فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 60، زمستان 1393)

نشریه مطالعات ملی
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 60، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جعفر هزارجریبی*، سجاد مرادی صفحه 3
    نشاط اجتماعی یکی از مولفه های مهم رفاه اجتماعی به شمار می رود که با پیدایش نظریه های جدید در توسعه و تاکید بر توسعه انسانی با محوریت سلامت و چرخش در تعریف سلامت از تعاریف سلبی (فقدان بیماری) به تعاریف ایجابی (وجود شرایط اجتماعی و روانی مثل نشاط) به عنوان یک مقوله محوری در سیاست گذاری های عمومی و رفاهی پدیدار شده است. با توجه به سطح متوسط نشاط اجتماعی در جامعه ما بر مبنای تحقیقات موجود و نیز شواهد و قرائن تجربی، تحقیق حاضر، مسئله نشاط اجتماعی را مد نظر قرار داده و پس از بررسی ادبیات نظری و متون تجربی و دیدگاه های مختلف، به آزمونی تجربی در بین دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی دست زده است. در بخش ادبیات نظری، دیدگاه های مربوطه در سه بخش: نظریه های جامعه شناسی، نظریه های جامعه شناسی تاریخی ایران و دیدگاه ایرانی اسلامی مورد کندوکاو قرار گرفته و با مرور پژوهش های پیشین، چارچوب نظری تحقیق تدوین شده و متغیرهای اصلی تحقیق (اعتماد اجتماعی، امنیت هستی شناختی، دینداری، شبکه روابط خویشاوندی و احساس امنیت) استخراج شده و بر مبنای آنها فرضیه های تحقیق تدوین شده اند. تحقیق به روش پیمایش و در میان دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی با حجم نمونه 170 نفر و با ابزار پرسشنامه صورت گرفته است. نتایج، وجود رابطه معنی دار و مثبت میان متغیرهای دینداری (در بعد پیامدی)، امنیت هستی شناختی، اعتماد اجتماعی و گستره روابط خویشاوندی با متغیر نشاط اجتماعی را نشان می دهند.
    کلیدواژگان: نشاط اجتماعی، اعتماد اجتماعی، همبستگی اجتماعی، دینداری، شادی در هویت ایرانی
  • احمد سلحشوری* صفحه 27
    هدف اصلی این پژوهش بررسی آمریکاگرایی و راه های مبارزه با آن از دیدگاه امام(ره) می باشد. با توجه به مبانی معرفت شناسی دوره مدرن مبنی بر مرحله ایی بودن تاریخ این باور شکل گرفت که ساخت ذهنی و توانایی عقلی انسان در همه جوامع و فرهنگ ها یکسان است. بر همین اساس غرب خواستار یکسان سازی کشورها شد. گرایش ضدآمریکاگرایی از مهم ترین جریان های است که در دهه های اخیر به ویژه پس از وقوع انقلاب اسلامی بر روند منطقه تاثیرگذار بوده است. امام(ره) با بصیرت کامل به مبارزه با هر نوع استعمارفرهنگی به پا خاست و به ضدآمریکاگرایی پرداخت. روش پژوهش، توصیفی تحلیلی با ابزار سندکاوی می باشد. یافته های پژوهش نشان داد که از منظر امام(ره)، فرهنگ آمریکایی شرایطی را فراهم می کند که افراد کل ارزش های فرهنگی و هویت ملی خود را به صورت ارادی رها کنند و فرهنگ کشور استعمار را با میل بپذیرند. امام(ره) ضدآمریکاگرایی خود را در مفاهیمی مانند «ام الفساد»، «شیطان بزرگ»، «دشمن شماره اول بشر» و غیره بیان می کنند و مهم ترین راه های مقابله با آمریکاگرایی را حفظ فرهنگ ایرانی اسلامی می داند.
    کلیدواژگان: فرهنگ آمریکایی، ضدآمریکاگرایی، فرهنگ، امام(ره)، ضدیت
  • سیدضیاء هاشمی*، مژده قربانعلی زاده صفحه 49
    حفظ و بازتولید هویت ملی از مهم ترین نقش های آموزش و پرورش رسمی به شمار می آید. پژوهش حاضر با هدف تحلیل این نقش، به بررسی مفهوم هویت ملی در کتب مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی می پردازد. در این راستا، کتب جدیدالتالیف مطالعات اجتماعی دوره تحول بنیادین نیز مورد ارزیابی قرار می گیرند. روش تحقیق، تحلیل محتوای کمی و کیفی است و واحد تحلیل، مضمون می باشد. ابعاد هویت ملی در این پژوهش عبارتند از: نماد، ارزش، میراث فرهنگی، مشاهیر و شخصیت ها، وقایع و رخداد های ملی. جامعه آماری شامل دو کتاب مطالعات اجتماعی پایه سوم و ششم ابتدایی و بخش تعلیمات مدنی از کتاب مطالعات اجتماعی پایه چهارم و پنجم در سال تحصیلی 93-1392 است. نتایج تحلیل کمی نشان می دهد که 1171 مورد به مفهوم هویت ملی اشاره شده است. از این مقدار 50/81% (595 مورد) به کتاب مطالعات اجتماعی پایه ششم تعلق دارد. در بین ابعاد هویت ملی، بعد ارزش های ملی با 45/94% (538 مورد) از بیشترین و بعد نماد ملی با 7/17% (84 مورد) از کمترین میزان فراوانی برخوردارند. تاکید بر بعد ارزش ها به ویژه ارزش های اخلاقی و مذهبی، بی توجهی به شخصیت های معاصر در برخی ابعاد، گستردگی محدود زمانی و... برخی نتایج تحلیل کیفی می باشند.
    کلیدواژگان: هویت ملی، کتب مطالعات اجتماعی، دوره ابتدایی، تحلیل محتوا
  • زهره لطیفی*، نسیم استکی آزاد صفحه 73
    هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین میزان آگاهی و گرایش به عرفان اسلامی و عرفان های کاذب با هویت یافتگی در دانشجویان است. روش این پژوهش پیمایشی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 1390-1391در دانشگاه های اصفهان، صنعتی و پیام نور استان اصفهان هستند. روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و حجم نمونه 200 نفردانشجوی دختر و پسر است. ابزار جمع آوری اطلاعات چهار پرسشنامه و واحد تحلیل فرد است. تحلیل نتایج نشان داد که بین سن، گرایش به عرفان حقیقی و آگاهی از عرفان با نمره هویت یافتگی؛ همبستگی مثبت معناداری وجود دارد. میزان گرایش دانشجویان به عرفان حقیقی بیشتر از عرفان های کاذب بوده و میزان شناخت دانشجویان پسر از کتاب های عرفان حقیقی و کاذب بیشتر از دختران بود. بین میزان گرایش دانشجویان دختر و پسر نسبت به عرفان حقیقی تفاوت معناداری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: هویت یافتگی، عرفان، دانشجویان، عرفان های اسلامی، عرفان های کاذب
  • حسین مسعودنیا*، زهره مرندی، محسن سیستانی صفحه 95
    یکی از پارامترهای تعیین میزان مشروعیت نظام در هر کشور، میزان نقش مردم در سازوکار قدرت است. مشارکت سیاسی به عنوان بالاترین شاخص در تعیین مشروعیت، حضور هر چه بیشتر مردم در صحنه را می طلبد. یکی از گرو ه های شرکت کننده در این امر، دانشجویان هستند که با نقش سازنده خود به پیشبرد هر چه بهتر اداره امور سیاسی و اجتماعی کشور، کمک می کنند. بنابراین اهمیت مشارکت سیاسی دانشجویان از آن جهت است که باعث افزایش ثبات، پویایی و در نهایت تداوم نظام سیاسی خواهد شد. هدف از نگارش این مقاله، بررسی رابطه میان ازخودبیگانگی و مشارکت سیاسی دانشجویان در دانشگاه اصفهان است. روش تحقیق در این مطالعه پیمایش، با ابزار پرسشنامه بر روی 134 نفر از دانشجویان دختر است و داده ها از طریق نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شده اند. چارچوب نظری نیز از مجموع نظریه بوروکراسی در جامعه مدرن و بیگانگی ملوین سیمن و مشارکت سیاسی آلموند و وربا شکل یافته است. با تقسیم ازخودبیگانگی به سه متغیر (احساس پوچی و بی معنایی، احساس بی قدرتی و احساس انزوای اجتماعی)، به همراه در نظر گرفتن دو وجه از مشارکت سیاسی ذیل روان شناختی نگرشی و مشارکت عینی (رسمی و غیررسمی) مشاهده می شود که همبستگی های معناداری میان ابعاد ازخودبیگانگی و میزان مشارکت دانشجویان وجود دارد.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، ازخودبیگانگی، احساس پوچی، بی قدرتی و انزوای اجتماعی
  • هلاله قادری*، قسیم نبی زاده چیانه، احمد اسمعلی کورانه صفحه 117
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی سبک های هویت، احساس تنهایی و ترس از صمیمیت در دو گروه معتاد به اینترنت و افراد بهنجار می باشد.
    روش
    در این پژوهش توصیفی تحلیلی، 300 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه به شیوه نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند؛ داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS-20 و روش های آمار توصیفی، ضریب آلفای کرونباخ، آزمون T-test، آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش تفاوت معنی داری را در سبک های هویت، احساس تنهایی و ترس از صمیمیت بین دو گروه افراد معتاد به اینترنت و گروه افراد بهنجار نشان داد؛ هم چنین بین سبک های هویت (اطلاعاتی، هنجاری و تعهد)، احساس تنهایی، ترس از صمیمیت با اعتیاد به اینترنت رابطه معناداری وجود داشت. با توجه به نتایج تحلیل رگرسیون 51% واریانس اعتیاد به اینترنت به وسیله متغیرهای سبک های هویت (اطلاعاتی، هنجاری)، احساس تنهایی و ترس از صمیمیت تبیین می شود.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد سبک های هویت، احساس تنهایی و ترس از صمیمیت در افراد معتاد به اینترنت نسبت به افراد بهنجار شدت بیشتری دارند. متغیرهای سبک های هویت، احساس تنهایی، و ترس از صمیمیت می توانند به عنوان ریسک فاکتورهای اعتیاد به اینترنت در نظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، سبک های هویت، احساس تنهایی و ترس از صمیمیت
  • حمید عبداللهیان*، مهین شیخ انصاری صفحه 137
    این مقاله به یکی از آثار کاربری در فیسبوک یعنی تحول (مدرنیزه شدن) در زندگی روزمره کاربران ایرانی می پردازد. بنابراین مسئله این مطالعه، ارزیابی این موضوع است که در کاربری فیسبوک چه نقشی در تحول زندگی روزمره کاربران ایرانی دارد این در حالیست که غالب وجوه گوناگون تحول در زندگی روزمره کاربران ناشناخته مانده است. از رویکرد ترکیبی دورکیم، گیدنز، لیوتار و فوکویاما استفاده می کنیم، تا نشان بدهیم که منظور از تحول در زندگی روزمره همانا مشارکت در تعاملات زندگی روزمره، تولید و توزیع آگاهی رسانه ای است. داده های این مطالعه با استفاده از روش های کیفی مشاهده مشارکتی، مستقیم و گروه های متمرکز و روش کمی پیمایش آنلاین و آفلاین جمع آوری شده اند. حجم نمونه در روش پیمایش 2437 نفر کاربر اینترنت بود. برخی نتایج داده های کیفی نشان می دهند که کاربری در فیسبوک، سبب نهادینه شدن اخلاق گفت وگو و خود افشایی می شود و زمینه مساعدی را برای نظم اطلاعاتی باز فراهم می کند و موجب بازاندیشی مسائل اجتماعی، سیاسی و تاریخی می شود. هم چنین نتایج داده های کمی نشان می دهند که کاربری در فیسبوک، سرمایه اجتماعی پیوند بخش، مدارا و شعاع اعتماد کاربران فیسبوک را افزایش می دهد. دستاوردهای این تحقیق به این واقعیت مربوطند که فیسبوک پیوندهایی ضعیف را که در اثر زندگی شهری تضعیف شده اند، تقویت می کند و اصول مدرنیته را وارد زندگی روزمره کاربران می کند.
    کلیدواژگان: پیوندهای سست، خود افشایی، فیسبوک، مدارا، مدرنیزه
  • عابد تقوی* صفحه 161
    نقوش برجسته صخره ای یکی از مهم ترین یافته های مستند در مطالعات تاریخی و باستان شناختی به شمار می آیند. ضرورت مطالعه این مدرک باستان شناختی، بیشتر به دلیل برخورداری این نقوش از اطلاعات ارزشمند سیاسی، اجتماعی و فرهنگی یک دوره تاریخی است که در قالب نقوش و کتیبه ها برجای مانده اند.
    نوشتار حاضر می کوشد به این پرسش پاسخ دهد که عوامل تاثیرگذار بر ایجاد نقوش برجسته و پیامدهای این اقدام شاهانه چه بوده است؟ رویکرد تحقیق، مطالعه تطبیقی و تاریخی است و در چارچوب نظری بر هویت فرهنگی ایرانی تاکید شده است و آن را مقوله ای تاریخی دانسته است. هم چنین در گردآوری اطلاعات از منابع کتابخانه ای بهره گرفته شده است.
    نتایج این تحقیق نشان می دهد شاهان قاجار با هدف یکپارچگی سیاسی ایران و بقای سلطنت خاندانشان و نیز تجدیدحیات هویت ایرانی، به ایجاد نقوش برجسته در مناطق شمالی، جنوبی و غربی ایران اقدام نمودند. بررسی نقوش برجسته ساسانی و قاجاری نشان می دهد که تشابهات موجود بیشتر به مفهوم اقتدارگرایی سیاسی محدود گردیده است. مهم ترین وجه افتراق این نقوش، بی توجهی به موضوعات مذهبی و مشروعیت دینی است که شاه را فارغ از حمایت نیروهای دینی و به شکلی مستبدانه به نمایش می گذارد.
    کلیدواژگان: نقوش برجسته، فتحعلی شاه قاجار، هویت ایرانی، باستان گرایی، وطن دوستی
|
  • Jafar Hezarjaribi*, Sajad Moradi Page 3
    Social happiness is one of the important elements of social welfare that had been emerged along with new theories of development and their emphasis on human development. The central role of health in development and turn in definition of health from negative definitions (lack of disease) to positive ones (some social and mental conditions like being happy) have put the happiness as a central element in public and welfare policies. Previous researches and other evidences show that social happiness, in our current society, is in an average level (or less). So, current research discusses about social happiness, and for this purpose, after studying theoretical literatures and different views, an experimental test had been done among students of Allameh Tabatabaei university. Theoretical views have been studied in three parts: sociological theories, theories in historical sociology of Iran and Iranian - Islamic perspective. Next, previous researches have been reviewed, theoretical framework have been compiled and basic variables (including social trust, ontological security, religiousness, kinship relations) have been identified, and based on them, hypothesizes have been made. This is a survey research. The data have been collected through questionnaire among 170 students of social sciences faculty of Allameh Tabatabaei university. The findings show that there is a positive significant relationship between social happiness and such variables as religiousness (consequential dimension), ontological security, social trust and kinship relations.
    Keywords: Social happiness, Social trust, Social solidarity, Religiousness, Happiness in Iranian identity
  • Ahmad Salahshoori* Page 27
    The main purpose of this research is describing the Americanism and ways of opposition and combating with it from Imam khomain view point. Due to the Basics the of modern age epistemology and periodicals of history this claim is formed that mind structure and rationality of the human being is the same in all the communities. Accordingly, the west demanded unification of mankind. One of the most important currents in recent decades especially after the Islamic revolution is Anti-Americanism. Imam oppose any kind of cultural colonialism. A descriptive- analytic research Method was used. Research findings show that the Americanism want people release their identification and accept the American culture voluntarily. Anti- Americanism in Imam view shows itself in the following concepts: Great-Satan, the Source of corruption, number one enemy of mankind and etc. In Imam Khomeini’s view point the important way to deal with Americanism is maintenance of Iranian-Islamic culture.
    Keywords: Americanism, Anti, Americanism, culture, Imam(RA), Opposition
  • Seyed Zeia Hashemi*, Mozhde Ghorbanalizadeh Page 49
    Preservation and reproduction of national identity is the most important role of formal education. The present study with the aim of analyzing this role investigates the concept of national identity in elementary social studies textbooks. In this regard, new textbooks for social studies in period of fundamental change are also evaluated. Research methods are quantitative and qualitative content analysis. The theme is the unit of analysis. In this research, dimensions of national identity include: symbols, values, heritage, celebrities, personalities and national events. The sample includes both third and sixth grade social studies textbooks and part of Civic education of the fourth and fifth grade social studies textbooks in 2013-2014. Quantitative analysis shows that 1171cases have been referred to national identity. Of this amount 50/81% (595 cases) belongs to the sixth grade social studies textbook. The dimension of national values with 45/94% (538 cases), has the largest diversity and national symbols with 7/17% (84 cases) has the lowest Diversity. More emphasis on the moral and religious, values disregarding to the contemporary characters in some aspects, a extension of time limit and etc, are Some results of qualitative analysis.
    Keywords: National identity, Books of the social studies, Elementary courses, Content analysis
  • Zohreh Latifi*, Nasim Estekiazad Page 73
    The aim of the present study was to examine the relationship between finding identity and the tendency toward Islamic mysticism and false mysticisms. The Survey and Correletion method had been used in this research. The population of the study was all male and female students in Isfahan, Payame Noor and technological universities of Isfahan in 2011-2012. In order to choose the samples, the cluster sampling method was applied. The sample size included 200 students composed of 100 males and 100 females. To collect the information four questionnaires were applied. The analysis of the results showed that there is a significant positive relationship between the score of finding identity and tendency toward true mysticism and awareness. Also, the degree of their tendency toward true mysticism is more than false mysticism. There is not any significant relationship between awareness and the tendency of male and female students toward true (Islamic) mysticism. The degree of familiarity with books related to true mysticism and false mysticism is higher in male students than females.
    Keywords: Finding identity, Mysticism, Students, Islamic mysticism, False mysticisms
  • Hossein Masoudnia*, Zohreh Marandi, Mohsen Sistani Page 95
    The role of people in power structure is one of the most important determinants of the legitimacy of the government in every country. Political participation as the highest indicator of legitimacy requires people's further presence in various arenas. Students are one of the major groups that can participate in various arenas. Students can contribute to the better handling of political and social affairs in the country through their constructive role. Therefore, the importance of the political participation of students lies in the fact that such participation will improve stability and dynamicity, strengthening the continuation of the political system. The purpose of this article is to study the relationship between Isfahan university student political participation and alienation. For data collection, questionnaire was used, the sample was 134 students their and data were analyzed with SPSS. By dividing alienation into three variables (feeling of meaninglessness, feeling of powerlessness, and feeling of social isolation) and considering two dimensions of political participation under psychological perspective and tangible (formal and informal) participation, it is observed that there is a significant correlation between alienation and the level of students participation.
    Keywords: Political participation, Alienation, Feeling of meaninglessness, Feeling of powerlessness, Social isolation
  • Helaleh Qaderi*, Qasim Nabizadeh Chianeh, Ahmad Esmaili Kurane Page 117
    Introduction
    The aim of the present study is to investigate identity styles, loneliness and fear of intimacy in Internet addict group and normal individuals.
    Methods
    The present descriptive-analytic study; consisted of 300 students (150 females and 150 males) who had been selected by cluster sampling method among all Urmia Islamic Azad University students. The gathered data is analyzed by SPSS-20 and descriptive statistic indexes, Cronbach's Alpha coefficient and T-test, Pearson Correlation and Regression.
    Results
    The present study demonstrated a significant difference in identity styles (informational, normative commitment), (P= 0/009; t=-3.760), feelings of loneliness (P= 0/001; t=-3.473), and fear of intimacy (P= 0/001; t=4.570), between the considered samples (P= 0/001). Also there was a significant correlation between identity styles (informational, normative commitment), feelings of loneliness, fear of intimacy, with internet addiction. The results of regression analysis indicated that the identity styles (informational, normative commitment), feelings of loneliness and fear of intimacy were able to predict %51 of the variance Internet addiction.
    Conclusion
    The present study showed identity styles (informational, normative commitment); feelings of loneliness and fear of intimacy are more severe in Internet addicts than in Normal Individuals. Overall, there was a noticeable relationship in the high levels of identity styles (informational, normative commitment), feelings of loneliness and fear of intimacy with the Internet Addiction. Identity styles, loneliness, and fear of intimacy can be considered as risk factors for Internet addiction.
    Keywords: Internet addiction, Identity styles, Loneliness, Fear of intimacy
  • Hamid Abdollahyan*, Mahin Sheikh Ansari Page 137
    This paper will examine one of the effects of Facebook, which is how Facebook plays a role in changing everyday life of Iranian Facebook users. The problematic point of this study lies in the fact that how facebook play a role in changing eroryday life for Iranian life for Iranian Users? Theoretically and in order to deal with such an issue, a synthetic approach is assumed that includes ideas of Durkheim, Giddens, Lyotard and Fukuyama. This synthesis will contribute to explain how Facebook can change the everyday life of its users with increasing social participation and production and distribution of knowledge through new media. Methodologically, the necessary data for examining such claims has been gathered through application of participatory observation, direct observation, focus group discussions, and online-offline surveys.The Sample size is 2437 Internet users. Some of the findings of the qualitative data analysis indicate that being Facebook users causes the dialogue behavior and self-disclosure mode of interaction to be institutionalized. It also helps to the development of an open mode of distributing information. Developments of reflexivity in socio-political and historical problems are also among other results of using Facebook. The results of quantitative data analysis indicate that Facebook helps to increasing social capital, tolerance and trust. By the same token, Facebook can strengthen those weak ties that have been damaged in urban life.
    Keywords: Weak ties, Self, disclosure, Facebook, Tolerance, Change
  • Abed Taghavi* Page 161
    Rock reliefs has recognized as one of the most important documentary finding in historical and archaeological researches. Necessity of study this archaeological evidence has been further due to including of socio-political and cultural significant that it remained as motifs and inscription.This article attempted to answer what are the effective factors in formation of rock reliefs and their consequences? The method of research is comparative studies and historical analysis approach that it emphasized on the Iranian cultural identity. Also, in gathering data have been used documentary sources.The Result of research shows that, Qajar Kings created rock reliefs in Northern, Southern and western regions until they could attain political integration, reign survival and Iranian identity revival. There are similarities between Sasanian and Qajar rock reliefs that it focused on the political authority. Whereas, most important diversity aspect in these motifs have been inattentive to Shah religious legitimations that it has been presented arbitrary without religious powers support.
    Keywords: Rock reliefs, Fath Ali Shah Qajar, Iranian Identity, Antiquities, Nationalism