فهرست مطالب

اقتصاد و مدیریت شهری - پیاپی 6 (بهار 1393)

فصلنامه اقتصاد و مدیریت شهری
پیاپی 6 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمود محمدی، رسول بیدرام، هاجر ناصری اصفهانی* صفحات 1-18
    حفاظت از خانه های با ارزش تاریخی که به عنوان پدیده های نمادین هویتی تلقی می شوند امری ضروری می باشد. در شرایط کنونی، مالکان تنها عاملان حفاظت هستند و از طرفی، وضع مقررات حفاظتی، حقوق مالکیت آنها را محدود کرده است. در کنار عوامل محدودکننده توسعه ملک باید مشوق هایی نیز وجود داشته باشد تا انگیزه لازم جهت حفاظت را ایجاد کند. از این رو مقاله حاضر، با هدف توجه به منفعت فردی در راستای حفاظت از منفعت اجتماعی، در پی ارزیابی مصوبه شماره 2293/91/28 شورای اسلامی شهر اصفهان مبنی بر بخشش عوارض تعمیر و کسر پارکینگ و ارزش افزوده بر تغییر کاربری کلیه بناهای تاریخی شهر اصفهان ارائه شده است. محدوده مطالعاتی پژوهش، محله تاریخی جلفای اصفهان می باشد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش در زمره پژوهش های پیمایشی است. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس تحلیل هزینه- فرصت انجام یافته و داده های آماری اسنادی و میدانی تحقیق در زمستان 91 گردآوری شده اند. نتایج، حاکی از آن است که با مقایسه هزینه- فرصت حفاظت و یارانه اعطایی ناشی از مصوبه مذکور در محدوده مطالعاتی، یارانه ارائه شده در مورد 47 درصد از املاک تاریخی، پاسخگوی هزینه- فرصت حفاظت می باشد و در مورد مابقی املاک، با افزایش فرصت بهره وری زمین، اختلاف بین هزینه- فرصت حفاظت و یارانه حمایتی، بیشتر می شود و این مصوبه، اثربخشی لازم جهت جبران هزینه- فرصت حفاظت را ندارد.
    کلیدواژگان: هزینه، فرصت، سیاست تشویقی حفاظت، تغییر کاربری، خانه های تاریخی، محله جلفای اصفهان
  • عباس معروف نژاد*، کامران رئیس قنواتی صفحات 19-35
    در برخی از نواحی شهری، افزایش جمعیت و در پی آن افزایش تردد خودروها و همچنین وجود کارخانجات صنایع مختلف، موجب افزایش دمای برخی مناطق شهری نسبت به دیگر مناطق می شود. تمرکز زیاد آلاینده ها اعم از سیستم حمل ونقل شهری و صنایع در هر قسمت از شهر باعث افزایش میزان گازهای آلاینده و به تبع آن افزایش دمای محیط می گردد که این مساله، تشکیل جزایر گرمایی را سبب می شود. این شرایط، باعث به خطر افتادن منافع و منابع اقتصادی و اجتماعی نسل های آتی شده و بر خلاف توسعه پایدار می باشد. از این رو با بررسی های میدانی و مطالعات لازم، می توان اقدامات لازم جهت توزیع الگوی دمایی شهر را صورت داد. هدف اصلی این تحقیق، شناسایی و مطالعه آلاینده ها و جزایر حرارتی در نتیجه عملکردهای انسانی در شهر ماهشهر و جلوگیری از آلودگی های منابع زیستی از طریق برنامه ریزی ها و تدابیر زیست محیطی می باشد. لزوم و ضرورت تدوین این مقاله، توجه به توسعه پایدار در مدیریت شهری است که بسیار حائز اهمیت می باشد. پ‍‍ژوهش حاضر بر پایه مطالعات میدانی استوار بوده و روش تحقیق آن، توصیفی- استنباطی می باشد. بر اساس اطلاعات اخذ شده، تعداد صنایع فعال شهر ماهشهر بیش از 72 واحد است و واحدهای صنعتی مذکور؛ شامل صنایع شیمیایی، پتروشیمی، فلزی، کانی غیرفلزی، غذایی، نساجی و سلولزی بوده که از نظر تنوع، قابل ملاحظه می باشند. عمده سهم نهایی آلودگی منابع آلوده کننده در شهر ماهشهر که هم در ایجاد آلاینده ها و جزایر حرارتی و هم در افزایش دما نقش دارند، مربوط به بخش صنعت با 75 درصد و بقیه مربوط به منابع شهری (گرمایشی، کشاورزی، حمل ونقل و...) است. در نتیجه هر چه فعالیت صنایع بیشتر باشد تولید آلاینده های مونواکسیدکربن، هیدروکربن، مونواکسیدگوگرد و اکسیدهای نیتروژن و ذرات معلق، افزایش می یابد که در افزایش دما و ایجاد جزایر حرارتی در محدوده نقاطی که مستقر می باشند، تاثیرگذار هستند.
    کلیدواژگان: آلاینده ها، جزایر حرارتی، شهر ماهشهر، توسعه پایدار، مدیریت شهری
  • آرمین آچاک*، ناصر حمیدی، روشن بابایی همتی صفحات 37-53
    مباحث گردشگری، به شکل گسترده و فراگیری مدنظر دولت های مختلف جهان بوده و هریک اهداف خاصی را در این صنعت دنبال می کنند که با توجه به توانمندی هایشان، برای آن برنامه ریزی می نمایند. گردشگران نیز توقع دارند مفهوم ارزش- هزینه به طور کامل در فرایند سفر آنها تحقق یابد و تعامل برد- برد بین آنها با جاذبه و مقصد گردشگری برقرار باشد. در این تحقیق، سعی بر این بوده است تا با شناسایی توانمندی های گردشگری شهرستان قزوین از طریق ماتریس سوات، شناخت جامعی از دارایی های موجود در این زمینه به دست آید و با بررسی تطبیقی این توانمندی ها با الگوی آمیخته بازاریابی گردشگری، ماتریسی از هماهنگی و همپوشانی این دو رویکرد، حاصل شده سپس با تکنیک تاپسیس فازی، اولویت بندی عناصر آمیخته، بررسی گردد. روش تحقیق نیز به صورت توصیفی- اکتشافی و ابزار جمع آوری اطلاعات به صورت میدانی و پرسشنامه بود. نتایج نشان داد که عناصر به دست آمده به ترتیب اولویت شامل: فرایندها و برنامه ها، مردم/ کارمندان، مشارکت/ شخصی سازی، مکان و توزیعات، شواهد فیزیکی/ بسته بندی، ترفیعات/ تشویقات، محصول و قیمت بوده و در نتیجه می توان با استفاده از این عناصر و با به کارگیری رویکردی نظام مند، اقتصاد گردشگری شهرستان قزوین را توسعه داد.
    کلیدواژگان: گردشگری، آمیخته بازاریابی گردشگری، اقتصاد گردشگری، شهرستان قزوین، تاپسیس فازی
  • محمود اکرامی، ثنا صفری، مهان قلمکاری* صفحات 55-71
    بی تردید کارآفرینی، نقشی بسیار کلیدی در اقتصاد شهری و دستیابی به توسعه اقتصادی دارد و از طریق اجرای راهبرد توسعه اقتصادی، شرایط مطلوبی برای مدیریت شهری فراهم می شود. به علت تاثیر کارآفرینی و عوامل آن در اقتصاد و مدیریت شهری، هدف پژوهش حاضر، نام گذاری عوامل کارآفرینی و استاندارد نمودن این ویژگی ها می باشد. در تحقیق حاضر، عمده داده ها بر اساس مطالعات کتابخانه ای و تحقیقات میدانی گردآوری شده اند. سپس از پرسشنامه ای برای سنجش کارآفرینی استفاده گردید. جامعه آماری این مقاله شامل تمامی کارکنان اعم از مدیران، کارشناسان ارشد و کارشناسان در شهرداری منطقه 7 تهران می باشد که تعداد آنها 420 نفر است و 201 نفر از آنها با روش نمونه برداری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. همچنین روایی و اعتبار مقیاس کارآفرینی، بسیار بالا بوده (9171/0) و از این آزمون برای سنجش کارآفرینی کارکنان در سازمان های دیگر نیز می توان استفاده کرد. نتایج به دست آمده نشان داد که عوامل خلاقیت، استقلال، نفوذ، بیرونی بودن، استعداد تجاری سازی، انعطاف پذیری، توفیق طلبی و یادگیری، عوامل موثر بر کارآفرینی می باشند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، اقتصاد شهری، مدیریت شهری، توسعه اقتصادی
  • غدیر عشورنژاد*، حسنعلی فرجی سبکبار صفحات 73-94
    توجه به موقعیت و مکان استقرار فعالیت های مالی و تجاری، یکی از مهمترین پارامترهای سودآوری و موفقیت برای این مراکز محسوب می شود و دستیابی به این هدف، با در اختیار داشتن اطلاعات دقیق مکانی، امکان پذیر می گردد؛ در حالی که در بسیاری از موارد، جمع آوری و دستیابی به این اطلاعات، هزینه و زمان بسیاری را می طلبد. از این رو رتبه بندی اقتصادی مناطق کلان شهرها در گام نخست، برای مدیران و برنامه ریزان اقتصادی، دید کلی نسبت به وضعیت اقتصادی مناطق شهری ایجاد می کند تا پس از شناسایی مناطق مستعد اقتصادی، نسبت به جایابی دقیق مکان استقرار مراکز مالی و تجاری، بر حسب اولویت، اقدام نمایند. در این تحقیق، از تکنیک های تصمیم گیری و رتبه بندی چند شاخصه برای رتبه بندی اقتصادی مناطق شهری پس از شناسایی شاخص ها و پارامترهای موثر اقتصادی در شهر تهران و از تکنیک بردار ویژه برای وزن دهی به این شاخص ها استفاده گردید. نتایج به دست آمده از تکنیک های چند شاخصه، با استفاده از ضریب گاما، با نتایج به دست آمده از پهنه بندی اقتصادی مناطق 22گانه شهر تهران در سیستم اطلاعات جغرافیایی، مقایسه شدند.
    کلیدواژگان: اقتصاد شهری، مراکز مالی و تجاری، رتبه بندی، تکنیک های چندشاخصه رتبه بندی جمعی، تکنیک تصمیم گیری چندشاخصه مقایسه ای
  • فرهاد ترحمی*، مهدی خداپرست مشهدی صفحات 95-107
    نرخ بالای بیکاری به عنوان یکی از مشکلات اقتصاد ایران در مناطق شهری می باشد. سرمایه گذاری در بخش هایی که بیشترین توان اشتغال زایی را دارا هستند می تواند به عنوان یک راه حل برای برطرف کردن مشکل بیکاری به شمار رود لذا هدف این پژوهش، بررسی اشتغال زایی بخش های اقتصادی استان سیستان و بلوچستان در مناطق شهری می باشد. برای این منظور با استفاده از جدول داده- ستانده منطقه ای، تحلیل عاملی و منطق فازی، بخش های کلیدی اقتصاد استان از دیدگاه اشتغال در مناطق شهری شناسایی شدند و پیوندهای پیشین، کشش کل و مستقیم اشتغال و توان بالقوه اشتغال، به کار گرفته شد. نتایج نشان داد که در مناطق شهری استان، بخش های ساختمان و خدمات عمده فروشی و خرده فروشی، بیشترین اشتغال زایی را دارند. همچنین پیوندهای ضعیف بین بخشی موجب شده تا استان سیستان و بلوچستان عملا واردکننده نیروی کار از سایر استان ها و کشورها باشد.
    کلیدواژگان: اشتغال زایی، اقتصاد شهر، منطق فازی، تحلیل عاملی، خدمات
  • جواد براتی*، مریم رسول زاده، هادی رفیعی دارانی، محمد مظهری صفحات 109-125
    شناسایی موانع موجود در محیط کسب وکار اقتصاد شهری و تعیین راهکارهای لازم جهت بهبود آن، از جمله گام های اولیه برای دستیابی به راهبردهای عملیاتی در بهبود فعالیت های اقتصادی به شمار می آید. هدف اصلی این مطالعه، برنامه ریزی راهبردی به منظور بهبود فضای کسب وکار شهر مقدس مشهد با توجه به موقعیت گردشگری مذهبی در این شهر می باشد. از این رو، نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید فضای کسب و کار اقتصاد این شهر با تمرکز بر گردشگری مذهبی و با استفاده از تکنیک سوات و ماتریس کمی برنامه ریزی استراتژیک شناسایی شد و تکمیل پرسشنامه توسط 23 کارشناس از سازمان های مرتبط با این حوزه، انجام و اقدامات عملیاتی و سیاست های اجرایی مناسبی تبیین گردید. نتایج نشان داد موقعیت استراتژیک فضای کسب وکار اقتصاد شهری شهر مقدس مشهد با تاکید بر موقعیت جذب گردشگر مذهبی در وضعیت تدافعی می باشد؛ از این رو راهبرد حمایت از فعالان اقتصادی عرصه گردشگری مذهبی به عنوان راهبردهای تدافعی برای این حوزه، معرفی گردید. همچنین مقررات زدایی، کاهش بوروکراسی اداری و یکپارچه سازی مدیریت سازمانی به عنوان مهمترین عوامل مورد نظر در تدوین راهبردهای بهبود فضای کسب وکار در شهر مقدس مشهد شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: فضای کسب و کار، اقتصاد شهری، مدیریت راهبردی، مقررات زدایی، گردشگری مذهبی
  • روح الله علیخان گرگانی*، مرتضی موسی خانی، غلامرضا معمارزاده صفحات 127-143
    هدف از وجود سیستم مدیریت شهری، تامین و ایجاد زمینه و محیط مناسب برای زندگی راحت، امن و کارآمد شهروندان به تناسب ویژگی های اجتماعی و اقتصادی است که این امر نیازمند وجود مدیریتی یکپارچه می باشد. از این رو تحقیق حاضر بر آن است تا عناصر ساختاری الگوی مدیریت شهری تهران را مورد بررسی قرار داده و نوع وابستگی میان آنها را مشخص کند. در این پژوهش، از روش قیاسی- استقرایی استفاده گردیده و مدل پیشنهادی تحلیل های کمی برای آزمون به کار گرفته شد. جامعه آماری این تحقیق را تمامی مدیران سطوح عالی شهرداری تهران که در حوزه های مختلف شهرداری دارای سابقه فعالیت مرتبط بوده و خبره آن حوزه می باشند تشکیل می دهد. نتایج تحلیل نشان داد نظام مدیریت شهری مانند یک سیستم باز با سایر نهادها دارای رابطه خطی- عمودی بوده ولی از لحاظ برنامه ریزی و سازماندهی با مشکل مواجه است. همچنین نوع رابطه و مکانیزم مناسب هماهنگی میان شهرداری با سازمان های مرتبط، به تفکیک اهداف مختلف، تعیین گردید. در نهایت پیشنهادهایی جهت بهبود نظام مدیریت شهری بیان گردید.
    کلیدواژگان: مدیریت شهری، یکپارچگی، وابستگی
  • یعقوب مرادی*، رضا مختاری ملک آبادی، نفیسه مرصوصی، حشمت الله عسگری صفحات 145-158
    توسعه فضایی مراکز شهری کشور، از چند دهه گذشته آغاز شده و به سرعت در حال افزایش است. در این بین، نقش عوامل مالی و به خصوص تسهیلات بانکی، در شتاب بخشی به آن بی تاثیر نیست. به همین منظور در این تحقیق برای یک دوره ده ساله (90-1381) به نقش شیوه های مختلف تامین مالی؛ از جمله: تسهیلات بانکی، مساعدت های دولتی و درآمد شهرداری ها، در توسعه فضایی مراکز شهری استان ایلام، از مدل اقتصادسنجی خودتوضیح با وقفه های گسترده (ARDL) اشاره گردید. یافته های پژوهش حاکی از آن است که ایلام دارای بالاترین سطح توسعه کالبدی به همراه درآمد شهرداری می باشد و بیشترین کمک های دولتی را نیز دریافت نموده است. نتایج حاصل از ارزیابی مدل، حاکی از آن است که در بین روش های مختلف تامین مالی توسعه فضایی، کمک های دولتی و تسهیلات بانکی، بر توسعه فضایی مراکز شهری استان ایلام تاثیر مستقیم و مثبت معنی داری داشته و درآمد شهرداری ها تاثیر مستقیم و معنی داری بر توسعه فضایی مراکز شهری استان نداشته است.
    کلیدواژگان: مراکز شهری، توسعه فضایی، ARDL، تسهیلات بانکی
  • حسین محمدپور زرندی، حمید رحیمیان، سید محسن طباطبایی مزدآبادی*، سید عباس حسینی سهی صفحات 159-168
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه میزان به کارگیری نقش های سه گانه مدیریتی مینتزبرگ (متقابل شخصی، اطلاعاتی و تصمیم گیری) در بین مدیران بانک شهر انجام شده است. پژوهش، از نوع توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری، کلیه مدیران و معاونان بانک شهر بودند که تعداد آنها برابر با 591 نفر می باشد. با استفاده از فرمول کوکران 232 نفر، به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. نظرخواهی توسط پرسشنامه محقق ساخته با پانزده گویه انجام شد. به منظور تعیین روایی پرسشنامه از روش روایی محتوا و برای تعیین پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که برای کل نقش ها 0/82 به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده ها، از آزمون های t تک متغیره و تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که از دیدگاه پاسخگویان، میزان به کارگیری نقش های مدیریتی در حد زیاد بوده است. همچنین طبق نتایج آزمون تحلیل واریانس در خصوص میزان به کارگیری نقش اطلاعاتی بر حسب متغیر سطح تحصیلات و همچنین میزان به کارگیری نقش متقابل شخصی و نقش تصمیم گیری برحسب متغیر سابقه مدیریتی، تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: نقش های مدیریتی مینتزبرگ، مدیران، بانک شهر
|
  • Mahmoud Mohammadi, Rasoul Bidram, Hajar Naseri Isfahani* Pages 1-18
    Maintaining historical houses, as symbolic identity phenomena, is a must and today it seems as if the owners of such houses are the key figures in maintaining them; however, passing the laws and regulations for the maintenance of historical houses seem to have limited their ownership rights. Besides limiting factors in property development, there should be encouraging motives so that the maintenance process could be fostered. Thus, the current article, aiming at focusing on the individual benefit to help serve the social benefit, is to evaluate the passed law, numbered 28/91/2293, by Isfahan Islamic city council on exemptions for repair tax, parking-lot elimination, and VAT on function change of all historical buildings of the city of Isfahan. The current research was conducted on the historical district of Jolfa in Isfahan. The research is practical/applied, purpose-wise and among field research, method-wise. Data analysis was done upon opportunity-cost analysis and the required statistical data and documents were collected in Winter 2012. The results indicated that, by comparing maintaining opportunity-cost and the subsidy granted as a result of the passed law for the very district, for 47 percent of the historical properties, the granted subsidy is sufficient enough for opportunity-cost maintenance and for the other properties, by increasing the opportunity for land efficiency, the difference between maintaining opportunity-cost and the granted subsidy would increase; hence, the current law would not be effective enough to cover the maintaining opportunity-cost.
    Keywords: opportunity, cost, encouraging policy for maintenance, function change, historical houses, Jolfa district of Isfahan
  • Abbas Maroufnejad*, Kamran Reis Ghanavati Pages 19-35
    In some urban districts, population growth and, then, traffic increase and also the establishment of different industries have resulted in higher temperature in some districts than the others. Concentration of pollutants emitted from public transport and industries in different districts of the city have caused the increase in polluting gases and the resultant environmental temperature increase; an issue which forms Urban Heat Islands. Such conditions would jeopardize the next generations’ economic profits and resources as well as social benefits, standing against the concept of sustainable development. Therefore, through field research and required studies, it would be possible to take required measures for the distribution of heat pattern in the city. The major purpose behind this research is identifying and studying pollutants and heat islands resulting from human functions in the city of Mahshahr and is preventing pollution of bio-resources via setting environmental planning and strategies. The current article aims at delineating the importance of paying attention to the issue of sustainable development in urban management. The current study makes use of field study and the research method is descriptive-inferrential. According to the collected data, the number of active industries in the city of Mahshahr exceeds 72 sections including chemical, petrochemical, metallurgical, non-metallurgical mineral, food, textile, and cellulosic industries which are significant, variety-wise. The major source of pollution in the city of Mahshahr, which taking role both in making the pollutants and in forming heat islands and temperature increase, is the industry section (75%) and the rest is from urban sources (heating systems, agriculture, transport, etc.). Thus, the more active the industries are, the more pollutants like carbon monoxide, hydrocarbon, sulfur monoxide, nitrogen oxide and atmospheric particulates are produced which have an undeniable role in temperature increase and the formation of heat islands in specific urban districts.
    Keywords: pollutants, heat islands, city of Mahshahr, sustainable development, urban management
  • Armin Achak*, Naser Hamidi, Roshan Babaei Hemmati Pages 37-53
    Tourism issues are widely and comprehensively the focus of attention for the governments worldwide and each with specific purposes to follow in tourism industry and with plans to make upon their potentialities. Tourists also expect that the concept of cost-value could be completely actualized in their trip process and a win-win interaction could be made between the tourist attraction and destination. In the current study, attempts have been made to identify tourism potentials of the county of Qazvin via SWOT matrix so that a better understanding would be made of the existing assets of the county. Through comparative study of such potentials against marketing mix model in tourism, a matrix of the coordination and overlapping of the two approaches is achieved and then through Fuzzy Topsis Method, the prioritizing of the mix elements would be possible. The research method was descriptive-explorative and the required data were collected through field research and via questionnaires. The results indicated that the obtained elements were processes/plans, people/staff, participation/individualization, place and distribution, physical evidence/packaging, promotions/encouragements, product, and price which were hierarchically prioritized and through which and by applying a systemic approach, it is possible to develop tourism economy of the county of Qazvin.
    Keywords: tourism, tourism marketing mix, tourism economy, county of Qazvin, Fuzzy Topsis
  • Mahmoud Ekrami, Sana Safari, Mahan Ghalamkari* Pages 55-71
    Undoubtedly, entrepreneurship plays a key role in urban economy and in achieving economic development and through implementing the strategy for economic development, a proper situation can be set for urban management. Due to the effect of entrepreneurship and its factors on economy and urban management, the current research aims at naming entrepreneurship factors and standardizing them. The data were mostly collected from library sources and through field research and a questionnaire was used to evaluate the extent of the entrepreneurship. The population, 420, included the managers, high-ranking directors and the other staff in the district 7 of the municipality of Tehran from among whom 201 were selected through random stratified sampling. Besides, the validity and reliability indices of the questionnaire were significantly high (0.9171), making it a proper instrument for evaluating the extent of entrepreneurship in other organizations. The results indicated that such factors as creativity, independency, dominance, extroversion, commercialization talent, flexibility, need for achievement, and learning have great effects on entrepreneurship.
    Keywords: entrepreneurship, urban economy, urban management, economic development
  • Ghadir Ashournejad*, Hassanali Faraji Sabokbar Pages 73-94
    Attending to the location of establishing the centers for financial and trade activities is one of the most parameters of profitability and success for such centers and achieving such a goal is possible through having the exact geographical/locational details. However, in most cases, collecting and having access to such details is time-consuming and costly. Thus, economic ranking of the districts in metropolises, firstly, provides the managers and economic planners with a general view of the economic status of urban districts so that, following identifying economically prosperous districts, they can decide on exact location of establishing financial and trade centers, upon priorities. The current research utilized multi-attribute decision-making and ranking methods for economic ranking of urban districts after identifying contributory economic indexes and parameters in the city of Tehran and the eigenvector for determining the index loading. The results obtained from multi-attribute method, via Gama Correlation Coefficient, and those from economic zoning of the 22 districts of the city of Tehran in the geographical information system were compared and contrasted.
    Keywords: urban economy, financial, trade centers, ranking, multi, attribute ranking method, multi, attribute comparative decision, making method
  • Farhad Tarahomi*, Mehdi Khodaparast Mashhadi Pages 95-107
    High unemployment rate is one of the problems Iran’s economy has in urban regions. Investment in the sections which have the highest potentiality for creating employment can take the main role in solving unemployment problem. Therefore, the current research aims at investigating employment-creating of economic sections of Sistan and Balouchestan in urban regions. To this aim, via regional input-output table, factor analysis, and Fuzzy logic, key sections of the economy of province were identified in urban regions upon employment rate and the previous bonds, total and direct pull of employment, and potential power of employment were made use of. The results indicated that in the urban regions of the province, the building-construction sections and wholesale and retail sections provide the highest rate of employment. Also, the weak intersectional bonds have made Sistan and Balouchestan Province import the workforce from other provinces and countries.
    Keywords: employment, creating, urban economy, Fuzzy logic, factor analysis, services
  • Javad Barati*, Maryam Rasoulzadeh, Hadi Rafiei Darani, Mohammad Mazhari Pages 109-125
    Identifying the current obstacles in the business atmosphere of urban economy and determining methods of improving it are among the primary measures for achieving operational strategies in improving economic activities. The current study aims at strategic planning to improve business atmosphere in the holy city of Mashhad with regard to its religious tourism potentiality. Therefore, the strong and weak points as well as the opportunities and threats of the business atmosphere of the city were identified based upon focusing on religious tourism through SWOT and quantitative matrix of strategic planning. Following filling-out a questionnaire by 23 experts from related organizations, operational measures and proper executive policies were decided upon. The results indicated that the strategic situation of the business atmosphere of urban economy of the holy city of Mashhad, emphasizing the condition for attracting religious tourists, is in a defensive status; therefore, the strategy for supporting the active members in the field of religious tourism is among defensive strategies for this domain. Besides, deregulation, reducing official bureaucracy, and unifying organizational management are among the most important factors in devising strategies for improving business atmosphere in the holy city of Mashhad.
    Keywords: business atmosphere, urban economy, strategic management, deregulation, religious tourism
  • Ruhollah Alikhan Gorgani*, Morteza Mousakhani, Gholamreza Memarzadeh Pages 127-143
    The purpose of an urban management system is to provide and establish an appropriate atmosphere for a convenient, secure, and efficient life for the citizens in accordance with social and economic features and such an issue necessitates a unified management system. Thus, the current research aims at investigating the structural elements of Tehran urban management model and determining the type of correlations between them. The current research utilized a deductive-inductive method and for the statistical tests, quantitative analyses model was suggested. The population included all high-ranking managers of Tehran municipality who enjoyed related experience in different municipal domains and were counted expert. The results indicated that while urban management system enjoyed linear-vertical relation with other sectors like an open system, it faced some problems in terms of planning and organizing. Moreover, the type of relation and the proper coordination mechanism between municipality and the related sectors were determined upon specific objectives. Finally, suggestions were put forth for improving urban management system.
    Keywords: urban management, unity, dependency
  • Yaghoub Moradi*, Reza Mokhtari Malekabadi, Nafiseh Marsousi, Heshmatollah Asgari Pages 145-158
    Spatial development of the city centers across the nation has started since a decade ago and is quickly increasing and the role of financial factors, especially facilities offered by banks, is not ineffective in making it happen much faster. Thus, in the current research, for a 10-year period (from 2001 till 2011), the role of different methods of financing, e.g. facilities offered by banks, governmental supports, and municipalities income, in spatial development of the city centers of Ilam province, the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) Econometrics Model was mentioned. The results indicated that Ilam enjoys the highest level of structural development coming together with municipality income and had received the maximum amount of governmental support. The results of model evaluation refer to the fact that from among different methods of financing spatial development, governmental supports and facilities offered by banks have a significant positive effect on spatial development of the city centers of the province of Ilam, while municipalities income fail to have such an effect.
    Keywords: city centers, spatial development, ARDL, bank facilities
  • Hossein Mohammadpour Zarandi, Hamid Rahimian, Seyyed Mohsen Tabatabaei Mozdabadi*, Seyyed Abbas Hosseini Sohi Pages 159-168
    The current study aimed at making an investigation into the extent of applying triple Mintzberg Managerial Roles (interpersonal, information and decision-making) among the managers of the City Bank. The research method is descriptive- survey and population included all the managers and deputies of the City Bank amounting to 591 from among whom 232 were selected through Cochran’s formula and simple random sampling. The survey was done via a 15-item researcher-developed questionnaire. For validity and reliability, content validity and Cronbach’s Alpha were utilized, respectively and the obtained index of reliability was 0.82 for all factors. To analyze the collected data one way analysis of variance and T-test were run. The results indicated that from the respondents, point of view the extent of applying managers’ roles was too high. Further, via the analysis of variance, it was made clear that there was a significant difference concerning the extent of applying information role in terms of the degree level and also that of applying interpersonal and decision-making roles in terms of managerial records.
    Keywords: managerial roles, Mintzberg, Managers, City Bank