فهرست مطالب

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال هفتم شماره 4 (آبان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نازآفرین قاسم زاده*، فاطمه فرامرزی رزینی، سلمان علی پور قوشچی، سید مهدی صالحی صفحات 1-12
    مقررات تازه تقنین شده ی قانون مجازات، با سلب ضمان مطلق از پزشک ماهر و تعدیل کردن آن ضمان بر مبنای تقصیر، قواعد مطلوبی را به ارمغان آوردهاست. در این قانون با رویکردی جدید ضمن دادن آزادی عمل بیش تر به پزشک به حمایت از وی برخاسته است که این امر هم با موازین اخلاقی انطباق دارد و هم اصول و قواعد فقهی بر آن صحه میگذارند. در این جستار برآنیم تا ضمن بیان سیر قوانین موضوعه در ایران که در باب مسوولیت پزشکی مطرح شده به تحلیل مواد قانونی موجود در این باب در قانون مجازات اسلامی 1392 بپردازیم. ابهامهایی در بطن برخی مواد این قانون وجود دارد از جمله تعارضی که بین ماده ی 492 و تبصره ی یک ماده ی 496 به چشم می خورد که باید آن را تعدیل کرد و وجه تعدیل نیز آن است که در حالت اجتماع سبب و مباشر (پزشک و پرستار) که پزشک دستور صادر کرده و پرستار عمل می کند شایسته نیست پزشک را نادیده انگاشت.
    کلیدواژگان: مسوولیت پزشک، قانون جدید مجازات، تقصیر نوعی، تسبیب
  • منصوره مدنی*، انسیه مدنی صفحات 13-23
    امتناع بیمار از درمان، از نتایج منطقی اخذ رضایت از بیمار است و یکی از حقوق او به شمار می رود، ولی می تواند منجر به آسیب بیمار یا اطرافیان او و نیز خسارت به نظام سلامت شود. در این مقاله مسائل اخلاقی مربوط به مواجهه ی عملی با امتناع بیماران مد نظر قرار گرفته است. امتناع از درمان اشکال بالینی گوناگونی دارد و مواجهه ی صحیح با آن مستلزم درک و افتراق این اشکال است. برخی از اشکال امتناع از درمان مانند احتمال آسیب به شخص سوم، بیش تر ابعاد قانونی دارد و برخی حالات مانند بیمار فاقد ظرفیت تصمیم-گیری، دستورالعمل مشخصی دارد. عمده ترین چالش های اخلاقی در زمینه ی امتناع بیماران دارای ظرفیت رخ می دهد که این مقاله عمدتا به مباحث کاربردی مرتبط به این گروه اختصاص یافته است. بیش ترین مشکلات این بیماران ناشی از ارتباط نامناسب با درمانگران و هیجانات زودگذر است. درمانگران باید ضمن آمادگی قبلی با این مواجهه، به جز موارد اورژانس حیاتی که درمان بدون رضایت انجام می شود، تا حد امکان موانع امتناع را برطرف کرده و در کسب رضایت بیمار تلاش کنند. در صورتی که موفق به این امر نشدند، ضمن مستند کردن امتناع بیمار، سایر اقدامات درمانی را به او ارائه دهند.
    کلیدواژگان: امتناع از درمان، درمان اجباری، ترخیص با رضایت شخصی، رضایت آگاهانه، ارتباط پزشک و بیمار
  • سمانه تیرگر، بنفشه کریمی، فرزانه زاهدی انارکی*، نسرین حمیدی ابرقویی، باقر لاریجانی، سوده تیرگر، فاطمه میرزایی (لطفی آذر) صفحات 24-40
    یکی از چالش های حوزه ی اخلاق پزشکی، سقط جنین های ناقص الخلقه است که مبانی تصمیم گیری در مورد آن در اسلام و تفکر غربی تفاوت های عمده ای دارد. یکی از دلایل آن، عدم اعتقاد به بقاء و تکامل روح انسانی پس از مرگ در دیدگاه های غیردینی است که عمدتا به آزادی سقط جنین ناقص در جهان غرب منجر شده است؛ در حالی که اسلام، و بالتبع فلاسفه ی اسلامی، به علت اهمیتی که به روح و تکامل آن می دهند، تصمیم گیری در مورد سقط چنین جنین هایی را منوط به بررسی تمام ابعاد آن ها- جسم و روح (نفس)- با دقت نظر بیش تر بر روح (نفس) می دانند. در چنین نگاهی، پیش فرض های مهمی مطرح می شود؛ از جمله: علت بروز نقص در بعضی از جنین ها چیست؟ آیا جنینی که در جسم نقص دارد، روح (نفس) ناقصی هم دارد؟ نوشتار حاضر، به روش کتابخانه ای مروری- تحلیلی غیر سیستماتیک و با شیوه ی گردآوری اطلاعات صورت گرفته است و فارغ از مساله ی ولوج روح و زمان پدیداری آن در جسم، نگاهی گذرا به تکامل نفس جنین در مراتب حیات (نباتی، حیوانی، انسانی)، بر اساس آرای صدرالمتالهین شیرازی و امام خمینی (ره) دارد و هدف از آن، نگرشی فلسفی به علل ایجاد نقص در خلقت و پاسخ به این سوال مهم است که آیا نفس جنین ناقص نیز نقص دارد؟ نتیجه ی این مطالعه نشان می دهد که بر اساس عقیده ی ملاصدرا، آفرینش (تکوینی) همه ی موجودات، احسن و در زیباترین صورت ممکن است. جنین ناقص الخلقه نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ بنابراین، جنین ناقص الخلقه، نفس کامل و زیبایی دارد. تنها ظهور نفس در جسم معیوب، ناقص است که می تواند دو علت داشته باشد؛ اول: به دلیل اختیار سوء چنین موجودی در عوالم پیش از ماده، که یکی از جلوات این سوء اختیار می تواند نقص در جسم باشد. که البته تعیین این موارد، از اسرار آفرینش است و علم انسان را یارای کنکاش در آن نیست. دوم: مزاحمت ایجاد کردن ژن و محیط، علیرغم حسن اختیار موجود ناقص در عوالم پیش از ماده. به هر حال از آن جا که تصمیم گیری اخلاقی در مورد سقط جنین های ناقص الخلقه، از موارد مشکل در اخلاق پزشکی است، به نظر می رسد مطالعات تکمیلی از منظر فلسفه ی اسلامی بتوانند برخی از لایه های پنهان آن را نمودار کنند و بدین ترتیب برای ارائه ی راهنمای اخلاقی بر پایه ی فرهنگ اسلام در مورد سقط جنین ناقص الخلقه گام نخستین برداشته شود.
    کلیدواژگان: جنین ناقص الخلقه، فلسفه ی اخلاق، فلسفه ی پزشکی، ملاصدرا، امام خمینی (ره)
  • هادی جعفری منش*، عاطفه علیبازی، منصوره زاغری تفرشی، مهدی رنجبران صفحات 41-54
    یک مدل نمایش مختصری از واقعیت است. مدل های مربوط به سلامتی ارزش ها، استنباط ها و ادراکات مختلفی از روند مراقبت بهداشتی و درمانی نشان می دهند. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی مدل های مدافعه ی پرستاری و کارکردهای نقش حمایتی پرستار انجام گرفته است. در این مطالعه ی مروری جهت جست وجوی مقالات و مستندات، از پایگاه های اطلاعاتی PubMed،Science Direct، Proquest و Google Scholar هم چنین، پایگاه های اطلاعاتی داخلی شامل Magiran، Medex Iran، Scientific Information Database و هم چنین، موتور جست وجوی عمومی Google استفاده شد. جست وجو بر اساس واژگان کلیدی، مدافعه (advocacy) و مدل مدافعه ی پرستاری (nursing advocacy model) انجام پذیرفت. در این مرحله در مجموع 89 منبع از سال 1991 تا 2014 شامل کتاب، مقاله و پایان نامه مرتبط با مدافعه ی پرستاری به دست آمد. پس از بررسی منابع جست وجو شده، در مرحله ی دوم از نتایج تعداد 43 منبع جهت نگارش مقاله ی مروری استفاده شد. از این مطالعات تعداد 8 مدل که همخوانی بیش تری با موضوع و اهداف مطالعه داشتند، استخراج گردید. با توجه به یافته های پژوهش حاضر و تاکید بر فواید انجام نقش مدافعه ی پرستاری، پیشنهاد می شود مدلی طراحی شود که بتواند یک روش عملی را برای اجرای نقش مدافعه ی پرستاری در ایران فراهم کند. در این مدل باید محدودیت های قانونی، عوامل و ارزش های اجتماعی، فرهنگ سازمانی، موقعیت پرستار در نظام مراقبت بهداشتی - درمانی و محدودیت های سیاسی و اقتصادی در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: مدافعه ی پرستاری، مدل های مدافعه ی پرستاری، نقش حمایتی پرستار
  • شهریار شهاب، ناهید رژه*، ملیحه نصیری، روح الله اصغری راد صفحات 55-65
    ارتباط صحیح و هم دلی بین دندان پزشکان و بیماران یکی از دغدغه های برنامه ریزان آموزش و گیرندگان خدمات دندان پزشکی است. هدف از مطالعه ی حاضر بررسی میزان هم دلی در دانشجویان دندان پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران در سال 1393 با بیماران بود. در این مطالعه ی توصیفی - مقطعی، بر اساس فرمول تعیین حجم نمونه ی تصادفی با فرمول مورگان تعداد 410 نفر از دانشجویان دندان پزشکی دانشگاه های شهر تهران به طور تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسش نامه ی جمع آوری اطلاعات دموگرافیک و پرسش نامه ی هم دلی (واکنش های میان فردی) استفاده شد. اطلاعات شرکت کنندگان وارد نرم افزار کامپیوتری SPSS ویرایش 16 شد. تجزیه و تحلیل با استفاده از آزمون های Independent T-Test، آنالیز واریانس یک طرفه و ضرایب همبستگی انجام شد. میانگین نمرات هم دلی دانشجویان دندان پزشکی (03/1± 06/53) و بالاترین میزان مربوط به بعد تخیل (65/4 ± 41/14) بود. از بین مشخصات جمعیت شناختی سن، جنسیت و مقطع تحصیلی با هم دلی رابطه ی معنی داری داشت (P<0.001). میزان هم دلی افراد متاهل در سنین و مقاطع تحصیلی بالاتر بیش تر بارز بود. اما با دانشگاه محل تحصیل رابطه ی معنی داری مشاهده نشد. میزان هم دلی در دانشجویان دندان پزشکی دوره ی عمومی با شرایط قابل انتظار تفاوت دارد. برنامه ریزی آموزشی برای تقویت فضای هم دلی بین دانشجویان و بیماران ضروری به نظر می رسد
    کلیدواژگان: هم دلی، دانشجو، دندان پزشکی، آموزش
  • ابوالفضل قاسم زاده، شیوا ملکی*، شعبان بروکی میلان صفحات 66-79
    ریشه ی بسیاری از رفتارها و فعالیت های کارکنان درمانی بیمارستان را باید در اخلاق و ارزش های اخلاقی جست وجو کرد. به همین دلیل توجه به اخلاق حرفه ای و پیامدهای آن از اساسی ترین موضوعات پژوهشی در حوزه های سازمانی است.هدف پژوهش حاضر بررسی و کشف اثر میانجی هویت سازمانی در روابط اخلاق حرفه ای با رفتار شهروندی سازمانی و رفتار انحرافی کار است. این تحقیق بر حسب هدف کاربردی و بر اساس شیوه ی گردآوری داده های توصیفی از نوع همبستگی است. جهت رسیدن به هدف پژوهش، نمونه ای به حجم 225 نفر از جامعه ی 820 نفری کارکنان و متخصصان درمانی بیمارستان شهرستان های ماکو، شوط و پلدشت به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه های استاندارد هویت سازمانی، اخلاق حرفه ای، رفتار شهروندی و رفتار انحرافی کار جمع آوری شد. به منظور بررسی روابط متغیرها در الگوی مفهومی از مدل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که اخلاق حرفه ای با هویت سازمانی (177/0(r= و با رفتار شهروندی سازمانی OCB (179/0=r) دارای رابطه ی مثبت و معنی داری است. هم چنین، نتایج نشان داد که رابطه ی بین اخلاق حرفه ای با رفتار شهروندی و رفتار انحرافی از طریق هویت سازمانی میانجیگری می شود. در الگوی مورد نظر، تمام وزن های رگرسیونی- به غیر از رابطه ی بین اخلاق حرفه ای و رفتار انحرافی - از نظر آماری معنی دار بودند. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که اخلاق حرفه ای باعث تقویت هویت سازمانی می شود و سپس هویت سازمانی موجبات تقویت و ارتقای رفتار شهروندی سازمانی و کاهش رفتار انحرافی کار را در کارکنان و متخصصان درمانی بیمارستان فراهم می کند.
    کلیدواژگان: هویت سازمانی، اخلاق حرفه ای، رفتار شهروندی، رفتار انحرافی کار
  • لطفعلی خانی*، مظفر غفاری، منصور حقیقتیان صفحات 80-91
    سرمایه ی اجتماعی و نوع دوستی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر فرهنگ جامعه اند و می توانند نقش اساسی در رشد اخلاق حرفه ای پزشکان داشته باشند. هدف این مطالعه بررسی ارتباط سرمایه ی اجتماعی و نوع دوستی با نگرش پزشکان به اخلاق حرفه ای بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. نمونه ی آماری این تحقیق شامل 322 نفر از پزشکان شاغل علوم پزشکی استان آذربایجان غربی در سال 1393 بودند که به روش خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه ی سرمایه ی اجتماعی Onyx و Bullen و پرسش نامه ی نوع دوستی Carlo و همکاران و مقیاس اخلاق حرفه ای کرمپوریان و همکاران استفاده شد. نتایج نشان داد بین متغیرهای نوع دوستی (238/0=r)، مولفه ی ساختاری (489/0=r)، مولفه ی ارتباطی (554/0=r) و مولفه ی شناختی (581/0=r) و نگرش پزشکان به اخلاق حرفه ای رابطه ی مثبت و معنی دار وجود دارد (05/0>P). نتایج ضریب همبستگی چندمتغیری به روش Enter نشان داد مولفه های سرمایه ی اجتماعی در تبیین متغیر نگرش پزشکان به اخلاق حرفه ای (457/0) سهم دارند. نتیجه ی حاصل از این تحقیق نشان داد که مولفه های سرمایه ی اجتماعی در پیش بینی نگرش پزشکان نسبت به اخلاق حرفه ای موثرند. بنابراین، به نظر می رسد با افزایش میزان سرمایه ی اجتماعی و نوع دوستی، نگرش به اخلاق حرفه ای در پزشکان بیش تر شود.
    کلیدواژگان: سرمایه ی اجتماعی، نوع دوستی، اخلاق حرفه ای پزشکان
  • حسین ابراهیمی، عفت صادقیان*، نعیمه سیدفاطمی، عیسی محمدی صفحات 92-103
    استقلال بیمار از عناصر اصلی مراقبت فردگرا، بیمارمحور و اخلاقی است. چالش های استقلال بیمار وابسته به فرهنگ بوده و در ایران روشن نیست؛ لذا، این مطالعه به منظور کشف چالش های استقلال بیمار در بالین انجام شد. این مطالعه با رویکرد تحقیق کیفی و روش آنالیز محتوای مرسوم در سال 1392 با مشارکت 13 بیمار، 7 پرستار و 1 پزشک بر اساس نمونه گیری هدفمند انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه های جامع و مشاهده در یک دوره ی 10 ماهه از مراکز آموزشی - درمانی تبریز و همدان جمع آوری شدند. یافته ها از طریق تحلیل محتوای کیفی و به روش استقرایی و با کمک نرم افزار MAXQDA10 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.از مجموع مصاحبه های 21 مشارکت کننده 394 کد اولیه استخراج شدند. کد های اولیه بر اساس تشابه و تفاوت هایشان طبقه بندی شده و 15 زیرطبقه را ایجاد کرد که با مرور بیش تر و مقایسه ی زیرطبقات، 3 طبقه که بیانگر چالش های استقلال بیمار در بالین بودند، شناسایی و براساس ماهیتشان به صورت مفهومی و انتزاعی نام گذاری شدند. این طبقات شامل 1) عوامل درون فردی، 2) ارتباطات غیر موثر و 3) بی کفایتی سازمان بودند. یافته های این مطالعه چالش های فردی، اجتماعی و سازمانی استقلال بیمار را نشان داد که تیم درمان، مدیران و برنامه ریزان سلامتی باید به این عوامل توجه کرده و با تعدیل آن ها به بهبود استقلال بیمار کمک کنند.
    کلیدواژگان: بیماران بستری، استقلال بیماران، چالش های استقلال بیماران
|
  • Nazafarin Ghasemzadeh *, Fatemeh Faramarzi Razini, Salman Alipour Ghoshchi, Seyed Mehdi Salehi Pages 1-12
    Recent provisions to the Islamic Penal Code have provided favorable regulations that absolve the skilled physician from absolute liability and adjust liability according to fault. The revised code adopts a new approach by allowing physicians more freedom while providing added protection، which is consistent with ethical standards and Jurisprudential principles. The present paper aimed to investigate the development process of statutory laws in Iran regarding medical liability and at the same time analyze articles of the Islamic Penal Code of 2013 on the subject. Some articles have been found to contain ambiguities that need to be modified. As an instance there seems to be a conflict between Article 492 and Clause 1 of Article 496 that should be resolved as it pertains to a case of the cause and the perpetrator (physician and nurse). In these situations the doctor orders and the nurse acts، and it is therefore necessary and proper that physicians not be absolved from liability.
    Keywords: physician responsibility, Islamic Penal Code, fault, causation
  • Mansoureh Madani *, Ensieh Madani Pages 13-23
    Refusal of medical treatment is among the most important rights of patients and a natural consequence of informed consent، although it can result in harm to patients or others and even the health care system. Treatment refusal may have various clinical manifestations whose recognition and proper understanding is essential to their management. In some cases the legal aspect is primarily dominant، such as when there is the possibility of harm to a third party. In other cases، for instance in absence of patient capacity، there are clear guidelines for decision-making. Major ethical challenges in the field of treatment refusal frequently pertain to capable patients، and this paper is mainly about the practical issues related to this group. The problems that these patients face are mostly due to improper physician-patient relationship or fleeting emotions. Caregivers should be prepared to deal with these issues and try their best to overcome obstacles and achieve patient satisfaction، with the exception of critical emergencies where treatment is carried out without consent. If all measures fail، patients’ refusal must be documented and other therapeutic interventions should be offered.
    Keywords: treatment refusal, discharge against medical advice, compulsory treatment, informed consent, physician, patient relationship
  • Samaneh Tirgar, Banafsheh Karimi, Farzaneh Zahedi Anaraki *, Nasrin Hamidi Abarghouei, Bagher Larijani, Soodeh Tirgar, Fatemeh Mirzaee (Lotfi Azar) Pages 24-40
    Abortion of the disabled fetus is among the challenges of medical ethics، and decision-making in this respect is subject to a major controversy between Islam and Western philosophies. One reason is skepticism about the continued existence and evolution of the human soul after death، which has resulted in legitimacy of abortion of disabled fetuses in the West. Islam and Islamic philosophers، however، attribute great importance to the soul and its evolution، and therefore in decisions related to such embryos all aspects of the body and soul are considered، with more emphasis on the latter. Some issues that are raised in the Islamic worldview include: What is the reason behind embryonic defects? And does a disabled fetus also suffer from a defect in the soul? The present paper is a descriptive-analytical non-systematic review that uses a data collection approach. Regardless of the issue of ensoulment، the study intends to examine the evolution of the spirit (nafs) in the fetus during various stages of life (vegetative، animal and human) based on Mulla Sadra and Imam Khomeini''s perspectives. It also aims to conduct a philosophical investigation into defects in creation and to find the answer to the important question of whether the soul of a disabled fetus is also imperfect. Findings of this study show that based on Mulla Sadra’s views، all living things have been created in the best and most perfect form. The disabled fetus is not an exception and therefore has a perfect soul، but the appearance of the soul in a malformed body is defective. The imperfection may have two causes: first، a wrong choice made by the soul of the disabled fetus in the world before this one، i. e. the Zar world، although the concept is among the unfolded mysteries of creation unfathomable by human knowledge; second، effect of the genes and/or the environment، regardless of the choice made by the soul of the disabled fetus in the world of Zar. However، since decision making regarding abortion of disabled fetuses is still a matter of controversy in medical ethics، further studies from the perspective of Islamic philosophy seem necessary to help resolve the issue and provide ethical guidelines based on Islamic principles.
    Keywords: deformed fetus, ethical philosophy, medical philosophy, Mulla Sadra, Imam Khomeini
  • Hadi Jafareimanesh *, Atefeh Alibazi, Mansoureh Zaghari Tafreshi, Mehdi Ranjbaran Pages 41-54
    A model is a summarized representation of facts. Health-related models show values، perceptions and various understandings of health care. This study investigated the nursing advocacy models and the nurses’ protective role. In this review article، related literature and documents were searched in PubMed، Science Direct، Proquest، Google Scholar، Magiran، Iran Medex، and Scientific Information Database، using the general search engine Google. The search was performed by keywords “advocacy” and “nursing advocacy model”. In this stage، 89 sources including books، articles and dissertations on the subject of nursing advocacy written between 1991 and 2014 were collected. In the next stage، 43 sources were chosen for the review article. Finally، 8 models that were more consistent with the topic and objectives of the study were extracted. Considering the findings of this study and the benefits of nursing advocacy، we propose to design a model in order to promote the advocacy role of nurses in Iran. In this model، legal constraints، social factors and values، organizational culture، position of the nurse in the health care system and political and economic considerations should be taken into account.
    Keywords: nursing advocacy model, nursing role, health care system
  • Shahriar Shahab, Nahid Rejeh *, Maliheh Nasiri, Rohollah Asghari Rad Pages 55-65
    Empathy and communication between dentists and patients are among the major concerns of dental health educators. The present study aimed to evaluate the empathy levels of dentistry students with their patients in the city of Tehran during 2014. In this descriptive cross-sectional study، 410 dentistry students of various universities throughout Tehran were selected randomly. Data were collected using the questionnaire of demographic data and Interpersonal Reactivity Index to assess dispositional empathy. Data analysis was performed using SPSS 16 statistical software. The students had a mean empathy score of 53. 06 (SD = ± 1. 03)، with the highest level pertaining to the imagination dimension (14. 41 ± 4. 65). Age، gender، and educational level had significant relationships with empathy (P < 0. 01). Female students reported higher emotional empathy (P < 0. 01)، but no significant relationship was found between empathy and the university of attendance. Empathy scores of undergraduate dentistry students were lower than ideal and acceptable levels. Therefore it seems necessary to design proper educational programs to improve empathy among dentistry students.
    Keywords: dentistry, education, empathy, student
  • Abolfazl Ghasemzadeh, Shiva Maleki *, Shaban Brooki Milan Pages 66-79
    Ethical and moral values lie at the root of employee behavior and activities. Hence، observance of professional ethics and the related benefits are among the most fundamental research topics in organizational areas. This descriptive-correlational research was performed according to the practical study objectives and through adopting a data collection approach. With the aim of exploring the mediating effect of organizational identification on the relationship between professional ethics، organizational citizenship behavior and job deviation behavior، a sample of 225 employees and hospital specialists were chosen from the cities of Maku، Showt and Poldasht using random stratified sampling. Data were gathered through standard questionnaires of Van Dick’s organizational identification، professional ethics، citizenship behavior and deviation behavior. In order to evaluate the relationship among variables measured in a conceptual model، Structural Equation Modeling was used. The results showed that there is a positive and significant relationship between organizational identification and professional ethics (r = 0. 177) and organizational citizenship behavior (OCB) (r = 0. 179). Findings also showed that the relationship between professional ethics and citizenship behavior and deviation behavior is mediated through organizational identification. In the above-mentioned model، all regression weights were statistically significant، except for the relationship between professional ethics and deviation behavior. The results of this study indicated that professional ethics strengthened organizational identification on the one hand، and organizational identification strengthened citizenship behavior and reduced the deviation behavior of the employees and hospital specialists on the other hand.
    Keywords: organizational identification, professional ethics, citizenship behavior, job deviation behavior
  • Lotfali Khani *, Mozafar Ghaffari, Mansour Haghighian Pages 80-91
    Social capital and altruism are the most effective factors on the cultural development of a society and can play an important role in promoting ethics within the health care system. The purpose of this study was to investigate the relationship between social capital and altruism and the ethical attitudes of physicians. This correlational and descriptive study was performed on 322 doctors working in medical centers in west Azerbaijan during 2013 who were selected by cluster-random sampling. Onyx and Bullen social capital scale، Carlo et al. altruism scale and Karamporian et al. ethics questionnaire were used to collect data. The results of this study indicated that there was a significant positive relationship between the ethical attitudes of physicians and altruism (R = 0. 238)، the structure subscale (R = 0. 489)، cognition subscale (R = 0. 581) and relationship subscale (R = 0. 554) of social capital. The significance level was set at p < 0. 05 in this study. The multi-variable correlation coefficient and enter method indicated that social capital subscales can influence the ethical attitudes of physicians (0. 457). The results showed that there was a correlation between social capital and altruism and ethical attitudes in the medical profession. Thus، it seems that promoting social capital and altruism can positively influence individuals’ ethical attitudes in the medical profession.
    Keywords: social capital, altruism, attitude, medical ethics
  • Hossein Ebrahimi, Effat Sadeghian *, Naeimeh Seyedfatemi, Eesa Mohammadi Pages 92-103
    Patient autonomy is the opposite of paternalism and an essential element in individualised، patient-centred، ethical care. Challenges associated with patient autonomy are culture-related and have not been fully investigated in Iran so far. The aim of this study was to explore the challenges to the autonomy of patients in Iranian hospitals. This was a qualitative study using conventional content analysis methods. In 2013 13 patients، 7 nurses and 1 doctor were selected from three Tabriz and Hamadan teaching hospitals using purposive sampling to participate in semi-structured interviews. The interviews were subjected to qualitative content analysis and analysed using the MAXQD10 software. Fifteen categories and three themes were identified. The three main themes related to challenges associated with patient autonomy were: interpersonal factors، altered relationships، and organisational constraints. In summary، this study revealed some challenges associated with patient autonomy that the treatment team، managers and planners in the health care system should target in order to improve patient autonomy.
    Keywords: autonomy challenges, health care system, patient autonomy