فهرست مطالب

Humanities - Volume:20 Issue: 4, 2013

The International Journal of Humanities
Volume:20 Issue: 4, 2013

  • تاریخ انتشار: 1393/02/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس بیستون، امیر قیطوری، کرستین کزازی صفحات 1-21
    مطالعه حاضر به بررسی واژگان خویشاوندی هورامی به عنوان یکی از گویش های ایرانی که در پاوه در استان کرمانشاه بدان تکلم می شود می پردازد. داده های زبانی و فرهنگی مرتبط با این تحقیق عمدتا به وسیله یکی از محققین که خود گویشور بومی هورامی است و از طریق کار میدانی و مصاحبه با گویشوران بومی گردآوری شده است. علاوه بر تحلیل اصطلاحات نسبی و سببی و واژگان ناتنی، بخشی از این تحقیق به بررسی مسائل کاربرد شناختی واژه ها، به ویژه هنگامی که برای خطاب به کار می روند، می پردازد. با توجه به این حقیقت که واژگان خویشاوندی این گویش پیش از این موضوع مطالعات زبانشناختی و انسلن شناختی نبوده است، مطالعه حاضر می توان گام کوچکی باشد در جهت آشنایی بیشتر با جنبه های زبانشناختی و انسان شناختی این گویش ایرانی
    کلیدواژگان: واژگان خویشاوندی، نسبی، سببی، هورامی، پاوه
  • فائزه فرازنده پور، عالیه کرد زعفرانلو کامبوزیا صفحات 23-40
    در این مقاله که با هدف تبیین فرآیند قرض گیری واژه های آلمانی بر اساس محدودیت های زبان فارسی و در چارچوب نظریه بهینگی نگاشته شده، نحوه سازگاری خوشه های همخوانی و واکه های مرکب زبان آلمانی و همچنین واجهایی که در وام واژه های آلمانی جایگزین می شوند مورد بررسی قرار گرفته است. نظریه بهینگی که توسط پرینس و اسمولنسکی (1993) مطرح شد با برخورداری از مفاهیم کلیدی محدودیت های پایایی و نشانداری، در اصل مناسب ترین رویکرد برای تبیین این جنبه از توانش زبانی است. به همین منظور تعداد 30 وام واژه آلمانی به عنوان پیکره داده های پژوهش انتخاب شد که برخی از آنها به روش اسنادی از منابع مکتوب استخراج شده و بقیه نام تجاری محصولات آلمانی هستند که به روش میدانی گردآوری گردیده است. با تحلیل توصیفی داده های مذکور در چارچوب نظریه بهینگی نتایج زبانشناختی ارزشمندی به دست آمد که از آن جمله می توان شکسته شدن خوشه همخوانی آغازین در وام واژه های آلمانی از طریق درج واکه در زبان فارسی را نام برد.
    کلیدواژگان: وام واژه، نظریه بهینگی، محدودیت، زبان آلمانی، زبان فارسی
  • فریبا قیطوری صفحات 41-59
    نظریه بهینگی بازنمودی، نسخه متاخری از نظریه بهینگی است که با هدف بررسی مسائل صرفی به خصوص در حوزه تصریف مطرح شده است. در این مدل قواعد بازنمود صرفی به عنوان محدودیت هایی قابل تخطی در نظر گرفته می شوند که زبان ویژه هستند و با ترتیب خاصی مرتب شده اند. وظیفه این محدودیت ها نظارت بر فرایندهای بازنمود صرفی، و ارائه اطلاعات واجی برای تکواژهای دستوری است. مقاله حاضر به بررسی برخی از ویژگی های صرفی نحوی (تصریفی) زبان فارسی امروز در چارچوب نظریه بهینگی بازنمودی می پردازد و نشان می دهد با وجود آن که این مدل نسبت به نسخه سنتی بهینگی از کارایی بهتری برای پرداختن به مسائل تصریفی برخوردار است، اما برای زبانی مانند فارسی که برخی از مشخصه های تصریفی آن امروزه به شیوه های متفاوت در گونه های گفتاری (غیررسمی) و نوشتاری (رسمی) متبلور می شوند کارایی کامل ندارد، به طوری که گاهی برای تشخیص و انتخاب گزینه های بهینه در هر کدام از این گونه ها، به تابلوهای متفاوت با چیدمان متفاوتی از محدودیت ها نیاز است.
    کلیدواژگان: نظریه بهینگی، نظریه بهینگی بازنمودی، محدودیت، محدودیت بازنمودی، تصریف، مشخصه صرفی، نحوی
  • فردوس آقاگلزاده، شیرین پور ابراهیم صفحات 61-78
    به نظر می رسد که شمار زیادی از مفاهیم انتزاعی دینی در متون اسلامی به صورت مفهومی و زبانی، از طریق ابزارهای شناختی استعاره و مجاز درک شوند. این مقاله به مطالعه مفهوم مرگ در زبان قرآن کریم و نهج البلاغه می پردازد. هدف از این مقاله بررسی مفهوم انتزاعی مرگ در این متون مهم اسلامی است تا مشخص شود این مفهوم چگونه در ذهن مفهوم سازی می شود و نیز اینکه از میان حوزه های مبدا عینی ای که به مفهوم سازی مرگ کمک می کنند، چه مولفه هایی بر روی حوزه مقصد مرگ منطبق می شوند و در فرایند الگوبرداری برجسته می شوند. بررسی عبارات زبانی حاوی مرگ نشان می دهد که این مفهوم، در هر دو متن، به صورت استعاری و مجازی درک می شود. استعاره های ساختاری، جهتی و وجودی در این متون یافت شدند که در آنها مرگ حوزه مقصد است. از آن میان، استعاره شخصیت بخشی نقش مهمتری را نسبت به سایرین دارا است. در تمام استعاره های موجود، حوزه مقصد مرگ با کمک حوزه های مبدا متنوع و در عین حال منسجم، درک می شود. مولفه مشترکی که از این حوزه های مبدا بر حوزه مقصد مرگ الگوبرداری می شود «قدرت» مرگ است. مرگ در تمام این استعاره ها قدرتمند تر از انسان است و انسان قادر به گریختن از آن نیست.
    کلیدواژگان: زبان مذهبی، قرآن کریم، نهج البلاغه، اسستعاره مفهومی، شخصیت بخشی، الگوبرداری، برجسته سازی
  • سحر بهرامی خورشیدی، ارسلان گلفام صفحات 79-97
    این مقاله تلاش می کند به بررسی حروف اضافه ای که در رمزگذاری کنشگر در ساخت مجهول دخیلند، بپردازد. همان طور که گیون (1983) تصریح می کند نقش اصلی ساخت مجهول کانونی زدایی کنشگر است. گرایش کلی در زبان فارسی حذف این کنشگر غیرکانونی است. براساس یک طبقه بندی سبکی ساخت مجهول در زبان فارسی را به دو طبقه ی اصلی طبقه بندی می کنیم. در واقع، با توجه به این نکته که آیا کنشگر در ساخت مجهول ظهور می یابد یا خیر دو زیرگروه مجهول نشان دار و مجهول بی نشان را معرفی خواهیم کرد. با بررسی و تحلیل حروف اضافه ای که در ساخت مجهول به کار می روند (توسط، به دست، با، از سوی/از طرف و به وسیله ی) ویژگی های معنایی کنشگری که به طور معمول با این حروف اضافه به کار می روند را ارائه خواهیم کرد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که برخلاف برخی زبان شناسان که این حروف را گونه های سبکی یکدیگر قلمداد می کنند این حروف همواره قابل جایگزین با یکدیگر نیستند، بلکه معنامندند و هریک با نمونه نوع نخستی از کنشگر به کار می روند.
    کلیدواژگان: کنشگر، حرف اضافه، ساخت مجهول، دستور شناختی
  • غلامرضا زاری، احمد علی بابایی صفحات 99-121
    استقلال در عمل یکی از عوامل تعیین کننده در بالابردن یادگیری و مفاهیم مربوطه می باشد. در این راستا، این تحقیق دو دسته از زبان آموزان انگلیسی در دانشگاه صنعتی اصفهان را به دو شکل استقلال در عمل و کنترل شده توسط مدرس اداره و بررسی نمود. در روزهای پایانی ترم این دو گروه درباره تصورشان نسبت به یادگیری از طریق یک پرسشنامه مورد سوال قرار گرفتند. نتایج نشان داد که «استقلال در عمل» تا حد گسترده ای تعیین کننده دیدگاه فراگیران به موضوع یادگیری می باشد. کلاس تحت شرایط استقلال عمل به مبزان معنا داری در مقوله «انگیزش» که یکی از مفاهیم مربوط به یادگیری است ارتقا نشان داد.دو مولفه دیگر یادگیری یعنی «عملکرد» و «خود اندیشی» نیز به شکل متمایزی در گروه مستقل نسبت به گروه کنترل شده دچار دگرگونی شدند.همچنین مطالعه متغیر جنسیت بر تفاوت معنا داربین دو گروه تاکید داشت. نتایج این تحقیق بیانگر اهمیت پرورش استقلال عمل در فرگیران می باشد
    کلیدواژگان: استقلال در عمل، زبان انگلیسی، تصور یادگیری، انگیزش، عملکرد، خود اندیشی
|
  • Abbas Bistoon, Amer Gheitury, Kerstin Kazzazi Pages 1-21
    The present study aims at exploring kinship terms and the different ways in which they are used to refer to and address relatives and non-relatives in Hawrami, an Iranian language spoken in Paveh, a border city in Kermanshah province. The relevant linguistic and cultural data are obtained primarily by one of the researchers as a native speaker of the dialect and through field works and interviews with native speakers. In addition to analyzing consanguineal and affinal terms, and words for step-relatives, some space is also devoted to discuss pragmatic aspects of the words, particularly in contexts where the terms are used to address relatives as well as non-relatives. Considering the fact that the authors came across no serious study of Hawrami kinship terminology, the present study might be one of the first preliminary steps to a better understanding of the cultural and anthropological aspects of this Iranian dialect.
    Keywords: Kinship Terms, Consanguineal, Affinal, Hawrami, Paveh
  • Faezeh Farazandeh, Pour, Aliyeh Kord Zafaranlu Kambuziya Pages 23-40
    This paper aims at describing the mechanism of German loanwords adaptation with respect to constraints of Persian language and within OT framework. Consequently the adaptation of consonant clusters and diphthongs as well as the phonemes substituted in loanwords will be examined. Prince and Smolensky’s (1993) Optimality Theory with its key notions of faithfulness and markedness constraints is suited to model this aspect of linguistic competence. So in this research a number of 30 German loanwords were selected as research data of which some were collected through the library method from written resources and the rest are the trade names of German Products that are collected through a field work. Descriptive analysis of the mentioned data within Optimality Theory comes into valuable linguistic conclusions such as: “In Persian، initial consonant clusters of German loanwords are broken up through vowel epenthesis which is mostly identical to the vowel of the second syllable.”
    Keywords: Loanword, Optimality Theory, Constraint, German, Persian
  • Fariba Ghatre Pages 41-59
    The Realization Optimality Theory is a recent development in the original Optimality Theory which is proposed to deal with morphological issues especially the inflectional ones. Its main idea is to consider the morphological realization rules as ranked violable language-specific constraints that control the realization processes and provide phonological information of grammatical morphemes. This article deals with the investigation of some morphosyntactic (inflectional) features of modern Persian in Realization Optimality Theory، and shows among the other things that it is a better model for treating inflection than the original Optimality Theory، but it still faces some problems with regard to a language like Modern Persian in which some morphosyntactic features are treated differently in formal and informal varieties، hence separate tableaux with different rankings of constraints are sometimes needed in order to select the optimal candidates in each of those varieties.
    Keywords: Optimality Theory, Realization Optimality Theory, Constraint, Realization Constraint, Inflection, Morphosyntactic Features
  • Ferdows Agha Golzadeh, Shirin Pourebrahim Pourebrahim Pages 61-78
    It seems that a great number of abstract religious concepts in Islamic texts are realized، both conceptually and linguistically، through cognitive strategies like metaphor and metonymy. This article tries to study the concept of death in the Holy Qurۥān، and Nahjul-Balāgha، the main Islamic Texts، to see how this (relatively) abstract concept is conceptualized in mind? Moreover، what component (s) of the recognized source concepts is (are) mapped onto the concept of death? The analysis of linguistic expressions about death shows that death is realized both metonymically and metaphorically in these two texts. There are structural، orientational and ontological metaphors in which death is the target domain of conceptualization، of which personification is more influential and specific than others. In all recognized metaphors، the death target is understood through different، but homogeneous، source concepts. The common component of nearly all these sources which is mapped on and highlighted is death power. Death has control over human and nobody can run away from it.
  • Sahar Ahrami, Khorshid, Arsalan Golfam Golfam Pages 79-97
    This paper is an attempt to explore the prepositions used to encode the agent in Persian passive constructions. According to Givón (1983) the main function of the passive constructions is to defocus the agent. As the general trend in Persian is to omit this defocused agent، we will stylistically divide the passive constructions into two main sub branches، namely unmarked and marked passives according to whether or not the agent is included. Having analyzed the prepositions using in the passive construction (e. g. t{v{ssot-e، be d{st-e، bA، {z suy-e، {z t{r{f-e، and be v{sile-y-e) a complete semantic characterization of the type of agent that normally occurs with these prepositions will be provided. The results indicate that، in contrast to some linguists who treated the prepositions in the passive construction as stylistic forms، they are not always interchangeable; in fact they are meaningful which have a prototype for the type of agent that co-occurs with them.
    Keywords: Agent, Preposition, Passive Construction, Cognitive Grammar
  • Gholam Reza Zarei, Ahmad Ali Babaee Pages 99-121
    Autonomy plays a crucial role in the enhancement of important learning qualities in the learners. In that line of thinking، this study was launched to discover how English language learners exposed to an autonomously managed versus teacher controlled conditions would respond to the learning determinants. Two classes of English language learners at Isfahan University of Technology، Iran were thus treated under the two learning conditions. On the closing days of the semester، they were administered a questionnaire constructed based on three action phases of learning، namely، forethought، performance/volitional control، and self reflection. The questionnaire statements were rated on the Likert scale. The data analysis revealed that autonomy to a large extent determines the learners'' views of learning. The class where autonomy was practiced showed a great deal of motivational boost or what is reinterpreted as forethought. The other two categories of learning، namely، their performance and self reflection، were also distinctly better perceived by the autonomous learners. The results point out the significance of preparing learners through autonomy for the prospective independent and critical learning.
    Keywords: Autonomy, English language, Learning perception, Motivation, Performance, Self Reflection