فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی فضایی (جغرافیا)
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 13، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/26
  • تعداد عناوین: 9
|
  • احمد پوراحمد، محمد علی خلیجی* صفحات 1-16
    خدمات شهری در شهرها و به خصوص در محلات در شکل گیری نظام های شهری نقش بسیار مهم و حیاتی ایفا می کنند. هم چنانکه لازمه توسعه پایدار در شهرها و محلات شهری وجود خدمات شهری می باشد. امروزه مشکلات ناشی توزیع نامناسب خدمات شهری، از قبیل تراکم، آلودگی های زیست محیطی، جدایی گزینی گروه های انسانی، جابه جایی جمعیت و غیره باعث شده است که توزیع خدمات شهری از کلیدی ترین عناصر شهری جهت افزایش سطح رفاه اجتماعی مردم شهر و قلب مدیریت شهری باشد. در همین راستا، هدف پژوهش حاضر، بررسی امکانات و قابلیت های خدمات شهری شهر بناب در سطح محلات می باشد و روش کار در پژوهش توصیفی– تحلیلی است. بررسی های انجام گرفته حاکی از این مطلب است که توزیع فضایی خدمات شهری در محلات بناب به صورت نا متعادلی انجام گرفته که نیازمند ارائه خدمات عمومی مطلوب تری و بیشتری می باشد. بدین منظور پس از بررسی، انتخاب شاخص های مناسب، (کاربری های آموزشی، تاسیسات و تجهیزات، فرهنگی و مذهبی، تجاری، ورزشی و فضای سبز) روش های آماری و تکنیک تصمیم گیری چند شاخصه ای و با استفاده از مدل ویکور، به رتبه بندی خدمات شهری در محلات شهر بناب پرداخته شده است. نتایج اولیه نشان می دهند که در رتبه بندی محلات، محلات فرهنگیان 2 و کوی لاله در رتبه های اول قرار دارند.
    کلیدواژگان: خدمات شهری، نا برابری محلات، بناب، ویکور
  • حمید حیدری مکرر*، خورشید هدایتی امین صفحات 17-36
    دانش بومی بخشی از سرمایه ملی هر قومی است که باورها، ارزش ها و آگاهی های محلی و دانش اجتماعی آن ها را در بر می گیرد. در این راستا بزرگان هر قوم و قبیله نقش مهمی در حل اختلافات روستائیان با توجه به دانشی که در زمینه های اجتماعی محل سکونت خود دارند می توانند داشته باشند. هدف از این پژوهش بررسی نقش دانش بومی در حل اختلافات محلی با تاکید بر نقش معتمدان محلی با استفاده از مدل PRA می باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی است که برای جمع آوری اطلاعات از روش میدانی (پرسشنامه ای) نیز استفاده شده است. جامعه آماری 1915 خانوار و حجم جامعه نمونه بر اساس فرمول کوکران 320 خانوار انتخاب شده است. داده های جمع آوری شده به وسیله نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. روایی و پایایی تحقیق نیز 0/223 می باشد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه اول بر اساس فراوانی مشاهده شده در آزمون خی دو نشان دهنده آن است که از بین الگوهای حل اختلاف، مردم برای حل اختلافات خود بیشتر به معتمدان محلی مراجعه می کنند. نتایج آزمون نیز نشان می دهد که مقدار p.value کوچک تر از (0/01=a) است بنابراین فرض H0 رد و فرضیه اول تایید می گردد. نتایج آزمون ضریب همبستگی برای فرضیه دوم نیز حاکی از این است با توجه به اینکه سطح معناداری متغیرهای پایگاه اجتماعی معتمدان محلی و حل اختلاف کمتر از 0/5 (0/220) است، نتیجه می گیریم که بین پایگاه اجتماعی معتمدان محلی و حل اختلافات در نواحی روستایی رابطه معناداری وجود بنابراین فرضیه دوم نیز تایید می گردد. بنابراین، مردم روستاهای دهستان بنجار به دلیل طایفه گرایی و این که این شیوه حل اختلاف سال های طولانی است که در روستاها اجرا می شود و جزء فرهنگ این منطقه است و همچنین آشنا نبودن روستاییان با فرهنگ کاغذبازی دادگاه معمولا ترجیح می دهند که اختلافات خود را به این شیوه حل کنند و دنبال کشش اختلافات نباشند.
    کلیدواژگان: دانش بومی، مدل PRA، حل اختلاف، معتمدان محلی، دهستان بنجار
  • عیسی ابراهیم زاده، احمد صحرایی جویباری* صفحات 37-54
    امروزه الگوی قطبی شدن شهرهای پرجمعیت و چیرگی پدیده بزرگ سری نظام شهری را در ایران شاهد هستیم. این امر دستاویز عدم تعادل و ناموزونی شهری- منطقه ای در کشور گردیده و با برتری و حکمروایی بر شهرهای میانی و کوچک دشواری های بسیاری را فرا روی مناطق کشور قرار داده است. اکنون در راستای تعادل بخشی در نظام شهری- منطقه ای کشور، شهرهای کوچک می توانند تاثیرگذاری مثبت داشته باشند. به طوری که این دسته از شهرها در نقش حلقه های ارتباطی و پیوندی بین روستا و شهرهای میانه و سپس شهرهای بزرگ، چنانچه سطحی از امکانات برای این دسته از شهرها را فراهم نماییم، از کارایی بایسته در خدمات رسانی به ساکنین حوزه نفوذ خود برخوردار گردیده و احساس رضایت نسبی آنان را فراهم خواهند نمود. در این پژوهش با بررسی تطبیقی چهار شهرستان برگزیده در استان مازندران نتایج بدست آمده از روش آنالیزFuzzy ANP و Fuzzy VIKOR بازگوکننده عدم تعادل منطقه-ای از نظر میزان برخورداری از شاخص های توسعه (49 شاخص در چهار گروه بزرگ فرهنگی، اقتصادی، کالبدی و زیربنایی) در این استان می باشد. چنانکه شهرستان ساری با رتبه 0.78 در جایگاه نخست، شهرستان قائم شهر با رتبه 0.50 در جایگاه دوم، شهرستان بابلسر با رتبه 0.39 در جایگاه سوم و بالاخره شهرستان جویبار با کسب رتبه 0.24 در جایگاه آخر قرار گرفت. این سنجش ها، آشکارا بازگوکننده نابرابری زیادی است که بین شهر نخست و آخر وجود دارد. اینک به منظور توسعه، برابری و تعادل شهری- منطقه ای، این نابرابری ها باید از راه افزایش و بهبود زیرساخت ها و توانمندسازی سایر شاخص ها کاسته شود و شهر های کوچک از شاخص های توسعه ای بیشتری برخوردار گردند. با تحقق این الگو افزون بر بهبود و گسترش تعادل های منطقه ای، این روند به هرچه متعادل تر شدن نظام شهری کشور می انجامد و از میزان نابرابری های توسعه ای و جمعیتی و همچنین گسستگی اجتماعی زیادی که در شرایط کنونی بین شهرهای بزرگ، میانه و کوچک هست کاسته شده و شهرهای کوچک خواهند توانست در توسعه منطقه ای بیش از پیش نقش آفرینی نمایند.
    کلیدواژگان: شهرهای کوچک، تصمیم گیری چندمعیاره، تمرکززدایی، توسعه منطقه ای، شهر جویبار
  • محمد ادبی ممقانی*، فضیله خانی، حمدالله سجاسی قیداری، سعیده فرخی سیس صفحات 55-78
    گردشگری روستایی با وجود برخورداری از ماهیت های متفاوت، در همه شرایط دارای بار فرهنگی عظیمی می باشد. این اثرگذاری و اثرپذیری فرهنگی در هر دو جامعه میزبان و میهمان مشاهده می شود که بستگی به شرایط اجتماعی، پذیرش یا رد آن متفاوت می باشد. شناخت اثرات گردشگری بر روی جوامع میزبان، یکی از حوزه های اصلی مورد علاقه برای جغرافیدانان و همچنین دیگر محققان گردشگری است. اثرات حاصل از گردشگری به دو صورت مثبت و منفی می باشد که در بررسی و تحلیل اثرات آن بر جامعه میزبان باید هر دوی آن ها را مورد مطالعه قرار داد. یکی از مهم ترین ابعاد گردشگری، بعد فرهنگی می باشد. در واقع آثار فرهنگی و اجتماعی گردشگری از جمله مهم ترین ملاحظات توسعه گردشگری در هر منطقه به ویژه در مناطق روستایی بشمار می رود که تاثیرپذیری و تاثیرگذاری فرهنگی بین جامعه میزبان و میهمان بسیار بالا می باشد و تاکنون در محافل علمی کمتر مورد کاوش و بررسی قرار گرفته است. این نوع گردشگری که مطرح شدن آن منوط به وجود آثار و جاذبه های فرهنگی می باشد، با عنوان گردشگری فرهنگ محور یاد می شود، از آنجا که در منطقه سولقان آثار گردشگری مذهبی و فرهنگی زیادی وجود دارند، از این رو، هدف این پژوهش شناخت اثرات و پیامدهای گردشگری روستایی با تاکید بر راهبرد فرهنگ محور در منطقه سولقان می باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و جمع آوری اطلاعات در این پژوهش از نوع میدانی و از طریق پرسشنامه محقق ساخته است. جامعه آماری مورد مطالعه 360 نفر در دو گروه گردشگران و جامعه محلی بوده که از طریق فرمول کوکران به دست آمده است. برای تعیین مقدار روایی ابزار پرسشنامه از روش صوری (تایید خبرگان دانشگاهی) استفاده شد و برای تعیین پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شد که برای پرسشنامه گردشگران 0/81 جامعه محلی 0/84 و مدیران و کارشناسان 0/82 بدست آمده است. تحلیل ها داده از طریق آزمون همبستگی، آزمون t تک نمونه ای و مدل چند معیاره پرومتی انجام شد که نتایج به دست آمده نشان داد که، بین اثرات توسعه گردشگری با تغییرات اجتماعی- فرهنگی در روستاهای مورد مطالعه رابطه معنادار وجود دارد و بیشترین اثرات در زمینه تغییر در نحوه پوشش جوانان روستا و تغییر آداب و رسوم مردم محلی مشاهده می شود. همچنین نتایج نشان می دهد که بیشترین تغییرات در بعد فرهنگی با مقدار t محاسبه شده 49/318 می باشد. بر اساس نتایج به دست آمده از مدل پرومتی بیشترین اثرات و تغییرات اجتماعی- فرهنگی رخ داده در روستاهای سولقان و امام زاده داوود و سنگان بالا می باشد. بنابراین می توان بیان کرد که توسعه گردشگری در روستاهای منطقه مورد مطالعه تاثیرات عمیقی بر تغییرات اجتماعی- فرهنگی دارد.
    کلیدواژگان: اثرات گردشگری، راهبرد گردشگری فرهنگ محور، گردشگران، جامعه میزبان، دهستان سولقان
  • مهدی بزاز زاده، هاشم داداش پور*، شریف مطوف صفحات 79-104
    آینده نگاری منطقه ای، نوعی از آینده نگاری است که با تمرکز بر محدوده سرزمینی خاص، در یک قلمرو جغرافیایی زیرملی با هدف اتخاذ تصمیمات معین جهت تحقق آینده مطلوب عملیاتی می گردد. بر این اساس پیاده سازی این رویکرد در چارچوب مفهوم توسعه منطقه ای می تواند کمک قابل توجهی در بروز رسانی ادبیات توسعه در کشور داشته باشد. آذربایجان غربی به عنوان یکی از مناطق دارای ویژگی های خاص و منحصر به فرد جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و زیست محیطی؛ طیف گسترده ای از آینده های محتمل را پیش روی خود دارد. هدف عملیاتی این پژوهش شناسایی مولفه های کلیدی توسعه منطقه ای و هدف غایی آن ترسیم آینده مطلوب آذربایجان غربی با رویکرد آینده نگاری منطقه ای است. پژوهش حاضر تحقیق کیفی از نوع مطالعه موردی است که با استفاده از برخی مدل های کیفی کمی تحلیل شده است. در این پژوهش با بهره گیری از مطالعات موجود در زمینه توسعه منطقه ای، معیارهای توسعه در شش گروه اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، زیست محیطی، علم و فناوری و سازمان فضایی طبقه بندی شده و بر اساس اسناد فرادست توسعه ای؛ 18 مولفه برای توسعه منطقه ای در آذربایجان غربی بازشناسی گردیده است. سپس از طریق توزیع 36 پرسشنامه؛ نظرات گروهی از مدیران ارشد و کارشناسان خبره از نهادهای مختلف مدیریت استان جمع آوری شده است. داده های استخراج شده با تلفیق روش های میانگین و تاپسیس، تحلیل شده و مولفه های کلیدی توسعه منطقه ای استخراج گردیده است. نتایج یافته ها نشان می دهد که سه مولفه «کشاورزی»، «شیوه مدیریت» و «زیرساخت های ارتباطی» به عنوان مولفه های کلیدی توسعه منطقه ای در آذربایجان غربی؛ تشکیل هشت سناریوی توسعه را داده و در نهایت سناریوی منطبق بر کشاورزی صنعتی، شیوه مدیریت خصوصی و زیرساخت هایی با الگوی شبکه ای؛ با کسب امتیاز بالاتر، ملاک تدوین چشم انداز توسعه منطقه قرار گرفته و بیانیه چشم انداز توسعه منطقه ای آذربایجان غربی دستاورد این پژوهش قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: توسعه منطقه ای، آینده نگاری منطقه ای، مولفه های توسعه، برنامه ریزی سناریو، چشم انداز توسعه، آذربایجان غربی
  • جمال محمدی، محمد نوری* صفحات 105-128
    فرسودگی واقعیتی است که تاکنون بیشتر شهرهای با سابقه و تاریخی ایران، تحت تاثیر آن قرار گرفته اند. آنچه مسلم است، در این گونه شهرها این مسئله، رشد بافت شهری را مختل کرده و آن را به پیرامون سوق می دهد و بنابراین افزون بر نابودی بافت های درونی و با سابقه ی شهری، هزینه های هنگفتی را با ایجاد بافت های نو ظهور بر گردن شهر تحمیل می کند. این مقاله با رویکرد توصیفی – تحلیلی، از روش مطالعات میدانی و کتابخانه ای و با استفاده از مدل SWOT و فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و با بهره گیری از نرم افزار Expertchoice، تهیه و تدوین شده است. در این پژوهش به بررسی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای بافت فرسوده شهری در شهر دوگنبدان پرداخته ایم. یافته های حاصل از تحلیل مدل فوق در این پژوهش نشان می دهد که در گروه نقاط قوت، تهیه طرح بهسازی و نوسازی بافت فرسوده (وزن نهایی، 0/315)، وجود تجهیزات شهری شامل: آب، برق؛ گاز و...(وزن نهایی، 0/274) و امکان دسترسی آسان به بازار و سایر نقاط شهر (وزن نهایی، 0/163) به ترتیب مهم ترین نقاط قوت و بالا بودن میزان بیکاری (وزن نهایی، 0/284)، پایین بودن میزان درآمد (وزن نهایی، 0/195) و معابر نامناسب (وزن نهایی، 0/185) به ترتیب مهم ترین نقاط ضعف هستند. در عین حال واقع شدن در شهر نفت خیز دوگنبدان (وزن نهایی، 0/41)، نزدیکی به مراکز خرید شهر (وزن نهایی، 0/184) و وجود مناطق سکونتگاهی در اطراف بافت (وزن نهایی، 0/123) به ترتیب مهم ترین فرصت های محدوده ی مورد مطالعه، همچنین هجوم روزافزون مهاجران به بافت (وزن نهایی، 0/349)، نگرش منفی سایرین نسبت به سکونت در این بافت (وزن نهایی، 0/216) و عدم توجه به مشارکت مردم (وزن نهایی، 0/198) از جمله مهم ترین تهدیدهای محدوده مورد مطالعه در جریان ساماندهی، نوسازی و بهسازی به شمار می آیند. تحلیل های نهایی در این پژوهش، به راهبرد های رهگشا برای اصلاح و بهبود بافت فرسوده ی شهری در شهر دوگنبدان منجر شده که در متن مقاله به تفصیل آمده است.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده، تحلیل فضایی، کالبدی، نوسازی و بهسازی، دوگنبدان، AHP، SWOT
  • مهری اذانی*، رضا مختاری ملک آبادی، شیوا حاجی آقاجونی کاشی صفحات 129-152
    توسعه پایدار توسعه ای است که بتواند در بلندمدت بدون اینکه خسارتی به محیط زیست وارد کند تداوم یابد. توسعه شهری پایدار به توازن بین ابعاد مختلف اجتماعی، زیست محیطی شهر و توسعه همزمان آن ها اشاره دارد. شهر یک کل به هم پیوسته از اجزاء مختلف است و محله دارای پیشینه ای طولانی است. یکی از دلایلی که مفهوم محله در برنامه ریزی و طراحی شهری جایگاه مناسبی نیافته، نبود توافق درباره مفهوم محله و ویژگی های آن در میان جامعه علمی، برنامه ریزان و طراحان، دست اندرکاران امور مدیریت شهری و شهروندان است. در این سال های اخیر بیشتر شهرداری های کشور بحث محله محوری و شکل گیری شورایاری محلات را مطرح کرده اند بر این اساس محلات پایدار می توانند متضمن پایداری شهر باشند. هدف این پژوهش بررسی شاخص های توسعه پایدار محله ای و همچنین شناخت ذهنیت مردم از محله که اثر تعاملات بین مفاهیم اجتماعی و مکانی محدوده زندگی در منطقه 1 شهر اصفهان است، می باشد. این پژوهش بر اساس هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی-تحلیلی بوده که با استفاده از مدل رتبه بندی تاپسیس جهت تحلیل شاخص های توسعه پایدار محله ای استفاده شده است. از یافته های این پژوهش می توان به مواردی همچون اینکه محلات منطقه 1 شهر اصفهان از نظر شاخص های توسعه پایدار محله ای متفاوت می باشند، شاخص های پایداری می تواند در ساماندهی محلات شهری اثرگذار باشد، محلات منطقه 1 شهر اصفهان از نظر جمعیت و مساحت تفاوت های قابل ملاحظه ای با یکدیگر دارند و با شناخت مشکلات محلات و بهبود بخشیدن به آن ها و با قوت بخشیدن به شاخص های محله ای می توان به ساماندهی مناطق شهر دست یافت.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه پایدار، شهر، منطقه 1 شهر اصفهان، محله
  • نرگس وزین* صفحات 153-174
    تالابهای میانکاله و لپوی زاغمرز با جاذبه های متنوع اکولوژیکی شرایط توسعه اکو توریسم تالابی را با تدوین راهبردهای مناسب دارا هستند. مساله مهم در توسعه اکو توریسم تالابی، طراحی الگوی راهبردی و توسعه شاخصهای مناسب است تا ضمن بهرهبرداری از جاذبه های طبیعی سلامت اکوسیستم و پایداری جوامع محلی را ممکن سازد. هدف پژوهش حاضر با روش توصیفی – تحلیلی و شیوه میدانی (پرسشنامه) سنجش ظرفیت اکو توریسم تالابی در روستاهای مورد مطالعه و طراحی راهبردهای توسعه اکو توریسم تالابی بر اساس شاخصهای موثر در توسعه اکو توریسم تالابی میباشد. در ابتدا الگوی نظری مطلوب و شاخصهای مهم توسعه اکو توریسم تالابی تدوین شد، سپس در راستای الگو به بررسی ظرفیت اکو توریستی تالاب های میانکاله و لپوی زاغمرز و روستاهای دهستان میانکاله و ارائه راهبردهای مطلوب توسعه اکو توریسم تالابی در منطقه پرداخته شد. چارچوب پیشنهادی بر حسب سه محور «حفاظت تالاب»، «آموزش» و «توانمندسازی روستا» است که در منطقه از دیدگاه سه گروه خبرگان، مسئولین و روستاییان 11 روستای دهستان میانکاله آزمون شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون آماری t تک نمونهای و برای ارائه راهبردها از روش سوات و ماتریس QSPM استفاده شد. یافته ها نشان میدهد ظرفیت اکو توریستی تالابها بالا بوده و در روستاهای مورد مطالعه نیز ظرفیت اکو توریستی بر اساس طیف لیکرت در اکثر شاخصهای مورد سنجش بالاتر از حد مطلوب عددی مورد آزمون (عدد 3) ارزیابی شده است و در سطح آلفا 0.05. نیز معنادار بوده است. همچنین با ارزیابی محیط درونی تعداد 17 نقطه قوت و 15 ضعف و با مطالعه محیط بیرون تعداد 16 فرصت و 13 تهدید شناسایی شد. تحلیل کمی نشان می دهد توسعه اکو توریسم تالابی در منطقه منوط به اتخاذ راهبردهای بازنگری میباشد.
    کلیدواژگان: اکو توریسم تالابی، تالاب های میانکاله و لپوی زاغمرز، جوامع روستایی، دهستان میانکاله، مدل SWOT
  • مجتبی شریف نژاد* صفحات 175-188
    در گردهمایی جهانی سران در سال 1382 که در راستای جامعه اطلاعاتی جهانی تحقق یافت، شهرهای الکترونیک به عنوان بخشی از جامعه اطلاعاتی مورد توجه ویژه قرار گرفته است. شهرهای الکترونیک نرم افزار، سخت افزار و بستر مورد نیاز را برای دسترسی شهروندان در تمامی اوقات شبانه روز به پایگاه های داده خدمات دولتی و بخش خصوصی بر روی شبکه وب فراهم می آورند. در دهه گذشته در ایران نیز تلاش هایی در راستای ایجاد شهر الکترونیک شده که تلاش برای ایجاد شهرهای الکترونیک کیش، مشهد و شیراز از ان جمله اند. اما متاسفانه به دلایل زیادی این شهرها به شکل صحیح شکل نگرفته اند. موفقیت این تلاش ها تا حد زیادی وابسته به میزان استفاده کاربران هدف (شهروندان) دارد. با وجود اینکه دولت ها به صورت نسبی سطح خوبی از شفافیت و گستره ی مناسبی از روش های نوآورانه خدمت رسانی را ارائه می کنند اما برخی از مردم نسبت به استفاده از فناوری اطلاعات در ارتباط با دولت، شهرداری و یا بخش خصوصی بد گمان باقی می مانند، به طوری که بهره مندی از خدمات شهر الکترونیک به خصوص در ایران به شدت وابسته به میزان اعتماد کاربران است. به همین دلیل هدف از این پژوهش تعیین عواملی است که می توانند اعتماد شهروندان را نسبت به خدمات شهر الکترونیک افزایش دهد. روش تحقیق، پیمایشی و از نوع پژوهش های کاربردی است که از تکنیک های پرسشنامه و اسناد و منابع کتابخانه ای و رگرسیون چندگانه به منظور تدوین و آزمون فرضیه ها استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از ان است که مولفه هایی نظیر ادراک بالاتر شهروندان از تکنولوژی و قابلیت اعتماد سازمان، کیفیت ارتباطات صوتی و تصویری و سهولت استفاده و سودمندی خدمات الکترونیک، سنوات تجربه ی اینترنتی، تمایل عمومی به اعتماد، اعتماد به دولت، اینترنت و خرید اینترنتی، به طور مستقیم اعتماد به شهر الکترونیک را افزایش می دهند. در مقابل عواملی نظیر سن و نگرانی از ورود به حریم خصوصی تاثیر منفی بر روی اعتماد دارند.
    کلیدواژگان: اعتماد، اعتماد آنلاین، شهر الکترونیک، یزد
|
  • Ahmad Pourahmad, Mohammad Ali Khaliji * Pages 1-16
    Municipal services in towns and especially in urban neighborhoods in the formation of the system plays a very important and vital. As prerequisite for the sustainable development of cities and urban neighborhoods in urban services. Today، urban services inappropriately due to problems in distribution، such as density، environmental pollution، human displacement، separation، where groups. The population، has caused most of the key public service distribution of urban elements for increasing the level of social welfare of the people of the city and the heart of urban management. In this context، the aim of this study was to evaluate the features and capabilities of municipal services city of Bonab in the neighborhoods level and descriptive research analytical methods. Studies have indicated that the spatial distribution urban services in the neighborhood took to the imbalance which is needed for more and better public services. Therefore، in order to select the proper indicators، following the review، (training، equipment and facilities، user، religious، commercial and cultural، sports and green space) statistical methods and techniques and a few indexes decision making using VIKOR، rating municipal services in the city of Bonab. The initial results show that despite ranking places between 2 neighborhoods and Tulip alley، in the first place.
    Keywords: urban services, neighborhoods inequality, Bonab, VIKOR
  • Hamid Heidarimokarr *, Khorshid Hedayati Amin Pages 17-36
    Indigenous knowledge is part of the national capital that covers beliefs, values and local knowledge, and social knowledge. In this regard, the elders of each tribe play an important role in resolving disputes regarding to, the knowledge of social events of their location. The aim of this study was to investigate the role of indigenous knowledge in solving disputes and emphasized on the role of local trustees with using the PRA model. The research is descriptive analytical research, questionnaire used for collecting data. Sample size of population is 1915 and 320 house hold choose for study. And SPSS used for analytical. Validity and reliability of the research is 0/223.Test results also show significant differences and p-value is less than 0/01. The results of first hypothesis test based on the observed frequency in chi-square test indicates that people referred more to local trustees for resolve disputes, that this does not mean other methods are not important. The results also show that p.value is much smaller than (a=0/01) So H0 is rejected and first hypothesis is confirmed. The correlation coefficient for the second hypothesis show that a significant level of social variables local trustees and dispute resolution less than 0/5 (0/220) so there is a significant relationship between the trustees and local social conflicts in rural area. So, second hypothesis is confirmed. The rural districts of the bonjar refer to local trustee because of clan-oriented, this method of dispute resolution had done for long time and is a part of region's culture. Because of unfamiliarity with rural peasant culture with the court paperwork burden they usually prefer this approach resolve their disputes and do not continue their disputes and their conflicts.
    Keywords: indigenous knowledge, resolve the dispute, the local trustees, Bonjar rural district
  • Issa Ibrahimzadeh, Ahmad Sahraei * Pages 37-54
    What is today dominated on thy Iranian system urban Occurrence the Polari able pattern in populated cities and Single domination of Tehran city on the all-city in Iran and polarization of the urban system in Iran. This phenomenon was Cause imbalances and Unevenly Urban – Regional and there are about 100 years in Iran system urban.As Created Many problems for all parts of the country. Now, for balance in system of the urban – regional, is emphasized the role of small towns and help that this city can be have for the Attracts population in Spheres of influence. For this purpose Since the This group of cities have the role of linkages and thy are link between villages and middle cities and then the big cities, If the facilities be provided for this city, this group of cities can be have Dissatisfying Offering Services for all population and also provide relative a sense of satisfaction. Results of Analytical Fuzzy ANP and Fuzzy VIKOR in this research show that Regional imbalance In terms of having indicators of development (49 indicators in four categories of cultural, economic, physical and infrastructural) for the four-city case study in Mazandaran province. Sari city with rating 0.78 in the first place, Ghaemshahr city with rating 0.50 in the second place, Babolsar city with rating 0.39 in third place, and jouybar city with rating 0.24 Ranked fourth to get. These ratios Indicative demonstrator much difference between the first and last city. Now for increase Balance urban - regionally, must be through increasing and improving infrastructure and reinforces other indicators be adjusted and Small city to reasonably ratio Must be Become have indicators of development. Doing this also expansion development of regional balance, this process to the Equilibrate the urban system will lead in the country, because will be reduced of the differences.
    Keywords: small towns, Multi Criteria Decision Making, decentralization, regional development, jouybar city
  • Mohammad Adabi Mamaqani *, Fazileh Khani, Hamdollah Sojasi Qidari, Saeideh Farrokhi Sis Pages 55-78
    Rural tourism, has far-reaching cultural burden in all circumstances, despite having different nature. Cultural impact & cultural influence can be seen in both the hosts and guests communities, depending on the social circumstances, acceptance or rejection is different. The study of the impacts of tourism on host communities, is one of the main of interest areas to geographers and as well as other tourism researchers. The impacts of tourism are positive and negative, that both of them should be studied in the analyzing their effects on the host community. One of the most important dimensions of tourism is the cultural aspect. Indeed, the social and cultural impacts of tourism are the most important considerations for tourism development in any region, particularly in rural areas, so that the effectiveness and cultural influences between host and guest communities is so high and, that so far has been less studied or explored in scientific circles. As mentioned, This type of tourism is based on the existence of cultural attractions, is called culture-based tourism, Since there are so many religious shrines and cultural relics in the region of Sulaqan, hence, the aim of this research is the study of the impacts of rural tourism with emphasis on culture-based strategy in Sulqan rural district. This study was carried out using the descriptive-analytical method, and the data were collected through surveying through questionnaire designed by researcher. The sampling population of studied area includes 360 people in the two groups of tourists and the local community that is obtained by the Cochran formula. Nominal method was used to determine the validity of them. The validity of the questionnaires was confirmed by the panel of experts. Cronbakh alpha’s coefficient was used to determine the reliability of the questionnaires. Cronbakh alpha’s coefficients were obtained for the tourists questionnaire 0.81, for the local community questionnaire 0.84, and for village administrators and experts questionnaire 0.82, the obtained values are all satisfactory in humanities researches. Data have been analyzed and tested by correlation tests, one sample T-test, promote multivariate model. The results showed that, there is significant correlation between the impacts of tourism development and socio-cultural changes in the studied area, and the maximum impacts are seen in the field of changes in the costume & clothing of rural youth and the local residents customs. The results based on findings show that the greatest change in cultural dimensions calculated t 318/49. Based on the results obtained from the promote model, maximum impacts and socio- cultural changes occurred in Sulaqan and EmamzadeDavud and upper Sangan. Therefore, It can be noted that rural tourism development in the study area has a profound influence on socio-cultural changes.
    Keywords: Tourism impacts_Culture – based tourism strategy_Tourists_Host community_Sulaqan rural district
  • Mr. Mahdi Bazazzadeh, Dr. Hashem Dadashpoor *, Dr. Sharif Motavaf Pages 79-104
    Regional Foresight, which focuses on some of the specific land area in a given territory sub-national aims to achieve the desired future decisions, will be operational. An important factor in the success of regional Foresight is exploring the opportunities of local identity at the sub-national level and political leverage of national and transnational. West Azarbaijanas a strategic region in Iran has a wide range of possible futures. The operational objective of this study is to identify the key Indicators of regional development and its ultimate goal future of W.A proper approach to regional foresight. The present study utilizes existing studies in the field of regional development measures in six groups of social, economic, political, environmental, Spatial organization and Science and Technology are classified. Based on national documents 18 factors for regional development have been recognized in the W.A Then, by distributing 36 questionnaires, opinions of a group of senior executives and experts from various province management institutions are collected. The extracted data using a combination of average analysis methods and TOPSIS, and key factors of regional development have been extracted. Findings show that "Agriculture", "management style" and "communications infrastructure" as three regional development key factors made eight scenarios. The selected scenario is based on industrial agriculture, private management style and network infrastructure. Analysis of in-depth interviews and questionnaires distributed development approaches and strategies for the development and operation of regional development vision statement of W.A latest achievement in this study.
    Keywords: Regional Development, regional foresight, development factors, scenario planning, development perspective, West Azerbaijan
  • Dr Jamal Mohammadi, Mohammad Nouri * Pages 105-128
    Deterioration is a fact which has influenced most of the historic cities of Iran. What is certain in such cities, this problem has hampered the growth of the urban texture and is pushing it around. Therefore, in addition to destroying the internal texture of the historic parts of the city, it is creating huge costs upon the city by emerging new contexts. The current paper approach is descriptive-analyticand the method is combination of both field studies and documental methods. The research was conducted by using both SWOT and AHP techniques and also Expert choice software. In this research, we have assessed the strengths, weaknesses, opportunities and threats of urban deteriorated contexts of Dogonbadan city. The findings obtained from above model indicate that in terms of strengths, providing renewal and development plans of deteriorated context (ultimate weight= 0.315), Existing urban services including: water, electricity, gas,.. (ultimate weight= 0.274) and confortable accessibility to urban center market and other parts of the town (ultimate weight= 0.193) are the most important factors. In the context of weaknesses, high unemployment rate (ultimate rate= 0.284), low income (ultimate weight= 0.195) and inappropriate streets (ultimate weight= 0.158), are the most important factors respectively. In terms of opportunities, locating in Oil City Dogonbadan (ultimate weight= 0.41), proximity to shopping centers of the city (ultimate weight= 0.184) and existence of residential areas around the texture (ultimate weight= 0.123), are the most important factors. And ultimately, among the threats, the factors such as: The increasing influx of immigrants into the context (ultimate weight= 0.349), negative attitudes towards living in these textures (ultimate weight= 0.216) and disregard to public participation (ultimate weight= 0.198), are the most important factors. Final analyzes in this research has led to efficient strategies to optimize and improve the urban deteriorated contexts in the Dogonbadan which have been given as details in the paper.
    Keywords: Deteriorated context, spatio, physical analyzes, Development, renewal, Dogonbadan, AHP, SWOT
  • Mehri Azani *, Reza Mokhtary Malek Abadi, Shiva Haji Aghajooni Kashy Pages 129-152
    Stable development is the one which can continue in long term without exerting any damage to the living environment. Stable urban development refers to the balance between deferent social dimensions and urban environmental living and simultaneous development. City is an interrelated general part composed of different elements and neighborhood has long history. One of the reasons that neighborhood concept has not found a suitable place in urban planning and urban designing, is the lack of agreement about the neighborhood concept and it’s properties among scientific society, planners and designers, practitioners of urban management affairs and citizens. In these recent years, most of municipalities in the country have raised the discussion of neighborhood oriented process and formation of neighborhood bureaus. On this basis the stable neighborhoods can assure urban stability. The aim of this study is to investigate the neighborhood urban development indices and also understand people’s point of view about neighborhood which is the interaction between social and place concepts of living limitations in Esfahan city. This study has been based on applied objective and according to analytical-discretional nature which has been used by Topsis model to analyze neighborhood stable development indices. Among study finding we can refer to such cases as this point that neighborhood in Esfahan’s district 1 are different in terms of neighborhood stable development indices. Among study findings we can refer to such cases as this point that neighborhoods in Esfahan’s district one are different in terms of neighborhood stable development indices and we can organize different districts of the city for a better condition by recognizing neighborhood problems and improving them and by making neighborhood indices stronger than before.
    Keywords: Development, Sustainable Development, city, Isfahan Region1
  • Dr Narges Vazin* Pages 153-174
    Present research with the purpose of wetland ecotourism development in surrounding Miankaleh and Lapo wetlands, to develop strategies for ecotourism development based on wetland ecological capacity and the capacity of rural communities because of the need for community participation and preparedness in realization of ecotourism development. Methodology is descriptive - analytical and documentary and surveying (with the use of questionnaire). Statistical population are experts, officials and villager’s 11 villages in Miankaleh rural district, that their views on aspects of ecological economical, social - cultural for evaluation of the potential wetland ecotourism, were studied. Model for data analysis and presentation of wetland ecotourism development strategies, SWOT analysis and QSPM matrix is used. According to the results, By studying the internal environment, 17 strengths and 15 weaknesses and by studying the external environment, 16 opportunities and 13 threats were identified. Quantitative analysis and comparison of factors indicate that capacity of the wetland ecotourism in the region is high. Also development of wetland ecotourism in studied area should be in direction overcome weaknesses by taking advantage of opportunities. In this regard strategies of environmental planning, monitoring and protection of the wetlands and the empowerment of rural communities should be considered.
    Keywords: Wetland Ecotourism, Miankaleh, Lapo Wetlands, Rural Communities, Miankaleh Rural District, SWOT Model
  • Mojtaba Sharifnejad * Pages 175-188
    In the International Leaders Gathering (2003) which was held in line with the Global Information Society, special attention was paid to electronic cities as a part of the information society. Electronic cities provide the required software, hardware and groundwork for the citizens to access the databases of public services and private sector on the web, throughout every moment of days and nights. During the last decade in Iran, efforts have been made for creating electronic cities, including the attempts for creation of Kish, Mashhad and Shiraz electronic cities; however, unfortunately due to various reasons, these cities are not developed in an appropriate manner. Success of such attempts depends largely on the rate of application by the target users (citizens). Notwithstanding the fact that governments present a relatively good level of clarity as well as an appropriate range of innovative methods of serving, nevertheless some people remain suspicious toward using information technology in communicating with the government, municipality or the private sector, so that, especially in Iran, utilization of the electronic city services depends heavily on the amount of trust of users. Therefore, the aim of the present research is to determine the factors which can increase the trust of citizens in electronic city services. The research method here has been of survey type, and it is a kind of applied study in which such techniques as questionnaire, library documents and references as well as multiple regression were utilized in order to formulate and test the hypotheses. Findings of the research indicate that such components as the citizen's higher perception of the technology and of the reliability of the organization, quality of audio and video communications, ease of use, efficacy of electronic services, years of experience in internet usage, public desire to trust, trust in government and in internet and online purchasing, directly increase the confidence in electronic cities. On the other hand, such factors as age and concerns of people about violation of their privacy have negative impact on the trust.
    Keywords: Trust Online Trust, Electronic City, yazd