فهرست مطالب

فنآوری زیستی در کشاورزی - سال سیزدهم شماره 1 (تابستان 1393)

مجله فنآوری زیستی در کشاورزی
سال سیزدهم شماره 1 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • کیومرث میره کی، محمد عبداللهی، مصطفی محقق دولت آبادی، نجمه غزلباش صفحات 1-7
    نماتدهای ریشه گرهی، جنسMeloidogyne، از عوامل محدودکننده کشت محصولات صیفی، ازجمله گوجه فرنگی و خیار هستند. مبارزه با نماتدهای ریشه گرهی، مستلزم شناسایی دقیق آن ها است. به منظور شناسایی گونه شایع نماتد ریشه گرهی در ناحیه سردسیری استان کهگیلویه و بویراحمد (شهرستان های بویراحمد و دنا)، پس از جداسازی و خالص سازی نماتد و تکثیر آن بر روی رقم حساس گوجه فرنگی، براساس صفات ظاهری لارو سن دوم و نقوش انتهای بدن نماتد ماده بالغ، جدایه ها تشخیص داده شدند. به منظور تشخیص مولکولی، با استفاده از کیت، DNA ژنومی از مخلوط کیسه تخم و لارو سن دوم استخراج و با کمک سه جفت آغازگر اختصاصی inc، arو jav انتخاب شده براساس تعیین توالی نواحی به دست آمده از نشانگر RAPD تکثیر شدند. در هر 10 جمعیت مورد بررسی یک قطعه 670 جفت بازی توسط جفت آغازگر javf/javr تکثیر گردید ولی توسط آغازگرهای inc و ar که به ترتیب آغازگرهای اختصاصیM. incognita و M. arenaria می باشند، هیچ قطعه ای حاصل نشد. براساس مطالعات مولکولی و مشخصات ظاهری، گونه شایع ناحیه سردسیری استان، M. javanica تعیین گردید.
    کلیدواژگان: نماتد مولد غده، مورفولوژیک، مورفومتریک، نشانگر مولکولی
  • امید استاد شریف، قاسمعلی گروسی، رحیم حداد، اسماعیل نظامی صفحات 9-18
    پایه رویشی سنت جولین A به عنوان یکی از پایه های رویشی مهم نیمه پاکوتاه با سازگاری خوب با بیشتر ارقام میوه های هسته دار (به ویژه با آلو) به شمار می آید. در این پژوهش اثر 5 نوع محیط کشت MS)، WPM، TK، GNH و mGNH)، اثر متقابل تنظیم کننده های رشدی (BAPدر غلظت های 25/0، 5/0 و 1 میلی گرم بر لیتر وIBA در غلظت های 0/0، 05/0، 1/0 و 2/0 میلی گرم در لیتر)، و همچنین اثر منبع کربوهیدرات (گلوکز و ساکارز) هر کدام به طور جداگانه در غلظت های صفر، 10، 20 و 30 گرم در لیتر روی میزان نوساقه زایی پایه رویشی یاد شده مورد مطالعه قرار گرفت. برای تحریک ریشه زایی تاثیر دو روش مختلف کاربرد IBA و NAA (پیش تیمار تدریجی و پالسینگ) نیز به طور مستقل مطالعه گردید. نتایج نشان داد که بیشترین تعداد نوساقه سالم (125/2 در هر ریز نمونه) در محیط کشت MS به همراه 5/0 میلی گرم در لیتر BAP و 1/0 میلی گرم در لیتر IBA به دست آمد که اختلاف معنی داری در سطح 05/0 =α با سایر تیمارهای به کار برده شده داشت. هرچند نتایج بیانگر اثرات متقابل معنی دار ساکارز و گلوکز در سطح 01/0=α برای هر دو صفت تعداد و طول نوساقه بود ولی بیشترین تعداد نوساقه سالم (66/2) با کیفیت رشد مناسب در محیط کشت MS حاوی ترکیبی از دو قند هر یک 20 گرم بر لیتر و بلندترین نوساقه ها با میانگین طول 5/8 میلی متر در محیط کشت MSحاوی 30 گرم در لیتر ساکارز مشاهده شدند که در سطح 05/0=α اختلاف معنی داری با سایر تیمارها داشتند. نتایج به دست آمده از مرحله تحریک ریشه زایی بیانگر کارآیی بالای روش پالسینگ (با 28/77 درصد ریشه زایی و 82/1 ریشه در هر ساقه) نسبت به روش معمولی و برتری NAA نسبت به IBA در افزایش راندمان ریشه زایی بود. گیاهچه های ریشه دار شده با 60% موفقیت پس از سازگاری در مخلوط پیت ماس و پرلیت در اتاقک رشد به گلخانه منتقل شدند.
    کلیدواژگان: پایه رویشی سنت جولین، آلو، پرآوری، کربوهیدرات، پالسینگ
  • الهام صبوری رباط، محمود سلوکی، مسیح فروتن صفحات 19-25
    ارزیابی تنوع ژنتیکی یک ابزار مفید و کارآمد جهت استفاده مفید از ژرم پلاسم می باشد که به این منظور، در این تحقیق 30 ژنوتیپ مختلف گندم دوروم به کمک 3 جفت آغازگر اختصاصیبرای مکان ژنی(GLU-B1)مطالعه و بررسی گردید. در مجموع 9 آلل در لوکوس GLU-B1 یافت شد. بیشترین فراوانی مربوط به آللb (BY8) بود. میزان تنوع ژنتیکی برای هر آغازگر نشان داد که آغازگر B1.2 (85/0) قادر به شناسایی چند شکلی های بیشتری نسبت به سایر آغازگر ها است. تجزیه خوشه ایبه روش UPGMA انجام شد و در ضریب تشابه 62/0 براساس روش جاکارد ارقام به هشت گروه اصلی تفکیک شدند. نتایج نشان داد که نمونه های گندم دوروم منابع ارزشمندی از لحاظ زیرواحد های سنگین گلوتنین هستند و می توان از آنها در برنامه های اصلاحی جهت بهبود کیفیت محصولات حاصل از گندم استفاده کرد.
    کلیدواژگان: گندم دوروم، تنوع ژنتیکی، گلوتنین، آغازگر اختصاصی
  • سیدمحمود ضابطی، احمد اسماعیلی، هادی احمدی صفحات 27-35
    آویشن (Thymus sp.)، که معمولا به عنوان گیاه دارویی شناخته می شود، در نواحی مختلف ایران یافت می گردد. آنالیز روابط ژنتیکی در میان گونه ها جهت فهم فرایند تکامل در سطح جمعیت و در سطح ژنوم ضروری است. فن آوری های نشانگر مولکولی پیشرفت قابل توجهی داشته اند و تاثیر زیادی در یافتن اساس تنوع ژنتیکی دارند. در این مطالعه 70 توده جمع آوری شده از مناطق مختلف ایران، به وسیله 30 آغازگر RAPD آنالیز شدند. بعد از استخراج DNA و انجام PCR با استفاده از آغازگرهای مختلف در کل 407 باند تکثیر شد که 320 باند چندشکلی نشان داد. میانگین میزان اطلاعات چندشکلی در توده های مورد بررسی 34/0 محاسبه شد که آغازگر D13 دارای بیش ترین میزان PIC و آغازگر B04 دارای کمترین میزان PIC بود. ماتریس تشابه حاصل از ضریب جاکارد و دندوگرام حاصل از تجزیه خوشه ایبه روش UPGMA ترسیم گردید. نتایج به دست آمده از تجزیه به مولفه های اصلی و تجزیه به مختصات اصلی با نتایج حاصل از تجزیه خوشه ایمطابقت داشت. فواصل ژنتیکی که به وسیله نشانگر RAPD در این تحقیق برآورد گردید، می تواند اطلاعات باارزشی برای انجام مطالعات و کارهای اصلاحی روی این گیاه باارزش دارویی به دست دهد.
    کلیدواژگان: میزان اطلاعات چندشکلی، تجزیه کلاستر، ماتریس تشابه، تجزیه به مولفه های اصلی
  • نگار سراج زاده، غلام خداکرمیان * صفحات 37-43

    باقلا یکی از مهم ترین بقولات دانه ای جهان است. شناسایی و خوشه بندی باکتری های همزیست با ریشه این گیاه برای استفاده زراعی و نیز تعیین جایگاه رده بندی باکتری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در بهار 1388 از ریشه باقلا در مزارع استان لرستان با حرکت زیگزاگی در قطر مزرعه به صورت تصادفی نمونه برداری شد. از گره های ریشه باقلا 65 استرین باکتری روی محیط کشت YMA جدا شد که 58 استرین گره زا بودند. ویژگی های فنوتیپی استرین های گره زا براساس روش های استاندارد باکتری شناسی بررسی شد. نتایج نشان داد که باکتری های گره زای ریشه باقلا در استان لرستان وابسته به گونه هایRhizobium leguminosarum به عنوان گونه غالب وR. etli هستند. پس از استخراج DNA از استرین ها از پرایمرهای اختصاصی برای تکثیر ژن کدکننده 16SrDNA استفاده شد. توالی محصول PCR به دست آمده از یک استرین نماینده غالب تعیین و با بانک داده های سایت NCBI مقایسه شد. نتایج حاصل از مقایسه توالی نوکلئوتیدهای تکثیر شده ژن مزبور نشان داد که استرین NSZ3 شباهت بالایی به استرینR. leguminosarum bv. viciae strain BIHB 1157 دارد. خوشه بندی استرین های جدا شده بیانگر قرار گرفتن استرین NSZ3در یک خوشه جداگانه ولی با شباهت بالا و درمیان استرین های متنوع شناسایی شده R. leguminosarum bv. viciae بود.

  • ابوالفضل مازندرانی، مهدی رحیم ملک، سعید نواب پور، ساناز رمضانپور صفحات 45-58
    تنش خشکی یکی از عوامل مهم محدودکننده تولید محصولات زراعی در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری در سراسر جهان است. این آزمایش در ایستگاه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی استان گلستان و به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل با طرح پایه بلوک کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. تنش خشکی به عنوان فاکتور اصلی شامل سه سطح (آبیاری بعد از 50، 100 و 150 میلی متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر کلاس A) بود که 50 میلی متر تبخیر به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. ترکیب فاکتوریل سه رقم سویا شامل DPX، ساری و WE6، و سه مرحله رشد (گلدهی، غلاف بندی و پرشدن دانه) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. صفات مورد ارزیابی شامل میزان کلروفیل a و b و روند بیان ژن های کاتالاز و DREB1 بود. میزان کلروفیل در سطح اول تنش (100 میلی متر تبخیر) افزایش و در سطح دوم (150 میلی متر تبخیر) تنش کاهش یافت. بررسی مولکولی بر روی الگوی بیان ژن کاتالاز و DREB1 با استفاده از روش QRT-PCR نشان داد که در طول تنش میزان بیان ژن کاتالاز ابتدا افزایش و سپس کاهش داشت. بیان ژن DREB1 نیز مشابه با ژن کاتالاز بود. رقم DPX بیش ترین بیان ژن DREB1 را در سطح اول تنش در مرحله ی غلاف بندی و کم ترین کاهش را در سطح دوم تنش در همین مرحله نشان داد. رقم ساری بیشترین کاهش را در بیان ژن DREB1 در سطح دوم تنش نشان داد. میزان کلروفیل نیز با بیان ژن های کاتالاز و DREB1 همبستگی مثبت نشان داد.
    کلیدواژگان: بیان ژن، تنش خشکی، سویا، کاتالاز، میزان کلروفیل، DREB1
  • رضا طالبی، فضل الله افراز *، سید ضیاالدین میرحسینی، نعمت الله اسدی، سید بنیامین دلیرصفت صفحات 59-65

    شتر یکی از منابع مهمتامین شیر، گوشت، الیاف، وسیله تفریح و سرگرمی و به عنوان سرمایه در بعضی از نقاط کشور است. در این تحقیق ساختار ژنتیکی شترهای دوکوهانه ایران مستند شده و همچنین تنوع ژنتیکی این جمعیت ارزیابی می شود. با استفاده از 85 نفر شتر، 9 جفت نشانگر ریزماهواره CVRL07، CVRL01، CVRL05، CMS9، CMS15، VOLP10، LCA66، YWLL38 و YWLL59 برای ارزیابی چندشکلی در این جمعیت آنالیز شدند. DNA ژنومی شترها با روش نمکی بهینه یافته استخراج شد و تکثیر جایگاه های ریزماهواره DNA از طریق واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) با موفقیت انجام شد و فرآورده های حاصل روی ژل پلی آکریل آمید 8% غیرواسرشته ساز الکتروفورز شدند. در مجموع 31 آلل مشاهده شد و تمامی جایگاه ها به غیر از CMS15 چندشکلی نشان دادند. همچنین نسبت چندشکلی (P) جایگاه های ریزماهواره تحقیق حاضر در جمعیت شتر دوکوهانه ایرانی، 89/88 % محاسبه و میانگین تعداد آلل ها و محتوای اطلاعات چندشکلی (PIC) به ترتیب 4444/3 و 4726/0 به دست آمد. تمامی جایگاه ها از تعادل هاردی- واینبرگ انحراف نشان دادند (P<0.005). میانگین هتروزیگوسیتی موردانتظار بدون احتساب جایگاه تک شکل 5242/0 و در محدوده ی 3869/0 تا 7665/0 محاسبه شد. براساس نتایج شاخص ثبات جمعیت حاضر از افت هتروزیگوتی (همخونی) برخوردار است که بیانگر اهمیت رسیدگی به برنامه های حفاظتی در جمعیت شتر دوکوهانه ایران است. درخت فیلوژنی این جمعیت که براساس روش جفت گروهی غیروزنی از طریق میانگین حسابی (UPGMA) نشان داد که ارتباطات بین زیرگروه ها آن چنان زیاد است که نشانگر روابط خویشاوندی بسیار نزدیک بین شترهای دوکوهانه ایرانی است. از طرف دیگر تعداد نمونه های بسیار کمی پیدا می شوند که به صورت جداگانه و بدون روابط خویشاوندی با سایر گروه ها وجود دادرند که می توان این افراد را شناسایی کرد و برای تلاقی گری با گروه های همخون استفاده نمود تا از اثرات همخونی در جمعیت موجود کاسته شود. نتایج نشان داد که نشانگرهای ریزماهواره مورد استفاده در شترهای دنیای جدید در شترهای دوکوهانه ایران قابل تکثیر بوده و این جمعیت هنوز از تنوع ژنتیکی قابل قبولی برخوردار است و می توان با برنامه های صحیح مدیرتی و اصلاح نژادی از انقراض این ذخیره ژنتیکی با ارزش در کشور جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: شتر دوکوهانه، نشانگرهای ریزماهواره، ساختار و تنوع ژنتیکی
  • فاطمه گرایلی مرادی، محمود محمدی شریف، علیرضا هادی زاده، ولی الله بابایی زاد صفحات 67-76
    سویه های بومی (Bt) Bacillus thuringiensis از خاک های جنگلی مناطق مختلف استان مازندران جداسازی و ژن Cry1عامل تولید پروتئین موثر روی حشرات،در آنها ردیابی شد. از 32 نمونه خاک مورد بررسی از طریق بازدارندگی انتخابی استات سدیم، 144 سویه ی باسیلوس جداسازی گردید. پس از کشت کلنی ها، رنگ آمیزی اختصاصی و شناسایی میکروسکوپی در 63/32% از سویه ها پروتئین های کریستالی مشاهده شد که برای بسیاری از حشرات سمی هستند. بررسی جدایه های Bt نشان داد که در هفت جدایه، ژن Cry1وجود دارد. آزمایش های تعیین ساختار ژنی برای وجود چهار ژن Cry1A(شاملAa، Ab، Ac و Ad) و ژن های Cry1B، Cry1C، Cry1D، Cry1E، Cry1F، Cry1G، Cry1H، Cry1I، Cry1J و Cry1K با استفاده از 14 جفت آغازگر اختصاصی انجام شد. ژن های Cry1Ac و Cry1I در تمامی سویه ها مشاهده شد، ولی ژن های Cry1Aa، Cry1E و Cry1G در هیچ یک از سویه ها یافت نشدند. نتایج این پژوهش نشان داد که از این شیوه های مولکولی می توان برای ردیابی سویه های بومی باکتری Bt که دارای پروتئین های موثر روی حشرات هستند، استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پروتئین کریستالی، ژن Cry1، شناسایی مولکولی Bt
  • نداالسادات سهی، علی اکبر احسانپور * صفحات 77-87

    به منظور بررسی اثر EMS بر برخی از شاخص های رشدونمو در نمونه های باززائی شده گیاه اطلسی (Petunia hybrida Vilm.)، ابتدا بذر این گیاه در شیشه های حاوی محیط کشت (MS) کشت داده شد. سپس از یک گیاه به تعداد زیاد واکشت های متعددی تکثیر شد. جداکشت هایی از قطعات برگ و ساقه آن تهیه و تحت تیمار EMS با غلظت 1% و 2% به مدت 15، 30 و 60 دقیقه قرار گرفته و به محیط کشت باززائی (MS حاوی سیتوکینین BAP (Benzyl Amino Purine) انتقال یافتند. در نهایت گیاهچه های باززائی شده از لحاظ مقدار رنگیزه های فتوسنتزی، قطر سیستم آوندی و ریشه دهی مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین پروتئین گیاهچه ها استخراج و مقدار پروتئین کل و الگوی الکتروفورزی آن ها ارزیابی شد. نتایج نشان داد گیاهانی که تحت تیمار با مدت زمان و غلظت بیشتری از EMS قرار گرفتند تغییرات قابل توجهی از لحاظ مقدار رنگیزه های فتوسنتزی، قطر سیستم آوندی و زمان ریشه دهی نسبت به گیاهان شاهد و بقیه گیاهان تیمار شده نشان دادند. این تغییرات با تغییرات حاصل از اندازه گیری پروتئین کل و الگوی الکتروفورزی پروتئینی آن ها نیز مطابق بود. به هرحال غلظت و مدت زمانی از تیمار EMS که منجر به تغییر در گیاه می شود برای هر گیاه متفاوت است و بستگی به گیاه مورد مطالعه دارد.

    کلیدواژگان: اطلسی، اتیل متان سولفونات، کلروفیل، پروتئین
  • سجاد میان آبی، منصوره میرابوالفتحی، مریم غایت زمهریر صفحات 89-97
    یکی از بیماری های مهم گندم بیماری بلایت فوزاریومی سنبله می باشد که همه ساله خسارت کمی و کیفی زیادی به این محصول وارد می کند. گونه های غالب عامل این بیماری در بسیاری از کشورها Fusarium graminearum، F. avenaceum و F. culmorum است. آلودگی به F. graminearumمی تواند منجر به آلودگی دانه به مایکوتوکسین های deoxynivalenol (DON)، 3-acetyldeoxynivalenol (3-ac DON)، 15-acetyldeoxynivalenol (15-AcDON)، nivalenol(NIV) و zeralenone (ZEA) شود. نظر به آلودگی بالای گندم محصول سال 1390 استان اردبیل به F. graminearumو مایکوتوکسینDON بررسی جمعیت جدایه های گندم این گونه کمپلکس قارچی در استان اردبیل هدف این تحقیق بود. در اجرای این تحقیق در سال 1390 در فصل برداشت گندم از مزارع و محل های جمع آوری محصول گندم مناطق مختلف استان اردبیل شامل: پارس آباد مغان، گرمی، بیله سوار، نمین و اصلاندوز نمونه برداری و با کشت نمونه ها در محیط کشت های مناسب جدایه های فوزاریوم از آنها حاصل شد. با بررسی ویژگی های مورفولوژیک تعداد 321 جدایه گونه کمپلکس F. graminearum تشخیص شد. جهت تایید بررسی های مورفولوژیک از یک جفت پرایمر اختصاصی تشخیص این گونه استفاده شد که در تعداد 321 جدایه باند 450 جفت بازی تولید نمود و تشخیص مولکولی گونه F. graminearum به اثبات رسید. برای تعیین جایگاه فیلوژنتیک جدایه های گونه کمپلکس F. graminearum حاصل از گندم استان اردبیل از آغازگرهای اختصاصی که برای قسمتی از توالی ژن آمونیا لایگیز2 (CTPS2) طراحی شده اند و با تکثیر قطعاتی با طول متفاوت، اجزای این گونه مرکب را از هم تفکیک می کنند، استفاده شد، همچنین توالی نوکلئوتیدی قطعات تولید شده در چهار جدایه تعیین گردید. نتایج حاصل از PCR با آغازگرهای ژن آمونیا لایگیز2 در تعداد 287 جدایه تولید باندهای bp311 و bp 162 را نمود، که توسط جدایه های گونه فیلوژنتیک Fusarium asiaticum تولید می شود. به این ترتیب 4/89 درصد جدایه ها متعلق به گونه F. asiaticumو 6/10 درصد آنها از سایر اجزا گروه گونه مرکبF. graminearum بودند. توالی نوکلئوتیدی ژن آمونیا لایگیز2 جدایه ها نیز موید تشخیص گونه ی F. asiaticum و تفکیک آن از سایر اجزای گونه مرکب F. graminearum بود. نتایج این تحقیق نشان داد که با کاربرد آغازگرهای عمومی و اختصاصی در مدت زمان کوتاهی گونه F. graminearum و گونه های فیلوژنتیک این گونه مرکبقابل تشخیص هستند. به نظر می رسد آلودگی بالای گندم اردبیل به DON توسط گونه F. asiaticum ایجاد می شود.
    کلیدواژگان: گندم، اردبیل، Fusarium asiaticum، complex species Fusarium graminearum
|
  • Kiumars Miraki, Mohammad Abdolahi, Mostafa Mohaghegh Dolatabadi, Najmeh Ghezalbash Pages 1-7
    Root-knot nematodes (Meloidogyne spp.) are one of the major limiting factors for the successful production of green-house crops، including tomatoes and cucumber. Accurate identification of nematodes is important in the management program. Identification of the dominant species of root-knot nematode in the cold region of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province (counties of Boyer-Ahmad and Dena)، Iran، was done based on morphology of J2s and females as well as PCR-SCAR. For molecular identification، by using DNA extraction kit، DNA extracted from a mixture of eggs and second stage juveniles. The SCAR primers Fjav/Rjav، Finc/Rinc and Far/Rar were used for producing species specific products of 670bp، 1200bp and 420bp. The Fjav/Rjav primer set، used to detect M. javanica، amplified a 670bp fragment in all of the studied populations. Based on the morphological and molecular studies، the species of the root-knot nematode was identified as M. javanica.
    Keywords: Meloidogyne javanica, Morphologic, Morphometric, PCR, SCAR marker
  • Omid Ostadsharif, Ghasemali Garoosi, Rahim Hadad, Esmail Nezami Pages 9-18
    Saint Julien A (Prunus domestica spp. Insititia) is known as one of the important semi-dwarfing rootstocks with good compatibility with the majority of stone fruits (especially with plum)، which no enough research carried out of effective factors on its micropropagation. In this project the effect of 5 types medium (MS، WPM، TK، GNH and mGNH)، the interaction effects of PGRs (BAP at concentration of 0. 25، 0. 5، and 1. 0 mg/l and IBA at concentration of 0. 0، 0. 05، 0. 1، and 0. 2 mg/l])، and also the effect of carbohydrate source (Sucrose and Glucose) each at concentration of 0. 0، 10، 20 g/l were studied on mentioned rootstock shoot promotion separately. Besides، for root induction two different methods application of IBA and NAA (gradually pre-application and pulsing) was independently conducted. Results indicated that the highest healthy shootlets N0. (2. 125 per each explants) were observed on MS medium supplemented with BAP and IBA at concentrations of 0. 5 and 0. 1 mg/l، respectively، which had significant effect (α=0. 05) in comparison with other treatments. Inspite، the result implicated clearly the significant interaction effects (α=0. 01) of sucrose and glucose on both number and length of shootlet، in which the highest shootlet N0. (2. 66) with desired growth quality was obtained when MS medium supplemented with both carbohydrates each at 20 g/l concentration، but the longest shoots (8. 5 mm) were observed on MS containing 30 g/l sucrose which had significant difference (α=0. 05) in comparison with other treatments The obtained results from root induction step significantly supported the reasonable efficiency of pulsing method (with 77. 28% rooting and 1. 8 root on each shoot) to other conventional method، as well as the superiority of NAA to IBA. The rooted plantlets with 60% success were acclimated in pots containing mixture of perlite and pitmass (3:1) and were transferred into greenhouse.
    Keywords: Saint julien rootstock, Plum, Proliferation, Carbohydrate, Pulsing
  • Elham Saboori, Mahmood Soloki, Masih Forotan Pages 19-25
    Genetic diversity assessment is a feasible approach and useful for germplasm. In this study، 30 genotypes of durum wheat were evaluated for GLU-B1 loci with three specific primer pairs. Nine alleles were present at the GLU-B1 locus. The b (BY8) allele was observed more frequently at the GLU-B1 locus. The amount of genetic variation for each primer that initiates B1. 2 (0. 85) primer were able to identify polymorphisms more than other primers. Cluster analysis was performed using UPGMA method and the similarity coefficient of 0. 62 based on jaccard subdivided the genotypes into eight subgroups. The results revealed that the HMW subunits in durum wheat genotypes are valuable sources and they can be used in breeding program to improve the quality of wheat products.
    Keywords: Durum wheat, Genetic variation, Glutenin, Specific primer
  • S. Mahmood Zabeti, Ahmad Ismaili, Hadi Ahmadi Pages 27-35
    Thymus sp.، commonly known as medical plant، is found in the different regions of Iran. Analysis of genetic diversity within species is vital for understanding evolutionary processes at the population and genomic level. Molecular marker technologies are the most advanced and، possibly، the most effective means for understanding the basis of genetic diversity. In the present study، 70 accessions collected from different districts of Iran were analyzed، using 30 RAPD primers. After DNA extracting، PCR performed using different primers. Totally، of amplified 407 bands، 320 bands were polymorphic corresponding to 78. 62% polymorphism across the accessions. The average of polymorphism information content (PIC) was 0. 34 and D13 and B04 primers had the highest and lowest PIC value، respectively. The UPGMA-based dendrogram constructed among the 70 accessions depends on the similarity matrix results. Results of Principal component analysis confirmed the results of cluster analysis. Assessment of genetically distances using RAPD marker could revealed important information for breeding and improvement of this plant.
    Keywords: Polymorphism information content, Cluster analysis, Similarity matrix, Principal component analysis
  • Negar Serajzadeh, Gholam Khodakaramian Pages 37-43

    Broad bean is one the most important legume plants in the world. Characterization and clustering of the root nodulating bacteria on this plant is a noteworthy issue. In spring 2011 root samples were collected randomly from broad bean fields in Lorestan province. A total of 65 bacterial strains were isolated which among them 58 strains could nodulated broad bean roots under green house condition. Phenotypic characteristics of these strains were determined based on the standard bacteriological methods. Results showed that they were belongs to two species includingRhizobium leguminosarum and R. etli. Total DNA from some representatives strains were isolated and they were subjected to PCR using specific primers for amplification of 16S rRNA encoding gene. Sequence analysis of the amplified PCR band from a broad-bean root nodulating representative strain by NCBI blast software revealed that the tested strains has high sequence similarity to R. leguminosarum bv. viciae strain BIHB. Clustering of the isolated strains showed a single separated cluster for representative strain with high similarity among the diverse R. leguminosarum bv. viciae.

    Keywords: Rhizobium leguminosarum, Rhizobium etli, R. leguminosarum bv. viciae, Fabaceae
  • Abolfazl Mazandarani, Mahdi Rahim Malek, Saeed Navabpour, Sanaz Ramezanpour Pages 45-58
    Drought stress is one of the important factors that restrict crop production in tropical and semi-tropical areas. This experiment has taken place in Golestan province Agriculture research station in split plot format with RCBD design with four replicates. Drought stress as a main factor included three levels (irrigation after 50، 100، and 150 millimeters evaporation from the A class evaporation pot) of which 50 millimeters evaporation is considered as control. The sub factor included factorial combination of 3 varieties (DPX، Sari and WE6) and three sampling stages (flowering، packing pod and grain filling). Evaluated traits included A and B chlorophyll amount and alternation in gene expression. The amount of chlorophyll was increased on first step of the stress condition (100 ml evaporation) and decreased again، on the second step (150 ml evaporation). The TBARM level was increased under the stress condition as well as growth stages. The gene expression analysis was carried out by using QRT-PCR technique. The results showed at first level of drought stress condition catalase gene expression had the most amounts. It was quite similar to DREB1 gene expression. DPX variety showed the most DREB1 gene expression first level of drought stress condition in packing pod stage، and least reduction in second level of the drought stress condition. Sari variety showed the most reduction in DREB1 gene expression in second level of the drought stress condition. Chlorophyll amount also showed a positive correlation with the catalase and DREB1 genes expression.
    Keywords: Gene expression, Drought stress, Soybean, Catalase, Chlorophyll amount, DREB1
  • Reza Talebi, Fazal Allah Afraz, S. Zeyaaldin Mirhosseini, Nematallah Asadi, S. Benyamin Delirsefat Pages 59-65

    In Iran camels are providers of milk، meat، fibers، sports and capital. This work was carried out to document the structure and assess the genetic diversity within Iranian two-humped camels (Camelus bactrianus). Using of 85 reproductive individuals belonging to four sampling locations of bactrian camels in Ardabil province، Nine microsatellite markers (CVRL07، CVRL01، CVRL05، CMS9، CMS15، VOLP10، LCA66، YWLL38 and YWLL59) were analyzed to assess polymorphism in this population. DNA extraction was conducted with optimized and modified salting-out method. The polymerase chain reactions (PCR) for 85 individuals were successfully done with all primers and then amplification products were resolved on 8% SDS PAGE and stained with silver nitrate. Eight of these markers were polymorphic، producing a total of 31 alleles. Significant deviations from Hardy-Weinberg equilibrium (HWE) occurred for all loci (P<0. 005). Polymorphism ratio (P) for nine microsatellite primers in this study calculated 88. 89%. Average allelic and polymorphism information content (PIC) for all loci estimated 3. 4444 and 0. 4726، respectively. The average expected heterozygosity excluding monomorph locus calculated 0. 5242 and ranged 0. 3869 to 0. 7665. A phylogenetic analysis showed that Iranian bactrian camels can be divided into two main groups including many subgroups with some remote individuals. Hence the Iranian two-humped camels population have acceptable genetic diversity yet and can preserve of this valuable genetic resources from extinct with a proper management and breeding programs in Iran.

    Keywords: Iranian two humped camel, Microsatellite markers, Genetic structure, diversity
  • Fatmeh Gerayli Moradi, Mahmood Mohammadi Sharif, Ali Reza Hadizadeh, Vali Allah Babaee Zad Pages 67-76
    Native Bacillus thuringiensis (Bt) strains were isolated from forest soils samples of different regions in Mazandaran province and some encoding genes (Cry1) for insecticidal crystal proteins were detected in the isolated Bt strains. A total of one hundred forty four Bacillus strains were isolated from 32 soil samples using selective inhibitory property of sodium acetate. Insecticidal crystal proteins were detected in 32. 63% of the isolates following colonies culturing، specific staining and microscopic identification. Cry1 gene was recognized in seven isolates as consequence of molecular analysis of the strains. Gene content investigation was carried out to detecting four Cry1A (Aa، Ab، Ac and Ad)، Cry1B، Cry1C، Cry1D، Cry1E، Cry1F، Cry1G، Cry1H، Cry1I، Cry1J and Cry1K genes by using 14 specific primers. Cry1Ac and Cry1I genes were detected in all isolates، but Cry1Aa، Cry1E and Cry1G were not found in all isolates. Based on the results، the described molecular procedure can be exploited for identification of the insecticide-proteins encoding genes.
    Keywords: Crystal protein, Cry1 gene, Molecular characterization of Bt
  • Neda Alsadat Sahi, Aliakbar Ehsanpour Pages 77-87

    In order to evaluate the effect of Ethyl Methane Sulfonate (EMS) on some of growth and developmental parameter in regenerated plant of Petunia hybrida Vilm.، seeds of Petunia were cultured on MS medium. Then the large number of plant was reproduced from each single plant. Leaf and stem segments were treated with EMS 1% and 2% for 15، 30 and 60 minutes and were transferred to medium containing cytokinin BAP (benzyl amino purine). Finally photosynthetic pigments، diameter vascular system and root formation in regenerated plant were recorded. Protein from leaf segment was extracted and the total protein، and the protein patterns was evaluated using SDS-PAGE. The Results showed that treated plant with higher concentration of EMS for longer duration time، showed the significant differences in all parameters compared with control and other plants. These differences were similar with differences in protein assay and SDS-PAGE pattern of protein. However، the concentration and duration of EMS treatment resulted in change the plant is different for each plant and it is depending on the plant used for the study.

    Keywords: Petunia hybrida, Ethyl methane sulfonate, Chlorophyll, Protein
  • Sajad Miyanabi, Mansooreh Mirabolfathi, Maryam Gayatzamahrir Pages 89-97
    One of the most important diseases on wheat is Fusarium head blight (FHB) which causes high losses on wheat crop quantitatively and qualitatively. The main species caused FHB are Fusarium graminearum، F. culmorum and F. avenaceum. Fusarium graminearum isolates are concerned as the major agents to produce deoxynivalenol، 3-acetyldeoxynivalenol، 15-acetyldeoxynivalenol، nivalenol، and zeralenone in wheat. Regarding to high DON contamination of 2011 wheat crop production at Ardabil province، population analysis of the Fusarium graminearum species complex isolated from wheat crop of this area was considered as the purpose of this study. During Jun till July of 2011 the FHB wheat contaminated samples were collected from wheat fields and harvested wheat crop through Ardabil area and Fusarium isolates obtained from wheat samples using suitable laboratory methods. 321 F. graminearum isolates were identified based on morphological characters. The identification of all 321 isolates was confirmed molecularly using Nicholson''s specific F. graminearum primers. To resolve the different members of the F. graminearum clade، the species specific primers which designed for partial sequences of the ammonia ligase 2 (CTPS2) gene were used. F. asiaticum، F. meridionale، and other members of the F. graminearum clade can be distinguished based on differences in the length of the CTPS2-derived amplicons by these primers. The primers for the ammonia ligase 2 gene produce fragments of 162 and 3l1bp in isolates of F. asiaticum، while the 311bp fragments are observed in all other members of the F. graminearum clade To find the phylogenic relation four isolates were selected as the representative isolates and their ammonia ligase 2 gene amplicons were sequenced. The results of PCR products showed that 89. 4% of F. graminearum isolates (287 out of 321isolates) were F. asiaticum due to producing both 162 bp and 311 bp bands while in 10. 6 % of isolates only one band (311 bp) was produced which indicated this minority of isolates were not F. asiaticum but they were in the clade of F. graminearum. The sequences of the ammonia ligase 2 gene amplicons of four representative isolates confirmed the identification of F. asiaticum as the dominant species of F. graminearum clade on FHB contaminated wheat in Ardebil province. The results showed that F. asiaticum was the predominant species causing Fusarium head blight (FHB) of wheat suggested resulting in DON production throughout all regions of Ardabil province.
    Keywords: Wheat, Ardabil, Fusarium asiaticum, Fusarium graminearum complex species