فهرست مطالب

Journal of Inflammatory Diseases
Volume:18 Issue: 6, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/09/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد سخاوتی، تقی ناصرپورفریور، مجید اسمعیلی زاد، کیوان تدین* صفحات 4-10
    زمینه
    علی رغم این که امروزه SNP ژنوتایپینگ به عنوان روش استاندارد در مطالعه های تکاملی و همه گیرشناسی آنتراکس مطرح است، اما به دلیل نیاز به تعیین توالی در این روش، امکان اجرای آن در آزمایشگاه هایی که با محدودیت بودجه مواجه هستند، وجود ندارد.
    هدف
    مطالعه به منظور بررسی امکان استفاده از آنزیم های محدودکننده در اجرای سیستم SNP ژنوتایپینگ ون ارت(Van Ert) انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کاربردی در سال 1393 در آزمایشگاه تحقیق و توسعه بخش واکسن های هوازی دام پزشکی موسسه رازی کرج انجام شد. به منظور شناسایی آنزیم های محدودکننده مناسب جهت هضم لوکوس های SNP، قطعه های مربوطه بر روی ژنوم سویه 34F2 باسیلوس آنتراسیس بررسی شدند. صحت نتایج با استفاده از تعیین توالی محصولات PCR تایید شد.
    یافته ها
    از میان 13 لوکوس بررسی شده، 3 لوکوس به واسطه نوع SNP خود، توسط آنزیم های محدودکننده قابل افتراق بودند. قطعه 560 جفت بازی مربوط به لوکوس A.Br004 در سویه استاندارد و جدایه حاد تحت تاثیر آنزیم BsmI قرار داده شد که دو قطعه با اندازه های 336 و 224 جفت باز حاصل شد. در بررسی امکان اجرای روش، سویه استاندارد به واسطه نوع SNP خود توسط آنزیم شکسته شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها به نظر می رسد پس از تکمیل فرآیند تحقیق، RE-SNP تایپینگ روشی ساده و مناسب جهت اجرای سیستم ژنوتایپینگ ون ارت باشد و نیاز به انجام روش پرهزینه تعیین توالی مرتفع شود.
    کلیدواژگان: باسیلوس آنتراسیس، فیلوژنی، روش های ژنوتیپی، آنزیم های محدودکننده DNA
  • هانیه راشدی، حمزه امیری*، دکتراحمد قارزی صفحات 11-17
    زمینه
    علف مار L) Capparis spinosa) گیاهی متعلق به تیره کبریان است که بخش هوایی آن به عنوان ادویه و ترشی در طب سنتی جهت درمان روماتیسم، امراض کبدی و نقرس استفاده شده است.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین خواص آنتی اکسیدانی و فیتوشیمیایی گیاه علف مار رشد یافته در استان خوزستان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی در سال 1392 در آزمایشگاه تحقیقات زیست شناسی دانشگاه لرستان انجام شد. پس از تهیه و جمع آوری گیاه و خشک کردن آن در سایه، عصاره های متانولی به روش خیساندن تهیه شد. برای ارزیابی خواص آنتی اکسیدانی از دو روش دی فنیل پیکریل هیدرازیل و بتاکاروتن-لینولئیک اسید استفاده شد. ترکیبب های فنولی و فلاونوئیدی به ترتیب با استفاده از شاهدهای گالیک اسید و کوئرسیتین اندازه گیری شدند. داده ها با نرم افزار مینی تاب و آزمون دانت تحلیل شدند.
    یافته ها
    بیش ترین مقدار فعالیت به دام اندازی رادیکال آزاد در روش 2 و 2 دی فنیل پیکریل هیدرازیل در عصاره ساقه (6/86 IC50= میکروگرم بر میلی لیتر) و کم ترین مقدار آن در برگ (4/83 IC50= میکروگرم بر میلی لیتر) مشاهده شد. بیش ترین فعالیت آنتی اکسیدانی در روش بتاکاروتن- لینولئیک اسید مربوط به عصاره برگ با میزان %82/57 و کم ترین در میوه با %44/67 بود، بیش ترین میزان فنول و فلاونوئید در عصاره برگ به ترنیب با مقادیر 28/73 و 5/87 میلی گرم بر گرم مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها و خواص آنتی اکسیدانی بالای گیاه علف مار، می توان از این گیاه در صنایع غذایی و دارویی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: علف مار، آنتی اکسیدان ها، فلاونوئیدها
  • علی اسدی، محمد مهدی امام جمعه، مریم قاسمی*، مهران محمدیان فضلی صفحات 18-23
    زمینه
    حضور بیش از حد فلزهای سنگین از رایج ترین آلاینده های محیط زیست است که به سلامت انسان ها آسیب می رساند. انعقاد الکتریکی یک سیستم الکتروشیمیایی با کاربردهای فراوان است که برای حذف سرب از فاضلاب استفاده می شود.
    هدف
    مطالعه به منظور بررسی کارایی فرایند انعقاد الکتریکی در حذف سرب از فاضلاب انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه آزمایشگاهی در سال 1392 در دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قزوین انجام شد. یک راکتور ناپیوسته آزمایشگاهی انعقاد الکتریکی از جنس شیشه پلکسی گلاس به ابعاد 12×17×40 سانتی متر طراحی و برای انجام عمل انعقاد و شناورسازی به کار گرفته شد. در این آزمایش اتصال الکترودهای آلومینیوم به صورت دو قطبی و زمان واکنش 30 دقیقه بود. نمونه گیری هر 5 دقیقه یک بار به مدت 30 دقیقه انجام و متغیرهایی مانند pH، مقدار جریان، زمان واکنش و غلظت های مختلف سرب بررسی شدند. این آزمایش در غلظت های 5، 10و 15 میلی گرم بر لیتر انجام و pH اولیه نمونه ها بین 5 تا 9 تنظیم شد.
    یافته ها
    غلظت آلاینده، زمان واکنش، دانسیته جریان و pH در میزان کارایی حذف موثر بودند؛ به طوری که با افزایش غلظت اولیه کارایی حذف کاهش یافت، ولی با افزایش دانسیته جریان الکتریکی و زمان واکنش، کارایی حذف افزایش یافت. کارایی حذف در غلظت 5 میلی گرم بر لیتر، pH برابر 7 و دانسیته جریان 33 آمپر بر مترمربع و مدت زمان 30 دقیقه، برابر %94 بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، فرایند انعقاد الکتریکی روشی موثر برای کاهش میزان سرب از فاضلاب است.
    کلیدواژگان: انعقاد الکتریکی، سرب، فاضلاب
  • لاله قانعی، شبنم جلیل القدر*، مریم جوادی، اعظم قربانی، محمدحسین خویینی ها صفحات 24-32
    زمینه
    کمبود ویتامین D به یک همه گیری ناشناخته در سراسر جهان تبدیل شده است. وضعیت ویتامین D در جوامع مختلف کاملا متفاوت است که به علت تنوع عوامل موثر در سطح ویتامین D شامل تماس با نور آفتاب و دریافت ویتامین از راه مواد غذایی و آلودگی هواست.
    هدف
    مطالعه به منظور بررسی همه گیرشناسی کمبود ویتامین D در افراد 10 تا 18ساله منطقه مینودر قزوین انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در سال 1389 در منطقه مینودر قزوین انجام شد. پرسش نامه ای شامل مشخصات جمعیتی، سوابق پزشکی و خانوادگی، داروهای مصرفی، وضعیت پوشش و میزان قرارگیری در معرض آفتاب برای تمام شرکت کنندگان تکمیل شد. نمونه سرمی برای ارزیابی سطح ویتامین D از فرد گرفته شد. کمبود ویتامین D به صورت سطح ویتامین D کم تر از 20 نانوگرم در دسی لیتر و ویتامین D ناکافی به صورت سطح ویتامین D بین 20 تا 30 نانوگرم در دسی لیتر تعریف شد. داده ها با آزمون های مجذور کای، تی مستقل، من ویتنی یو و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند.
    یافته ها
    از 124 کودک و نوجوان مورد مطالعه، 59 نفر (%48) مذکر بودند. متوسط سطح ویتامین D در جمعیت مورد مطالعه 7/20 ± 12/15 نانوگرم در دسی لیتر بود. پایین ترین سطح ویتامین D 1/08 نانوگرم در دسی لیتر و بالاترین سطح آن 80/26 نانوگرم در دسی لیتر بود. سطح ویتامین D در دختران به صورت معنی داری کم تر از پسران بود. هیچ یک از افراد مورد مطالعه سطح ویتامین D کافی نداشتند. تمام دختران و %81 پسران کمبود ویتامین D و باقی مانده پسران نیز ویتامین D ناکافی داشتند.کمبود ویتامین D در دختران به صورت معنی داری بالاتر از پسران بود. %61 جمعیت مورد مطالعه روزانه یک ساعت و کم تر در معرض آفتاب قرار داشتند. دختران مدت زمان کم تری نسبت به پسران در معرض آفتاب قرار داشتند. بین دختران و پسران از نظر سطح پوشش در اکثر ساعت های روز تفاوت معنی دار آماری وجود نداشت. بین چاقی برحسب نمایه توده بدنی و دور کمر و وضعیت ویتامین D ارتباط معنی داری به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای کمبود ویتامین D در جمعیت مورد مطالعه و به ویژه دختران، اقدام های پیشگیری کننده و درمانی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ویتامین D، کودک، نوجوان
  • محمد نیکبخت*، بهاره امیرآبادی، ندا علی بیگی، محمدحسین کیامینی، عباس رمضانی صفحات 33-38
    زمینه
    درمان نگه دارنده متادون در برخی از افراد با نارضایتی و احساس نشانه های ترک همراه است. این نارضایتی در موارد بسیاری نشات گرفته از ویژگی های شخصیتی و علایم آسیب شناسی روانی است که باعث برگشت مجدد به مصرف مواد مخدر می شود.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین ارتباط بین احساس نشانه های محرومیت از مواد افیونی با ویژگی های شخصیتی و آسیب شناسی روانی در درمان نگه دارنده متادون انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه پس رویدادی در سال 1390 در مراکز ترک اعتیاد قزوین انجام شد. 115 آزمودنی دارای اختلال وابستگی به مواد افیونی که متادون مصرف می کردند، به صورت تصادفی به سه گروه طبقه بندی شدند. بدین منظور از پرسش نامه های صفات و منش کلونینجر، ترک مواد افیونی و SCL-90-R و از واریانس چند متغیره برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    ارتباط معنی داری بین احساس نشانه های محرومیت و موارد زیر وجود داشت: وابستگی به پاداش، خود راهبری و خود فراروی در پرسش نامه شخصیتی مزاج و منش؛ جسمانی سازی و روان پریشی در پرسش نامه SCL-90-R.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، ویژگی های شخصیتی و میزان آسیب شناسی افراد در احساس نشانه های ترک مواد افیونی و عدم رضایت از دوز مصرفی متادون موثر بود.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی روانی، شخصیت، متادون
  • جلیل عظیمیان، زهرا عباسعلی مددی*، فرزانه فلاحت پیشه، محمود علیپور حیدری صفحات 39-45
    زمینه
    همودیالیز فرایندی تنش زاست که می تواند سبب تجربه نوعی از درد در بیش از %50 بیماران کلیوی شود.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین تاثیر حمام گرم پا بر درد ناشی از قرار دادن سوزن فیستولا در بیماران دیالیزی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این کارآزمایی بالینی در سال 1392 بر روی 31 بیمار همودیالیزی انجام شد. بیماران به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و در یک گروه قرار گرفتند. ابتدا مداخله بر تمامی نمونه ها انجام و سپس هر یک از نمونه ها به عنوان شاهد خود بررسی گردیدند. حمام گرم پا در آب با دمای 2 ± 40 درجه سانتی گراد به مدت ده دقیقه انجام شد. سپس سوزن های فیستولای شریانی و وریدی قرار داده شدند و عدد مربوط به شدت درد توسط بیمار بر روی خط کش درد مشخص شد. داده ها با آزمون های آماری واریانس و تی تحلیل شدند.
    یافته ها
    شدت درد در روش حمام گرم پا کم تر از روش شاهد (بدون مداخله) بود (P<0.05).
    نتیجه گیری
    حمام گرم پا می تواند به عنوان روش تسکینی م و ثر جهت کاهش درد ناشی از قرار دادن سوزن های فیستولا در بخش همودیالیز به کار رود.
    کلیدواژگان: حمام ها، فیستول شریانی وریدی، دیالیز کلیوی، درد
  • حسین ابراهیم پور، زهره نجات زادگان عیدگاهی، سید سعید طباطبایی، علی وفایی نجار، یاسمین مولوی طالقانی* صفحات 46-54
    زمینه
    بخش فوریت های کودکان بخشی پرخطر در مراقبت های درمانی است و احتمال وقوع خطاهای تصویربرداری وسیعی در این بخش وجود دارد.
    هدف
    مطالعه به منظور ارزیابی خطر پیشگیرانه فرایند ام آرآی در بخش فوریت کودکان بیمارستان آموزشی قائم مشهد انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی در سال 1392 در بیمارستان آموزشی قائم مشهد انجام شد. حالات و اثرات خطا با روش تحلیل حالات و اثرات خطا در مراقبت سلامت به صورت ترکیبی (کیفی- کمی) شناسایی شدند. برای طبقه بندی حالات خطا از مدل طب عمومی انگلستان، طبقه بندی علل تاثیرگذار خطا از مدل تایید شده سازمان ملی انگلستان و برای تعیین راهکارهای بهبودی از نظریه حل مساله به روش ابداعی استفاده شد.
    یافته ها
    برای 13 زیر فرایند فهرست شده در6 گام فرایند ام آرآی، 43 حالت خطا شناسایی شد. در مجموع 4 حالت خطا به عنوان خطاهای با خطر بالا (امتیاز خطر بالاتر از 8) شناسایی و به درخت تصمیم گیری منتقل شدند. از حالات خطا %40/42 مربوط به خطاهای ارتباطی، %23/4 مربوط به خطاهای بالینی، %17/02 مربوط به خطاهای تجویزی، %10/63 مربوط به خطاهای ابزاری، %6/38 مربوط به خطاهای بیمار و همراهان و %2/12 مربوط به سایر موارد بود. از 68 علل تاثیرگذار مطرح شده، بیش ترین علل حالات خطا (%23/5) مربوط به عوامل ارتباطی و کم ترین علل حالات خطا (%2/9) مربوط به عوامل سازمانی بود.
    نتیجه گیری
    روش «تحلیل حالات و اثرات خطای مراقبت سلامت» در شناسایی حالات خطا، تعیین علل تاثیرگذار و پیشنهاد راهکارهای بهبودی در فرایند ام آرآی از کارایی بالایی برخوردار بود. آموزش و ممیزی به عنوان دو ابزار اصلی برای بهینه سازی فرایند ام آرآی در فوریت کودکان بیمارستان قائم استفاده شد.
    کلیدواژگان: ارزیابی خطر، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی، کودکان
  • محمدرضا شیخی، مسعود فلاحی خشکناب*، فرحناز محمدی، سیده فاطمه اسکویی صفحات 55-62
    زمینه
    محیط کار پرستاران بر روی ارتقای شغلی آنان تاثیر دارد. شناخت این محیط می تواند به مدیران کمک کند تا محیطی غنی برای ارتقای شغلی پرستاران فراهم کنند.
    هدف
    مطالعه به منظور تبیین تجربه پرستاران از نقش محیط کار در ارتقای شغلی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کیفی در سال 1392 بر روی 15 پرستار و مدیر پرستاری دارای سابقه ارتقای شغلی و شاغل در بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی قزوین، شهید بهشتی و ایران انجام شد. این افراد به صورت مبتنی بر هدف انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته جمع آوری و به روش تحلیل محتوای قرار دادی تحلیل شدند.
    یافته ها
    درون مایه اصلی استخراج شده از داده ها محیط کار شکوفاکننده بود. درون مایه های فرعی عبارت بودند از: فرصت ارتقای شغلی، محیط سازمانی یاددهنده، جو سازمانی صمیمی و حمایت همه جانبه که هر کدام حاوی طبقه های فرعی متعددی بودند.
    نتیجه گیری
    با برنامه ریزی مناسب و اتخاذ تدابیر موثر از سوی مسئولین و مدیران پرستاری جهت گسترش محیط کار شکوفاکننده، امکان ارتقای شغلی پرستاران تسهیل می شود.
    کلیدواژگان: ارتقای شغلی، پرستاری، پژوهش کیفی
  • اعظم قربانی*، زهرا ارجینی، راضیه تیموری صفحات 63-66
    این مطالعه مداخله ای به منظور مقایسه تاثیر آموزش الکترونیک با چاپی بر آگاهی مراقبت از خود در بیماران دیابتی در درمانگاه دیابت وابسته به دانشگاه علوم پزشکی قزوین در سال 1391 انجام شد. 75 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو به صورت تصادفی به دو گروه آموزش الکترونیک (46 بیمار) و آموزش چاپی (42 بیمار) تقسیم شدند. سطح آگاهی مراقبت از خود بیماران در هر دو گروه، قبل و بعد از مداخله ارزیابی شد. سطح آگاهی در گروه آموزش الکترونیک در مقایسه با گروه چاپی ارتقا یافته و این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود. برای افزایش سطح آگاهی، سلامتی و رضایت بیماران دیابتی، باید از برنامه های آموزشی جدید استفاده شود.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، جزوه آموزش به بیمار، مراقبت از خود
  • رزاق محمودی*، پیمان قجربیگی، سیدجمال امامی صفحات 67-70
    آلودگی عسل به انواع فلزهای سنگین مانند کادمیوم، آرسنیک، جیوه و سرب می تواند اثرات زیان باری چون سرطان، ناهنجاری های ژنتیکی و مسمومیت را باعث شود. گزارش حاضر مروری است بر مطالعه هایی درباره آلودگی عسل به فلزهای سنگین که طی 10 سال اخیر (93- 1383) انجام شده اند. این اطلاعات با مراجعه به پایگاه های اطلاعاتی Pub Med، Science Direct، Elsevier، SID، MagIran، سازمان جهانی بهداشت و سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد جمع آوری شد. در بیش تر بررسی ها آلودگی عسل ایران به فلزهای سنگین بسیار ناچیز بود، ولی گزارش هایی هم از آلودگی بالا به خصوص در مناطق صنعتی کشور وجود داشت. میزان آلودگی در عسل نسبت به خود زنبور عسل و گرده بسیار کم تر بود. به نظر می رسد مسمومیت حاد در اثر مصرف عسل آلوده به فلزهای سنگین در ایران دور از انتظار است.
    کلیدواژگان: فلزهای سنگین، عسل، کادمیوم، سرب، جیوه
|
  • M. Sekhavati, T. Naserpor Farivar, M. Esmaelizad, K. Tadayon * Pages 4-10
    Background
    Although the single nucleotide polymorphisms (SNPs) genotyping is now a standard method in the evolutionary and epidemiological studies of anthrax, but application of this technique is not possible in low-budget laboratories due to its sequence-based nature. Molecular epidemiologic studies of Bacillus anthracis play an important role in identifying and differentiating different strains during the bioterrorism-related outbreaks.
    Objective
    The aim of this study was to investigate the application of restriction enzymes in Van Ert SNPs typing.
    Methods
    This applied study was conducted in research & development laboratory of aerobic veterinary bacterial vaccines department in Razi Vaccine and Serum Research Institute during 2014. The corresponding genomic segments of the B. anthracis Sterne 34F2 strain were searched in order to identify appropriate restriction enzymes to digest SNPs loci. The accuracy of the results was confirmed by sequencing of the PCR products.
    Findings
    Of 13 studied loci, 3 were found to be available for restriction enzymes due to their target SNPs. Feasibility of this technique was examined through enzymatic treatment of a 560 bp-long PCR product including the A.Br004 SNP of the standard strain by BsmI. The PCR product was digested and was divided into 224 bp and 336 bp long fragments.
    Conclusion
    With regards to the results, it seems that the RE-SNPs typing as a simple method is appropriate for the van Ert genotyping of B. anthracis and resolves the need for expensive sequencing.
    Keywords: Bacillus Anthracis, Phylogeny, Genotyping Techniques, DNA Restriction Enzymes
  • H. Rashedi, H. Amiri *, A. Gharezi Pages 11-17
    Background
    Capparis spinosa L. belongs to the family Capparidaceae and its dried aerial parts have been used as the flavors, marinades and treatment of rheumatism, liver diseases and gout in traditional medicine.
    Objective
    This aim of this study was to assess phytochemical and antioxidant properties of Capparis spinosa L. in Khuzestan province.
    Methods
    This experimental study was carried out in biology laboratory of Lorestan University, 2013. After the plants were collected and were dried in the shade, methanol extracts were prepared by maceration. Antioxidant activities were assessed using 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and β-carotene-linoleic acid assays. Flavonoid and phenolic compounds were measured using quercetin and gallic acid as standards. Data were analyzed using Minitab software and Dunnet test.
    Findings
    In DPPH, the most and the least free radicals scavenging activity were found in stem extract (IC50: 6.86μg/ml) and leaves extract (IC50: 4.83 μg/ml), respectively. In β-carotene-linoleic acid assays, the most and the least antioxidant activity were related to the leaves (82.57%) and fruit (44.67%), respectively. The highest level of phenols (28.73μg/ml) and flavonoids (5.87μg/ml) were found in the leaves extract.
    Conclusion
    With regards to the results and antioxidant activity of Capparis spinosa, it can be used in food and pharmaceutical industries.
    Keywords: Capparis, Antioxidants, Flavonoids
  • A. Asadi, Mm. Emamjomeh, M. Ghasemi *, M. Mohammadian Fazli Pages 18-23
    Background
    An excessive level of heavy metals is one of the most common environmental pollutants that damage human health. Electrocoagulation (EC) is an electrochemical technique with different applications that has been used for lead removal from wastewater.
    Objective
    The aim of this study was to determine efficiency of electrocoagulation process for lead removal from wastewater.
    Methods
    This laboratory study was performed in School of Public Health affiliated to Qazvin University of Medical Sciences during 2013. A laboratory batch electrocoagulation reactor was designed and constructed from Perspex with dimensions of 17 cm* 12 cm* 40 cm and was applied for coagulation and flotation. The aluminium electrodes were connected in a bi polar configuration. Electrolysis was performed for 30 min in each run. Samples were taken every 5 minutes and parameters such as current density, electrolysis time, pH and different concentrations of lead were measured. The lead concentration was 5, 10 and 15 mg/l, and the pH was ranged from 5 to 9.
    Findings
    The removal efficiency was found to be dependent on the pH, initial concentration, current density, and electrolysis time. The removal efficiency was decreased with increased initial concentration while it was increased with increase in electrolysis time and current density. The removal efficiency of 94% was achieved for the current density of 33 A/m2, pH of 7, and electrolysis time of 30 min, respectively.
    Conclusion
    With regards to the results, the electrocoagulation process is an effective method for lead removal from wastewater.
    Keywords: Electrocoagulation, Lead, Waste Water
  • L. Ghanei, Sh. Jalilolghadr *, M. Javadi, A. Ghorbani, Mh. Khoeiniha Pages 24-32
    Background
    Vitamin D deficiency has become an unknown epidemic worldwide. Vitamin D status is quite different between different communities due to variations in factors associated with vitamin D level including sun exposure and different amounts of the vitamin D intake from food and air pollution.
    Objective
    The aim of this study was to determine the epidemiology of vitamin D deficiency in 10-18 years old population of Minoodar district in Qazvin.
    Methods
    This cross sectional study was conducted in Minoodar district of Qazvin during 2010. A questionnaire was completed for all participants including demographic characteristics, medical history, family history, medication, coverage status and exposure to the sunlight. Serum samples were taken to assess vitamin D levels. Vitamin D deficiency was defined as vitamin D levels<20 ng/dL and vitamin D insufficiency was defined as vitamin D levels between 20 to 30 ng/dL, respectively. Data were analyzed using Chi-square test, T-test, Mann Whitney U test and Pearson’s correlation coefficient.
    Findings
    Of 124 study population, 59 (48%) were male. Mean vitamin D level was 12.15±7.20 ng/dL. The minimum vitamin D level was 1.08 ng/dL and the maximum level was 26.80 ng/dL. Vitamin D levels in females were significantly lower than males. None of the study subjects had vitamin D sufficiency. All females and 81% of males had vitamin D deficiency. The remaining males had vitamin D insufficiency. Vitamin D deficiency in females was significantly higher than males. Daily sun exposure was less than an hour in 61% of the study population. Daily sun exposure in females was less than males. There was no statistically significant difference between both genders in terms of coverage. The association of obesity on the basis of body mass index and waist circumference with vitamin D status was not statistically significant.
    Conclusion
    With regards to the high prevalence of vitamin D deficiency in the study population, particularly females, it seems that preventive interventions and treatments are necessary.
    Keywords: Vitamin D, Child, Adolescent
  • M. Nikbakht *, B. Amirabadi, N. Alibeigi, Mh. Kiamini, A. Ramezani Pages 33-38
    Background
    Methadone maintenance therapy is associated with dissatisfaction and withdrawal symptoms in some people. This dissatisfaction often arises from personality characteristics and psychopathology that causes return to drug use.
    Objective
    The aim of this study was to determine the association of opioid withdrawal symptoms with personality characteristics and psychopathology syndrome in methadone maintenance therapy.
    Methods
    This ex post facto study was conducted in addiction treatment centers in Qazvin during 2011. 115 subjects with opioid dependence disorder under methadone maintenance therapy were randomly divided into three groups. Data were collected using the Temperament and Character Inventory-Revised (TCI-R), opiate withdrawal questionnaire and SCL-90-R. Data were analyzed using MANOVA.
    Findings
    The association of opioid withdrawal symptoms and followings were statistically significant: reward dependence, self-directedness and self-transcendence in TCI-R; somatization and psychosis in SCL-90-R.
    Conclusion
    With regards to the results, personality characteristics and psychopathology level influence perceived opioid withdrawal symptoms and satisfaction with the methadone maintenance dose.
    Keywords: Psychopathology, Personality, Methadone
  • J. Azimian, Z. Abbas Ali Madadi *, F. Falahatpisheh, M. Alipour Heidari Pages 39-45
    Background
    Hemodialysis is a stressful process that can cause some kind of pain experience in more than 50% of patients with renal disease.
    Objective
    The aim of this study was to determine the effect of warm footbath on arteriovenous fistula puncture-related pain in dialysis patients.
    Methods
    This clinical trial was conducted in 31 hemodialysis patients in 2013. The patients were selected by simple random sampling method and were placed in one group. The intervention was performed on all patients. Each patient was studied as his own control. The patients were received a 40±2 °C footbath for ten minutes. Then fistula needles were placed and the pain intensity was assessed using a numerical rating scale (the pain ruler). Data were analyzed using ANOVA and T-test.
    Findings
    The pain intensity in the warm footbath method was lower than the control method (P<0.05).
    Conclusion
    Warm footbath can be used as an effective palliative method to reduce fistula puncture-related pain in hemodialysis ward.
    Keywords: Baths, Arteriovenous Fistula, Renal Dialysis, Pain
  • H. Ebrahimpour, Z. Nejatzadegan, Ss. Tabatabaee, A. Vafaeenajar, Y. Molavi, Taleghani * Pages 46-54
    Background
    Pediatric emergency department is a high risk area, and a wide range of imaging errors is probable.
    Objective
    The aim of this study was to proactive risk assessment of the MRI process in the pediatric emergency department of Ghaem teaching hospital in Mashhad.
    Methods
    This descriptive study was performed in Ghaem hospital, Mashhad during 2013. Failure modes and their effects were identified with Healthcare Failure Mode and Effect Analysis (HFMEA) using a mixed method (quantitative - qualitative). The UK community practice model and an approved model by the UK National Health System were used to classify failure modes and failure mode causes, respectively. The theory of inventive problem solving was used to determine solutions for improvement.
    Findings
    43 failure modes were identified for 13 sub-processes of the six-step MRI process. Four failure modes were considered as high risk (hazard score≥8) and were transferred to the decision tree. The frequency of failure modes were as follow: 40.42% communication errors, 23.40% clinical errors, 17.02% prescription errors, 6.38% patients and their relatives errors, 10.63% equipment errors and 2.12% other errors. Of 68 failure mode causes, the most common causes were related to the communication factors (23.5%), and the least common causes were related to the organization factors (2.9%).
    Conclusion
    The HFMEA method was efficient in identifying failure modes, determining failure mode causes and proposing improvement strategies for the MRI process. Training and auditing were considered as two main tools for optimizing the MRI process in the pediatric emergency department of Ghaem hospital.
    Keywords: Risk Assessment, Magnetic Resonance Imaging, Children
  • Mr. Sheikhi, M. Fallahi Khoshnab *, F. Mohammadi, F. Oskouie Pages 55-62
    Background
    Work environment affects career advancement of nurses. Understanding this environment can help managers to develop rich work environment for career advancement of nurses.
    Objective
    The aim of this study was to determine the nurses’ experience of work environment role in career advancement.
    Methods
    This qualitative study was conducted in 15 nurses and nurse managers who had gained career advancement in the teaching hospitals affiliated to Qazvin, Shahid Bahashti and Iran Universities of Medical Sciences during 2013. Subjects were selected purposively. Data were collected through in-depth semi-structured interviews and were analyzed using conventional content analysis.
    Finding
    The main theme extracted from the data analysis was flourishing work environment. Subthemes were included: career advancement opportunities, teaching organizational environment, intimate organizational atmosphere and full support. All subthemes were included several sub-classes.
    Conclusion
    Proper planning and effective actions by authorities and nursing managers to develop flourishing work environment can facilitate career advancement for nurses.
    Keywords: Career Mobility, Nursing, Qualitative Research
  • A. Ghorbani *, Z. Arjini, R. Teymori Pages 63-66
    This interventional study was performed to compare the effects of education with electronic and printed material on knowledge of self-care in patients with diabetes referred to Diabetes Clinic affiliated to Qazvin University of Medical Sciences during 2012. 75 patients with type 2 diabetes were selected and randomly allocated to receive education with electronic material (46 patients) or education with printed material (42 patients). Knowledge of self-care was assessed in both groups before and after the intervention. Knowledge was increased in the group with electronic material compared to the group with printed material and the difference was statistically significant. New and updated educational programs should be performed in order to improve knowledge, health status and satisfaction in patients with type 2 diabetes.
    Keywords: Diabetes Mellitus, Patient Education Handout, Self, Care
  • R. Mahmoudi *, Sj. Emami Pages 67-70
    Honey contamination with heavy metals such as cadmium, arsenic, mercury, and lead can cause major health problems such as cancer, congenital disorders and intoxication. This review was conducted on all published studies about honey contamination with heavy metals in Iran during recent 10 years (2003-2013). Data were collected using Pubmed, Science Direct, Elsevier, SID, magiran, the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) and the World Health Organization (WHO) databases. Although the honey contamination with heavy metals was below the allowable level in most studies, but there were reports of high level of contamination especially in industrial regions. Honey was less contaminated compared to the honeybee and pollen. Acute intoxication due to consumption of honey contaminated with heavy metals is unlikely in Iran.
    Keywords: Heavy Metals, Honey, Cadmium, Lead, Mercury