فهرست مطالب

معرفت فرهنگی اجتماعی - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، تابستان 1393)

نشریه معرفت فرهنگی اجتماعی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن صبوریان صفحه 5
    با استناد به آیات قرآن می توان نشان داد که یکی از مهم ترین اهداف بعثت انبیا، وضع قوانین اجتماعی برای رفع اختلافات انسانی در امور دنیوی و دعوت آنان به سعادت و امر اخروی است. درخور توجه است که حکمایی همچون ابن سینا نیز در بحث سیاسات خود از استدلال مشابهی برای توجیه ضرورت نبوت بهره برده اند و اندیشمندانی چون ابن خلدون این استدلال را رد کرده اند. در این مقاله با تکیه بر استدلالات قرآنی و تاکید بر آیه 213 سوره مبارکه بقره، به ویژه با تفسیر علامه طباطبائی، نشان داده شده که اولا مستقل از زمان تشکیل نخستین جوامع انسانی، قانون الهی مبنای شکل گیری جوامع اولیه قرار گرفت و بدون قانون الهی امکانی برای رشد تمدن های بشری نبود؛ ثانیا هرگونه نظم موجود در جوامع، ریشه در قوانین الهی دارد که این نظم با بعثت انبیا و انزال کتب آسمانی ممکن شد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، بنیان های نظم اجتماعی، قانون اجتماعی، زندگی اجتماعی
  • قاسم ابراهیمی پور صفحه 19
    رویکرد تفهمی از منظر مفسران شیعه، ظرفیت فراوانی برای نظریه پردازی در عرصه کنش دارد. یکی از ابعاد اساسی آن تیپ بندی کنش است که می تواند زمینه فهم و تفسیر دقیق تر از کنش اجتماعی افراد را فراهم آورد. مسئله اصلی این پژوهش تیپ بندی کنش از منظر علامه طباطبائی و ظرفیت های تفسیری آن با تاکید بر تفسیر المیزان است که با روش تحلیلی به آن پرداخته ایم. کنش از دیدگاه علامه به انواع اختیاری، اکراهی، اضطراری، کنش های ناشی از ملکات، عادات و عواطف تقسیم می شود که امکان فهم و تفسیر عمیق تر کنش، سنجش میزان عقلانیت حاکم بر جامعه، میزان پایداری الگوهای رفتاری، امکان انتقال الگوهای رفتاری، سنجش میزان نشاط و رضایتمندی بر جامعه، مقایسه و ارزشیابی فرهنگ ها و ترسیم الگوهای رفتاری مطلوب را برای جامعه شناس فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: کنش متقابل، علامه طباطبائی، اندیشه اجتماعی، اعتباریات، تفسیر المیزان
  • نصرالله نظری*، سید حسین شرف الدین صفحه 41

    علامه طباطبایی به منزله یکی از متفکران پیشتاز و مبتکر در حوزه مباحث اجتماعی، به گونه ای در تفسیر و تبیین آیات قرآن کریم کوشیده است که می توان دیدگاه ایشان را با بسیاری از مباحث جامعه شناختی برابر دانست. با استناد به دیدگاه های ایشان ذیل آیات اجتماعی و به ویژه آیاتی که از سرنوشت مشترک، عمر، کتاب، شعور، فهم، عمل، اطاعت و معصیت برای «امت» سخن می گوید، می توان گفت از دیدگاه علامه جامعه به مثابه ساختار کلان اجتماعی، دارای وجود حقیقی و اصالت است. از سویی با توجه به اینکه ایشان عاملیت انسانی را بر اساس فطرت، آگاهی و اراده توضیح می دهد، همچنین می توان گفت که نظریه ایشان، در رویکرد تلفیق گرایی قرار می گیرد و متعاقب آن تعامل دوسویه عاملیت و ساختار توضیح داده می شود. علامه برای توضیح این تعامل از مفهوم «شاکله» استفاده کرده و معتقد است که همان گونه که ساختارها می توانند شرایط را برای به فعلیت رسیدن گرایش های فطری و ذاتی انسان مهیا سازند و از این طریق سهم بسزایی در درونی سازی ایستارها، قواعد، هنجارها و... به عهده گیرند، همچنین افراد و عاملان اجتماعی از این توانایی برخوردارند که با نوع کنش های خویش، در ایجاد، تغییر و بازتولید ساختار اجتماعی تاثیر بگذارند.

    کلیدواژگان: عاملیت، کنش، جامعه، ساختار، تعامل، اصالت
  • حسین اژدری زاده صفحه 65
    در این جستار ابعاد جامعه چهاربعدی (خداوند، انسان، زمین، و پیوند) مدنظر قرار گرفته است. در درجه اول، خداوند سبحان است که دارای اثرگذاری حتمی و قطعی در همه حوزه های معرفت است. درباره اعمال اختیاری انسان، البته اراده تکوینی الهی، از مسیر اراده انسان می گذرد. در درجه دوم اثرگذاری، انسان قرار دارد که اراده انسانی در این میان شاخص است. در درجه سوم، باید از موجودات غیبی همچون فرشتگان یاد کرد که ماموران خدای سبحان اند. شیطان (و اعوان و انصارش) نیز در همه اوقاتی که درباره خدا، خود، طبیعت، و دیگران می اندیشیم می کوشند تا گونه ای انحراف در آن ایجاد کنند. در مرتبه چهارم، اثرگذاری عوامل طبیعی و نیز اجتماعی (مبتنی بر پیوندهای انسان) قرار دارند. همه اثرگذاری های مزبور در سایه احاطه و حضور باری تعالی صورت می گیرد و همه عوامل یادشده پرتوی از وجود حضرت حق هستند: «والله من ورائهم محیط» (بروج: 20)؛ و خدا از هر سو برایشان محیط است.
    کلیدواژگان: علامه طباطبائی، معرفت، جامعه، تعین، جامعه شناسی معرفت
  • حسین بستان (نجفی) صفحه 89
    این مقاله با به کارگیری نوعی روش تحلیل محتوای کیفی، به بازخوانی آرای اندیشمند بزرگ جهان اسلام، علامه طباطبائی درباره مسئله عرفی شدن پرداخته و با تنسیق دوباره آنها و افزودن نکات تکمیلی به آنها، کوشیده است یک مدل نظری منطبق بر معیارهای علمی که قابلیت تبیین عرفی شدن در ایران معاصر را دارا باشد، ارائه دهد. این مدل دربردارنده 58 عامل موثر بر عرفی شدن است که 30 عامل از سخنان علامه استخراج و 28 عامل از طریق تامل در آیات و روایات به آنها افزوده شده است. مدل مزبور با در پیش گرفتن رویکرد انسان شناسانه، به ویژه با تاکید بر فطرت دین گرایی، طبیعت ثانوی دین گریزی و گرایش درونی انسان ها به جاذبه های دنیوی، بر لایه های بنیادی تر عرفی شدن متمرکز شده است. در عین حال، جامع نگری این مدل به آن این قابلیت را می دهد که بخش مهمی از عوامل مورد تاکید در نظریه های عرفی شدن، به ویژه رشد تفکر علمی، عناصری از مدرنیزاسیون و افزایش ثروت، رفاه و امنیت را نیز در خود جای دهد.
    کلیدواژگان: عرفی شدن، جامعه شناسی دین، اندیشه اجتماعی، علامه طباطبایی
  • شمس الله مریجی صفحه 113
    دین به منزله واقعیتی انکارناپذیر، از جمله پدیده های اجتماعی است که مورد مطالعه بسیاری از دانشمندان علوم انسانی و اجتماعی قرار گرفته است. شاید دورکیم از میان اندیشمندان اجتماعی، معروف ترین جامعه شناسی باشد که دین را به گونه کارکردگرایانه مطالعه کرده است و تحقیقاتش در این زمینه مورد استناد بسیاری از محققان قرار گرفته و می گیرد. البته نگاه کارکردی دورکیم هرچند ممکن است در مقابل کسانی که دین را در زندگی مدرن ناکارآمد می دانند سودمند و تا حدی پاسخ گو باشد، مطالعه عمیق و واقعیت دین نشان می دهد که رویکرد تقلیل گرانه دورکیم نه تنها نتوانسته حقیقت دین و حتی جنبه کارکردی آن را نشان دهد، بلکه تحقیقات سطحی و روبنایی او موجب شده تا بسیاری از محققان نتوانند گوهر دین را که منشا بسیاری از پیامدهای اجتماعی است به خوبی بشناسند. نوشتار پیش رو، از میان اندیشمندان اسلامی دیدگاه علامه طباطبائی را که هم تخصص دینی کافی دارد و هم از کارکردهای دین غافل نبوده است، جهت ارزیابی نگاه کارکردگرایانه دورکیم برگزیده است تا در پرتو تطبیق اندیشه های این دو اندیشمند، نشان دهد که حقیقت دین در چنین حد نازلی نیست که دورکیم از مطالعه بیرونی آن بتواند در اختیار محققان و تشنگان حقیقت قرار دهد.
    کلیدواژگان: دین، واقعیت دین، کارکرد دین، کارکردهای اجتماعی دین، علامه طباطبائی، دورکیم
|
  • Page 5
    With the reference to the verses of the Holy Quran, it can be shown that one of the most important aims of sending prophets is the introduction of social laws in order to settle human disputes over worldly affairs and call them to other affairs and felicity. It is noteworthy that philosophers such as Avicenna have used similar argumentations to justify the necessity of prophethood in their discussions about politics and thinkers like Ibn-e-Khaldun have rejected such argumentations. Emphasizing on Quranic argumentations and verse 213 of Chapter two (Baqarah- Cow), particularly the late Allamah Tabatabaii’s commentary, the present paper proves that first divine law, independent from the time of the formation of early human societies, was the basis of their formation, and the second, development of human civilizations was impossible without divine law and any kind of order in societies is rooted in divine laws and such order was made possible by sending prophets and descending divine books.
    Keywords: the Holy Quran, foundations of social order, social law, social life
  • Ghasem Ibrahimipoor Page 19
    In Shi’a commentators’ view, the intellective approach has a large capacity to theorize about act and one of it dimensions is typification of act which can prepare the ground for a more precise understanding and interpretation of individual's social act. The main question of the present research which uses an analytical method is the typification of act in Allamah Tabatabaii’s view and its interpretive capacities with emphasis on Al-Mizan Commentary. In Allamah view, act is divided into different types such as voluntary act, unwilling act, emergent act, acts resulting from positive counterparts, and habits and affections, which provides the sociologists with the possibility of deeper understanding and interpretation of act, evaluation of the degree of rationality governing the society, the degree of stability of behavioral models, the possibility of transforming behavioral models, the evaluation of the degree of joy and contentment in society, the comparison and evaluation of cultures and designing ideal behavioral models.
    Keywords: interaction, Allamah Tabatabaii, social thought, considerations, Al, Mizan Commentary
  • Nasrollah Nazari, Seyyed Hussein Sharaf Al Din Page 41

    Allamah Tabatabaii, one of the pioneering and innovating thinkers in the area of social issues, made such attempts in interpreting and explaining Quranic verses that his view can be regarded as identical to most sociological discussions. Referring to his views related to social verses of the Quran, particularly the verses talking about life, book, consciousness, understanding, act, obedience, sin and common destiny for “nation”, it can be said that society as a social macro-structure has real existence and authenticity in Allamah’s view. On the other hand, since he explains human agency on the basis of innate nature, consciousness and will, it can also be said that his views is included in syncretism approach followed by an elaboration on mutual interaction between agency and structure. In order to explain this interaction, Allamah uses the concept of “shakelah i.e. structure” and believes that as structures can provide the conditions for the realization of man’s inherent and natural attitudes and in this way play an important role in the internalization of attitudes, rules, norms, etc. so individuals and social agents are able to effect the formation, change of reproduction of social structure by their own acts.

    Keywords: agency, act, society, structure, interaction, authenticity
  • Hussein Azhdarizadeh Page 65
    The present paper studies the dimensions of the four-dimension society (God, man, earth and relationship). In the first place, it is Glorified God who exerts definite and absolute influence on all domains of knowledge. Of course, with regard to man's acts of will the divine genetic will passes through man’s will. In the second place, it is the man who exerts influence, with his considerable human will power. In the third place, hidden creatures like angels should be mentioned, who are the Glorified God’s agents. Satan (and his followers) also try to make a kind of deviation in our thinking when we think about God, self, nature and others. In the fourth place, natural and social factors (based on man’s relationships) exert influence. All these influences are exerted in the light of God’s encompassment and presence and all these factors are a gleam of God’s existence: “and Allah encompasses them on every side” (Chapter 85: verse 20).
    Keywords: Allamah Tabatabaii, knowledge, society, determination, sociology of knowledge
  • Hussein Bostan (Najafi) Page 89
    Using the qualitative content analysis method, the present paper reviews the ideas of the great thinker of the world of Islam, Allamah Tabatabaii, about secularization and by rearranging and adding complementary points to these views tries to offer a theoretical model conforming to scientific criteria with the capacity of explaining secularization in contemporary Iran. This model includes 58 factors influencing secularization, 30 of which are extracted from Allamah’s views and 28 other factors are added by contemplation on Quranic verses and traditions. Using an anthropological approach and particularly emphasizing on man's innate tendency towards religion, the second nature of secularisim and men’s inner inclination towards worldly attractions, this model focuses on more fundamental layers of secularization. The all-comprehensiveness of the model, however, gives the capacity for incorporating an important part of factors emphasized in the theories of secularization, especially the development of scientific thinking, elements of modernization, increase in wealth, welfare and security.
    Keywords: secularization, sociology of religion, social thought, Allamah Tabatabaii
  • Shamsollah Mariji Page 113
    Religion as an undeniable reality is one of the social phenomena studied by most scholars of human and social sciences. Among social scientists, Durkheim is perhaps the most famous sociologist who has studied religion through the lens of functionalism and his studies has been and are cited by most researchers of the field. Although Durkheim’s functionalist approach can by useful and somehow liable against those who consider religion inefficient in modern life, the reality of religion and deep studies show that his reductionist approach failed to show the reality of religion and even its functional aspect, but also his superficial and super-structural studies has made most researchers unable to well understand the substance of religion which is the origin of most social outcomes. Among the views of Muslim thinkers, the present paper chooses the view of Allamah Tabatabaii, who is not only an expert of religion but also aware of functions of religion, to evaluate Durkheim’s functionalist view and compare these two thinkers’ views in order to show that the reality of religion is not in such a low position that Durkheim could provide it to researchers and seekers of reality through studying it externally.
    Keywords: religion, reality of religion, function of religion, social functions of religion, Allamah Tabatabaii, Durkheim