فهرست مطالب

فنآوری تولیدات گیاهی - سال چهاردهم شماره 1 (تابستان 1393)

نشریه فنآوری تولیدات گیاهی
سال چهاردهم شماره 1 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مسعود شاکرمی، صفر معروفی، فرشاد دشتی، قاسم رحیمی، نصرالدین پارسافر صفحات 1-15
    به منظور بررسی اثر فاضلاب و کمپوست بر شاخص های رشد و تجمع برخی از عناصر کم مصرف و فلزات سنگین در گیاه ریحان، تحقیقی با سه نوع آب که شامل فاضلاب تصفیه شده (1W)، ترکیب 50 درصد فاضلاب خام و آب شرب (2W) و آب شرب (3W) و همچنین دو سطح کمپوست که شامل هشتاد تن در هکتار (1C) و بدون کمپوست (2C) در سه زمان برداشت (1T، 2T و 3T) در قالب آزمایش فاکتوریل و براساس طرح آماری کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط لایسیمتری انجام گرفت. لایسیمترها پس از ساخت، با خاک سه لایه پر و گیاه در آنها کاشته شد. نتایج نشان داد که اثر نوع آب بر کلیه صفات رشد و تجمع عناصر در گیاه (به جزء روی در برگ) معنی دار بود به گونه ای که 1W دارای بیشترین تجمع عناصر بود. اثر کمپوست بر شاخص های رشد صرفا بر ارتفاع بوته و بر کلیه عناصر اثر معنی داری داشت. بالاترین میانگین شاخص های رشد و عناصر در سطح 1C مشاهده گردید. اثر چین بر وزن خشک و ارتفاع بوته معنی دار بود و با تداوم چین، بر میزان شاخص های رشد و تجمع عناصر در برگ و ساقه افزوده شد. اثر متقابل فاضلاب و کمپوست فقط بر تجمع سرب و منگنز موجود در برگ معنی دار بود. همچنین اثر متقابل فاضلاب و چین فقط بر وزن های تر و خشک معنی دار گردید. بالاترین وزن تر (78/377) و وزن خشک (83/42 گرم) به ترتیب در 2T1W و 3T1W مشاهده گردید. بالاترین میزان سرب (17/0) و منگنز (28/53 میلی گرم بر وزن خشک) در 1C2W مشاهده شد.
    کلیدواژگان: فاضلاب، کمپوست، ریحان، پارامترهای رشد، عناصر سنگین
  • مریم هاشمی، سید حسین میردهقان صفحات 17-28
    گل بریده ژربرا (Gerbera jamessonii) ارزش اقتصادی زیادی در صنعت بین المللی گل های بریده دارد. ژربرا به دلیل حساسیت به اتیلن و میکروارگانیزم های درون محلول نگهدارنده که باعث بسته شدن آوندی می شوند، عمر پس از برداشت کمی دارد برای بررسی اثر اسانس های گیاهی (تیمول، منتول و اوژنول) بر حفظ کیفیت و افزایش عمر گل جایی گل بریده ژربرا، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارهای مورد استفاده شامل دو سطح تیمول (75 و 125 میلی گرم در لیتر)، دو سطح منتول (75 و 125 میلی گرم در لیتر)، دو سطح اوژنول (50 و 100 میلی گرم در لیتر) و شاهد (آب مقطر) بودند. این تیمارها به صورت بلندمدت اعمال شدند. در کلیه محلول های نگهدارنده واحدهای آزمایشی، ساکارز چهار درصد اضافه گردید. همه گل های بریده تیمار شده در دمای 2±25 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 55-50 درصد نگهداری شدند. نتایج این پژوهش نشان داد در مقایسه با شاهد (49/7 روز)، بیشترین عمر گل جایی در گل های تیمارشده با منتول 75 میلی گرم در لیتر (08/9 روز) و پس از آن اوژنول 50 میلی گرم در لیتر (99/8 روز) و تیمول 125 میلی گرم در لیتر (91/8 روز) به دست آمد. همچنین در این آزمایش تیمارهای منتول و تیمول بیشترین جذب محلول نگهدارنده، قطر گل و ساقه و کمترین pH محلول نگهدارنده، و رشد میکروبی را نشان دادند. بنابراین، این اسانس ها در شرایط این پژوهش به عنوان بهترین تیمار شناخته شدند.
    کلیدواژگان: ژربرا، اسانس های گیاهی، عمر گل جایی، محلول نگهدارنده، میکروارگانیزم
  • حسین فتحی، یوسف جهانی جلودار، ناصر بوذری صفحات 29-42
    به منظور بررسی سازگاری ارقام جدید گیلاس، هفت رقم شامل: استلا (Stella)، سامبرست (Sunburst)، قرمزدورفی کلون تری (Germesdorfi clon3)، سامیت (Summit)، سابیما (Subima)، سیاه مشهد و سیلژدلامارکا (Sileg delamarka) به صورت طرح بلوک (RCBD) با سه تکرار و چهار اصله درخت در هر بلوک کشت و از سال 1386 به مدت سه سال ارزیابی شدند. ارزیابی ها شامل صفات رویشی، زایشی و صفات کمی و کیفی میوه بودند. نتایج نشان داد زمان گلدهی، صفات کمی و کیفی ارقام متنوع بود و درصد تشکیل میوه در حالت گرده افشانی دستی و آزاد با هم اختلاف معنی دار داشتند. ارقام استلا و سامیت ضمن دیرگل و دیربرگ بودن دارای بیشترین اسپور روی شاخه های دوساله بودند. استلا و سامبرست به ترتیب 21 و 16 درصد خودسازگاری داشتند. کمترین و بیشترین وزن میوه به ترتیب در رقم دلامارکا (5/5 گرم) و سامیت (3/10 گرم) مشاهده شد و ارقام سیاه مشهد، قرمزدورفی کلون تری، سامبرست و سابیما دارای رشد رویشی بیشتری بودند.
    کلیدواژگان: گیلاس، ارقام جدید، بررسی سازگاری، مشگین شهر
  • اصغر استاجی، علی عبادی، محمدرضا فتاحی مقدم، مصطفی عالم فر صفحات 43-57
    بادام (Prunus dulcis L.) از گونه های اقتصادی جنس پرونوس و از خانواده رزاسه است. خودناسازگاری و کیفیت پایین میوه و مغز از مشکلات مهم در بادام می باشند. بنابراین شناسایی ارقام خودسازگار با کیفیت مناسب میوه و مغز برای کشت وسیع و تجاری بادام ضروری است. در این مطالعه در ابتدا با روش میکروسکوپ فلورسنت 50 ژنوتیپ بادام که حاصل تلاقی ژنوتیپ های خودناسازگار داخلی و رقم خودسازگار تونو بودند مورد ارزیابی قرار گرفتند و در نهایت 11 ژنوتیپ خودسازگار، 3 ژنوتیپ مشکوک و بقیه خودناسازگار تشخیص داده شدند. سپس به منظور ارزیابی تنوع مورفولوژیکی ژنوتیپ های بادام 22 صفت رویشی و زایشی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد، ژنوتیپ های مورد بررسی از نظر کلیه صفات مورد مطالعه با یکدیگر تفاوت معنی داری داشتند. تجزیه عامل های صفات مورد بررسی را به 8 عامل کاهش داد که در مجموع 04/91 درصد از واریانس کل را توجیه نمودند. براساس نتایج تجزیه به عامل ها، ویژگی هایی ازجمله اندازه هسته، میزان چین وچروک روی مغز، طول مغز، میزان سختی پوسته چوبی، نقوش روی پوسته چوبی و ضخامت مغز بیش ترین سهم را در تفاوت بین ژنوتیپ ها نشان دادند. در نهایت پس از ارزیابی صفات مورد مطالعه، ژنوتیپ های شماره 6، 15، 20، 25 و 46 از نظر صفاتی ازجمله متوسط وزن میوه و مغز نسبت به بقیه ژنوتیپ ها برتری نسبی نشان دادند. ژنوتیپ شماره 15 و 25 علاوه بر داشتن صفات خوب وزن میوه و مغز، خودسازگار نیز بود.
    کلیدواژگان: بادام، خودسازگاری، میکروسکوپ فلوروسنت، ویژگی های کمی و کیفی، تجزیه عامل ها و تجزیه کلاستر
  • سارا رضی، منصور غلامی، علی عزیزی صفحات 59-68
    توت فرنگی گیاهی حساس به تنش شوری است و در شوری بالا رشد رویشی، کیفیت و عملکرد میوه کاهش می یابد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر متقابل کلات روی و تنش شوری بر برخی ویژگی های فیزیولوژیکی توت فرنگی (Fragaria ananassa Duch) رقم سلوا در شرایط گلخانه ای و به صورت آبکشت به انجام رسید. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با سه سطح کلریدسدیم (mM30 و 15، 0) و تیمار کلات روی در سه سطح (mg/l 80 و40، 0) با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که در شرایط شوری ناشی از کلرید سدیم، میزان نشت الکترولیت برگ افزایش یافت و تیمار کلات روی به طور کاملا معنی داری (01/0 p ≤) سبب کاهش آن گردید. محلول پاشی کلات روی باعث کاهش میزان پرولین برگ و افزایش مقدار پروتئین محلول، شاخص کلروفیل و محتوای نسبی آب برگ گردید ولی این اثر در شرایط تنش از نظر آماری معنی دار نبود. همچنین کلات روی اثر معنی داری در افزایش کربوهیدرات های محلول در شرایط تنش نشان داد. براساس نتایج حاصل از این پژوهش استفاده از کلات روی در شرایط تنش شوری می تواند در تنظیم برخی اثرات منفی تنش شوری ناشی از کلرید سدیم موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: محتوای آب نسبی، نشت الکترولیت، شاخص کلروفیل، پرولین
  • علی قدمی فیروز آبادی، محمود رایینی، علی شاه نظری، حمید زارع ابیانه صفحات 69-79
    آب از مهم ترین عوامل تولید محصولات کشاورزی در سرتاسر جهان است. کمبود آب کشاورزی لزوم استفاده از کم آبیاری را نمایان می سازد. از طرفی کم آبیاری به عنوان یک عامل محدودکننده رشد، خصوصیات فیزیولوژیک گیاهان را تحت تاثیر قرار می دهد. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر کم آبیاری بر شاخص کلروفیل، شاخص سطح برگ و پارامترهای ریشه در پنج تیمار آبیاری قطره ای شامل آبیاری کامل (100 درصد جبران نقصان رطوبتی خاک)، کم آبیاری تنظیم شده DI75) و (DI55 و آبیاری ناقص ریشه PRD75)و (PRD55 درحد 75 و 55 درصد جبران نقصان رطوبتی خاک در مزرعه پژوهشی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری طی سال 1391 در سه تکرار انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد که تنش های ملایم و شدید خشکی، به ترتیب باعث افزایش و کاهش شاخص کلروفیل (SPAD) شدند. بیشترین شاخص سطح برگ در پایان فصل رشد مربوط به تیمار آبیاری کامل با 4/6 بود که با تیمار PRD75 تفاوت معنی داری نداشت. تیمار کم آبیاری ناقص ریشه و تیمار کم آبیاری تنظیم شده در سطح 75 درصد بیشترین حجم، سطح و طول ریشه را به خود اختصاص داده بود. که این امر به دلیل افزایش ریشه های ثانویه در این تیمارها نسبت به تیمار آبیاری کامل می باشد. بنابراین تیمار PRD75 ضمن صرفه جویی در مصرف آب، با توسعه یک سیستم مناسب ریشه و برگ، امکان استفاده بهتر از رطوبت موجود در خاک و نور خورشید را علی رغم اعمال تنش رطوبتی فراهم می آورد و راهکار مناسبی برای سازگاری با معضل بحران آب و در نتیجه نیل به یک کشاورزی پایدار محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، تنش خشکی، شاخص کلروفیل، ریشه
  • قاسم رحیمی، لیلا امرایی، علیرضا کیمیایی طلب صفحات 81-95
    با وجود محدودیت منابع آب در بخش کشاورزی مناطق خشک و نیمه خشک جهان، استفاده از پساب ها ممکن است راهکاری مناسب برای جبران بخشی از این معضل عمومی باشد. کاربرد پساب به ویژه در طولانی مدت ممکن است بر ویژگی های شیمیایی خاک تاثیرگذار باشد. هدف این تحقیق بررسی اثر پساب حاصل از تصفیه خانه شهرک صنعتی بوعلی بر تعدادی از ویژگی های شیمیایی خاک و عملکرد گیاه تربچه (Raphanus Sativus) بود. آزمایش گلدانی در چهارچوب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و آبیاری با درصدهای مختلف پساب (0، 25%، 50%، 75%، 100%) انجام گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از تیمارهای آبیاری سبب افزایش معنی دار اسیدیته، هدایت الکتریکی، سدیم محلول و تبادلی، نسبت جذب سدیم، کلسیم و منیزیم محلول، فسفر قابل جذب و آنیون های کلر، سولفات و بی کربنات خاک شد، با وجودیکه غلظت فراهم عناصر سنگین در خاک آبیاری شده با پساب بیشتر از غلظت این عناصر در خاک آبیاری شده با آب شرب بود، ولی مقدار آنها از حدود بحرانی عناصر سنگین در خاک کمتر بود. حداکثر و حداقل عملکرد تربچه، به ترتیب در تیمار 50 و 100 درصد مشاهده شد. آبیاری با پساب بر غلظت عناصر سنگین در گیاه تربچه (غده و اندام هوایی) موثر نبود ولی بر غلظت سدیم، فسفر و پتاسیم تاثیر معنی داری داشت. غلظت سدیم در غده و اندام هوایی تربچه در کلیه تیمارهای آزمایشی روند افزایشی نشان داد درحالی که غلظت پتاسیم روند کاهشی نشان داد، همچنین غلظت فسفر در تیمارهای آزمایشی روند منظمی نداشت و حداکثر غلظت آن در تیمار 50 درصد و حداقل آن در تیمار 100 درصد بود.
    کلیدواژگان: آلودگی، تربچه، پساب صنعتی، عناصر سنگین
  • محمدرضا اصغری، فرهاد اصغری، جواد فرخی صفحات 97-109
    اثر اسید سالیسیلیک و پوتریسین هر یک در غلظت های 0، 1 و 2 میلی مولار بر عمر پس از برداشت و کیفیت میوه های توت فرنگی رقم (سلوا) پس از 14 روز نگهداری در سردخانه با دمای 5/0±2 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 85 تا 95 درصد مورد مطالعه قرار گرفت. پوسیدگی میوه ها، کیفیت ظاهری و بازار پسندی، pH، میزان اسیدهای آلی کل، میزان مواد جامد محلول کل، میزان اسید آسکوربیک، فعالیت آنتی کسیدانی کل و فنول کل عصاره میوه پس از 14 روز مورد ارزیابی قرار گرفت. کاربرد اسیدسالیسیلیک و پوتریسین هم به صورت ساده و هم در ترکیب با یکدیگر به صورت اسید سالیسیلیک در غلظت های 1 و 2 میلی مول در لیتر، پوتریسین در غلظت 1 میلی مول در لیتر و نیز 1 میلی مول در لیتر اسید سالیسیلیک در ترکیب با 2 میلی مول در لیتر پوتریسین به طور معنی داری باعث کاهش میزان پوسیدگی و حفظ کیفیت میوه ها در پایان مدت نگهداری گردید. استفاده از اسید سالیسیلیک و پوتریسین اثر معنی داری بر صفات مورد اندازه گیری داشت و باعث حفظ pH و میزان مواد جامد محلول گردید. همچنین باعث حفظ اسیدیته کل، ویتامین ث و فعالیت آنتی اکسیدانی کل گردید.
    کلیدواژگان: عمر پس از برداشت، فعالیت آنتی اکسیدانی، پلی آمین ها، کیفیت ظاهری
  • زهرا خزایی، محمد سیاری صفحات 111-119
    مطالعه حاضر جهت ارزیابی اثر اسید 5-آمینولوولونیک و تنش خشکی بر برخی پارامترهای فیزیولوژیکی و فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه فلفل دلمه ای انجام شد. سه سطح تنش خشکی شامل شرایط بدون تنش (ظرفیت مزرعه)، تنش ملایم (60 درصد ظرفیت مزرعه) و تنش شدید (30 درصد ظرفیت مزرعه) و چهار سطح اسید 5-آمینولوولونیک شامل 0، 25/0، 5/0 و 1 میلی مولار مورد بررسی قرار گرفت. در شرایط تنش خشکی پارامترهای رشدی کاهش یافته اما کلروفیل a، b و کل، کاروتنوئید، میزان آنتوسیانین و فعالیت آنزیم پراکسیداز افزایش یافت. کاربرد اسید 5-آمینولوولونیک باعث افزایش معنی دار فعالیت آنزیم پراکسیداز، کلروفیل a، b و کلروفیل کل، کاروتنوئید، آنتوسیانین و نیز قطر، طول و وزن میوه شد. برهمکنش تنش خشکی و اسید 5-آمینولوولونیک در همه صفات اندازه گیری شده به جز طول میوه معنی دار شد. نتایج نشان داد که کاربرد اسید 5-آمینولوولونیک می تواند راهبرد موثری در کاهش اثر تنش خشکی و حفظ ظرفیت آنتی اکسیدانی فلفل باشد.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، کاروتنوئید، میزان کلروفیل، آنزیم پراکسیداز
  • اکرم امیری، مینا تقی زاده، محمود شور، سید حسین نعمتی، علی تهرانی فر صفحات 121-131
    در این تحقیق، ریزپرآوری ریزنمونه های برگی بنفشه آفریقایی در قالب چند آزمایش مستقل مورد بررسی قرار گرفت. مراحل مختلف آزمایش شامل بررسی بهترین روش ضدعفونی سطحی، محیط استقرار ریزنمونه ها، تعیین مناسب ترین غلظت هورمون برای شاخساره زایی و پرآوری بود. همچنین القاء ریشه زایی برون شیشه ای با استفاده از بسترهای مختلف کشت انجام شد. نتایج نشان داد بهترین تیمار ضدعفونی ریزنمونه ها الکل 70 درصد در مدت 30 ثانیه به همراه هیپوکلریت سدیم 1 درصد در مدت 10 دقیقه بود. بیشترین درصد شاخساره زایی و پرآوری در محیط کشت MS حاوی2 میلی گرم در لیتر BA به دست آمد. در مرحله ریشه زایی، با حذف ریشه زایی در شرایط درون شیشه ای، گیاهچه های باززایی شده با موفقیت در شرایط برون شیشه ای ریشه دار شدند. بهترین محیط برای ریشه زایی آن ها با بلندترین طول ریشه و بیشترین زنده مانی مربوط به محیط پیت-پرلایت پودر شده بود که پس از استقرار کامل گیاهچه ها، در شرایط طبیعی به خاک منتقل و در گلخانه نگه داری شدند.
    کلیدواژگان: باززایی، پرآوری، ریشه زایی برون شیشه ای، محیط کشت
  • سیده زینب قاضی مطلق، علی تهرانی فر، حسین آرویی، وحید جهانبخش صفحات 133-148
    آلودگی محیط در کشت بافت، یکی از مشکلات رایج می باشد که می تواند بخشی از کشت و یا تمامی آن را از بین ببرد. در این تحقیق، به منظور حذف و یا کاهش آلودگی القا شده توسط قارچ پنی سیلیوم دیجیتاتوم در محیط کشت درون شیشه ای گیاهچه های سیب رقم گالا از اسانس دارچین، اسطوخودوس، مرزه، آویشن شیرازی، زیره سیاه و نعناع فلفلی و همچنین دو نوع پارابن استفاده گردید. آزمایشات اولیه نشان داد که بهترین اسانس برای کاهش درصد جوانه زنی اسپور قارچ، اسانس دارچین با غلظت 50 و 75 پی پی ام و ماده متیل پارابن و پروپیل پارابن با غلظت های 600 و 225 پی پی ام می باشد. آزمایشات اندازه گیری رشد هیف، بیشترین رشد را مربوط به اسانس دارچین و کمترین را مربوط به تیمارهای متیل پارابن نشان داد. در تیمارهای مورد آزمایش جوانه زنی اسپور بهتر از رشد هیف کنترل شد. سپس ریزنمونه های گیاهان انتخابی سیب در محیط کشت MS همراه با اسانس و پارابن ها در غلظت های موردنظر کشت شدند. بهترین رشد گیاه سیب در اسانس دارچین مشاهده گردید. در مرحله بعد، تاثیر پارابن ها یا اسانس به همراه اسپور قارچ بر رشد گیاه در محیط کشت MS بررسی گردید. نتایج نشان داد که تیمارهای متیل پارابن و پروپیل پارابن با غلظت های 600 و 225 پی پی ام در کنترل جوانه زنی اسپور مناسب می باشند اما قادر به ممانعت از آلودگی محیط کشت نبوده و باعث صدمه به گیاه نیز می شوند. به طورکلی بهترین تیمار، اسانس دارچین با غلظت 50 و 75 پی پی ام معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: اسانس دارچین، پارابن، جوانه زنی اسپور، رشد هیف، گیاهچه سیب
  • رویا کرمیان، راحله جمالی صفحات 149-160
    جنس Silene L. با بیش از 2200 گونه، بزرگ ترین جنس تیره Caryophyllaceae در دنیاست که بیشترین پراکنش آن در نیمکره شمالی، اروپا، آسیا و آفریقای شمالی می باشد. در حدود 110 گونه از این جنس در ایران رویش دارند و تقریبا 35 گونه با پراکنش جغرافیایی محدود بومی ایران هستند. از متابولیت های ثانویه فراوان در این گیاه می توان به ترکیبات ساپونینی اشاره کرد. در این تحقیق ساپونین موجود در بخش های هوایی گونه Silene bupleuroides L. با سه روش مختلف و سیستم های حلال متفاوت استخراج شد. نتایج نشان داد که قابلیت حلالیت و پایداری ساپونین ها تحت تاثیر ویژگی های حلال قرار می گیرد و استفاده از حلال های مختلف باعث حذف برخی ترکیبات زائد و نیز افزایش راندمان استخراج می شود. سنجش کمی ترکیبات ساپونینی به روش اسپکتروفتومتری و سنجش کیفی آن ها به روش کروماتوگرافی لایه نازک انجام شد. نتایج کروماتوگرافی حاکی از وجود پنج نوع ساپونین در گونه S. bupleuroides بود و یک لکه با 33/0Rf =، به عنوان اصلی ترین ترکیب ساپونینی آن شناسایی شد. فعالیت ضدباکتریایی ساپونین های این گونه گیاهی در برابر چهار سویه مختلف باکتری گرم مثبت و منفی شاملProteus vulgaris، Citrobacter amalonaticus، cereus Bacillus و Enterobacter aerogenes به روش انتشار دیسک مورد بررسی قرار گرفت. باکتری های Proteus vulgaris و Citrobacter amalonaticus بیشترین حساسیت را نسبت به ترکیبات ساپونینی این گونه نشان دادند.
    کلیدواژگان: اسپکتروفتومتری، ساپونین، ضدباکتری، کروماتوگرافی لایه نازک، bupleuroides Silene
|
  • Masoud Shakarami, Safar Marofi, Farshad Dashti, Ghasem Rahimi, Nasro Aldin Parsafar Pages 1-15
    In this research in order to investigate the effect of municipal waste wastewater and compost on growth parameters and heavy metals concentration in basil a completely randomized factorial experiment (with three repeat) was desgned and illustrated in lysimeteric greenhouse condition. The first factor consists of three watering: treated wastewater (W1)، a composition of 50% raw wastewater and 50% fresh water (W2) and fresh water (W3). The second factor consisted of two levels of compost: 80 tons per hectare (C1) and without any compost (C2) and third factor concerned to the time of harvesting (T1، T2 and T3). After lysimeters design and construction، they were filled with three layer of soil based on natural soil profile of the region and and than basil was cultivated. The results showed that the effect watering quality on all growth paramiters and heavy metal (except Zn in the leaves) were significant. W1 identified as a watering with the highest heavy metal concentration. The effect of compost on plant growth parameters was only significant effect on stem height. It also showed significant effects on all heavy metal except cadmium. The maximum growth parameters and heavy metal concentration were observed in C1. Time of harvesting effect on dry weight and plant height were significant. This results show that the growth parameters and heavy metal concentration were increased during the next harvesting. Interaction effect of watering quality and compost was not significant، excepted to Pb and Mn in leaves. The interaction of watering quality and harvesting were significant only in wet and dry weights. The maximum crop wet (377. 78) and dry (42. 83 gm) weights were observed in W1T2 and W1T3، respectively. The highest concentration of Pb (0. 17) and Mn (53. 28 mg in dry weight) was observed in treated C1W2.
    Keywords: Wastewater, Compst, Basil, Growth parameters, Heavy metal
  • Maryam Hashemi, S. Hosein Mirdehghan Pages 17-28
    Gerbera (Gerbera jamesonii) cut flower has magnificent economical value in international cut flower industry. Due to sensitivity to ethylene and microbial growth in preservatives، it has a short vase life. In order to assess the effects of essential oils (thymol، menthol and eugenol) on quality and vase-life of cut flower of gerbera، an experiment was conducted based on completely randomized design. The cut flowers of gerbera were treated with thymol (75 and 125 mg/L)، menthol (75 and 125 mg L-1) and eugenol (50 and 100 mg L-1) along with control (distilled water) treatment. Essential oils were applied as long-term treatment. Sucrose (4%) was added to all preservative solutions of experimental units. All treated cut flowers were stored at 25±2 º C and RH of 50-55%. The results indicated that the highest vase-life was obtained in thymol 125 mg L-1 (8/91 day) followed by menthol 75 mg L-1 (9/08 day) and eugenol 50 mg L-1 (8/99 day) compared to control (7/49 day). Among all treatments، thymol and menthol increased preservative solution uptake، stem and flower diameter and decreased preservative pH and microorganism growth. Thus، these essential oils are suggested as the best treatment based on the results obtained in this study.
    Keywords: Gerbera, Essential oils, Vase life, Preservative solution, Microorganism
  • Hosein Fathi, Yousef Jahani Jolodar, Naser Bouzari Pages 29-42
    In order to evaluation new sweet cherry includes seven cultivars: Stella، Sunburst، Germesdorfi clon3، Summit and Sabima and Iranian national cultivar”Siahmashad” and Silege delamarka as a early ripen cultivar cultured in RCBD design with 3 replication and 4 trees in each block. Evaluations that was achieved for 3 years (from 2007) include: vegetative traits (annual growth، stem diameter، canopy extension، tree height، flowering and leafing date and Number of spurs on 2 years old branches)، bearing and some qualitative and quantitative traits. Analysis of variance on vegetative traits achieved in three years and compared of means. Results showed that Flowering date، qualitative and quantitative traits of cultivars are various. Cultivars had significant differences between percent of fruit set at 2 open and artificial status of pollination. Stella and Summit cultivars was late flowering، late leafing and showed abundant spurs on 2 years old branches. Stella and Sunburst have 21 and 16 percent self-feretility respectively. Silege delamarka and summit have lowest (5. 5gr) and highest (10. 3gr) fruit weight respectively. Siahmashhad، Sunburst، Germesdorfi3 and Sabima had the highest vegetative growth. These cultivars hadn’t any significant differences on stem diameter in 3 years that analyzed of variance.
    Keywords: Sweet cherry, New cultivars, Evaluation of adaptability, Meshkinshah
  • Asgar Estaji, Ali Ebadi, Mohammad Reza Fatahi Moghadam, Mostafa Alam Far Pages 43-57
    Almond (Prunus dulcis [Webb] D. A. Mill) is an economically important species of genus Prunus. Self-incompatibility and low quality fruit are the most important limitative problems for fruit set and cropping in almond tree. In this study، 50 almond genotypes obtained from crossing between some superior self-incompatible local genotypes and ''Tuono'' (self-compatible cultivar) were analyzed with fluorescence microscope method. Results showed that 11 genotypes were self-compatible، three genotypes were questionable and others were recognized as self-incompatible. To evaluate morphological diversity، twenty-two vegetative and generative characteristics were evaluated. Results indicated that all characteristics were significantly different among examined genotypes. Factor analysis divided genotypes into eight factors that covered 91. 04from total variance. Results Factor analysis indicate characteristics such as: kernel wrinkles، nut size، kernel length، shell thickness، shell pattern and nut diameter had highest effect on genotypes diversity. Finally، genotypes 6، 15، 20، 25 and 46 were introduced as superior ones based on their nut weight and kernel characteristics. Genotype No. 15 and 25 was self-compatible in addition of having good fruit and nut characteristics.
    Keywords: almond, self, compatible, fluorescence microscopy quantitative, qualitative traits, Factor analysis, Cluster analysis
  • Sara Razi, Mansoor Gholami, Ali Azizi Pages 59-68
    Strawberry is a sensitive plant to salinity and saline conditions. Salinity affects growth، yield and fruit quality. This study aimed to investigate the interaction of chelated Zinc (Zn-EDTA) and salinity effects on some physiological characteristics of strawberry (Fragaria ananassa Duch) cv. Selva. A greenhouse experiment was carried out under hydroponic conditions. The experimental design was conducted as a factorial experiment using completely randomized design، with three levels of Sodium Chloride (0، 15 and 30 mM) and also three levels of chelated Zinc (0، 40، and 80 mg/l) as a foliar spray، each in three replications. The results showed that leaf electrolyte leakage increased under NaCl salinity and zinc chelate treatment was able (p ≤ 0. 01) to reduce it significantly. Foliar application of chelated zinc reduced leaf proline content and increased leaf soluble proteins level، chlorophyll index and leaf relative water content. However، this effect was not statistically significant in terms of stress conditions. Chelated Zinc also showed a significant effect on increasing leaf soluble carbohydrates under stress condition. Based on the results of the present study، foliar application of chelated Zinc could be suggested for reducing salt stress induced effects on strawberries cultivated at this condition.
    Keywords: Relative water content, Electrolyte leakage, Chlorophyll index, Proline
  • Ali Ghadami, Mahmood Raeni, Ali Shahnazari, Hamid Zare Abyane Pages 69-79
    Water scarcity is the most important factors constraining agricultural production all over the world. Water shortage of agricultural must be established to use the deficit irrigation. In other hand، deficit irrigation as a limiting factor affecting growth، physiological characteristics of plants. In order to study the effects of deficit irrigation on chlorophyll content، leaf area index and root parameters، an experiment was conducted in research farm of sari agricultural and Natural Resource University in 2012. The experiment Treatments were arranged as randomized complete block design with tree replications. The irrigation regimes consisted of full irrigation (FI-100)، regulated deficit (DI-75، DI-55) and partial root zone drying irrigation (PRD-75، PRD-55). The results showed that medium and severe drought stress was caused to increase and decrease in chlorophyll index (SPAD) respectively. The maximum leaf area index (6. 4) was attained in full irrigation treatment at the end of the irrigation season. That not difference with PRD75% treatment. Maximum volume، surface area and root length were allocated to Deficit irrigation and partial root Deficit irrigation in 75% water requirement treatment. This is due to the increasing in the secondary roots in these treatments relative full irrigation treatment. therefore PRD75% treatments In addition saving in water consumption provides Better use of soil moisture and sunlight And PRD75 treatment can be considered as suitable way for cope with the water crisis and achieve a sustainable agriculture.
    Keywords: Sunflower, Drought stress, Chlorophyll content, Root
  • Ghasem Rahimi, Liyla Omaraee, Alireza Kimyaee Talab Pages 81-95
    Major problem in arid and semi-arid regions of the world is limited water sources in the agricultural sector. Wastewater may be used for long time in order to provide plant water with some consideration of side effects on soil chemical characteristicsS. The aim of this research was to investigate the effect of applied Bu-Ali industrial wastewater on some chemical properties of soil and the growth of Radish (Raphanus Sativus) plant. The green house experiment was conducted in a completely randomized design with three replicates for growing Radish and was irrigated with wastewater (0%، 25%، 50%، 75% and 100%). The results revealed that the applied treatments increased significantly PH، EC، soluble and exchangeable sodium، sodium absorption ratio، soluble calcium and magnesium، available phosphorous and soil anions of chloride، sulfate and bicarbonate. The total and available concentrations of heavy metals in irrigated soils were higher in comparison with tap water، however it was much less than background in which was not adverse effect on soil. The results also showed that radish yield (dry and wet) was irregular trend in which the maximum was in 50% and the minimum observed for 100% treatment. Wastewater was not affected on heavy metal concentrations of radish plant; it was affected on the concentration of sodium، phosphorus and potassium significantly. Sodium concentration in the roots and aerial parts of Radish increased in all treatments، while the potassium concentration decreased. Moreover، the concentration of phosphorus was irregular trend and it had maximum and minimum concentrations for 50% and 100% treatments respectively.
    Keywords: Industrial wastewater, Heavy metals, Pollution, Radish plant
  • Mohammad Reza Asghari, Farhad Asghari, Javad Farokhi Pages 97-109
    Effect of Salicylic acid (SA) at (0، 1 and 2 mM) and Putrescine (P) at the same concentration were surveyed on self-life and fruit quality of Fragaria × ananassa ''Selva''. Fruits had stored at 2± 0. 5°C and 85–95% RH for 14 days. Some traits such as fruit rot; overall quality and marketability، pH، titratable acidity (TA)، total soluble solids (TSS)، ascorbic acid content، total anti-oxidant activity and total phenolics were evaluated after storage. Both SA and P application، separately or connectively، decreased fruit rot and significantly maintained fruit quality after end of storage period. Application of SA in 1، 2 (mM)، P in 1 (mM)، and also SA in 1 (mM) + P in 2 (mM) had the most effect on it. Usage of SA and P significantly affected fruit quality and maintained pH and TSS، TA، vitamin-C and total anti-oxidant activity too. These results show that SA and P influences on fruit quality have been marked.
    Keywords: Shelf life, Anti, oxidant activity, Polyamines, Overall quality
  • Zahra Khazaie, Mohammad Sayari Pages 111-119
    The present study was conducted to assess the effects of 5-aminolevulinic acid (ALA) and drought stress on some physiological parameters and antioxidant activity of pepper (Capsicum annuum L.) seedlings. Three levels of drought stress including stress-free conditions (irrigation within the field capisity)، mild stress (60% of field capacity) and sever stress (30% of field capacity) and four concentrations of ALA including 0 (as a control)، 0. 25، 0. 5 and 1 mM were investigated. In drought stress condition، growth parameters reduced، but chlorophyll a، b، total chlorophyll،carotenoids، anthocyanins and peroxidase activities increased. Application of ALA caused significant increasing of peroxidase enzyme activities، total chlorophyll content، chlorophyll a and b، carotenoids، anthocyanins and weight، length and diameter of fruits. Interaction effects of ALA and drought stress were significant in measured parameters except fruits length. The results showed that ALA could be effective approach in reducing negative effects of drought stress and maintaining antioxidant capacity of pepper.
    Keywords: Anthocyanin, Carotenoid, Chlorophyll content, Peroxidase enzyme
  • Akram Amiri, Mina Taghizadeh, Mahmod Shoor, S. Hosein Nemati, Ali Tehrani Far Pages 121-131
    In this study، the microproliferation of leaf explants in African violet was evaluated as several experiments، independently. Different stages of experiments was included study of the best way to disinfect of surface، establishment medium of explants، determination of the most suitable concentration of hormone for shoot regeneration and proliferation. also induction of rooting in vivo was done using different media. The results showed that the best treatment for explants disinfection were 70 % ethanol for 30 seconds with 1 % sodium hypochlorite for 10 minutes. The highest percentage of shoot induction and proliferation was obtained on MS medium supplemented with 2 mgL-1BA. In rooting stage، in vitro rooting was removed، and regenerated plantlets were successfully rooted in vivo conditions. The best medium for rooting was Peat- Perlite powder with the longest root and the most survival. after establishment of the plantlets، they transferred to soil in natural conditions and were kept in the greenhouse.
    Keywords: Proliferation, Regeneration, In Vitro rooting, Medium
  • S. Zeynab Ghazi Motlagh, Ali Tehrani Far, Hosein Aroee, Vahid Jahanbakhsh Pages 133-148
    Contamination in tissue culture is a common problem that induces the elimination of some or whole explants in tissue culture medium. The aim of this study was to eliminate or decreasing the contamination in tissue culture. In stage one، for determination of the best anti-fungi material and suitable concentration for spore germination inhibitory of Penicillium digitatum، inhibitory spore germination pre-test on MS medium was examined. Result showed that the best treatments for spore germination inhibitory were cinnamon essential oil with 50 and 75 ppm and methyl and propyl paraben at concentration of 600 and 225 ppm. In stage two، hyphe growth of Penicillium digitatum in selected treatment was evaluated. Result emphasis that in the selected treatment، spore germination was inhibited better than hyphe growth. The highest and lowest hyphe growth was related to cinnamon essential oil and methyl paraben treatment. In stage three، apple plantlets with essential oil and paraben in various concentrations were cultured on MS medium. Result showed that in the whole treatment، increasing the concentration of anti-fungal materials reduced growth properties of plants. The best growth of apple plantlets was observed in cinnamon essential oils. In stage four، the effect of paraben and essential oils with spore of Penicillium digitatum in MS medium on growth of plantlets was evaluated. Result showed that although methyl and propyl paraben at concentration of 600 and 225 ppm controlled spore germination very well but contamination in MS medium appeared. Therefore، the best treatment was cinnamon essential oil at concentration of 50 and 75 ppm.
    Keywords: Cinnamon Essential oil, Paraben, Spore germination, Hyphe growth, Apple plantlets
  • Roya Karamian, Rahleh Jamali Pages 149-160
    The genus Silene L. with more than 2200 species is the largest genera of the family Caryophyllaceae in the world mostly distributed in north hemisphere، Europe، Asia and North Africa. About 110 species of this genus grow in Iran، of which 35 are endemic with narrow geographical distribution. Saponins are one of the important secondary metabolites that are found among members of the genus Silene. In this research، saponins from aerial parts of Silene bupleuroides L. were extracted by three different methods. Quantitative and qualitative measurements of saponins were done by spectrophotometery and Thin Layer Chromatography methods، respectively. Results showed that solubility and stability of saponins were affected by features of solvents and special solvents can remove undesirable compounds and increasing extraction efficiency. Five dotswere obtained from S. bupleuroides، of which a dot with Rf = 0. 33 is the major components. In addition، antibacterial activity of the saponins was investigated against 4 different Gram negative and positive bacteria including Proteus vulgaris، Citrobacter amalonaticus، Bscillus cereus and Enterobacter aerogenes by disc diffusion method. Proteus vulgaris and Citrobacter amalonaticus are the most sensitive bacteria treated bysaponins of different parts.
    Keywords: Antibacterial, Saponins, Spectrophotometry, Thin Layer Chromatography, Silene bupleuroides L