فهرست مطالب

جامعه پژوهی فرهنگی - سال چهارم شماره 4 (زمستان 1392)

فصلنامه جامعه پژوهی فرهنگی
سال چهارم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آرمان احمدی، پویان احیایی صفحات 1-27
    شکاف نسلی، اگر چه امروزه بیشتر نمایان است، پدیده ای کهن و جزئی از زندگی بشر بوده است. از زمانی که انسان ها در تعاملات خود شیوه های گوناگونی اتخاذ کردند و ارتباطات اجتماعی به صورت گسترده ای برقرار شد، تفاوت در درونی کردن ارزش ها و هنجارها موجب جامعه پذیری ناهمسان شد و شکاف نسلی پدید آمد. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان شکاف نسلی بین دانش آموزان دوره متوسطه شهرستان سراب و عوامل موثر در آن با روش پیمایشی انجام گرفته است. در این پژوهش به کمک فرمول نمونه گیری کوکران 300 نفر از دانش آموزان به شیوه نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. اعتبار محتوایی پرسش نامه را 5 نفر از اساتید بررسی کردند و روایی مورد نیاز هم با روش آلفای کرونباخ محاسبه شد. ضریب روایی برای شکاف نسلی برابر 83/0 است که نشان دهنده روایی بالای پرسش نامه است. در ضمن، از آزمون های T-test، F، هم بستگی پیرسون، و تحلیل رگرسیونی برای تجزیه و تحلیل داده ها هم استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که رابطه معناداری بین متغیرهای دین داری، سرمایه فرهنگی، میزان استفاده از وسایل ارتباط جمعی، سرمایه اقتصادی، میزان تحصیلات پدران، و سن با شکاف نسلی وجود دارد، ولی جنسیت با شکاف نسلی رابطه معناداری را از خود نشان نداد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیره تحقیق نشان داد حدود 21 درصد از تغییرات متغیر وابسته را متغیرهای مستقل پژوهش تبیین کرده اند.
    کلیدواژگان: شکاف نسلی، سرمایه اقتصادی، سرمایه فرهنگی، دین داری، وسایل ارتباط جمعی
  • محمدسعید ذکایی، محمد فتحی نیا صفحات 29-54
    این مقاله روایت پربیننده ترین سریال های ایرانی را، با محوریت مسائل جوانان در فاصله سال های 1383 تا 1393 و روابط بین نسلی (روابط جوانان و افراد بزرگ سال با تاکید بر والدین)، با بهره گیری از عناصر مدل لابوف بررسی می کند. یافته های این بررسی حاکی از آن است که سه الگوی توافق نسلی، تغییر نسلی (تفاوت، تزاحم، و تعامل هم زمان)، و شکاف یا گسست نسلی به صورت پنهان یا آشکار در سریال های مورد بررسی بازنمایی شده است. در این میان، تنها الگویی که در آن هم نگرش و رفتار جوانان و هم نگرش و رفتار افراد بزرگ سال در همه موارد خوب نمایی شده الگوی توافق نسلی است. علاوه بر این، در سایر الگوها نیز رفتارهای حاکی از احترام جوانان به افراد بزرگ سال (به رغم تفاوت ارزش های بنیادین) و رفتارهای حاکی از خیرخواهی بزرگ سالان برای جوانان، که به شیوه ای مناسب بروز یافته اند، خوب نمایی شده است. در موارد بدنمایی شده نیز مسئله به اشتباهات فردی جوانان یا افراد بزرگ سال نسبت داده شده که با نصیحت یا کمک فرد بزرگی فیصله یافته و در غیر این صورت عواقب وخیمی داشته است. چنین رویکردی به روابط نسلی حاکی از آن است که صدا و سیما اهمیت این مسئله اجتماعی را تا سطح مسئله ای فردی کاهش داده است. به نظر می رسد که این نحوه عمل در سریال های تلویزیونی تا حدی متاثر از سیاست های صدا و سیما در حوزه روابط بین نسلی باشد. سیاست هایی که با تاکید بر ممنوعیت «دسته بندی یا رودررو قراردادن نسل ها» و نیز «نمایش دعوا، مشاجرات، و اختلافات حاد خانوادگی (حتی در قالب طنز)» در سریال های تلویزیونی، بیشتر مایل به مسکوت گذاشتن این مسئله است تا پرداختن به ابعاد مختلف آن به عنوان یک مسئله اجتماعی است.
    کلیدواژگان: جوانان، روابط بین نسلی، سریال های تلویزیونی، تحلیل روایت
  • سیدابوتراب سیاهپوش صفحات 55-77
    «تداوم و عدم تداوم» سنت های علمی قرون میانه، و تاثیر آن ها در پیدایش و ظهور رنسانس علمی، مسئله ای نسبتا پیچیده است و به موضوع مناقشه ای جدی و دامنه دار بین دانشمندان و صاحب نظران برجسته تاریخ علم در اوایل قرن بیستم بدل شده است. این مسئله از آن جا ناشی شد که برخی دانشمندان غربی به این باور رسیدند که آغاز و پیدایش رنسانس علمی صرفا مدیون علم کلاسیک، زنجیره ای از کشفیات جدید و تحولات فکری، و دگرگونی در مفاهیم بنیادین است؛ از سوی دیگر بر این امر تاکید ورزیدند که نیرو و توان انقلاب علمی صرفا از تصور جدیدی از طبیعت یا تصور جدیدی از روش خاص پژوهیدن در اسرار طبیعت برگرفته شده است. بر اساس این نظریه، مقوله ای به نام علم قرون میانه به طور اخص سنت های علمی اسلامی و استمرار و تداوم آن ها و همچنین نقش و تاثیرشان در پیدایش و شکل گیری رنسانس علمی بی معنی است. حال این سوال مطرح می شود که «جایگاه علمی قرون میانه در عالم علم از چه قرار بوده است؟» یا «در دورانی نسبتا طولانی از قرون میانه، که علم کلاسیک در غرب مسیحی در حال انحطاط به سر می برد، این سنت علمی در کجا و در چه نقطه ای از جهان، به جز پهنه وسیعی از حوزه تمدن اسلامی، پرورش یافت و بالید و سرانجام، با «استمرار و تداوم»، به صورت «انباشتی علمی» به غرب مسیحی انتقال یافت؟» مگر در آن جا (غرب مسیحی) نبود که دانشمندان غربی با «استادی یافتن» بر انبوهی از آثار و منابع علمی اسلامی و یونانی، و نقد و سنجش عالمانه و تحلیلی روش مندانه، حیات فکری و عقلانی آن سرزمین را از اساس تغییر دادند؟ بنابراین، علم کلاسیک و کشفیات و تحولات دوران نوزایی همه آن چیزی نیست که اسباب رنسانس علمی را فراهم کرد؛ از این رو، تداوم علمی قرون میانه و به خصوص سنت های علمی اسلامی، به منزله بخش مهمی از مبانی رنسانس علمی، از جایگاه خاصی در این زمینه برخوردار است. تلاش این مقاله بر این است تا به برخی از عناصر سنت های علمی اسلامی و تداوم و تاثیر آن ها به منزله دست مایه آغاز رنسانس علمی بپردازد.
    کلیدواژگان: علوم اسلامی، قرون میانه، تداوم و عدم تداوم علمی، تاثیر و نفوذ علوم، غرب لاتینی، و رنسانس علمی
  • اکبر علیوردی نیا، سیمین ستاره صفحات 79-103
    هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش خانواده، مدرسه، و همالان در بزهکاری دانش آموزان شهر مشهد بوده است. روش تحقیق پیمایشی و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه است. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل دانش آموزان دبیرستانی سال سوم دبیرستان های ناحیه 5 شهر مشهد در سال تحصیلی 1391 -1392 بوده است که درمجموع 400 نفر از آنان با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شده اند. چهارچوب نظری تحقیق نیز مبتنی بر سه نظریه پیوند اجتماعی، یادگیری اجتماعی، و برچسب زنی است. بر اساس یافته های پژوهش، متغیر باور در میان دانش آموزان پسر بیشترین قدرت تبیین کنندگی بزهکاری را داشته است. در صورتی که در میان دانش آموزان دختر، پیوند افتراقی بیشترین قدرت تبیین کنندگی بزهکاری را داراست. این یافته ها همچنین نشان می دهد که متغیر باور مهم ترین متغیری است که به طور معناداری قادر به تبیین و پیش بینی تغییرات بعد تخریب اموال، سرقت، تخلفات منزلتی، و مصرف مواد است. در مورد بعد خشونت نیز، متغیر پیوند افتراقی نسبت به سایر متغیرها از قدرت پیش بینی بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: بزهکاری دانش آموزان، خانواده، گروه همالان، مدرسه
  • سجاد فرجی، عبدالله گیویان، نعمت الله فاضلی صفحات 105-138
    این مقاله با هدف ترسیم کیفیت بازنمایی زندگی روزمره جوانان در تلویزیون ایران، از طریق بررسی بازنمایی زندگی روزمره جوانان در سریال فاصله ها و با بهره گیری از نظریات بازنمایی و انتقادی زندگی روزمره، انجام شده است. نتایج نشان می دهد که در سریال فاصله ها، بر اساس فن کلیشه سازی، برخوردی گزینشی و متعصبانه با زندگی روزمره جوانان صورت گرفته است و، ضمن گروه بندی جوانان به سنتی و مدرن، مرز میان «ما» و «آن ها» مشخص شده است.
    دیدگاه مسلط سریال پرکردن فاصله ارزشی بین جوانان با هم نسلان خود و پدران آرمان گراست. سریال، با تبلیغ فرهنگی علیه جوانان، آن ها را در موضع ضعف قرار می دهد و قصد سازمان دهی زندگی روزمره آنان را دارد. از سوی دیگر شاهد هستیم که، تحت تاثیر سیستم بر زیست جهان، کنش ارتباطی کنش گران جوان زندگی روزمره با هم نسلان خود و نهادهای اجتماعی دچار اختلال گشته است؛ جالب آن که هر کدام از نهادهای اجتماعی به شیوه ای مشابه با مسائل زندگی روزمره جوانان برخورد می کنند.
    کلیدواژگان: بازنمایی، نشانه شناسی، زندگی روزمره جوانان، جوانان مدرن، جوانان سنتی، سیستم زیست جهان
  • وحید قاسمی، صمد عدلی پور* صفحات 139-163

    اگر چه پیشرفت های شگرف فناوری اطلاعات و ارتباطات و مظاهر عینی آن، در قالب ابزارها و شیوه های نوین ارتباطی، تحول عمیقی در سطوح مختلف زندگی اجتماعی و فعالیت های روزمره افراد ایجاد کرده است و به کارگیری دستاوردهای حاصل از این فناور ی ها در جوامع امروز امری اجتناب ناپذیر است، اما آشنایی و علاقه مندی آحاد و اقشار مختلف جامعه به این پدیده های نوین و به تبع آن رواج استفاده از آن ها در میان گروه های جامعه به علل مختلف یکسان نخواهد بود و درنتیجه مسئله شکاف دیجیتالی به وجود خواهد آمد. هدف این پژوهش بررسی ابعاد مختلف شکاف دیجیتالی و عوامل موثر در آن در بین دانشجویان دانشگاه اصفهان است.
    پژوهش حاضر به صورت پیمایشی و با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته صورت گرفته است. نمونه آماری این پژوهش 374 نفر است که با روش نمونه گیری سهمیه ای و استفاده از فرمول کوکران برای 14507 دانشجوی دانشگاه اصفهان به دست آمد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که جنس و درآمد از عوامل تاثیرگذار در شکاف دیجیتالی در بین دانشجویان به حساب نمی آیند. افزایش میزان استفاده از کامپیوتر و اینترنت به کاهش شکاف دیجیتالی منجر می شود. این موضوع درباره مشارکت آنلاین نیز صادق است. در واقع، هرچه میزان مشارکت آنلاین افراد از طریق شبکه های اجتماعی مجازی، ایمیل، چت، و وبلاگ بیشتر می شود؛ شکاف دیجیتالی کاهش پیدا می کند. همچنین یافته های پژوهش حاکی از تاثیر اضطراب ناشی از استفاده از کامپیوتر در افزایش شکاف دیجیتالی است. علاوه بر این، میزان اضطراب ناشی از کار با کامپیوتر در بین زنان بیشتر از مردان است

    کلیدواژگان: شکاف دیجیتالی، مشارکت آنلاین، دسترسی فیزیکی، دسترسی انگیزشی، دسترسی مهارتی
  • فرشته میرخشتی صفحات 165-184
    مقاله حاضر به بررسی حریم خصوصی بین همسران ایرانی اختصاص دارد. با توجه به این که موضوع حریم خصوصی در میان زوجین در ایران تاحدی ناشناخته مانده و نظرهای ابرازشده در این مورد به صراحت بیان نشده است، لذا تحقیق در این باره ضروری به نظر می رسد. به ویژه آن که این تحقیق بر آن است تا تاثیر حریم خصوصی در رابطه همسران را مشخص کند. تحقیق حاضر پیرامون جایگاه و کارکرد های حریم خصوصی شکل گرفته است. چهارچوب نظری بر مبنای نظریه تعامل گرایی، به عنوان گرایشی نظری در جامعه شناسی، مبتنی شده است و بر کنش و واکنش میان افراد و گروه ها تاکید دارد. در این پژوهش، از روش تحقیق کیفی (نظریه مبنایی) استفاده شده و روش گردآوری اطلاعات بر اساس مصاحبه عمیق و مشاهده (50 مورد) بوده است. یافته ها حاکی از آن است که همه افراد حریم دارند. گستره این حریم وسیع است و تلفن همراه، میزکار، مسائل مالی، خانواده، گذشته، ارزش ها، باورها، خاطرات فرد، و... را دربر می گیرد. حریم امری نسبی است. حریم ریشه در باورهای فرد دارد. مهم تر این که حریم خصوصی عرصه تعاملات و تعارضات بین همسران است و چگونگی آن به دو عامل بستگی دارد: میزان نفوذ پذیری و یا نفوذناپذیری حریم خصوصی که پیامد نهایی آن به یکی از دو الگوی ابراز صمیمیت، اعتماد، و امنیت از یک سو و عدم صمیمیت، بی اعتمادی، و احساس ناامنی از سوی دیگر در رابطه می انجامد. در این صورت است که رابطه ها به سمت آرامش و تداوم یا تشنج و تخریب پیش خواهند رفت.
    کلیدواژگان: حریم خصوصی، رابطه بین همسران، تعاملات، تعارضات، صمیمیت، اعتماد بین همسران
|
  • Arman Ahmadi, Pouyan Ehyayi Pages 1-27
    Although generation gap is more visible today، it is very old phenomenon and has been a part of human life. Since the time that humans adopted various ways in their interactions، and social relationships were widely established، differences in internalization of values and norms، caused non-identical socialization، and consequently the generation gap emerged. This study has been done aiming evaluating the generation gap among high school students of Sarab town and its influencing factors. With the aid of Cogran sampling formula، 300 students were selected by multistage cluster sampling method. Content validity of the questionnaire was evaluated by five university lecturers of the faculty and the required reliability was calculated with Cronbach’s alpha. The coefficient of the validity for the generation gap is equal to 83/0، which indicates the high validity of the questionnaire. Test، T-test، F، Pearson correlation and regression analysis has been used to analyze the data. The results of the study showed a significant relationship between the religious، cultural، media، economic capital variables، parents'' educational level، age factor، and generation gap. However، the gender variable did not show statistically significant relationship with the generation gap. The results of multiple regression analysis showed that about 21% of the variability is defined by the independent variables of the stu
    Keywords: generation gap, economic capital, cultural capital, religion, mass media
  • Mohammad Saeed Zokaei, Mohammad Fathinia Pages 29-54
    Using elements of Labov model، this research devotes to analyze intergenerational relationships (i. e. relations between young people and adults with an emphasis on parents) in Iranian TV popular Series which are focused on youth issues as their core theme. Our findings show that three general patterns are represented through these TV Series which are included generational agreements، generational changes (include differences، disturbances and interactions) and hidden or obvious generational gaps. Meanwhile the only one which positively represented attitudes and behaviors of both adults and young people is the generational agreement pattern. Also in other patterns there are some common obvious behaviors such as respectful behaviors of young people toward adults (in spite of their differences in fundamental values) and behaviors indicating good will of adults toward young people are presented as valuable actions. But criticized behaviors just known as the results of individual mistakes of both groups which either would be corrected by advices and helps of adults or would have some bad results. Such an approach toward the intergenerational relationships show that this social important issue has been reduced to the level of an individual issue by Iranian state TV (IRIB) and it seems affected by some general policies dominated in this media organization in representing intergenerational relationships. Such policies emphasize some serious limitations in “categorizing or polarizing members of different generations” and prevention of showing “family fights، contentions and severe conflicts” (even in comedy genre).
    Keywords: young people, intergenerational relationships, TV popular Series, narration analysis
  • Abootorab Siahpoosh Pages 55-77
    A relatively complex issue titled continuity and discontinuity of scientific traditions of middle ages and their influence in the rise of the scientific Renaissance، has been a broad subject for serious dispute among scholars and leading experts of the history of science in the early twentieth century. The problem is that some west scientists believed that the scientific renaissance owes its beginning and birth only to classical science and a chain of modern discoveries and intellectual development and changes in the basic concepts. On the other hand، it emphasized that scientific revolution takes its force and power only from a new concept of nature or new concept of research special method on the secrets of nature. According to this theory ‘the science of the middle Ages’ and in particular ‘the Islamic scientific traditions and continuity and discontinuity and also its role in and impact on the formation of a scientific renaissance’ are absurd. Now the question is that what was scientific place of the middle Ages in the science? Or، in the relatively long period of the middle Ages، that the classical science in the Christian west is in decline، where and at what point of the world، except vast areas of Islamic civilization، this scientific tradition was growing، and finally transferred as the cumulative knowledge to the Christian west? Weren’t western scientists in the Christian west who mastered all the piles of Islamic and Greek scientific works and recourses through scientific and analytical criticism and assessment، and have changed intellectual life of the land? So، the classical science and discoveries and developments of the Renaissance are not the only causes of the scientific renaissance; the scientific continuation of the middle Ages and specially Islamic scientific traditions as an important parts of the fundamentals of scientific renaissance has a special place in this area. I have tried to refer to some elements of Islamic scientific traditions and their continuity in and influence on scientific renaissance
    Keywords: Islamic Sciences, the Middle Ages, Continuity, Discontinuity, Influence, Impact of Sciences, Latin West, Scientific Renaissance
  • Akbar Aliverdinia, Simin Setareh Pages 79-103
    The main purpose of this research was to study the role of family، school and in delinquency of students in Mashhad city. Hirschi''s social bonding theory، Akers’ social learning theory and labeling theory build the theoretical framework of the study. Through this framework، hypotheses and research questions were formulated. The sample size consisted of 400 high schools students in District 5 of Mashhad city، in the academic year 1391-1392، which are selected using a multi-stage stratified random sampling proportional to size. The most important variable which significantly can explain and predict the changes for the destruction of property، state offences، theft، and substance abuse، is the variable of belief. Also the differential association has more power to predict violence than other variables
    Keywords: Student's delinquency, Family, Peer group, School
  • Sajad Faraji, Abdullah Guivian, Nematollah Fazeli Pages 105-138
    The present research has been done aiming portray the quality of the representation of youth everyday life in the Iranian TV. The research investigates the representation of youth everyday life in a TV serial titled ‘The Faseleha’ using representation & critical theories. The results show that the serial، based on stereotype technique، encounters youth everyday life through a selective and biased approach، and while classifies youth into traditional and modern groups، the boundary between ‘Us ’ and ‘Them’ is specified. The main and dominant purpose of the serial is to fill the value-based gap between modern and traditional youths، and their idealist fathers. The serial using cultural propagation against youth puts them in a weak position and tends to organize their everyday life. On the other hand، we see that under the dominance of the system over the life-world، the communicative action of the youth actors of everyday life، including traditional and modern youths، with others of their same generation and with social institutions are disturbed. It is interesting to note that each of the social institutions encounters to youth everyday life issues in a similar away.
    Keywords: Representation, Everyday life, Youth Everyday life, System, Life world, semiotics
  • Vahid Ghasemi, Samad Adlipour Pages 139-163

    Although tremendous progress of ICT and its concrete manifestations in the form of new communication tools and practices، has generated profound changes in social life and daily activity of social members، and applying technological achievements in today''s society is inevitable; but familiarity of all different social classes to these new phenomena and their favorites and consequently the prevalence of its use among the community groups has not been the same for various reasons. These differences will bring about the digital division problem. This research was conducted using questionnaires. The sample of this research، using Cochran formula، was 374 patients of 14،507 university students. Based on the results of the research، gender and income aren’t the influencing factors on digital division. Increasing use of computers and Internet has caused the gap to be decreased. This is also true in the case of online participation. In fact، more online people participation through virtual social networks، email، chat، blogs، and so on، causes more digital divide diminishing. The findings show that the computer anxiety increases the digital divide. In addition، the rate of computer anxiety among women is more than men

    Keywords: Digital divide, online participation, physical access, access, motivation
  • Fereshte Mirkheshti Pages 165-184
    The present article investigates the privacy among Iranian spouses. Regarding the fact that privacy among spouses is a relatively unknown subject in Iran، and particularity since the problems that lead to conflict among spouses stem from interferences in the affairs of one another، researches which focus on privacy of spouses are necessary in our academic sphere. So the aim of the present research is to find out the boundaries of the privacy among spouses and the elements and contents of the privacy. The findings show that the privacy includes wide range of subjects and matters، and also is relative in general. Also it is found that privacy is the field of interactions and negotiations for some rights and privileges. The outcome depends of two factors: the degree of penetrability (how easy or hard it is to penetrate it); and the degree of intimacy and trust among spouses. They determine whether the relationship moves in the direction of satisfaction or dissatisfaction in the married life. If trust and intimacy between them prevail، the privacy circle is penetrable and a sense of security and satisfaction comes through; and if distrust along prevails and privacy becomes impenetrable، and consequently the feeling of insecurity and dissatisfaction comes through. The former will lead to tranquility and peace among them and the latter to turmoil and unrest
    Keywords: privacy in the family, spouse relationship, interaction in the family intimacy, trust, feeling of secure in the family