فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال دوازدهم شماره 8 (پیاپی 61، آبان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • خانم لیلا امینی، خانم مریم حیدری*، حمیدرضا دانش پرور صفحات 599-605
    پیش زمینه و هدف
    خشونت خانگی عامل خطر طیف وسیعی از مشکلات بهداشتی، سلامت جسمی و روانی است. این مطالعه با هدف ارزیابی برخی تعیین کننده های فردی- اجتماعی مرتبط با سلامت روان زنان تحت خشونت خانگی در شهر تهران انجام شد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 196 زن مراجعه کننده به مرکز پزشکی قانونی تهران، سال 92 - 1391 انجام شد. اطلاعات دموگرافیک با پرسشنامه فردی- اجتماعی و وضعیت سلامت روان با پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ – 28) جمع آوری گردید. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-16 و آزمون های همبستگی پیرسون و اسپیرمن مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سنی نمونه ها 30/2 سال با انحراف معیار 6/35 بود. 99 درصد نمونه ها از GHQ – 28، نمره 24 و بالاتر و 99 درصد از افراد در زیرمقیاس کارکرد اجتماعی و زیرمقیاس اضطراب، 992/9 درصد در زیرمقیاس نشانه های جسمانی و 88/8 درصد در زیرمقیاس افسردگی نمرات 5 و بالاتر را کسب نمودند. بررسی ارتباط زیرمقیاس های سلامت روانی با برخی متغیرهای فردی- اجتماعی نیز نشان داد که ارتباط معنی داری بین وضعیت اقتصادی با کارکرد اجتماعی و همچنین سن همسر و طول مدت ازدواج با زیر مقیاس افسردگی وجود دارد؛ اما زیرمقیاس نشانه های جسمانی و نشانه های اضطرابی با هیچ کدام از این مشخصات ارتباط معنی داری نداشت.
    بحث و نتیجه گیری
    قربانیان همسر آزاری ازنظر غربالگری وضعیت سلامت روانی، نیازمند ارجاع و انجام اقدامات تشخیصی، مشاوره ای و درمانی ویژه ای می باشند.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، سلامت روانی، تعیین کننده های فردی، اجتماعی
  • زکیه پیری، خانم شهلا دمنابی، خانم هیرو خضری*، اقا ناصر شیخی صفحات 606-612
    پیش زمینه و هدف
    با توجه به سیاست های ابلاغی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی کشور مبنی بر الزام بیمارستان ها و مراکز درمانی به تشکیل پرونده الکترونیک سلامت لزوم ایجاد محیط امن بیش ازپیش نمایان می شود. در این پژوهش ضمن معرفی استاندارد مدل عملکردی به ارزیابی عملکرد امنیت در سیستم های اطلاعات بیمارستانی مراکز آموزشی_ درمانی شهرستان تبریز پرداخته شده است.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی پیمایشی بوده که به صورت مقطعی در سال 92 انجام گرفت. جامعه پژوهش کلیه مراکز آموزشی- درمانی شهرستان تبریز بود که در بین آن ها نمونه گیریی انجام نگرفت. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای بر اساس استاندارد مدل عملکردی بود. پرسشنامه ازنظر روایی و پایایی مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SSPS16 و به کمک T تک نمونه ای (به منظور مقایسه میانگین نمونه آماری با میانگین جامعه آماری) صورت گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین کلی عملکرد امنیت در مراکز آموزشی-درمانی شهرستان تبریز 0/59±3/84 هست. این امر نشانگر وضعیت مطلوب این مولفه ها در سیستم های اطلاعات بیمارستانی هست. در این میان عملکرد فرعی «تصدیق موجودیت» با میانگین 0/49±4/47 بیشترین میانگین و عملکرد فرعی «مدیریت دسترسی بیمار»با میانگین 0/63±2/20 کمترین میانگین را در مراکز آموزشی-درمانی دارد. تفاوت معنی داری در خصوص رعایت مولفه های امنیت به استثنای مولفه ایمنی در تبادل اطلاعات در سیستم های اطلاعات بیمارستانی وجود داشته است(P=0/002).
    بحث و نتیجه گیری
    نظر به اینکه عملکرد فرعی «مدیریت دسترسی بیمار» در وضعیت نامطلوب قرار داشت. لذا پیشنهاد می گردد شرکت های نرم افزاری و بیمارستان ها ضمن ملحوظ داشتن کلیه مولفه های مدل عملکردی مدیریت دسترسی بیمار را بیشتر موردتوجه قرار دهند.
    کلیدواژگان: محرمانگی، سیستم اطلاعات بیمارستانی، مدل عملکردی
  • آرش عابدین زاده* صفحات 613-623
    پیش زمینه و هدف
    حدود یک چهارم مردم آمریکا پرفشاری خون دارند، برخی اوقات هیپرتانسیون را قاتل خاموش می نامند زیرا افراد مبتلا اغلب فاقد علامت هستند هدف از این پژوهش تعیین اثر نوشیدن آب بر فشارخون و تعداد نبض مبتلایان به نارسایی قلبی بود.
    مواد و روش کار
    این پژوهش به صورت نیمه تجربی و نمونه گیری مبتنی بر هدف بود. 38 بیمار مبتلا به نارسایی قلبی درجه 3 یا 4 مورد مطالعه قرار گرفتند. فشارخون، تعداد نبض و تنفس هر بیمار به ترتیب در 4 مرحله: بلافاصله قبل از نوشیدن آب، بلافاصله، نیم ساعت و یک ساعت بعد از نوشیدن آب، در وضعیت دراز کشیده و نشسته اندازه گیری شد. ابزار پژوهش دستگاه فشارسنج جیوه ای و گوشی پزشکی بود. توسط نرم افزار SPSS نسخه 19 و استفاده از روش آماری «آزمون اندازه های تکراری» تغییرات حاصل در تیمارها تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    فشارخون دیاستولیک، متوسط شریانی و تعداد نبض در وضعیت نشسته و فشارخون سیستولیک، دیاستولیک، متوسط شریانی و تعداد نبض در وضعیت دراز کشیده، بلافاصله پس از نوشیدن آب، افزایش داشت برعکس فشارخون متوسط شریانی در وضعیت نشسته و ایستاده، یک ساعت پس از نوشیدن آب کاهش یافت. همه اختلاف ها معنی دار بودند (P < 0.05).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان داد فشارخون و نبض پس از نوشیدن آب تغییر می کند، بنابراین پیشنهاد می شود در این زمینه پژوهش بیشتری انجام شود.
    کلیدواژگان: فشارخون، نارسایی قلب، نوشیدن آب
  • مهری جهانشاهی*، زهرا جنت علیپور، محبوبه نصیری، نسرین نوابی، فاطمه شرینکام، هنگامه کریمی صفحات 741-750
    پیش زمینه و هدف
    حرفه پرستاری از مشاغل پراسترس بشمار می آید. عوامل استرس زای شغلی می تواند سلامت روانی و جسمانی شاغلین این حرفه را در معرض خطر قرار دهد. پرستاران برای مقابله با عوامل استرس زای شغلی خود از الگوهای سازگاری متنوعی استفاده می کنند، لذا این پژوهش با هدف تعیین استرس های شغلی و الگوهای سازگاری و ارتباط آن با وضعیت سلامت روان پرستاران شاغل در بیمارستان امام سجاد (ع) رامسر در سال 1390 انجام شد.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی است که بر روی 100 پرستار شاغل انجام شد. نمونه گیری به روش سرشماری و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه شامل:1- مشخصات فردی و شغلی2- فهرست عوامل استرس زای شغلی،3- پرسشنامه روش های مقابله با تنش (WOCQ)4- پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28) بود. اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری spss16 تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    60درصد از نمونه ها نمرات سلامت روان بالاتر از نقطه برش پرسشنامه GHQ-28 داشتند. مشاهده مرگ بیماران، حجم کار زیاد و پایین بودن حقوق و مزایا به عنوان مهم ترین عوامل استرس زا از سوی واحدهای موردپژوهش معرفی شدند. بین استرس شغلی و سلامت روان پرستاران (p<0/000) همچنین بین الگوی سازگاری مشکل گشایی برنامه ریزی شده با همه حیطه های سلامت روان ارتباط معنی دار مشاهده شد. بین وضعیت اقتصادی با بعد عملکرد اجتماعی نیز ارتباط معنی دار بود (p<0/000).
    بحث و نتیجه گیری
    استرس یک خطر شغلی برای پرستاران محسوب می شود لذا تامین بهداشت روانی پرستاران بالینی با آموزش راهکارهای مقابله موثر با استرس و توجه مدیران خدمات بهداشتی درمانی جهت کاهش و کنترل آن ضروری است.
    کلیدواژگان: عوامل استرس زای شغلی، سلامت روان، پرستاران، الگوی سازگاری
  • مولود رادفر، فاطمه مقدم تبریزی* صفحات 751-760
    پیش زمینه و هدف
    مادر شدن یکی از تغییرات مهم در زندگی زنان است. زنان در طی این فرآیند، چالش های زیادی را تجربه می کنند. تولد نوزاد خیلی کم وزن باعث افزایش این چالش ها می شود. این در حالی است که اطلاعات ما از تجربیات این زنان در مورد فرآیند مادر شدن ناکافی است. لذا این مطالعه با هدف تبیین موانع والد شدن و استراتژی های مقابله با آن در مادران با نوزاد خیلی کم وزن انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه با رویکرد کیفی و با روش تحلیل محتوا صورت گرفته است. 18 مادر با نوزاد خیلی کم وزن مورد مصاحبه و مشاهده قرار گرفتند. مصاحبه ها به روش ساختار نیافته و عمیق انجام شد. همه مصاحبه ها ضبط و بلافاصله پیاده شدند. برای آنالیز داده ها از روش گرانهیم و لاندمن استفاده گردید. نرم افزار MAXQDA2007 برای مدیریت داده ها مورداستفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    تجارب مشارکت کنندگان نشان داد که آن ها در فرآیند مادر شدن با موانعی مواجه می شوند و برای رفع آن ها از استراتژی هایی استفاده می کنند. ادغام موانع منجر به استخراج طبقه «موانع والد شدن» و استراتژی های بکار برده شده منجر به استخراج طبقه «برقراری ارتباطات» گردید. هرکدام از این طبقات دارای زیر طبقاتی هستند.
    بحث و نتیجه گیری
    این مطالعه منجر به درک عمیق از تجربیات مادران نوزادان خیلی کم وزن از فرآیند مادر شدن گردید. این آگاهی به کارکنان درمانی به ویژه پرستاران و ماماها کمک می کند تا بتوانند موانع مادر شدن برای این زنان را رفع کرده و پذیرش نقش والدی را در آن ها تسهیل نمایند و نهایتا کیفیت مراقبت از نوزاد توسط مادران را ارتقا دهند.
    کلیدواژگان: والد شدن، آنالیز محتوا، نوزاد خیلی کم وزن، نوزاد نارس
  • محمد مجیدی، فرد سولماز نکویی، محمد دلیرراد* صفحات 761-766
    پیش زمینه و هدف
    مسمومیت با ترامادول با عوارض جانبی وخیم همراه است. با توجه به مطالعات محدود انجام شده در این زمینه به خصوص در جمعیت زنان، در این مطالعه یافته های جمعیت شناختی زنان دچار مسمومیت با ترامادول موردبررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، همه زنان دچار مسمومیت با داروی ترامادول بستری شده در مرکز آموزشی درمانی آیت الله طالقانی ارومیه به مدت یک سال از دی ماه 1391 تا دی ماه 1392 بررسی شدند. داده ها از طریق یک چک لیست پژوهشگر ساخته گردآوری شد. پس از تحلیل داده ها، نتایج به صورت تعداد، درصد، میانگین و انحراف معیار و جدول فراوانی گزارش شده است.
    یافته ها
    از بین 175 نفر بیمار بستری شده به علت مسمومیت با ترامادول در طول یک سال، 38 بیمار (21/7 درصد) از آنان زن بودند. میانگین سنی زنان دچار مسمومیت با ترامادول موردبررسی 6/9 ± 22/5 سال بود. 20 نفر (52/6 درصد) مجرد بودند. میزان تحصیلات در 35 نفر (92/1%) از بیماران کمتر از دیپلم و یا دیپلم بود. 30 نفر (78/9 درصد) به قصد خودکشی اقدام به مصرف دارو نموده بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    ترامادول یک داروی مخدر است که به آسانی در جامعه قابل دسترس و مورد سوءمصرف قرار می گیرد. بر اساس نتایج مطالعه حاضر، زنان جوان و کم سواد بیشتر قربانی سوءمصرف ترامادول می شوند؛ بنابراین افزایش آگاهی جامعه درباره عوارض ناگوار سوءمصرف ترامادول و ایجاد محدودیت در دسترسی آسان بیماران به این دارو، می تواند از تعداد مسمومیت ها و عوارض جانبی ترامادول بکاهد.
    کلیدواژگان: مسمومیت، ترامادول، زنان
  • صفورا دری*، مسعود بهرامی، سارا دری صفحات 767-776
    پیش زمینه و هدف
    درد، علامتی شایع و رنج آور در بیماران سرطانی می باشد که بر زندگی آنان تاثیر می گذارد و گاهی تاثیر آن بیش از خود بیماری سرطان است که برای آنان تشخیص داده شده است. مطالعات متعددی به بررسی تاثیر به کارگیری مداخلات مختلف غیر دارویی ازجمله لمس درمانی بر کاهش درد بیماران سرطانی پرداخته است که نتایج متفاوتی به همراه داشته است. هدف از انجام این پژوهش، پاسخ به این پرسش است که آیا لمس درمانی می تواند بر روی تسکین درد ناشی از سرطان تاثیرگذار باشد یا خیر و آیا این فن روشی ایمن می باشد یا عوارض جانبی به دنبال خواهد داشت.
    مواد و روش ها
    به منظور پاسخ به سوالات بالا مطالعه ای مروری انجام شد. جستجو در بانک های اطلاعاتی معتبر شامل Ovid، Elsevier،Pubmed،Google scholar،CINAHL در محدوده سال های 19980 تا 2013 انجام شد.503 مقاله با کلیدواژه های واردشده، یافت شد که پس از بررسی خلاصه آن ها 12 مقاله مرتبط انتخاب شدند. با بررسی این مقالات، مطالعات کارآزمایی بالینی، نیمه تجربی، مورد- شاهدی و کوهورت انتخاب و بررسی شدند. تعداد مقالات به دست آمده در این مرحله، 6 مقاله بود.
    یافته ها
    با جستجوی انجام شده، دو مورد کارآزمایی بالینی، یک مطالعه نیمه تجربی، دو مطالعه کوهورت و یک مطالعه مورد شاهدی یافت شد که مجموعا بر روی 415 بیمار مبتلا به سرطان انجام شده بود.
    بحث و نتیجه گیری
    به نظر می رسد لمس درمانی می تواند بر شدت درد بیماران دارای سرطان تاثیر بگذارد و تجربه درد را تعدیل کند. همچنین در بررسی مقالات، هیچ کدام از پژوهش ها اثرات منفی و عوارض جانبی را برای لمس درمانی گزارش نداده بودند. به نظر می رسد این فن، تکنیکی امن می باشد.
    کلیدواژگان: لمس درمانی، تسکین درد سرطان، کنترل درد
  • آقای محمد ارشدی بستان آباد، خانم سوسن ولی زاده، آقای جواد رضانژاد*، خانم طیبه جباری صفحات 777-783
    پیش زمینه و هدف
    افسردگی و اضطراب در مادر بر ارتباط بین او و نوزاد تازه متولدشده تاثیر سوء دارد و به دلیل اینکه دل بستگی بین والد – نوزاد فرایندی متقابل است و الگوی دل بستگی اولیه، با نحوه کنار آمدن کودک با تجربه های چند سال بعد نیز ارتباط دارد، رابطه نزدیک کودک با پدر می تواند عواقب ناشی از عدم ارتباط با مادر را جبران کند. دل بستگی به نوزاد در پدران به آرامی و بیشتر بعد از تولد نوزاد و هنگام مراقبت از او اتفاق می افتد و عوامل غیرقابل تغییری مثل رضایت زناشویی، سن پدر شدن، تعداد فرزندان و فرهنگ جامعه بر آن تاثیر دارند. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی دل بستگی پدر با نوزاد و عوامل موثر بر آن در جامعه موردنظر انجام شد.
    مواد و روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی با روش نمونه گیری در دسترس می باشد. تعداد 100 نفر از پدران مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان 29بهمن تبریز انتخاب و وارد مطالعه شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک والدین و نوزاد و پرسشنامه ارزیابی میزان دل بستگی پدر با نوزاد استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار 13 spss استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سطح دل بستگی پدر با نوزاد 6/7 ± 80/54 بود که حاکی از دل بستگی بالای پدران با نوزادان بود. آنالیز آماری داده ها نشان داد که طول مدت زمان حاملگی مادر (0/01> p) و وزن هنگام تولد نوزاد (p<0.05) با میزان دل بستگی پدر با نوزاد رابطه مستقیم و معنی دار دارند اما جنسیت نوزاد، سن پدر، تعداد ساعت کار در شبانه روز، میزان درآمد ماهیانه و نوع زایمان با میزان دل بستگی پدر با نوزاد رابطه معنی دار نداشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    سن هنگام تولد نوزاد و وزن او در میزان دل بستگی پدر با نوزاد دخیل است. اگر با اتخاذ تمهیداتی بتوان با بهبود کیفیت خدمات ارائه شده در دوران بارداری از تولد نوزادان پره ترم و بروز زایمان های زودرس جلوگیری به عمل آورد، می توان انتظار داشت که میزان متوسط دل بستگی پدران با نوزادان نیز در سایه این اقدام بهتر خواهد شد.
    کلیدواژگان: پدران، نوزاد، دل بستگی
  • بهلول رحیمی، لیدا جباری *، حسین حبیب زاده صفحات 784-791
    پیش زمینه و هدف
    خطاهای پزشکی یکی از چالش های مهم تهدیدکننده نظام سلامت در تمامی کشورهاست. از شایع ترین خطاهای پزشکی شناخته شده می توان به خطاهای داروئی اشاره کرد. پیامد خطاهای داروئی شامل ناتوانی، مرگ، صدمات روحی و جسمی و افزایش مدت اقامت بیمار در بیمارستان هست. هرساله هزاران نفر از مردم دنیا درنتیجه بروز خطاهای داروئی جان خود را از دست می دهند. بنابراین می توان شناسایی دلایل بروز خطاهای داروئی و اتخاذ تدابیری برای کاهش آن را از اولویت های پژوهشی نظام سلامت دانست. هدف از این پژوهش بررسی عوامل موثر بر بروز اشتباهات داروئی از دیدگاه پرستاران در مراکز آموزشی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ارومیه هست.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی بوده است. جامعه پژوهشی شامل 215 نفر پرستار شاغل در بیمارستان های دولتی استان آذربایجان غربی در سال 1391 بوده است. نمونه گیری به روش تصادفی طبقه بندی شده انجام شده و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده و تجزیه وتحلیل آن ها با استفاده از آمار توصیفی و با استفاده از نرم افزار SPSS 15 انجام گرفته است.
    یافته ها
    مهم ترین علل اشتباهات داروئی درمجموع حیطه ها به ترتیب اولویت، کمبود تعداد پرستار نسبت به تعداد بیمار در بخش (85/1 درصد)، خستگی ناشی از کار اضافی (83/2 درصد) تراکم زیاد کارها در بخش (80/4 درصد) و در بررسی شایع ترین انواع اشتباهات داروئی اشتباه در سرعت انفوزیون داروهای انفوزیونی (36/2 درصد) و کمترین عامل مربوطه در این قسمت حلال اشتباه (8درصد) بوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصله به نظر می رسد آموزش صحیح و هر چه بیشتر پرستاران در زمینه های علمی و عملی و تامین فضای کاری مناسب در جهت کاهش خطاهای پرستاری از چالش های سیستم سلامت هست که به شکل مستقیم با ایمنی بیماران مرتبط بوده و توسعه آن ضروری خواهد بود.
    کلیدواژگان: اشتباهات داروئی، ایمنی بیمار، پرستاری
  • فاطمه شریفی فرد، کیان نوروزی*، محمد علی حسینی، حمید آسایش، مهدی نوروزی، نیره اشرف رضایی صفحات 792-799
    پیش زمینه و هدف
    خودکارآمدی تحصیلی، یکی از عوامل موثر بر بی کفایتی و خستگی ذهنی است که دانشجویان در مقابل استرس مزمن ناشی از فقدان منابع لازم برای انجام دادن وظایف و تکالیف محوله از خود نشان می دهند. لذا این مطالعه برای تعیین ارتباط فرسودگی تحصیلی با خودکارآمدی تحصیلی انجام شده است.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی تعداد 264 دانشجو از بین دانشجویان پرستاری، هوشبری، اتاق عمل و فوریت پزشکی به صورت تصادفی انتخاب شدند. پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک – تحصیلی، فرسودگی تحصیلی ماسلاچ و خودکارآمدی تحصیلی زاژاکووا برای گردآوری داده ها استفاده شد. داده ها با آزمون های آمار توصیفی و رگرسیون لجستیک در محیط نرم افزار آماری SPSS 16 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین (± انحراف معیار) نمره فرسودگی تحصیلی دانشجویان شرکت کننده در مطالعه (28.52±15.84) بود و درمجموع 24/1 درصد دانشجویان فرسودگی بالا داشتند. همچنین میانگین (± انحراف معیار) نمره خودکارآمدی تحصیلی در این مطالعه (47/44±179/46) بود و درمجموع 24/3 درصد دانشجویان خودکارآمدی تحصیلی بالا داشتند. بر اساس یافته های به دست آمده از رگرسیون لجستیک کلیه خرده مقیاس های خودکارآمدی تحصیلی با فرسودگی تحصیلی ارتباط آماری معکوس و معناداری داشت (0/05
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس یافته این مطالعه، دانشجویان دارای خودکارآمدی بالاتر، آسیب پذیری کمتری در برابر فرسودگی تحصیلی دارند؛ بنابراین تقویت این متغیر در بین دانشجویان پرستاری و پیراپزشکی که معمولا سطح بالایی از فرسودگی تحصیلی را دارند سبب بهبود عملکرد تحصیلی آن ها خواهد شد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی تحصیلی، فرسودگی تحصیلی، دانشجو، پرستاری
|
  • Ms Leila Amini Maryam Heidri*, Dr Hamidreza Daneshparvar Pages 599-605
    Background and Aim
    Domestic violence is a risk factor for a wide range of health problems. This study aimed to evaluate the mental health status and some socio-demographic determinants in women experiencing domestic violence.
    Material and Methods
    This cross-sectional study was done on 196 women referred to a forensic medicine center in Tehran during 2013. Data collected with demographic questionnaire and General Health Questionnaire-28 (GHQ - 28) and then analyzed using SPSS-PC (v. 16). The value of p<0. 05 was considered as significant level.
    Results
    The mean (SD) age of the women was 30. 02 (6. 35) years. 99% of the subjects had an abnormal GHQ total score. Regarding to GHQ subscales، 99% of participants obtained abnormal score in the social functioning subscale، 99% in anxiety subscale، 92/9 in somatic symptoms، and 88. 8% in the depression subscale. Results also showed there were significant correlation between economic status with social functioning; and between husband''s age and duration of marriage with depression. But the subscales of physical symptoms and anxiety symptoms were not significantly associated with any of these characteristics.
    Conclusion
    The results indicate that victims of domestic violence are in a huge risk of mental disorders، and they need special attentions in this field. So caregivers should pay more attention to these women and refer them to counselors and specialists if necessary.
    Keywords: domestic violence, mental health, Socio, demographic determinants
  • Dr Zakieh Piri, Mis Shahla Damanabi, Miss Hero Khezri *, Mr Naser Shikhei Pages 606-612
    Background and Aims
    A safe environment for establishing an electronic health record is one of the priorities of Ministry of Health for all hospitals in Iran. The purpose of this study was to determine security standards, and to evaluate the hospital information systems according to that standards.
    Materials and Methods
    This is a cross-sectional descriptive study. Ten teaching hospitals with a hospital information system which were affiliated to Tabriz University of Medical Sciences were evaluated. The data were collected by using a self-constructed checklist according to the Functional Model of HER, and the interviews with the hospitals IT authorities. Data were analyzed using SPSS 16.
    Results
    The information infrastructure part of EHR functional model consists seven major parts, and security is one of them in which nine sub functions have been defined. The total rate for all security standards was 3/84 ±0/59. The higher rate was for authorization sub function (4/47±0/49), and the lower rate was for patient access management sub function (2/20±0/63). There was a significant relationship between the components rate of security part except for secure data exchange (P=0/002).
    Conclusion
    Considering the low rate of patient access management, it is recommended that HIS users and venders take into account this sub function besides their attention to all sub functions of EHR functional model.
    Keywords: Functional Model Standard, hospital information system, confidentiality
  • Arash Abedinzadeh* Pages 613-623
    Background and Aims
    Almost 1/4 of American people are suffering from hypertension, it is often asymptomatic, because of that it was called the silent killer. This study aimed to determine the effect of drinking water on blood pressure and pulse rate in heart failure patients.
    Materials and Methods
    This quasi-experimental study was conducted on 38 hospitalized patients with heart failure, grade 3 or 4, using purposeful sampling. The variables of blood pressure, pulse rate and respiratory rate were measured in four stages respectively: immediately before drinking water, immediately after drinking water, thirty minutes, and one hour after drinking water. All parameters were measured in both lying and sitting position. Mercury sphygmomanometer and stethoscope were applied for data collection. Data were analyzed by SPSS:19, using repeated measure test.
    Results
    In sitting position, diastolic blood pressure, mean arterial blood pressure and pulse rate increased significantly immediately after drinking water, in lying position, both systolic and diastolic blood pressure, mean arterial blood pressure and pulse rate increased significantly immediately after drinking water, but mean arterial blood pressure was decreased significantly one hour after drinking water in standing and sitting positions (P < 0.05).
    Conclusion
    This study showed changes in blood pressure and pulse rate after drinking water, thus further studies are recommended to be done on this field.
    Keywords: Blood pressure, Heart failure, drinking water
  • Mehri Jahanshahi*, Zhara Jannat Alipour, Mahbobe Nasiri, Nasrin Navabi, Fatemeh Shrinkam, Hengameh Karimi Pages 741-750
    Background and Aims
    Nursing considered as a stressful Job. Job stressors can affect adversely the mental and physical health of nurses. Nurses use different strategies for coping with job stressors. The aim of this study was to determine the role of job stress and coping strategies in nurses mental health status who were employed in Ramsar, Imam Sajjad Hospital in 2011.
    Materials and Methods
    This is a descriptive analytic study that was done on100 nurses. Sampling was performed by census method, ant the data were collected with a questionnaire including four parts (demographic data, job stressors list, way of coping questionnaire(WOCQ), and general health questionnaire (GHQ-28). In order to analyze the data, descriptive analytical statistics (chi-square, Pearson correlation, and SPSS16 software) had been used.
    Results
    60% of the nurses had mental health score greater than the cut point of GHQ-28 questionnaire. The most important job stressors were: patient's death observation, high work load, and low income. The result showed a significant relationship between job stresses and nurses mental health status (p<0/000), and it also showed a significant relationship between coping strategies of painful problem solving with all of subscales of mental health. There was a significant relationship between economical satisfaction with anxiety-sleep disorders, and social function.(p<0/05, p<0/000).
    Conclusion
    Job stress is considered as a great risk factor for nurse's health. So teaching effective coping strategies to the nurses, and paying more attention to reduce their job stresses are necessary for health care managers.
    Keywords: mental health, nurses, coping strategies, Job stressors
  • Moloud Radfar, Fatemeh Moghaddam Tabrizi* Pages 751-760
    Background and Aims
    Becoming a mother is one of the most important life changing events that a woman experiences. Clearly the birth of very-low-birth-weight preterm infants imposes many challenges for the mothers. There is insufficient information regarding the mother's experiences on the process of becoming a mother when their preterm infants are in neonatal intensive care units (NICU). The aim of this study was to explore the women´s experiences of barriers of parenting and coping strategies when their preterm infants were born with a very-low-birth-weight.
    Materials and Methods
    This study was conducted based on qualitative approach and by focusing on content analysis. 18 mothers were observed and interviewed while their baby was in hospital. The interviews were recorded and printed out. The data were analyzed according to Graneheim and Lundman. MAXQDA2007 was applied to manage the data.
    Results
    The participants’ experience indicated that they experienced barriers in becoming a mother, so they use some strategies to cope with this situation. Merging the "barriers of parenting" and "applied strategies" resulted in extracting a category which was called "establishment of communication". Each category included subcategories.
    Conclusion
    The study led to the understanding of the experiences of mothers of very low birth weight neonates. Becoming aware about the barriers of becoming a mother in women with very-low-birth-weight neonates can help the health care providers, especially the nurses and midwives, to overcome the mentioned barriers, and consequently to improve child care quality.
    Keywords: Parenting, Content Analysis, Very Low Birth Weight, preterm infant
  • Mohammad Majidi, Fard Solmaz Nekouei, Mohammad Delirrad* Pages 761-766
    Background and Aims
    Tramadol poisoning has dangerous side effects. Considering limited researches on tramadol poisoning, especially in women population, this study tries to investigate the demographic specifications of tramadol intoxicated women in Urmia.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional descriptive study, all tramadol intoxicated women admitted in Ayatollah Taleghani teaching hospital in 2013 were included in the study. The data were collected using a researches’ made checklist. After data analysis, the results were reported as frequency, percent, mean and standard deviation, and frequency tables.
    Results
    Among 175 all the patients referring in 2013, 38 patients (21.7%) were women. The mean age of tramadol intoxicated patients was 22.5 ± 6.9 years. Twenty patients (52.6%) were single. The level of educations in 35 patients (92.1%), were less than or equal to high school diploma. Thirty patients (78.9%) had ingested drugs for suicidal attempt.
    Conclusion
    Tramadol is an opioid drug which is easily accessible and misused in the community. Based on results of the current study, the young and low educated women are also victims of tramadol abuse. Therefore, increasing the awareness of the community about adverse effects of tramadol abuse, and limiting the ease accessibility of patients to the drug may decrease the number and side effects of tramadol intoxication.
    Keywords: Poisoning, Tramadol, Women
  • Safura Dorri*, Masoud Bahrami, Sara Dorri Pages 767-776
    Background and Aims
    Pain is a common and devastating syndrome of cancer affecting patients’ lives probably even more than the cancer itself. There are several studies which have assessed the efficacy of non-pharmacological interventions on cancer pain relief; however, the results have been inconsistent. One of the non-pharmacological interventions is healing touch. Therefore, the purpose of the present study was whether therapeutic touch can have an effect on cancer pain relief, and whether it is a safe technique or it has side effects
    Materials and Methods
    A systematic literature review was performed to answer the above questions. The literature search was conducted on Ovid, Elsevier, PubMed, Google scholar, and CINAHL databases between 1980 and 2013. 503 research articles were found. These articles were reviewed and after reading the abstracts, 12 relevant articles were selected. From among these articles the ones containing clinical trial, quasi experimental, case-control and cohort studies were selected (N=6).
    Results
    Two clinical trials, one quasi experimental, two cohort and one case-control study were found which was performed on 415 patients with cancer.
    Conclusion
    Therapeutic touch seems to be helpful in controlling pain in patients with cancer. The studies did not report any side effects for therapeutic touch; therefore, this technique seems to be safe.
    Keywords: Healing touch, therapeutic touch, cancer pain relief, breakthrough cancer pain, pain control
  • Arshadi Bostanabad M., Valizadeh S., Rezanezhad J.*, Jabbari T Pages 777-783
    Background and Aims
    Depressing and anxiety of mother have confounding effect on Mother-Newborn relationship. As Parent-Newborn Bonding is an interactive process which is related to different factors in life, close father-newborn relationship can compensate the failed mother-newborn relationship. Father-newborn bonding mostly occurs after birth in a slow process, and during newborn care. Different factors such as marital satisfaction, age of to-be-father, number of children, and culture affect it. This study tries to investigate Paternal – Newborn bonding and its related factors.
    Materials and Methods
    In this descriptive study, 100 parents of newborns in Tabriz 29 Bahman Hospital was selected using sampling with proportional allocation. The data were collected using newborn-parent demographic, and John Condon Paternal– Newborn Bonding Questionnaires. They were analyzed using the SPSS software and statistical tests.
    Results
    The mean score of Bonding was 80.54±6.7 that indicates high level Bonding between fathers and newborns. Statistical tests showed significant relationship between Father – Newborn Bonding and birth age (p<0.01) and birth weight (p<0.05). There was no significant correlation between Bonding score with other demographic data.
    Conclusions
    In case of the occurrence of premature birth and low birth weight infant, it is better to increase the level of Father-Newborn Bonding score.
    Keywords: Fathers, Newborn, Bonding
  • Bahlol Rahimi, Lida Jabbari *, Hossein Habibzadeh Pages 784-791
    Background and Aims
    Medications errors are important part in threaten patient health system. Medication error can cause seriously problems for patient such as disability death and so on. The determination of these problems reasons and find ways for decreasing them is necessary.
    Materials and Methods
    This is a descriptive cross-sectional study. We randomly selected 215 nurses and asks them to answer the researcher questionnaire. The data was analyzed by SPSS version 15 software.
    Results
    In this study from the viewpoint of nurses the most important causes of medication error were included: shortages of nursing staff nursing burn-out and high workload and nursing unit was the most important unit among them. (3.24 0.91)
    Conclusion
    Holding the educational class for increasing scientific and practical nurses skills and providing suitable occupational atmosphere between the nurses and manager is necessary.
    Keywords: medication errors patient safety nursing
  • Fatemeh Sharififard, Kiyan Norozi*, Mohamadali Hosseini, Hamid Asayesh, Mehdi Norozi, Nayereh Ashrafrezaei Pages 792-799
    Background and Aim
    Academic self-efficacy is one of the affective factors in incompetency and emotional exhaustion that students experience when confronting a chronic stress caused by the lack of necessary resources to perform their assigned duties and tasks. Therefore this study was conducted to determine the relationship between academic burnout and academic self-efficacy.
    Material and Methods
    In this cross-sectional study, 264 undergraduate students in nursing, anesthesia, operating room and medical emergencies were randomly selected. Demographic-educational information was gathered by using Maslach academic burnout scale, and Zajakova academic self-efficacy scale. We used descriptive statistics and logistic regression in SPSS 16 statistical software to analyze the data.
    Results
    The mean (±SD) score of the academic burnout of students participated in the study was 28.52±15.84, and in overall, 24.1% of students had high level of academic burnout. Also the mean (±SD) score of the academic self-efficacy of students was 179.46 ± 47.44 and overall 24.3% of students had high level of academic self-efficacy. Based on the results obtained from univariate logistic regression, all of academic self-efficacy subscales had significant inverse correlation with academic burnout. When these variables were included in the multivariate regression model only communicate confidently outside class performance had significant relation with academic burnout (OR: 0.94 95%CI: 0.89-0/98).
    Conclusion
    Based on our findings, students with higher self-efficacy have less susceptibility for academic burnout and thus strengthening the variable among nursing and paramedics’ college students that usually have a high level of academic burnout can improve their academic performance.
    Keywords: academic self, efficacy, academic burnout, student, nursing