فهرست مطالب

مجله پژوهش های حبوبات ایران
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مسعود کامل شیخ رجه، سید حسین ناظر کاخکی، سیده سودابه شبیری صفحه 9

    این تحقیق به منظور خالص سازی توده های بومی لوبیاچیتی انجام شد. در سال اول (1382)، 11توده محلی از مناطق عمده کشت لوبیاچیتی جمع آوری و کشت گردید. بر اساس معیار انتخاب تک بوته از قبیل عملکرد بالا، زودرسی، تعداد زیاد غلاف و متحمل در برابر آفات و بیماری ها، تک بوته ها انتخاب شدند. در سال دوم، بذور تک بوته های انتخابی را به همراه دو شاهد COS16 و تلاش (هر 5 لاین، یک شاهد) در یک آزمایش مقدماتی مقایسه عملکرد بدون تکرار آگومنت مورد بررسی و 23لاین با صفات برتر ذکر شده در بالا انتخاب گردید. در سال سوم، این لاین ها به همراه دو شاهد تلاش و COS16 در یک آزمایش لاتیس مربع 5×5 با دو تکرار، کشت شده و از این آزمایش، 9لاین برتر انتخاب شد. در سال چهارم، این لاین ها با سه شاهد COS16 و تلاش و رقم محلی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار برای مشخص شدن لاین های برتر، مورد بررسی قرار گرفت. در سال پنجم، از شش لاین انتخاب شده در سال گذشته، سه لاین خالص، خصوصیات بهتری نشان دادند. برای تعیین سازگاری با محیط، عملکرد بهتر و سایر صفات زراعی، سه لاین انتخاب شده از استان زنجان با لاین های برتر و خالص محلی از استان فارس در طرح سازگاری منطقه ای مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج مقایسات میانگین نشان داد که عملکرد لاین های لوبیا چیتی در سطح 5درصد، معنی دار است. لاین های Z1 (زنجان) و E10و E9 (اقلید) به ترتیب با عملکرد 2546، 2328 و 2313کیلوگرم در هکتار، بیشترین عملکرد را نسبت به شاهدهای آزمایش دارا بودند.

    کلیدواژگان: توده های بومی، خالص سازی، عملکرد، لوبیاچیتی
  • هادی محمد علی پور یامچی، محمدرضا بی همتا، سیدعلی پیغمبری، محمدرضا نقوی، ناصر مجنون حسینی صفحه 21

    به منظور ارزیابی و شناخت تنوع ژنتیکی و تعیین روابط ژنتیکی 64ژنوتیپ نخود کابلی، آزمایشی در قالب طرح لاتیس ساده (8×8) در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در سال زراعی 89- 1388 اجرا گردید. نتایج همبستگی های فنوتیپی نشان داد که عملکرد دانه در بوته به ترتیب با صفات وزن دانه با غلاف، عملکرد بیولوژیک، تعداد غلافهای پر، وزن100دانه، قطر دانه و قطر شاخه اصلی، همبستگی مثبت معنی داری در سطح احتمال 1درصد و با تعداد روز تا گلدهی و تعداد روز تا غلافدهی، همبستگی منفی معنی داری نشان داد. البته مقادیر عددی این همبستگی ها کم بود که ممکن است دال بر عدم وجود همبستگی ژنتیکی بین صفات باشد که در نتیجه، اهمیت بیولوژیک آنها را کاهش می دهد. بر اساس تجزیه به عاملها، چهار عامل که در مجموع 79درصد از تغییرات موجود در کل داده ها را توجیه کردند، انتخاب شدند. عامل اول و دوم که بیشترین تغییرات واریانس داده ها را توجیه کردند، شامل صفات وزن100دانه، ارتفاع بوته، طول و قطر غلاف، طول و قطر دانه، صفات تعداد غلافهای پر، وزن دانه با غلاف، عملکرد بیولوژیک، صفات عملکرد دانه در بوته و قطر شاخه اصلی بودند. سپس از این دو عامل، جهت به دست آوردن پراکنش و شناسایی ژنوتیپهای برتر در دستگاه مختصات استفاده شد و ژنوتیپهای 2، 22، 29، 36،120، 139، 198، 239، 335، 345، 356، 357، 375، 473، 474، 534، 552، 555 و 629 به همراه ژنوتیپهای شاهد جم (998) و کوروش (999) که از نظر عاملهای اول و دوم، مثبت و بالاتر بودند، به عنوان ژنوتیپهای برتر انتخاب شدند. با توجه به نتایج تجزیه خوشهای بر اساس صفات مورفولوژیک، ژنوتیپهای مورد بررسی در پنج گروه، دسته بندی شدند که ژنوتیپهای گروه سوم و چهارم از نظر اکثر صفات زراعی مورد بررسی و عملکرد، میانگین بالاتری را در میان سایر گروه ها و همچنین میانگین کل ژنوتیپها داشتند و در عین حال نسبت به سایر گروه ها، زودرستر نیز بودند. بنابراین با توجه به نتایج تجزیه خوشه ای، میتوان از تلاقی ژنوتیپهای گروه سوم و چهارم و ژنوتیپهای شاهد جم و کوروش، برای تولید ژنوتیپهای جدید با عملکرد بالا بهره جست.

    کلیدواژگان: تجزیه به عاملها، تجزیه خوشهای، تجزیه واریانس چندمتغیره، صفات مورفولوژیک، نخود کابلی
  • فریده سادات حسینی، احمد نظامی*، مهدی پارسا، کمال حاج محمدنیا قالی باف صفحه 35

    در مناطق خشک و نیمه خشکی مانند ایران، آبیاری تکمیلی عاملی مهم در رشد و نمو عدس می باشد. به منظور بررسی اثر آبیاری تکمیلی بر خصوصیات فنولوژیک و مورفولوژیک سه رقم عدس (Lens culinaris Medik.)، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به صورت اسپلیت بلوک در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این آزمایش، آبیاری تکمیلی (آبیاری در تمام مراحل فنولوژی گیاه، انجام یک بار آبیاری در هر کدام از مراحل شاخه دهی، گل دهی، غلافدهی، پرشدن دانه ها و بدون آبیاری طی فصل رشد) به عنوان فاکتور اصلی (کرت نواری)، و سه رقم عدس (رباط، کالپوش و گچساران) به عنوان فاکتورهای فرعی درنظرگرفته شدند. نتایج نشان داد انجام یک نوبت آبیاری تکمیلی در هر کدام از مراحل گلدهی، غلافدهی و پرشدن دانه عدس در مقایسه با آبیاری تکمیلی در مرحله شاخه دهی، منجر به افزایش معنی دار (01/0p≤) دوره رشد زایشی گیاه شد. آبیاری کامل نیز کل دوره رشد گیاه را حدود 12درصد (بر اساس درجه روز) نسبت به تیمار بدون آبیاری افزایش داد. اثر متقابل آبیاری×رقم نیز بر رشد رویشی و کل دوره رشد گیاه، معنی دار (01/0p≤) بود، به طوری که در رقم رباط، تاخیر در آبیاری تا مرحله پرشدن دانه سبب کاهش 5/9درصدی طول دوره رشد رویشی (بر اساس درجه روز) نسبت به شرایط آبیاری کامل شد و در رقم کالپوش، آبیاری در مرحله غلافدهی، تعداد درجه روز رشد را حدود 9درصد نسبت به تیمار بدون آبیاری افزایش داد. آبیاری تکمیلی در مرحله گلدهی، تعداد شاخه در بوته را به میزان 14درصد نسبت به تیمار آبیاری در مرحله پرشدن دانه افزایش داد، در حالی که آبیاری تکمیلی در مرحله گلدهی سبب افزایش 33درصدی وزن خشک شاخه نسبت به تیمار بدون آبیاری شد. همچنین آبیاری تکمیلی در مرحله گلدهی در ارقام رباط، کالپوش و گچساران، وزن خشک شاخه را نسبت به تیمار بدون آبیاری به ترتیب حدود 17، 31 و 59درصد افزایش داد. اثر متقابل آبیاری×رقم بر طول و وزن خشک شاخه و عملکرد دانه در عدس معنی دار (01/0p≤) بود. در رقم گچساران، عدم آبیاری سبب کاهش30درصدی طول شاخه در گیاه نسبت به تیمار آبیاری کامل شد، در صورتی که این کاهش در رقم کالپوش، حدود 21درصد بود. همچنین آبیاری تکمیلی در مرحله گلدهی طول شاخه را در ارقام رباط، کالپوش و گچساران به ترتیب 18، 23 و 27درصد نسبت به تیمار آبیاری تکمیلی در مرحله پرشدن دانه افزایش داد. همبستگی مثبت و معنی داری بین دوره رشد رویشی و زایشی با طول ساقه (به ترتیب *26/0=r و **34/0=r) و دوره رشد زایشی با طول شاخه (*30/0=r)، وزن خشک ساقه و شاخه (به ترتیب **37/0=r و **41/0=r) و عملکرد دانه (**34/0=r) مشاهده شد. همچنین بین عملکرد دانه با طول ساقه (*32/0=r)، تعداد و طول شاخه (به ترتیب **44/0=r و **53/0=r) و وزن خشک ساقه و شاخه (به ترتیب **42/0=r و **36/0=r) همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت. به نظر می رسد انجام یک نوبت آبیاری تکمیلی در مرحله گلدهی در بهبود خصوصیات رشدی و عملکرد عدس، موثرتر بوده است.

    کلیدواژگان: رشد رویشی، رشد زایشی، طول ساقه، عملکرد دانه، غلافدهی
  • جعفر زارع زارگز محمد گلوی صفحه 51
    کمبود آب، مهم ترین عامل محدودکننده تولیدات زراعی در مناطق خشک و نیمه خشک است؛ لذا بررسی اثرات کم آبیاری بر رفتار گیاهان زراعی از اهمیت به سزایی برخوردار می باشد. به منظور ارزیابی اثر زمآنهای مختلف تنش خشکی بر ویژگی های فنولوژیک ماش، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل در سال زراعی 1389-1388 به اجرا درآمد. کم آبیاری شامل 1) آبیاری بر اساس 45درصد تخلیه رطوبت قابل استفاده خاک در کل دوره رشد (شاهد)، 2) آبیاری بر اساس70درصد تخلیه رطوبت قابل استفاده خاک در کل دوره رشد، 3) آبیاری بر اساس70درصد تخلیه رطوبت قابل استفاده خاک در مرحله رویشی (از کاشت تا گلدهی) و 4) آبیاری بر اساس70درصد تخلیه رطوبت قابل استفاده خاک در مرحله زایشی (از گلدهی تا رسیدگی کامل) به عنوان عامل اصلی و ارقام ماش (رقم محلی سیستان، گوهر و پرتو) به عنوان عامل فرعی لحاظ شدند. نتایج نشان داد که اثر تیمارهای کم آبیاری، رقم و برهمکنش آنها بر ویژگی های فنولوژیک شامل تعداد روز از کاشت تا ظهور جوانه گل، تعداد روز از کاشت تا رسیدن اولین نیام، تعداد روز از کاشت تا رسیدگی کامل و تعداد روز از ظهور جوانه گل تا رسیدگی کامل، و نیز عملکرد و اجزای عملکرد، بسیار معنی دار بود. اما اثر کم آبیاری بر تعداد روز از ظهور جوانه گل تا رسیدگی کامل تنها در سطح 5درصد معنی دار بود. نتایج نشان داد که رقم محلی سیستان، مقاوم ترین رقم در برابر اعمال کم آبیاری در مراحل مختلف نموی بود و بیشترین عملکرد دانه و بالاترین مقادیر اجزای عملکرد را به خود اختصاص داد.
    کلیدواژگان: پرشدن نیام، تخلیه رطوبت، کم آبیاری، گلدهی، عملکرد دانه، ماش، ویژگی های فنولوژیک
  • مهدی پارسا، علی گنجعلی، عبدالله بیک خورمیزی صفحه 65

    جوانه زنی و سبزشدن سریع بذر، یک عامل مهم تعیین کننده عملکرد نهایی گیاهان است. تنش های خشکی و دمایی، مهم ترین عوامل غیرزیستی تهدیدکننده گیاهان به ویژه عدس می باشند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر تیمارهای مختلف دمایی (شامل 5، 10، 15، 20، 25 و 30 درجه سانتی گراد) و چهار سطح خشکی (شامل پتانسیل های 4-، 8-، 12- و 16-بار) به همراه شاهد (صفر) بر درصد و سرعت جوانه زنی ژنوتیپ های عدس انجام شد. آزمایش در محیط کنترل شده به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. تعداد بذرهای جوانه زده به صورت روزانه ثبت گردید و درصد و سرعت جوانه زنی محاسبه شد. هیچ یک از ژنوتیپ ها در پتانسیل های آب 8-، 12- و 16-بار، جوانه زنی نداشتند و لذا سطوح فوق از آزمایش حذف شدند. نتایج نشان داد که دما، تنش خشکی و برهمکنش دما و تنش خشکی، تاثیر معنی داری بر درصد و سرعت جوانه زنی ژنوتیپ های عدس داشتند. در تیمارهای دمایی پایین و بالا، درصد و سرعت جوانه زنی در ژنوتیپ های عدس، کاهش یافت. همچنین درصد و سرعت جوانه زنی تمام ژنوتیپ ها در مواجهه با تنش خشکی نسبت به شرایط مطلوب، کاهش نشان داد. در واقع، تنش خشکی موجب گردید تا فرایندهای فیزیولوژیک و متابولیک جوانه زنی، تحت تاثیر قرار گرفته و میزان و سرعت انجام آنها کاهش یابد. از طرفی فرایندهای جوانه زنی، اغلب آنزیمی و فعالیت آنزیم ها نیز متاثر از دما است. به طورکلی متوسط دامنه دمای مطلوب برای جوانه زنی این ژنوتیپ ها در شرایط تنش و بدون تنش، مشابه و حدود 15 تا 20درجه سانتی گراد برآورد شد.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، رژیم دمایی، سرعت جوانه زنی، عدس
  • مهدی حق پرست سعیده ملکی فراهانی صفحه 77
    به منظور بررسی اثر کم آبیاری و محلول پاشی مواد طبیعی (اسید هیومیک و عصاره جلبک دریایی) بر خصوصیات رویشی نخود، آزمایشی در سه تکرار در سال زراعی90-1389 به صورت کرت دوبار خردشده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در شهرستان میامی (شاهرود) انجام شد. عامل اصلی، تنش خشکی در چهار سطح آبیاری کامل (شاهد)، قطع آب در مراحل گلدهی، غلافدهی و گلدهی تا برداشت و عامل فرعی، محلول پاشی با مواد طبیعی در سه سطح محلول پاشی با آب مقطر (شاهد)، محلول پاشی با اسید هیومیک و محلول پاشی با عصاره جلبک دریایی و عامل فرعی-فرعی، شامل ارقام هاشم، 482ILC و محلی بودند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که اثر تنش خشکی بر روی تعداد شاخه اصلی، تعداد شاخه جانبی و عرض بوته، معنی دار است. همچنین اثر رقم بر روی صفات تعداد شاخه اصلی، تعداد شاخه جانبی، ارتفاع بوته و عرض بوته معنی دار بود. اثر متقابل تنش در محلول پاشی و رقم در محلول پاشی بر روی تعداد شاخه فرعی، معنی دار بود. اثر متقابل تنش در رقم بر روی تعداد شاخه فرعی و عرض بوته معنی دار گردید. تنش خشکی به خصوص از مرحله گلدهی تا برداشت، از طریق کاهش شاخه دهی و قطر سایه انداز، باعث کاهش رشد ارقام مختلف شد، ولی محلول پاشی با مواد طبیعی به خصوص عصاره جلبک دریایی توانست باعث افزایش رشد گیاهان تحت تنش خشکی شود. در میان ارقام مختلف، رقم محلی کارآیی بیشتری در استفاده از مواد طبیعی داشت، اگرچه رقم هاشم به لحاظ تمامی صفات، برتر از سایر ارقام بود.
    کلیدواژگان: اسید هیومیک، تنش خشکی، عصاره جلبک دریایی نخود
  • راهله رهباریان، رمضانعلی خاوری نژاد، علی گنجعلی، عبدالرضا باقری، فرزانه نجفی صفحه 87

    به منظور بررسی اثرات تنش خشکی بر فتوسنتز، فلوئورسانس کلروفیل و میزان رنگدانه های فتوسنتزی آزمایشی با دو ژنوتیپ کاندیدای متحمل به خشکی شامل MCC392 و MCC877 و دو ژنوتیپ کاندیدای حساس به خشکی شامل MCC68 و MCC448 در دو تیمار تنش خشکی (25درصد ظرفیت زراعی) و بدون تنش (ظرفیت زراعی) در اتاقک رشد در شرایط کنترل شده انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد و میزان فتوسنتز، فلوئورسانس کلروفیل و رنگدانه های فتوسنتزی آنها در مراحل گیاهچه ای، گلدهی و غلافدهی مورد سنجش و ارزیابی قرارگرفت. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که میزان اسیمیلاسیون CO2، تعرق و کارآیی فتوسیستمΙΙ در شرایط تنش خشکی به طور معنی داری کاهش یافت. کارآیی مصرف آب در شرایط تنش خشکی در همه ژنوتیپ های مورد بررسی افزایش یافت. تاثیر تنش خشکی بر میزان اسیمیلاسیون CO2 و کارآیی فتوسیستمΙΙ در ژنوتیپ های متحمل به تنش خشکی کمتر از ژنوتیپ های حساس بود. ژنوتیپ های متحمل به تنش، کارآیی مصرف آب بیشتری نسبت به ژنوتیپ های حساس داشتند. تنش خشکی، تغییر چندانی در میزان کلروفیلa ایجاد نکرد، با این حال، میزان کلروفیلb در شرایط تنش خشکی، در همه ژنوتیپ های مورد بررسی افزایش یافت. نتایج این آزمایش نشان داد که عملکرد بهتر فتوسیستمΙΙ در شرایط تنش خشکی و همچنین بیشتر بودن کارآیی مصرف آب و اسیمیلاسیون CO2 در شرایط تنش خشکی، می تواند نشان دهنده متحمل بودن ژنوتیپ ها به خشکی باشد، بنابراین این صفات می توانند به عنوان معیار های مناسبی جهت شناسایی ژنوتیپ های متحمل به تنش خشکی مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: اسیمیلاسیون CO2، تنش خشکی، رنگدانه های فتوسنتزی، کارآیی فتوسیستمΙΙ نخود
  • مریم شوریابی، پروانه ابریشم چی، علی گنجعلی صفحه 99

    سالیسیلیک اسید (SA) یک تنظیم کننده رشد گیاهی است که نقش آن در مسیر پیام رسانی در پاسخ به تنش های مختلف زیستی و غیرزیستی تایید شده است. به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف SA بر صفات مورفوفیزیولوژیک مربوط به مراحل جوانه زنی و گیاهچه ای دو ژنوتیپ نخود، دو آزمایش جداگانه در پژوهشکده علوم گیاهی دانشگاه فردوسی مشهد در سال1388 صورت گرفت. آزمایش اول با چهار غلظت SA (0، 25/0، 5/0 و 75/0میلی مولار) و چهار سطح تنش خشکی ناشی از پلی اتیلن گلایکول6000 (0، 4-، 8- و 12- بار) و آزمایش دوم با سه غلظت SA شامل: 0، 5/0و 1میلی مولار و دو شرایط تنش خشکی (25درصد ظرفیت زراعی) و بدون تنش (100درصد ظرفیت زراعی) انجام شد. هر دو آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط کنترل شده انجام شد. در آزمایش اول، بذور قبل از کشت در محلولSA با غلظت های مختلف خیسانده شدند و جوانه زنی و رشد گیاهچه ها مورد ارزیابی قرار گرفت. در آزمایش دوم، دو هفته بعد از کاشت بذرها، محلول سالیسیلیک اسید (5/0 و 1میلی مولار) و آب مقطر (به عنوان شاهد) بر روی برگ ها اسپری شدند. این تیمار با فواصل10روز و در مجموع، سه بار انجام شد. نتایج نشان داد تنش خشکی در مرحله جوانه زنی، درصد و سرعت جوانه زنی را کاهش داد. پیش تیمار بذور با محلول SA نیز موجب کاهش جوانه زنی شد، درصورتی که SA در مرحله گیاهچه ای تا حدی توانست رشد گیاهچه ها را (به ویژه در ژنوتیپ MCC414) بهبود بخشد. تنش خشکی رشد اندام هوایی و ریشه، پتانسیل آب و مقدار کلروفیل کل را کاهش داد، ولی مقاومت روزنه ای را افزایش داد. در شرایط تنش خشکی، استفاده از SA، از طریق افزایش قطر ریشه و تعدیل رشد طولی اندام هوایی، مجموع طول ریشه ها و نسبت ریشه به ساقه (R/S) توانست در بهبود صفات رشدی، موثر واقع شود. از طرف دیگر، این تنظیم کننده رشد، در غلظت های مختلف 5/0و 1میلی مولار توانست در شرایط تنش خشکی، پتانسیل آب برگ را بهبود بخشد. در این آزمایش، ژنوتیپ MCC414 در مقایسه با MCC361 از حساسیت به خشکی بیشتری برخوردار بود.

    کلیدواژگان: پارامترهای رشد، تنش خشکی، جوانه زنی، رشد گیاهچه ای، سالیسیلیک اسید، نخود، Cicer arietinum L
  • فرشته جهان آرای کلشتاجانی، سیدمصطفی صادقی، مجید عاشوری صفحه 111

    با هدف کاهش مصرف کودهای شیمیایی در تولید محصولات زراعی و با توجه به نقش مهم عناصر ریزمغذی نظیر آهن در افزایش عملکرد این محصولات، اثر نانوکامپوزیت آهن بر عملکرد و اجزای عملکرد ژنوتیپ های لوبیاچیتی تلقیح شده با باکتری ریزوبیوم طی آزمایشی به صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال1390 در شهرستان سیاهکل اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل نانو کامپوزیت آهن (عدم محلول پاشی و محلول پاشی)، باکتری تثبیت کننده نیتروژن (تلقیح و عدم تلقیح) و چهار ژنوتیپ لوبیاچیتی به نام های (صدری، تلاش، خمین و محلی گیلان) بودند. نتایج تجزیه واریانس، اختلاف معنی داری را برای عملکرد دانه در ارقام مختلف نشان داد. نتایج مقایسه میانگین نیز نشان داد که در برهمکنش سه عامل رقم با باکتری و نانوکامپوزیت، رقم خمین در تلقیح با باکتری و محلول پاشی با عملکرد دانه 75/5 تن در هکتار بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد. رقم خمین با محلول پاشی نانوکامپوزیت آهن با 73/5 بیشترین تعداد دانه در غلاف را دارا بود. در برهمکنش ارقام و تلقیح باکتری نیز رقم خمین با تلقیح باکتری با 8/5 بیشترین تعداد دانه در غلاف را نشان داد. همچنین در برهمکنش ارقام در تلقیح باکتری و محلول پاشی با نانوکامپوزیت، رقم خمین با تلقیح باکتری و با محلول پاشی نانوکامپوزیت دارای بیشترین تولید دانه در غلاف با 87/5 گردید. با توجه به نتایج به دست آمده در آزمایش منطقه مذکور، محلول پاشی نانوکامپوزیت آهن و تلقیح با باکتری ریزوبیومی موجب افزایش تعداد دانه در غلاف و عملکرد دانه گردید.

    کلیدواژگان: آهن، ریزوبیوم، لوبیاچیتی، نانوکود
  • ابراهیم ایزدی دربندی مسعود آزاد صفحه 121
    به منظور بررسی حساسیت گیاهان زراعی نخود، عدس، لوبیا، گندم، جو و کلزا به بقایای علف کش های فورام سولفورون، ریم سولفورون و نیکوسولفورون در خاک، آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. عوامل مورد بررسی در این آزمایش شامل علف کش های مختلف (ریم سولفورون، فورام سولفورون و نیکوسولفورون)، غلظت های شبیه سازی شده علف کش ها در خاک (صفر، 1/0، 2/0، 4/0، 9/0 و 3/1 میکروگرم در کیلوگرم خاک برای ریم سولفورون، صفر، 10، 20، 40، 80 و 120 میکروگرم در کیلوگرم خاک برای فورام سولفورون و صفر، 9، 18، 36، 72 و 108 میکروگرم در کیلوگرم خاک برای نیکوسولفورون که به ترتیب شامل صفر، 5/2، 5، 10، 20 و 30 درصد مقدار توصیه شده هر علف کش هستند) و گیاهان زراعی (نخود، عدس، لوبیا، گندم، جو و کلزا) بودند. جهت تحلیل نتایج آزمایش، 30 روز پس از سبزشدن گیاهان، درصد بقاء و زیست توده اندام های هوایی و ریشه آنها اندازه گیری شد. نتایج نشان دادند که درصد بقاء و زیست توده اندام های هوایی و ریشه گیاهان مورد مطالعه تحت تاثیر معنی دار بقایای فورام سولفوران، ریم سولفوران و نیکوسولفوران قرار گرفت. با افزایش غلظت فورام سولفورون و نیکوسولفورون در خاک، صفات مذکور در تمام گیاهان به طور معنی داری کاهش یافت. با افزایش غلظت ریم سولفورون در خاک، صفات مذکور فقط در کلزا به طور معنی داری کاهش یافت. بر اساس شاخص ED50، لوبیا (05/99 و 65/34 میکروگرم در کیلوگرم خاک به ترتیب در علف کش های فورام سولفورون و نیکوسولفورون) و جو (07/0 و 003/0 میکروگرم در کیلوگرم خاک به ترتیب در علف کش های فورام سولفورون و نیکوسولفورون)، به ترتیب متحمل ترین و حساس ترین گیاهان زراعی به بقایای فورام سولفورون و نیکوسولفورون بودند. از سوی دیگر، بر اساس شاخص ED50، جو (02/216 میکروگرم در کیلوگرم خاک) و کلزا (29/2 میکروگرم در کیلوگرم خاک) به ترتیب متحمل ترین و حساس ترین گیاهان زراعی به بقایای ریم سولفورون بودند.
    کلیدواژگان: باقیمانده علف کش، تناوب زراعی، علف کش های سولفونیل اوره
|
  • Masoud Kamel Shikhraje, Seyyed Hosein Nazer Kakhki, Seyyedeh Sodabeh Shobeir Page 9

    This study was carried out to purify Chitti bean cultivars. In the first year، 11 populations were collected from main Chitti bean cultivating areas. Based on some criteria such as higher yield، earlier maturity، more pods and tolerance to pests and diseases، single plants were selected. In the second year، seeds of each selected single plant as well as controls (Talash and COS16) were managed to compare in a preliminary yield trial. 23 lines were chosen based on the traits as mentioned above. In the third year، these lines along with two controls were planted in a 5*5 square Lattice design in two replications. From this experiment، nine superior lines were selected. These lines along with three controls were compared in a RCBD with 4 replications to distinguish the best lines. In the fifth year، from the 6 last year selected lines، three pure lines showed good performance to be selected. To determine environmental compatibility، yield and other agronomic traits، these three lines and four native pure lines from Fars province were evaluated. Results showed that there were significant differences among lines. Z1 from Zanjan and E10 and E9 from Eghlid were the best lines with 2546، 2328 and 2313 kg/ha seed yield، respectively.

    Keywords: Chitti bean, Cultivar, Purify, Yield
  • Hadimohammad Alipoor Yamchi, Mohammadreza Bihamta, Seyyed Ali Peyghambari, Mohammadreza Naghavi, Naser Majnoon Hoseini Page 21

    In order to assess and identify genetic diversity and genetic relationships of the 64 Kabuli chickpeas genotypes, an experimental design was carried out in a simple lattice design (8×8) in 2009-2010 cropping season on the Research Field of College of Agriculture and Natural Resource of Tehran University. The results of phenotypic correlation showed that grain yield per plant had significant and positive correlation with seed and pod weight, biological yield, number of filled pods, 100 seed weight, number of seeds per plant, seed diameter and main branch diameter at 1% level probability and negative correlation with day to 50% flowering and days to 50% podding. Based on factor analysis, four factors were selected that in total 79% of the total variation was explained. The first and second factors were explained high percent of variation that including 100-seed weight, plant height, pod length, pod diameter, seed length, seed diameter, number of filled pods, seed and pod weight, biological yield, grain yield and main branch diameter. Therefore, these two factors used to identify genotypes with high yield and yield components and genotypes 2, 22, 29, 36, 120, 139, 198, 239, 335, 345, 356, 357, 375, 473, 474, 534, 552, 555 and 629 with two control genotypes Jam (998) and Korosh (999) were selected as high yield and component yield genotypes. According to the result of cluster analysis, the genotypes were classified in 5 clusters. The genotypes of third and fourth cluster had high yield and earliness in compare with other clusters and genotype average. According to the result of cluster analysis, we can use third and fourth cluster genotypes and two control genotypes (Jam and Korosh) for producing new genotypes with high yield.

    Keywords: Cluster analysis, Factor analysis, Kabuli Chickpea, Morphological traits, Multivariate analysis of variance
  • Farideh Sadat Hosseini, Ahmad Nezami*, Mahdi Parsa, Kamal Hajmohammadnia Ghalibaf Page 35

    Supplementary irrigation is a key factor in dryland production of lentil (Lens culinaris Medik.). In order to study the effects of supplementary irrigation on phenological and morphological characters of three Lentil (Lens culinaris Medik.) cultivars، a trial carried out as split block based on randomized complete block design with three replications at Research Field of Agricultural College، Ferdowsi University of Mashhad. Six treatments of supplementary irrigation (irrigation in all of phenological stages; once irrigation in each stage of branching; flowering; podding; seed setting، and also without irrigation in all growing season) as main plot (strip plot)، and three lentil cultivars (Robat; Kalpoosh، and Gachsaran) as sub plot were adjusted. Results showed that one irrigation in flowering، podding، and seed setting stages increased significantly (p≤0. 01) reproductive growth stage relative to irrigation in branching stage. The complete irrigation treatment increased growth stages of plant approximately 12% (based on degree day) relative to without irrigation treatment. The interaction of irrigation×cultivar on the vegetative growth and overall plant growth was significant (p≤ 0. 01). In Robat cultivar، delay in irrigation till seed setting stage compared to complete irrigation، decreased 9. 5% the vegetative growth period (based on degree day)، while irrigation in podding stage on Kalpoosh cultivar compared to without irrigation، increased the number of growing degree day by about 9%. Supplementary irrigation at the flowering stage increased number of branches per plant by 14% compared to the irrigation at the seed setting stage. While، supplementary irrigation during flowering stage increased the branch dry weight about 33% compared to the non-irrigation treatment. Also، the supplementary irrigation at flowering stage compared to without irrigation increased the branch dry weight of Robat، Gachsaran، and Kalpoosh cultivars about 17، 31 and 59%، respectively. The interaction of irrigation×cultivar was significant (p≤ 0. 01) on branch length، and dry weight، also grain yield of lentil. The non-irrigation compared to the completed irrigation، reduced the branch length of Gachsaran، and Kalpoosh cultivars about 30 and 21%، respectively. Supplementary irrigation during the flowering stage in comparison with seed setting stage، also was increased the branch length of Robat، Gachsaran، and Kalpoosh cultivars 18، 23 and 27%، respectively. Positive and significantly correlation were observed between vegetative and reproductive growth duration with stem length (r=0. 26* and r=0. 34**) and reproductive growth with branches length (r=0. 34**)، stem and branches dry weight (r=0. 37** and r=0. 41**) and yield (r=0. 34**)، respectively. Also correlation between yield and stem length (r=0. 32*)، number of branches and branches length (r=0. 44** and r=0. 53**) and stem and branches dry weight (r=0. 42** and r=0. 36**) was positive and significant. Based on above conclusions، one supplementary irrigation in flowering stage was more effective to improving growth characters and lentil yield.

    Keywords: Branch length, Grain yield, Podding stage, Reproductive growth, Vegetative growth
  • Jafar Zarea Zargaz, Mohammad Glavi Page 51
    Water scarcity is a major factor for limiting crop growth and development in arid and semi-arid regions. In order to study the effects of varying timing and severity of water deficit on mung bean phenological traits، a field experiment was carried out during 2009 growing season at agricultural research institute of Zabol University. The experiment was laid out in split plot by using a Randomized Complete Block Design (RCBD) with four replications. The treatments were comprised of four levels of deficit irrigation (DI) included: 1) irrigation based on depletion of 45% available soil water in all growth period (control)، 2) irrigation based on depletion of 70% available soil water in all growth period، 3) at vegetative growth stage، 4) and at reproductive growth stage as main plot and three mung bean varieties as sub plot consisted of Sistan (local cultivar)، C2 (Gouhar)، C3 (Partow). The results showed that appearance of first flower، numbers of days from sowing to first pod maturity، number of days to maturity، number of day from appearance of first flower to full maturity، yield and yield components were significantly affected by deficit irrigation، varieties and their interaction. The result showed that، Sistan local variety was more resistant against the DI applying in all treatment and produced higher grain yield and yield components.
    Keywords: Deficit irrigation, Flowering, Grain yield, Mungbean, Phenological trait, Pod, filling, Water depletion
  • Mahdi Parsa, Ali Ganjeali, Abdallah Beyk Khurmizi Page 65

    Rapid germination is an important factor determining the final yield. The most important abiotic stress threatening lentils is drought and temperature. Therefore، this study was performed with the aim of investigating effects various thermal treatments (5، 10، 15، 20، 25 and 30°C) and four levels of drought (0، -4، -8، -12 and -16 bar) on percentage and germination rate of lentil genotypes. A split plot factorial experiment based on Completely Randomized Design with three replications was conducted. Number of germinated seeds was recorded daily and percentage and germination rate was calculated. There was no germination on -8، -12 and -16 bar، hence these levels were ignored. The results showed that temperature، drought stress and their interactions had a significant influence on final germination percentage and rate of lentil genotypes. The percentage and germination rate in genotypes of lentil declined in low and high temperature treatments. The germination percentage and speed of all genotypes also declined in drought stress than favorable conditions. In fact، drought stress causes that physiological and metabolic processes of germination be impressed and reduce in their speed. Overall، mean and optimum temperature range for germination of genotypes، were estimated at 15-20C in both stress and no-stress conditions.

    Keywords: Drought stress, Germination rate, Lentil, Temperature regime
  • Mahdi Haghparast, Saeedeh Maleki Farahani Page 77
    In order to investigate the effect of water deficit irrigation and natural products on vegetative characteristics of three varieties of chickpea، a field experiment was performed as split-split plot experiment in a randomized complete block design with three replications during 2011 growing season in Shahrood (Miami). The main plot was drought stress in four levels including normal irrigation (control)، water cessation at flowering، podding and flowering to physiological maturity stages. The sub plot was spraying with natural products in three levels including spraying with distilled water (control)، spraying with humic acid and spraying with seaweed extract and sub-sub plot was three chickpea varieties Hashem، ILC482 and Local (Miami). The results showed that the effect of drought stress on number of the main and lateral branches was significant. Also the effect of variety was significant on number of the main and lateral branches، plant height and width. Drought stress especially from flowering to harvest stages decreased growth of all varieties by reducing branches and canopy diameter. However، natural product spraying especially with seaweed extract reduced detrimental effect of drought stress on plant growth. The variety Local had more natural products use efficiency although variety Hashem was superior in all parameters.
    Keywords: Chickpea, Drought stress, Humic acid, Seaweed extract
  • Raheleh Rahbarian, Ramezanali Khavari Nejad, Ali Ganjeali, Abdalreza Bagheri, Farzaneh Najafi Page 87

    In order to evaluate of physiological traits، related to drought tolerance، an experiment was carried out in controlled condition. The experiment was conducted to assess the effect of drought stress on photosynthesis، chlorophyll fluorescence and photosynthetic pigments in two tolerant genotypes (MCC392 & MCC877) and two susceptible genotypes (MCC68 & MCC448) were grown in drought stress (25% field capacity) and control (field capacity) conditions in the seedling، early flowering and podding stages and so evaluated base on factorial experiment based on completely randomized design with four replications. Drought stress significantly decreased CO2 assimilation rate (A)، transpiration rate (E)، and PSΙΙ photochemical efficiency (Fv/Fm) in all genotypes. Drought stress increased chl b in all investigated stages. In all investigated stages، water use efficiency (WUE)، A and Fv/Fm were higher in tolerant genotypes than that of susceptible genotypes under drought stress. Our results indicated that water use efficiency، A and Fv/Fm could be useful markers in the studies of tolerance to drought stress and screening of adapted cultivars of chickpea under drought stress.

    Keywords: Chickpea (Cicer arietinum L.), Chlorophyll fluorescence, CO2 assimilation rate, Drought stress, Photosynthetic pigments
  • Maryam Shooryabi, Parvaneh Abrishamchi, Ali Ganjeali Page 99

    Salicylic acid (SA) is part of a signaling pathway that is induced by a number of biotic and abiotic stresses. It has been recognized as an endogenous regulatory signal in plants. In order to study the effect of different concentrations of SA on germination، growth and some physiological parameters in chickpea (Cicer arietinum L.) two genotypes (MCC414، MCC361) under drought stress conditions، two experiments were arranged as a factorial experiment، based on completely randomized design with three replications. In the first part of this study، the effect of drought stress by PEG (0، -4، -8 and -12 bar) and SA (0، 0. 25، 0. 5 and 0. 75 mM) was investigated on two chickpea genotypes (MCC414، MCC361) at germination and seedling growth stages. In the second part of study، the effect of different concentrations of SA (0، 0. 5 and 1 mM) and two levels of drought stress (25% and 100% field capacity) were evaluated on two chickpea genotypes (MCC414، MCC361) in growth and some physiological parameters. Solution of salicylic acid at 0. 5 and 1 mM were sprayed on leaves at interval of 15، 25 and 35 days after sowing. Control plants were sprayed with distilled water. Results showed that SA had significant and negative impact on rate and percentage of germination، but improved coleoptiles length، ratio of radicle to coleoptile length and radical dry weight. In the second experiment، results showed that the drought stress reduced shoot dry weight، root dry weight، leaf area، root length، root area and total chlorophyll، significantly (p≤ 0. 05). It was found that application of salicylic acid enhanced root length and diameter in comparison with control. Results showed that SA (0. 5 mM) increased leaf water potential، significantly. Drought stress decreased leaf water potential in both genotypes، significantly (p≤0. 05). Stomatal resistance was significantly increased under drought stress but SA had no appreciable effect on stomatal resistance. Results suggested that، SA (0. 5 and 1 mM) can considerably alleviate leaf water potential under drought stress. Therefore، it was concluded that application of salicylic acid can protect plants against drought stress. Also MCC361 genotype was more tolerant than MCC414 genotype in drought stress condition.

    Keywords: Chickpea (Cicer arietinum L.), drought stress, growth parameters, salicylic acid
  • Fereshteh Jahanara, Seyyed Mostafa Sadeghi, Majid Ashouri Page 111

    Aimed at reducing the consumption of chemical fertilizers on crop production and according to important role of micro-nutrients such as iron، on increase performance of these products، Nanocomposites effect of iron on yield and yield components of wax bean genotypes inoculated with Rhizobium bacteria during experimental factorial randomized complete block design with three replications was conducted on 2011 in the Siahkal city. Factors examined include iron nano-composite (non-spraying and spraying)، bacteria nitrogen stabilizer (inoculated and non-inoculated) and four genotypes wax bean (Sadri، Talash، Khomein and local Gilan)، respectively. Analysis of variance for grain yield showed significant differences among genotypes. Comparing the results showed that the interaction of three factors، figure with bacteria and nano-composite، figure Khomein inoculated with bacteria and sprayed with 5. 75 tons per hectare grain yield is the maximum amount to be allocated. Khomein genotype spraying of iron nanocomposite with 5. 73 showed the highest number of seeds per pod. In the interaction genotypes and inoculation of bacteria، Khomein genotype with bacterial inoculation with 5. 8 showed the highest number of seeds per pod. Also in the genotypes interaction with bacteria inoculation and spray with nanocomposites، Khomein genotype inoculation with bacteria and spraying nanocomposite produced the highest seed in pods with 5. 87 was. According to the results mentioned the region experiments، sprayed nanocomposite iron and inoculation with Rhizobium bacteria is increased seeds per pod and seed yield.

    Keywords: Iron, Nano fertilizer, Rhizobium, Wax bean
  • Ebrahim Izadi, Darbandi, Masoud Azad Page 121
    In order to evaluate of pea، bean، lentil، wheat، rape and barley sensitivity to foramsulforun، rimsulforun and nicosulforun herbicides soil residue، a pot experiment was conducted at Ferdowsi University of Mashhad. Experimental type was completely randomized design in factorial arrangement with three replications. Treatments included herbicides (rimsulforun، foramsulforun and nicosulforun)، herbicide simulated concentration residue in soil (0، 0. 1، 0. 2، 0. 4، 0. 9 and 1. 3 µg kg-1 soil for rimsulforun; 0، 10، 20، 40، 80 and 120 µg kg-1 soil for foramsulforun and 0، 9، 18، 36، 72 and 108 µg kg-1 soil for nicosulforun، that are 0، 2. 5، 5، 10، 20 and 30 % recommended dose for each herbicides، respectively) and crops (pea، bean، lentil، wheat، rape and barley). For analysis of results plants survival percentage، shoot and root biomass measured 30 days after emergence. Results showed that crop survival percentage، shoot and root biomass affected with foramsulforun، rimsulforun and nicosulforun soil residual، significantly. Increasing foramsulforun and nicosulforun soil residue decreased mentioned parameters in all crops، significantly. Increasing rimsulforun soil residue decreased mentioned parameters، significantly just in rape. Based on ED50 parameter، bean (99. 05 and 34. 65 µg kg-1 soil in foramsulforun and nicosulforun، respectively) and barley (0. 07 and 0. 003 µg kg-1 soil in foramsulforun and nicosulforun، respectively) appeared to be the most tolerant and susceptible crops to foramsulforun and nicosulforun soil residual. Based on ED50 parameter، barley (216. 02 µg kg-1 soil) and rape (2. 29 µg kg-1 soil) appeared to be the most tolerant and susceptible crops to rimsulforun soil residual، respectively.
    Keywords: Crop rotation, Herbicide residue, Sulfonylurea herbicides