فهرست مطالب

مجله علوم باغبانی ایران
سال چهل و پنجم شماره 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهرداد حنیفه ای، حمید دهقانی، رجب چوکان صفحات 115-126
    بیماری پژمردگی آوندی یکی از مهم ترین بیماری های خربزه و طالبی است. در این پژوهش 24 توده بومی که از نقاط مختلف ایران جمع آوری شده بود به همراه 8 اینبرد لاین برای شناسایی منبع جدیدی از مقاومت به بیماری در یک طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه و گلخانه در سینی های حاوی خاک رس، پیت ماس و پرلیت مطالعه شد. ریشه های زخمی شده گیاهچه های 1 تا 2 برگی 15 روزه در 50 میلی لیتر سوسپانسیون اسپور Fusarium oxysporum f. sp. melonis با غلظت 106 × 1 در میلی لیتر به مدت سه تا چهار دقیقه قرار گرفتند و به سینی های کشت برگردانده شدند. نمونه ریشه دو روز بعد از تجدید کاشت از گیاهان آلوده شده تمام ژنوتیپ های مطالعه شده حساس، نیمه مقاوم و مقاوم برای بررسی تغییرات بیوشیمیایی طی 5 مرحله به مدت 8 روز گرفته شد و در دمای 80- درجه سانتی گراد نگهداری شد. در تیمار شاهد از آب مقطر سترون استفاده شد. میزان آنزیم های پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز، کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و ترکیبات فنلی برای تعیین مقاومت به بیماری به همراه سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری و شدت بیماری مطالعه شد. بررسی تنوع ژنتیکی توده های خربزه و طالبی برمبنای صفات مذکور با استفاده از روش های آماری تجزیه خوشه ایو تجزیه به مولفه های اصلی انجام شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که آلودگی ژنوتیپ ها به قارچ عامل پژمردگی آوندگی منجر به تغییرات بیوشیمیایی شد. سطح آنزیم های آنتی اکسیدانت و محتوای فنل کل در شرایط پاسخ به آلودگی به فوزاریوم فوم 2/1 افزایش یافت. بیشترین فعالیت پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز، کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و ترکیبات فنلی چهار تا شش روز پس از آلودگی برای ژنوتیپ های مختلف مشاهده شد. در خوشه بندی ارقام بر اساس روش وارد، 32 ژنوتیپ در 3 گروه قرار گرفتند. تجزیه به مولفه های اصلی متغیرهای مطالعه شده را به 2 مولفه با واریانس تجمعی 96 درصد کاهش داد. بیشترین فاصله مربوط به ژنوتیپ های ایزابل و شادگانی2 (21/27) بود. بنابراین، ایزابل خارجی مقاوم ترین و توده شادگانی2 حساس ترین توده به بیماری شناخته شد. توده های زرد ایوانکی، شارنته فوم1، جاپالیزی و مگسی در یک گروه قرار گرفتند. بنابراین، می توان از تلاقی این توده ها در تولید جمعیت های پایه برای مطالعه نحوه عمل و شناسایی ژن(های) موثر در تحمل به پژمردگی آوندی فوزاریومی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، تجزیه به مولفه های اصلی، تغییرات بیوشیمیایی، تنوع ژنتیکی، فوم2، 1
  • علی عبادی، جواد عرفانی، حمید عبدالهی، محمدرضا فتاحی مقدم صفحات 127-136
    بیماری آتشک یکی از بیماری های مخرب گیاهان در زیرخانواده Pomoideaeاز خانواده رزاسه است که توسط باکتری Erwinia amylovora القا می شود. هدف از این پژوهش، تعیین سطوح مقاومت در 30 رقم گلابی و بررسی تغییرات بیوشیمیایی القا شده در برخی ارقام مقاوم و حساس با مایه زنی ترکیبی از 4 سویه باکتری E. amylovora بود. ارزیابی مقاومت بر اساس درصد نسبت پیشرفت بیماری آتشک در شاخه به کل طول شاخه انجام شد. در نهایت ارقام درگزی و هاروسوئیت به عنوان خیلی مقاوم، رقم بارتلت، حساس و رقم محمدعلی، خیلی حساس برای ارزیابی بیوشیمیایی انتخاب شدند. برخی آنزیم های آنتی اکسیدانت شامل آسکوربات پراکسیداز (APX)، کاتالاز (CAT)، گوایکول پراکسیداز (POX) و مقدار فنل کل در روزهای صفر (قبل از آلودگی) 3، 6 و 12 روز بعد از مایه زنی با باکتری، به منظور تعیین نقش آنها در مکانیزم مقاومت بعد از حمله پاتوژن انتخاب شدند. فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز در ارقام خیلی مقاوم اختلاف معنا داری در مقایسه با ارقام حساس در طول دوره تلقیح داشت و در روز ششم بعد از تلقیح به حداکثر خود رسید. فعالیت آنزیم گوایکول پراکسیداز در ارقام خیلی مقاوم تا روز سوم بعد از مایه زنی افزایش یافت، ولی در روز ششم نسبت به ارقام حساس هم کمتر شد. حمله پاتوژن همچنین سبب افزایش در مقدار فنل کل در همه ارقام آلوده شده گردید اما تفاوت معناداری بین آنها مشاهده شد.
    کلیدواژگان: آنزیم آنتی اکسیدانت، ارقام مقاوم، بیماری آتشک، فنل کل، گلابی
  • ساره رحیمی، سید حسین میردهقان، مجید اسماعیلی زاده صفحات 137-149
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر تیمار پوتریسین بر کیفیت میوه انگور طی دوره های انبارمانی اجرا شد. میوه های انگور ارقام ریش بابا و الحقی به روش غوطه وری تحت فشار با محلول های پوتریسین (0، 1 و 2 میلی مولار) تیمار شدند. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد پس از 55 روز انبارمانی تیمار پوتریسین 1 میلی مولار در رقم ریش بابا و غلظت 2 میلی مولار در رقم الحقی به ترتیب با میانگین های 28/0 و 56/0 کیلوگرم نیرو موثرترین تیمارها برای حفظ سفتی بودند. همچنین تیمارهای ذکر شده در هر یک از ارقام پس از پایان دوره آزمایش کمترین درصد کاهش وزن را نسبت به شاهد نشان دادند. در رابطه با فعالیت میکروبی پس از 55 روز انبارمانی تیمار پوتریسین 2 میلی مولار با میانگین g-1 CFU 59/3 در رقم ریش بابا به طور معنا داری کمترین میزان آلودگی را نسبت به شاهد نشان داد. میوه های تیمار نشده کاهش در میزان ترکیبات فنلی کل، فعالیت ضداکسیداسیونی، اسیدیته قابل تیتراسیون، شاخص های مختلف رنگ، افزایش کاهش وزن، pH، مواد جامد محلول کل و شاخص رسیدگی (TSS/TA) را نشان دادند. تمامی این تغییرات به صورت معنا داری تحت تاثیر تیمارهای پوتریسین به تاخیر افتادند.
    کلیدواژگان: انگور) (Vitis vinifera، پوتریسین (پلی آمین)، سفتی، فعالیت میکروبی
  • موسی رسولی، محمدرضا فتاحی مقدم، ذبیح الله زمانی، علی ایمانی، علی عبادی صفحات 151-162
    استفاده از نشانگرهای مولکولی به ویژه ریزماهواره ها به دلیل دقت بالای آنها در مطالعه ژنوم درختان میوه از اهمیت زیادی برخوردار است. در این پژوهش برای ارزیابی روابط ژنتیکی 68 رقم و ژنوتیپ بادام داخلی و خارجی از 22 مکان ریزماهواره استفاده شد. DNA ژنومی از بافت های برگی جوان استخراج و واکنش های PCR با استفاده از 22 مکان انتخاب شده (از بین100عدد مکان) ریزماهواره روی آن انجام شد. از مکان های بررسی شده در مجموع 167 آلل چند شکل که بین 4 تا 11 آلل در هر مکان SSRs و با متوسط 60/7 آلل بودند، مشاهده شد. از بین مکان های استفاده شده، مکان های pchgms6 و UDP97401 با داشتن تعداد آلل زیاد، آلل موثر بالا، قدرت تفکیک کنندگی، میزان اطلاعات چند شکلی، هتروزایگوسیتی مورد انتظار و شاخص اطلاعاتی شانون بالا، نسبت به سایر مکان های بررسی شده کارایی بهتر و مزیت بیشتری داشتند. بر اساس ماتریس تشابه، بیشترین تشابه (74/0) بین ژنوتیپ های ’5 17 ‘ و ’1 21‘و کمترین تشابه بین ژنوتیپ ’2 7‘ با ’مشهد 3‘ و ’پرلیس ‘و همچنین ژنوتیپ’4 8‘ با ’دیر رس ساوجبلاغ‘ و’ آذر‘ (14/0) مشاهده شد. برای رسم نمودار خوشه ایاز روش UPGMA و ضرایب تشابه دایس بین ارقام و ژنوتیپ ها استفاده شد. بر اساس این روش ارقام و ژنوتیپ های بررسی شده در فاصله تشابه 40/0 به 8 گروه اصلی تقسیم شدند که متناسب با منشاء جغرافیایی و برخی خصوصیات مورفولوژیکی آنها بود.
    کلیدواژگان: بادام، تنوع ژنتیکی، توالی های ساده تکرار شونده(ریزماهواره ها)، ماتریس تشابه
  • حسن حاج نجاری، مصطفی مرادی صفحات 163-174
    سطوح خودسازگاری از طریق تلاقی با گرده خودی و مقایسه کارایی ژنتیکی 48 رقم تجارتی و ژنوتیپ های سیب خودسازگار پیش گزینش شده در فرایند تبدیل گل به میوه، ریزش های چندگانه و حفظ میوه طی چهار مرحله بیولوژیک رشدی در دو وضعیت خودگشنی مصنوعی و گرده افشانی آزاد (شاهد) همراه با ویژگی های پومولوژیک و ناهنجاری های فیزیولوژیکدر کلکسیون ارقام واقع در ایستگاه تحقیقات باغبانی کمال شهر کرج بررسی شد. برای تعیین سطح خودسازگاری، 6 تا 10 شاخه بارور در 3 تا 6 درخت موجود از ارقام پیش گزینش شده انتخاب و اتیکت زنی شد. شاخه های انتخابی با استفاده از کیسه های بی بافت از محیط خارج جداسازی شدند. در تمامی شاخه های انتخابی طی چهار مرحله فنولوژیک شامل 1. مرحله تورم جوانه 2. دو هفته پس از پایان گلدهی 3. مرحله ریزش خرداد 4. دو هفته قبل از رسیدن کامل به ترتیب از تعداد جوانه بارور، تعداد گل، تعداد میوه و سطوح ریزش در شاخه رکوردگیری شد. نتایج نشان داد که بین ارقام از نظر درصد گلدهی، ظرفیت ژنتیکی قدرت تبدیل گل به میوه، دفعات و میزان ریزش، درصد میوه بندی در مراحل مختلف رشد و به ویژه از نظر سطوح خودسازگاری بین ارقام و نیز در هر رقم نسبت به گرده افشانی آزاد اختلاف معناداری وجود داشت. فشار اینبریدینگ موجب بروز اختلالات در سطوح متفاوت در صفات وزن میوه، اندازه میوه، تعداد بذر، چروکیدگی بذر و دیگر صفات بین ارقام شد. مقایسه میانگین نشان داد که ژنوتیپ IRI6 با 49/6 درصد قدرت نگهداری میوه تا چهارمین مرحله رشد در مقایسه با شاخه های گرده افشانی آزاد در درختان همین ژنوتیپ فقط با 4 درصد قدرت نگهداری میوه در مرحله مشابه رشد، به طور کامل خودسازگار است. به غیر از 12 رقم در سال نیاور، سایر ارقام درصد های مختلف و قابل توجهی از خود سازگاری را نشان دادند. آزمایش های میوه شناسی با مطالعه 43 صفت بر اساس دستورالعمل آزمون ملی UPOV، در 10 نمونه میوه سیب از هر تیمار انجام شد.
    کلیدواژگان: فشار اینبریدینگ، مراحل فنولوژیک، میوه شناسی، ناجور برچه، ناجور بذر
  • مسعود موسوی رحیمی، مجتبی دلشاد، عبدالمجید لیاقت، امیر رحمتیان صفحات 175-184
    در سال های اخیر استفاده از سیستم های کشت بدون خاک در گلخانه های تولید سبزی در ایران گسترش زیادی یافته است. اغلب تولید کنندگان بدون توجه به نیاز آبی واقعی گیاه، محلول دهی به آن را انجام می دهند. از آنجایی که برخی بسترهای استفاده شده درگلخانه ها بیشتر از نوع بستر های مصنوعی است و اغلب بستر های استفاده شده ظرفیت نگهداری آب کمی دارند، احتمال هدر رفتن مقداری از محلول مصرفی یا وقوع تنش برای گیاهان نسبتا بالاست. چنین شرایطی می تواند کارایی مصرف آب و کود توسط گیاه را کاهش دهد و سبب افزایش هزینه تولید شود. در این پژوهش تلاش شده است امکان افزایش کارایی مصرف آب و کود در گوجه فرنگی گلخانه ای به وسیله خشکی دهی قسمتی از ریشه (Partial root zone drying) و هیدروژل ارزیابی شود. آزمایش در شرایط گلخانه ای به صورت طرح کرت های خرد شده بر پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و چهار مشاهده در هر کرت اجرا شد. تیمار های آبیاری در پنج سطح آبیاری معمولی50، 70 و 100 درصد نیاز آبی و آبیاری متناوب 50 و70 درصد نیاز آبی بر روی گوجه فرنگی گلخانه ای اعمال شد و بستر استفاده شده در سه سطح 0، 1 و2 درصد وزنی هیدروژل مختلط با پرلیت به منزله فاکتور فرعی به کار رفت. نتایج به دست آمده نشان داد که گیاهانی که تحت تیمار خشکی دهی قسمتی از ریشه قرار گرفته اند نسبت به آبیاری کامل عملکرد کمتری داشته اند اما کارایی مصرف آب و کود آنها بهبود یافت. آبیاری PRD نسبت به کم آبیاری معمولی احتمالا به علت تحریک گیاه برای تولید ریشه های جدید و امکان استفاده بهتر از آب و کود در بستر، عملکرد بیشتری از خود نشان داد. اختلاط هیدروژل با بستر که سبب بهبود خواص فیزیکی بستر و افزایش قدرت نگهداری آن می شود سبب شد که آب و کود با دسترسی بهتر ی در اختیار ریشه قرار گیرند و موجب افزایش عملکرد و بهبود کارایی مصرف آب و کود شود. اثر هیدروژل بر کارایی مصرف آب و کود در گیاهان تحت تیمار کم آبیاری نقش بهتری نسبت به گیاهان تحت آبیاری کامل داشت.
    کلیدواژگان: بستر کاشت، سوپرجاذب، ظرفیت نگهداری آب، گوجه فرنگی
  • صادق کاظمی، معظم حسن پور اصیل*، محمود قاسم نژاد صفحات 185-195

    به منظور بررسی آثار فیزیولوژیک برخی اسانس های گیاهی در مقایسه با 8-هیدروکسی کوئینولین در گل بریده لیزیانتوس (Eustoma grandiflorumL.)، آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها عبارت بود از 8-هیدروکسی کوئینولین، اسانس میخک هندی (Pittosporum undudatum) و اسانس رزماری (Rosmarinus officinalis) در دو غلظت 200 و 300 میلی گرم در لیتر و اسانس آویشن شیراز (Zataria multiflora) در دو غلظت 50 و 100 میلی گرم در لیتر که همراه با ساکارز 3 درصد استفاده شدند و سه تیمار آب مقطر، اتانول 500 پی پی ام و ساکارز 3 درصد به منزله تیمارهای شاهد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد 8-هیدروکسی کوئینولین در غلظت 300 میلی گرم در لیتر بیشترین ماندگاری (4/18 روز) را در مقایسه با تیمارهای شاهد (آب مقطر 3/10، اتانول 8/10 و ساکارز 1/12) داشت. در بین اسانس های گیاهی، اسانس میخک هندی در غلظت 300 میلی گرم در لیتر، اسانس رزماری در غلظت 200 میلی گرم در لیتر و اسانس آویشن شیراز در سطح 100 میلی گرم در لیتر به ترتیب با میانگین 8/15، 6/15 و 5/15روز اختلاف معنا داری را با تیمارهای شاهد داشتند. اسانس رزماری در غلظت 200 میلی گرم در لیتر بیشترین تاثیر را بر کلروفیل کل داشته است. 8-هیدروکسی کوئینولین و اسانس میخک هندی در غلظت 300 میلی گرم در لیتر به ترتیب بیشترین تاثیر را بر میزان آنتوسیانین، پروتئین، مالون دی آلدئید و آنزیم ها داشتند. با توجه به نتایج حاصله، استفاده از اسانس های گیاهی به جای ترکیبات شیمیایی می تواند راه موثری برای بهبود ماندگاری در گل های شاخه بریده لیزیانتوس باشد.

    کلیدواژگان: آنزیم، پروتئین، کلروفیل، لیزیانتوس
  • حسن احمدی، مجتبی دلشاد*، مصباح بابالار صفحات 197-205

    در این پژوهش، اثر غلظت های مختلف نیتروژن و پتاسیم در محلول غذایی بر رشد و کیفیت نشای گوجه فرنگی گلخانه ای رقم سیندا مطالعه شد. سه غلظت نیتروژن (5/1، 3 و 6 میلی اکی والان بر لیتر) و سه غلظت پتاسیم (5/1، 3 و 6 میلی اکی والان بر لیتر) به صورت فاکتوریل (3×3) در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار روی نشاهای گوجه فرنگی، به مدت 27 روز از زمان ظهور گیاهچه ها اعمال شدند. در پایان دوره پرورش نشاها، صفاتی چون قطر ساقه، سطح ویژه برگ (SLA)، نسبت ماده خشک ریشه به کل (RMF)، نسبت ماده خشک ساقه به کل (SMF)، نسبت ماده خشک برگ به کل (LMF)، نسبت ماده خشک ریشه به شاخساره (RSR)، سرعت رشد نسبی (RGR)، نرخ فتوسنتز خالص (NAR) و نسبت سطح برگ (LAR) ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت پتاسیم، قطر و وزن خشک ساقه افزایش یافت در حالی که با افزایش نیتروژن، قطر و ماده تر ساقه افزایش پیدا کرد. در حالی که افزایش پتاسیم به 6 میلی اکی والان بر لیتر سبب افزایش سطح ویژه برگ شد، افزایش نیتروژن تاثیری بر سطح ویژه برگ نداشت. نسبت RMF با افزایش غلظت پتاسیم و نیتروژن کاهش یافت. اثر پتاسیم بر LMF معنا دار نبود، اما نیتروژن سبب افزایش این نسبت شد. بیشترین میزان SMF در نسبت (K:N) 5/1: 6 اتفاق افتاد و کمترین مقدار SMF در نسبت های 3:6 و 6: 5/1 بود، که بیانگر اثر منفی نیتروژن بر SMF بود. با افزایش غلظت پتاسیم محلول غذایی میزان RGR و LAR افزایش یافتند در حالی که اثر پتاسیم بر مقدار NAR معنا دار نبود. با افزایش غلظت نیتروژن، مقدار RGR افزایش پیدا کرد، در حالی که اثر آن بر هیچ کدام از فاکتورهای NAR و LAR معنا دار نبود. بیشترین میزان RGR (با تفاوت غیر معنا دار) در نسبت 6:6 (K:N) مشاهده شد. اگر چه بین این نسبت و نسبت های کمتر تفاوت معنا داری وجود نداشت. اثر متقابل نیتروژن و پتاسیم بر هیچ کدام از صفات مربوط به تخصیص ماده خشک و سرعت رشد نسبی معنا دار نبود. نتایج نشان داد که افزایش نسبت K:N تا 5/1: 6 سبب بهبود کیفیت نشاها می شود.

    کلیدواژگان: اثر متقابل نیتروژن و پتاسیم، تخصیص ماده خشک، سرعت رشد نسبی، سطح ویژه برگ، قطر نشا
  • محمد دیلمقانی حسنلویی، سیاوش همتی عسگرآبادتپه، حامد دولتی، ولی عاقلی مغانجوقی، یوسف نیکخواهی دستجردی صفحات 207-216
    مدیریت باغ، تغذیه گیاه، آبیاری، ژنوتیپ، آفات و بیماری ها از عوامل تاثیر گذار بر کمیت و کیفیت محصول به شمار می روند. تغذیه گیاه بین عوامل ذکر شده اهمیت زیادی دارد و نبود تعادل عناصر غذایی در خاک می تواند کمیت و کیفیت انگور را تحت تاثیر قرار دهد. خشکیدگی خوشه های انگور در زمان تغییر رنگ میوه از ناهنجاری های مهم در تاکستان هاست که عامل آن نبود تعادل تغذیه ای بین پتاسیم و منیزیم و به هم خوردن نسبت این عناصر است. بنابراین، پژوهشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی شامل فاکتور پتاسیم در سه سطح (0، 300 و600 گرم در هر تاک از منبع سولفات پتاسیم) و فاکتور منیزیم در سه سطح (0، 100 و200 گرم در هر تاک از منبع سولفات منیزیم)، در سه تکرار که هر تکرار شامل3 درخت بود در دو باغ در شهرستان ارومیه انجام گرفت. نتایج تجزیه نمونه ها نشان داد که بیشترین میزان کلروفیل برگ از تیمار سوم (200 Mg0K) به دست آمد که در مقایسه با تیمار شاهد (0 Mg0K) 4/29 درصد افزایش داشت. اثر نسبت های مختلف پتاسیم به منیزیم بر میزان pH و قطر حبه ها معنا دار نبود. در طول حبه ها تیمار یکم (0 Mg0K)، وزن حبه ها تیمار چهارم (0 Mg300K)، وزن خوشه ها تیمار هشتم (100 Mg600 K)، مواد جامد محلول تیمار نهم (200 Mg600 K) بیشترین مقدار را داشتند. در خشکیدگی خوشه ها تیمارهای ششم (200 Mg300 K)، هفتم (0 Mg600 K) و هشتم بیشترین مقدار خشکیدگی را در مقایسه با سایر تیمارها داشتند. در نسبت های مختلف پتاسیم و منیزیم بیشترین مقدار پتاسیم مربوط به تیمار نهم (200 Mg600 K) بود که در مقایسه با شاهد 7 درصد افزایش نشان داد. بیشترین مقدار منیزیم از تیمار سوم (200 Mg0K) به دست آمد که در مقایسه با شاهد اختلاف معنا دار نبود، ولی در مقایسه با تیمارهای هشتم و هفتم اختلاف معنا دار بود، به طوری که در مقایسه با تیمار هشتم 21 درصد و در مقایسه با تیمار هفتم 16 درصد افزایش جذب منیزیم داشت. نتایج نشان داد که با کاربرد پتاسیم و استفاده نکردن از منیزیم در باغهای انگور، تعادل این دو عنصر به دلیل جذب زیاد پتاسیم و افزایش نسبت پتاسیم به منیزیم به هم می خورد و بیشتر صفات کیفی این محصول دچار تغییر میشود.
    کلیدواژگان: انگور، خشکیدگی خوشه، کیفیت میوه و نسبت پتاسیم به منیزیم
  • سید عبدالحمید ایزدیار، حسین صادقی، محمدعلی بهمنیار صفحات 217-223
    تولید توت فرنگی در محیط های کشت بدون خاک در حال افزایش است. نه تنها عملکرد و کیفیت میوه های تولید شده تحت ت اثیر محیط کشت، قرار می گیرند، بلکه رفع نیاز سرمایی و مدیریت باغی هم بر آنها تاثیر می گذارد. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی محیط های مختلف کشت و سرمادهی بر میزان رشد رویشی، عملکرد و کیفیت میوه های تولیدی سه رقم توت فرنگی پاروس، کاماروسا و سلوا بوده است. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای این آزمایش شامل بسترهای کشت کمپلکس لیگنین، پرمیکس و کوکوپیت، سرمادهی (بدون سرمادهی و سرمادهی در دمای 4 درجه سانتی گراد به مدت 2 هفته) و سه رقم پاروس، کاماروسا و سلوا بودند. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد در بستر کوکوپیت و کمترین آن در بستر کمپلکس لیگنین بوده است. سرمادهی موجب افزایش عملکرد شد، اما کاهش میزان آنتوسیانین ها و شاخص های رویشی مانند زیست توده، تعداد برگ و تعداد طوقه در ارقام مختلف را در پی داشت. بیشترین میوه تولیدی در هر بوته نیز در رقم کاماروسا دیده شد. حداکثر عملکرد در ارقام مختلف در محیط کشت کوکوپیت مشاهده شد. شاخص طعم رقم های کاماروسا و سلوا اختلاف معنا داری نداشتند، ولی بالاتر از پاروس قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین ها، توت فرنگی، کشت بدون خاک، نیاز سرمایی
|
  • Mehrdad Hanifei, Hamid Dehghani, Rajab Choukan Pages 115-126
    Fusarium wilt disease is one of the major plant diseases that affect melon production. In this study a total of 23 landraces and breeding lines of melon were collected from different regions of Iran planted in a randomized complete block design with three replications and were studied to find new sources of resistant ones in the tray contained clay، pith mass and perlite in greenhouse. The root of seedlings after reaching at one to two true leaf stages were placed in a high inoculum concentrations of 1×106 spores per ml of Fusarium oxysporum f. sp. melon for 3-4 min and then، roots were wounded. Root samples from infected plants of all sensitive، semi-resistant and resistant genotypes were taken to examine biochemical changes for 8 days after 2 days of transplanting in 5 times and were kept in −80°C. The root of control plants dipped in tap water. The activity of peroxidase (POX، EC 1. 11. 1. 7)، polyphenol oxidase (PPO، EC 1. 14. 18. 1)، Catalase (CAT، EC 1. 11. 1. 6)، Superoxide dismutase (SOD، EC 1. 15. 1. 1) and Phenolic compounds (PCs) were measured. Area under disease progress curve and disease severity were studied to identify relationship between disease resistance and enzymatic composition. The results of analysis of variance showed that infection of melon seedling with F. oxysporum race 1. 2 led to many biochemical changes. The level of antioxidant defensive enzyme and PCs content increased in response to infection by the Fom 1. 2. The activity of POX، PPO، SOD، PCs and CAT in different genotypes approached to highest level at 4 days after inoculation. In clustering of cultivars via Ward method، 32 landraces clustered into three groups. Principal component analysis diminished all of variables to two components with 96% cumulative variances. Isabelle and Shadegani 2 landraces had the maximum genetic distance together. The Isablle and Shadegani 2 were identified as the most resistance and the most susceptible genotypes، respectively. The Isablle، Zard Eyvanakey، Charentais Fom1، Japalizi and Maghasi placed in the same group. Therefore، by crossing between these land races، the basic population could be obtained to study the gene action and to identify the effective gene (s) regarding tolerance to fusarium wilt.
    Keywords: biochemical changes, Cluster Analysis, Fom 1.2, genetic diversity, principal component analysis
  • Ali Ebadi, Javad Erfani, Hamid Abdollahi, Mohammad-Reza Fattahi Moghaddam Pages 127-136
    Fire blight، caused by the bacterium Erwinia amylovora، is one of the most destructive diseases of plants in the Rosaceae subfamily pomoideae. The objective of this study was to determine the level of resistance of 30 pear cultivars and describe the biochemical changes induced in some resistant and susceptible cultivars. The level of resistance was determined by the length of the fire blight lesion as a percentage of overall shoot length. Finally، ‘Dargazi’ and ‘Harrow Sweet’ as very resistance cultivars، ‘Bartlett’ as susceptible cultivar and ‘Mohammad Ali’ as a very susceptible cultivar were selected for biochemical evaluation. Some antioxidant enzymes such as ascorbate peroxidase (APX)، catalase (CAT)، guaiacol peroxidase (POX) and total phenol content were measured at 0 (before inoculation) 3، 6 and 12 days after inoculation by Erwinia، in order to find out their resistance mechanisms when get attacked by the pathogen. Catalase and ascorbate peroxidase activity showed a significant increase in the leaves of very resistance cultivars compared with susceptible cultivars during Erwinia infection with the highest activity in 6th day after treatment. Guaiacol peroxidase activity was increased in very resistance cultivars survey until 3rd day after inoculation، but decreased even more than that in susceptible cultivars، in 6th day. Pathogen attack caused an increase in total phenol content in all infected cultivars، but significant difference was observed among cultivars.
    Keywords: antioxidant enzymes, fire blight, pear, resistant cultivars, total phenol
  • Sare Rahimi, Seyed Hossein Mirdehghan, Majid Esmaeilzadeh Pages 137-149
    This experiment was designed to study the effect of putrescine on quality of table grapes during storage. Table grapes cvs، Rishbaba and Olhoghi were dipped in putrescine solutions (0، 1 and 2mM) by the method of pressure-infiltration. The results indicated that after 55 day of storage putrescine 1 mM in Rishbaba and at 2mM in Olhoghi cultivars were the most effective treatments in maintaining the firmness with means of 0. 28 and 0. 56 kgf، respectively. On the other hand، these treatments showed the lowest weight loss compared to control at the end of experiment period. In respect to the microbial activity، putrescine at 2mM decreased the infection about 3. 59 CFU g-1 compared to control. Untreated fruits showed the reduction in total phenolic compounds، antioxidant activity، titratable acidity، color indices، but increment in weight loss، pH، total soluble solids and ripening index. All these changes delayed significantly by putrescine treatments.
    Keywords: firmness, grape (Vitis vinifera L.), microbial activity, putrescine (polyamine)
  • Mousa Rasouli, Mohammad-Reza Fattahi Moghaddam, Zabihollah Zamani, Ali Eimani, Ali Ebadi Pages 151-162
    Using microsatellite molecular markers is important particularly due to their high accuracy in studying the genome of the fruit trees. In this study، genetic diversity and relations of 68 almond cultivars and genotypes using microsatellite marker (SSR) were studied. Genomic DNA extracted from young leaf tissues and PCR reactions were performed using 22 selected primers (among 100 primers) of microsatellites. In total 167 polymorphic alleles، between 4 to 11 alleles with an average of 7. 60 alleles were obtained for each location. Pchgms 6 and UDP97401 loci had better performance and more advantages than other used loci regarding more number of alleles، high effective allele، resolution power، the amount of polymorphism information، expected heterozygosity and high “Shannon” information index. Based on the similarity matrix، maximum similarity (0. 74) was observed between ‘5-17’ and ‘1-21’ genotypes and the lowest similarity (0. 14) was observed between ‘2-7’ and ‘Mashhad-3’ genotypes. Cluster analysis based on Dice''s similarity coefficients and UPGMA method were divided cultivars and genotypes into 8 groups at 0. 44 similarity distance. According to the results of cluster analysis، cultivars and genotypes were well separated that were in accordance with their geographical origin and some morphological characteristics.
    Keywords: almond, genetic diversity, similarity matrix, simple sequence repeat
  • Hasan Haj Najari, Mostafa Moradi Pages 163-174
    The level of self-compatibility of the 48 pre-selected apple cultivars، using their own pollen، the genetic capacity of flowering، flower-fruit conversion ratio، multiple fruit fall and bearing preservation during 4 successive biological growth stages were examined through two main treatments of self and cross pollination، in Horticulture Research Station of Kamalshahr in Karaj (Iran). The fruit samples were analyzed via 43 pomological traits and physiological disorders. Six to 10 branches carrying flower buds were labeled within the canopy of the existing، 3 to 6، trees. The labeled branches were isolated by bags، and 5 other open pollinated branches were marked as control for each cultivar or genotype. All branches were submitted to a precise recording of flower buds، young fruits، June drop and mature fruit numbers in 4 different biological stages including 1. bud swelling phase، before balloon stage، 2. two weeks after bloom end، 3. June drop and 4. maturity time. The results showed that there were significant differences between all genotypes and cultivars in the number of produced flowers، flower-fruit conversion ratio، fruit fall and fruit set percent during growth stages and particularly for the self- compatibility level among and within the cultivars. Inbreeding pressure caused appearance of physiological disorders at different levels (based on cultivar)، changing the expression of fruit weight، fruit length، fruit diameter، seed number، seed abnormality and other traits. The mean comparisons made by Duncan test confirmed that the promising genotype IRI6، with 6. 49% of efficiency in fruit retaining capacity، surpassing the open pollinated treatment as control with 4% of fruit set at the end of the 4th stage of fruit growth or at harvest time، confirming itself as a completely self-fertile apple genotype. Among the pre-selected self-compatible cultivars، except the 12 off cultivars، all other cultivars demonstrated different and considerable levels of self-compatibility. Complete pomology test of 30 traits was worked out on 10 fruit samples taken from each self and cross treatment belonging to each cultivar and genotype، based on national guideline for the conduct of tests for apple (UPOV)، and ulterior biochemical characteristics.
    Keywords: fruit set, hetero carpel, hetero seed, inbreeding pressure, phenological stages
  • Masoud Mousavi Rahimi, Mojtaba Delshad, Abdolmajid Liyaghat, Amir Rahmatian Pages 175-184
    Soilless culture of greenhouse vegetables has been a fast developing section in Iran during recent years. Most growers fertigate plants without enough knowledge about plant water requirements. Since some soilless substrates have low water retention capacity، wasting a great amount of nutrient solution can be occurred due to poor management. In this research work، effects of hydro gel amendment and partial root zone drying were studied on hydroponically cultured greenhouse tomato and water/ fertilizer use efficiency. Results showed that plants treated by partial root zone drying had lower yield than those irrigated normally، but their water/fertilizer use efficiency was improved. According to the results، PRD showed better results than deficit irrigation treatment probably due to better absorption of water and fertilizer from substrate. Incorporating hydro gel into media could improve coarse perlit physical properties and increased its water holding capacity. This can be resulted in more availability of water and fertilizer to plant root and increment of yield and water/fertilizer use efficiency. Hydro gel showed better results on water/fertilizer use efficiency values under deficit irrigation compared to normal irrigation conditions.
    Keywords: super absorbent, tomato, water holding capacity, yield
  • Sadegh Kazemi, Moazam Hassanpour Asil, Mahmoud Ghasemnezhad Pages 185-195

    In order to study the physiological effects of some of the essential oils in comparison with 8-hydroxyquinoline in cut Lisianthus flowers (Eustoma grandiflorum L.)، an experimental was conducted in a completely randomized design with three replications. Traetments included 8-Hydroxyquinoline، essential oil of Australian Cheesewood (Pittosporum undudatum) and Rosmary oil (Rosmarinus officinalis) at the two concentrations 200 and 300 mg/l and Zataria oil (Zataria multiflora) at two levels of 50 and 100 mg/l. All this treatments was used in combination with sucrose 3% and three treatments of distilled water، ethanol at 500 ppm and 3% sucrose as control treatments. The results showed that treating with 8-Hydroxyquinoline at a concentration of 300 mg/l had maximum vase life (18. 4 days) compared to the control (distilled water 10. 3، ethanol 10. 8 and sucrose 3% 12. 1) treatments. Among essential oils، Australian Cheesewood at a concentration of 300 mg/l، Rosmary oil at a concentration of 200 mg/l and Zataria oil at a concentration of 100 mg/l had vase life of 15. 8، 15. 6 and 15. 5، days، respectively which was Significantly higher than control. The Rosmary oil at a concentration of 200 mg/l had the maximum effects on total chlorophyll. 8-Hydroxyquinoline and then، essential oil of Australian Cheesewood at a concentration of 300 mg/l had the maximum effects on anthocyanin، protein، malondialdehyde and enzyme levels. According to the results، using essential oils instead of chemical compounds can be an effective way to improve vase life of cut lisianthus flowers.

    Keywords: chlorophyll, enzyme, lisianthus, protein
  • Hasan Ahmadi, Mojtaba Delshad, Mesbah Babalar Pages 197-205

    The aim of this study was to evaluate the effect of different potassium (K) and nitrogen (N) concentrations in nutrient solution and their interaction on growth and quality of tomato transplants. A full factorial experimental design was carried out with three potassium concentrations (1. 5، 3 and 6 meql-1) and three nitrogen concentrations (1. 5، 3 and 6 meql-1) for 27 days after seed germination. Fresh and dry weight of stem، root and leaf، stem diameter، and leaf area were measured at the beginning and at the end of treating period. Biomass partitioning and growth characteristics were calculated. Increasing of K concentration was accompanied with increased stem diameter and dry weight، while nitrogen increment led to increase of stem diameter and fresh weight. Both N and K increased fresh and dry weight and area of leaves. While K increment expanded specific leaf area (SLA)، N didn’t have any effect on SLA. Root mass fraction (RMF) and root: shoot ratio (RSR) decreased by increasing K and N concentrations. K didn’t affect leaf mass fraction (LMF)، but nitrogen significantly increased LMF. While maximum stem mass fraction (SMF) was achieved in 6:1. 5 (K: N) ratio، 1. 5:6 ratio led to minimum SMF. Increasing of K concentration in nutrient solution significantly increased relative growth rate (RGR) and leaf area ratio (LAR)، while didn’t affect net assimilation rate (NAR). Nitrogen also enhanced plant RGR، but its effects on NAR and LAR wasn’t significant. Interaction effect of potassium and nitrogen on biomass allocation and growth characteristics wasn’t significant. It can be concluded that higher K: N ratios could improve transplant quality.

    Keywords: biomass allocation, K, N interaction, relative growth rate, specific leaf area, stem diameter
  • Mohammad- Reza Dilamghani, Siyavash Hemati Asgharabadi, Hamed Doulati, Vali Agheli Mghanjouyi, Yusef Neikkhahi Pages 207-216
    Vineyard management، plant nutrition، irrigation، genotype and pests and diseases are effective factors quantity and quality of crops. Among mentioned factors، plant nutrition has more importance and nutrient imbalance in soil can affect crop quantity and quality. Grape cluster necrosis at veraison time is important disorders in vineyard، because of lack of balance between potassium and magnesium in plant leaves. Therefore this research were done in two factor randomized complete block design consist of: A- potassium with three levels 0 (K1). 300 (K2) and 600 (K3) gram per vine from potassium sulfate source)، B- magnesium with three levels 0 (Mg1)، 100 (Mg2) and 200 (Mg3) gram per vine from magnesium sulfate source)، with three replication (three vine per replicate) in two vineyards of Urmia، Iran. Results showed that highest chlorophyll content was obtained in T3 (K1 Mg3) which was 29. 4% more than control. Effect of different ratios of potassium and magnesium on TA، pH and berry diameter was not significant، but control treatment showed longer berries than other treatments. Berries weight was best in T4 (K2 Mg1) with 30. 5% increase compared to control. Clusters with highest weight were observed in T8 (K3 Mg2). T9 (K3 Mg3) showed higher TSS than other treatments and in contrast with control had 67. 5% increase in TSS. Treatments of T6 (K2Mg3)، T7 (K3Mg1) and T8 had the highest cluster necrosis due to their high potassium/magnesium ratio. Cluster necrosis degree was decreased in second year compared to first year. At different ratios of potassium and magnesium، highest leaf potassium content observed in T9 which were 7% and 10% higher than those in control and T3، respectively. Effect of year on potassium content of leaf was significant and in first year potassium content was 41. 9% higher than that of second year. Highest leaf magnesium content was observed in T3 which its potassium to magnesium ratio was low. However، it was not significantly different with control، but there was significant difference among T3، T7 and T8 which had higher potassium to magnesium ratio. In T3 treatment، magnesium content was 21 and 16% higher than that of T8 and T7، respectively. Results showed that with potassium application without magnesium usage، potassium to magnesium ratio was increased because of more absorption of potassium than magnesium، balance between potassium and magnesium level was negatively affected which resulted in reduction of crop quality.
    Keywords: cluster necrosis, fruit quality, grape, potassium, magnesium ratio
  • Seyed Abdolhamid Izadyar, Hossein Sadeghi, Mohammad Ali Bahmanyar Pages 217-223
    Soilless culture systems of strawberry production are increasing. Yield and fruit quality are not only affected by growing media but also by chilling and horticultural managements. The aim of this study was to evaluate the effect of different growing media and chilling on vegetative growth، yield and fruit quality of three strawberry cultivars. The experiment was conducted in factorial experiment based on randomized complete blocks design with three replications. Treatments were growing media (Complex lignin، Premix and Coco peat)، chilling treatments (without chilling and chilling at 4˚C for two weeks) and three strawberry cultivars (Paros، Camarosa and Selva). Results indicated that the yield was higher in Coco peat medium and lowest in Complex lignin. Chilling treatment increased yield but decreased anthocyanin contents and vegetative growth، indices such as biomass، leaf number and crown number. ''Camarosa'' showed the highest yield among three cultivars. The highest yield was observed in Coco peat medium. There was no significant taste difference index between ''Camarosa'' and ''Selva''. However، it was lower in ''Paros''.
    Keywords: anthocyanins, chilling requirement, soilless culture, strawberry