور را از طریق ترکیب مکانیزم تعیین میزان محصول قابل تعهد پیشرفته و زمان بندی در محیط های تولیدی جریان کارگاهی، به دست آوریم. هدف در نظر گرفته شده، تعیین زمان بندی سفارش ها به طور همزمان، از طریق محاسبه ظرفیت آزاد سیستم به منظور تعیین میزان محصول قابل تعهد است. به این منظور محدودیت های مختلفی شامل ساعات در دسترس بودن ماشین ها و سطح موجودی مواد و قطعات، در نظر گرفته شده است. نتایج حاصله نشان می دهد که مدل ارائه شده، منجر به مقادیر مطلوبی در شاخص های عملکرد می شود.
    کلیدواژگان: استراتژی تولید پیش بینی محور، میزان محصول قابل تعهد، زمان بندی، سیستم تولیدی جریان کارگاهی
|
  • M. Nojavan, M. Hashemifar, E. Teimury Pages 1-10
    Flexibility is one of the most important indicators of a supply chain. A flexible supply chain in the face of market changes and customer needs، must be responsive to the changes and needs، to be able to attract customers in the a competitive marketplace. Being aware of the flexibility of a supply chain helps managers to solve problems and overcome deficiencies and increase the competitive advantages. Supply chain flexibility has a hierarchical structure consisting of four dimensions: sourcing flexibility، operating system Flexibility، distribution flexibility and information system flexibility. The purpose of this paper is to provide measurement of supply chain flexibility، using a combination of two methods، fuzzy AHP and fuzzy TOPSIS، with a case study. Results show that the operating system flexibility is the most important dimension among the other dimensions. In addition، it is concluded that taking the information system flexibility into account will increase the overall flexibility.
    Keywords: Supply chain, Supply chain flexibility, Fuzzy AHP, Fuzzy TOPSIS
  • M. Setak, S. Jalili Bolhassani, H. Karimi, B. Ghorbani Pages 11-18
    In this paper، we study the multi-depot vehicle routing problem with inter-depot routes، in which the vehicles can replenish at intermediate depots. Vehicles leave the origin depot with load on-board and serve customers until out of load. They may visit an intermediate depot to replenish and finally return to the origin depot، completing their route. We initiate a mathematical mixed integer programming model for this problem. The objective of the problem is to find routes for vehicles at a minimal cost in terms of total travel cost and replenishments cost at intermediate depots، without violating the capacity constraints of the vehicles. The solution to the problem is obtained through CPLEX solver in commercial software GAMS 23. 5، Genetic Algorithm and Tabu Search algorithms. Computational results indicate the effectiveness of the proposed algorithms in terms of solution time and quality of results.
    Keywords: Multi, depot vehicle routing problem, Inter, depot route, Intermediate depot, Replenishment, Genetic Algorithm (GA), Tabu Search (TS)
  • M. Ghandehari, R. Mousavizadeh Pages 19-32
    In this article، a game in which terrorists and the state government are the players is considered. On the one hand، terrorists try to attack major cities and impose damages (loss in the state’s point of view)، on the other hand، the state tries to reduce damages through establishing the optimal number of facilities that are also optimally located. Furthermore، allocating of fixed facilities in order to decrease the destructions caused by terrorist attacks is studied. Simultaneous attacks to a number of cities are also examined. To achieve the optimal number of facilities، prediction cost and budget are considered to be the constraints. Finally، according to the police of Iran، an example is designed and solved using the model.
    Keywords: Facility location, Terrorist, Game theory
  • M. Zendehdel, A. Bozorgi-Amiri, H. Omrani Pages 33-43
    Blood supply chain management is one of the main challenges in healthcare system. Optimal location of blood donation camps is one of the key factors in optimizing the blood supply chain. Disruption in location of blood donation camps because of disasters will have a negative impact on the entire supply chain. This paper develops a generalized network optimization model for the complex supply chain of human blood، that consists of blood donation camps، collection sites، disposal sites as well as points of demand and a stochastic programming formulation for the location of blood donation camps with unreliable facilities is presented. This model determines the location of blood donation camps and the number of transfused blood units taken under different scenarios between the components of supply chain. A sampling-based algorithm called sample average approximation algorithm is used to approximately solve this model and present the computational results.
    Keywords: Blood supply chain management, Location, Blood donation camps, Disruption
  • E. Mehmanchi, Sh. Shadrokh Pages 45-54
    The allocation of human resources to project activities in order to schedule them is one of the closest states to the actual conditions of scheduling problems. But regarding the fact that this problem belongs to the class of Np-hard problems; so far the exact methods have only been able to solve the small size problems. In this study، the renewable resources are humans in a way that every staff with multiple skills is only able to satisfy one of activities’ skill requirements at a specific time. In this paper، defining the efficiency degrees for the staff، a mathematical programming model is presented for simultaneous solving of the two problems. Since this problem belongs to Np-hard problems، a meta-heuristic differential evolution algorithm is developed for solving real-world cases. The results prove the efficiency of the algorithm in simultaneous solving of project scheduling and human resources allocation problems.
    Keywords: Project scheduling, Human resource allocation, Efficiency, Meta, heuristic algorithm
  • E. Ghazavi, M. M. Lotfi, M. H. Abooie Fallah Nezhad Pages 55-62
    A simulation-optimization approach is proposed for replenishment planning and shelf space allocation. The customers’ demand is divided into fixed and variable demand. Each customer follows a given path while shopping in the store. By dividing the store space into several zones and calculating the related substantial and random utilities، an analytical equation is proposed for the probability of zone visits. Due to the complexity of the proposed equation، a simulation method is used to evaluate the customers’ movements and predict the variable demand. A profit-based integer-programming model is then formulated for the case problem that needs the output demand of the simulation phase. However، the optimal values of some decision variables should be available through simulation. Therefore، a simulation-optimization algorithm is iteratively run since a pre-determined small deviation from the expected profit goal is achieved. Finally، the numerical results are reported for a small-sized problem.
    Keywords: Retailing, Shelf space allocation, Replenishment planning, Random utility model, Optimization, Simulation
  • M. Aminnayeri, B. Mohammadi, M. Ayoubi Pages 63-70
    In this paper، drift change point estimation in the mean of polynomial profiles is considered. For this purpose، the proposed change point estimator is computed using maximum likelihood approach. Performance of the proposed estimator is evaluated using Monte Carlo simulations when T2 control chart issues an out-of-control signal. Simulation results show that the performance of the proposed estimator improves when the magnitude of shifts increases. Also، the desirable performance of the proposed estimator is clear in all range of shifts.
    Keywords: Change point estimation, Drift change, Maximum likelihood approach, Polynomial profiles, Statistical process control
  • M. Lotfi, H. Razavi Pages 71-82
    Identifications and analysis of time series are time consuming، based on trial and error and highly dependent on expert judgments. This is mainly due to the presence of various models for forecasting time series، as well as introducing new techniques for analysis and predictions. In this paper، expert system structure is used to replace traditional methods of model identifications for time series. Firstly، several search engines are defined and analytical methods are specified. Next، the knowledge base is developed such that a proper model can be assigned to each data set. The goodness of fit is then evaluated by mathematical indices. Repeating the process and modifying the responses to account for uncertain situations، will provide a set of models to make the final decision. Lastly، the performance of the proposed expert system is verified by a series of sample data as a case study and the efficiency of the system is approved.
    Keywords: Expert system, Forecasting, Time series, Forecasting error
  • F. Barzinpour, S. Karimi Pages 83-90
    The increasing consumption of electricity in Iran is one of the greatest concerns of the government. Using the subsidy-based pricing system is one of the main reasons of improper pattern of residential electricity consumption that has imposed great cost over the government due to the increased number of consumers and their improper way of consuming electricity. In this paper، we analyze the factors that affect residential electricity demand using artificial neural network (ANN) and predict the amount of electricity consumption in 2006 (the end of the year in which subsides are being removed) by definition of five different price scenarios. The per-capita residential electricity consumption is considered as a dependent variable of the model. Electricity price، GDP per capita، macroeconomic fluctuations and a variable representing weather temperatures are used as explanatory factors. The proposed model has a good explaining capability (R=0. 996) and with predicting independent variables up to 2016، the dependent variable were predicted using procedures like time series and ARIMA. The achieved results show that the price factors have limited role in defining the pattern of residential electricity consumption. So small changes in electricity price will not reduce the electricity consumption and committing scenarios with gradual changes in price will not lead to the reduction of electricity consumption. Therefore، it is necessary for the government to commit scenarios with significant increase of prices in order to correct the pattern of residential electricity consumption; otherwise، the electricity demand will increase uncontrollably due to the increasing population and consumption.
    Keywords: Scenario building, Artificial Neural Network, Forecasting, Subsidies, Electricity consumption
  • A.A. Eslami, M. Seyed-Esfahani, M.A. Farsi Pages 91-98
    The redundancy allocation problem can be described as selecting the components and system configuration in order to optimize some objective function (s) without violating the system constraints. Operating conditions are not constant in many advanced engineering systems. Mostly، in the engineering applications selection، the number of redundancy components must be balanced among the constraints (cost، space، weight etc.) and the improve system reliability. In the presented model، Optimum number of redundancy components obtained by considering the working conditions and constraints in the series-parallel systems. In this model، the number of redundancy components establishing by maximizing the reliability of the system in all scenarios. Finally، for better understanding، a numerical example is presented.
    Keywords: Reliability, Redundancy allocation, Hot, warm standby
  • Y. Maboudian, K. Rezaie Pages 99-110
    In today’s turbulent world، the continuity of critical activities in the event of disruptions، and also fast recovery and return to business as usual، are vital for sustainable success of companies. Maintaining continuous delivery of critical business processes in the event of disruptions is a matter of business continuity. Business Continuity Management System (BCMS) is concerned with the development، maintaining and improving the continuity of critical business functions in the face of disruptive events. This paper investigates the business continuity management، its definitions and historical evolution and presents a summary of a survey results on Business Continuity Management trends in three distinct industry sections in Iran، namely، automotive، petroleum and chemical products and food products.
    Keywords: Business continuity, Business continuity management system, Historical trends, Disruptions, Iran industries, Survey
  • Kh. Sadeghi, M. Aghdasi Pages 111-121

    This article discusses the use of Value Stream Mapping (VSM) in a make-to-order production environment. According to this tool، a practical study carried out about the way of implementation of lean manufacturing in a commercial printing company in an action research basis. The aim of using VSM as a drawing tool of current value stream is to investigate the ways of process improvement and reducing waste. In this study، after mapping the current state value stream for making waste measurement، a detailed root-cause analysis was carried out and various improvement proposals has been identified based on the principles of lean manufacturing especially the continuous flow and low level of work in process and final goods inventory. Because of the importance of waste measurement in different phases of lean implementation in commercial printing companies as low volume high mix production environments، a dedicated deficiency measure was developed.

    Keywords: Lean printing, Value stream mapping, Waste, Overall equipment deficiency (OED)
  • M. Rabani, F. Monshi, H. Rafiei Pages 123-129
    Making a rational decision about the free production capacity of a firm requires accurate and comprehensive information in different fields such as unscheduled time of the machines، materials or other required resources status in the firm and the related supply chain. In this study، we try to achieve the needed information through integrating advanced available-to-promise mechanism with scheduling in flow shop production systems. The aim is to determine the scheduling of the orders simultaneously with calculating the free capacity of the system to determine the ATP. Therefore، some different kinds of constraints including the availability of the machines and materials are considered. The obtained results from solving the proposed model lead to proper values for performance indexes.
    Keywords: Make, to, Forecast production strategy, Available, to, Promise, Scheduling, Flow shop