فهرست مطالب

طب کار - سال ششم شماره 3 (پیاپی 16، پاییز 1393)

نشریه طب کار
سال ششم شماره 3 (پیاپی 16، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • روح الله اکبری، جعفر اکبری *، فرهاد فراستی، ندا امیری، بهزاد مهکی صفحات 1-11
    مقدمه

    یکی از محیط هایی که در آن همیشه امکان مواجهه با استرس شغلی و منابع مختلف استرس وجود دارد زندان است. مواجهه با استرس شغلی، باعث اثرات زیان آوری روی سلامت جسمی، روانی افراد و بهره وری سازمان می گردد. لذا این مطالعه به منظور بررسی استرس شغلی در بین کارکنان زندان و شناسایی استرسورهای مرتبط با کار انجام گردید.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی بر روی 177 نفر از کارکنان سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی استان ایلام که با استفاده از نمونه گیری سرشماری انتخاب شدند، انجام شد. به منظور بررسی استرس شغلی و فاکتورهای موثر بر آن از پرسشنامه استرس شغلی HSE استفاده شد. در نهایت داده های به دست آمده با استفاده از ویرایش 20 نرم افزار SPSSتحلیل شده است.

    یافته ها

    در بین زندان های مختلف، میزان استرس شغلی در کانون اصلاح و تربیت از بقیه زندان های دیگر بیشتر بود. همچنین استرسورهای مربوط به کار در بین کارکنان این زندان بیشتر بود. برحسب درجه استرس شغلی، مشاغل دارای استرس به ترتیب از بیشترین به کمترین شامل بهداشت و درمان، یگان حفاظت، اداری، مددکار اجتماعی و مراقب بود. از بین استرسورها، حیطه کنترل با شغل و نوع زندان، حمایت همکار با جنس، ارتباط با جنس و نوع زندان، نقش با سن، سابقه کار، شاخص توده بدنی و شغل رابطه معناداری داشتند(05/0P≤).

    نتیجه گیری

    در بین کارکنان زندان، نوع فرایند کاری و محیط های شغلی مختلف روی استرس شغلی تاثیر گذار بود ولی مشخصات فردی روی استرس شغلی اثری نداشت.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، عوامل استرس زا، کارکنان زندان
  • فاطمه انباری میبدی، علی نبی، محمد علی خلیلی صفحات 12-19
    مقدمه
    ضدعفونی کردن وسایل و سطوح آزمایشگاه به روش های فیزیکی و شیمیایی انجام می شود که نقش موثری در کنترل عفونت های بیماری زا داشته و سلامت افراد را تضمین می کند. هدف از این مطالعه بررسی میزان اثرگذاری 3 ماده شیمیایی الکل 70%، دکونکس و آب اکسیژنه H2O2، همچنین اثر تکمیلی نور ماوراء بنفش به همراه مواد مذکور در ضدعفونی وسایل آزمایشگاه تحقیقاتی ناباروری می باشد.
    روش بررسی
    سطوح و تجهیزات آزمایشگاه در ابتدا توسط مواد شیمیائی H2O2، اتانول 70% و دکونکس و در مرحله آخر توسط UV ضدعفونی گردیدند. تمام نقاط، به مدت 40 دقیقه از فاصله 5/2 متری نور UV را دریافت کردند. قبل و بعد از پرتودهی از نقاط و وسایل مورد نظر نمونه برداری شد و تعداد کلنی ها شمارش شدند.
    یافته ها
    تعداد واحد تشکیل دهنده کلنی ها قبل از مرحله ضدعفونی در وسایل اداری 43/26 و در وسایل آزمایشگاهی cfu/plate 15/17بود. بعد از استفاده ازUV، H2O2، اتانول و دکونکس تعداد کلنی ها به ترتیب به 57/2، 4/0، 29/1 و 71/0 کاهش یافت (05/0 P<). استفاده همزمان از نور UV به همراه H2O2 و دکونکس این تعداد را به 14/0 و 17/0 کاهش داد. در مورد وسایل اداری تعداد کلنی ها بعد از استفاده از H2O2، اتانول، دکونکس و UV به ترتیب به 0، 67/1، 25/1 و 83/0 در استفاده همزمان UV با دکونکس و H2O2 به صفر تقلیل یافت.
    نتیجه گیری
    استفاده از ماده H2O2 اثر بسزایی بر روی کاهش تعداد کولونی نسبت به سایر مواد شیمیایی داشت و به دلیل اثرات سمی پایین، پیشنهاد می شود در بخش آزمایشگاه ناباروری استفاده شود. استفاده از اشعه UV روش تکمیلی مناسبی است که در ارتباط با مواد شیمیایی اثر گذاری بهتری دارد.
    کلیدواژگان: اشعه ماوراء بنفش، H2O2، اتانول 70%، دکونکس
  • غلامحسین حلوانی، ابوالفضل برخورداری، فریدون لعل، امیرحسین خوش اخلاق، حمیده میهن پور صفحات 20-31
    مقدمه
    با توجه به توسعه نیروگاه ها در کشور و شناسایی پتانسیل خطرات محتمل در پروسه های کاری این صنعت، این مطالعه با تجزیه و تحلیل تغییر قبل و بعد از پیاده سازی سیستم های مدیریت یکپارچه در نظر دارد که پیامدهای ناشی از خطرات را با این متد سیستماتیک کنترل نماید.
    روش بررسی
    این مطالعه یک پژوهش توصیفی- تحلیلی و از نوع قبل و بعد است که طی سال های 1383 تا 1390 در نیروگاه سیکل ترکیبی یزد صورت گرفته است. متغیرهای مورد بررسی ساعت کاری، روز از دست رفته کاری، ضریب تکرار حادثه، ضریب شدت حادثه، ضریب تکرار- شدت حادثه، ضریب T ایمن و ضرایب نرخ رویداد و نرخ تکرار می باشد.
    یافته ها
    در بین مشاغل مختلف بیشترین تعداد حادثه مربوط به کارگران و کمترین تعداد نیز مربوط به مهندسین و کارشناسان بود. بیشترین میزان شاخص های تکرار، تکرار- شدت و ضرایب نرخ رویداد و نرخ تکرار مربوط به سال 1383 (سال قبل از پیاده سازی سیستم های مدیریت یکپارچه) و بیشترین میزان شاخص شدت حادثه نیز مربوط به سال 1387 بود. در ضمن کمترین مقدار کلیه شاخص ها متعلق به سال 1390 بود. مطابق ضریب T ایمن تا سال 1388 تغییرات معنادار نبوده است و در سال های 1390- 1389 وضعیت بهبود یافته و معنادار شده است (3- SAFE T SCORE<).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داده است که اجرای برنامه های ایمنی بر کاهش شاخص های حادثه تاثیر مثبت دارد و استفاده از ضرایب، روند تغییرات را مطلوب تر از کنترل چارت نشان خواهد داد.
    کلیدواژگان: شاخص تکرار حادثه، شاخص شدت حادثه، شاخص تکرار، شدت حادثه، ضریب T ایمن، ضریب نرخ رویداد، ضریب نرخ تکرار
  • محمدرضا ملکی، عظیمه قربانیان صفحات 32-40
    مقدمه
    بر اساس شاخص کار پرستاری- تجدید نظر شده (NWI-R) خود مختاری، کنترل فراتر از عملکرد و همکاری پزشک و پرستار سه ویژگی عملکرد حرفه ای پرستاری می باشد. در مطالعه حاضر رابطه توانمندسازی ساختاری محیط بیمارستان با عملکرد حرفه ای پرسنل پرستاری بررسی شده است.
    روش بررسی
    این پژوهش به صورت مقطعی در سال 1389 انجام شد. جامعه پژوهش پرستاران شاغل در یک مرکز آموزشی درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران بود و 100 نفر از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. جهت بررسی توانمندسازی ساختاری و عملکرد حرفه ای پرستاری به ترتیب از پرسشنامه های استاندارد شرایط اثر بخشی کار- فرم مختصر شده 2، Conditions of Work Effectiveness Questionnaire –II (CEWQ-II) و شاخص کار پرستاری تجدید نظر شده (Nursing Work Index–Revised: NWI-R) استفاده گردید. جهت تحلیل داده ها آزمون تحلیل همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چند متغیره استفاده شد و به این منظور نرم افزار SPSS16به کار رفت.
    یافته ها
    رابطه معنادار مثبت بین توانمند سازی ساختاری و عملکرد حرفه ای پرستاری تایید شد (01/0 P≤). همچنین سه زیر مقیاس توانمند سازی ساختاری یعنی توانمند سازی کلی، دسترسی به فرصت و دسترسی به منابع توانسته 1/51% تغییرات عملکرد حرفه ای پرستاری را تبیین نماید.
    نتیجه گیری
    گرچه بیمارستان مورد بررسی از نظر عملکرد حرفه ای پرستاری، خود مختاری، کنترل فراتر از عملکرد و همکاری پزشک و پرستار امتیاز بیش از 60% را کسب نموده است، اما لازم است جهت ارتقا عملکرد حرفه ای در این بیمارستان برنامه ریزی شود تا پرستاران و بیماران از پیامدهای مثبت عملکرد حرفه ای در بیمارستان بهره مند شوند و با توجه به رابطه توانمندسازی ساختاری و عملکرد حرفه ای پرستاری، لازم است سازه های توانمند سازی ساختاری در محیط کار پیاده شود.
    کلیدواژگان: توانمندسازی ساختاری، عملکرد حرفه ای پرستاری، شاخص کار پرستاری تجدید نظر شده، خود مختاری، کنترل فراتر از عملکرد، همکاری پزشک و پرستار
  • ابوالفضل مظفری، ناهید زند، سیدعلی آبیار حسینی، سیامک محبی، رضا گلابچی فرد، علی رسولی، محمد قره بگلو، سام حاتمی صفحات 41-49
    مقدمه
    ریسک حوادث جاده ای در رانندگان با اختلالات تنفسی حین خواب دو تا سه برابر بیشتر است. همچنین خواب آلودگی و کاهش کیفیت خواب جزء عوامل قابل توجه در بروز تصادفات بزرگراه ها هستند از این رو این مطالعه با هدف تعیین ارتباط تصادفات رانندگی با ریسک سندرم آپنه حین خواب و کیفیت خواب در کامیون داران استان قم صورت گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 214 راننده کامیون که به شرکت های باربری در استان قم مراجعه کرده بودند به صورت تصادفی انتخاب شدند. رانندگان پرسشنامه برلین و پتسبورگ که سئوالاتی در رابطه با ریسک آپنه تنفسی حین خواب و کیفیت خواب است و سوالاتی در ارتباط با دموگرافیک و شرح حال تصادف در پنج سال اخیر را پاسخ دادند. داده ها توسط ویرایش 18 نرم افزارSPSS تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سن راننده ها 15/42 سال بود. 8/23% (51 نفر) از رانندگان در معرض خطر بالای ابتلا به آپنه خواب بودند و کیفیت خواب نامطلوب در 6/19% کامیون داران مشاهده شد. این مطالعه نشان داد ارتباط نزدیکی مابین تصادفات جاده ای با کیفیت خواب و ریسک آپنه حین خواب وجود دارد(004/0، P=034/0P=). همچنین بین کیفیت خواب با مدت رانندگی در طول شب و خواب شبانه روز رابطه معناداری مشاهده شد(001/0>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان کیفیت خواب نامطلوب و ریسک آپنه تنفسی و همراهی آن با میزان تصادفات، پرداختن و توجه لازم به آن می تواند در کاهش حوادث و عواقب ناشی از آن موثر باشد.
    کلیدواژگان: تصادفات رانندگی، کیفیت خواب، اختلالات تنفسی حین خواب
  • سمیه مرادحاصلی، علی اصغر میرک زاده، فرحناز رستمی صفحات 50-59
    مقدمه
    توانمند سازی و آموزش افراد، عواملی به حساب می آید که به وسیله آن سرمایه های انسانی تبدیل به سرمایه های پایدار می شود. حفظ و توسعه نیروی انسانی در محیط پر مخاطره کشاورزی نیازمند یادگیری و رعایت اصول ایمنی و بهداشت حرفه ای کشاورزی است. این مطالعه با هدف تحلیل اثربخشی دوره های آموزشی ایمنی و بهداشت حرفه ای کشاورزی صورت گرفت.
    روش بررسی
    این تحقیق پس از بررسی نیازهای آموزشی کشاورزان به شیوه غیرآزمایشی و با روش توصیفی- پیمایشی؛ به شیوه آزمایشی و با دو گروه آزمایش و گواه انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل 213 خانوار از کشاورزان شهرستان ماهیدشت بود که از طریق جدول مورگان 140 خانوار به عنوان نمونه تعیین گردید و پس از نیاز سنجی از این گروه تعداد 61 نفر در طرح آزمایش شرکت داده شد. ابزار تحقیق پرسشنامه بوده که روایی آن با نظر متخصصان و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (77/0) تایید گردید. با استفاده از نرم افزار 11.5 SPSS داده ها توسط آزمون های مقایسه میانگین ها (tمستقل و جفت شده) و آزمون تجزیه واریانس (F) تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون افراد گروه آزمایش به ترتیب 62/6 و 88/18 بوده است، به طوری که اختلاف معنی داری بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون افراد گروه آزمایش وجود داشت که بیانگر تاثیر نسبی دوره آموزشی می باشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها، نمره افراد در قبل از آموزش با بعد از آموزش تفاوت معنی داری با هم داشت. بنابراین لازم است جهت حفظ سطح دانش مطلوب کشاورزان به مساله آموزش توجه بیشتری مبذول گردد و با برگزاری دوره های آموزشی میزان آگاهی افراد ارتقاء داده شود.
    کلیدواژگان: اثر بخشی آموزشی، بهداشت حرفه ای کشاورزی، سلامت کار، شهرستان ماهیدشت
  • مجتبی ذکایی، محسن فلاحتی، حامد جلیلیان، محمد امین فقیه، محمد نورمحمدی، سمیرا امیری صفحات 60-69
    مقدمه
    یکی از اصلی ترین فعالیت ها در خودروسازی، مونتاژکاری است. پوسچر کاری نامناسب یکی از ریسک فاکتورهای اصلی در بروز اختلالات اسکلتی - عضلانی می باشد، به طوری که برای ارزیابی آن روش های متنوعی ارائه شده است. این مطالعه با هدف ارزیابی ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی - عضلانی به روش MFA و RULA انجام شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش مقطعی از جامعه ای با حجم معلوم، با استفاده از فرمول کوکران، 37 شغل انتخاب شد که 80 پوسچر را با دو روش مذکور سطح ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از روش ارزیابی MFA نشان داد 5/17%، 3/11%، 5/7% از مشاغل در اندام های شانه، کمر، مچ و انگشتان به ترتیب در سطح «بسیار زیاد» اولویت اقدامات اصلاحی قرار داشتند و بر اساس نتایج حاصل از ارزیابی RULA، از بین مشاغل مورد ارزیابی، 8/38% در سطح اقدامات اصلاحی 4 قرار داشتند. نتایج آزمون آماری اسپیرمن نشان داد بین امتیازات کسب شده در روش RULA برای بازو، تنه و گردن و سطح اقدام اصلاحی که در روش ارزیابی MFA به دست آمده به ترتیب (001/0P=)، (005/0P=)، (003/0P=) ارتباط معناداری وجود دارد و ضرایب همبستگی نیز به ترتیب 782/0، 787/0و 8/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    این دو روش تشابه های زیادی را از نظر نحوه بررسی و چگونگی ارزیابی نهایی دارا هستند ولیکن یک تفاوت عمده در این است که در روش MFA نتایج مطالعه زمانی از اعتبار بالاتری برخوردار است که کل اعضای بدن به نسبت درگیر فعالیت فیزیکی باشند. از سویی در روش MFA اندام های جزیی تر بیش از روش RULA مورد بررسی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی، عضلانی، RULA، MFA
  • زهرا محمدی، غلامحسین حلوانی، سمیه خلیقی، امیرهوشنگ مهرپرور، رضیه سلطانی گردفرامرزی صفحات 70-77
    مقدمه
    در دنیای امروز نقش استرس های شغلی در ایجاد مشکلات، انواع بیماری ها و معلولیت های جسمی و روانی و هزینه های سرسام آور ناشی از آن به خصوص در مشاغل ویژه و خطرناک بر کسی پوشیده نیست، یکی از عواملی که می تواند باعث افزایش استرس شود نوبت کاری است، بنابراین مطالعه مزبور به منظور تعیین ارتباط نوبت کاری با استرس شغلی در رانندگان آژانس های درون شهری یزد انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه کوهورت- تاریخی است. تعداد نمونه پژوهش شامل 267 نفر از رانندگان آژانس های درون شهری یزد می باشند که نمونه گیری آن به شکل خوشه ایانجام شد در این مطالعه رانندگان بر اساس شیفت کاری خود به دو دسته نوبت کار و غیرنوبت کار تقسیم شدند. 142 نفر از افراد مورد مطالعه را گروه نوبت کار و 125 نفر را نیز گروه غیرنوبت کار تشکیل داده اند. متغیرهای سن و جنس در هر دو گروه همانندسازی شد. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استرس شغلی اسیپو و برای انجام آزمون آماری از آزمون T-Test استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج این تحقیق 8/76% رانندگان در گروه غیرنوبت کار و 1/90% رانندگان در گروه نوبت کار دارای نمره استرس بیشتر از 140 و دارای سطح استرس بالایی بوده اند. به علاوه میانگین نمره استرس در گروه نوبت کار بالاتر از گروه غیرنوبت کار می باشد. همچنین از لحاظ آماری بین میانگین نمره استرس و نوبت کاری ارتباط معناداری وجو د دارد (021/0P=).
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده حاکی از آن است که نوبت کاری اثر بسزایی بر روی استرس شغلی رانندگان داشته و این موضوع می تواند سبب پیامدهایی از قبیل حوادث ترافیکی، بیماری های شغلی و غیره گردد. بنابراین مدیریت کنترل استرس محیط کار در چهارچوب اهداف مدیریت ریسک می تواند در کاهش پیامدهای ناشی از آن بسیار موثر باشد.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، نوبت کاری، رانندگان
|
  • R. Akbari, J. Akbari, F. Farasati, N. Amiri, B. Mahaki Pages 1-11
    Background

    The prison is one of environments that its staff always deal with stress and different sources of stress. Exposure to stress، causing deleterious effects on physical and mental health of staff and productivity of organizations. The aims of this study was survey of stress and work-related stressors among prison staff.

    Methods

    The subjects were 177 employees of the Prison staff of Ilam province that was selected using census sampling. For survey of job stress and work related stressors HSE stress questionnaire was used. Data was analyzed by using of SPSS V20 and multivariate test، Pearson correlation coefficient and ANOVA.

    Results

    Among the various prisons، job stress in correction and rehabilitation center was more than others. As well as work-related stressors were higher among this prison. Based on degrees of job stress، jobs from highest to lowest، including Healthcare، protection unit، Office، Social، and correctional officers. Between the stressors، job control with type of prisons and jobs، participant support with sex، relationship with sex and type of prisons، role with age، experience، BMI، and job Were statistically significant.

    Conclusions

    Based on results، in the prison staff، the type of jobs and work environment have an impact on job stress، but personal characteristics has no effect on the job stress.

    Keywords: Job stress, Work, related stressors, Prison staff
  • F. Anbari, A. Nabi, M. Khalili Pages 12-19
    Background
    Decontamination is a process that infectious organisms are removed by physical and chemical methods. The advantages and disadvantages of each of these values can lead to a clear viewpoint of an appropriate sterilization process. The aim of this study was to investigate the effectiveness of 70% alcohol، Deconex (SOLARSEPT) and H2O2، also the additive effect of supplemental UV light on decontamination of laboratory items.
    Methods
    The rates of contaminations of laboratory equipment’s and surface areas were assessed before and after exposure with mentioned chemicals and in the final stage by UV light. Overall the 12 laboratory equipment and the 7 office instrument were evaluated. The UV light was used for 40 min from distance of 2. 5 meter. Then، all points were sampled after decontamination and the microbial plates were incubated for microbial colony counts after 48h.
    Results
    The number of colonies before disinfection stage was 26. 43 colonies per unit (cfu) in administrative and 15. 17 in laboratory equipment. After using UV، H2O2، ethanol and Deconex، the numbers of colonies were reduced to 2. 57، 0. 4، 1. 29 and 0. 71، respectively (p <0. 05). Simultaneous use of H2O2 and Deconex with UV light reduced the numbers of colony to 0. 14 and 0. 17. In the administrative equipment’s، the number of colonies after H2O2، ethanol، deconex and UV light were 0، 1. 67، 1. 25 and 0. 83، respectively. Also، combination of UV with deconex and H2O2 reduced the colony formation to zero.
    Conclusion
    H2O2 was effective on reducing the number of colonies. Due to low toxicity، it is recommended to be used in infertility lab. We must make sure that application of disinfection chemicals will not interfere with the laboratory experiments and limits the threat to health of staff.
    Keywords: H2O2, Ethanol 70%, Deconex, UV light
  • Gh Halvani, A. Barkhordari, F. Laal, A. Khoshakhlagh, H. Mihanpoor Pages 20-31
    Background
    By considering the development of power plants in the country and identifying potential hazards in the mentioned work process، this study intends to change analyzes before and after the implementation of integrated management systems to control the consequences of hazards by this systematic methods.
    Materials And Methods
    This study is a descriptive - analytical in type of before and after that during the years 1383 to 1390 in Yazd combined cycle power plant is accomplished. Variables are hour of work، days of lost work، the coefficient of accident frequency rate (AFR)، coefficient of accident severity rate (ASR)، the coefficient of accident frequency severity rate (FSI)، the coefficient of T Safe (safe t score) and the coefficient of incident rate (IR) and frequency rate (FR).
    Results
    Among different jobs، the highest number of accidents was related to workers and the lowest number of incidents was related to engineers and experts. The highest rate indicators of the frequency، intensity، intensity - frequency and frequency rate and incident rate coefficients related to the year 1383 (the year before the implementation of integrated management systems) and the highest accident severity index was related to year 1387. Meanwhile the lowest Value of all indicators belongs to year 1390. According to the safe T coefficient، until 1388، changes have been Significant and the situation has improved and significant in the years 1390-1389 (safe t score <-3).
    Conclusions
    Results have showed that the implementation of safety programs has a positive impact on reduction of accident indicators and on various situation is used by coefficients that change trend will show better than control chart.
    Keywords: accident frequency rate_accident severity rate_frequency severity index_safe t score_incident rate_frequency rate
  • Mr Maleki, A. Ghorbanian Pages 32-40
    Bakground: Professional nursing practice، especially in the workplace، is the organizational characteristics. this is lead to Absorption and retention of nurses and is effective in patient outcomes. Autonomy، Control Over Nursing Practice and Nurse-Physician Collaboration is component of Professional nursing practice. Structural Empowerment is one of the factors that reported was related to this. empowered work place can affect in nurses ability to act professional، providing well care for patient and other positive organizational outcomes. Methode: This research is descriptive- analysis and Cross sectional study. The study of nurses in Hasheminejad Hospital has formed. The main tool of data collection is questionnaire therefore to measure Professional nursing practice used Nursing Work Index–Revised and to measure Structural Empowerment used the effectiveness of empowering work conditions structural questionnaire - 2. Its validity have been approved by the relevant experts، and its reliability is demonstrated with alpha Kronbakh. For data analysis، and is used Spearman correlation test multivariate linear regression analysis.
    Results
    Professional nursing practice and Structural empowerment has had a positive significant relationship. (P< 0. 01) also three sub scale of Professional nursing practice include Autonomy، Control Over Nursing Practice and Nurse-Physician Collaboration has had a positive significant relationship whit Structural empowerment. (P< 0. 01)
    Conclusion
    Although Hasheminejad Hospital had gained 60 percent of score in Professional nursing practice and its subscales، but needed to plan for promote Professional practice، therefore nurses and patient used from its positive outcomes in hospital. That’s better work place empowered structural.
    Keywords: Structural empowerment, Professional nursing practice, Autonomy, Control Over Nursing Practice, Nurse, Physician Collaboration
  • A. Mozafari, N. Zand, A. Hossini, S. Mohebi, R. Golabchi, A. Rasoli, M. Ghareh Beglou, S. Hatami Pages 41-49
    Background
    Drivers with obstructive sleep apnea (OSA) are at 2 to 3 times increased risk of being involved in motor vehicle crashes. Also sleepiness and low sleep quality is a major contributing factor in the frequency of highway vehicle crashes. This study is aim to assessment of correlation among traffic accident with drivers with high risk of OSA and sleep quality.
    Methods
    this article was studied among 214 truck driver in Transportation Company in Qom province. The drivers filled out demographic questionnaire، Berlin and Pittsburg questionnaire about risk of OSA، sleep quality and questions about history of car accident and it’s frequency in previous 5 years. For analysis of qualitative parameters، we applied from chi-square. Data analysis was done in SPSS and P value below than 0. 05 was significant.
    Results
    mean age was 42. 15 years، 19. 6% had poor sleep quality and 23. 8% (n=51) had risk of OSA. This article showed significant difference among driver accident with sleep quality and risk of OSA (P=0. 034 and p=0. 004 respectively). Also there were prominent correlation between sleep quality with sleep duration and night driving (p<0. 001).
    Conclusion
    according to this data، risk of OSA and poor sleep quality in drivers are high and attention to this items help to decrease frequency of traffic accidents.
    Keywords: Obstructive Sleep Apnea, Sleep quality, Traffic accident
  • S. Moradhaseli, A. Mirakzadeh, F. Rostami Pages 50-59
    Introduction
    Empowerment and training are so delicate and important factors via that human capital changes in to sustainable capital. Retention and development of labor needs to learning and use the safety and agricultural professional healthy receptions in risky agricultural situation. The main purpose of this study was to analysis the effectiveness of safety and agricultural professional healthy courses which carried out for farmers.
    Methods
    First step of this study was survey about farms educational needs by descriptive - survey method in non experimental research. Effective assessment step done by experimental method with control and experimental groups. Statistical population consisted of 213 farm families from Mahidasht who 140 families selected as sample base on Morgan Sampling table and after need assessment 61 farmers participated in second step of research (experimental plan). Research instrument was questioner that its'' Reliability confirmed by Choronbach Alpha coefficient calculation (it was 0. 77) and questionnaire''s validity confirmed by experts (content validity). Data were analyzed by t and F tests in SPSS 11. 5 software.
    Results
    Results showed that the mean of the pretest and posttest of experimental group relatively was 6/62 and 18/88. Also Results of t tests showed there was significant difference between pre-test and post - test in examination group which shows the relative effectiveness of the educational course.
    Conclusion
    According to the results، there was significant difference between score of farmer''s knowledge before and after of educational course. Therefore it is necessary to maintain the desired level of farmer''s knowledge to pay more attention to the education and with training courses awareness of farmers can be promote.
    Keywords: Educational effectiveness, Agricultural occupational health, Work health, Mahidasht Township
  • M. Zokaei, M. Flahati, H. Jalilian, Mamin Faghih, M. Normohammadi, S. Amiry Pages 60-69
    Background
    One of the most main jobs in the automotive industries is assembly that its activities include hand motions، navigation of pieces and using controlled forces for joining of them together. Awkward posture is one of the most important risk factors in incidence of musculoskeletal disorders. There are different methods to assess those factors. This study was conducted to illustrate the correlation between the results of MFA method and RULA in the assessment of musculoskeletal disorders risk.
    Methods
    In this cross-sectional study 37 jobs were selected as a sample by using of Cochran formula. In this study، 80 postures were assessed by using of two mentioned methods to determine the musculoskeletal risk level.
    Results
    The results of MFA method indicated that 17. 5%، 11. 3% and 7. 5% of jobs in shoulders، low back، wrist and fingers were sequentially in “very high” level of modified actions preference. On the other hand، the results of RULA assessment pointed out that 46. 3% of jobs were in level 3 of modified actions and 38. 8 of them were in level 3 of those actions. Analyzing of data by using of Spearman test displayed that there is significant relationship between RULA scores of shoulders، body and neck with the level of modified action in MFA method (P-value≤0. 05) and sequentially، the correlation coefficients were 0. 782، 0. 787 and 0. 8.
    Conclusion
    In general view، there are many similarities between two methods in both the way of study and the final assessment; however، one of the main differences of them is that; the results of MFA method are more reliable when all parts of body involve in physical activities. In addition، in MFA method، the details of body’s limbs are assessed more than RULA method.
    Keywords: musculoskeletal disorders, MFA, RULA