فهرست مطالب

مجله تحقیقات دام و طیور
سال سوم شماره 1 (1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کیومرث امینی، رزاق محمودی*، امیر تاجدار، مهسا خیاطی صفحه 1
    به منظور تحریک رشد، تقویت سیستم ایمنی، رفع کمبودهای غذایی و پیشگیری از بیماری ها، مواد افزودنی متعددی از جمله آنتی-بیوتیک ها، آنزیم ها، پروبیوتیک ها، پری بیوتیک ها، سینبیوتیک ها (پری بیوتیک + پروبیوتیک) و اسیدهای آلی و مشتقات آنها به خوراک طیور اضافه می شوند. این مطالعه در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفته و تیمارها شامل سه سطح عصاره دانه هل و یک سطح سینبیوتیک و یک جیره شاهد پایه بود. نتایج حاصل نشانگر تفاوت معنی داری بین گروه های آزمایشی از لحاظ میانگین خوراک مصرفی، میانگین افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراکی بود که دال بر تاثیر مثبت ترکیبات هل و سینبیوتیک بر تحریک رشد بوده و تغییراتی معنی دار در میزان کلسترول، تری گلیسرید، HDL، LDL، نسبت هتروفیل به لنفوسیت مشاهده شد. البته میزان گلوکز و هموگلوبولین و درصد هماتوکریت هم بررسی شدند ولی تغییرات معنی داری در نتایج مشاهده نشد. همچنین تغییرات معنی درای در وزن تیموس و طحال بورس فابریسیوس بین تیمارها مشاهده شد و نهایتا چنین نتیجه شد که استفاده از این ترکیبات تاثیرات مثبت و قابل توجهی بر روی سیستم ایمنی داشته و حتی با بررسی تیتر آنتی بادی علیه برونشیت و گامبورو نتایج بدست آمده نشان داد که در موردگامبورو تفاوت معنی داری بین گروه های آزمایشی وجود دارد.
    کلیدواژگان: تحریک رشد، تقویت سیستم ایمنی، سینبیوتیک، عصاره هل
  • زهرا تهامی، سید محمد حسینی*، مسلم باشتنی صفحه 15
    این آزمایش به منظور بررسی اثر استفاده از اسید آلی بر غلظت برخی متابولیت های سرم، مواد معدنی پلاسمای خون و برخی خصوصیات استخوان درشت نی جوجه های گوشتی سویه راس 308 انجام شد. آزمایش با تعداد 128 قطعه جوجه گوشتی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار، 4 تکرار و 8 قطعه جوجه در هر تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1- جیره پایه (بدون افزودنی)، 2- جیره پایه + 0/1% از اسید آلی (ارگاسید)، 3- جیره پایه + 0/2% از اسید آلی و 4- جیره پایه + 0/3% از اسید آلی. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که غلظت متابولیت های سرم شامل: اوره، کلسترول، تری گلیسرید، پروتئین کل، آلبومین و گلوبولین و همچنین مواد معدنی پلاسما شامل کلسیم، فسفر، منیزیم و آهن در سن 21 و 42 روزگی تحت تاثیر معنی دار اسید آلی قرار نگرفت. غلظت تری گلیسرید خون در سن 42 روزگی تحت تاثیر معنی دار تیمارهای آزمایشی قرار گرفت بدین صورت که تیمار حاوی 0/2 درصد اسید آلی بیشترین میزان تری گلیسرید خون را داشت و تیمارهای شاهد و 0/3 درصد اسید آلی کمترین میزان تری-گلیسرید خون را به خود اختصاص دادند و این اختلاف به لحاظ آماری معنی دار بود (0/05>P). درصد کلسیم، فسفر و منیزیم استخوان درشت نی جوجه های گوشتی تحت تاثیر سطوح بالاتر اسید آلی قرار نگرفت. درصد خاکستر، وزن نسبی، طول نسبی، قطر داخلی و ضخامت استخوان درشت نی جوجه های گوشتی نیز تحت تاثیر معنی دار تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. نتایج بدست آمده از این آزمایش نشان داد استفاده از اسید آلی ارگاسید نتوانست فراسنجه های خونی و خصوصیات استخوان درشت نی جوجه های گوشتی را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: اسیدهای آلی، جوجه گوشتی، استخوان درشت نی، فراسنجه های خونی
  • بهزاد حسینی فرد، علی نوبخت* صفحه 25
    این تحقیق به منظور تعیین اثرات استفاده از سبوس گندم، آنزیم و پروبیوتیک بر عملکرد، صفات کیفی تخممرغ و فراسنجه های بیوشیمیایی و سطح سلولهای خون مرغهای تخمگذار انجام گرفت. این آزمایش با تعداد 384 قطعه مرغتخمگذار سویه های- لاین W36، در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل (2×2×2) با دو سطح سبوس گندم (صفر و 10 درصد)، دو سطح مولتیآنزیم کمبو فیتاز (صفر و 0/05 درصد) و دو سطح پروبیوتیک پروتکسین (صفر و 0/005 درصد) در 8 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه مرغ در هر تکرار، به مدت 12 هفته (از سن 65 تا 76 هفتگی) انجام گرفت. استفاده از 10 درصد سبوس گندم باعث بهبود وزن تخممرغ، درصد تولید و توده تخممرغهای تولیدی، ضریب تبدیل غذایی شاخص رنگ زرده شد (0/05>P). در حالیکه اثرات معنی داری بر مقدار خوراک مصرفی، فراسنجه های بیوشیمیایی و سطح سلولهای خون مرغها نداشت. استفاده از آنزیم موجب کاهش وزن تخممرغ شد ولی اثرات معنی داری بر صفات کیفی تخممرغ و متابولیتهای خون مرغها نداشت. استفاده از پروبیوتیک باعث بهبود معنیدار عملکرد و شاخص رنگ زرده شد، لیکن اثرات معنی داری بر متابولیتهای خون نداشت. در اثرات متقابل سبوس گندم × آنزیم، سبوس گندم × پروبیوتیک، آنزیم × پروبیوتیک، سبوس گندم × آنزیم × پروبیوتیک عملکرد و صفات کیفی تخم به طور معنیدار بهبود یافت، ولی متابولیتهای خون تحت تاثیر قرار نگرفت. نتیجهگیری نهایی اینکه در مرغهای تخمگذار، استفاده از 10 درصد سبوس گندم به همراه مولتی آنزیم کمبو فیتاز و پروبیوتیک پروتکسین بدون اینکه اثرات معنی دار بر متابولیت های خون داشته باشد، میتواند موجب بهبود عملکرد و صفات کیفی تخممرغ شود.
    کلیدواژگان: سبوس گندم، صفات کیفی تخممرغ، عملکرد، مرغ تخمگذار، متابولیتهای خون
  • اثر اقدامات مدیریتی گاوداران بر بار میکروبی شیر / مورد مطالعه: گاوداری های صنعتی شیراز و مرودشت
    رها زارعی*، ابراهیم روغنی، غلامحسین زمانی، عزت الله کرمی صفحه 39
    تولید شیر، با بار میکروبی پایین، از دامداری آغاز می گردد و به اقدامات مدیریتی دامداران وابسته است، لذا هدف این تحقیق بررسی تاثیر اقدامات مدیریتی گاوداران بر بار میکروبی شیر بود. این پژوهش به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه گاوداران صنعتی شهرستان های شیراز و مرودشت بود که در سال 1390 مشغول به فعالیت گاوداری بوده و شیر تولیدی واحد گاوداری خود را به کارخانه شیر پاستوریزه پگاه فارس تحویل می داده اند. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان و کوهن محاسبه گردید که شامل 175 آزمودنی (واحد تولیدی) شد. در این پژوهش جهت جمع آوری اطلاعات مورد نظر از گاوداران، از پرسشنامه استفاده گردید و آمار بار میکروبی شیر هر واحد تولیدی نیز از نتایج آزمایشات شمارش بار میکروبی کارخانه شیر پاستوریزه پگاه فارس بدست آمد. نتایج مشخص کردکه میانگین بار میکروبی شیر تولیدکنندگان در وضعیت مناسبی قرار نداشتند. همچنین تعداد دفعات شستشو و رسوبگیری دستگاه شیردوش و سطح توسعه یافتگی فیزیکی گاوداری تاثیر منفی و معنی داری بر بار میکروبی شیر داشتند. همچنین میانگین بار میکروبی شیر در بین گروه های مختلف مقایسه شد و در هر قسمت با توجه به نتایج بدست آمده شده، پیشنهاداتی در راستای کاهش بار میکروبی شیر تولیدکنندگان ارائه گردید.
    کلیدواژگان: بار میکروبی شیر، اقدامات مدیریتی، گاوداران
  • لعیا شهری*، صادق علیجانی، حسین جانمحمدی، حسین دقیق کیا، پرویز بستانچی، اسکندر علیزاده صفحه 49
    برای برآورد فراسنجه های ژنتیکی و فنوتیپی صفات مربوط به کیفیت داخلی تخم مرغ از اطلاعات نسل چهاردهم مرغ های بومی آذربایجان غربی استفاده شد. برای این منظور، عملکرد 960 قطعه مرغ و کیفیت داخلی 2000 تخم مرغ مربوط به مرغ های بومی آذربایجان جمع آوری گردید. فراسنجه های ژنتیکی و فنوتیپی به وسیله ی مدل حیوانی تک و شش صفته از طریق روش حداکثر درست نمایی محدود شده (REML) و با استفاده از نرم افزار AIREMLF90 برآورد شدند. میانگین برای صفات واحد هاو، ارتفاع سفیده غلیظ، وزن سفیده، وزن زرده، عرض زرده و شاخص زرده به ترتیب 62/08%، 4/26 میلی متر، 33/29 گرم، 16/88گرم، 40/63 میلی متر و 35/91% محاسبه شد. وراثت پذیری در مدل تک صفتی برای صفات مذکور به ترتیب 0/38، 0/30، 0/38، 0/36، 0/27 و 0/22 و در مدل شش صفتی 0/71، 0/65، 0/71، 0/75، 0/62 و 0/56 برآورد شد. بالاترین همبستگی ژنتیکی بین واحد هاو و ارتفاع سفیده و برابر با 0/96 به دست آمد. براساس نتایج تحقیق حاضر، مقادیر وراثت پذیری برآورد شده از روش چند صفته به طورکلی بالاتر از روش تک صفتی می باشد که با توجه به همبستگی ژنتیکی بالا بین صفات، معتبر تر از روش تک صفتی است. بنابراین، با توجه به وراثت پذیری بالای به دست آمده برای صفت وزن سفیده از روش چند صفته، انتخاب برای صفت وزن سفیده منجر به بهبود واحد هاو و در نهایت کیفیت تخم مرغ های بومی آذربایجان می شود.
    کلیدواژگان: صفات کیفی داخلی تخم مرغ، فراسنجه های ژنتیکی و فنوتیپی، مرغ بومی آذربایجان
  • حسن عزیزآبادی*، سیدمحمدحسینی، همایون فرهنگ فر صفحه 57
    تعداد 160 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی، با 5 تیمار آزمایشی، 4 تکرار و 8 قطعه جوجه در هر تکرار از سن 7 تا 42 روزگی استفاده شدند. جیره ها بر پایه ذرت سویا تنظیم گردید. مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک در طول دوره آزمایش و بازده لاشه، وزن نسبی مربوط به صفات لاشه در پایان دوره آزمایش اندازه گیری شد. تیمارهای آزمایشی شامل: تیمار1- شاهد (جیره پایه)، تیمار2- آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین (150 گرم در تن)، تیمار3- مکمل تجاری اسیدهای آلی ارگاسید (0/3 درصد جیره)، تیمار4- پروبیوتیک پروتکسین (150 گرم در تن) و تیمار 5- پری بیوتیک مانان الیگوساکارید (2 کیلوگرم در تن) بود. جوجه های تغذیه شده با جیره حاوی مکمل اسیدهای آلی کمترین مصرف خوراک و بهترین ضریب تبدیل غذایی را درکل دوره نسبت به سایر تیمارها داشتند. جوجه های تغذیه شده با جیره حاوی پروبیوتیک بیشترین افزایش عددی وزن بدن را در 42-22 روزگی داشتند، اما تغذیه با جیره حاوی آنتی بیوتیک موجب افزایش غیر معنی دار وزن جوجه ها گردید. در سن 42 روزگی جوجه های تغذیه شده با تیمار شاهد بیشترین وزن بدن و جوجه های تغذیه شده با جیره حاوی مکمل اسیدهای آلی کمترین میزان عددی وزن بدن را نشان دادند. وزن نسبی قلب و بال در تیمار حاوی پری بیوتیک افزایش معنی داری نشان داد (P<0.05). نتایج پژوهش حاضر بیان می دارد که افزودن مکمل اسیدهای آلی، پروبیوتیک، پری بیوتیک و آنتی بیوتیک در سطوح مورد استفاده در این تحقیق عملکرد جوجه های گوشتی تحت تنش حرارتی را به طور معنی داری تحت تاثیر قرار نمی دهد. پیشنهاد می گردد از سطوح بالاتر این افزودنی ها در جیره به منظور بهبود شاخص های عملکردی در هنگام مواجهه با تنش حرارتی استفاده گردد.
    کلیدواژگان: مکمل اسیدهای آلی، پروبیوتیک، پری بیوتیک، آنتی بیوتیک، عملکرد، جوجه گوشتی
  • محمدصادق مددی، رزاق محمودی*، تارا پوررمضان، علی احسانی، کاظم یوسفی کلاریکلایی صفحه 65
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تغذیه روغن سویا و روغن حیوانی (پیه گوسفند) بر کیفیت لاشه و ترکیب اسید های چرب ماهیچه سینه جوجه های گوشتی سویه کاب بود. تعداد 225 جوجه خروس های یک روزه با میانگین وزنی 42/61 گرم در قالب طرح کاملا تصادفی به سه گروه مساوی تقسیم شدند (3 تیمار و 3 تکرار و 25 قطعه جوجه در هر تکرار) و در طول دوره پرورش یکی از سه جیره شاهد، روغن سویا و روغن حاصل از چربی پیه را دریافت نمودند. یافته ها نشان داد که میزان خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی در کل دوره پرورش بین گروه های آزمایشی اختلاف آماری معنی دار را نشان نداد. تفاوت میانگین وزنی در هفته های یک تا پنج بین سه گروه مورد مطالعه معنی دار بود (P<0.05) و اختلاف وزن کبد و قلب بین گروه های مختلف از لحاظ آماری معنی دار بود (P<0.05) بطوریکه در گروهی که روغن حاصل از چربی پیه مصرف کرده بودند وزن قلب و کبد بیشتر بود. تغذیه روغن سویا و روغن حاصل از چربی حیوانی می تواند پروفایل اسید چرب داخل ماهیچه ای بویژه اسید میرستیک، اولئیک، واکسینیک، آلفا لینولئیک را به طور معنی داری (P<0.05) تحت تاثیر قرار دهد، بطوریکه با مصرف روغن حیوانی میزان اسید میرستیک و واکسنیک افزایش ولی با مصرف روغن سویا مقدار این دو در بافت عضله سینه کاهش یافت. نتیجه آنکه مصرف منابع مرتبط با اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع تاثیر مستقیم بر پروفایل اسیدهای چرب داخل عضله سینه جوجه های گوشتی دارد.
    کلیدواژگان: اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع، جوجه گوشتی، کیفیت لاشه
  • مقاله کوتاه علمی
  • محسن باقری* صفحه 75
    در این تحقیق خصوصیات تولیدی، تولیدمثلی، مدیریتی و اقتصادی حاصل از رکوردگیری شش گله گوسفند لری بختیاری به ظرفیت 1228 راس میش مولد در طول یک چرخه تولید سالانه در سامانه عشایری برای شناسایی عملکرد صفات و تجزیه اقتصادی پرورش میش در عشایر استان چهارمحال و بختیاری مورد استفاده قرار گرفت. پس از ارزیابی اقتصادی، آزمون حساسیت درآمد نسبت به تغییرات میزان تولید و متغیرهای اقتصادی واحد پرورشی نیز بررسی شد. سهم هزینه های متغیر 56/86 درصد از کل هزینه ها برآورد گردید. هزینه های ثابت (43/14درصد) و کارگری (37 درصد) بیشترین سهم از هزینه ها را به خود اختصاص دادند. هزینه خوراک و حمل و نقل به ترتیب با 15/35 و 2/74 درصد از کل هزینه ها، در رتبه های بعدی قرار گرفتند. درآمد حاصل از فروش دام زنده 98/7 درصد از کل درآمدها را شامل شد و فروش پشم تنها 1/3 درصد از کل درآمدها را به خود اختصاص داد. سود به ازای هر راس میش مولد در سال برابر با 373319- ریال برآورد گردید. بازدهی اقتصادی به دست آمده (0/9) نشان داد که درآمد حاصل از پرورش میش در سامانه عشایری تنها 90 درصد از هزینه ها را پوشش می دهد. اگر درصد بره زایی به بالاتر از 150 درصد برسد، بازدهی اقتصادی از یک فراتر رفته و درآمدهای حاصله هزینه ها را پوشش داده و سود مثبت خواهد شد. همچنین اگر قیمت فروش هر کیلوگرم وزن زنده بره از 100000 ریال به 115000 ریال افزایش یابد آنگاه درآمدهای حاصل از پرورش گوسفند با هزینه های آن برابر می-شود. با توجه به شرایط اقتصادی کشور، باید از طریق بهبود فعالیت های مدیریتی و کاربرد روش های اصلاح نژادی، تعداد بره از شیرگرفته به ازای هر راس میش در سامانه پرورش گوسفند عشایری افزایش داده شود تا این حرفه بتواند بطور سودآوربه فعالیت خود ادامه دهد.
    کلیدواژگان: گوسفند، آنالیز اقتصادی، سود، عشایر، تولید
|
  • K. Amini, R. Mahmoudi*, A. Tajdar, M. Khayati Page 1
    Different additivessuch asantibiotics, enzymes, probiotics, prebiotics,synbiotics(peribiotics+probiotics), organicacidsand their derivativescanbeaddedtopoultry feed tostimulate growth,booster theimmune system, relieve foodshortagesanddisease prevention. Inrecentyears,the use of feedadditives with plant origin has increased inpoultry industry and that their benefit their effects on thepoultry performancehave been reported. Thisstudywas conductedina completely randomized design with treatments including cardamom seed extract in threelevels,synbioticandcontrol diet.The resultsindicated significant differencebetweentreatmentgroupsin terms ofaveragefeed intake,average weight gainandfeed conversion implyingthata positiveeffect of cardamomandsynbioticon thegrowth rate. Also changes incholesterol, triglycerides, HDL, LDL, H/Lratiowere observed. No changesinglucose levels, hemoglobinandhematocrit values were detected between treatment groups. Antibody titers againstinfectious bursal disease virus (IBDV) was significantly different betweenexperimental groups andcontrolgroup indicating a positive effect of cardamom seed extract and synbiotic on chicken’s immune system.
    Keywords: Growth promoters, Strengthening theimmune system, Synbiotic, Cardamom extract
  • Z. Tahami, S. M. Hosseini*, M. Bashtani Page 15
    This experiment was carried out to determine the effect of organic acid (OA) on some serum metabolites, plasma minerals and some tibia characteristics of Ross 308 broiler chicks. A total of 128 broiler chicks were used in a completely randomized design with four treatments, four replications and eight chicks per each replicate. The treatments were: T1: basal diet (no additives; BD). T2: BD + 0.1% OA, T3: BD + 0.2% OA and T4: BD + 0.3% OA. The results showed that serum concentrations of metabolites including urea, cholesterol, total protein, albumin, globulin and also plasma minerals, including calcium, phosphorus, magnesium and iron at 21 and 42 days of age were not significantly affected by organic acid. Blood triglyceride concentration at 42 days of age significantly affected by treatments so that treatment containing 0.2% organic acid had the highest levels of blood triglyceride and control and treatment containing 0.3% organic acid had lower blood triglyceride level and this difference was statistically significant (P<0.05). Calcium, phosphorus and magnesiumpercentage of tibia of broilers were not significantlyaffected by dietary treatments. Percentage of ash, relative weight, relative length, internal diameter and thickness of the tibia in broiler chickens were not significantly affected by dietary treatments. The results obtained from this experiment indicated that use of organic acid was not able to influence blood parameters and tibia characteristics of broiler chickens.
    Keywords: Organic acids, Broiler chick, Tibia, Blood parameters
  • B. Hosseinifard, A. Nobakht* Page 25
    This experiment was undertaken to evaluate the effects of wheat bran, enzyme and probiotic on performance, egg traits, biochemical parameters and blood cells of commercial laying hens. A total of 384 Hi-line (W36) laying hens was used in a completely randomized design with factorial arrangement (2*2*2) with two levels of wheat bran (0 and 10%), two levels of combo multi-enzyme (0 and 0.05%) and two levels of probiotic protexin (0 and 0.005%).There were eight treatments, four replicates and 12 birds per replicate for a period of 12 weeks (65-76 weeks). Using 10% wheat bran in diets improved the egg weight, egg production percentage, egg mass, feed conversion ratio and egg yolk color index (P<0.05).This treatment had no any significant effects on the amounts of feed intake, blood biochemical parameters and blood cells. Using enzyme decreased the amount of egg weight but with no significant effects on egg traits and blood metabolites. Using probiotic in the diet improved the performance and egg color index, but it had no significant effects on blood metabolites. Two way interactions between wheat bran and enzyme, between wheat bran and probiotic, between enzyme and probiotic, and three way interaction between wheat bran and enzyme and probiotic had significant effects on performance and egg traits but blood metabolites was not significantly changed. It could be generally concluded that, using 10% wheat bran with 0.05% of Combo multi-enzyme and 0.005% of probiotic (protexin) could improve the performance and egg traits without having effects on blood metabolites.
    Keywords: Wheat bran, Egg quality traits, Performance, Laying hens, Blood metabolites
  • Assessment of the impact of dairy farm management practices on milk bacterial count / Case study: industrial dairy herds of Shiraz and Marvdasht
    R. Zareie*, E. Rowghani, G.H. Zamani, E. Karami Page 39
    Production of milk with a low bacterial count starts at the level of dairy farm and depends on management practices applied by dairy farmers. The main aim of this research was to study the effect of dairy farmer's management practices on reduction of milk bacterial count. A survey method was used. The population under consideration comprises of all industrial dairy farmers in Shiraz and Marvdasht districts who were delivering their milk to Pegah- e- Fars dairy processing factory. Based upon Morgan table, sample size was determined and it was set to be 175 subjects. A questionnaire was utilised for collecting required information of dairy farmers. Total bacterial count of each dairy farm was obtained by the results of total bacterial count test of Pegah- e- Fars dairy processing factory. The results revealed that total count of the samples was not at an appropriate level. Cleaning of milking machine as well as level of physical development of the dairy farms had negative effects and significant relationship with total bacterial count of milk. Mean total bacterial count of milk were compared between different groups and based on the results, some recommendations were suggested for reduction total milk bacterial count.
    Keywords: Milk bacterial count, Management practices, Dairy farmers
  • L. Shahri*, S. Alijani, H. Jonmohammadi, H. Daghighkia, P. Bostanchi, S. Alizadeh Page 49
    The records obtained from fourteenth generation of Azarbaijan's native chickens were used to estimate the genetic and phenotypic parameters for internal quality characteristics of eggs. Performance of 960 chickens and internal quality of 2000 eggs were collected. Genetic and phenotypic parameters were estimated by a set of single-trait and multiple-trait animal models by restricted maximum likelihood (REML) using AIREMLF90 software. Means for traits of Haugh unit, albumen height, albumen weight, yolk weight, yolk width and yolk index were 62.08%, 4.26 mm, 33.29 g, 16.88 g, 40.63 mm and 35.91%, respectively. Heritabilities for the traits were 0.38, 0.3, 0.38, 0.36, 0.27 and 0.22 (by single-trait model) and 0.71, 0.65, 0.71, 0.75, 0.62 and 0.56 (by multiple-trait model). The highest genetic correlation was found between Haugh unit and albumen weight (0.96). Generally, heritabilities estimated by multiple-trait animal model were higher than that of obtained by single trait model and that based on high genetic correlations between traits, the lattermodel is more valid than the former model. Regarding the high value of heritability for albumen weight obtained by multiple-trait model, selection for this trait could result in improving Haugh unit and,as a consequence, quality of Azarbaijan’s native chicken eggs.
    Keywords: Internal egg quality traits, Phenotypic, genetic parameters, Azerbaijan's nativechicken
  • H. Azizabadi*, S. M. Hosseini, H. Farhangfar Page 57
    A total of 160 Ross 308 male broilers were used in a randomized complete design, with five treatments and four replicates for each treatment (eight chicksper pen),from 7 to 42 days of age. Feed intake (FI), body weight (BW), weight gain (WG) and feed conversion ratio (FCR) were measured during the experiment and carcass yield, relative weight of internal organs were measured at the end of the experiment. A corn-soybean-based diet was used as the basal diet (control, treatment 1). The basal diet was supplemented with an antibiotic growth promoter (Oxytetracycline, 150 g/ton, treatment 2), commercial organic acid (Orgacid, 0.3%, treatment 3), probiotic (Protoxin, 150 g/ton, treatment 4) and prebiotic (Mannanoligosaccharides, 2 kg/ton, treatment 5). Chickens fed with diets containing organic acids had the lowest FI, as well as the best FCR as comparedto other treatments. Numerically, chickens fed with diets containing probiotics had the highest WG during the period of 22 to 42 daysof age, but inclusion of antibiotics caused a non-significant increase in WG. On age 42d, chicks fed with basal diet had the highest BW. However, the lowest BW was relevant to the diet containing organic acids. The relative weight of heart and wing showed significant (P<0.05) increase in the treatment containing prebiotic.Higher levels of the additives are suggested to be utilised for improving performance of the broilers reared under heat stress.
    Keywords: Organic acid supplement, Probiotic, Prebiotic, Antibiotic, Performance, Broiler
  • M.S. Madadi, R. Mahmoudi*, T. Pour Ramzan, A. Ehsani, K. Youssefi Kelarikolaei Page 65
    This study examined the effects of saturated and unsaturated fatty acids sources on meat quality (breast muscle fatty acid profile) and performance of broiler chickens. The experiment was carried out based on a completely randomized design with 225 chickens including three treatments and three replications for each treatment. The treatments were 1- diet with no oil 2- diet with soybean oil and 3- diet with sheep fat-tail oil. There were no significant differences among the treatment in terms of feed intake and feed conversion ratio for the whole period of the experiment. During weeks 3-5 there were significant (P<0.05) differences among the treatments for the body weight. Heart and liver weight were significantly (P<0.05) different among the treatment such that the broilers fed with treatment three had greater weight of heart and liver. Feeding soybean oil and sheep fat-tail oil could significantly (P<0.05) affect profile of fatty acids (myristic acid, oleic acid, vaccenic acid and alphalinoleic acid) found within muscle. Myristic and vaccenic acids content of breast muscle increased in the broilers fed with treatment three while they decreased as the treatment two was applied. It could be therefore concluded that using saturated and unsaturated sources may influence fatty acids profile of breast muscle in broilers.
    Keywords: Saturated, unsaturated fatty acids, Broiler chicken, Carcass quality
  • M. Bagheri* Page 75
    In this study, production, reproduction, management and economic characteristics were measured from the records collected on six flocks (with 1,228 head of breeding ewes) during an annual cycle of production in nomadic system to determine traits performance as well as economic analysis of ewe rearing by the nomads of Chaharmahal and Bakhtiari province.Sensitivity of revenues to changes in production levels and economic variables were analysed. Variable expenses represented about 56.86 % of total costs. Fixed (43.14 %) and labour expenses (37 %) had the highest percentage of total costs, respectively. Feed and transporting costs accounted for 15.35 and 2.74 % of total costs were at the next important costs. Revenue from selling live animals accounted for about 98.7 % while fleece weight selling was only 1.3 % of the total revenues. Profit per ewe per year was estimated to be -373,319 Rials. Economic efficiency of the system (0.9) indicated thatthe revenue from the ewe rearing in nomadic system only covered 90 % of the rearing costs. If lambing rate achieves more than 150 % then economic efficiency will become more than 1 and as a consequence revenues willcoverthe costs of the system and profit isexpected to become positive. If price per kilogram lamb live weight increases from 100,000 to 115,000 Rials then production revenues will become equal to its costs. With respect to economic conditions of the country, number of weaned lambs per ewe in nomadic system is needed to be increased through management and breeding improvement if the job is profitably expected to go on.
    Keywords: Sheep, Economical analysis, Profit, nomad, Production