فهرست مطالب

Iranian Review of Foreign Affairs
Volume:5 Issue: 1, Spring 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/03/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا عابدین مقانکی، محسن شریعتی نیا صفحه 5
    در دهه های گذشته کشورهای توسعه یافته مهم ترین بازارهای صادراتی ایران بوده اند، اما در سال های اخیر کشورهای درحال توسعه به مهم ترین مقاصد کالاهای صادراتی این کشور تبدیل شده اند. بنابراین می توان مدعی چرخشی استراتژیک در جهت گیری صادراتی ایران شد. واکاوی دلایل چرخش در جهت گیری صادراتی ایران واجد اهمیت است. هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر روندهای بین المللی بر جهت گیری صادراتی ایران با تاکید بر صادرات غیرنفتی است. به عبارت دیگر، پرسش اساسی این نوشتار آن است که چه عواملی موجبات تغییر در جهت گیری صادراتی ایران را فراهم آورده اند؟ فرضیه ای که در پاسخ به پرسش فوق ارائه شده عبارت از این است که «روند انتقال قدرت در اقتصاد سیاسی بین الملل و تشدید تحریم های غرب علیه ایران، عوامل کلیدی ایجاد تغییر در جهت گیری صادراتی ایران بوده اند.» نویسندگان با تحلیل داده های صادرات ایران در دو دهه اخیر استدلال کرده اند که در جهت گیری صادراتی ایران چرخش رخ داده است. آنان در تبیین دلایل تغییر در جهت گیری صادراتی ایران، خیزش قدرت های جدید در اقتصاد سیاسی بین الملل و تخاصم تشدید شونده میان ایران و غرب که به شکل تحریم های بین المللی متجلی شده است را به عنوان دو عامل اصلی در شکل دهی به چرخش مورد بحث قرار داده اند. نهایتا از منظر آنان تغییر جهت گیری صادراتی ایران احتمالا برگشت پذیر نیست و تاثیرات مهمی بر موقعیت ژئوپولتیک و ژئواکونومیک کشور خواهد گذاشت.
    کلیدواژگان: ایران، انتقال قدرت، تحریم، صادرات، چرخش
  • طاهره میرعمادی صفحه 29
    هدف این مقاله روشن ساختن رابطه بین سیاستگذاری عمومی داخلی و قدرت چانه زنی در سطح بین المللی در حوزه سیاست های علم و فناوری است. برای نیل به این هدف، مقاله یک مدل تلفیقی از دو چارچوب نظری بدست می دهد: نخستین چارچوب نظری توسط پل ساباتیه ارائه شده و ائتلاف حامیان نام دارد. چارچوب نظری دوم تحت عنوان دیپلماسی دو لبه توسط پیتر ایونس عرضه شده است. سوالاتی که این مقاله در پی پاسخ به آنها است، عبارتند از: 1. چگونه یادگیری سیاستی با استفاده از عامل روشنگری مورد تاکید در چارچوب ائتلاف حامیان در سطح ملی اتفاق می افتاد. 2. به چه طریق این یادگیری باعث نوآوری در بسته های ابزارهای سیاستی می شود و در مذاکرات بین المللی توسط طرف های مذاکره ارائه می شود. مورد مطالعاتی این مقاله مذاکرات هسته ای ایران با کشورهای 1+5 است و در آن اعتبار کاربردی مدل تلفیقی پیشنهادی محک زده می شود.
    کلیدواژگان: ایران، دیپلماسی، سیاست علم، سیاستگذاری، تکنولوژی هسته ای
  • علیرضا احمدی صفحه 57
    لابی اسرائیل در واشنگتن شبکه گسترده ای شامل گروه های اجتماعی و سازمان های بزرگی است که برای اعمال نفوذ بر سیاست های امریکا در مورد خاورمیانه می کوشند. موفقیت و دسترسی آنها به سیاستگذاران امریکایی تا حدی است که این گروه های فشار به مدلی برای انواع لابی ها در واشنگتن تبدیل شده اند. در دوره کنونی که یک موضوع بسیار مهم در مورد خاورمیانه، یعنی برنامه هسته ای ایران، در دستور کار دولت امریکا قرار گرفته، این لابی با یکی از بزرگترین چالش هایش در دوره فعالیتش مواجه شده است. نیل به موافقت نامه موقت ژنو و ضرب الاجل سوم آذر 1393برای نیل به یک موافقتنامه جامع، موجب شکلگیری مباحث گسترده ای در مورد رویکرد دیپلماتیک باراک اوباما در مورد ایران و احتمال کاهش تنش بین دو کشور شده است. در این مباحث، گروه های قدرتمند محافظه کار، تعدادی از اعضای مهم حزب دموکرات و لابی اسرائیل از یک سو و کاخ سفید، گروه های ترقی خواه و مقامات ارشد حزب دموکرات در مجلس سنا از سوی دیگر در برابر هم قرار گرفته اند. در این مقاله نگاهی خیلی گذرا به تاریخ لابی اسرائیل در امریکا افکنده شده و سپس، به طور خلاصه، تکامل لابی اسرائیل و عواملی که در طول زمان آن را به نیرویی راستگرا و تندرو تبدیل کرده اند، بررسی شده است. تجزیه و تحلیل تاکتیک ها و راهبرد های این لابی، بویژه کمیته روابط عمومی امریکا و اسرائیل (آیپک)، برای تحت تاثیر قرار دادن دولت ایالات متحده و اخلال در روند دیپلماتیک جاری بین کشورهای 1+5 و ایران در ادامه آورده شده است. در نهایت، به چالش ها و خطراتی پرداخته شده که این گروه های تندرو طرفدار اسرائیل در بلند مدت با پیگیری این سیاست ها و دشمنی با گروه های مترقی طرفدار صلح موجب خواهند شد.
    کلیدواژگان: لابی اسرائیل در واشنگتن، آیپک، کنگره امریکا، تحریم علیه ایران
  • محمد کرد زاده کرمانی صفحه 89
    پژوهش در بحث اقتصاد سیاسی تحریم های ایران بسیار گسترده است. در یک پروژه پژوهشی اطلاعات و سوالات اصلی را می توان به وسیله روش شناسی جمع آوری و مرتب کرد. در این مقاله با توجه به چارچوب های نظری اقتصاد سیاسی، اثرات متقابل متغیرهای موجود در تحریم های ایران مورد بررسی قرار گرفته است. جنبه های اخلاقی، غیر قانونی تحریم، استفاده ابزاری آن توسط امریکا، رفتار ایران با توجه به حق قانونی این کشور در غنی سازی در مقاله پیش رو مورد بررسی قرار گرفته است. با استفاده از نمونه هایی به تشریح اثرات اقتصادی تحریم ها پرداخته شده است. همچنین با بررسی تاثیرات سیاسی آن، تجربه ایرانیان در مقابله با این محدودیت ها ذکر خواهد شد. این مقاله با ارائه راهکاری جایگزین سعی در تغییر فضای خصومت آمیز روابط ایران و امریکا دارد. با طولانی شدن مدت زمان تحریم ها از کارایی آنها کاسته خواهد شد و امکان دستیابی به نتایج سیاسی مورد نظر نیز کاهش می یابد. کشورهای تحریم کننده با توجه به این موضوع سعی در وضع تحریم های بیشتر خواهند کرد که این امر کشورهای تحریم کننده و تحریم شونده را به سوی افراطی شدن سوق خواهد داد. تنها راه جلوگیری از این چرخه برای دو طرف شرکت در مذاکرات به همراه امید و روشن فکری است.
    کلیدواژگان: تحریم ها، برنامه هسته ای ایران، غیر اخلاقی، غیر قانونی
  • روح الله اسلامی صفحه 121
    آیا ایران که در ادبیات علم سیاست به عنوان کشوری در حال توسعه، شرقی و کهن یاد می شود، دارای الگوهای مشخص، قاعده مند، قابل بررسی و پیش بینی پذیر در محیط بین الملل می باشد، به نحوی که بتوان آنها را در مطالعات سیاست خارجی مورد تحلیل قرار داد؟ در این نوشتار نویسنده قصد دارد الگوهای شش گانه ای از سیاست خارجی ایران بین دو انقلاب (از مشروطه تا اسلامی) را مورد تحلیل قرار دهد، که این الگوها اغلب در دیالکتیکی میان آرمان گرایی موجود در هستی شناسی اندوهبار ایرانی و واقع گرایی مترتب بر فضای بین الملل در نوسان است. در ابتدا جهان بینی نوستالژیک وار ایرانیان که گونه ای از سازه های جمعی ذهنی آنها می باشد، مورد تحلیل قرار می گیرد. بعد از آن علم ستیزی و رویکرد ضد تحصل گرایی در بعد معرفت شناسی ایرانیان بررسی می شود. برآیند این دو غیبت بزرگی است که اصلی ترین پارادایم سیاست خارجی یعنی واقع گرایی را به واکاوی می کشاند. برای اثبات فرضیه پژوهش شش الگوی سیاست خارجی ایران بین دو انقلاب به صورت خلاصه ارزیابی می شوند تا نشان داده شود که گذشته گرایی به خصوص با ناخودآگاه های تمدن ایران باستان و پوشش عرفانی، معرفتی به شدت علم ستیز، ضد واقعیت را شکل داده که اغلب الگوهای سیاست خارجی ایران را با چاشنی آرمان هایی بدون پشتوانه و ضمانت اجرا همراه ساخته است. البته دیالکتیک میان دو فضای مختلف اغلب خلاقیت های امتیازآوری نیز برای ایران شکل داده است که دستگاه وزارت امور خارجه در طراحی، اجرا و حتی ارزیابی این الگوها بسیار پیشرو و کارآمد بوده است.
    کلیدواژگان: الگو، سیاست خارجی، نوستالژی، ایران، واقع گرایی
  • امیر ساجدی صفحه 157
    هند و اسرائیل دارای مشترکات بسیاری از جمله بیرون آمدن از سیاست استعماری امپراطوری بریتانیا و داشتن سیستم پارلمانی متشکل از نیروهای معتدل و تندرو هستند. با وجود داشتن چنین پیشینه ای در 4 دهه گذشته هند هیچگونه علاقه ای برای داشتن روابط کامل دیپلماتیک با اسرائیل از خود نشان نداده است. به طور کل هند با دفاع از حرکت های فلسطینیان و دولت های عرب خاورمیانه به محکوم کردن اسرائیل در مجامع عمومی مانند سازمان ملل دست زده است. با این حال عواملی مانند: تغییرات در صحنه جهانی در سال های 1990 مانند فروپاشی شوروی سابق، اشغال کویت توسط عراق و بحران خاورمیانه، افزایش قیمت نفت، کاهش ارسال پول توسط نیروی کار هند در کشورهای عرب، همچنین تغییر فضای سیاسی هند و افزایش حمایت از جناح راست همگی موجب تغییر سیاست هند نسبت به اسرائیل شده است. با وجود پیشرفت رابطه هند و اسرائیل، روابط هند با ایران تحت تاثیر این عامل قرار نگرفته است.
    کلیدواژگان: سیستم بین الملل، امنیت، تروریسم، تسلیحات، اقتصاد بازار آزاد
  • محمد جواد بختیاری صفحه 185
    در دهه های گذشته کشورهای توسعه یافته مهم ترین بازارهای صادراتی ایران بوده اند، اما در رابطه ویژه امریکا و انگلیس یکی از موضوعات مهم و جذاب روابط بین الملل بوده است. گرایشات امریکایی انگلستان و همراهی این کشور با سیاست های امریکا در تضاد آشکار با خواست انگلستان برای همراهی با اتحادیه اروپا و دیگر کشورهای اروپایی است. این امر موجب ایجاد پرسش هایی در ذهن پژوهشگران شده است. این مقاله تلاش دارد تا با توجه به اتمام دوره نخست وزیری دیوید کامرون در سال آینده و چالش های باراک اوباما در سیاست خارجی و کاهش محبوبیت وی در امریکا وضعیت رابطه ویژه انگلیس و امریکا را مورد بررسی قرار دهد. در پایان اختلاف امریکا و انگلیس بر سر ایران نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در این مقاله تئوری ساختارگرایی در روابط بین الملل مورد نظر قرار گرفته است. برای تحلیل داده های جمع آوری شده نیز از منابع کتابخانه ای و اینترنتی استفاده شده است. رابطه ویژه امریکا و انگلیس که بعد از جنگ جهانی دوم بوجود آمد و در دوره جنگ سرد تحکیم شد بویژه بعد از دوران بوش-بلر دچار تزلزل شده و در انتظار تغییر ساختار با انتخاب نخست وزیر آینده انگلستان است.
    کلیدواژگان: امریکا، انگلیس، رابطه ویژه، چرچیل، کامرون، اوباما
|
  • Mohammad Reza Abedini Moghanaki, Mohsen Shariatinia Page 5
    While during the last few decades developed countries were the main buyers of Iranian export items, in the last couple of years, the developing countries have become the primary destination of Iranian exports. It can be argued that a strategic shift has occurred in the Iranian export orientation. Exploration of the reasons for such a reorientation is of importance.The aim of this research is study of the impacts of international trends on the Iranian export orientation with the emphasis placed on non-oil exports. The primary question of this study is: what factors have contributed to the change in Iran’s export orientation? The hypothesis posed in response to the question is that: the trend of power transition in the international political economy and intensification of the West’s sanctions against Iran constitute key factors in the change. Analyzing Iran’s export data, the authors have reasoned that a turn has occurred in the orientation of Iranian export. They have discussed the rise of emerging powers in the international political economy as well as the escalating tension between Iran and the West (manifested in international sanctions) as the two main factors that have contributed to this reorientation. In their point of view, the change in Iran’s export orientation is probably permanent which will leave an important imprint on the geopolitical and geo-economic status of Iran.
    Keywords: Iran, Power Transition, Sanctions, Export, Reorientation
  • Tahereh Miremadi Page 29
    This paper aims to highlight the linkage between domestic public policy and international bargaining power in the realm of science and technology policy. To do so, it constructs a model hybrid of two independent theoretical frameworks: Advocacy Coalition Framework by Paul Sabatier and Double Edged Diplomacy by Peter Evans. The main question to answer is how policy learning at the national level can occur as a result of the factor of enlightenment according to the Advocacy Coalition Framework and the second question is how this learning stretches to the foreign policy sub-system and invigorates the capacity of negotiating team for providing more innovative package of technical instruments or the so-called “win-set”, according to the Double Edged Diplomacy. This hybrid model is applied to the case of nuclear policy/ diplomacy of Iran. Thus, the objective of the paper is twofold: first, it takes on an analysis of the domestic nuclear policy change or readjustment in Iran that has been produced by policy learning. The second objective is to explain how this domestic learning factor overflowed to the foreign policy sub-systems and has provided the country with a new approach to the nuclear negotiations with foreign partners.
    Keywords: Iran, Nuclear Science, Technology Policy, Diplomacy
  • Alireza Ahmadi Page 57
    The Israel lobby in Washington is a network of organizations and community groups dedicated to influencing American policy towards the Middle East. Their success and access has made them the model for lobbies on Washington’s Capitol Hill and US Government. Long known for successfully influencing American policy towards the Middle East, the lobby now faces its strongest challenge in history at a time when it is also facing what it considers a historically significant issue. The interim accord between Iran and members of the P5+1 have led to turmoil in Washington over the wisdom and plausibility of President Obama’s diplomatic approach and about the softening of the current US posture towards Iran. In this debate, powerful conservative groups, a number of key Democrats, and the Israel lobby have been pit against progressive groups and Democratic elected officials in the Senate and the White House. In this article, I will briefly look at the history of the Israel lobby in America and explore its evolution as well as investigate the factors that, over time, caused it to take on a hard-line posture and drift towards the right. I will explore the tactics and strategies that the Israel lobby – the America Israel Public Affairs Committee (AIPAC) in particular – has undertaken to influence the outcome of events and undermine the possibility of diplomatic conflict resolution. Finally, I will examine the pitfalls and challenges hard-line pro-Israel groups face in effectively pursuing these policies and the long term harm they expose themselves to in alienating progressive and pro-peace groups.
    Keywords: Israel Lobby, AIPAC, Congress, Iran Sanctions
  • Mohammad Kordzadeh Kermani Page 89
    Undertaking research on the political economy of sanctions in Iran covers a wide area of study. In a research project, relevant data and key questions can be collected in order to organize them methodologically and write a book on this issue. In this article, within the conceptual framework of political economy, interactions of a few variables involved in the sanctions on Iran are studied. First, the article explores the immoral aspect and consequently illegal aspect of sanctions as an American policy tool to coerce Iran’s behavior regarding its legal right of nuclear enrichment. Then the article sheds light on economic impacts of the sanctions through examples. It also discusses political impacts of the sanctions and practical experience of how Iranians tackle these restrictions. It finally proposes an alternative way to change this hostility dominated environment of the Iran-US relations. This article concludes that As sanctions remain over a prolonged period they tend to become even less effective in achieving their political objectives; the sanctioning countries consequently tend to impose additional, more extensive sanctions, which only promotes further radicalization in both the sanctioned and sanctioning countries. The only way to stop this vicious cycle is for both sides to negotiate in good faith and with open minds.
    Keywords: Sanctions, Iran's Nuclear Program, Immorality, Illegality
  • Rouhollah Eslami Page 121
    Does Iran, which is known in political science literature as a developing, oriental and ancient country, have specific, examinable and predictable models in a way that can be applied to foreign policy studies? In this study the author intends to analyze six models of Iranian foreign policy between the two revolutions (from the constitutional to the Islamic); these patterns have been fluctuating dialectically between an idealism embedded in the Iranian grieving ontology and realism as it relates to the international environment. At the beginning, the nostalgic worldview of Iranians that is a reflection of their subjective collective constructs is analyzed. Then counter-scientism and anti-positivism in Iranian epistemology is studies. The outcome of these two is the absence of realism as the most significant paradigm of foreign policy. In order to prove the assumption, six models of Iranian foreign policy will be briefly assessed with the aim of demonstrating how the unconsciousness of Iranian ancient civilization and mystical and severely anti-science and anti-reality covers have given life to an anti-reality which has caused Iranian foreign policy patterns to be infused with unwarranted idealism. The dialectic between the two different atmospheres, however, has given way to creative models; and the Iranian Ministry of Foreign Affairs has been efficient and taken the initiative in their design, implementation and assessment.
    Keywords: Model, Foreign Policy, Nostalgia, Iran, Realism
  • Amir Sajedi Page 157
    India and Israel share many common characteristics such as having emerged from a colonial past of the British Empire, and having a parliamentary system which encompasses moderate and radical forces. In spite of this shared background, for nearly four decades, India did not show interest in establishing complete diplomatic relations with Israel, and in general supported and voted for defense of the Palestinians and the Arab Middle-Eastern governments and for condemnation of Israel in world bodies such as the United Nations. However the broad changes in the world stage arising in the 1990’s such as the break-up of the Soviet Union, the occupation of Kuwait by Iraq and the subsequent crisis in the Middle-East, the rise of the price of oil, the reduction in the remittances sent back to India by the returning Indian workers from Arab countries, and also the change of the political climate in India, the increase in support for the right wing (B J P) all changed the direction of the attitudes of most Indian politicians towards Israel. But developing Indo-Israel relations does not affect Indo- Iran’s relations.
    Keywords: International System, Security, Terrorism, Weaponry, Technology, Free Market Economy Associate
  • Mohammad Javad Bakhtiari Page 185
    The US-UK special relation has always been an attractive and important issue in international relations. The pro-American tendencies of the British and their partnership with American policies as opposed to being willing to more clearly align with the EU and other European countries, have raised various questions in the minds of scholars. Now, considering that David Cameron’s Premiership is coming to an end and the next year’s election in the UK and also the different challenges which Barack Obama faced in foreign affairs during his presidency along with his declining popularity in the US, this paper is going to find out whether the Anglo-American special relations have already came to an end or not. At the end, the Anglo-American dispute over Iran would be also examined. The Constructivism theory of international relations has been used here to analyze data which have been gathered from library sources and various other internet resources. It is concluded that the Anglo-American special terms which started after the Second World War and were deepened in the Cold War, have lost its strength in one way or another – especially after Bush-Blair era- and is waiting for a new shape with the change of British Premiership.
    Keywords: Anglo, American, Special Relation, Churchill, Cameron, Obama