فهرست مطالب

فصلنامه شخصیت و تفاوت های فردی
سال دوم شماره 3 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • وحید احمدی*، معصومه حیدریان، همدم ملاجعفر، مهناز مهرابی زاده هنرمند صفحات 1-15
    با توجه به شیوع بالای شخصیت خودشیفته در جمعیت بهنجار، هدف این پژوهش بررسی رابطه ساده و چندگانه سبک های دلبستگی و تروماهای اوایل زندگی با خودشیفتگی در دانشجویان بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را همه دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز تشکیل داده اند. به منظور انجام پژوهش حاضر 314 دانشجو (159 دختر و 155 پسر) به شیوه نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه های شخصیت خودشیفته (ایمز و همکاران، 2006)، سبک های دلبستگی بزرگسال (سیمپسون، 1990) و تروماهای اوایل زندگی (مهرابی زاده هنرمند و همکاران، 1389) را تکمیل نمودند. داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از رگرسیون چندمتغیری به روش ورود و گام به گام تحلیل شدند. نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیری نشان داد که به طور کلی سبک های دلبستگی و تروماهای اوایل زندگی می توانند 66 درصد واریانس شخصیت خودشیفته را در دانشجویان پیش بینی کنند. به علاوه تروماهای اوایل زندگی، دلبستگی اجتنابی و ایمن بهترین پیش بین ها برای واریانس شخصیت خودشیفته در گروه نمونه بوده است.
    کلیدواژگان: شخصیت خودشیفته، سبک های دلبستگی، ترومای اوایل زندگی، دانشجویان
  • محمد دلشاد، مسعود حسین چاری* صفحات 17-32
    در پژوهش حاضر نقش پنج عامل بزرگ شخصیت، در تعلل ورزی آموزشی بررسی شد. نمونه ای مشتمل بر 550 دانشجو (350 دانشجوی دختر و 200 دانشجوی پسر) رشته های مختلف از ده دانشکده دانشگاه شیراز که به وسیله نمونه گیری خوشه ایبا واحد نمونه ای کلاس انتخاب شده بودند، مقیاس تعلل ورزی آموزشی، و پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت را تکمیل کردند. برای تحلیل اطلاعات از روش آماری رگرسیون و تحلیل مسیر استفاده شد. شواهد، موید پایایی و روایی مطلوب مقیاس ها بود. نتایج نشان داد که روان نژندی به صورت مستقیم و مثبت تعلل ورزی آموزشی را پیش بینی می کند، وظیفه مداری به صورت مستقیم و منفی تعلل ورزی آموزشی را پیش بینی می کند. یافته ها با توجه به تحقیقات پیشین به بحث گذاشته شده و در پایان پیشنهادها، کاربردها و محدودیت ها بیان شده است.
    کلیدواژگان: تعلل ورزی آموزشی، پنج عامل بزرگ شخصیت، دانشجویان
  • محمد نریمانی، بتول احدی، لطفعلی بلبلی، احسان قدیمی صفحات 34-51
    هدف پژوهش حاضر مقایسه میانگین اختلال های شخصیتی در ورزشکاران مصرف کننده و غیرمصرف کننده استروئیدهای آنابولیک و افراد غیرورزشکار است. جامعه آماری این پژوهش شامل همه ورزشکاران بدن ساز مصرف کننده و غیرمصرف کننده استروئیدهای آنابولیک و هم چنین همه افراد غیرورزشکار ساکن در شهر کرمانشاه بود. با توجه به این که تحقیق حاضر از نوع علی – مقایسه ای بوده است، برای هر گروه 25 نفر و در مجموع 75 نفر انتخاب شدند. برای نمونه گیری از ورزشکاران مصرف کننده، از شیوه تصادفی و برای انتخاب دو گروه دیگر، از روش همتاسازی استفاده شده است. ابزار مورد استفاده شامل یک پرسشنامه محقق ساخته برای تعیین ویژگی های جمعیت شناختی و پرسشنامه چندمحوری میلون III برای سنجش اختلال های شخصیت بوده است. هم چنین برای شناسایی افراد مصرف کننده از مصاحبه استفاده شد. روش آماری مورد استفاده در این تحقیق (MANOVA) بوده است. یافته ها حاکی از آن است از بین انواع اختلالات شخصیتی بررسی شده، افراد مصرف کننده نسبت به دو گروه دیگر در اختلال های شخصیت نمایشی، خودشیفتگی، وسواسی، منفعل پرخاشگر و پارانوئید نمرات بالاتری کسب کردند. بنابراین می توان نتیجه گرفت افراد مصرف کننده استروئیدهای آندروژنیک آنابولیک بیش تر از افراد غیرمصرف کننده در معرض ابتلا به اختلال های شخصیتی قرار دارند.
    کلیدواژگان: اختلال های شخصیت، ورزشکاران، استروئیدهای آنابولیک
  • آذر سادات پیغمبری، محمدرضا شعیری، محمدرضا تمنایی فر، مریم دلاوری صفحات 52-71
    آزمون رورشاخ از زمان ابداع تاکنون، پژوهش های متعددی را به خود اختصاص داده است. پژوهش های یادشده دربرگیرنده مقایسه ها و هنجارها در گروه های سنی بالینی و غیربالینی و در کشورهای مختلف بوده و با توجه به شرایط فرهنگی انجام شده است. اکسنر و همکارانش برای اصلاح دشواری های تحقیق درباره رورشاخ و کاربرد بالینی آن، به گردآوری داده های پایه هنجار و تدوین یک نظام نمره گذاری و تفسیر یک پارچه پرداختند. هدف پژوهش حاضر، بررسی پایایی آزمون رورشاخ بر اساس نظام جامع اکسنر در آزمودنی های بزرگسال ایرانی است. مشارکت کنندگان، 31 دانشجوی دانشگاه کاشان بودند. بعد از اجرای آزمون رورشاخ در نوبت اول، یک هفته بعد نیز آزمون رورشاخ اجرا گردید. سپس رابطه بین اجرای اول و دوم آزمون رورشاخ با استفاده از همبستگی پیرسون محاسبه شد. همبستگی های به دست آمده از دو بار اجرا در مقایسه با مقادیر بحرانی ضریب همبستگی، در مورد اکثر متغیرها (به جز هفت متغیر) معنادار بود. نتایج این مطالعه بیانگر وجود پایایی مناسب آزمون رورشاخ، بر اساس همبستگی های مناسب و معنادار بین آزمون و آزمون مجدد با فاصله یک هفته بوده است.
    کلیدواژگان: رورشاخ، نظام جامع اکسنر، بزرگسال
  • لادن هاشمی*، مرتضی لطیفیان صفحات 73-99
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای اضطراب امتحان در رابطه کمال گرایی با اهمال کاری تحصیلی بود. شرکت کنندگان پژوهش 480 دانشجوی دختر و پسر دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان بودند. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش مقیاس های چند بعدی کمال گرایی هویت و فلت، اهمال کاری تحصیلی سولومون و راتبلوم، خرده مقیاس اضطراب امتحان از پرسشنامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری (MSLQ) پینتریچ و همکاران استفاده شد. با استفاده از رگرسیون به شیوه متوالی هم زمان و با به کارگیری مراحل پیشنهادی بارون و کنی (1986)، مدل فرضی تحلیل شد. یافته ها نشان داد که اولا، کمال گرایی خودمدار و جامعه مدار به صورت مستقیم قدرت پیش بینی اهمال کاری تحصیلی را دارند. دوم، کمال گرایی خودمدار نسبت به کمال گرایی جامعه مدار پیش بینی کننده منفی و قوی تر اهمال کاری تحصیلی است و سوم، اضطراب امتحان به طور سهمی نقش واسطه ای بین انواع کمال گرایی و اهمال کاری تحصیلی دارد؛ ضمن این که، این نقش درباره کمال گرایی جامعه مدار قوی تربود. در مجموع یافته ها حکایت از آن داشت که نقش واسطه ای اضطراب امتحان در ارتباط کمال گرایی جامعه مدار و اهمال کاری قوی تر از کمال گرایی خودمدار است.
    کلیدواژگان: کمال گرایی خودمدار، جامعه مدار، اضطراب امتحان، اهمال کاری تحصیلی
  • بهنام جمشیدی سلوکلو*، راضیه شیخ الاسلامی صفحات 101-119
    این پژوهش به منظور بررسی رابطه تفاوت های فردی در نقش های جنسیتی با دینداری دانش آموزان راهنمایی و دبیرستان شهر شیراز انجام شد. جامعه آماری پژوهش، شامل همه دانش آموزان دوره های راهنمایی و دبیرستان شهر شیراز بود که تعداد 382 نفر (160 دختر و 222 پسر) از آن ها به روش خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه دینداری گلاک و استارک و پرسشنامه نقش جنسی بم را تکمیل نمودند. بررسی تفاوت های بین دو جنس با استفاده از تحلیل کوواریانس نشان داد که بین دانش آموزان دختر و پسر از نظر میزان کلی دینداری، تفاوت معناداری وجود نداشت. با این حال دانش آموزان پسر در بعد مناسکی، نمره بالاتری کسب کردند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز حاکی از آن بود که نقش های جنسیتی زنانه با دینداری رابطه مثبت و معناداری دارد. اما نقش های جنسیتی مردانه رابطه معناداری با دینداری نداشت. به نظر می رسد نمره بالاتر پسران در بعد مناسکی، ناشی از آزادی عمل بیشتر آنان برای حضور در اجتماعات مذهبی باشد. یافته های مربوط به نقش های جنسیتی با مبانی نظری و تحقیقات پیشین همسو است.
    کلیدواژگان: جنسیت، نقش های جنسیتی، دینداری و دانش آموزان
  • امید مرادی، ناصر یوسفی* صفحات 121-137
    به دلیل افزایش روز افزون طلاق و پیامدهای مخربی که این پدیده می تواند برای افراد و جوامع داشته باشد، این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین ویژگی های شخصیتی و کیفیت زندگی زوج های در آستانه طلاق پرداخته است. طرح پژوهشی حاضر، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را تمامی زوج های متقاضی طلاق مراجعه کننده به مرکز مشاوره خانواده دادگستری شهرستان سنندج و مرکز مشاوره بهزیستی در سال 1390 تشکیل داده است. مشارکت کنندگان 57 زن و 33 مرد در آستانه طلاق بودند که از طریق روش نمونه گیری در دسترس و داوطلبانه انتخاب و با استفاده از ابزارهای پرسشنامه شخصیتی پنج عاملی NEO-FFI، و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت (WHOQOL-BREF) مطالعه شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری استفاده شد. نتایج نشان داد که بین روان رنجورخویی و کیفیت زندگی رابطه معکوس و معنادار، بین برون گرایی و کیفیت زندگی، انعطاف پذیری و کیفیت زندگی، و مسئولیت پذیری و کیفیت زندگی رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد؛ اما بین دل پذیر بودن و کیفیت زندگی رابطه معنادار به دست نیامد. 13 درصد واریانس مربوط به کیفیت زندگی توسط پنج عامل شخصیت تبیین شد. با توجه به نتایج این پژوهش، مشاوران و درمانگران خانواده می توانند برای مشاوره های قبل از ازدواج به نقش خصوصیات شخصیتی توجه نمایند و افراد در آستانه ازدواج را نسبت به این عوامل آگاه نمایند.
    کلیدواژگان: پنج عامل شخصیتی، کیفیت زندگی، زوج های در آستانه طلاق
  • محمدرضا عابدی*، احمد صادقی، دکترمحمد ربیعی صفحات 138-158
    این پژوهش با هدف تهیه جداول هنجار مقیاس هوش وکسلر چهار (WISC-IV)، برای دانش آموزان 6 -16 سال استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. با توجه به آمار دانش آموزان مناطق 16 گانه در دوره ابتدایی، راهنمایی و اول دبیرستان 872 نفر به عنوان نمونه پژوهش به روش خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شد. ابزار اندازه گیری مقیاس هوش وکسلر چهار، مقیاس هوش وکسلر کودکان- تجدید نظرشده، و ماتریسهای پیشرونده ریون، بود. برای تهیه جداول رتبه نمرات با استفاده از تبدیل غیر خطی به Z و T تبدیل شد. سپس برای 15 زیر مقیاس نمراتی با میانگین 10 و انحراف معیار 3 تهیه و نهایتا به نمراتی با میانگین 100 و انحراف معیار 15 تبدیل شد. و به این ترتیب جداول هنجار خرده آزمونها و هوشبهر ها برای سنین مختلف از 6 تا 16 سال بدست آمد. بنابراین با کمک جداول هنجار تبدیل نمرات خام به نمرات معیار و نمرات هوشبهر، از جداول هنجار آن می توان برای ارزیابی هوشی کودکان 6 تا 16 سال در استان چهار محال و بختیاری و همچنین در ایران استفاده کرد.
    کلیدواژگان: هوش، هنجاریابی، مقیاس هوش وکسلر کودکان چهار
|
  • V., Ahmadi*, M. Heydarian, H. Molajafar, Mehrabizade Honarmand Pages 1-15
    According to the high prevalence of narcissistic personality between normal population, Therefore, this study was conduct to found out the simple and multiple relationships of attachment styles and early traumas with narcissism personality in university students. The statistical society of current research included all of Shahid Chamran university students. To perform this research, 314 students (159 female, 155 male) were selected by multistage randomly sampling method and complete narcissism personality inventory 16 items (Ames & et al, 2006), Adult attachment styles (Simpson, 1990) and early trauma inventory (Mehrabizade, 2010). The data of questionnaire were analyzed by multiple regression in Stepwise and Enter style. The results of multiple regression analysis indicated that 66 percent narcissism personality variance in students was explained by attachment styles and early traumas. Also early trauma, avoidant and secure attachment emerged as the strongest predictors of narcissism personality in students.
    Keywords: narcissistic personality, attachment style, early trauma, university student
  • M. Delshad, M. Hoseinichari* Pages 17-32
    The aim of this study was investigating the effect of big five personality factors on academic procrastination in a group of Shiraz University students. The sample comprised of 550 students (350 girls and 200 boys) from different university subjects in ten faculties of Shiraz University. These students, who were selected via a combined sampling method of cluster and stratified sampling procedures with class as sampling unit, completed two instruments including NE0 Five-Factor Inventory, and Academic Procrastination Scale. Regression analysis procedure was used for analyzing the data. Findings confirmed validity and reliability of the scales. Results of regression analysis showed that Neuroticism predicts academic procrastination directly and positively, conscientiousness predicts academic procrastination directly and negatively. Finally, the findings are discussed with regard to the research literature. Implications, Applications, and limitations are pointed out.
    Keywords: Academic Procrastination, Big Five Factors, Students
  • Mohammad Narimani, Batoul Ahadi, Lotfali Bolboli, Ehsan Ghadimi Pages 34-51
    The aim of the present research was to compare personality disorders in athletes who were anabolic androgenic steroids consumers and non-consumer athletes.The population of this study comprised all the body builders who were anabolic androgenic steroids (AAS) consumers and non-consumers who were inhabitants in Kermanshah province. Regarding the design of the present study which was causal-comparative, 25 participants for each group, and totally 75 participants were selected. Consumer athletes were sampled randomly and the other group through matching method (according to their age, gender, marital status, & education). The instruments were a researcher-made questionnaire for determining the demographic characteristics, and Millon’s Clinical Multiaxial Inventory for assessing personality disorders. In order to identify those individuals who were consumers, interview was carried out. The statistical method for analysis of data in this study was MANOVA. The findings indicated that among the personality disorders under study, consumers obtained higher scores compared to the other group in respect of histrionic, narcissistic, obsessive-compulsive and paranoid disorders. Therefore it can be concluded those who were anabolic androgenic steroids consumers are more susceptible to personality disorders than non-consumers.
    Keywords: personality disorders, anabolic steroids
  • A. S. Peyghambari, M. Shairi, M. Tamanayifar, M. Delavari Pages 52-71
    Since Rorschach test developed, numerous researches have dedicated. Mentioned research involves comparisons and norms in clinical and non-clinical age groups and in different countries and according to culture conditions has been done. To improve the difficulties of research about Rorschach test and its clinical applications, Exner and his colleagues have gathered the normative data and developed comprehensive system for grading and interpretation. Regarding to this, the main objective of this study is investigation of Rorschach test reliability according to Exner system in Iranian adults. To this end, 31 Kashan university students were chosen. After administration of Rorschach test in first time, it was done after one week. Then relationship between first and second administration were computed. Results showed that most of variables had significant correlations in two administrations. It can be said that Rorschach test has suitable reliability according to correlation between test and re-test.
    Keywords: Rorschach, Exner comprehensive system, adults
  • Ladan Hashemi*, Morteza Latifian Pages 73-99
    This study investigated mediation role of test anxiety in relationship between perfectionism and academic procrastination. Participants were 480 male and female students from Azad Arsenjan University. Participants completed the test anxiety subscale of Motivated Strategy for Learning Questionnaire (Pintrich & etal, 1991), Multidimensional Perfectionism Scale (Hewitt & Flett, 1991), Academic procrastination scale (Solomon & Rothblum, 1984). The path diagram of hypothetical model tested by Sequentional simultaneous regression analyses, according to recommended steps of Baron and Kenny(1986). Results showed that (a) self-oriented perfectionism (SOP) and socially-prescribed perfectionism (SPP) directly, were predictors of academic procrastination, (b) SOP in comparison to SPP was negative and strong predictor of procrastination and (c) test anxiety was partially mediator between both kind of perfectionism and procrastination. Implications and suggestion for future studies are discussed.
    Keywords: self, oriented perfectionism, socially, prescribed perfectionism, test anxiety, academic procrastination
  • Behnam Jamshidi Soloklo*, Razieh Sheikholeslami Pages 101-119
    This research aims to examine relationship between individual differences in gender roles and religiosity of secondary and high school students of Shiraz city. So from all secondary and high school students of Shiraz city, 382 students (160 girls and 222 boys) were selected via clustered sampling and completed Glock and Stark’s religiosity questionnaire and Bem's gender roles questionnaire. Analysis of covariance revealed that there was no gender difference in total score of religiosity, although boys acquired higher scores in ritualistic dimension of religiously. On the other hand, Multiple regression revealed that There was positive, significant relationship between Feminine gender roles and religiously, But masculine gender roles had no relationship with it. Boy's higher scores in ritualistic dimension may result from their higher level of freedom to participation in religious communities and ceremonies. Findings in regard to gender roles were consistent with literature. Results were discussed in light of literature and some suggestions were made for future research.
    Keywords: Gender, Gender Role, Religiosity, students
  • Omid Moradi, Naser Yoosofi* Pages 121-137
    Because of daily increasing of divorce and its destroyer consequence on people and society, this study was done with the purpose of Comparison between personality’s traits, and life quality of couples in the threshold of divorce. The pattern of this research is correlative. Its statistical population includes all applicant couples of divorce, referred to family counseling center of Sanandaj Justice and counseling center of in 1390. The sampling included 57 women and 33 men in the threshold of divorce that was selected by access and voluntary sampling. The tools of study were: 1. Personality five factor’s questionnaire NEO- FFI 2.WHOQOL-BREF Quality life questionnaire. Data were analyzed by Pearson co- efficient analysis of multiple regressions. The result showed that there was meaningful and reversal relationship between neuroticism and life quality, direct and meaningful relationship between extroversion and life quality, openness and life quality and conscience and life quality but there was not meaningful relationship between agreement and life quality.13% variances related to life quality was predicted by five factor personality. According to results of this study, counselors and family therapist can pay attention to personality traits in pre- counseling marriage and give awareness to people in the threshold of marriage.
    Keywords: five factor personality, quality of life, couples in the threshold of divorce
  • Abedi, M. R., Sadeghia., Rabiei, M Pages 138-158
    The purpose of this study was to prepare norm tables for Wechsler Intelligence Scale for Children- IV(WISC-IV) in student (6-16) of Chahar Mahal Va Bakhteyri State. 872 student were selected through random stratified sampeling and were assessed using WISC-IV (Persian form) and Raven's Standard progressive Matrices. Results were presented using descriptive statistics. All scores were changed in percentile ranks, Z. and T scores, standard and percentile norm table were developed for student(6=16) thereafter. WISC-IV has appropriate reliability and validity and it's norm table are suitable for assessing in Chahar Mahal Va Bakhteyri State and it is suggested prepare same norm tables for Iranian student of whole.