فهرست مطالب

پژوهش های بوم شناسی شهری - پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1390)

مجله پژوهش های بوم شناسی شهری
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد رضوانی، سید محمد شبیری، سمیه خنیفر، مهدی نوجوان صفحه 9
    با توجه به اینکه آموزش یکی از موثرترین مولفه های تاثیرگذار بر توسعه هر کشور است، انجام اقداماتی وسیع، همه جانبه، مستمر و فراگیر در جهت افزایش آگاهی های محیط زیستی جامعه ضروری هست. در این راستا تشویق و ترغیب مربیان بهداشت مدارس به کسب دانش محیط زیستی و انتقال آن به دانش آموزان در مقاطع مختلف تحصیلی می تواند به عنوان راهکار بسیار مهمی در زمینه فرهنگ سازی و آشنا نمودن دانش آموزان در سنین مختلف به شمار آید. بنابراین در این تحقیق سعی شده تا با ارائه آموزش هایی در زمینه مصرف بهینه انرژی به تعداد 28 نفر از مربیان بهداشت مدارس، گامی در جهت تحقق اهداف آموزش محیط زیست برداشته شود. تحقیق حاضر از نوع کاربردی هست که به روش نیمه تجربی با استفاده از ابزار پرسشنامه و ارائه بسته آموزشی و بر اساس متغیرهای آموزش محیط زیستی و آگاهی مربیان بهداشت مدارس، به وسیله پیش آزمون و پس آزمون به فاصله یک هفته بر روی دو گروه آزمایش و کنترل انجام گرفته است. داده های به دست آمده توسط نرم افزار spss و با استفاده از آزمون های آماری تحلیل کوواریانس، آزمون های لوین، توکی، تحلیل واریانس و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که متوسط پاسخ های صحیح در گروه آزمایش برابر 36/25 و در گروه کنترل برابر با 29/19 هست که پس از کنترل متغیر همپراش (پیش آزمون) حاکی از آن است که آموزش محیط زیستی باعث افزایش آگاهی مربیان بهداشت مدارس در زمینه مصرف منطقی انرژی شده است.
    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، بهینه سازی، حفاظت از منابع، مربیان بهداشت، مصرف انرژی
  • علی اسماعیلیان مقدم، محمود فال سلیمان، امیر شریفی، قاسم خوجانی صفحه 21
    این تحقیق در رابطه با اثرات اسکان عشایر به عنوان یک مسئله ی اقتصادی، اجتماعی- انسانی و محیطی در کانون عشایری دشت حسین آباد غیناب در استان خراسان جنوبی پرداخته شده است. تحقیق حاضر به لحاظ ماهیت و هدف کاربردی می باشد، و بر اساس روش، تحقیق موردی و زمینه ای بوده و در نهایت داده های تحقیق مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده های آماری و تعیین سطوح معنی داری بین متغیرها از آزمونهای پارامتری(T استودنت)، استفاده شد. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد: 1- در بعد اجتماعی تحولات بیشتری صورت گرفته و در وضعیت آموزش، سواد و بهداشت روند مثبتی ایجاد شده است.2- در بخش اقتصادی هم باید گفت زراعت، باعث افزایش درآمد مستمر خانوارها شده و آرامش خاطر اقتصادی بیشتری برای آنها فراهم ساخته است. میزان استفاده از ابزار و آلات کشاورزی و میزان تولیدات زراعی، به ترتیب بالاترین تاثیر را در وضعیت اقتصادی داشته است. در مقابل، مولفه های تعداد دام اعم ازگوشتی و شیری، میزان زمین زراعی دیم و خرید علوفه، به ترتیب کمترین نقش را در وضعیت مطلوب اقتصادی ایفا داشته است. 3- برای رسیدن به اسکان پایدار باید در برنامه ها با توجه به اینکه پس از اسکان میزان هزینه های زندگی عشایر افزایش می یابد، بیش از پیش برای بهبود وضع اقتصادی عشایر تلاش نمود و بعد از اجرای طرح های تجمیع و اسکان عشایری، مطالعات در تمامی ابعاد و زمینه ی طرح همچنان ادامه پیدا کند.
    کلیدواژگان: تاثیرات اقتصادی، تاثیرات اجتماعی، اسکان، توسعه، حسین آباد غیناب
  • آئیژ عزمی صفحه 31
    بخش کشاورزی در زندگی گروه کثیری از مردم تاثیرگذار است و توسعه یا عدم توسعه یافتگی آن نقش مهمی در زندگی کشاورزان می گذارد. لذا متخصصان و محققان تمایل به تحقیق بر روی کشاورزی و اثرات آن دارند. مقاله حاضر با هدف بررسی مشکلات پیش روی بخش کشاورزی به بررسی وضعیت و چالش های پیش روی زارعان در سهرین می پردازد. مقاله حاضر توصیفی-تحلیلی بوده که از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات استفاده می کند. روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک بوده است. همچنین از ابزار مصاحبه در کنار مشاهده برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که کشاورزی در روستای فوق الذکر با مشکلاتی همچون عدم استفاده از بذور اصلاح شده، عدم استفاده از کودهای تلفیقی و همچنین بی توجهی به توصیه های مروجین در کنار ضعف دانش علمی مروجان روبرو است. با این همه بی سوادی و کم سوادی زارعان و عدم رغبت به پذیرش الگوهای جدید زراعی مزید بر علت شده تا تحول در کشاورزی با مشکل روبرو باشد. همچنین نتایج تحقیق از عدم توجه محققان به شرایط مکانی برای برگزاری کلاس های آموزشی دارد. در نهایت یافته های ناشی از ضریب همبستگی فی و کرامر نشان می دهند که کشاورزان بزرگ مقیاس تمایل بیشتری به پذیرش توصیه های مروجان و اداره جهاد کشاورزی دارند.
    کلیدواژگان: تمایل کشاورزان، شهرستان زنجان، مروجان، کشاورزان بزرگ مقیاس، سهرین
  • حمدالله سجاسی قیداری، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، مهدی پورطاهری صفحه 41
    یکی از ابعاد مهم و جدید مورد توجه در توسعه پایدار گردشگری، اکوتوریسم(بوم گردی) می باشد که ریشه در نظریه توسعه پایدار داشته و در مقابل دیدگاه گردشگری انبوه که دارای اثرات نامطلوب زیست محیطی بوده شکل گرفته است و فراتر از طبیعت گردی می باشد. از این رو نمی توان سفر به طبیعت یا طبیعت گردی را بدون در نظر گرفتن ویژگی های توسعه پایدار، اکوتوریسم نامید زیرا اکوتوریسم(بوم گردی) ارتباط عمیقی با حفاظت محیط زیست دارد. بر این اساس مشخص کردن محدوه های دقیق گستره مکانی- فضایی پتانسیل خاص اکوتوریستی یکی از اساسی ترین گامها در برنامه ریزی و مدیریت اکوتوریسم می باشد که با در نظر گرفتن شاخص های اکولوژیکی گردشگری امکانپذیر میباشد. این امر به ویژه در قلمروهای جغرافیایی و حوزه نفوذ شهری کلانشهری مانند تهران که عرضه و تقاضای اکوتوریستی در آن بسیار بالا است بیشتر ضرورت دارد. لذا هدف این مطالعه استفاده از تحلیل تصمیم گیری چند معیاره(MCDM) تاپسیس در محیط GIS برای پهنه بندی و اولویت بندی پتانسیل های اکوتوریستی محدوده استان تهران می باشد. برای رسیدن به این هدف از روش شناسی توصیفی- تحلیلی بر پایه مطالعات اسنادی- کتابخانه ای و تحلیل ترکیبی چندمعیاره داده های فضایی استفاده شده است. نتایج به دست آمده در محدوده مورد مطالعه نشان دهنده 5 پهنه اساسی در رابطه با پتانسیل اکوتوریسم میباشد که پهنه های با امتیازات بالاتر منطبق با مناطق حفاظت شده می باشد و قسمت عمده پهنه های با پتانسیل بالای اکوتوریسم در منطقه شمالی استان تهران در میان چین خوردگی های البزر قرار دارد.
    کلیدواژگان: کلمات کلیدی: اکوتوریسم، (MCDM)، (TOPSIS)، (GIS)، تهران
  • رستم صابری فر صفحه 57
    فضاهای باز، از جمله معیارهای اصلی دست یابی به شهرهای پایدار و زیست پذیر هستند. اما با افزایش شهرنشینی، مکان ها و محیطهای طبیعی داخل و پیرامون شهرها، بیشتر در معرض خطر قرار گرفته و نابود می شوند. هدف اصلی این تحقیق، توجه به عملکرد و جداسازی فضاهای باز شهری است. به این منظور، سعی شده است با روش توصیفی و تحلیلی، محیط های طبیعی شهر مشهد به عنوان نمونه، براساس شاخص های زیر بنایی و با بهره گیری از ابزارهای تحلیلی و مفهومی مختلفی چون شاخص جدایی، شاخص ساخت چشم انداز و معیار موقعیت سنجی قطعات، مورد ارزیابی و تحلیل قرار گیرد. داده های مورد نیاز از طریق مشاهدات و اندازه گیری های میدانی و آزمایشگاهی بر روی تصاویر ماهواره ای و عکس های هوایی به دست آمده است. این داده ها با نرم افزار SPSS و GIS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که به دلیل تفکیک و قطعه بندی فضای باز و ساخت و سازهای بدون برنامه و فاقد انسجام، مشهد محیط های سالم خود را از دست داده است. زیرا فضاهای باز موجود، فاقد ارتباط، پیوستگی و یگانگی و در نتیجه فاقد کارکرد واقعی هستند. برای رفع این مشکل علاوه بر افزایش و گسترش فضاهای سبز ضروری است تا از افتراق و جدایی اکولوژیکی بیشتر فضاهای طبیعی موجود جلوگیری به عمل آید.
    کلیدواژگان: محیط زیست، محیط شهری، کاربری زمین، برنامه ریزی، فضاهای باز، مشهد
  • محمود خسروی، اسدالله قبادی صفحه 67
    براساس شواهد و یافته های آماری اقلیم کره زمین بویژه در مناطق شهری به طرف گرمایش می رود. برای نمونه دمای متوسط سالانه کرج سومین کلانشهر آلوده هوایی ایران در طی دوره 1960 تا 2008 حدود 2.25 درجه سلسیوس گرم شده است. این گرمایش در بیشتر ویژگی های محیط زندگی انسان اثر دارد، پدیده جزیره گرمایی شهر تشدید می شود و با افزایش مصرف انرژی برای ایجاد شرایط مطلوب زندگی آلودگی هوای محیط شهری افزایش می یابد. در مجموع افزایش دما در محیط شهری مشکلات و هزینه های سنگینی ایجاد می کند. تنها راه چاره برای جلوگیری و یا حداقل تعدیل این مشکلات تغییر ساختار کالبدی شهر در جهت سازگاری با این فرایند گرمایش است.
    با توجه به ارزش افزوده بالای زمین و پایین بودن مساحت فضای سبز بنظر می رسد استفاده از فناوری بام سبز در کلان شهرهای ایران به علت بهبود و پایداری کیفیت محیط های شهری گزینه مناسبی می باشد. این مطالعه میان رشته ای با هدف معرفی سامانه بام سبز و نقش آن در کاهش پدیده جزیره حرارتی شهری، به بررسی تاثیر حرارتی استفاده از بام سبز در مقایسه با بام های رایج به کمک شبیه سازی با نرم افزار Derob در مقیاس خرد اقلیم می پردازد. یافته ها به وضوح نشان می دهد که کاهش قابل توجهی در ظرفیت حرارت، در یک وضعیت مقایسه ای وجود دارد که ثابت می کند که مسئله قابل پیش بینی اثر جزیره گرمایی را می توان با توسعه سامانه بام سبز کاهش داد.
    کلیدواژگان: جزیره گرمایی شهر، بام سبز، ظرفیت حرارتی، کرج
  • اسدالله دیوسالار، پری شکری فیروزجاه، سجاد فردوسی صفحه 79
    در اکثر شهرهایمان به دلایل مختلف اقدام به دیواره چینی و بتن ریزی بستر رودخانه ها می نمایند و در مراحل بعد به دلیل بی توجهی و عدم مدیریت صحیح، اینگونه فضاها به زباله دانی شهر تبدیل شده و به عنوان فضایی متروکه مشکلات فراوانی را برای شهر به ارمغان می آورد. این در حالی است که امروزه برخورد با اینگونه فضاها در کشورهای دیگر به گونه ای بالعکس در مقایسه با ایران انجام می گیرد. به طوریکه در اکثر جوامع خارجی به منظور ساماندهی و باز زنده سازی مسیل ها و رودخانه های شهری، عمدتا به تخریب دیواره ها و بستر بتنی رودخانه ها که در گذشته انجام گردیده، و سعی بر این دارند تا وضعیت رودخانه را از حالت کانال بودن به شکل طبیعی و اولیه آن برگردانند. در این راستا پژوهش حاضر به روش تحلیلی- توصیفی به بررسی مقایسه ای نحوه باز زنده سازی مسیل ها و رودخانه های شهری در ایران با تجارب جهانی موفق در این حوزه، می پردازد تا بتوان با شناخت کامل تر از ویژگی های این فضاها و همچنین نحوه باز زنده سازی آن ها، نقشی دیگر را نیز به آن ها واگذار نموده و استفاده بهینه ای از آن ها برد. نتایج این پژوهش ارائه راهبردها و سیاست هایی است تا با اعمال برنامه ریزی صحیح بتوان به وضعیت آشفته مسیل ها و رودخانه های شهری، صورتی دلپذیر و زیبا داد و این فضاها را به کریدوری سبز تبدیل نمود.
    کلیدواژگان: تحلیل مقایسه ای، باز زنده سازی، فضای شهری، مسیل، رودخانه شهری
|
  • Mohammad Rezvani, Seyed Mohammad Shobeiri, Somayeh Khanifar, Mehdi Nojavan Page 9
    As regards training is one of the most effective components in development of every country, applying comprehensive and continuos proceedings in order to increase the public awareness about environmental issues is necessary. So, encouragement of schools HM teachers to learning environmental knowledge and instruct the knowledge to the students in every grade would be a very effective way to raise the awareness of the students in every age. So in this research, it’s tried to be taken an effective step towards relizing the objectives of environmental education by presenting some training in the field of optimal energy-consumption to 28 HM school teacher. This research is an Applied and semi empirical research which is done by questionnaire and distributing training packs on the base of environmental training variables and the knowledge of HM school teachers using Pre-test and Post-test with an one week gap between them on the control and test groups. The gathered information is analysed by SPSS software and using statistical tests such as Covariant processing, LeVin and Toki tests, Variance processing and Pierson Correlations. The results showed that the average amount of correct answers is sequencely 25.36 and 19.29 in the test and control groups, which this issue after controlling the Pre-Test manifested that environmental training led to an increase of awareness of HM school teachers in terms of optimal energy consumption.
    Keywords: Energy, consumption, Environmental Trainings, HM school teachers, Optimization, Resources conservation
  • Ali Esmaeiliyan, Mahmood Falsoleman, Ghasem Khoojani Page 21
    this investigation has been performed in the tribe center of Naz-Dasht in Southern Khorasan regarding the effect (s) of the tribes’ settlement on economical، social-human and environmental issues. The present study was of case and field study and its analyses have been done by analytic and descriptive methods. To analyze the statistical data and to determine the meaningful levels between variants، the parametric tests have been used for the measurement of timed and relative variants and the unparametric tests used for that of nominal and ordinal variants. Due to the investigation، the following results have been derived: 1- There have been more changes in the social aspect، for instance، there have been formed some positive changes in educational and hygienic issues. From the tribes’ points of view، the settlement center could improve the different angles of their lives because it put an end into the difficulty of immigrating. The most important factor of which pleased the tribes regarding the settlement planning was due to the social changes in comparison with that of economical ones. For a permanent settlement، better plans and arrangements should be designed and performed especially for the economical improvement of the tribes because their life expenses are increased due to the settlement، and it is recommended that such investigations continue from different angles even after the tribe’s settlement and assembling.
    Keywords: economical effect, social effect, settlement planning, development, Hossein, Abad Gheinab
  • Aeizh Azmi Page 31
    Agricultural section has effect on many people and development or undevelopment of agriculture have important role in agricultural life. Therefore most Scientifics and investigators like study on agriculture and its effects on farmers. This paper aim is study of challenges against agricultural section and study of farmers’ problems in Sohrein village. This paper is descriptive-analysis and is used questionnaire for collected data. Sampling method was random systematic sampling. In this paper was used interview and observation method for collecting data too. Results say that agriculture in Sohrein village have some problems for example un adjustment seeds، un integrated fertilizer and little focus to extentioners. But ill iterating and little literate and non innovation cause that transformation was weak in agriculture. This paper says that unfortunately agricultural teaching do not attention to local condition in these educations. Finally، phi and cramer’s correlations show that large scale farmers have high relish to extentioners and officers of agricultural bureau.
    Keywords: farmers inclination, Zanjan County, extension workers, large scale farmers, Sohrein
  • Page 41
    One of the important and new dimensions in sustainable development tourism is ecotourism that have root in sustainable development theory and has formed in front of mass tourism that has environmental undesirable affect and become beyond of natural based tourism. Thus، it could not be called ecotourism the trip and travel in nature، without attention to sustainable development attributes. Because، ecotourism have a deep and strong relation with environment protect. On this basis، determine the accurate spatial extent and location potential of ecotourism، is the one of most important stages in ecotourism planning and management that with considering to ecological index of ecotourism is possible. This issue، especially in geographical territories such as Tehran province، that have a high supply and demand in ecotourism، is necessary. So، the purpose of this study is using of multi criteria decision making analysis، TOPSIS in arc GIS space، to zoning and prioritization the ecotourism potential of Tehran province territory. To achieve this goal، used of descriptive and analytical methodology، based on documents and library studies and combined multi-criteria analysis of spatial data. The result of study in the case study region، indicate that there are 5 main zoon in relate to ecotourism potential that high score areas are adopted with protected region and the main area with potential for ecotourism is located in the northern of Tehran province، among folds of Alborz.
    Keywords: ecotourism, MCDM, TOPSIS, GIS, province
  • Rostam Saberifar Page 57
    Urban open spaces are invaluable assets in maintaining ecological health in a highly developed urban matrix. Unfortunately، habitat values and ecological quality of these areas are often challenged by consecutive urbanization. The assessment of changing structure and function of an urban space system is crucial in maintaining livable cities. General characteristics and type of open spaces are investigated in case study – Mashhad city. The possible impacts of urban landscape change on the ecological qualities of natural open space patches are explored by using a landscape structure indicator. Even though various conceptual and analytical approaches exist in measuring the ecological integrity of natural systems، in this paper specifically deals with isolation issues. Because an isolated open space system loses its ecological integrity، isolation index yields meaningful result for anticipating the possible threats generated by urban structure. Isolation trends of urban open spaces are displayed. Also، numbers yielded by the isolation index presented. GIS seems to be an appropriate tool to evaluate the intricate attributes involved in the phenomenon. Black- white and colored aerial photographs of the city of Mashhad in various date and other data are available are used for the analysis in GIS environment. The results show some eye-opening facts with regards to the planning and management of urban open spaces، and possible threats to the ecological viability of theses precious areas in the future.
    Keywords: Environment, Urban Environment, Land Use, Planning, Open Spaces, Mashhad
  • Page 67
    Based on the statistical evidence، The Earth''s climate is warming and it happened particularly in the urban areas. For example، the annual average temperature in Iran''s third largest pollution metropolitan-Karaj، during the period 1960 to 2008 increased about 2. 256 degrees Celsius. The heating effect on the human environment has more features and derived urban heat island becomes more severe and lead to increasing air pollution in urban environments. Energy consumption increased to create favorable conditions of human living. Generally increasing temperature in urban environments poses serious problems and costs. The only way to prevent or at least mitigate these problems is Change the physical structure of the city in order to adapt the heating suitable place. Due to the high value and low land area of green space in the metropolitan cities،it seems that choosing green roof technology in large cities is a suitable altenative because of improved quality and it،s impact on sustainability of the urban environment. The main objective of this research is to introduce green roofs system and its impact on reducing the heat-island phenomenon. The temperature effect of green roofs in comperative study with other roofs were analyzed on micro climate scale and simulated by using Derob software. The finding is clearly shown that there is considerable reduction in temperature capacity. The results show that impact of heat island can be reduced by developing green roofs in the future constructed buildings in comparison with other roofs.
    Keywords: Urban Heat Island, Green Roof, Temperature capacity, Karaj city
  • Page 79
    In most cities of the reasons the Chinese walls and concrete riverbeds are and in later stages due to neglect and lack of proper management، these spaces become the city dump and as an abandoned space brings many problems for the city. This is when today other countries are dealing with these spaces in a manner contrary takes place with Iran. As in most foreign countries in order to organize and revitalized urban stream and rivers، mainly the destruction of the walls and the concrete river bed has been done in the past، and try to have the status of a natural river channel from its initial state back. In this study، analytical-descriptive، comparative study of stream and revitalized urban rivers in the world with experience in this area will in order to more fully understand the properties of these spaces and how they revitalized role as it has left other and optimal use of the range. The results of this research is to provide guidelines and policies with proper planning could be mess up the River and rivers of the city، while the pleasant and beautiful these spaces can be converted into a green corridor.
    Keywords: Comparative analysis, Resuscitation, urban space, stream, river city