فهرست مطالب

Journal of Kermanshah University of Medical Sciences
Volume:18 Issue: 7, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/07/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات پژوهشی
  • محدثه عبدلی *، امیرقریب، زهره فائزی زاده صفحات 375-380
    زمینه
    گلیکه شدن غیرآنزیمی پروتئین ها عمده ترین عامل بروز عوارض دیابت شیرین می باشد. مهار روند گلیکه شدن می تواند باعث کاهش عوارض دیابت گردد. در طب سنتی ایران جوشانده ساقه گیلاس وحشی به عنوان یک عامل کاهنده قند خون مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات مهاری عصاره اتانولی، آبی و جوشانده ساقه گیلاس وحشی بر روی واکنش گلیکه شدن آلبومین بود.
    روش ها
    در این مطالعه تجربی، ابتدا عصاره اتانولی، آبی و جوشانده ساقه گیلاس وحشی تهیه گردید. سپس از عصاره های مذکور غلظت های مختلف تهیه شد و به محلول آلبومین و گلوکز اضافه گردید. سرانجام درصد گلیکه شدن آلبومین در گروه های تیمارشده با غلظت های مختلف عصاره ها نسبت به گروه شاهد که هیچ غلظتی از عصاره های تهیه شده را دریافت نکرده بود، به کمک روش اسیدتیو باربیتوریک مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    در مقایسه با گروه شاهد، جوشانده ساقه گیلاس وحشی در غلظت های 20، 10 و 2 میلی گرم در دسی لیتر به ترتیب مقدار آلبومین گلیکه شده را به مقدار 85.10±1.55، 72.35±1.75 و 51.25±1.22 درصد کاهش داد (P>0.001). علاوه بر این در غلظت 20 میلی گرم بر دسی لیتر، اثر مهاری جوشانده ساقه گیلاس وحشی بر گلیکه شدن آلبومین نسبت به عصاره تهیه شده با آب مقطر سرد (0/021=P) و اتانول (0/009=P) بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    عصاره ساقه گیلاس وحشی به ویژه به شکل جوشانده می تواند میزان گلیکه شدن آلبومین را به مقدار قابل توجهی کاهش دهد و بنابراین می تواند جهت کاهش عوارض دیابت شیرین مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گیلاس وحشی، آلبومین، گلیکه شدن، برون تن
  • زهرا ناظمی، مهدی مهدیخانی نهرخلجی *، معصومه حق بین نظر پاک، حمید استاجی صفحات 381-387
    زمینه
    عفونت از جمله مشکلات عمده ای است که بیومواد ایجاد می کنند. شیشه های زیست فعال خاصیت همبندی با استخوان و قابلیت جذب مناسبی داشته و برخی از آن ها خواص ضدباکتریایی نیز نشان داده اند. بنابراین این مواد گزینه ای مناسب در کاربردهای ارتوپدی و دندانی می باشند. هدف از این تحقیق بررسی اثر ضدباکتریایی نانوذرات شیشه زیست فعال بود.
    روش ها
    در این مطالعه تجربی ترکیب شیشه های 37S و 58S به روش سل ژل سنتز شدند. پودرهای تهیه شده با تکنیک های پراش اشعه ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و فلورسانس اشعه ایکس (XRF) مشخصه یابی شدند. فعالیت ضدباکتریایی این ترکیبات بر روی باکتری های گرم منفی اشریشیاکلی (Escherichia coli) و باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococcus aureus) بررسی شد. اثر ضد باکتریایی نمونه ها در غلظت های 25، 50 و 100 میلی گرم پودر در هر میلی لیتر محیط کشت بررسی شد.
    یافته ها
    اندازه ذرات نمونه ها عمدتا کم تر از 100 نانومتر بود. شیشه 37S بیشترین فعالیت ضدباکتریایی و حداقل غلظت باکتری کشندگی (MBC) را در غلظت mg/ml 25 و بر هر دو باکتری نشان داد. شیشه 58S در غلظت های کم تر از mg/ml100 فعالیت ضدباکتریایی نداشت، هرچند که در این غلظت باکتری های اشریشیاکلی را کاملا از بین برد و رشد باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس را نیز کاهش داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثر ضدباکتریایی این شیشه های زیست فعال بر دو گونه مهم باکتریایی، می توان این مواد را در کاربردهای ارتوپدی کاندیدی مناسب جهت کاربرد در زمینه های درمان عیوب استخوانی و دندانی در نظر گرفته و تحت بررسی بیشتر قرار داد.
    کلیدواژگان: فعالیت ضدباکتریایی، شیشه زیستفعال، نانوذرات
  • آرمین سالک مقصودی، محمدرضا ستاری *، علی استادی، زینب مظلومی، محمد شکرزاده صفحات 388-397
    زمینه
    مسمومیت با استامینوفن هر ساله باعث بروز نارسایی های حاد کبدی و کلیوی احتمالی در جوامع مختلف می شود. ان- استیل سیستئین که اولین بار در سال 1970 به عنوان آنتی دوتی تاثیرگذار برای مقابله با مسمومیت با استامینوفن پیشنهاد شد، از باند شدن NAPQI به سلول های کبدی جلوگیری می کند.
    روش ها
    در این مطالعه تعداد 30 نفر از افرادی که با میانگین سنی 27 سال در طول یک سال به دلیل مسمومیت با استامینوفن به بخش مسمومیت بیمارستان سینای تبریز مراجعه نموده بودند شرکت کردند. در طول 24 ساعت حضور در بخش درمانی، نمونه خون نمونه ها تهیه و در لوله های هپارینه جمع آوری شد. پس از سانترفیوژ پلاسمای خون جدا شده و تا زمان آنالیز با روش کروماتوگرافی با کارایی بالا و کیت های آزمایشگاهی سنجش آنزیم های کبدی و گلوتاتیون پراکسیداز در دمای C °70- نگه داری شد.
    یافته ها
    اختلاف سطح فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز بین افراد سالم و بیماران در ابتدا معنادار بود (P<0.05) اما در ادامه درمان این اختلاف معنادار از بین رفت. در مدت 24 ساعت پس از درمان تفاوت معناداری بین سطح اوره در افراد بیمار و کنترل سالم دیده شد (P<0.05) درحالی که در بدو معالجه و قبل از تجویز ان- استیل سیستئین تفاوت معناداری بین سطوح پلاسمایی اوره مشاهده نشد (P>0.05).
    نتیجه گیری
    سطح فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز قبل ازتغییر محسوس سطح آنزیم های روتین کبدی تغییر کرد. سطح اوره پس از گذشت 24 ساعت از درمان با وجود اتصال سرم و احتمالا وجود هیدراتاسیون،افزایش یافت.
    کلیدواژگان: ان، استیل سیستئین، استامینوفن، اوره، آلانین ترانس آمیناز، آسپارتات آمینوترانسفر، گلوتاتیون پراکسیداز
  • علی میرمحمدلو، قادر غنی زاده*، داود اسماعیلی، مجتبی سپندی، پیمان آوخ صفحات 398-408
    زمینه
    شناسایی وضعیت آلودگی آب به لژیونلا یکی از مهم ترین مراحل کنترل عفونت های ناشی از آن است. در این مطالعه وضعیت آلودگی آب مصرفی بیمارستان های نظامی منتخب تهران به لژیونلا پنوموفیلا بررسی شد.
    روش ها
    تعداد 150 نمونه به حجم 4 لیتر از آب سرد و گرم سه بیمارستان نظامی شهر تهران برداشت شد. نمونه ها بعد از اندازه گیری کلر باقیمانده، دما و pH جهت فیلتراسیون به آزمایشگاه منتقل شدند. محیط کشت BCYE حاوی مکمل های لازم مطابق پروتکل تهیه و باکتری های مزاحم با افزودن مکمل GVPC و تیمار حرارتی حذف گردید. کلنی های لژیونلا پنوموفیلا براساس ویژگی های مورفولوژی و آزمایش های بیوشیمیایی شناسایی شدند. داده ها با آزمون های آماری Mann-Whitney و χ2 آنالیز شد.
    یافته ها
    تعداد 56 نمونه (37/33%) به لژیونلا پنوموفیلا آلوده بودند. بیشترین آلودگی در سیستم های تهویه مطبوع و بخش آندوسکوپی (100%) و کم ترین آلودگی در بخش همودیالیز، اعصاب و روان، پزشکی هسته ای و آشپزخانه مشاهده شد (0%). سیستم تهویه مطبوع بیشترین دانسیته آلودگی (CFU/L 103×122) و بخش های ارتوپدی، اطفال و سونوگرافی کم ترین دانسیته آلودگی (CFU/L 1000) را داشتند. میانگین کلر باقیمانده، دما وpH در موارد رشد یا عدم رشد باکتری از نظر آماری اختلاف معنادار نداشت (P>0.05). آزمون χ2 بین رشد یا عدم رشد باکتری و نوع سیستم آب (سرد و گرم) اختلاف معناداری نشان نداد (P>0.05).
    نتیجه گیری
    علی رغم استفاده از آب تصفیه شده شبکه توزیع شهری، 37/33 درصد نمونه ها به لژیونلا پنوموفیلا آلوده بودند. باکتری لژیونلا پنوموفیلا به غلظت های متداول کلر باقی مانده مقاوم است که برای کنترل آن در سیستم های آبرسانی بیمارستان ها باید روش های گندزدایی موثرتری استفاده شود.
    کلیدواژگان: سیستم آبرسانی، لژیونلا پنوموفیلا، آلودگی آب
  • مهرانگیز جمشیدپور، ندا ایزدی *، فرید نجفی، فیروزه خاموشی، اکرم روستایی شیردل، کتایون جلیلی صفحات 409-415
    زمینه
    مرگ و میر مادر باردار از مهم ترین شاخص هایی است که نشان دهنده وضعیت توسعه کشورهاست. این مطالعه با هدف بررسی میزان و علل مرگ و میر مادر باردار در استان کرمانشاه انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی اطلاعات ثبت شده مرگ و میر مادر باردار شامل مشخصات جمعیت شناختی، شاخص های مربوط به بارداری و زایمان و علت مرگ طی سال های 91-1380 از واحد بهداشت خانواده معاونت بهداشتی استان به طور سرشماری استخراج شد. برای تعیین میزان مرگ و میر، موارد مرگ و میر مادر باردار در هر سال بر تعداد تولدهای زنده تقسیم شد. اطلاعات با استفاده از نرم افزار Stata مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان مرگ و میر مادر باردار در استان کرمانشاه 9/25 نفر در هر صدهزار تولد زنده بود. بیشترین و کمترین میزان مرگ به ترتیب در سال های 1382، 4/53 و 1391، 6/14 به دست آمد. بیشترین مادران متوفی در گروه سنی 35-18 سال (6/64%)، ساکن شهر (7/66%) و در گروه حاملگی پرخطر (3/65%) بودند. شایع ترین علت مرگ مادر، خونریزی (2/23%) بود. شایع ترین علت مرگ مادر در مناطق شهری عوارض مداخله های زایمانی و در مناطق روستایی خونریزی بود (008/0P=).
    نتیجه گیری
    میزان مرگ و میر مادران باردار در استان رو به کاهش است. هر چند شایع ترین علت مرگ مادر خونریزی است اما حاملگی های پرخطر نیز به عنوان یک عامل خطر مهم باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مرگ و میر مادر باردار، میزان، علل
  • ستار رضایی، صادق غضنفری، ژیلا کاظمی، علی کاظمی کریانی* صفحات 416-425
    زمینه
    دسترسی به تسهیلات و خدمات سلامت یکی از موثرترین عوامل حفظ و ارتقاء سلامت جامعه به شمار می رود. هدف از این مطالعه، بررسی وضعیت شهرستان های استان کرمانشاه از نظر دسترسی به شاخص های منتخب بخش بهداشت و درمان بود.
    روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- کاربردی و از نوع مقطعی است و با استفاده از 16 شاخص بخش بهداشت و درمان سال 1390 انجام شد. از تکنیک تاکسونومی عددی و همچنین روش تاپسیس به منظور تعیین درجه توسعه یافتگی شهرستان ها در این بخش استفاده شد. همچنین تکنیک آنتروپی شانون به منظور تعیین اوزان شاخص ها استفاده شد.
    یافته ها
    براساس نتایج تکنیک تاکسونومی عددی، شهرستان قصرشیرین و ثلاث باباجانی به ترتیب بیشترین و کم ترین دسترسی را به تسهیلات مراقبت سلامت داشته اند. با توجه به روش آنتروپی شانون، تخت به ازای هر 10000 نفر مهم ترین شاخص بود و بر طبق روش تاپسیس، شهرستان قصرشیرین و ثلاث باباجانی بالاترین و پایین ترین رتبه را از نظر دسترسی داشتند.
    نتیجه گیری
    منابع بهداشت و درمان در شهرستان های استان کرمانشاه به صورت متوازن توزیع نشده و اختلاف زیادی بین شهرستان های استان از نظر توسعه در بخش امکانات بهداشتی و درمانی مشاهده می شود. بنابراین تخصیص امکانات و اعتبارات بهداشتی و درمانی به شهرستان ها باید با توجه به درجه توسعه یافتگی صورت گیرد و اولویت های تخصیص بر اساس شواهد علمی تعیین شود.
    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، شاخص های مراقبت سلامت، تاکسونومی عددی، آنتروپی شانون، تاپسیس، کرمانشاه
  • رضا نجاری، بهناز کرمانی *، حسین فرزاد صفحات 426-432
    زمینه
    موفقیت شغلی مفهومی ارزیابی کننده و رابطه ای است که بین پیشرفت کنونی فرد و ایده آل های آینده اش در زمینه اشتغال وجود دارد. محققان نشان داده اند ویژگی های شخصیتی از عوامل اصلی پیش بینی کننده موفقیت و عملکرد مطلوب شغلی است. لذا هدف پژوهش حاضر، تعیین ارتباط تیپ شخصیتی درونگرا و برونگرای پرستاران بیمارستان های خصوصی منتخب شهر تهران با موفقیت شغلی درونی و بیرونی آنان بود.
    روش ها
    مطالعه از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه پژوهش پنج بیمارستان خصوصی تهران بوده و تعداد نمونه از طریق فرمول تعیین حجم نمونه کوکران 230 نفر محاسبه گردید. از هر بیمارستان متناسب با تعداد پرستاران شاغل، افراد به طور تصادفی ساده انتخاب شدند. از پرسشنامه های آزمون شخصیت آیزنک، موفقیت شغلی گل پرور و قضوی و فرم مشخصات فردی جهت جمع آوری داده ها استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 19 و روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تحلیل شد.
    یافته ها
    بین تیپ شخصیتی با موفقیت شغلی درونی و بیرونی پرستاران ارتباط معناداری وجود داشت. بین موفقیت شغلی درونی و بیرونی پرستاران و تیپ شخصیتی درونگرا رابطه منفی معناداری به دست آمد (به ترتیب sig=0/004، r=-0.391 and sig=0.001، r=-0.415). ولی بین موفقیت شغلی درونی و بیرونی پرستاران و تیپ شخصیتی برونگرا (به ترتیب sig=0.001، r=0.473و sig=0.001، r=0.545)رابطه مثبت معناداری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    ضروریست در برنامه ریزی ها، تصمیمات و گزینش های تخصصی، به ارتباط بین موفقیت شغلی و عوامل مرتبط مانند شخصیت توجه شود، اما در کنار آن باید عوامل محیطی مطلوب و عوامل موثر و مداخله گر مانند دانش ها، نگرش ها و مهارت های شناختی، هیجانی و رفتاری و همچنین سطح فعالیت، شرایط و موقعیت سازمان نیز لحاظ گردد.
    کلیدواژگان: پرستار، تیپ شخصیتی، درونگرا، برونگرا، موفقیت شغلی درونی، موفقیت شغلی بیرونی
  • نامه به سردبیر
|
  • Mohadeseh Abdoli *, Amir Gharib, Zohreh Faezizadeh Pages 375-380
    Background
    Non-enzymatic glycosylation of proteins is the major cause of diabetic complications. The inhibition of glycation process can reduce complications of diabetes. In the Iranian traditional medicine, the decoction (boiled extraction) of Cerasus avium stalk is used as a hypoglycemic agent. The aim of this study was to investigate the in vitro inhibitory effects of decoction and ethanolic and aqueous extracts of Cerasus avium stalk on albumin glycation reaction.
    Methods
    In this experimental study, first, the ethanolic, aqueous and decoction extracts of Cerasus avium stalk were prepared. Then, different concentrations of these extracts were prepared and added to albumin and glucose solutions. Finally, compared to control group that was not treated with any extracts, the albumin glycation rate in the groups treated with various concentrations of extracts was evaluated using TBA (thio-barbituric acid) method.
    Results
    The results showed that compared to control group, decoction of Cerasus avium stalk in the concentrations of 20, 10 and 2 mg/dl could reduce albumin glycation to 85.10±1.55, 72.35±1.75 and 51.25±1.22 %, respectively (P>0.001). Moreover, in the concentration of 20 mg/dl, the inhibitory effect of decoction of Cerasus avium stalk on the albumin glycation reaction was higher than those of aqueous (P=0.021) and ethanolic (P=0.009) extracts.
    Conclusion
    The findings showed that the extracs of Cerasus avium stalk, in particular in the decoction form, could significantly reduce the rate of albumin glycation; therefore, it can be used for decreasing diabetes mellitus complications.
    Keywords: Cerasus avium, albumin, glycation, in vitro
  • Zahra Nazemi, Mehdi Mehdikhani*, Nahrkhalaji, Masoumeh Haghbin Nazarpak, Hamid Staji Pages 381-387
    Background
    Infection constitutes the most important complication caused by biomaterials. Bioactive glasses have properties such as osteoconductivity and good restorability, some of which have revealed antibacterial effects. Therefore, these biomaterials are appropriate candidates for orthopedic and dental applications. The present study was conducted to analyze the antibacterial effect of bioactive glass nanoparticles.
    Methods
    In this experimental study, 37S and 58S glass compositions were synthesized via sol-gel technique. Characterization techniques such as X-ray diffraction (XRD), scanning electron microscopy (SEM) and X-ray fluorescent (XRF) were used for the prepared powders. The antibacterial activity of these compounds was studied using Escherichia coli as gram negative and Staphylococcus aureus as gram positive bacteria. The antibacterial effect of samples was evaluated at concentration of 25, 50 and 100 mg/ml.
    Results
    The particle size of the samples was mainly less than 100 nm. The 37S glass showed the highest antibacterial activity and the minimum bactericidal (MBC) at 25 mg/ml concentration against both bacteria. At broth concentrations below 100 mg/ml, 58S showed no antibacterial activity; however, it completely eliminated Escherichia bacteria and reduced the growth of Staphylococcus aureus bacteria.
    Conclusion
    These bioactive glass nanopowders can be regarded as good candidates in orthopedic application for the treatment of bone and dental defects but need supplementary and more evaluation considering their antibacterial effect on two important bacteria.
    Keywords: antibacterial activity, bioactive glass, nanoparticles
  • Armin Salek Maghsoudi, Mohammad Reza Ghandforoosh Sattari*, Mohammad Shokrzadeh, Zeynab Mazloumi, Ali Ostadi Pages 388-397
    Background
    Annually, acetaminophen poisoning causes probable acute liver and renal failures in different societies. N-acetyl cystein (NAC), first suggested as an effective antidote to fight against acetaminophen poisoning in 1970, prevents the binding of NAPQI to hepatic cells.
    Methods
    In the present study 30 patients with the average age of 27 and acetaminophen poisoning who referred to the poisons unit of Sina hospital in Tabriz were selected as the study sample. During the 24 hours of hospitalization, the blood samples of the patients were taken and collected in heparinized tubes. The plasma was separated by centrifuge and kept in tubes in -70°C until it was analyzed by a high performance liquid chromatography method (HPLC) and laboratory analytical kits.
    Results
    the glutathione peroxidase (GPX) activity difference between the patients and control group was significant at first (P<0.05) but this significant difference disappeared following the treatment. A significant difference was observed in urea level after 24 hours of treatment between the patients and control group (P<0.05). However, at the beginning of the treatment and before administration of NAC, no significant difference was reported between the plasma levels of urea (P>0.05).
    Conclusion
    The activity level of GPX changed before a tangible change in regular liver enzymes. Urea level increased after 24 hours of treatment despite serum therapy and hydration condition.
    Keywords: N, Acetyl cysteine, acetaminophen, urea, alanine transaminase, aspartate aminotransferase, gluthalion peroxidase
  • Ali Mirmohammadlo, Ghader Ghanizadeh *, Davoud Esmaeili, Mojtaba Sepandi, Peyman Avakh Pages 398-408
    Background
    Identification of the water contaminated with Legionella is one of the most important steps to be taken for the control of infections associated with Legionella. This research investigated the water contaminated with Legionella in three selected military hospitals in Tehran.
    Methods
    One hundred and fifty samples with 4 Liters of cold and hot water were collected from the selected hospitals. After determining the residual chlorine, pH and temperature, the samples were transported to the laboratory for filtration. BCYE culture medium containing necessary ingredients was prepared based on the protocol and the interfering bacteria were eliminated by thermal treatment and GVPC supplement. Legionella colonies were identified via biochemical and morphological tests. Data were analyzed by Mann-Whitney and χ2 tests.
    Results
    Fifty-six samples (%37.33) were contaminated with Legionella pneumophila. The highest rate of contamination was observed in the air conditioning systems and endoscopy ward (100%) and the lowest rate of contamination was detected in hemodialysis, neuro-psychology, nuclear medicine ward and kitchen (%0), respectively. Air conditioning system had the highest bacterial density (122000 CFU/L) and orthopedic, pediatrics and sonography wards had the lowest bacterial density (1000 CFU/L). The mean values of chlorine residual, pH and temperature were not significantly different in the presence and absence of Legionella (P>0.05). The results of χ2 test revealed no significant difference between type of water system (hot and cold) and bacterial or lack of bacterial growth (P>0.05).
    Conclusion
    In spite of consuming treated water, 37.33% of the samples were contaminated with Legionella pneumophila. Since Legionella pneumophila is resistant to the conventional concentrations of chlorine residual, more effective disinfection procedures should be applied to eliminate Legionella contamination in hospitals’ water systems.
    Keywords: Water system, Legionella pneumophila, water contamination
  • Mehrangiz Jamshidpour, Neda Izadi*, Farid Najafi, Firouzeh Khamoshi, Akram Roustaei Shirdel, Katayoon Jalili Pages 409-415
    Background
    Maternal mortality is one of the most important indicators that is indicative of the status of development of countries. This study was aimed to investigate the rate and causes of maternal mortality in Kermanshah province.
    Methods
    In this cross-sectional study, the maternal mortality records including demographic information, indicators of pregnancy and delivery, and mortality causes from 2001 to 2012 were extracted via census from the family health unit of the health deputy. To determine mortality rates, maternal deaths in every year were divided by the number of live births. Data were analyzed by Stata software.
    Results
    The maternal mortality rate in Kermanshah was 25.9 deaths per one hundred thousand live births. The highest rate was reported in 2003 (53.4) and the lowest rate in 2012 (14.6) per one hundred thousand live births. Most deceased mothers were urban residents (66.7%) with the age range of 18-35 years (64.6%), and high-risk pregnancies (65.3%). The most common cause of maternal death was bleeding (23.2%). There was a significant relationship between cause of death and urban-rural status, so that the most common causes in urban areas were complications of obstetric interventions whereas the most common cause in rural areas was bleeding (P= 0.008).
    Conclusion
    Based on the results, the mortality rate of pregnant mothers is declining in Kermanshsh. However, given the most common cause of death (bleeding) and high percentage of high-risk pregnancies, immediate and effective measures by healthcare personnel to prevent postpartum maternal mortality and adequate and appropriate care during pregnancy and after delivery are required to considered.
    Keywords: Maternal mortality, rate, causes
  • Satar Rezaei, Sadegh Ghazanfari, Zhila Kazemi, Ali Kazemi Karyani* Pages 416-425
    Background
    Access to health care facilities and healthcare services is one of the most influential factors in the maintenance and promotion of health in society. The purpose of this study was to determine and compare the cities of Kermanshah province in terms of access to healthcare facilities.
    Methods
    The present study was a descriptive cross-sectional study which was performed using 16 indices of health care facilities in 2011. Numerical taxonomy technique and TPSIS method were used to determine the level of development in access to health care facilities. Also, Shannon entropy technique was used to determine the weights of healthcare indices.
    Results
    according to the results of numerical taxonomic technique, the Qasr-e Shirin and Salas-e Babajani towns had the highest and lowest access to health care facilities, respectively. Shannon's entropy technique introduced the number of beds per 10000 people as the most important index. According to the findings of TOPSIS technique, Qasr-e Shirin and Salas-e Babajani towns obtained the highest and lowest ranks in terms of access to health care facilities.
    Conclusion
    There was a gap in access to the health facilities between the towns of Kermanshah and health tesoiurces were not evenly distributed. Therefore, health resources should be distributed according to the level of development and the allocation priorities should be determined based on scientific evidence.
    Keywords: Development, health care indices, numerical taxonomy, Shannon's entropy, TOPSIS, Kermanshah
  • Reza Najjari, Behnaz Kermani*, Hossein Farzad Pages 426-432
    Background
    Career success is an evaluating and relational concept between someone's current progress and his/her future ideals of occupation. Researchers have shown personality characteristics are one of the main predictors of success and favorable job performance. Thus, the aim of present study was to determine the relationship between extraversion and introversion personality types and subjective and objective career success among nurses of selected private hospitals in Tehran.
    Methods
    This research was a descriptive correlational study in which 230 nurses were selected from five private hospitals in Tehran as the study sample through Cochran sampling technique. Proportional to the number of nurses at each hospital, samples were selected via convenient random sampling. Eysenck Personality Questionnaire, Golparvar and Ghazavi career success scale and personal information form were utilized to collect the data. The collected data wereanalyzed by SPSS-19 software using Pearson correlation coefficient and regression analysis.
    Results
    The results indicated a significant relationship between personality type and subjective and objective career success of the nurses. Further, there was a negatively significant relationship between subjective and objective career success and introversion personality type (sig=0/004, r=-0.391 and sig=0.001, r=-0.415, respectively). However, there was a positively significant relationship between subjective and objective career success and extraversion personality type (sig=0.001, r=0.473 and sig=0.001, r=0.545, respectively).
    Conclusion
    It is essential to take into account the relationship between career success and related factors such as personality in the planning, decisions and technical choices. Besides, favorable environmental factors and effective factors such as knowledge, attitudes and cognitive, emotional and behavioral skills, activity level and the situation of the organization should also be taken into consideration.
    Keywords: Nurse, personality type, extraversion, introversion, subjective career success, objective career success
  • Leila Molaee, Poor, Manoochehr Karami* Pages 433-434