فهرست مطالب

نشریه مطالعات اقتصاد اسلامی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسعود درخشان صفحات 7-52
    بندهای 14 و 15 سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، بر دو اصل «افزایش ذخایر راهبردی نفت و گاز کشور... و توسعه ظرفیت های تولید...» و «برداشت صیانتی از منابع» تاکید دارد. از این رو، قراردادهای نفتی به شرطی بهینه است که مبتنی بر این دو اصل باشد. علاوه بر این، در مقدمه سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی بر ضرورت «اقتصاد متکی به دانش و فناوری، عدالت بنیان، درون زا و برون گرا، پویا و پیشرو» تاکید شده است. به کارگیری این ضرورت های چهارگانه در طراحی قراردادهای بهینه نفتی چهار اصل دیگر را به ترتیب ذیل مشخص می کند: توان فزایی فنی- مدیریتی شرکت ملی نفت، رعایت منافع بین نسلی در بهره برداری از منابع نفتی، تبدیل شرکت ملی نفت به شرکت ملی- بین المللی و رسیدن به جایگاه رقابتی در بازار جهانی نفت. در این مقاله، از بین شروط شش گانه فوق در قراردادهای بهینه نفتی، فقط تولید صیانتی و ازدیاد برداشت را بررسی کرده ایم هرچند که به توان فزایی فنی- مدیریتی شرکت ملی نفت نیز اجمالا اشاره شده است. نشان داده ایم که تعارض های ساختاری بین اهداف شرکت های نفتی بین المللی و شرکت ملی نفت ایران، که اولی مبتنی بر حداکثرسازی سود در چارچوب اصول بنگاهداری و دومی مبتنی بر حداکثرسازی ارزش اقتصادی مخازن در چارچوب تامین منافع ملی در بلندمدت است، موجب می شود که هیچ گاه نتوان قرارداد بهینه ای با شرکت های بزرگ نفتی منعقد کرد که متضمن الزامات اقتصاد مقاومتی باشد. نتیجه گرفته ایم که فقط قراردادهای حمایتی و همکاری های فنی و مدیریتی با شرکت های خدمات نفتی می تواند با اصول اقتصاد مقاومتی هماهنگ باشد.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، قراردادهای نفتی، تولید صیانتی، ارزش اقتصادی مخازن، نفت و منافع ملی بلندمدت
  • محمد مهدی عسکری، حسین غفورزاده صفحات 53-82
    از آنجا که بشر با نیازهای متنوعی روبروست، عدم تامین آن ها هم باعث پدیده فقر چندبعدی می شود لذا نیاز به رویکرد چندبعدی جهت اندازه گیری فقر، اخیرا مورد توجه اقتصاددانان قرار گرفته و به تعیین شاخص هایی برای فقرچندبعدی پرداخته اند و سه رویکرد درآمدی (رفاهی)، قابلیتی و مشارکت اجتماعی را برای آن برشمرده اند. بررسی مفهوم فقر در فقه و معارف اسلامی نیز روشن می سازد که اسلام دیدی جامع تر نسبت به فقرچندبعدی داشته و بعضی از اقسام و ابعاد فقری که در اسلام مورد اشاره قرار گرفته در اقتصاد متعارف هرگز یافت نمی شود که این نیز به دلیل تفاوت در اصول و مبانی آن دو است. همچنین مقاله حاضر به مقایسه رویکردهای فقر چندبعدی در اسلام و اقتصاد متعارف پرداخته است و این نتیجه حاصل گردیده که در اسلام رویکرد درآمدی و تعیین یک خط فقر مدنظر قرار نمی گیرد، ولی معیارهای فقیر شرعی بیشتر به جنبه فقر نسبی توجه دارد تا فقر مطلق، و اسلام با تاکید بر رفع فقر نسبی به دنبال رفع نابرابری و نزدیک کردن طبقات مختلف اجتماعی به یکدیگر است. مواردی نظیر تامین ابزار تولید برای فقرا به جای کمک مستقیم مالی از سوی معصومین(ع) و همچنین بحث عدم اجبار افراد به کار غیر مورد علاقه و غیر تخصص، به رویکرد قابلیتی و ورود مفهوم «شان و منزلت» در فقه به رویکرد مشارکت اجتماعی (در حالت منزلت شغلی) در اقتصاد متعارف شبیه بوده و معیارهای خط فقر اسلامی را با فقر نسبی در اقتصاد متعارف متفاوت می کند و در واقع رعایت شان و لیاقت، معیاری جزئی تر است تا سطح زندگی اقتصادی افراد در هر طبقه نیز با یکدیگر فاصله زیادی نداشته باشد.
    کلیدواژگان: فقر، فقر نسبی، فقر مطلق، فقر قابلیتی، فقر چند بعدی
  • حشمت الله عسکری، بهروز بادپا صفحات 83-112
    زکات یکی از واجبات شرعی در اسلام است که در ایران توسط نهادهای دولتی جمع آوری و توزیع می شود. دریافت و توزیع زکات دارای آثار مختلفی است، به ویژه بر مصرف جامعه اثر می گذارد و می تواند موجب حل مساله فقر، تامین نیازهای اساسی نیازمندان و رشد و توسعه اقتصادی شود. بنابراین، در این تحقیق به بررسی اثر توزیع زکات روی مصرف عمومی در ایران پرداخته می شود. در این تحقیق از داده های ترکیبی در سطح کشور شامل 30 استان از سال 1383 تا سال 1390 استفاده شده و تحلیل داده ها نیز با استفاده از مدل اثر ثابت انجام شده است. این تحقیق نشان می دهد که توزیع زکات اثر مثبتی روی مصرف عمومی دارد. با این وجود، اثر آن کم و کوتاه مدت است. بر اساس تحقیق حاضر توصیه می شود که توزیع زکات نباید به نیازهای مصرفی محدود شود بلکه باید شامل انواع کمک های مالی باشد که بتواند جریان مستمر درآمد را برای دریافت کنندگان زکات ایجاد کند.
    کلیدواژگان: توزیع زکات، مصرف عمومی، داده های ترکیبی
  • محمد لشکری، زکیه مهرپارسا صفحات 113-128
    جامعه آماری این پژوهش کلیه افراد ساکن در شهر سبزوار است. با اهمیت موضوع و در دسترس بودن نمونه ها، تعداد 171 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب گردید. ابزار تحقیق، پرسشنامه ای محقق ساخته، در قالب 23 ال و به صورت طیف لیکرت پنج گزینه ای بود. روایی پرسشنامه، به یید اساتید راهنما، مشاور و متخصصین و کارشناسان مربوط رسید و پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ به میزان 703/0 به دست آمد. نتیجه آزمون همبستگی نشان داد که ایمان با رفتار مصرف کننده رابطه مثبت دارد. همچنین نتیجه آزمون کروسکال- والیس نشان داد رفتار مصرف کننده براساس درجه ایمان متفاوت است.
    کلیدواژگان: ایمان به خدا، رفتار مصرف کننده، اسراف و اقتار، اعتدال
  • حسن آقا نظری، سید حسین علی دانش * صفحات 129-158

    نظریه «رفتار عقلانی» و الگوهای مبتنی بر آن در اقتصاد سنتی (متعارف) که رویکرد نئوکلاسیکی بر آن حاکم است، در زمینه واقع نمایی، تبیین و پیشبینی، نارسایی هایی داشته که مسلما بعضی از آن ها طی زمان برطرف شده است. این پژوهش اولا در صدد یافتن پاسخ این سوال است که آیا بهره گیری از سایر دانش ها اعم از فلسفی یا علمی، عقلی یا تجربی، در برون رفت از آن کاستی ها موثر بوده است؟ و ثانیا اگر از ابتدا از اندیشه اسلامی استفاده می شد، آیا چنین معضلاتی کمتر بروز می کرد. لذا با رویکرد تاریخی، این موضوع میان رشته ای بررسی گردید و با استفاده از مستندات کتابخانه ای و روش تحلیلی توصیفی معلوم شد که نظریه رفتار عقلانی، محصول روش قیاسی فلسفه است که به صورت یک اصل متعارفی به علوم گوناگون از جمله اقتصاد راه یافته است و چون با تکیه بر این نظریه، الگوهای رفتاری اقتصادی ساخته شده، مانند آن نظریه، مبتنی بر اصول موضوعه متعددی است که آن ها هم در دانش های گوناگون مورد توجه بوده است. اما در پی بروز تردید هایی بارها آزمون گردیده که در بسیاری موارد این الگوها رد شده است ولی با کمک علوم دیگر در آن اصلاحاتی صورت گرفته و از آن کاستی ها برون رفته است. همچنین یکی از نارسایی های باقی مانده از دید اسلامی، ناتوانی در تبیین رفتار ایثارگرانه است که آنان به آن رفتار «فارغ از خود» می گویند که گویا معقول نیست و با توجه به اینکه از قرن ها قبل در اندیشه اسلامی علاوه بر «خود طبیعی»، «خود انسانی» نیز مطرح بوده، آشکار است که اگر اقتصاد سنتی از همان موقع این اندیشه اسلامی را بکار می برد؛ رفتار ایثارگرانه را غیر قابل توجیه نمی شمرد، چون این نوع رفتار نیازهای «خود انسانی» را که از اهمیت بیشتری برخوردار است برآورده می سازد. بدیهی است که این اجتناب، ریشه در مباینت عقلانیت در اقتصاد متعارف و اقتصاد اسلامی دارد.

    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، اقتصاد سنتی، الگوهای رفتار عقلانی، عقلانیت محدود، میان رشته ای
  • زینب وثوقی، محمد واعظ برازانی، حجت الله عبدالملکی صفحات 159-191
    با توجه به تحولات دانش اقتصاد بخصوص در حوزه مالی متخصصان حوزه مالی برای همسو شدن با این تحولات و پیشرفت ها در دهه های اخیر دانش مهندسی مالی را ایجاد کردند که طراحی ابزارهای جدید در حوزه مالی و مدیریت ریسک این ابزار ها را بر عهده داشت، دانش اقتصاد اسلامی نیز جهت تعامل با این تحولات، شاخه ای از اقتصاد مالی اسلامی به عنوان مهندسی مالی اسلامی را ایجاد کرد، مهندسی مالی اسلامی در طراحی ابزارها علاوه بر توجه به حداکثر کارایی، اصل اباحه عامه را برای تطابق ابزارها با شریعت اسلام لحاظ می کنند که از جمله مهم ترین ابزارها که طراحی شده و مقبولیت بالایی از طرف سرمایه گذاران مسلمان داشته صکوک و انواع آن می باشد. در این مقاله سعی می کنیم ضمن معرفی و تبیین ضرورت دانش مهندسی مالی، ابزارهای طراحی شده در این علم را به تفصیل توضیح دهیم و نوعی تحلیل تطبیقی بین مهندسی مالی متعارف و نوع اسلامی آن انجام داده و دیدگاه های فقهی در مورد مهندسی مالی متعارف و ابزارهایش را معرفی نماییم و در صورت امکان ابزارهای طراحی شده توسط مهندسان مالی اسلامی را که روز به روز در حال گسترش می باشند را بیان کنیم.
    کلیدواژگان: دانش مهندسی مالی، مهندسی مالی اسلامی، صکوک، اصل اباحه عامه
|
  • Masoud Derakhshan Pages 7-52
    Articles 14 and 15 of the Grand Policies of Resilient Economy emphasize the following two principles: i) «Enhancing the strategic reserves of Iranian oil and gas … and improving the production capacities …» and ii) Observing the “maximum efficient rate of recovery (within IOR/EOR programs). Hence، oil contracts are optimum upon the satisfaction of these two principles. An emphasis is also given، in the introduction to the Grand Policies of the Resilient Economy، as to the necessity of «an economy based on knowledge and technology، founded on [the principles of] justice، endogenously driven with outward-looking approach، dynamic and progressive.» The application of these four requirements in designing optimum oil contracts may provide four other principles، namely، improving technical-managerial capability of NIOC، securing the inter-generational interests in exploitation of oil reservoirs، transforming NIOC to a national-international oil company، and attaining a competitive status in the global oil market. From the above-mentioned six principles، this paper examines optimum oil contracts by using MER and IOR/EOR principles only، with a brief reference to NIOC technical-managerial improvement. We have shown that the structural conflicts between the objectives of IOCs and NIOC، i. e.، the profit maximization within the principles of profit-seeking corporations، and the economic value maximization of reservoirs within the framework of securing long-term national interests، will make it impossible to conclude an optimum contract with IOCs satisfying the requirements of the resilient economy. This paper concludes that the only contracts which are compatible with the principles of resilient economy are technical and managerial support and cooperation contracts with oil service companies.
    Keywords: Resilient Economy, oil Contracts, IOR, EOR, economic value of reservoirs, oil, long, term national interests
  • Mohammad Mahdi Askari, Hossein Ghafoorzadeh Pages 53-82
    Since human beings are confronted with diverse needs، their not being satisfied leads to the multidimensional poverty. The economists، therefore، have recently paid attention to the necessity of multidimensional approach to poverty measurement، have specified some criteria in regard to the phenomenon and have enumerated three approaches of income (welfare)، capability and social participation. Examining the concept of poverty in Islamic jurisprudence and teachings also reveals that Islam adopts a more comprehensive approach to this issue، and that some of the poverty kinds and dimensions that have been pointed out in Islam are not found in the conventional economics at all، which is due to the difference between their principles and foundations. The author also compares the multidimensional poverty approaches in Islam and the conventional economics، and concludes that Islam doesn''t adopt the income approach and doesn''t determine a unique poverty line، but the jurisprudential criteria of poverty consider relative rather than absolute poverty، and that by emphasizing on relative poverty، Islam aims at eliminating inequality and bringing the different social classes closer to each other. Such cases as the Fourteen Innocent Ones'' providing the poor with production instruments rather than with direct financial aids and their not making people to perform non-professional and non-favorite jobs resemble the capability approach، and the introduction of the concept of «status» into the jurisprudence resembles the social participation approach in conventional economics. This makes the Islamic poverty line criteria different from the relative poverty in conventional economics. Indeed، observing one''s status and merit is a more specific criterion in order to decrease the difference between the economic standards of livening of the persons inhabitant in any class.
    Keywords: poverty, poverty line, relative poverty, absolute poverty, capability poverty, multidimensional poverty
  • Heshmatullah Askari, Behrooz Badpa Pages 83-112
    Zakat is one of the religious duties of Islam in Iran was collected and distributed by government agencies. Collection and distribution the zakat has several effects، particularly on the aggregate consumption and the impact can cause the solution to poverty، providing basic necessities to the needy and economic growth. Therefore، This study examines the impact of zakat distribution on aggregate consumption in Iran. The study uses panel data of 30 states in Iran for the period of 2004-2012 (8 years) and analysis is done by using the fixed effect model. The study finds that zakat distribution has a positif impact on aggregate consumption. However، the impact is small and short run. Hence this study recommends that zakat distribution should be not limited to the fulfilment of consumable needs only but should also cover other forms of monetary aid that can generate a continuous flow of income for zakat recepients.
    Keywords: zakat distribution, aggregate consumption, panel data
  • Mohammad Lashkary, Zakieh Mehrparsa Pages 113-128
    The main purpose of this descriptive research examining the relationship between faith in god on consumer behavior in sabzevar. The population of this study is all persons living in Sabzevar. The importance and availability instance، the number 171 was chosen as the sample size. Research tool، a questionnaire prepared by the researcher in the form of 23 questions and was Likert five options. Questionnaire، approved by the supervisor، advisor and specialists and experts and its reliability by calculating Cronbach''s alpha was related to the amount of 0. 703، respectively. Correlation test showed a positive relationship between faith and consumer behavior and result of Kruskal - Wallis test revealed consumer behavior based on the degree of faith is different.
    Keywords: faith in God, consumer behavior, Israf, moderation
  • Hasan Aagha Nazari, Seyyed Hossein Ali Danesh Pages 129-158

    «Rational behavior» theory and its pertinent models in conventional economics which are dominated by neoclassical approach have suffered from certain shortcomings in terms of showing reality، explaining and predicting some of which have been resolved. The present study firstly intends to investigate whether using other sciences including philosophical، scientific، rational or experimental ones have been effective in tackling the deficiencies. Secondly، could such problems have been alleviated if the Islamic notions had been used? Hence، this interdisciplinary issue was investigated via a historical approach. Using library research as well as applying a descriptive-analytic approach، it firstly was revealed that the rational behavior theory is the product of analogical approach in philosophy which has made its way into different fields such as economics. Since the theory has been constructed on the basis of economic behavioral models، it is founded on various conventional issues emphasized in various fields of study. Yet، due to the emergence of certain doubts، the theory has been tested on different occasions the results of which were not confirmatory. Nonetheless، certain modifications have been successfully incorporated through other sciences. Secondly، one of the remaining deficiencies is its incapability in explaining altruistic behaviors known as «irrespective of self». Finally، given the fact that in the Islamic thought both «human self» and «natural self» have been prevalent for centuries، it is obvious that the conventional economics could not have considered self-sacrificing behavior as unjustified had it used the Islamic notions. Indeed، such a self-sacrificing behavior meets the “human self” need which are of higher priority. Therefore، it is evident that this rejection has roots in the divergence between rationality in conventional economics and Islamic rationality.

    Keywords: conventional economics, historical approach, interdisciplinary, Islamic economics, rational behavior models
  • Zeinab Vosughi, Mohammad Vaez Barazani, Hojjatullah Abdolmaleki Pages 159-191
    According to evolutions of economics specially in financial area، the experts created Financial Engineering in recent decades in order to coordinate these evolution and developments،which design new instruments in financial area and manage the risk of these instruments. In order to interaction with these evolution، the Islamic economics created one branch of Islamic financial economics as Islamic Financial Engineering. The Islamic Financial Engineering considers not only the maximum efficiency but also the common Ebaheh principle so as to match the instruments with Islam religion in designing the instruments. The most important instruments designed and highly accepted by the Islamic investors are Sakouk and types of it. In this article، the researcher tries not only to introduce and explain the necessity of Financial Engineering، but also the designed instruments in this discipline in detail and does a kind of analysis between ordinary Financial Engineering and Islamic type of it. In this paper، the juridical views about ordinary Financial Engineering and its instruments will be introduced and if possible the designed instruments by the Islamic financial engineers which are being developed daily، will be explained.
    Keywords: financial engineering knowledge, Islamic financial engineering, Sokouk, common ebaheh principle