فهرست مطالب

مطالعات بین المللی پلیس - پیاپی 18 (تابستان 1393)

فصلنامه مطالعات بین المللی پلیس
پیاپی 18 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید مهدی حبیبی، مجید عباسی، بابک مشهدیان صفحات 9-36
    زمینه و هدف
    در این پژوهش تلاش شده است با کاربست نظریه رژیم های بین المللی، نگاه نرم افزارانه سیاست خارجی آمریکا و اتحادیه اروپا به موضوع حقوق بشر در نظام بین الملل و بویژه در جمهوری اسلامی ایران مورد بررسی قرار گیرد و نگارندگان در پی پاسخ دهی به این پرسش هستند که حقوق بشر چه نقشی در سیاست خارجی آمریکا و اتحادیه اروپا و روند مداخله گرایی آنها در نظام بین الملل و بویژه در قبال جمهوری اسلامی ایران دارد؟
    روش تحقیق: تحقیق حاضر به روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، اینترنتی و داده های آماری انجام شده است.
    یافته ها
    رویکرد ساختاری نسبت به رژیم های بین المللی به ما نشان می دهد که رژیم حقوق بشر در واقع تابعی از ساختار نظام بین الملل و قدرت هژمون است. آمریکا و اتحادیه اروپایی به عنوان بازیگران موثر نظام بین المللی در صدد هستند رژیم های مطلوب خود را بر جامعه بین المللی تحمیل کنند. آنها در قبال ایران نیز تلاش دارند از طریق نرم افزار حقوق بشر با مسئله هسته ای پیوند موضوعی برقرار کرده و از آن به عنوان ابزاری در جهت تحمیل خواسته ها و نیز توسعه قدرت و نفوذ نرم خود در جهان، سود جویند و این امر را به عنوان محملی برای مداخله در امور داخلی کشورهای ثالث قرار داده و از این طریق اهداف سیاسی خود را دنبال می کنند.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، حقوق بشر، نظام بین الملل، قدرت نرم، رژیم های بین المللی
  • جواد صالحی صفحات 37-50
    وضعیت کنیا اولین پرونده ای است که دادستان تحقیق در آن را به موجب اختیارات خود بر اساس ماده ی (1)15 اساسنامه آغاز کرد، بدون اینکه وضعیت کنیا از سوی دولت کنیا یا شورای امنیت به او ارجاع شده باشد. وضعیت کنیا اولین فرصتی بود که در اختیار دادستان کیفری قرار گرفت تا بتواند به تشخیص خود به ارجاع وضعیت کنیا به دیوان کیفری بپردازد و به استناد اختیارات ناشی از ماده ی (3)15 اساسنامه از شعبه ی مقدماتی دیوان کیفری مجوزهای لازم را تقاضا کند. اگرچه تعلل مکرر دولت کنیا در تحقیق و تعقیب وقایع پس از انتخابات سال 2007 کنیا باعث شده بود که درخواست دادستان برای انجام تحقیقات در وضعیت کنیا بارها به تعویق بیفتد، لیکن دادگاه در نهایت با درخواست دادستان برای انجام تحقیقات در وضعیت کنیا موافقت کرد. دولت کنیا در مراحل مختلف دادرسی تلاش کرد که ثابت کند ارجاع پرونده از سوی دادستان به دیوان کیفری برخلاف مقررات اساسنامه بوده است، ولی ادعاهای دولت کنیا با شکست مواجه شد. دیوان کیفری نیز به استناد بند 4 ماده ی 15 اساسنامه با رد ادعاهای دولت کنیا استدلال کرد که اعمال صلاحیت تکمیلی دیوان در این پرونده بر اساس بندهای 1 و 3 ماده ی 15 اساسنامه صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: دیوان کیفری، وضعیت کنیا، ارجاع دادستان، صلاحیت تکمیلی، ماده ی 15 اساسنامه
  • احمد صارمی شادباد، امیر تیموری صفحات 51-76
    زمینه و هدف
    نهاد پلیس برای برقراری نظم و پیشگیری از جرم، اقدامات متعددی انجام می دهد. یکی از اقدامات مهم نهاد پلیس در این زمینه، کنترل نامشهود اعضای جامعه است. کنترل نامشهود، به روش های مختلفی صورت می گیرد که شایع ترین مصادیق آن در این مقاله معرفی و مطالعه شده است. سوالاتی که در این تحقیق به آن پاسخ داده شده عبارت است از: 1- آیا کنترل نامشهود پلیس در نظام حقوقی ایران دارای مفهومی مستقل است؟ 2- مبانی توجیهی کنترل نامشهود کدامند؟
    روش تحقیق: روش تحقیق حاضر توصیفی تحلیلی و هدف آن کاربردی است. اطلاعات مقاله به صورت اسنادی کتابخانه ای از طریق فیش برداری گردآوری شده است.
    یافته ها
    مهم ترین اقدامات به عمل آمده در این تحقیق، معرفی مصادیق نهاد کنترل نامشهود و تبیین نحوه کارکرد آن مصادیق درزمینه ارائه مفهومی مستقل از کنترل نامشهود است. دیگر اقدامات انجام شده در این تحقیق، معرفی اصول نهاد کنترل نامشهود است.
    نتیجه گیری
    با تحقیقی که در ارتباط با موضوع مقاله صورت گرفت، تابه حال مفهوم مستقلی از نهاد کنترل نامشهود ارائه نشده است. به عنوان مثال تابه حال قانونی تصویب نشده که نهاد نظارتی پلیس مخفی یا نظارت سایبری را تعریف و تبیین کند. همچنین کنترل نامشهود مبانی متعددی دارد که با استناد به آن ها می توان نهاد کنترل نامشهود را توجیه نمود.
    کلیدواژگان: کنترل نامشهود، پیشگیری از جرم، برقراری نظم
  • علی افراسیابی، جلال الدین قیاسی صفحات 77-106

    بدون شک سیاست جنائی حامل ایدئولوژی حاکم بر قدرت سیاسی است. به گونه ای که می توان، به مثابه مدل های سیاسی، سیاست جنائی را به مدل های لیبرال، محافظه کار و رادیکال تقسیم نمود. سوالی که در این تحقیق به آن پاسخ داده می شود اینکه گرایشات فکری لیبرال، محافظه کار و رادیکال چه مدل هائی از سیاست جنائی را ایجاد می کنند؟ برای پاسخگوئی به سوال حاضر، این تحقیق تلاش می کند در سه بخش به تبیین ابعاد و ویژگی های سیاست جنائی لیبرال، محافظه کار و رادیکال بپردازد. سیاست جنائی لیبرال، جرم را به مثابه مسئله اجتماعی و فردی می پندارد و برای پیشگیری از آن، به راهبردهای مبتنی بر توسعه اجتماعی و حمایت از گروه های آسیب پذیر اتکا می کند. این مدل با مداخله حداقل و محدود تلاش می کند ضمن تامین امنیت عمومی، بیشترین حد آزادی را برای شهروندان تضمین نماید. چراکه به هر میزان حیطه مداخله سیاست جنائی بیشتر باشد، به همان میزان حیطه آزادی های خصوصی محدودتر است. سیاست جنائی محافظه کار، جرم را به عنوان یک پدیده فردی تقلیل می دهد و برای پیشگیری از آن به راهبردهای مبتنی بر سیاست قانون و نظم، که عموما نظارتی-کنترلی اند، متوسل می شود. این مدل با مداخله وسیع در موضوعات اجتماعی برآن است با تهدید به کیفر و مجازات، شهروندان را به مسیرهای موردنظرش، رهنمون نماید. چراکه در این مدل، سیاست جنائی معتقد است شهروندان توان تشخیص مطلوب ندارند. از همین رو سیاست جنائی محافظه کار با یک رویکرد پترنالیستی، مطلوبیت های شهروندان را با توسل به حقوق کیفری تضمین می نماید. سیاست جنایی محافظه کار تمایل کمتری به بهره گیری از یافته های جرم شناسی دارد. بالاخره اینکه، سیاست جنائی رادیکال، جرم را به مثابه یک منازعه سیاسی می پندارد که در آن، افراد و گروه های صاحب قدرت برای کنترل گروه های بی قدرت قانون کیفری وضع می نمایند. در این رویکرد جرم فاقد هرگونه مفهوم محتوائی است و فقط برچسبی را حمل می کند که قدرتمندان خلق کرده اند. از همین رو برای پیشگیری از جرم باید از راهبردهای جرم زدائی، کیفر زدائی، اصلاح وضعیت زندان ها و کاهش نابرابری های اقتصادی بین شهروندان بهره گیری شود. سیاست جنائی رادیکال، با مداخله حداکثری جامعه مدنی در سیاستگذاری و اجرای سیاست جنائی موافق است.

    کلیدواژگان: سیاست جنائی، لیبرال، محافظه کار، رادیکال، دموکراسی
  • محمد متین پارسا، سمیه علیزاده نجد صفحات 107-122
    زمینه و هدف
    یکی از راه های پیش بینی شده در منشور سازمان ملل جهت اعمال فشار بر کشورهای تهدید کننده ی صلح بین المللی، برقراری تحریم به عنوان راه حل غیرنظامی است. تحریم یک دولت عموما یک یا چند هدف ظاهری را دنبال می کند، اما در این بین اهداف اعلام نشده ای نیز تحریم ها را همراهی می کند، ولی به هر ترتیب در واقع امر بیشترین آسیب را مردم کشورهای مورد تحریم متحمل می شوند.
    روش
    با توجه به موضوع مورد نظر و ضرورت اتخاذ تصویری جامع و گسترده در مورد موضوع پژوهش حاضر، روش مورد استفاده در این تحقیق، روش توصیفی- تحلیلی از نوع کیفی است.
    یافته ها
    در این راستا کشور آمریکا با موقعیت وی‍ژه ی خود در شورای امنیت موجبات تحریم اقتصادی علیه ایران را فراهم آورده است. از جمله آثار سوء این تحریمها، به نحوی غیرمستقیم، خلل در نظام بهداشت و درمان است که مردم مستقیما با این حوزه در ارتباط هستند. حق بهداشت و درمان از جمله حقهای بشری است که انسان به ماهو انسان می باید از آنها برخوردار باشد.
    نتیجه
    بر اساس نتایج این پژوهش در فرآیندی ارزیابی تحریم های اقتصادی آثار غیرمستقیم به اندازه-ی نتایج مستقیم حائز اهمیت بوده و در صورتی که بازخوردهای غیرمستقیم تحریمها اقتصادی منجر به ایجاد اخلال بر سیستم بهداشت و درمان ایران شود، میتوان اعمال چنین تحریمهایی را به مثابه ی نقض حقوق بنیادین بشر به حساب آورد.
    کلیدواژگان: تحریم، حقوق بشر، حق بهداشت، شورای امنیت
  • بابک پورقهرمانی، صادق اسماعیل زاده صفحات 123-148
    زمینه و هدف
    یکی از مهم ترین دلایل تقویت جریان های تروریستی در جهان، تدوام تامین منابع مالی مورد نیاز آنها از طرق مختلف است. پول شویی یکی از مهم ترین منابع تامین مالی این گروه هاست که در بسیاری از مواقع رابطه دیالکتیک بین این دو پدیده ایجاد می شود. در این مقاله با رویکرد تحلیلی و توصیفی تلاش می-شود ضمن پرداختن به رابطه پول شویی و تداوم اقدامات تروریستی به سازوکارهای پیش بینی شده از سوی جامعه بین الملل برای مقابله با این دو پدیده پرداخته می شود. سئوال اصلی این مقاله این است که جرم پول-شویی چه رابطه ای با تقویت جریان های تروریستی دارد و تاثیر تبعی آن بر اقتصاد ملی و بین المللی چیست؟ تا کنون چه سازوکارهای بین المللی برای مبارزه با آن از سوی جامعه بین المللی پیش بینی شده است؟
    روش تحقیق: این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق حاکی است در سطوح مختلفی جرم پول شویی بر اقتصاد ملی و بین المللی تاثیر گذار است، در حالی که یکی از مهم ترین دلایل تداوم اقدامات تروریستی وجود زمینه ها و بسترهای لازم برای جرم پول شویی است.
    نتیجه گیری
    اقدامات دوجانبه، چندجانبه و بین المللی، تدوین قانون نمونه در مورد مبارزه با پول-شویی،کنوانسیون ملل متحد علیه جنایت سازمان یافته فراملی، کنوانسیون پالرمو،گروه ضربت اقدام مالی علیه پول شویی، گروه بانکی ولفسبرگ، قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد در زمینه مقابله با تامین مالی تروریسم، مقابله با تامین مالی اعمال تروریستی، مبارزه با تامین مالی تروریست ها، انسداد دارایی های تروریست ها و سازمان های تروریستی، از جمله ابتکارات جامعه بین المللی برای مبارزه با تداوم اقدامات تروریستی از طریق پول شویی است.
    کلیدواژگان: پول شویی، تروریسم، اقدامات تروریستی، ابتکار بین المللی
  • محمد سلطانی فر، غلام حسین بیابانی صفحات 149-169
    امروزه یکی از مهمترین معضلات جهان کنونی که حساسیت ویژه ای در سطوح مختلف جوامع بشری و افکار عمومی مردم جهان پیدا کرده، موضوع تروریسم است. تروریسم تهدید قدرت مندی است که به شکلهای مختلف ظاهر می شود، بنابراین خط مقدم دفاعی اغلب در خارج قرار دارد. سازمان های تروریسم نوین از وسعت ساختارهای سازماندهی و نیز توانایی مالی مناسبی برخوردار هستند که این امکانات آنها را به فعالیتها و عملیاتهای استراتژیک مستقل و جهانی قادر می سازد. تروریسم و همه جوانب آن، تهدیدی خطرناک برای صلح و امنیت جهان می باشد و همه کشورها ملزم به مبارزه با آن هستند لذا تا کنون بیش از ده کنوانسیون برای جلوگیری و سرکوب اعمال مختلف تروریستی به تصویب کشورها رسیده است و مجموعه ای از اسناد بین المللی وجود دارد که مطابق با آنها دولت ها متعهد به مبارزه با تروریسم هستند. که مهمترین قطعنامه ها شامل شماره قطعنامه 1540، قطعنامه الزام آور شماره 1373 سازمان ملل متحد می باشد. در این مقاله نگارندگان به علل گسترش و ریشه های تروریسم از سنتی تا پشت مدرن می پردازند
    کلیدواژگان: تروریسم، ریشه، قطعنامه 1373
|
  • Majidabbasi, Syedmehdihabibi, Babak.Mshhdyan Pages 9-36
    Context and
    Objective
    This study is an attempt to apply the theory of international regimes, software look America and Europe Union foreign policy issue of human rights in the international system, especially in the Islamic Republic are examined. The authors of this study attempt to answer this important question, which What is the role of human rights in foreign policy, America and Europe and their orientation in the international system, especially in the case against the Islamic Republic of Iran?
    Methodology
    This study is done with descriptive-analytical method and using library resources and internet.
    Findings
    Structural approach to the international regime shows that the human rights regime is a function of the structure of the international system and the hegemonic powers. America and the European Union as actors in the international system seek your favorable regime on the international community to impose. Placed as a vehicle for intervention in the internal affairs of third countries and thereby pursue their political goals.
    Results
    In international structure, Human Rights is function of value system of international powers, and is used as tool for their foreign policy.
    Keywords: foreign policy, human rights, international system, soft power, the international regime
  • Javad Salehi Pages 37-50
    Context and
    Objective
    The situation of Kenya is the first case which the public prosecutor according to his options based on article 15(1) of constitution, begins the investigation, without the case being referred to him by the Kenyan government or the Security Council. In any case, the situation of Kenya gave this opportunity to the penal public prosecutor that to his discernment refers the case to the penal court.
    Methodology
    This paper is descriptive-analytic and library based and also based on votes of international penal court in situation of Kenya.
    Findings
    Although repeated procrastination of Kenya’s government in investigating and pursuing the events of Kenya’s 2007 post-election caused the request of public prosecutor for executing the investigations in situation of Kenya to be postponed several times, penal court finally accepted the request of public prosecutor for executing research in Kenya’s situation. Although the Kenyan government at several stages of legal procedure tried to prove that the referring of case from public prosecutor to the penal court is contrary to the statute, their claims failed.
    Results
    International penal court according to clause 4, article 15 of statute has the right to refuse the claims of Kenyan government, because referring the situation of Kenya on behalf of public prosecutor has done according to clause 1 and 3, article 15 of statute.
    Keywords: International Penal Court, Kenya situation, Public Prosecutor's Referral, Complementatory Competence Article 15 of Statute
  • Ahmad Saremi Shadabad, Amir Taymoori Pages 51-76
    Context and
    Objective
    Police have taken various measures to establish order and prevent crime. One of important actions in this regards invisible way of policing society members. Invisible policing is carried out in different ways. The most common ways are presented and examined in this article. The research questions include:1. Does invisible policing have a specific concept in Iran’s legal system?2. Does indirect policing have a justifying foundation?
    Methodology
    The present method is descriptive-analytic and has an applied objective. The article data have been gathered in documentative-library way.
    Findings
    The most important actions taken in this study are presenting the cases of invisible policing and explaining the functions of those cases in the area specific conceptual presentation of invisible policing. Other actions taken in this study have been introduced and show the principles of invisible policing.
    Results
    In this research conducted in connections with the topic, no specific concept has been presented yet. For example, the rule to define and explain hidden police control instruction and cyber control has not been existent. Also, invisible policing has various foundations on the basis of which invisible policing can be justified.
    Keywords: control, crime prevention, order establishment
  • Jalaledin Ghiasi, Ali Afrasiabi Pages 77-106

    Context and

    Objective

    Criminal policy undoubtedly carries the ideology which dominates political power. In some way or another, like political models, the criminal policy could be divided into liberal, conservative and radical models. The question that is answered is: what kinds of criminal policies will be formed by liberal, conservative, and radical ideological biases.

    Methodology

    This research is descriptive-analytic and library based and also based on votes of the International Penal Court in situation of Kenya.

    Findings

    This paper tries to answer the above-mentioned question by establishing dimensions and features of criminal policy of liberal, conservative, and radical biases in three parts. Liberal criminal policy considers crime as a social and individual matter. This model tries to prevent crime by relying on strategies based on social development and supporting vulnerable social groups. The model tries to provide public security by minimum interference and ensuring maximum level of freedom for citizens, because the higher the scale of interference of criminal policy, the more limited the scale of private freedom. The conservative criminal policy considers the crime as an individual phenomenon, and for prevention, this model relies on strategies based on policy of law and order that are generally monitoring-controlling. The model, by great interference in social matters tries to direct their citizens by threatening them with punishment and penalty. This model believes citizens do not have proper sense of discernment. Therefore, conservative criminal policy, with a paternalistic view, tries to guarantee the demands of citizens by resorting to criminal rights.

    Results

    the conservative criminal policy has fewer tendencies to use crime as a political disputation in which people and influential groups manage to control weak groups by enacting penal law. In this view, crime is void of any content meaning and only bears the label that the influential people have created.

  • M.Parsa, S.Alizade Pages 107-122
    Context and
    Objective
    Using sanctions, as a non-military solution, is one of the anticipated ways in United Nations Charter to put the Countries that threaten international peace under pressure. Boycotting a state usually has one or more proclaimed goals and also other unproclaimed goals; but as a matter of fact, the people of the country are the ones who suffer the most harm.
    Methodology
    This paper is descriptive-analytic and library based.
    Findings
    The present article, first describes the direct and indirect effects of sanctions and then analyzes these effects from a legal perspective. To this end, the Unied States, thanks to its special place in the Security Council has brought about the economic sanctions against Iran. One of the effects, caused indirectly by the sanctions, is the disorder of health care system that is related to people directly.
    Results
    The right to health is one of the human rights that everyone, must have; therefore the indirect feedbacks of the economic sanctions providing creation the disorder on the health care system can be counted as the violation of fundamental human rights.
    Keywords: Sanction, Human Rights, the Right to Health, Security Council
  • Review of Necessities and Hurdles of Fighting Financial / Provision of Terrorism: A Case Study of Supply Provision through Money Laundry
    Babak Poorghahremani, Sadegh Esmailzadeh Pages 123-148
    Context and
    Objective
    One of the major reasons of consolidation of terrorist movements in the world is the continuation of the financial supply provision through various channels. Money laundry is one of the most significant supply sources of these groups and in many cases a dialectic connection is created between them. In the present paper, with a descriptive-analytic approach, besides attempting to look into the connection between money laundry and the continuation of terrorist acts, measures taken by the international society to confront these two phenomena is dealt with. The main point under scrutiny in this paper is the connection between money laundry and fortification of terrorist movements and its subsequent impact on national and international economy. What measures have been taken by the international society to confront it?
    Methodology
    This paper is descriptive-analytic and library based.
    Findings
    The findings indicate that money laundry affects national and international economy on various levels, whereas a major reason of the continuation of terrorist acts is the existence of favorable background for money laundry.
    Results
    Reciprocal, multilateral, and international measures, compilation of a standard body of law for fighting money laundry, the UN convention against ultra national organized crime, Palermo convention, financial activities strike force against money laundry, Wolfsburg Banking Group, UN Security Council resolutions pertaining to confronting financial provision of terrorism, fighting financial support of terrorist acts, confronting financial provision of terrorists, and blocking of the possessions of terrorists and terrorist organizations are part of innovative measures taken by the international society in order to fight the continuance of terrorist acts through money laundry.
    Keywords: Money Laundry, Terrorism, Terrorist Acts, International Innovative Measure
  • Gholam, Hossein Biabani, M. Soltanifar Pages 149-169
    Context and
    Objective
    Nowadays, one of the most important challenges of the present world, which has caused a special sensitivity in different strata of human societies and public thoughts, is terrorism.
    Methodology
    The research method is descriptive-analytic and has an applied objective. The article data have been gathered in documentativelibrary way.
    Findings
    Terrorism is a strong threat which happens in different forms, so the defensive front is often outside. Modern terrorist organizations possess expanded organized structures and sufficient financial capacities, which enable them to carry out independent and global strategic activities and operations. Terrorism as well as all its aspects poses a great threat to the global peace and security and all countries are bound to fight it, so over ten conversations have been approved by countries to hinder and suppress various terrorist actions.
    Results
    There is a collection of documents according to which governments are bound to fight terrorism. The most important resolutions include the resolution no. 1540, the obligatory resolution no. 1373 of UN. In this paper, the author deals with the causes of expansion and root causes of terrorism from traditional to post-modern eras.
    Keywords: Terrorism, peace, global security, international documents