فهرست مطالب

نشریه فناوری حمل و نقل
پیاپی 20 (بهار و تابستان1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سامان سروری قره آغاج*، حسن جوانشیر، یوسف ربانی صفحه 1
    فرودگاه ها یکی از مراکز اصلی جابجایی مسافران و کالاهای تجاری هستند. در این میان گیت ها از مهم ترین منابعی هستند که وظیفه خدمت رسانی به مسافرین پروازهای ورودی و خروجی را بر عهده دارند. پیچیدگی عملیات فرودگاهی و افزایش نرخ پرواز در فرودگاه های بزرگ و پرتردد موجب شده است مساله تخصیص گیت ها به پروازها از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد. بر اساس مطالعات گذشته و روش های مختلف حل این مساله، در این تحقیق با ارایه مدلی، گیت ها به بهترین شکل ممکن و با درنظر گرفتن محدودیت های موجود، تخصیص داده می شوند. اهداف مورد نظر دراین تحقیق کاهش مسافت پیاده روی مسافران، کاهش تاخیر ناشی از پر بودن گیت ها و کاهش انحراف زمان کاری هر گیت از میانگین زمان های کاری گیت ها برای تسهیم مناسب فعالیت های پرواز است.. همچنین می توان قبل از شروع برنامه و یا وقوع اختلال در برنامه ریزی، مدل پیشنهادی را مورد استفاده قرار داد.
    جهت بررسی مدل، نتایج حل مساله در ابعاد کوچک (مقایسه جواب حاصل از نرم افزار Lingoبا جواب الگوریتم PSO در MATLAB) و سپس در ابعاد واقعی در گیت های ورودی یکی از فرودگاه های بین المللی ایران (مقایسه نتایج جواب الگوریتم PSO در MATLAB با نتایج تخصیص دستی) بررسی گردید که نتایج حاکی از کاهش هزینه ها و بهبود اهداف، در زمان معقول بوده است.
    کلیدواژگان: فرودگاه، مساله تخصیص گیت، مسافت پیاده روی، تاخیر، فراابتکاری
  • محمود عامری، حامد روح الامینی*، بهروز قبادی پور، مصطفی وامق صفحه 9
    سیستم رایج نام گذاری قیر در ایران بر اساس نفوذپذیری قیر است در حالی که بر خلاف سامانه دسته بندی کلاسیک قیر، مشخصات قیر به روش سوپرپیو به طور نظری و مستقیم بر اساس کارایی بنا شده است. بنابراین در این تحقیق سعی شده است با توجه به داده های 20 سال اخیر ایستگاه های سینوپتیک استان های کرمان و هرمزگان، دمای حداقل و حداکثر روسازی محاسبه گردد. با استفاده از PGXXYY به دست آمده برای هر شهر، پهنه بندی جغرافیایی با استفاده از نرم افزار GIS صورت گرفت و نتایج حاکی از آن است که قیرهای تولیدی کشور (به لحاظ شرایط آب وهوایی) جوابگوی راه های این دو استان می باشد.
    کلیدواژگان: قیر، شاخص عملکردی (PG)، آزمایش های شارپ، پهنه بندی جغرافیایی
  • مجید یوسفی خوشبخت*، محمد صدیق پور صفحه 23
    مساله فروشنده دوره گرد، TSP، مساله ای است که در آن فروشنده ای از یک گره دلخواه شروع به حرکت کرده و بعد از ملاقات کردن بقیه گره ها، در نهایت به آن گره باز می گردد. هدف در این مساله یافتن توری با هزینه مینیمم بین همه گره ها است. در این مساله هرکدام از گره ها، به غیر از گره اول که یکبار در شروع حرکت و یکبار بعد از ملاقات شدن تمامی گره های دیگر مورد ملاقات قرار می گیرد، دقیقا یک بار توسط فروشنده دوره گرد ملاقات می شود. این مساله علاوه بر اینکه کاربردهای عملی بسیار مهمی در مسایل دیگر مانند زمانبندی و مسیریابی دارد، از نوع مسایلNP- تام بوده و الگوریتم های بهینه سازی دقیق برای حل این مساله با ابعاد بزرگ ناکارآمد هستند.
    در این مقاله در ابتدا گسترشی از این مساله، به نام مساله فروشنده دوره گرد باز، ارایه می شود که در آن فرض شده است گره شروع با گره پایانی یکسان نباشد. به عبارت دیگر فروشنده در این مساله تمامی گره ها را فقط یکبار مورد ملاقات قرار می دهد. سپس یک مدل برنامه ریزی ریاضی برای آن پیشنهاد و در نهایت روش الگوریتم مورچگان برای حل آن بکار گرفته می شود.
    کلیدواژگان: الگوریتم بهینه سازی جمعیت مورچگان، مساله فروشنده دوره گرد، مساله فروشنده دوره گرد باز، مسایل NP، تام
  • معصومه امیرخانی*، شریف مطوف، ناصر عظیمی صفحه 33
    حمل ونقل یکی از مهم ترین و ضروری ترین تاسیسات زیربنایی و ارتباطی مناطق است و پایانه های بار از زیرساخت های حیاتی و محل تلاقی حمل ونقل برون شهری و درون شهری است. بهره گیری از این گونه سامانه ها موجب کاهش آلودگی هوا، بهبود وضعیت ترافیک و تامین ایمنی و آسایش مردم منطقه و رانندگان می شود. بنابراین با بکارگیری اصول جدید مکان یابی می توان مکان مناسب احداث این نوع کاربری را انتخاب نمود. در این تحقیق سعی شده است با توجه به معیارهای عمومی مکان یابی کاربری ها و همچنین معیارهای خاص کاربری زیرساخت های حمل ونقل و در نهایت استفاده از روش دلفی، شاخص ها بررسی و انتخاب گردند. برای این منظور یک گروه متخصص حمل ونقل انتخاب و با انجام مصاحبه عمیق با آنها یک سری شاخص های مهم مکان یابی پایانه حمل بار استان البرز به دست آمد. سپس با قرار دادن این شاخص ها در یک جدول امتیازدهی و ارایه آن به کارشناسان ارشد حمل ونقل، امتیازات هر شاخص با کسب نمره 1 تا 5 به دست آمد. همچنین با استفاده از داده های جغرافیایی و کاربری های استان البرز نقشه های اولیه منطقه با استفاده از نرم افزار GIS تهیه گردید. در نهایت از همپوشانی نقشه ها و همچنین دادن امتیاز به هر شاخص مانند نزدیکی به: شبکه راه ها، مراکز عمده تولید بار، زیرساخت ها و دوری از: شهر، تراکم جمعیتی و ذخایر طبیعی زیرزمینی، مکان های مناسب احداث پایانه بار مشخص گردید. سپس از میان این مکان ها، بهینه ترین مکان احداث پایانه بار استان البرز با توجه به شرایط منطقه انتخاب شد.
    کلیدواژگان: پایانه های حمل بار، مکان یابی، استان البرز، مدل دلفی، نرم افزار GIS، تحلیل شبکه ای
  • محمدرضا احدی*، کاوه معماری صفحه 41
    با توجه به نیاز روز افزون جوامع صنعتی، کشورهای پیشرفته و کشورهای در حال توسعه، به کالاهای نفتی و شیمیایی و نیز جایگزینی تدریجی انرژی هسته ای به جای سوخت های فسیلی در اقصی نقاط دنیا و تمرکز تولید این مواد در محدوده های خاص جغرافیایی و صنعتی و متفاوت بودن محل تولید و محل مصرف، نیاز به حمل و نقل این گونه مواد امری بدیهی است. اکثر این مواد از جمله مواد پرتوزا، در دسته مواد خطرناک قرار می گیرند، لذا حمل و نقل این مواد باید در گرو رعایت دانش ایمنی خاص این دسته کالاها قرار گیرد که این دانش حاصل از جمع آوری تجارب فجایع به بار آمده در گذشته می باشد. مدیریت این دانش، در راستای جلوگیری از رخداد مجدد این گونه حوادث و ارتقاء سطح ایمنی امری ضروری است، زیرا این فجایع نه تنها در آمار تصادفات و حوادث فوتی و جرحی دخالت دارند بلکه در تخریب چرخه اکونومی و محیط زیست و زیرساخت های حمل و نقل (از جمله تونل ها) و بی نظمی و انقطاع جریان ترافیک نقش اساسی داشته و خسارات جبران ناپذیر اقتصادی و اجتماعی و زیست محیطی بر جا می گذارد. در این تحقیق با بررسی عوامل تاثیرگذار در تصادفات به وقوع پیوسته در تونل ها و با مروری بر عوامل تاثیرگذار بر نحوه حمل و نقل کالای خطرناک، به ارایه راهکارها و اقدامات پیشگیرانه در راستای مدیریت ریسک در حمل و نقل کالای خطرناک در تونل های جاده ای پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: کالای خطرناک، تونل های جاده ای، انفجار، حمل و نقل مواد پرتوزا، ارزیابی ریسک، تحلیل ریسک
  • علیرضا براتی بنی*، فردوس منتظرالظهور صفحه 57
    وضعیت جوی تاثیری مستقیم بر امنیت پرواز هواپیماها دارد لذا در کلیه مراکز کنترل پرواز، هواشناسی نیز دوش به دوش هواپیمایی به فعالیت می پردازد و سازمان هواشناسی در امر تامین سلامتی پروازها نقش موثری ایفا می کند. در هر فرودگاه علاوه بر برج کنترل مراقبت پرواز یک برج دیده بانی هواشناسی و سایر تاسیسات هواشناسی در کنار باند فرودگاه تعبیه شده است که مطابق با ساعت گرینویچ لندن (GMT) وضع هوای حاضر و دیگر پارامترهای جوی را به برج کنترل مراقبت پرواز گزارش می دهند. هدف از این مقاله، شناسایی نیازهای هواشناسی فرودگاه و اولویت بندی آنها از نظر کارشناسان و مهندسان سازمان هواشناسی و فرودگاه شهرکرد است. این پژوهش یک مطالعه توصیفی پیمایشی و از نوع نیازسنجی است که در آن تمامی 40 نفر مهندسان و کارشناسان هواشناسی و فرودگاه که در زمینه هواشناسی هوانوردی تخصص دارند، به عنوان جامعه و نمونه آماری شرکت دارند. در این مقاله از روش دلفی برای نیازسنجی استفاده شده است و بعد از آن با استفاده از آزمون فریدمن توسط نرم افزار SPSS رتبه ها واولویت ها مشخص شدند که اولویت فرودگاه شهرکرد در نصب سامانه هواشناسی هوانوردی (CATII) تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: نیازسنجی، هواشناسی، سامانه هواشناسی فرودگاهی، فرودگاه
|
  • S. Soroori*, H. Javanshir, Y. Rabbani Page 1
    Airports are considered as a main point for transporting passengers and goods. Meanwhile gates are the primary source, supplying service for passenger’s arrival and departure. The elaboration of airport operations and flight rates to major airports and their traffic caused gate assignment problem (GAP) has a particular importance. In this research, based on previous studies and different solution methods, tried to offer a model to assign the flight gates in the best possible way with considering existence constraints. The objectives of this study is based on declining passengers walking distance, reducing delays caused by gate occupation and decreasing each gate work time deviation from mean time of all gates to proper allotting flight activities. The proposed model can be used before initiating program or failure. The model ability was assessed, once in small size (comparing the results of Lingo with PSO algorithm in MATLAB), and once again in the real dimensions of data in Mehrabad Airport (comparing PSO algorithm in MATLAB response results with manually assigned), and it was investigated to present results from lower cost which represented improving goals in a reasonable time.
    Keywords: Airport, Gate Assignment, Walking Distance, Delay, Metaheuristic
  • M. Ameri, H. Rooholamini*, B. Ghobadipoor, M. Vamegh Page 9
    Common system of bitumen nomenclature has based on penetration. In spite of classical assortment of asphalt binder, theoretically and directly bitumen properties according to superpave is based on efficiency. Therefore, in this study, high and low temperature of pavement is calculated according to the synoptic data of the past 20 years for Kerman and Hormozgan province. With the use of calculated PGXXYY for each city, geographical zoning is made by GIS software and the result shows that produced bitumen of the country (for climatic condition) is satisfactory for the roads of these provinces.
    Keywords: Bitumen, Performance Grading, SHRP Tests, Geographical zoning
  • M. Yousefi Khoshbakht*, M. Sedighpour Page 23
    The traveler salesman problem (TSP) is such a problem in which a salesman starts from a desirable knot and after meeting other knots, finally returns to the first knot. The target in this problem is finding a net with minimum cost between all the knots. In this problem, the salesman meets each knot only once except the first one which is met twice, one in start and the other in the end of travel. This problem has very important applications in other problems such as timing and navigation. It is sort of NP-completeness problems and precise optimization algorithms are not competent for solving this problem in large dimensions.In this paper, an extension of this problem is represented in which it is assumed the first knot is different from the last (Open Traveling Salesman Problem). Then a mathematical planning model is recommended and finally the ant algorithm method is used for solving the problem.
    Keywords: Ant Colony Optimization Algorithm, Traveler Salesman Problem, Open Traveling Salesman Problem, NP, completeness problems
  • M. Amirkhani*, S. Motavaf, N. Azimi Page 33
    Transportation is one of the most important and essential installation and communication infrastructure of the regions. Freight terminals are vital in region substructure which are urban and rural transportation confluence area. Using these systems lead to reduce air pollution, improve traffic state and provide safety, welfare of people and drivers. Thus, the selection of suitable location for constructing is possible by using new principals. This research have attempted to select and investigate the index in the light of general measures of location use, some special norms of transportation infrastructure use, and finally using Delphi technique. To reach this goal, a group of specialists in the field of transportation were selected and interviewed, through which some important index of Alborz province freight terminal location were obtained. Then the index were inserted in a score table, which were presented to senior experts in order to score them. The scores of each index are between 1-5. Also, by using geographical data, preliminary maps of the region were provided through GIS software. Then by overlapping the maps and score the indexes (as nearness to Road network, Freight terminal, infrastructure, remoteness of the city population density and underground natural resources), suitable location for the construction of freight terminal were selected. Among these locations and due to the regional conditions, the most optimal location for the construction of Alborz Province freight terminal was selected.
    Keywords: Freight Transport Terminals, Location, Alborz Province, Delphi Technique, GIS Software, Network Analysis
  • M.R. Ahadi*, K. Memari Page 41
    Due to the increasing need of industrial countries, developed countries and developing countries, to petroleum and chemical products and Gradual replacement of fossil fuel and nuclear energy around the world and the concentration of producing these substances in certain geographic and industries regions and variation of production's place and consumption's place, the need to transport of these materials are obviously essential.Most of these materials, including radioactive materials, hazardous materials are placed in these categories. Therefore, the transportation of these materials should be dependent on observance of special safety products in this category. These knowledge come from the collection of past experiences carry disasters. The management of this knowledge, in order to prevent re-occurrence of such events, is necessary to improve safety, because these disasters are not only involved in the accident rate but also in degradation of economy and environment’s cycle and it has influence on infrastructure (including tunnels) and also it plays essential role on disorder and disruption of traffic flow and irreparable damage to economic, and environment.This study investigates factors that influencing the accidents occurred in the tunnels, with an overview of the factors affecting the transport of dangerous goods and solutions and preventive measures for risk management in shipping dangerous goods in road tunnels will be discussed.
    Keywords: Dangerous Goods, Road Tunnels, Explosion Transportation of Radioactive Goods, Risk Evaluation, Risk Analysis
  • A.Barati Bani*, F. Montazerolzohoor Page 57
    Atmospheric conditions have a direct effect on safety of the flights. In all air traffic control centers there are aerology sections their work is so important as watchtowers. Meteorology organization plays an effective role on the safety of flights. In addition to watchtower, there is a meteorological tower and other meteorological equipment installed inside the airport runway. Thus, a meteorology report presents weather conditions and other atmospheric condition to watchtower. According to the above mentioned, the goal of this research is identifying the needs of aerology of the airport and prioritizing them by experts and engineers of meteorological organization and Shahrekord airport.This research was done by Delphi’s technique. Then, the prioritization and preferences were determined through by SPSS software and Friedman test. The results show that CATII is the first priority for installation in Shahrekord airport.
    Keywords: Need assessment, Aerology, Aviation aerology system, Airport