فهرست مطالب

پژوهش حقوق کیفری - پیاپی 4 (پاییز 1392)

فصلنامه پژوهش حقوق کیفری
پیاپی 4 (پاییز 1392)

  • بهای روی جلد: 36,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/10/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهرداد رایجیان اصلی صفحات 9-32
    اسیدپاشی یک جرم مهم خشونت بار علیه اشخاص است که در حقوق جنایی و جرم شناسی ایران به طور شایسته تجزیه وتحلیل نشده. آمارهای جهانی این جرم، اگر موجب نگرانی بین المللی نشده باشد، بر ضرورت چاره اندیشی درباره آن صحه می گذارند. یکی از جنبه های مورد مطالعه این پدیده، مسئله بزه دیدگان اسیدپاشی ست که با توجه به آثار بزه دیدگی آنان، نیازمند توجه ویژه، هم در نظر و هم در عمل است. مقاله پیش رو، ضمن بررسی برخی از جنبه های بزه دیده شناسانه اسیدپاشی، بازتاب آن را در پرونده آمنه بهرامی نوا، به عنوان یکی از مهم ترین پرونده های اسیدپاشی در ایران، تحلیل می کند. مسئله پیشگیری از بزه دیدگی و ضرورت جبران کامل و کارامد این بزه دیدگی، از جمله موضوع هایی است که در این راستا بدان پرداخته می شود. مقاله نتیجه گیری می کند که جامعه ایران و سامانه حقوقی آن از نظر حمایت از بزه دیدگان اسیدپاشی و احقاق حقوق شایسته و بایسته آنان با کاستی هایی روبه روست و ضر ورت جبران معنوی خسارت، پی شبینی و اعمال کیفر متناسب، پیشگیری از رخدادهای اسیدپاشی و مهار روند فزاینده آن از جمله مسئله هایی است که باید درباره آن چاره اندیشی شود.
    کلیدواژگان: کلیدواژگان: بزه دیده، اسیدپاشی، جبران، آثار بزه دیدگی، حمایت
  • حسین غلامی، امید رستمی غازانی صفحات 33-64
    تشکیل دیوان کیفری بین المللی در چارچوب کنفرانس رم 1998 میلادی، روزنه جدیدی برای تعقیب و محاکمه مرتکبین جنایات بین المللی گشوده شد. مقابله با بی کیفر مانی که یکی از اهداف تاسیس این دادگاه بین المللی است، سوالاتی را در رابطه با تحولات اندیشه های حقوقی دوران معاصر از جمله عدالت ترمیمی مطرح میکند. این نوشتار در صدد است با الهام از عدالت ترمیمی، اساسنامه دیوان کیفری بین المللی را از دو «برایندمحور» و «فرایندمحور» رویکرد بعد دادرسی دیوان و احکام صادره از دیوان، با ویژگی های تعریف شده برای عدالت ترمیمی بسنجد و بسترهای طرح نظریه عدالت ترمیمی را در اساسنامه دیوان کیفری بین المللی بررسی نماید. آنچه از بررسی مقررات دیوان کیفری بین المللی به دست می آید آن است که دادرسی دیوان و احکام صادره از آن، مبتنی بر عدالت کیفری سنتی است، لیکن می توان پرتوهایی از نفوذ عدالت ترمیمی را نیز در مقررات آن ملاحظه کرد.
    کلیدواژگان: عدالت ترمیمی، دیوان کیفری بین المللی، صلاحیت، مشارکت بزهدیده، جبران خسارت
  • غلامحسن کوشکی صفحات 65-86
    امروزه مشارکت سازمان های غیردولتی به عنوان یکی از عوامل حسن اداره کشور از جنبه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به شمار می رود. مشارکت مذکور در نظام حقوقی می تواند در کارآمدی و ایجاد اعتماد عمومی نقش برجسته ای ایفا کند. قانون جدید آیین دادرسی کیفری با هدف عملیاتی کردن اهداف فوق، تعقیب دعوای عموی را در دستهای خاص از جرائم توسط این» سازمان ها به رسمیت شناخته است. هرچند در متن قانون از سمت این سازمان ها به عنوان یاد شده است، اختیارات گستردهای از قبیل اقامه دلیل و اعتراض به آرای صادره «اعلام کننده جرم به آن ها واگذار شده است. در واقع، قانون به علت احتیاطی که در این زمینه به خرج داده است از درمورد آن ها خودداری کرده است. شاید بتوان گفت که با توجه به اختیارات «شاکی» ذکر عنوان شاکی و اعلام کننده جرم در نظر گرفته است. در مواردی که جرم «بینابین» پیش بینی شده، نقشی دارای بزه دیده خاص باشد، حسب مورد، کسب رضایت بزه دیده یا سرپرست قانونی او ضروری است. البته درصورتیکه به منافع خصوصی اشخاص حقوقی یا این انجمن ها آسیبی وارد شود، با توجه به همان شرایط، اشخاص حقیقی می توانند اقامه دعوا کنند. موضوعی که در این قانون مغفول واقع شده است، چگونگی سازوکار نظارتی بر فعالیت این سازمان هاست. امید میرود که با اجراییشدن این قانون، کاستی های احتمالی روشن گشته و گام های بعدی با توجه به تجربیات به دست آمده، به شکل دقیق تر و کامل تری برداشته شود.
    کلیدواژگان: سازمان های غیردولتی، تعقیب دعوای عمومی، قانون آیین دادرسی کیفری، اعلامکننده جرم، شاکی
  • ابوالحسن شاکری، ماندانا رستگاری صفحات 87-106

    قانون گذار با تصویب قانون جرایم رایان های در سال 1388 دعوت به خودکشی را جرم انگاری نمود. مطابق با این قانون، برای اینکه دعوت به خودکشی جرم باشد، باید منحصرا از طرق سامانه های رایانه ای، مخابراتی و حاملهای داده به عمل آید. در دعوت به خودکشی، روش خودکشی موضوعیت ندارد و تفاوتی ندارد که خودکشی با روش موردنظر دعوت کننده محقق شود یا نشود. دعوت به خودکشی مقید به نتیجه نیست، هرچند برای تحقق آن سوءنیت خاص که متضمن قصد خاص دعوت به خودکشی باشد ضروری است. پیمان خودکشی چنانچه متضمن دعوت به خودکشی با ابزارهای رایانه ای یا مخابراتی یا حامل های داده باشد جرم است. دعوت مشروط نیز دعوت به خودکشی است. برگشت از دعوت نمی تواند موجب زوال جرم شود.

    کلیدواژگان: دعوت، خودکشی، سامانه، رایانه، مخابرات، داده
  • غلام حسین الهام، حسین گلدوزیان صفحات 107-135

    ماموران پلیس گاهی برای کشف جرم متوسل به عملیات محیلانه می شوند. در حقوق کیفری آمریکا اجازه ی توسل به چنین عملیاتی داده شده است. در حقوق ایران اصول شرعی و حقوقی، ممنوعیت این اقدامات را اقتضا می کند. در عین حال بر اساس اصل تزاحم؛ در مورد جرایمی مانند اشاعه مواد مخدر با استناد به قاعده اهم در بند ب ماده (158) قانون مجازات اسلامی، این اقدامات مجاز میباشد.اینگونه عملیات گاهی اوقات به جای دستگیری مجرمان حرفهای، موجب ارتکاب جرم توسط یک شه روند عادی می شود و دا مگستری به وقوع می پیوندد. برای تحقق دام گستری، تحریک بایستی توسط ماموران رسمی پلیس صورت گرفته باشد و باید به نوعی باشد که بتواند بر هر شهروند عادی اثر گذار باشد.

    کلیدواژگان: دامگستر ی، عملیات محیلان ه، ماموران پل یس، ترغیب و تحریک، شهروند عادی مطیع قانون، فراهمکردن فرصت ارتکاب جرم
  • لمیاء رستمی تبریزی، محمدکاظم زارع صفحات 137-165
    انتشار حکم محکومیت از جمله ضمانت اجراهای شرمسارکننده است که میراث دار کیفرهای ترذیلی در گذشته قلمداد می شود. ازآنجاکه شناخت فلسفه کیفرها و تطبیق ضمانت اجراها با آن ها در ارزیابی اقدامات مزبور و افزایش کارایی آن ها بسیار موثر است. لذا در نوشتار حاضر، این ضمانت اجرا از منظر فلسفه کیفری مورد بحث قرار گرفته است. در یک نگاه کلی، فلسفه ضمانت اجراهای کیفری، قابلیت تقسیم شدن به فلسفه گذشته نگر و فلسفه آینده نگر را دارد که فلسفه آینده نگر با نوعی ژرف اندیشی به دنبال فایده مندی بیشتر برای ضمانت اجراها است و درمقابل، فلسفه گذشته نگر با نگرش صرف به گذشته و فارغ از هرگونه تفکر کارکردگرایانه، همواره سرزنش بزه کار را دنبال می نماید. از آنجا که انتشار حکم محکومیت، ریشه در کیفرهای رسواکننده سابق دارد و صرفا در شیوه شرمسارکنندگی، مدرن شده است، با اهداف گذشته نگر به عنوان اهدافی سرکوب گرا تطابق بیشتری دارد و همواره در تامین فلسفه آینده نگر کیفرها ناکام خواه د بود. این امر میتواند مشوق مقنن در حذف یا حداقل محدود کردن آن باشد.
    کلیدواژگان: انتشار حکم محکومیت، فلسفه کیفری گذشته نگر، فلسفه کیفری آینده نگر، انتقام جویی، سزادهی، بازدارندگی، حذف و طرد، اصلاح و بازپروری
  • سید منصور میرسعیدی، محمود زمانی صفحات 167-199
    وجود نظام های مختلف اقتصادی سبب شده تا اعمال مخل سیاست ها وفعالیت های اقتصادی به فراخور زمانها ومکان های مختلف، واکنش اجتماعی متفاوتی را درپی داشته باشد. این چندگانگی در عرصه اقتصاد و واکنش های اجتماع، ارائه تعریف از جرم اقتصادی را دشوار می سازد. از سوی دیگر ارائه تعریف، حصر مصادیق و به تبع آن محدودیت واکنش و دشواری در حصول اهداف پیشگیرانه قانون گذار را موجب می شود. لذا به جای تعریف، تبیین معیارها وضوابط می تواند راهگشا باشد. ازاین رو دو ضابطه جرم شناختی و اقتصادی مورد بررسی واقع شده که بنا بر ضابطه جرم شناختی، انگیزه مرتکب، آثار رفتار وی و محیط ارتکابی جرم به شناخت جرم اقتصادی کمک می کند و مطابق با ضابطه اقتصادی اخلال در سیاست های کلان اقتصادی دولت (پولی، مالی و درآمدی) و فعالیت شرکت ها و بنگاه های اقتصادی و نظام تولید، توزیع و مصرف، چهره دیگری از جرم اقتصادی را میشناساند. به این ترتیب در پرتو ضابطه اقتصادی و با ملاحظه ضابطه جرم شناختی، می توان در شناسایی جرم اقتصادی گامی به جلو برداشت.
    کلیدواژگان: جرم اقتصادی، تعریف، ضابطه، فعالیت اقتصادی، سیاست اقتصادی، جرم شناختی
|
  • Mehrdad Rayejian Asli Pages 9-32
    Acid Throwing attack is a terrible violent crime against the person which is not properly analyzed in criminal law, nor in criminology. Global statistics, if they are not of concern to international community, affirm the necessity of finding a solution for this problem. One of the most important aspects to explore the phenomenon is the issue of acid violence victims which requires a special consideration in theory and practice. Meanwhile, Ameneh Bahrami Navaa Case has significant points from the victimological perspective. The case shows that the Iranian society, as well as its legal system, face serious defects to protect victims of acid violence. The necessity of remedy of moral damage, providing and imposing proportionate penalties, prevention of acid throwing attacks and control of its increasing rate all are of issues which have a need of consideration.
    Keywords: Victim, Acid throwing attack, Remedy, reparation, Impacts of victimization, Protection
  • Hossein Gholami, Omid Rostami Ghazani Pages 33-64
    Since the International Criminal Court has been established by the Statute which was ratified at Rome Conference in 1998, a new horizon was opened to the prosecution and trial of the international crimes offenders. One of the goals to establish the ICC is fighting against the impunity; it raises some questions in relation to developments in contemporary legal thoughts such as restorative justice. This essay seeks to explain the concept of restorative justice and its context in the trials of international crimes. It also seeks to explain the Statute of ICC from the view of its proceedings and decisions by inspiration of “purist model” and “maximalist model “approaches about the restorative justice. The aim is to find the characters defined for restorative justice in ICC, and explain the contexts of the restorative justice.
    Keywords: Restorative justice, International Criminal Court, Jurisdiction, Participation of victim, Compensation
  • Gholamhasan Kooshki Pages 65-86
    Nowadays, the participation of non-governmental organizations are considered as a one of a good elements of the governance from the economic, social and cultural points of view. The mentioned participation in legal system can play a prominent role in the efficiency and public confidence. The new criminal procedure law aiming at operationalizing the above objectives, has officially recognized the Pursuing the Public Action in a special category of crimes by these organizations. Although the position of these organizations has been cited in the text of law as a “crime reporter”, extensive authorities such as presenting an evidence and protesting to an award which was made have been granted to them. In fact, the law -due to discretionary spending in this arearefused to name them as a “plaintiff ". Probably, due to the predicted authority, the law considered an "intermediate" role between plaintiff and crime reporter. In some cases in which a crime has a specific victim, the consent of victim or his/her legal guardian is necessary and required. The matter which has been neglected in the law is the mechanism of supervision for the activities of these organizations. I hope it becomes possible to clarify the failures of this law by its implementation and then take the better step under the light of the experiences.
    Keywords: Non, governmental organizations (NGO), Pursuing the public action, Criminal procedure law, Crime reporter, Plaintiff
  • Abolhasan Shakeri, Mandana Rastegari Pages 87-106

    The legislator criminalized the invitation to suicide by enacting the cybercrimes Act 1388. According to this Act, if the invitation to suicide is considered as a crime, it shall be exclusively committed via computer systems, communication systems and data carriers. The way of committing this crime is not important, not restricted and it does not matter whether suicide is committed in the way that caller prefers or not. The invitation to suicide is not bounded to consequence although the specific intent including special intent of invitation to suicide, is essential for committing the crime. If suicide pact includes invitation to suicide by computer and communication systems and data carriers, it will be considered as a crime. Invitation under the condition is also considered as an invitation to suicide and it should also be noted that disregarding the invitation by caller does not invalidate the crime.

    Keywords: Invitation, Suicide, System, Computer, Communication, Data
  • Gholam Hossein Elham, Hossein Goldouzian Pages 107-135

    Police officers sometimes resorts to the sting operations to detect a crime. American criminal law allows to use this sort of operation. In Iranian criminal law, Islamic and legalprinciple forbid such an operation.However, under the light of Tazahom principle, in serious crimes like diffusion of drug according to the rule of The Most Important which is provided in penal code (Article 158, section B), police officersresort sting operation. These sort of measures, sometimes lead to commit a crime by a citizen instead of arresting a professional criminal and entrapment comes to existence. To achieve the entrapment, incitement must be done by the police officers and it must be done in the way that might be able to influence any common citizens.

    Keywords: Entrapment, Sting operation, Police agents, Instigate, persuade, Normal law abiding citizen, Providing an opportunity for the commission of a crime
  • Lamia Rostami Tabrizi, Mohammad Kazem Zare Pages 137-165
    Public disclosure of conviction is accounted as a shaming sanction which pursues old promulgating sanction. Regarding to the fact that recognition of the philosophy of punishments and comparing the sanctions with them have a significant role in increasing the efficiency of the mentioned measures, public disclosure of conviction has been analyzed from the criminal philosophy perspective. In general, the philosophy of criminal sanction can be divided into consequentialist and non-consequentialist philosophies. Consequentialist philosophy with the element of deep insight into the issue usually intends to acquire some utilities as a result of punishments while non-consequentialist philosophy usually wants to put the blame on the guilty. As the background of public disclosure of conviction is an old promulgating punishment, and has merely been modernized as a shaming method, this criminal sanction conforms with non-consequentialist philosophy more than consequentialist philosophy and would not rejoice in securing consequentialist philosophy. The above- mentioned fact can be regarded as an encouragement for the Iranian legislator to abandon or at least limit this sanction.
    Keywords: Public Discourse of Conviction, Non, Consequentialist Philosophy, Consequentialist Philosophy, Retaliation, Retribution, Deterrence, Incapacitation, Rehabilitation
  • Sayed Mansoor Mirsaeidi, Mahmoud Zamani Pages 167-199
    Various economic systems caused different social reaction toward the actions which disturb policy and economic activities - according to the different times and places. The multiplicity of economic and social interactions, makes it difficult to define the economic crime. On the other side, it causes providing the definition, restricting the true sense of the word and consequently limiting the legislature's reaction and difficulty in achieving prevention goals. Therefore, explaining the criteria can be useful instead of defining. This essay seeks to view the criminological and economic criteria; according to the former, the motivation and the atmosphere in which crime was committed of economic might assist to recognize the economic crime. And according to the latter, disruption of macroeconomic policies (monetary, fiscal and income) and operating companies and businesses, the production, distribution and consumption will show the another side of economic crime’s face. Thus, it is possible to take a step toward the identifying the economic crime, under the light economic criteria and considering the criminological criteria.
    Keywords: Economic Crime, Definitions, Criteria, Economic Activity, Economic Policy, Criminology