فهرست مطالب

فصلنامه شخصیت و تفاوت های فردی
سال یکم شماره 1 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید اسماعیل هاشمی شیخ شبانی، نگار عرب*، فاطمه رضایی بادافشانی، محبوبه قدیری صفحه 1
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی (توافق پذیری، وظیفه شناسی و روان-رنجورخویی) و ادراک عدالت سازمانی با در نظر گرفتن نقش میانجی عاطفه منفی اجرا گردید. شرکت کنندگان پژوهش شامل 227 نفر از پرستاران بیمارستان های وابسته به تامین اجتماعی استان اصفهان بودند که به روش تصادفی ساده انتخاب گردیدند. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش شامل پرسشنامه عدالت سازمانی (کالکویت، 2001)، پرسشنامه ویژگی های شخصیتی نئو (مک کری و کاستا، 1985) و مقیاس بهزیستی عاطفی مرتبط با شغل (ون کاتویک و همکاران، 2000) بودند. اثر غیرمستقیم با استفاده از روش بوت استراپ در برنامه ماکرو پریچر و هایز (2008) مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان دادند که روان رنجورخویی با عدالت رویه ای، توزیعی، بین فردی و اطلاعاتی رابطه معناداری دارد (P<0.01). توافق پذیری و وظیفه شناسی فقط با عدالت بین فردی و اطلاعاتی رابطه معناداری داشتند (P<0.01). علاوه بر این نتایج حاکی از آن است که عاطفه منفی میانجی گر رابطه بین ویژگی های شخصیتی و ادراک عدالت می باشد. در پایان نتایج به دست آمده مورد بحث قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، ادراک عدالت و عاطفه منفی
  • سمانه نجارپوریان*، مریم فاتحی زاده، عذرا اعتمادی، وحید قاسمی، محمدرضا عابدی، فاطمه بهرامی صفحه 17
    همواره یک مناقشه قدیمی بین متخصصان رویکردهای شخصیتی برای ترجیح صفات یا تیپ ها نیز وجود داشته است. درحالیکه صفات شخصیتی افراد را بیشتر با ویژگی هایی معرفی می کند که آشکار نیست، تیپ ها افراد را بر اساس ترکیبی از ویژگی های متمایز کننده به گروه هایی تقسیم می کند که در زبان روزمره نیز قابل توصیف است. پژوهش حاضر با هدف معرفی تیپ شناسی تورگرسن و زمینه یابی اجتماعی تیپ های آن در شهر اصفهان انجام گرفته است. این پژوهش پس رویدادی بوده و از نوع توصیفی- مقطعی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه افراد ساکن در شهر اصفهان در سال 1390 بودند. در این پژوهش از نمونه گیری طبقه ای نسبتی استفاده شد؛ که نمونه ای به حجم 3700 آزمودنی(1850 زن و 1850 مرد) انتخاب و بین آنها پرسشنامه ها توزیع گردید؛ 634 آزمودنی به علت عدم برگشت پرسشنامه و یا نقص در تکمیل کنار رفتند و تعداد گروه نمونه به 3066 آزمودنی (1533 زن و 1533 مرد) تقلیل یافت. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش برای استخراج تیپ های شخصیتی تورگرسن، پرسشنامه شخصیتی نئو بود که بر اساس ترکیب های بالا و پائین سه عمل روان رنجوری، وجدان گرایی و برونگرایی آن هشت تیپ شخصیتی نظاره گر بی تفاوت، ناایمن، تامل کننده، اندیشناک، لذت گرا، تکانشگر، کارگشا و پیچیده بدست می آید. نتایج این پژوهش نشان داد که بیشترین فراوانی متعلق به تیپ شخصیتی کارگشا و سپس تیپ شخصیتی ناایمن است، و کمترین فراوانی متعلق به تیپ شخصیتی لذت گرا و تکانشگر می باشد. در فراوانی ها به تفکیک جنسیت نیز مشاهده گردید که کمترین فراوانی در میان زنان متعلق به تیپ لذت گرا، و در میان مردان متعلق به تیپ تکانشگر می باشد.
    کلیدواژگان: تیپ شناسی شخصیتی، زمینه یابی اجتماعی
  • مهدی رحیمی*، مریم زارع، محمدصادق یوسفی پور صفحه 33
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش پیش بینی کنندگی نیاز به شناخت، نیاز به ساختار و نیاز به یقین در خصوص تفکر فعال روشنفکرانه به عنوان شاخص تمایلات فراشناختی بود. 223 دانشجوی دختر و پسر دانشکده های مختلف دانشگاه شیراز گروه نمونه این مطالعه را شکل دادند که از روش خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده بودند. ابزارهای این پژوهش شامل مقیاس نیاز به شناخت کاچیوپو و همکاران، 1996)، مقیاس نیاز به ساختار و نیاز به یقین (تامپسون و همکاران، 1992) و مقیاس تفکر فعال روشنفکرانه استانوویچ و وست (2007) بود. تحلیل عاملی و آلفای کرونباخ، روایی و پایایی مطلوبی برای مقیاسها گزارش کردند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه به روش همزمان بیانگر پیش بینی مثبت تفکر روشنفکرانه توسط نیاز به شناخت و پیش بینی منفی آن از طریق نیاز به ساختار بود. در ضمن نیاز به یقین، تفکر روشنفکرانه را پیش بینی نمی کرد. بحث یافته ها در مقاله ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: نیاز به شناخت، نیاز به ساختار، نیاز به یقین، تفکر فعال روشنفکرانه
  • رسول رضایی*، یوسف دهقانی، حسین واحدی، سید حسم حیدری موسوی صفحه 52
    هدف این پژوهش بررسی و مقایسه ویژگی های شخصیتی زندانیان خودزن، غیرخودزن و افراد بهنجار است. پژوهش قصد مشخص ساختن این نکته را دارد که کدام ویژگی های شخصیتی می تواند افراد زندانی خودزن را از سایر افراد جدا سازد. روش این پژوهش از نوع توصیفی- مقایسه ای است که در آن نمونه ای شامل 150 نفر در سه گروه زندانیان خودزن، زندانیان غیر خودزن و آزمودنی های بهنجار مورد مقایسه قرار گرفتند. این سه گروه که از نظر ویژگی های جمعیت شناختی مشابه انتخاب شده بودند با استفاده از آزمون عوامل پنجگانه شخصیتی (NEO) مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج حاصل از روش تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) نشان داد که در عوامل روان نژندگرایی و برونگرایی، گروه خودزن با دو گروه دیگر تفاوت معنی داری داشت. در عوامل انعطاف پذیری، دلپذیر بودن و با وجدان بودن، گروه های خودزن و غیر خودزن تفاوت معنی داری نداشتند، اما تفاوت آنها با گروه بهنجار، معنی دار بود.
    کلیدواژگان: عوامل شخصیتی، زندانیان خودزن، زندانیان غیر خودزن
  • ولی خلخالی* صفحه 64
    هدف از این پژوهش تدوین و آزمون یک مدل انگیزشی برای امید دانش آموزان بر مبنای نظریه تعیین گری شخصی بود. برای این منظور، از تحلیل معادلات ساختاری برای آزمودن مدل خاصی از روابط بین متغیرها استفاده شد. آزمودنی ها شامل 416 دانش آموز با دامنه سنی بین 15 تا 17 بودند. پرسشنامه های امید، نیازهای بنیادی روان شناختی و تنظیم رفتاری برای گردآوری داده ها به کار رفتند. نتایج حاصل موید برازش مدل پیشنهادی بودند. تحلیل داده ها با نرم افزار لیزرل نشان داد که تصور ارضای نیازهای بنیادی روان شناختی شکل های خود تعیین شده تری از تنظیم های رفتار را موجب می شود، که این نوع تنظیم های رفتاری نیز متقابلا به افزایش امید در دانش آموزان می انجامد. علاوه بر این، نتایج نشان داد که تنظیم بیرونی نیز می تواند امید دانش آموزان را به طور مثبت پیش بینی کند. یافته ها بر اهمیت ارضای نیازهای بنیادی روان شناختی در ایجاد شکل های خود تعیین شده تر تنظیم های رفتاری و افزایش امید از طریق فراهم آوردن فرصت های انتخاب برای دانش آموزان، ایجاد احساس شایستگی در آن ها و برقراری روابط همدلانه و درک نگرانی های آن ها تاکید می کنند.
    کلیدواژگان: امید، نظریه تعیین گری شخصی، نیازهای ذاتی روان شناختی، تنظیم رفتار
  • علی پاکیزه* صفحه 79
    زندگی در خانواده پرتنش، موجب گسستگی پیوندهای میان فرد و خانواده شده و ممکن است باعث جستجوی نا آکاهانه فرد جهت رفع نیازهای روانی و مادی خود در بیرون از خانواده شود که این خود زمینه ساز آسیب های جدی روانی و اجتماعی است. تمرکز تحقیق حاضر بر بررسی مقایسه ای اختلالات شخصیت در زنان آسیب دیده اجتماعی با زنان عادی می باشد. به همین منظور، تعداد 92 نفر از زنان آسیب دیده اجتماعی و 154 نفر از زنان عادی بوشهری انتخاب شده به عنوان نمونه، آزمون بالینی چند محوری میلون 3 (ام. سی. ام. آی) را تکمیل نمودند. یافته های تحقیق حاضر نشان داد که زنان آسیب دیده اجتماعی در مقایسه با زنان عادی در 11 اختلال از 14 اختلال شخصیت و در همه 10 نشانگان بالینی شخصیت به طور معناداری اختلال بیشتری نشان داده ولی در سه اختلال شخصیت نمایشی، خودشیفته، و اجباری (وسواسی)، تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نشد. نتایج، همچنین نشان داد که زنان آسیب دیده بیسواد یا دارای تحصیلات پایین در مقایسه با زنان آسیب دیده دارای تحصیلات بالاتر، در 8 اختلال شخصیت و 4 نشانگان بالینی اختلالات شدیدتری دارند. آموزش سبک های فرزند پروری مناسب به والدین، آموزش مهارتهای زندگی به فرزندان، توجه به نیازهای مادی و عاطفی زنان در معرض آسیب، و ارائه خدمات مالی و روانشناختی به زنان آسیب دیده اجتماعی، موجب کاهش این معضل اجتماعی خواهد شد.
    کلیدواژگان: شخصیت، زنان، خانواده، آسیب اجتماعی
  • سید موسی گلستانه* صفحه 98
    بهزیستی ذهنی احساس انسجام، پیوستگی در زندگی و رضایت کلی از زندگی است. و از سه مولفه تشکیل شده که عبارتند از رضایت از زندگی، عاطفه منفی و عاطفه مثبت. هدف تحقیق حاضر تعیین رابطه متغیرهای پیش بین ویژگی های شخصیتی، سبک های شوخ طبعی و خلاقیت با بهزیستی ذهنی است. روش تحقیق حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. نمونه تحقیق حاضر شامل 200 نفر از دانشجویان دانشگاه خلیج فارس بوشهر بودند که به روش تصادفی چند مرحله ای از بین دانشکده های مختلف انتخاب گردیدند و از این تعداد 126 نفر دختر و 74 نفر پسر بودند. ابزارهای تحقیق شامل پرسشنامه های ویژگی های شخصیتی نئو، سبک های شوخ طبعی مارتین و همکاران، بهزیستی ذهنی داینر و خلاقیت عابدی بودند. نتایج تحقیق نشان داد که بین ویژگی های شخصیتی روان رنجوری، برون گرایی، گشودگی و وجدانی بودن با بهزیستی ذهنی رابطه معنی داری بدست آمد. اما بین ویژگی شخصیتی توافق پذیری با بهزیستی ذهنی رابطه معنی داری وجود نداشت. همچنین از بین ابعاد چهارگانه خلاقیت فقط سیالی و بسط با بهزیستی ذهنی رابطه معنی داری داشتند. اما انعطاف پذیری و ابتکار با بهزیستی ذهنی رابطه معنی داری نداشتند. و بالاخره از بین سبک های شوخ طبعی، سبک های خودارتقایی، پرخاشگرانه و خودشکننده با بهزیستی ذهنی رابطه معنی داری به دست آمد اما سبک پیونددهنده با بهزیستی ذهنی رابطه معنی داری به دست نیامد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که رابطه چندگانه انواع ویژگی های شخصیتی، سبک های شوخ طبعی و ابعاد خلاقیت با بهزیستی ذهنی معنی دار می باشد. متغیرهای پیش بین 59 درصد واریانس متغیر ملاک را پیش بینی کردند.
    کلیدواژگان: ویژگیهای شخصیتی، سبک های شوخ طبعی، خلاقیت، بهزیستی ذهنی
  • ایران داوودی*، فرنگیس مهری، یدالله زرگر صفحه 115
    صفات اوتیسم طیفی از نقایص در مهارت های ارتباطی- اجتماعی هستند. هدف کلی این پژوهش مقایسه نیمرخ شخصیتی دانشجویان دانشگاه یزد با صفات طیف اوتیسم بالا و پائین بود. روش تحقیق این مطالعه از نوع مقایسه ای بود. شرکت کنندگان 132 دانشجو (82 دختر و 50 پسر) در گروه دانشجویان با صفات طیف اوتیسم بالا و140 دانشجو (73 دختر و 67 پسر) در گروه دانشجویان با صفات طیف اوتیسم پائین که به صورت تصادفی چند مرحله ای انتخاب گردید. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ضریب طیف اوتیسم بارون-کوهن و برای ارزیابی شخصیت از پرسشنامه MMPI-2 استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری حاکی از معنادار بودن حداقل یکی از تفاوت ها بود (f=37/16، p<0/001) و تحلیل واریانس نشان داد که دانشجویان دارای صفات طیف اوتیسم بالا، نسبت به گروه دیگر، در تمام مقیاس ها به جز مقیاس هیپومانیا و هیستری نمره بالاتری داشتند.
    کلیدواژگان: صفات طیف اوتیسم، نیمرخ شخصیتی، ام ام پی آی دو
|
  • E. Hashemi, N. A.Rab*, F. Rezayi, M. Gadiri Page 1
    This study was conducted to investigate the relationships of personality traits (agreeableness, conscientiousness and neuroticism) and organizational justice with mediating role of negative affect. Participants were 227 nurses from the hospitals of social security organization in Isfahan province were selected by simple random method. The instruments consisted of Organizational Justice Questionnaire (Colquitt, 2001), NEO Personality Inventory (McCrae & Costa, 1985) and Job-related Affective Well-being Scale (Van Katwyk, Fox, Spector, & Kelloway., 2000). The indirect effects were tested using the Bootstrap procedure in Preacher and Hayes (2008) SPSS Macro program. Results indicated that neuroticism correlated significantly with Procedural, distributive, interpersonal and informational justice (P<0.01). Agreeableness and conscientiousness significantly correlated only with procedural, distributive, interpersonal and informational justice (P<0.01). Also, negative affect mediated the relation between personality traits and organizational justice. While considering the limitations, discussion and implications of the results are also presented.
    Keywords: personality traits, organizational justice, negative affect
  • S. Najarpourian*, M. Fatehizade, O. Etemadi, V. Ghasemi, M. R. Abedi, F. Bahrami Page 17
    An old dispute exist between the experts preferred approaches to personality traits or personality types. While personality traits introduce more features that are not obvious, types are described persons in everyday language based on combinations of Distinguishing characteristics. This study been done with present of Torgersen Typology and its survey in Isfahan. This study was ex post facto and descriptive - cross sectional. The destination statistics society of this study is couples from Isfahan in 1390, that according to categorical sampling chosen 3700 subjects and distribute questionnaires to determine personality types. Which due to drops ended up to 3066(1533 females and 1533 males) subjects. In order to extract personality type's Torgersen was used NEO Personality Questionnaire, that based on combinations of high and low scores(above and below the median) on Neuroticism, Extraversion, and Consciousness result eight unique personality types. This types include Spectator, Insecure, Skeptic, Brooder, Hedonist, Impulsive, Entrepreneur and Complicated. The results showed that the most frequency was belonging to Entrepreneur type and then Insecure type, and the lowest frequency was belonging to Hedonist and Impulsive types. The frequency based on sex observed that Hedonist type had lowest frequency for females, and for the males lowest frequency belonging to Impulsive type.
    Keywords: Personality, Typology, Frequency
  • M. Rahimi*, M. Zare Yousefi Page 33
    The aim of present study was to investigate the predictive role of cognitive style dimensions included Need for cognition, need for structure & need for decisiveness in determining actively open-minded thinking as metacognitive disposition index. 223 Shiraz University students participated in this study. The scales of need for cognition (Cacippo et, al., 1996), need for structure & need for decisiveness (Thompson et, al., 1992) and actively open-minded thinking (Stanovich and west, 2007) were administered. Factor analysis and Cronbach alpha reported acceptable validity and reliability of the scales. Regression analysis results showed positive role of need for cognition and negative role of need for structure in predicting open-minded thinking. Need for decisiveness did not predict actively open-minded thinking.
    Keywords: Need for cognition, need for structure, need for decisiveness, actively open, minded thinking
  • R. Rezayi*, Y. Dehghani, H. Vhedi, H. Heidari Page 52
    The aim of this investigation is study and comparing personality factors in self-harm prisoners, non self-harm prisoners and normal subjects. Investigation want to recognize the personality factors that discriminate the self harm prisoners from others. The method of this research was descriptive-comparative, in which a sample consisting 150 self-harm prisoners, self-harm prisoners and normal subjects (50 per groups) was matched by demographic characteristics and investigated by big five personality factors (NEO) Inventory. The results of variance analysis indicated that Neuroticism and Extroversion factors there are difference between self-harm prisoners with non self-harm prisoners and with normal subjects. In Openness, Agreeableness and Conscientiousness factors there are not difference between self-harm prisoners with none self-harm but between them and normal subjects.
    Keywords: Personality factors, self, harm prisoners, none self, harm prisoners
  • V. Khalkhali* Page 64
    The purpose of this study was to develop and test a motivational model to predict students’ hope based on self-determination theory. The model argues that motivational variables underlie students’ hope can be either supported in the classroom by autonomy-supportive teachers or frustrated by controlling teachers. A structural equation analyze was conducted. The Participants were 416 male students aged between 15 and 17 years from Qazvin high schools. Questionnaires were used to assess perceived basic psychological needs satisfaction, behavioral regulation, and hope. LISREL analyses of questionnaire data showed that the perceived basic psychological needs satisfaction within classrooms fosters more self-determined forms of behavioral regulations. These forms of behavioral regulations in turn, predicted more hope in students. But students’ hope was predicted positively by extrinsic regulation. The findings support the model. Perceived basic psychological needs satisfaction need to take account in fostering more self determined forms of behavioral regulations and hope by developing choice opportunities, increasing students’ perceived competence, and making sympathy relationship in classrooms.
    Keywords: Hope, Self, determination theory, Basic psychological needs, Behavioral regulations
  • A. Pakizeh* Page 79
    Living in a family which is full of tension might result in frustration and cause the frustrated individuals to seek their needs out of the family. The core aim of this study was a comparative investigation of personality disorders in socially damaged women and the normal women. Participants in the present research were 92 socially damaged women and 144 normal women from Boushehr. They completed Millon Clinical Multiaxial Inventory. The results indicated that socially damaged women in compare with normal women get significanlly higher scores at 11 disorders out of 14 personality disorders, except in histrionic personality, narsistic personality, and compulsive personality.The socially damaged women, also showed higher scores in all of the 10 clinical syndroms. The results also showed significant differences between low educated in compare with high educated socially damaged women in the 8 personality disorders and 6 clinical syndroms. Teaching the proper parenting styles to parents, teaching effective life skills to children, and helping socially damaged women to get rid of their problems could lead in decreasing this social problem.
    Keywords: personality, women, family, socially damage
  • S. M. Golestaneh* Page 98
    The aim of this study was to investigate the role of personality characteristics, creativity and humor styles in prediction of students subjective well-being. Research method was descriptive and correlational. The sample consisted of 200 participates of Persian gulf university students (126 female and 74 male) who were selected among various faculties by the use of multi-stage random sampling. The instruments used in this study were: Neo-FFI, Humor Styles Inventory, Subjective Well-being Scale and Creativity Questionnaire. The results of this research indicated that neuroticisms, extraversion, openness and conscientiousness had a significant relationship with subjective well-being. Also, between creativity multidimensional, only fluency and extension had a significant relationship with subjective well-being. And between self-enhancing, self-defeating and aggressive humor styles had a significant relationship with subjective well-being. Stepwise regression analysis showed complex relationships (RS= 0/59) between personality characteristics, creativity and humor styles with subjective well-being.
    Keywords: personality characteristics, creativity, humor styles, subjective well, being
  • I. Davoudi*, F. Demehri, Y.Zargar Page 115
    The Autism traits lie on a continuum of social-communication disability. The aim of the present study was the comparison of personality profile between students with high and low Autism Spectrum Traits at Yazd University. A comparative method was used. The Participants included 132 (82 female, 50 male) with high and 140 (73 female, 67 male) with low autism spectrum traits who selected with randomly multistage method. The instruments used in this study were: MMPI-2 and Autism Spectrum Quotient,. The result of a Manova (f=37/16, p<0/001) showed that, there is at least, a significant relationship between variables. The students with high autistic traits had higher scores (p<0/001) than students with low Autistic Traits in all of the clinical scales except Hysteria and Hypomania Scales.
    Keywords: Autism Spectrum Traits, Personality profiles, Minnesota Multiphasic Personality Inventory, 2