فهرست مطالب

فصلنامه علوم و فنون بسته بندی
پیاپی 8 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نگین نیک بین*، سعید مهدوی صفحه 4
    در این تحقیق، کاربرد نشاسته به عنوان چسب نشاسته در صنایع بسته بندی و تاثیر بهبود ویژگی های نشاسته روی گسترش کاربردهای آن به تفصیل مورد بحث قرار گرفته است. کاربرد نشاسته در صنایع مختلف بسیار گسترده است، لیکن در صنایع بسته بندی سلولزی می تواند به عنوان اندود، آهار و یا چسب محدود شود. در این صنایع، کیفیت مناسب چاپ، پایین بودن میزان جذب آب، مناسب بودن چسبندگی لایه ها و زیست تخریب پذیر بودن چسب مصرفی، نشاسته را در جایگاه رفیعی به عنوان یکی از مواد اولیه مناسب، قرار داده است. چسب نشاسته برای چسباندن روکش ها، مقوای کنگره ای، ساک کاغذی و... استفاده می شود. امروزه در کارخانه های کارتن سازی کشور از نشاسته اصلاح نشده به عنوان چسب استفاده می شود که مشکلات عدیده ای را به همراه داشته است. تاکنون، تحقیقات زیادی برای بهبود ویژگی های چسب نشاسته در راستای کاهش هزینه تولید و افزایش کیفیت صورت گرفته است. در این مقاله، ضمن بررسی مشکلات به مواردی از اصلاح نشاسته اشاره می شود. در مجموع، کاربرد نشاسته در صنایع مختلف به دلیل زیست تخریب پذیر بودن آن رو به گسترش است و صنایع مختلف با توجه به نیازمندی های خود می توانند ویژگی های آن را به روش های مختلف اصلاح کنند.
    کلیدواژگان: نشاسته، چسب نشاسته، اصلاح ویژگی ها، صنعت بسته، بندی و صنعت کاغذسازی
  • مصطفی امام پور* صفحه 18
    در این مقاله جنبه ای از کاربرد بسته بندی مطرح می شود که نقش اولیه آن حفظ کالا و ایجاد آرامش به محیط است تا باعث شود انسان ها از کالا با رعایت اصول و قواعد استانداردی استفاده کنند. در جاهایی که بسته بندی کالاها را با آرم خطر می بینیم، متوجه می شوییم که در به کارگیری از آن بایستی دقت کنیم به چنین بسته هایی اصطلاحا بسته بندی های خطرناک یا مقاوم به خطر می گویند. تهدید عوامل میکروبی و شیمیایی نه تنها در میادین نبرد بلکه در جوامع شهری نیز وجود دارد. با گسترش فناوری های هسته ای و به کارگیری این عوامل در محیط های غیر نظامی و بالاخص مراکز بیمارستانی، ایجاد خطرات میکروبی و شیمیایی را در جوامع شهری افزایش داده است.
    آن دسته از عملیاتی که در راستای جابه جایی رادیوایزوتوپ ها[1]، پسماند های پرتوزا و محموله های چرخه سوخت هسته ای انجام می گیرد، به عنوان ترابری مواد پرتوزا نام برده می شود. سالیانه حدود بین هجده تا بیست میلیون بسته مواد پرتوزا در سراسر جهان جابه جا می شود. این بسته ها از بشکه های کوچک تا محموله های سنگین را شامل می شود که طراحی، ساخت و حمل آن ها نیازمند آنست که در مقابل خطرات ناشی از نقل و انتقال در شرایط عادی و سانحه مورد حفاظت قرار گیرد.
    2- Radioisotopes
    کلیدواژگان: پرتو زا، خطرناک، بسته بندی و میکروبی
  • محمدتقی صفری*، ناصر سلطانی تهرانی صفحه 32
    با استفاده از مواد ضد میکروبی در پوشش فراورده های گوشتی، علاوه بر کاهش جمعیت میکروبی و افزایش کیفیت و ایمنی محصولات، می توان تا حد زیادی استفاده از نگهدارنده های سنتزی و سرطانزا مثل نیتریت را کاهش داد. ترکیباتی را که دارای فعالیت ضد میکروبی هستند می توان به صورت مخلوط شده، تثبیت شده یا تغییر شکل داده شده در سطح پوشش های خوراکی استفاده کرد. ادویه ها و عصاره های گیاهی نیز دسته ای از ترکیبات ضد میکروبی هستند که می توان آن ها را در پوشش های خوراکی و زیست تخریب پذیر استفاده کرد. استفاده از اسانس ها به خاطر سمیت کمتر، در دسترس بودن و تجزیه پذیری بهتر در مقایسه با آنتی بیوتیک ها و دیگر نگهدارنده ها امروزه بیشتر مورد توجه است. در این مقاله بیشتر روی کاربرد فیلم ها و پوشش های ضد میکروبی در بسته بندی محصولات گوشتی تاکید شده است.
    3- Synthetic4- Nitrite5- Antibiotics
    کلیدواژگان: پوشش های خوراکی، محصولات گوشتی و ترکیبات ضد میکروبی
  • فرشید جلیلی، سید مهدی جعفری* صفحه 38
    به نظر می رسد که امروزه سرتاسر کره زمین با پلاستیک پوشیده شده است. تقریبا هر چیزی که می خریم، هر غذایی که می خوریم و بسیاری از نوشیدنی ها با پلاستیک بسته بندی شده است. تاثیر مخرب پلاستیک های ضایعاتی بر روی محیط زیست به دلیل محدود بودن روش های دفع آن باعث تشدید نگرانی ها گردیده است. سوزاندن پلاستیک سبب آلودگی و سمی شدن هوا می گردد و زباله دانی ها هم بسیار اندک می باشند. همچنین منابع نفتی محدود بوده و در حال کاهش هستند. کار روی پلیمرهای گیاهی در جهان از سال 1970 و در زمان بحران نفت آغاز شد. در آن زمان کشورهای پیشرفته به فکر استفاده از موادی برای بسته بندی افتادند که وابسته به نفت و مشتقات آن نباشد، بنابراین پلیمرهای گیاهی مورد آزمایش قرار گرفت. نشاسته هیدروکربنی است که ارزان بوده و به وفور در گیاهان یافت می شود. نشاسته دارای خواص ضعیف پلیمری است و با تغییر و اصلاح آن ها می توان به ویژگی های پلیمر نفتی رسید. شکل و ظاهر ظروف مبتنی بر نشاسته کاملا مشابه ظروف پلاستیکی است با این تفاوت که زیست تخریب پذیر هستند. در سال های اخیر علاقه به استفاده از مواد زیست تخریب پذیر در صنعت بسته بندی، کشاورزی، دارویی و سایر زمینه های مربوط افزایش چشمگیری داشته است.
    کلیدواژگان: زیست تخریب پذیر، نشاسته و بسته بندی
  • مانا مشکور*، مسعود هاشمی شهرکی، یحیی مقصودلو صفحه 54
    امروزه با استفاده از ترکیباتی تحت عنوان شناساگرها، می توان تغییرات کیفی ماده غذایی را بدون باز نمودن بسته بندی بررسی نمود. از مهم ترین شناساگرها می توان به آن دسته ای اشاره نمود که نشان دهنده ی سطح کیفیت و تازگی محصول می باشند. شناساگرهای تازگی و دما- زمان هر کدام به نوعی میزان کیفیت محصول را بازگو می کنند. شناساگرها به وسیله ی تغییرات فیزیکی و شیمیایی که منجر به یک تغییر دیداری شود، کیفیت محصول را نشان می دهند. در این مقاله سعی می شود که به بررسی شناساگرهای تازگی و دما- زمان با توجه به پژوهش های اخیر در این زمینه پرداخته شود.
    کلیدواژگان: شناساگرها، شناساگر تازگی، شناساگر دما، زمان و بسته بندی مواد غذایی
  • محسن مختاریان*، فاطمه کوشکی، حمید بخش آبادی، شیلان رشیدزاده صفحه 62
    در این پژوهش ویژگی های انبارمانی پودر گوجه فرنگی تحت تاثیر دمای هوای خشک کردن مورد مطالعه قرار گرفت. از نظر ارزیابی کیفی نیز مشاهده گردید که پذیرش رنگ، عطر، طعم و ظاهر در دمای 70 درجه سانتی گراد بهتر می باشد. بنابراین بهترین دما جهت تولید پودر گوجه فرنگی دمای 70 درجه سانتی گراد می باشد. پودر گوجه فرنگی بعد از خشک کردن در سه نوع بسته بندی سلوفان نازک، سلوفان ضخیم و شیشه برای مدت سه ماه انبارمانی گردید. نتایج نشان داد که بسته بندی شیشه به عنوان بهترین بسته بندی جهت نگهداری پودر گوجه فرنگی می باشد.
    کلیدواژگان: بسته بندی، خشک کردن، ارزیابی حسی و زمان ماندگاری
  • الهام اسدپور*، هیوا ناطقی صفحه 72
    بسیاری از کشورها سیستم هایی را جهت ردیابی مواد غذایی درست کرده اند. با این حال سیستم های موجود نیازمند کاغذ و نیروهای انسانی است. همچنین این سیستم ها نمی توانند مبدا و مقصد مواد غذایی را ردیابی کنند. سیستم شناساگرهای فرکانس رادیویی RFID این توانایی را دارد که ماده غذایی را به طور کامل ردیابی و مبدا و مقصد آن را مشخص نماید. فناوری RFID، ردیابی همزمان تعداد زیادی از کالاها را آسان نموده است. همچنین با بهره گیری از این سیستم، تمامی اطلاعات مربوط به تولید و سازنده را می توان ثبت کرد. در این مقاله سعی بر آنست علاوه بر تشریح فناوری RFID، کاربردهای آن را هم در صنعت غذا معرفی نماییم و همچنین چالش های موجود در استفاده از این روش و راهکارهای ممکن نیز در پایان مورد بررسی قرار گرفته است.
    3- Radio -Frequency Identification
    کلیدواژگان: RFID، قابلیت ردیابی، زنجیره تامین مواد غذایی و امنیت غذایی
  • طیبه شاهی*، محمد قربانی صفحه 82
    فناوری نانو با ساخت حسگرها در ابعاد کوچک، بسیاری از شاخص ها را با دقت بیشتری ارزیابی می کند. نانوحسگرها کاربردهای بسیاری در سه حوزه مهم نانوبیوتکنولوژی(پزشکی، کشاورزی و صنایع غذایی) دارند. فناوری نانوحسگرها به عنوان یک علم نوین، جایگزین قدرتمندی برای روش های آنالیز مرسوم، در عرصه علوم کشاورزی می باشد. حساسیت و انتخاب گری نانوحسگرها، امکان توسعه ی ابزارهای مخصوص برای آنالیز آنی مخلوط های پیچیده بدون نیاز به آماده سازی، با مقدار کم نمونه را می دهد. تحقیق و توسعه ی این قبیل از نانوحسگرها، بیشتر در زمینه ی سلامت، کاربردهای محیطی و صنعت غذاست. بسته بندی های مجهز به نانو سنسورها دسته دیگری از کاربرد فناوری نانو در صنعت بسته بندی مواد غذایی می باشد. این بسته بندی ها می توانند دما و رطوبت را در زمان های مختلف ارزیابی کنند و برحسب شرایط، پاسخ های متناسبی را به مصرف کننده بدهند. برای مثال: با تغییر رطوبت، رنگ بسته بندی تغییر می کند. این مواد می توانند به مصرف کننده هشدار بدهند که غذا یا محصولات کشاورزی فاسد شده است. با توجه به اهمیت فناوری نانو در صنایع غذایی، در این مقاله مروری بر کابردهای نانوحسگرها در زمینه ی بسته بندی مواد غذایی(تشخیص عوامل بیماری زای غذایی و ترکیبات سمی آن ها و شناسایی آلودگی های شیمیایی در مواد غذایی) صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: فناوری نانو، نانوحسگر و بسته بندی
|
  • Negin Nik Bin*, Saeed Mahdavi Page 4
    In this study, the usage of starch as adhesives in packaging industry and improving the properties of starch on the development of its applications have been discussed. Starch is widely used in various industries, but in the celluloses packaging industry it can be just used as a coating binder, sizing agent or adhesive industries. In these industries, high print quality, low water absorption and good adhesion of the layers and biodegradable properties of this adhesive, convert the starch to the suitable raw material. Starch adhesive is used for pasting liners, in the corrugating board, bag papers and etc. Today, in our corrugating factories, application of unmodified starch as an adhesive has had many problems. Many researches has been carried out to improving the adhesive properties of starch in order to reduce production cost and increase quality. In this paper, it has been investigated the problems referred to the cases of modified starch. Overall, the usage of biodegradable starch in various industries has an increasingly grow because of its biodegradable properties and different industries can modify its properties in different ways according to their requirements.
    Keywords: Starch, starch adhesive, corrugating industry, papermaking industry
  • Mostafa Emampour* Page 18
    In this article, the some application of package have been discussed, which is primary role to maintain and create a calm atmosphere and cause people use the product with standard principles and rules. Dangerous packaging materials where have been seen them with logo, it should be noticed that we must use such packages carfully, so renamed them resistant packaging or hazardous. The widespread of biological and chemical agents not only are available on the battlefield but also there are in urban communities. The development of nuclear technology and the usage of these agents, especially in medical place, caused biological and chemical risks higher than in urban communities. Those operation have done in case of displacement direction of radioisotopes, radioactive waste and shipments of nuclear fuel cycle, are used as the transport of radioactive materials. Annually between eighteen to twenty million packages of radioactive material are trasported around the world. These packages contain of small barrels to heavy cargo which the design, construction and transportation of them should be to protect from the risks of transport in normal and accident conditions.
    Keywords: Radioactive, hazardous materials, packaging, microbial
  • Mohammad Taghi Safari*, Naser Soltani Tehrani Page 32
    The Usage of antimicrobial materials for coating meat products, in addition to reducing the microbial population and increase of the quality safety of products, be greatly reduced usage of nitrites as preservatives and synthetic carcinogens. Compounds that have antimicrobial activity can be mixed, stabilized or incorporated with edible coatings. Spices and vegetable extracts are also a group of antimicrobial compounds that can be used in the edible and biodegradable coating. The Application of essential oils because of less toxicity, better availability and degradation compared with other antibiotics and preservatives and also today it is more interesting. In this paper the application of antimicrobial films and coatings in packaging meat products has been emphasized.
    Keywords: Edible coatings, meat products, antimicrobial compounds
  • Farshid Jalili, Seid Mahdi Jafari* Page 38
    It seems that today whole world seems to be wrapped in plastics. Almost every product we buy, most of the food we eat and many of the liquids we drink, come encased in plastics. The environmental impact of persistent plastic wastes is evoking more global concern as alternative disposal methods are limited. Incineration may generate toxic air pollution, and satisfactory landfill sites are limited. Also, the petroleum resources are finite and are becoming limited. Global working on biopolymers was initiated from 1970 in the petroleum crisis time. Those days, developed countries were interested in using special materials for packing purposes which were free from petroleum and its derivatives, so biopolymers has been tested. Starch is an inexpensive hydrocarbon and can be found abundantly in plants. It possess weak polymer properties and can be attained the properties of petroleum polymers by modification. The shape of starch-based utensil is the same as plastic utensil except for being biodegradable. In recent years, there has been a marked increase in interest in biodegradable materials for use in packaging, agriculture, medicine, and other areas.
    Keywords: Biodegradable, Starch, Packaging
  • Mana Mashkour*, Masood Hashemei Shahraki, Yahya Maghsodlou Page 54
    Today the usage of some compounds as indicator, can be checked changes of the food quality without opening the package. The most important indicators are Indicates that show the level of product quality and freshness. Freshness and temperature - time reagents reflect on extension of the product quality. Indicators show the quality of the product, by physical and chemical changes which will be led to a visual change This article tries to review new freshness and temperature - time indicators according to recent research in this field.
    Keywords: Indicators, Freshness indicators, Temperature, time indicators, Food packaging
  • M. Mokhtarian*, F. Koushki, H. Bakhshabadi, Sh Rashidzadeh Page 62
    In this study, shelf life properties of tomato powder under effect of air drying temperature were studied. The qualitative determination was observed that acceptance of color, aroma,flavor, and appearance at 70oC is better, so best temperature was 70oC for producing of tomato powder. Tomato powder after drying, were stored into three kind of packaging including thin cellophane, thick cellophane and glass for three months. The result have shown that glass packaging is the best packaging for storage tomato powder.
    Keywords: Packaging, Drying, Sensory evaluation, Shelf, life
  • Elham Assadpour*, Hiva Nateghi Page 72
    Many countries have created systems for monitoring food products. However, these systems need paper and label and also, cannot find the origin and final destination of food product. Radio Frequency Identification (RFID) has the capability of monitoring foods completely and track the mentioned points. This technology also can monitor many food products simultaneously. The usage of this system caused, all information can be recorded about productions and producers. In this study, not only RFID technology and its application has been introduced, but also, its challenges have been evaluated by practical offer and possible solutions.
    Keywords: RFID, Monitoring capability, food supply chain, food security
  • Tayebe Shahi*, Mohammad Ghorbani Page 82
    Nanotechnology in manufacturing of sensors with small dimensions, evaluate a lot of the parameters carefully. The applications of Nanosensors include three important branch in Nan biotechnology (medical, agricultural and food industries). Nan osensors technology as a new science is a powerful substitution for conventional analytical techniques in the field of agricultural sciences. Sensitivity and selection of Nanosensors provide the possible development of special devices for analysis of complex mixtures without the need for immediate preparation of examples. Research and development of these Nanosensors are in the field of health, environmental application, and food industy. Nano-sensor packaging is another types of nanotechnology application in food industrial packaging. These packaging can be evaluated temperature and humidity at different time and give appropriate response to consumer depending on the circumstances. For example, for changing the moisture content the color of container changes. This material may give warning to consumers that the food or agricultural product is corrupt. Application Nanosensors is important in the food industry, in this article Nanosensors applications in food packaging (detection of food pathogens and chemical contaminants and identify chemical toxic in food) have been discussed.
    Keywords: Nanotechnology, Nanosensor, packaging