فهرست مطالب

دیابت و متابولیسم ایران - سال سیزدهم شماره 5 (پیاپی 56، خرداد و تیر 1393)

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال سیزدهم شماره 5 (پیاپی 56، خرداد و تیر 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عصمت مسیبی*، مریم شریفی، ماهگل توکلی صفحات 363-374
    مقدمه
    بهبود وضعیت کیفیت زندگی بیماران دیابتی یکی از شاخص های مهم درمان و کنترل بیماری دیابت است. از این رو، ارتقاء کیفیت زندگی این بیماران در سال های اخیر مورد توجه درمانگران و پژوهشگران قرار گرفته و پژوهش های بسیاری در این زمینه انجام شده است. هدف پژوهش حاضر، جمع آوری و ترکیب نتایج پژوهش های روان شناختی و ورزشی در این زمینه و بررسی میزان اثر این مداخلات روان شناختی و ورزشی بر کیفیت زندگی بیماران دیابتی با استفاده از روش فراتحلیل بوده است.
    روش ها
    بدین منظور، از بین پژوهش های متعددی که در این زمینه انجام شده بود، 29 پژوهش (18 مداخله روان شناختی و 11 مداخله ورزشی) که از لحاظ روش شناختی (فرضیه سازی، روش تحقیق، جامعه آماری، حجم نمونه، روش نمونه گیری، ابزار اندازه گیری، روش تحلیل آماری) مورد قبول بودند انتخاب شدند و فراتحلیل بر روی آن ها انجام گرفت. ابزار این پژوهش، چک لیست فرا تحلیل بود.
    یافته ها
    یافته های فراتحلیل نشان داد که اندازه اثر مداخلات و آموزش های روان شناختی بر کیفیت زندگی بیماران دیابتی (d=0.95 (p<0.00001 و اندازه اثر مداخلات و آموزش های ورزشی بر کیفیت زندگی این بیماران (d=2.08 (p<0.00001 می باشد. برطبق جدول تفسیر اندازه اثر کوهن هر دو اندازه اثر مداخلات روان شناختی و ورزشی در حد بالا است.
    نتیجه گیری
    مداخلات و آموزش های روان شناختی و ورزشی می توانند در بهبود کیفیت زندگی بیماران دیابتی موثر واقع شوند.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، فراتحلیل، کیفیت زندگی، مداخلات و آموزش های روان شناختی، مداخلات ورزش
  • الهه خواجویی، زهره الهی مقدم، مرتضی بهنام رسولی*، ناصر مهدوی شهری صفحات 375-382
    مقدمه
    دیابت نوعی بیماری درون ریز متابولیک است که اختلالات متابولیکی ناشی از آن ممکن است عمل سایر غدد درون ریز درگیر در متابولیسم از جمله غده تیروئید را نیز تحت تاثیر قرار دهد. در مطالعه حاضر اثرات دیابت القایی نوع یک و نوع دو بر ساختار غده تیروئید و سطوح فاکتورهای بیوشیمیایی خون در موش صحرایی نر نژاد ویستار مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش ها
    سی رت نر بالغ به سه گروه کنترل، دیابت القایی نوع یک (mg/kg130) آلوکسان و دیابت القایی نوع دو (تیمار با آب آشامیدنی حاوی فروکتوز 10% به مدت 8 هفته) تقسیم شدند. پس از القای دیابت، رت ها به مدت دو ماه نگهداری شدند و در طی این مدت سطوح سرمی فاکتورهای بیوشیمیایی و انسولین کلیه موش ها در سه مقطع زمانی قبل، وسط و پایان دوره آزمایش اندازه گیری شد. پس از فیکس، غده تیروئید موش ها به روش پرفیوژن و طی مسیر آماده سازی بافتی، تهیه مقاطع میکروسکوپی سریال و رنگ آمیزی، وضعیت ساختاری غده تیروئید به وسیله تکنیک های استریولوژیکی کاوالیه و دایسکتور مورد بررسی کمی قرار گرفت.
    یافته ها
    دو ماه پس از القای دیابت، در دیابت نوع یک افزایش سطح تری گلیسرید و کلسترول و کاهش سطح LDL در حالی که در دیابت نوع دو، در سطوح LDL وHDL اندکی کاهش مشاهده شد. نتایج حاصل از بررسی ساختاری غده تیروئید بیانگر کاهش چشم گیر (05/0P<) حجم غده تیروئید و افزایش معنی دار (01/0P<) دانسیته سطحی فولیکول ها و به عبارت دیگر کاهش حجم فولیکول ها در هر دو گروه دیابتی بود.
    نتیجه گیری
    این نتایج رابطه نزدیک بین اختلالات تیروئیدی با دیابت را مورد تائید قرار می دهند.
    کلیدواژگان: استریولوژی، رت، دیابت نوع یک، دیابت نوع دو، فاکتورهای بیوشیمیایی، تیروئید
  • پریچهر یغمایی، فرزانه عباسی*، آزاده ابراهیم حبیبی، عطیئه حصارکی صفحات 383-392
    مقدمه
    سندرم تخمدان پلی کیستیک (Polycystic Ovary Syndrome=PCOS) یک بیماری نسبتا شایع در زنان در سنین باروری است. بیس فنول ها گروه های شیمیایی هستند که از دو گروه هیدروکسیل عملکردی تشکیل شده اند و بیشتر آن ها بر پایه ی دومتیل متان هستند. در این پژوهش اثر ترکیبات بیس فنول A و بیس فنول AP در سندرم تخمدان پلی کیستیک مورد بررسی قرارگرفته است.
    روش ها
    رت های ماده بالع نژاد ویستار در 6 گروه طبقه بندی شدند. گروه کنترل سالم (رت های سالم که روغن هسته انگور را به عنوان حلال دارو دریافت نمودند). گروه PCOS (القای بیماری توسط تستوسترون پروپیونات) وگرو های تجربی 1٫2٫3٫4 که به ترتیب پس از القای PCOS، بیس فنول A و بیس فنول AP را با دوز های mg/kg 25mg/kg، 50 از طریق گاواژ دریافت کردند. در پایان از قلب خون گیری به عمل آمد و هورمون های LH،FSH اندازه گیری شد. تخمدان ها نیز جهت بررسی های بافت شناسی مطالعه شدند.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان داد که بیس فنول A و بیس فنول AP، میزان هورمون LH را نسبت به FSH افزایش می دهند. هم چنین این دو ماده با کاهش معنادار تعداد فولیکول در حال رشد و کاهش فولیکول گراف و همین طور افزایش سرعت آترزی فولیکولی و کاهش احتمال ایجاد کیست (از بین بردن فولیکول ها و عدم تبدیل به کیست)، باعث ایجاد اثرات منفی بر روی سندروم تخمدان پلی کیستیک می شوند.
    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، بیس فنول A، بیس فنول AP
  • بهزاد فروتن، سحر ملزمی*، حسین هراتی پور، شهرام ملزمی، ناهید بلبل حقیقی، فاطمه سادات علم الهدی، امیر حسین آشنایی، سید رضا موسوی، محمدرضا جعفری، محسن چوپانی مقدم صفحات 393-399
    مقدمه
    یافتن داروهای موثر در التیام زخم دیابتی مد نظر پژوهشگران است. هدف از این تحقیق بررسی اثرات التیام بخش پالماتین در بهبود زخم های پوستی موش های سالم و دیابتی می باشد.
    روش ها
    در این مطالعه 16 سر موش نر نژاد ویستار به 4 گروه (کنترل منفی، کنترل مثبت، تجربی یک، تجربی دو) تقسیم گردیدند. در گروه های مورد آزمایش، زخمی به مساحت 4 سانتی متر مربع در سمت چپ ستون فقرات ایجاد گردید و روند ترمیم زخم به صورت ماکروسکوپی بررسی شد.
    یافته ها
    زخم گروه های دیابتی شده با استرپتوزوسین، در مقایسه با گروه سالم ترمیم دیرتری نشان داد و التیام زخم در گروه های تجربی تیمار شده با پالماتین نسبت به گروه کنترل از سرعت بیشتری برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که پالماتین موجب تسریع ترمیم زخم های پوستی نمونه های سالم و دیابتی می شود.
    کلیدواژگان: ترمیم زخم، پالماتیین، موش صحرایی دیابتی
  • امیر عباس منظمی*، حمید رجبی، کبری امیدفر، علی مصطفایی صفحات 400-412
    مقدمه
    هدف از تحقیق حاضر تعیین اثر تمرین استقامتی بر بیان ژن های مبادله گر سدیم هیدروژن1و هم انتقال دهنده سدیم بی کربنات 1 در عضلات اسکلتی رت های دیابتی نوع دو بود.
    روش ها
    تعداد 40 رت نژاد ویستار نر در سن 4 هفتگی با میانگین وزن 9/8±93/7 گرم انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه کنترل سالم، کنترل دیابتی و تمرینی دیابتی تقسیم شدند. تمرین استقامتی به مدت هفت هفته (دویدن روی نوار گردان جوندگان)، بر گروه تمرینی دیابتی اعمال شد. میزان بیان mRNA (NHE1 وNBC1) از طریق تکنیک Real time- PCR انجام گرفت. از آزمون آماری t مستقل و نرم افزار REST جهت تعیین معنی دار بودن تفاوت متغیرها استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد بیان (mRNA (NHE1 در عضلات EDL و نعلی به ترتیب %25 و%19در گروه کنترل دیابتی نسبت به گروه کنترل سالم کاهش داشت که این میزان کاهش در هر دو عضله معنی دار بود (0/05>P). همچنین میزان کاهش در بیان (mRNA (NBC1 در عضلات بازکننده طویل انگشتان پا (EDL) و نعلی به ترتیب %35و%29 در گروه کنترل دیابتی نسبت به گروه کنترل بود که این میزان کاهش در هر دو عضله معنی دار بود (0/05>P). تمرین استقامتی موجب افزایش بیان NHE1 mRNA و NBC1 در گروه تمرین کرده دیابتی شد.
    نتیجه گیری
    در مجموع نتایج تحقیق نشان داد که که بیان mRNA (NHE1 وNBC1) در گروه کنترل دیابتی کاهش قابل ملاحظه ای دارد و تمرین استقامتی می تواند این کاهش بیان را در گروه تمرینی دیابتی جبران و به سطوح نرمال نزدیک کند.
    کلیدواژگان: بیان ژن، مبادله گر سدیم هیدروژن، هم انتقال دهنده سدیم بی کربنات، تمرین استقامتی، دیابت نوع دو
  • شهاندخت نجم آبادی*، مرضیه نجومی، مازیار مرادی لاکه، حسن شجاعی باغینی صفحات 413-424
    مقدمه
    شناخت روش های رژیم غذایی درمانی و مصرف گیاهان دارویی در بیماران دیابتی و خوددرمانی های به کار گرفته شده توسط بیماران در کنترل و بهبود بیماری، حائز اهمیت است.
    هدف
    هدف اصلی دراین مطالعه تعیین مداخلات خوددرمانی ها با استفاده از گیاهان تغذیه ای دارویی رایج و روش های مصرف گیاهان، جهت کاهش قندخون و کنترل بیماری که بیماران مبتلا به دیابت استفاده داشته اند، بوده است.
    روش ها
    این مطالعه به روش توصیفی مقطعی، تعداد 502 نفر بزرگسالان مبتلا به دیابت مراجعه کننده به کلینیک های دیابت مراکز بهداشتی درمانی تابع مرکز بهداشت جنوب تهران، شهرستان اسلامشهر و کلینیک دیابت مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم بیمارستان فیروزگر، به صورت نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. گردآوری اطلاعات به روش پرسش گری حضوری با استفاده از پرسشنامه تخصصی تنظیم شده، توسط پرسش گران آموزش دیده کارشناسان تغذیه، انجام شد.
    یافته ها
    ابتلا به دیابت نوع دو 83/8% بیماران مراجعه کننده (غیروابسته به انسولین) و 70/3% بیماران رژیم غذایی و داروهای خوراکی وگیاهان دارویی برای کنترل بیماری خود مصرف داشتند. گیاهان تغذیه ای دارویی رایج دارچین در 34/1%، گیاهان شنبلیله 13/7%، سیر 28/6%، شوید 28/8%، زنجبیل 17/8% بیماران برای کاهش قندخون استفاده داشتند. ارتباط معنی داری بین سطح تحصیلات، سن و سابقه ابتلا به دیگر بیماری های مزمن در بیماران و خوددرمانی گیاهی دیده شد.
    نتیجه گیری
    مصرف گیاهان تغذیه ای مفید در کاهش قندخون و کاهش پروفایل های چربی به طور تواما بیشترین موارد خوددرمانی مصرف گیاهان تغذیه ای در کنترل بیماری بوده است.
    کلیدواژگان: بیماران دیابتی، خوددرمانی گیاهی تغذیه ای، گیاهان تغذیه ای درمانی
  • نیما بازیار، کوروش جعفریان، ژاله شادمان، مصطفی قربانی، محسن خوش نیت نیکو*، فریده رضی صفحات 425-433
    مقدمه
    کمبود ویتامین D در ارتباط با اختلال در ترشح انسولین، عدم تحمل گلوکز و دیابت نوع دو است. این مطالعه با هدف بررسی اثر مکمل یاری با 50000 واحد ویتامین D بر بهبود سطوح ویتامین D سرم و مقاومت به انسولین در افراد مبتلا به دیابت نوع دو دارای سطوح ناکافی و کمبود ویتامین D انجام شد.
    روش ها
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور 81 فرد مبتلا به دیابت نوع دو با سطوح ویتامین D بین 30-10 نانوگرم در میلی لیتر شرکت کردند که به طور تصادفی و بر اساس جنس به دو گروه مداخله(ویتامین D 50000 IU هفته ای یک بار) و کنترل(دارونما هفته ای یک بار) تقسیم شدند. طول مدت مطالعه 8 هفته بود. در ابتدا و انتهای مطالعه پس از 12 ساعت ناشتایی شبانه نمونه خون افراد جمع آوری شد و غلظت سرمی گلوکز ناشتا، انسولین ناشتا و 25 هیدروکسی ویتامین D سرم اندازه گیری شد. مقاومت به انسولین نیز از طریق محاسبهHOMA-IR به دست آمد.
    یافته ها
    بعد از 8 هفته مکمل یاری با ویتامین D، سطح 25 هیدروکسی ویتامین D در گروه مداخله به طور معناداری افزایش یافت و به سطوح نرمال رسید. غلظت گلوکز ناشتا، انسولین ناشتا و شاخص HOMA-IR در گروه ویتامین D کاهش معناداری یافت اما در گروه دارونما تغییر معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    دریافت 8 هفته مکمل ویتامین D 50000 IU، هفته ای یک بار در افراد مبتلا به دیابت نوع دو دارای سطوح ناکافی و کمبود ویتامین D در مقایسه با دارونما می تواند سبب بهبود سطوح ناکافی ویتامین D و بهبود کنترل شاخص های گلیسمی شود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، ویتامین D، مقاومت به انسولین
  • محمدرضا شریف، سعید نوری* صفحات 434-438
    مقدمه
    دیابت یکی از شایع ترین بیماری های مزمن است که با عوارض متعددی از جمله نارسایی کلیه، کوری و قطع عضو همراهی دارد. اما می توان با پایش دقیق قندخون از بروز عوارض آن پیشگیری نمود. با توجه به کاربرد سریع، آسان، کم هزینه و عمومی گلوکومتر برای پایش قند خون، بر آن شدیم تا میزان دقت و هم خوانی یافته های حاصل از دو دستگاه گلوکومتر را با روش استاندارد سنجش قندخون مورد مقایسه قرار دهیم.
    روش ها
    در این مطالعه 369 بیمار مبتلا به دیابت مراجعه کننده به آزمایشگاه بیمارستان شهید بهشتی کاشان در سال92-91 به روش ساده و بهطور داوطلبانه انتخاب و پس از انجام آزمایش قندخون ناشتا، توسط لانست مخصوص دستگاه گلوکومتر برای دو دستگاه گلوکارد و ONCALL خون مویرگی گرفته شد، سپس توسط نوار مخصوص این دستگاه ها سنجش قند انجام شد و یافته های حاصل توسط آزمون های آماری مربوط مانند میانگین ± انحراف معیار و همبستگی پیرسون مقایسه شد.
    یافته ها
    میانگین اندازه قند در دستگاه گلوکومتر گلوکارد، گلوکومتر ONCALL و روش متعارف آزمایشگاه به ترتیب 51/6±127 42/1±117/9 و 51/9± 118/09 گزارش گردید. میزان سنجش قند خون دستگاه گلوکومتر ONCALL با روش استاندارد اختلاف معنادار نداشت [p=0. 901] اما نتایج گلوکومتر گلوکوکارد با روش استاندارد اختلاف معنادار داشت [p≤0. 001].
    نتیجه گیری
    تنوع دستگاه های گلوکومتر مورد استفاده در نقاط مختلف کشور ضرورت انجام مطالعات مشابه را برجسته می کند. استفاده از گلوکومتر ONCALL با رعایت اصول استاندارد نمونه گیری برای سنجش قندخون توصیه می شود.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، کنترل قند خون توسط بیمار، گلوکومتر
|
  • Esmat Mosayebi *, Maryam Sharifi, Mahgol Tavakoli Pages 363-374
    Background
    One of the important indicators of diabetes treatment and control is enhancement of quality of life in patients with diabetes. Therefore، in recent years، quality of life in these patients regarded by therapists and researchers and increased studies in this field. The aim of this study was collection and integration of these studies results to investigate the effect size of sport and psychological interventions on quality of life in patients with type 2 diabetes by meta-analysis method.
    Methods
    For this purpose، 25 acceptable studies (15 psychological interventions، 10 sport interventions) in terms of methodology (hypothesis، research method، statistic population، volume of sample، sampling method، instrument measure & statistic analysis method) selected، and meta-analysis performed on them. Research instrument was checklist of meta-analysis.
    Results
    The study findings showed that the rate of effect size of psychological interventions on quality of life in patients with type 2 diabetes was d=0. 95 (p<0. 00001) and the effect size of sport interventions on quality of life in this patients was d=2. 2 (p<0. 00001). According to Cohen’s chart both effect sizes of sport and psychological interventions were high.
    Conclusion
    psychological and sport interventions can be effective on improvement of quality of life in patient with 2 diabetes.
    Keywords: Type 2 diabetes_Meta_analysis_Quality of life_psychological interventions_Sport interventions
  • Elaheh Khajouee, Zohreh Elahi, Moghaddam, Morteza Behnam, Rasouli *, Naser Mahdavi, Shahri Pages 375-382
    Background
    Diabetes is a kind of metabolic disorder characterized by hyperglycemia, caused by defect in insulin function, secretion or both. In chronic hyperglycemia different tissues and organs, such as thyroid gland underwent histophysiological alterations. The aim of the present study was to compare the effects of type 1 and type 2diabetes on the serum levels of biochemical factors and histological changes in the thyroid gland in male Wistar rats.
    Methods
    After induction of type 1 diabetes (Alloxan 135 mg/kg BW) and type 2diabetes (10% fructose administrated through drinking water for 8 weeks) all rats were kept for 2 months. Blood samples were collected at the beginning and in the middle and at the end of experiment for biochemical factors analysis. After that, the thyroid gland of all rats were removed and processed for histological preparation. Then the HE stained sections were examined for thyroid gland volume and follicular surface density measurements, using Cavalieri’s Principle and stereological method, respectively.
    Results
    The results showed an increase in surface density and a decrease in thyroid volume in type 1 diabetic and type 2 diabetic groups, when compared with control. Furthermore, in type 1 diabetic group, the Triglycerid and Cholesterol levels increased and LDL level decreased, while in type 2 diabetic group, LDL and HDL levels slightly decreased. These results reveal that type 1 and type 2 diabetic conditions probably cause hypo- and hyper activity of thyroid gland, respectively.
    Keywords: Type 1 diabetes_Type 2 diabetes_Biochemical factors_Surface density_Rat_Thyroid
  • Parichehreh Yaghmaei, Faazaneh Abbasi *, Azadeh Ebrahim, Habibi, Atieh Hesaraki Pages 383-392
    Background
    PCOS (Polycystic Ovary Syndrome = PCOS) is a relatively common disease in women of childbearing age. Bisphenol s are chemical groups that are composed of two functional hydroxyl group and most of them are based on methane. In this study, the effects of phenolic compounds, (bisphenol A and AP) in polycystic ovary syndrome were investigated.
    Methods
    mature Wister rats were classified in six groups. Healthy controls (healthy rats that received Grape seed Oil as solvent), PCOS Group (disease induced by testosterone propionate) experimental groups 1.2.3.4, respectively. after induction of PCOS,they received bisphenol- A and AP in doses of25 mg / kg, 50mg/kg, by gavage. Blood samples were taken and the hormones LH, FSH was measured. Ovaries were also to be studied histologically.
    Results
    The results showed that the amount of LH to FSH ratio increases after induction with bisphenol-A and bisphenols AP,. Furthermore the number of follicles and growing follicles were reduced significantly, and these concequences causing negative effects on polycystic ovary syndrome.
    Keywords: Polycystic ovary syndrome, Bib phenol A, Bis phenol AP
  • Behzad Foruotan, Sahar Molzemi *, Hoosin Harati Por, Shahram Molzemi, Nahide Bolbol Haghighi, Fatemeh Sadat Alam Al Hoda, Amir Hossein Ashenaii, Seyed Reza Mousavi, Mohammad Reza Jafari, Mohsen Choopani Moghaddam Pages 393-399
    Background
    Finding effective drugs is considered for healing diabetic wounds by researchers. The purpose of this study is to evaluate the wound healing effects of palmatine in the healing of skin wounds in normal and diabetic rats.
    Methods
    In this study 16 male Wistar rats were dهvided into four groups (Negative control, Positive control, The first experimental, The second experimental). A 4 cm2 wound was created in the left side of the spinal cord in each of these groups and the process of wound healing was macroscopically evaluated.
    Results
    The wounds of the diabetic groups (the diabetes was coused by streptozocin) showed longer healing process in comparison with the normal groups and the wound healing in the experimental groups which were treated by palmitine was faster in comparison with the control group.
    Conclusions
    the results showed that palmatine speeds the wound healing up in normal and diabetic samples.
    Keywords: Wound healing, Palmatine, Diabetic rat
  • Amirabbas Monazzami *, Hamid Rajabi, Kobra Omidfar, Ali Mostafaie Pages 400-412
    Background
    The purpose of this study was to investigate the effects of endurance training on muscle NHE1 and NBC1 gene expressions in type 2 diabetic rats.
    Methods
    Male wistar rats (n=40), 4weeks old and 93.7±9.8g, were randomly selected and divided into control, diabetic control and diabetic training groups. The Endurance training was performed for 7 weeks on diabetic training groups (running on treadmill forrodent). NHE1 and NBC1 gene expression were determined by Realtime-PCR technique. The differences between groups in variables were determined by an independent t-test using REST Software.
    Results
    NHE1 mRNA expression reduced significantly in EDL and Soleus by 25% and 19% in the diabetic control group compared with the control group, respectively (P<0/05).NHE1 mRNA expression also reduced significantly in EDL and Soleus by 35% and 29% in the diabetic control group compared with the control group, respectively (P<0/05).Endurance training increased NHE1 and NBC1 geneexpressions in both EDL and Soleus in the diabetic training group.
    Conclusion
    The present study showed that NHE1 and NBC1 mRNA expressions decreased significantly in the diabetic control group and endurance training increased NHE1 and NBC1 mRNA expressions in the diabetic trained group leading to normalizing the mRNAs in diabetic trained group.
    Keywords: Gene expression_NHE1_NBC1_Endurance training_Type 2 diabetes
  • Najmabadi Shahandokht *, Marzieh Nojomi, Maziar Moradilakeh, Hassan Shojaie Baghini Pages 413-424
    Background
    The increasing prevalence of Diabetes mellitus as a chronic disease, and as a manageable disease with medical nutrition therapy, needs to consider and determine the self-care diet therapy The aims of this study to determine the prevalence of self-medication, self control in diet therapy and use of medicinal herbs, for diabetes control.
    Methods
    502 Diabetic Patients were selected randomly in this descriptive, cross sectional study, from 4 diabetic clinics from urban Primary health care Center, and diabetic clinic in Endocrinology and Metabolism Research Institute. Data were collected via face to face structured interview of respondents by Dietitian experts, in the clinics using a developed and piloted questionnaire.
    Results
    83.8% respondents were Type 2 Diabetics patients, 70.3% were controlled using oral medicines and diet therapy, and herbal medicine. The more common herbal medicine use for diabetes control were Cinnamomum zeylanicum(Cinnamon) 34.1%, Tigonella foenum graecum 13.7%, Allium sativum 28.6%, Anethum graveolens 28.8%, Zingiber officinal 17.8%. There was significant association between education level, age, and morbidly of other chronic diseases and self herb medication.
    Conclusion
    Use of nutritional herbs, effective in reduction blood sugar and lipids profile were most common self herbal medication in diabetic patients. Which are The prevalence of self-medication with carbohydrates limited diet and herbal medication, were the most diabetes control methods in the respondents patients in this survey.
    Keywords: Diabetic patients, Self, herb medication, Herbal medicine
  • Nima Baziar, Kurosh Djafarian, Zhaleh Shadman, Mostafa Qorbani, Mohsen Khoshniat Nikoo *, Farideh Razi Pages 425-433
    Background
    Vitamin D deficiency is associated with impaired insulin secretion, glucose intolerance and type 2 diabetes. This study was conducted to investigate the effects of supplementation with 50,000 IU vitamin D on improving serum vitamin D levels and insulin resistance in vitamin D insufficient or deficient type 2 diabetic patients.
    Methods
    In this double blind randomized clinical trial, 81 type 2 diabetic patients with vitamin D levels between 10-30 ng/ml were randomly assigned to intervention (50,000 IU vitamin D3 once a week) and control (placebo once a week) groups according to gender. The study duration was 8 weeks. At the beginning and the end of study, blood samples were collected after 12 hours overnight fasting and fasting serum glucose, insulin and 25-hydroxyvitamin D were measured. Insulin resistance was obtained by HOMA-IR calculation.
    Results
    After 8 weeks supplementation with vitamin D, 25-hydroxyvitamin D level was significantly increased and reached to normal levels in the intervention group. Fasting serum glucose and insulin concentrations and HOMA-IR were significantly decreased in the vitamin D group, but there were no significant changes in the placebo group.
    Conclusion
    Supplementation with 50,000 IU vitamin D for 8 weeks compared to placebo can improve inadequate levels of vitamin D and glycemic indicators in vitamin D insufficient or deficient type 2 diabetic patients.
    Keywords: Type2 diabetes, Vitamin D, Insulin resistance
  • Mohammad Reza Sharif, Saeed Nouri * Pages 434-438
    Background
    Diabetes Mellitus (DM) is one the most common chronic disease, with many complications including renal failure, blindness and non traumatic amputation. Prevention of complications is possible through monitoring and control of blood glucose levels. Considering how easy home blood glucose monitoring is, we decided to evaluate the performance of two available glucometers for detection of blood glucose compared with standard laboratory methods.
    Methods
    In this study, 369 patients with diabetes who admitted to the Shahid Beheshti hospital laboratory in 2013 selected by simple way. After fasting blood glucose testing at the laboratory; by lancet devices for ONCALL and GLUCOCARD Glucometers, capillary blood was taken, and glucose measurements were performed by a special strips. Finally, we compared of capillary blood glucose levels of 369 patients as determined by test strips (Glucometers) with venous blood glucose levels measurements by the enzymatic method (the standard laboratory kit), and the results was evaluated by statistical tests such as the mean ± standard deviation, and Pearson correlation.
    Results
    The mean blood glucose measurements reported using the Glucocard glucometer, the ONCALL glucometer and the standard laboratory method were 127.0±51.6mg/dl, 117.9±42.1 mg/dL and 118.09±51.9 mg/dL. Results obtained using the ONCALL Glucometer had no differences with the standard method levels)p=0.901(, but obtained results from GLUCOCARD Glucometers had differences with the standard method levels(p≤0.001).
    Conclusion
    Diversity glucometer devices used in various parts of the country highlight the need for similar studies. We recommend use the ONCALL Glucometer with standard principles for glucose monitoring routine.
    Keywords: Diabetes mellitus, Blood glucose self, monitoring, Glucometers