فهرست مطالب

زراعت و فناوری زعفران - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1393)

نشریه زراعت و فناوری زعفران
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمدرضا شاپوری، محمد قربانی*، آرش دوراندیش، محمدرضا کهنسال صفحه 107
    با توجه به اهمیت برنامه ریزی در سطح تولید ضرورت دارد شناخت لازم از رفتارهای آتی مصرف کنندگان راجع به محصولات ارگانیک حاصل شود. با توجه به این موضوع مهم در این مقاله با استفاده از الگوی رگرسیون به ظاهر نامرتبط و داده های مقطع زمانی سال 1391 مربوط به 200 خانوار شهرستان مشهد، عوامل موثر بر سهم آتی خانوارها از مصرف زعفران ارگانیک موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که خانوارهای شهرستان مشهد تمایل دارند به طور میانگین 34 درصد از زعفران مصرفی آتی خود را به صورت ارگانیک مصرف نمایند. همچنین تحلیل رگرسیونی نشان داد که متغیرهای تعداد خانوارهای دارای افراد زیر 10 سال، تمایل به پرداخت تفاوت قیمت زعفران ارگانیک نسبت به غیر ارگانیک و برچسب ارگانیک تاثیر مثبت و متغیر دل نگرانی های زیست محیطی ناشی مصرف زعفران غیر ارگانیک تاثیر منفی بر تمایل به مصرف آتی زعفران ارگانیک داشته اند. با توجه به یافته های مطالعه، به کار بردن راهکارهای ارتقاء جایگاه محیط زیست نزد مصرف کنندگان، کمک به افزایش آگاهی مردم نسبت به مواد غذایی مصرفی و طراحی مکانیزمی برای الزام به کار بردن برچسبی برای زعفرانی که به صورت ارگانیک تولید می شود، پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: رگرسیون به ظاهر نامرتبط، کشاورزی ارگانیک، مشهد
  • فاطمه یعقوبی، مجید جامی الاحمدی*، محمدرضا بخشی، محمدحسن سیاری زهان صفحه 115
    تجاری شدن فعالیت های کشاورزی و به دنبال آن استفاده گسترده از سموم و کودهای شیمیایی در تولید محصولات کشاورزی باعث ایجاد مشکلات جدی در محیط زیست شده است. با توجه به این مسئله و به منظور ارزیابی میزان نهاده های مصرفی کود و سم در زراعت گندم و زعفران، مطالعه ای در شهرستان قائنات واقع در خراسان جنوبی در سال زراعی 91-1390 انجام شد که در آن 50 مزرعه گندم و 48 مزرعه زعفران مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که میانگین مصرف کود نیتروژن در بین دو محصول گندم و زعفران به ترتیب 222/4 و 57/8 کیلوگرم در هکتار بوده و این دو محصول از این نظر دارای تفاوت معنی داری می باشند. هم چنین برخلاف محصول گندم، کاربرد سموم شیمیایی در تولید محصول زعفران بسیار ناچیز بوده و در بسیاری از مزارع اصلا مصرف نمی-شوند. لذا با توجه به نتایج مذکور می توان زعفران را یک محصول سالم تر و دارای پتانسیل بیشتری برای تولید ارگانیک قلمداد نمود. هم چنین مقادیر مصرف کود نیتروژن، فسفر و پتاس در محصول گندم در منطقه به طور معنی داری کمتر از مقادیر توصیه شده آن می-باشد. ولی در محصول زعفران بین مقادیر مصرفی و توصیه شده تفاوت معنی داری مشاهده نگردید. لذا به نظر می رسد انجام آزمایش-های تجزیه خاک در هر منطقه و ارائه فرمول های مناسب کود و خدمات ترویجی-آموزشی لازم در این خصوص و بالا بردن سطح آگاهی عمومی یک راهکار مناسب جهت کاهش مصرف نهاده های شیمیایی باشد.
    کلیدواژگان: شاخص پایداری، کشاورزی پایدار، نهاده های کشاورزی
  • مهدی نقی زاده *، محمود غلامی شبستری، محدثه شمس الدین سعید صفحه 127
    به منظور بررسی اثر تنش شوری بر برخی رفتارهای فیزیولوژیکی گیاه زعفران، سه توده بومی جمع آوری شده از شهرستان های گناباد، فردوس و تربت حیدریه تحت اثر شوری آب آبیاری با مقادیر هدایت الکتریکی 0/5، 3، 6، 9 و 12 دسی زیمنس بر متر طی دو سال آزمایشی در زیر یک محافظ باران و در گلدان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات شوری یزد انجام شد که سه سطح توده بومی و پنج سطح شوری در آن ها به صورت فاکتوریل توزیع شدند. پس از سبز شدن یکنواخت بنه ها، به تدریج و با فواصل زمانی هفتگی، آب شور با هدایت الکتریکی موردنظر برای آبیاری هر گلدان اضافه شد و کسر آبشویی 30 درصد برای کنترل شوری خاک اعمال گردید. نتایج نشان داد که با افزایش میزان شوری، محتوی نسبی آب 6/26 درصد، وزن خشک اندام هوایی 19/80 درصد، تعداد کل برگ 17/042 درصد، وزن خشک بنه 42/49 درصد، غلظت قندهای احیاکننده در بنه و برگ 43/36 و 23/70 درصد کاهش و میزان نشت یونی غشاء سلولی در بنه و برگ 34 و 27 درصد، غلظت یون سدیم 70 درصد، نسبت سدیم به پتاسیم 66/66 درصد و غلظت پرولین در برگ 2/88 برابر نسبت به شاهد افزایش یافت، که در اکثر موارد این نوسانات با اعمال تنش 3 دسی زیمنس بر متر آب آبیاری مشاهده می گردد. نتایج همچنین نشان داد که توده بومی گناباد ازنظر صفات رشدی مثل تعداد کل برگ، وزن خشک اندام هوایی و تعداد کل بنه نسبت به دو توده دیگر برتری دارد اما ازنظر مقدار کلروفیل b، مجموع کلروفیل a و b، توده بومی فردوس از برتری نسبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: بنه، خاک شور، خصوصیات بیوشیمیایی، رشد رویشی
  • سید مصطفی صادقی*، گلنوش دهنادی مقدم، حمیدرضا درودیان صفحه 137
    به منظور بررسی بهترین اثر تاریخ، عمق و فاصله کاشت بر خصوصیات رشد و عملکرد زعفران (.Crocus sativus L) در لنگرود گیلان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان لنگرود در سال زراعی 1391-1390 اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل تاریخ کاشت (A) در سه سطح (25 تیرa1:، 25 مردادa2: و 25 شهریورa3:)، عمق کاشت (B) در دو سطح (سانتی متر 5b1: و سانتی متر 10b2:) و فاصله بوته روی ردیف (C) در دو سطح (سانتی متر 5c1: و سانتی متر 10c2:) در نظر گرفته شد. صفات اندازه گیری شده شامل عملکرد کلاله خشک، وزن تر گلبرگ، وزن خشک برگ، طول کلاله ها، طول گل، تعداد گل در مترمربع و تعداد روز از کاشت تا گلدهی زعفران بود. نتایج نشان داد، اثر فاکتورهای تاریخ کاشت، عمق و فاصله کاشت بر وزن خامه و کلاله، وزن ترگل، تعداد گل در مترمربع و تعداد روز از کاشت تا گلدهی در سطح احتمال 1درصد معنی دار است. اثر فاکتور B (عمق کاشت) بر وزن کلاله و خامه معنی دار نشد. همچنین اثر متقابل A×B بر وزن خشک برگ، وزن کلاله و خامه و تعداد روز از کاشت تا گلدهی در سطح احتمال 5 درصد معنی دار شد. اثر متقابل ACبر وزن کلاله و خامه و تعداد گل در مترمربع معنی دار بود. اثر متقابل BCتنها بر صفت وزن خشک برگ معنی دار شد تاریخ کاشت شهریور و فاصله کاشت 5 سانتی متر (a3c1) بیشترین عملکرد کلاله و خامه (4/9 کیلوگرم در هکتار) و تعداد گل را (64/67) به همراه داشت. تراکم 5 × 25 سانتی متر بالاترین عملکرد را بر صفت وزن کلاله و خامه و وزن خشک برگ را نشان داد و تاریخ کاشت تیر و فاصله کاشت 10 سانتی متر (a1c2) کمترین عملکرد کلاله و خامه (1/3 کیلوگرم در هکتار) و تعداد گل را (19/83) به همراه داشت. بیشترین وزن خشک برگ از اثر متقابل (b1c1) عمق کاشت 5 سانتی متر و فاصله کاشت 5 سانتی متر و (a1c1) تاریخ کاشت تیر و فاصله کاشت 5 سانتی متر به دست آمد و کمترین وزن خشک برگ از اثر متقابل (b1c2) عمق کاشت 5 سانتی متر و فاصله بوته 10 سانتی متر و (a1c2) تاریخ کاشت تیر و فاصله کاشت 10 سانتی متر به دست آمد. پیشنهاد می شود در شرایط اقلیمی و خاکی منطقه گیلان، برای به دست آوردن بالاترین عملکرد و دوره بهره برداری زعفران در سال اول کشت، از بالاترین تراکم این پژوهش (80 بنه در مترمربع) در عمق 5 سانتی متر در کشت شهریورماه و عمق 10 سانتی متر در کشت مردادماه استفاده شود.
    کلیدواژگان: خامه و کلاله، تراکم کاشت، بنه
  • فاطمه نصیریان، علی سروش زاده*، فائزه قناتی، حسین اورکی صفحه 145
    به منظور ارزیابی اثر دمای محیط ریشه بر رشد و فعالیت آنتی اکسیدانت های موجود در بنه زعفران، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط اتاق رشد اجرا گردید. در این آزمایش اثر دو دمای 1±23 و 1±33 درجه سانتی گراد بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت: پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز، سوپر اکسید دیسموتاز، کاتالاز و اکسین اکسیداز در جوانه انتهایی و بنه زعفران از تیرماه (دوره خواب بنه) تا مهرماه (شروع رشد بنه) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در هر دو دما، فعالیت آنزیم ها در تیرماه حداقل بود. در مهرماه فعالیت آنزیم های مذکور در دمای 23 درجه سانتی گراد همزمان با شروع رشد ریشه، جوانه انتهایی و برگ در بنه های زعفران افزایش یافت، اما در دمای 33 درجه سانتی گراد، هیچ گونه تغییری در فعالیت های آنزیمی مشاهده نشد. همچنین بیشترین میزان قندهای محلول (گلوکز، مانوز و آرابینو) در جوانه و بنه زعفران در دمای 23 درجه سانتی گراد به دست آمد. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، به نظر می رسد دمای 33 درجه سانتی گراد در محیط کشت با ایجاد اختلال در فعالیت آن ها موجب ادامه خواب در بنه های زعفران می شود و در مقابل در دمای 23 درجه سانتی گراد، افزایش فعالیت آنزیمی موجب تحریک رشد زعفران می شود.
    کلیدواژگان: آکسین اکسیداز، پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز، زعفران، سوپر اکسیداز دسموتاز، کاتالاز
  • هاشم محمودی، سمیرا افراسیابی* صفحه 155
    انتقال نامتقارن قیمت به عنوان یکی از مصادیق نارسایی بازار مطرح می باشد که بر رفاه مصرف کنندگان اثر می گذارد. به همین دلیل، تحلیل انتقال قیمت در بازارهای کشاورزی از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. زعفران به عنوان طلای سرخ ایران یکی از مهم-ترین محصولات تولیدی کشاورزی کشور می باشد. در این بین استان های خراسان رضوی، جنوبی و شمالی از عمده ترین استان های تولیدکننده زعفران در کشور می باشند. هدف از مطالعه حاضر بررسی نحوه انتقال قیمت محصول زعفران در بین استان های موردنظر می باشد. بدین منظور ابتدا وجود رابطه بلندمدت بین متغیرهای مورد مطالعه با استفاده از آزمون های همگرایی یوهانسون و انگل و گرنجر بر پایه داده های ماهانه 1390-1385 مستخرج از دفتر آمار بانک مرکزی مورد آزمون قرار گرفت. سپس جهت نحوه انتقال (متقارن یا نامتقارن) قیمت از روش های همگرایی آستانه ای استفاده شد. نتایج آزمون همگرایی انگل و گرجر و آزمون همگرایی یوهانسون وجود رابطه بلندمدت را در بین استان های موردنظر تایید نمود. یافته های این مطالعه نشان داد انتقال قیمت زعفران در بلندمدت بین استان های خراسان رضوی، جنوبی و شمالی متقارن است. همچنین با به کارگیری مدل های تصحیح خطا بر پایه تکنیک-های تصحیح خطای آستانه ای، تعدیلات کوتاه مدت بازار زعفران در بین این سه استان تجزیه و تحلیل گردید لذا، اتخاذ سیاست های حمایتی قیمتی در خصوص بازار زعفران در بین سه استان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: انتقال متقارن، زعفران، همگرایی آستانه ای، مدل تصحیح خطا
  • مقاله کوتاه علمی
  • سیده فاطمه فانی یزدی*، ناصر مهدوی شهری، خدیجه نژاد شاهرخ آبادی، سید امین فانی یزدی، سعید جاهدی پور صفحه 165
    زعفران (Crocus sativus L.)، گیاه بومی کشور ایران و خصوصا منطقه خراسان هست و دارای جایگاه خاصی در الگوی تغذیه مردم می باشد. با توجه به مطالعات متعدد اثرات زعفران و ازآنجاکه در زمینه ی اثرات آن بر روند تکوین مگس سرکه به عنوان یک مدل جانوری مطالعات خاصی صورت نگرفته، در این مطالعه اثرات عصاره آبی زعفران بر درصد تبدیل لارو به شفیره و شفیره به بالغ در مگس سرکه در حین تکوین، مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 5 جفت مگس سرکه وحشی بالغ سه روزه جهت جفت گیری و تخم گذاری به هر یک از ظروف کشت حاوی غلظت های متفاوت عصاره آبی زعفران منتقل و پس از هشت ساعت خارج گردیدند. درصد تبدیل لارو به شفیره و شفیره به بالغ در کلیه غلظت ها موردبررسی قرار گرفت. تجزیه وتحلیل های آماری با نرم افزار SAS و میانگین داده ها با آزمون Tukeyبا حداقل سطح معنی داری (p<0.05) مقایسه شدند. در غلظت های پایین تر زعفران، افزایش معنی دار میزان تبدیل لارو به شفیره در مقایسه با گروه کنترل، مشاهده شد. اما حضور غلظت های بالای زعفران در محیط کشت، منجر به کاهش معنی دار درصد تبدیل لارو به شفیره و شفیره به بالغ گردید. با توجه به نتایج به دست آمده اثرات زعفران بر روند تکوین مگس سرکه تا حدی وابسته به دوز عمل می کند. به این معنا که زعفران در غلظت های پایین اثرات مثبتی بر درصد تبدیل لارو به شفیره و شفیره به بالغ داشته ولی افزایش غلظت های مصرفی می تواند منجر به بروز تاثیر منفی بر این روند گردد.
    کلیدواژگان: تکوین، مدل، تغذیه
|
  • Ahmadreza Shahpouri, Mohammad Ghorbani*, Arash Dourandish, Mohammadreza Kohansal Page 107
    Considering the importance of planning at the production level, it is necessary to identify the consumer's future behavior towards organic products. Thus, using seemingly unrelated regression and data of 2012 for 200 households in mashhad, in the present study we have tried to determine the future share of these products in the household's basket and also survey the effective factors on this share in organic saffron. The results showed that households in mashhad tend to allocate an average of 34 percent of their future consumption basket for organic saffron. The regression results illustrated that while children below 10 years old in the households, willingness to pay the price differential compared with non-organic products and organic labeling positively affected the willingness to pay for organic products, environmental concerns variables created by non-organic products had a negative effect on their willingness. Considering the research results, helping to raise people's awareness about food through different educational and advertising approaches, providing a mechanism to label organic products and assessing the strengths and weaknesses of producing and distributing the organic products are provided as suggestions.
    Keywords: Seemingly Unrelated Regression, Organic Agriculture, Mashhad
  • Fatemeh Yaghoubi, Majid Jami Al Ahmadi*, Mohammad Reza Bakhshi, Mohammad Hassan Sayyari Zahan Page 115
    Commercialization of agricultural operations and use of pesticides and chemical fertilizers in agricultural production has been created serious environmental impacts. Due to this issue and in order to assess the amount of chemical fertilizer and pesticide inputs in saffron and wheat production systems, a study was conducted in Qaenat region (South Khorasan province), 50 wheat fields and 48 saffron fields were investigated during 2011-12. The results showed that average nitrogen fertilizer consumption was 222.38 and 57.83 kg.ha-1 in wheat and saffron production systems, respectively, which from sstatistically point of view the difference was significant. In addition, unlike wheat, the use of pesticides very low in saffron cultivation and in many saffron farms it was zero. Therefore, the results can be considered saffron is an healthier product and have greater potential to organic product. Also, the amounts of nitrogen, phosphorus and potassium fertilizers which were using in wheat in the study area were significantly different with recommended values. While in saffron production there was no significant difference between the values of consumed and recommended. Therefore, it seems, performing soil testing in each region and providing appropriate fertilizer formulas and required promotional-educational services in this regard, and raising public awareness is a good strategy for reducing the use of chemical inputs.
    Keywords: Agricultural inputs, Sustainable agriculture, Sustainability indicators
  • Mahdi Naghizadeh*, Mahmood Gholami Shabestari, Mohadeseh Shamsaddin Saied Page 127
    In order to study some physiological responses of saffron under saline conditions, three landraces of saffron which were collected from Gonabad, Ferdows and Torbat-e-Heydarieh were compared under 0, 3, 6, 9 and 12 dS/m electrical conductivity of saline water during two years under a rain shield in pots in a randomized complete block design with three replications at the Research Center of Yazd which three levels of the landraces and five salinity levels were distributed as factorial. After uniform emerging of the buds, NaCl solutions with the above mentioned levels of salinity were used gradually for pots irrigation with 30% leaching fraction in order to control soil water salinity in desired levels. The results showed that with increasing salinity, relative water content 6.26%, dry weight 19.80%, the total number of leaves 17.042%, the dry weight of corm 49.42%, the concentration of sugars in the leaves and corms 43.36 and 23.72% were reduced and corms and leaves ion leakage 34 and 27%, sodium concentration70%, sodium to potassium ratio 66.66% and proline in leaves 2.88 times were increased that in most cases these fluctuations were observed in 3dS/m of irrigation water.
    Keywords: Biochemical characters, Corm, Growth characteristics, Salinity soil
  • Seyed Mustafa Sadeghi*, Golnoosh Dehnadi, Moghaddam, Hamidreza Dooroodian Page 137
    In order to study the best time, depth, and corm sowing distance of saffron cultivation in Guilan Province, a factorial experiment was carried out based on a randomized complete block design with three replications in Langeroud, Guilan Province, during growing season of 2011-2012. Studies factors included sowing date (A) (a1: 18th July, a2: 18th August, and a3: 18th September), sowing depth (B) (b1:5 and b2: 10 cm), and distance between corms (C) (c1:5 and c2: 10 cm). Yield of dry stigma, wet weight of petal, dry weight of leaf, length of stigmas, total length, number of flowers and number of days from sowing to flowering of saffron were recorded. The results showed that sowing date had significant (at a significance level of 1%) impacts on the weight of style and stigma, wet weight of flower, number of flower, and number of days from sowing to flowering of saffron. Sowing depth had no significant effect on the weight of style and stigma of saffron. On the other hand, the interaction between sowing date and sowing depth was significant on dry weight of leaf, weight of style and stigma, and number of flower per square meter of saffron. The interaction between sowing depth and corm distance was significant on dry weight of leaf. The highest yield of style and stigma and number of flowers of saffron were recorded at sowing date of 18th September based on 5 cm corm distance, while the lowest yield was for sowing date of 15th July and 10 cm corm distance. Density of 5 × 25 m2 produced the maximum yield of style weight, stigma weight, and dry weight of leaf. The highest leaf dry weight was observed in interaction of sowing depth and corm distance (sowing depth of 5 cm and corm distance of 5 cm) and interaction of sowing date and corm distance (sowing in July and corm distance of 5 cm). On the other hand, the lowest dry weight of leaf was produced in interaction of sowing depth and corm distance (sowing depth of 5 cm and corm distance of 10 cm) and interaction of sowing date and corm distance (sowing in July and corm distance of5 cm).
    Keywords: Corms, Density planting, Stigma, style
  • Fatemeh Nasirian, Ali Sorooshzadeh*, Faezeh Ghanati, Hussein Oraki Page 145
    This research was conducted in a completely randomized design with three replications, to evaluate the effect of root-zone temperature on antioxidant activity in saffron corm in 2013. In this experiment, effect of two root-zone temperatures (23±1°C and 33±1°C) in growth chamber on the activity of antioxidant enzymes: peroxidase, polyphenol oxidase, superoxide dismutase, catalase and auxin oxidase in the apical of saffron corms during corm dormancy stage (July) and at beginning corm growing stage (October) were studied. The results showed that at both root-zone temperatures the activity of all enzymes were least in July. Moreover at the 33°C root-zone temperature no differences in enzyme activities were observed between the months of July to October. In addition measured soluble sugars in buds and corms of saffron showed the highest rate of glucose, mannose, and arabinose at a temperature of 23° C, respectively. Thus, treatment of 23° C as the best temperature for storage and maintenance of saffron corms was introduced.
    Keywords: Antioxidant, Catalase, Peroxidase, Polyphenol oxidase, Super oxidase dismutase, Auxin oxidase, Saffron
  • Hashem Mahmoudi, Samira Afrasiabi* Page 155
    Asymmetric price transmission is instances of market imperfection which can affect consumers’ welfare. Because of this matter, analyzing price transmission in agricultural market is an important issue. Saffron is a strategic agricultural commodity in Iran, which mostly produces in Razavi, North and South Khorasan provinces. In this study saffron’s price behavior in these provinces has been investigated. First Johanson Co-integration and Engel-Granger test have been used to investigate long-run relation between monthly saffron’s prices from 2006- 2011. Then, threshold Co-integration test has been used to examine whether price transmission is symmetric or asymmetric. Plus, Threshold Vector Error Correction model has been used to analysis short-run adjustment in saffron market in these provinces. Main results showed that saffron price transmission in Razavi, north and south khorasan is symmetric. The results show that the market price support policies can be helpful in the three provinces of saffron.
    Keywords: Price transmission, Saffron, The error correction model, Threshold Co, integration
  • Fatemeh Fani Yazdi*, Naser Mahdavi Shahri, Khadije Nejad Shahrokhabadi, Amin Fani Yazdi, Saeed Jahedi Pour Page 165
    Saffron (Crocus sativus L.), a native plant from Iran and especially of Khorasan region, has a specific place for people's diet. According to several studies about effects of saffron and because there are no specific studies on the effects of saffron aqueos extract on the development of Drosophila melanogaster as an animal model, this subject evaluated in conversion of larvae to pupa and pupa to mature of fruit flies. 5 pairs of 3-day-old wild D. melanogaster were transferred to every culture plate containing different concentrations of saffron aqueos extract in order to intercross and oviposition and were brought out after 8 hrs. The percent of larvae to pupa transitionand pupa to mature conversion, were evaluated in all concentrations. The obtained data were evaluated statistically using SAS software and the mean of data were compared using Tukey test with minimum significance level of p<0.05. In low volume of saffron, resulted in the increased conversion of larvae to pupa and pupa to mature in comparison with the control group. But, presence of high volumes of saffron on the medium leaded to significant decrease of percentage of conversion of larvae to pupa, pupa to mature. With regard to the obtained data, the effects of saffron on the genesis of D. elanogaster depends on dose proportionately. It means that saffron has some effects on the percentage of conversion of larvae to pupa, pupa to mature in low volumes and increased consuming concentrations of saffron may have inverse effects on that.
    Keywords: Development, Model, Nutrition