فهرست مطالب

آموزه های فقه مدنی - پیاپی 9 (بهار و تابستان1393)

نشریه آموزه های فقه مدنی
پیاپی 9 (بهار و تابستان1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/26
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدتقی فخلعی*، محمدحسن حائری، محمدعلی قاسمی صفحه 3
    شخصیت حقوقی یکی از مهم ترین مفاهیم حقوقی است که گستره فراوانی در زندگی اجتماعی امروز دارد. با توجه به اینکه حق و تکلیف در فقه به مکلف نسبت داده شده و موضوع این دانش فعل مکلف است و از سوی دیگر در دوران معاصر، موضوعات غیر انسانی جایگاه ویژه ای یافته و برای آن ها نقشی همانند نقش انسان در بسیاری از حقوق و تکالیف در نظر گرفته شده است، این سوال مطرح می شود که آیا می توان موضوع فقه را تعمیم داد و شامل شخص حقوقی نیز دانست یا خیر؟ به طور ویژه، آیا مالکیت از ویژگی های شخص حقیقی است یا شخص حقوقی نیز می تواند مالک شود؟
    به نظر می رسد شخص حقوقی نیز همانند شخص حقیقی می تواند موضوع حق و تکلیف قرار گیرد و دارای اهلیتی همانند اهلیت تملک باشد. ضمن اینکه شخص حقوقی در فقه نیز دارای سابقه است و بعضی از موضوعات فقهی همانند جهات عامه را می توان ذیل شخص حقوقی تحلیل کرد و ادله ای را برای صحت و وجود شخص حقوقی در فقه اقامه نمود.
    کلیدواژگان: شخص حقوقی، شخصیت حقوقی، جهات عامه، مالکیت، ذمه، سیره عقلا
  • علیرضا فصیحی زاده، عباس کیانی* صفحه 31
    از مسائلی که در ایقاعات بما هی ایقاعات شایان بررسی است امکان یا عدم امکان اندراج شرط در ضمن ایقاعات است. این موضوع پیچیده نه تنها در قانون مدنی ایران مسکوت مانده، بلکه از نظر فقهی نیز محل مناقشه است. ایقاعی که شرطی ضمن آن شده است ایقاع مشروط یا ایقاع مقرون به شرط نامیده می شود که نباید آن را با ایقاع معلق اشتباه گرفت. جستار حاضر ضمن تبیین مفهوم شرط، به بررسی امکان یا عدم امکان اندراج شرط در ضمن ایقاع و آثار آن پرداخته است و پس از رد دلایل مخالفان ایقاع مشروط، این نتیجه را به دست می دهد که بر خلاف نظر برخی فقی هان، شرط ضمن ایقاع امری است ممکن که با طبیعت ایقاع و نفوذ آن هیچ منافاتی ندارد. شرط ضمن ایقاع با توجه به «اصل آزادی شروط» مشمول عموم ادله شرط قرار می گیرد و نمی توان گفت که ایقاعات امور بسیطی اند که ضمنیت در آن ها متصور نیست.
    کلیدواژگان: شرط ضمن ایقاع، ایقاع مشروط، مشروط له، مشروط علیه، خیار تخلف از شرط، فسخ
  • جواد ایروانی* صفحه 59
    از مباحث فقهی اقتصادی، مسئله رابطه کسب درآمد با کار است. پرسش این است که آیا «کار» تنها منشا کسب درآمد و ثروت از دیدگاه اسلام است یا یکی از منشاهای آن؟ در صورتی که کار منشا منحصر باشد، چه نوع کاری و با چه شرایطی؟ آیا این قاعده در صورت اثبات مربوط به مرحله توزیع قبل از تولید است یا تعمیم دارد و مرحله توزیع پس از تولید را نیز شامل می شود؟ برخی اندیشمندان «کار» را تنها منشا کسب درآمد و ثروت می دانند و در مقابل، برخی با بیان نمونه هایی دیدگاه فوق را نقض کرده اند. این جستار نشان می دهد در مرحله توزیع قبل از تولید، کار با شرایط خاصی، تنها منشا کسب درآمد و تملک ثروت های طبیعی است و در مرحله توزیع پس از تولید، افزون بر کار، آثار و نتایج ملک نیز در محدوده ضوابط، منشا کسب درآمد است و بدین ترتیب، صحت کسب درآمد از راه اجاره و مانند آن توجیه می شود. همچنین، عنصر «نیاز» نیز برای کسی که توان یا فرصت کار را ندارد، منشا بهره گیری از ثروت ها و نعمت ها به شمار می رود.
    کلیدواژگان: کار اقتصادی، کسب درآمد، توزیع ثروت
  • علی مظهر قراملکی، جواد ابراهیمی*، ابراهیم ابراهیمی صفحه 87
    در مقاله پیش رو، ابتدا مقدماتی درباره عقود و معنای لغوی و اصطلاحی مقتضا ارائه می گردد و در ادامه برای دستیابی به یک قانون منظم و منطقی، عقود به دو دسته «معین» و «نامعین» تقسیم می شوند که در عقود معین، منبع و مرجع تعیین مقتضای عقود، عرف و قانون است و نمی توان از شرع و دلالت الفاظ برای تعیین آن استفاده نمود. اما عقود نامعین یا بی نام به دو دسته «متداول در عرف» و «بی سابقه و نوپدید» تقسیم می شوند. در عقود رایج در عرف، مرجع تشخیص مقتضا، عرف است و حقوق دانان نیز این دیدگاه را تحکیم بخشیده اند. اما در عقود بی سابقه، مرجع اصلی تعیین مقتضای عقود، قصد مشترک متعاقدین است، به شرطی که مسائل و پیامدهای پیچیده فقهی و حقوقی را به دنبال نداشته باشد که در این صورت باید از مکانیسم عرف برای حل مشکلات بهره گرفت.
    کلیدواژگان: عقود معین، عقود نامعین، مقتضای ذات، مقتضای اطلاق
  • سیدمحسن فتاحی* صفحه 117
    رای مشهور فقی هان امامیه و اهل سنت در مورد قضاوت زن منفی است. فریقین در ممنوعیت قضاوت زن به ادله مختلفی استناد کرده اند. تمرکز بر هر یک از ادله در این موضوع می تواند به نحو مطلوب تری زوایای پنهان بحث را آشکار سازد. بدین منظور سعی شد تنها آیات قرآن کریم که از ادله استنادی قول رایج به حساب می آید به گونه ای مورد توجه و بازنگری قرار گیرد که پژوهش حاضر را از تکراری بودن خارج و نکاتی جدید را مطرح سازد. بازنگری آیات مورد استناد حاکی از این است که برداشت های رایج با کاستی های قابل توجهی در مقام استدلال مواجه است. از این آیات استفاده می شود که رجولیت، شرط نفوذ قضاوت نیست. بنابراین، قضاوت زن مشروع و نافذ است.
    کلیدواژگان: قضاوت زن، داوری زن، ادله قرآنی، شرط رجولیت، شرط ذکوریت
  • سام محمدی*، محمدحسین تقی پور درزی نقیبی صفحه 139
    به طور معمول، خریدار هنگام خرید از فروشنده درخواست تسلیم کالا را برای بررسی و معاینه می نماید تا در صورت پسندیدن آن را بخرد. در فقه از آن کالا تعبیر به «ماخوذ بالسوم» و یا «مقبوض بالسوم» می شود. آیا اگر کالای گرفته شده بدون تعدی یا تفریط گیرنده تلف یا معیوب گردد، آیا او مسئول است؟ در این جستار نشان داده می شود که به رغم نظریه مرسوم، مسئولیت گیرنده کالای در معرض فروش در برابر مالک قراردادی و از نوع تعهد به نتیجه است؛ یعنی گیرنده تعهد نموده است که کالای اخذشده یا ثمن آن را به مالک برگرداند. در غیر این صورت، در برابر مالک مسئول است و باید از عهده خسارات واردشده به صاحب مال بر اثر تلف یا معیوب شدن کالا برآید، مگر اینکه قوه قاهره را اثبات کند.
    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، معرض فروش، گیرنده، ضمانی بودن، امانی بودن، قراردادی بودن
  • طاهر علی محمدی، عبدالجبار زرگوش نسب، سمیه نوری صفحه 163
    ضرورت آگاهی دو طرف معامله از متعلق قصد آن ها؛ یعنی کمیت و کیفیت مبیع به منظور جلوگیری از غرری بودن و بطلان، از شرایط معامله است. با وجود اتفاق نظر فقها بر بطلان و عدم ترتب اثر بیع غرری، در مورد لزوم یا عدم لزوم اختبار کالای فاسدنشدنی، دیدگاه های متفاوتی ارائه شده است. برخی از فقها قائل به لزوم اختبار و برخی، معتقد به اصاله الصحه و یا انجام معامله بر حسب توصیف و عدم لزوم اختبار شده اند. در پژوهش حاضر که به روش توصیفی تحلیلی است، ضمن تبیین مفهوم غرر و بررسی روایات وارده در خصوص صحت یا بطلان معامله و بررسی ادله موافقان و مخالفان با لزوم اختبار مبیع و نیز موارد کاربرد اصاله الصحه چنین به دست آمده که با توجه به شرط مضبوط بودن مبیع در معامله، هر گاه اختبار اوصاف مبیع امکان پذیر باشد، شرط اختبار لازم است و نمی توان بر اصاله الصحه اعتماد نمود.
    کلیدواژگان: اختبار، اوصاف مبیع، اصاله الصحه، بیع، غرر
  • محمدباقر پارساپور، میثم اکبری دهنو* صفحه 185
    تقسیم بندی عقود امانی به مضمونه و غیر مضمونه از جمله تقسیماتی است که در خصوص عقود امانی مطرح است. عقود امانی مضمونه عقودی هستند که به رغم تشکیل عقد امانی، ید امین بر موضوع امانت، همچنان مضمونه محسوب می شود. چنین وضعیتی بر خلاف عقود امانی غیر مضمونه است؛ زیرا در این عقود، به محض تحقق عقد، ید امانی برای امین پدید می آید.
    صاحب نظران درباره جوانب مختلف تقصیر در عقود امانی «غیر مضمونه» بحث کرده اند، با وجود این، تاثیر تقصیر امین در عقود امانی مضمونه می تواند قدری مبهم باشد؛ زیرا قبل از ارتکاب تقصیر نیز ید ضمانی برای امین وجود داشته است. تاثیر مهم تقصیر در عقود امانی مضمونه الزام به پرداخت منافع است که از سویی منحصرا اجره المثل منافع مستوفات را شامل می شود و از سوی دیگر، تاثیر این امر، حسب مورد در عقود امانی مضمونه معوض و غیر معوض متفاوت خواهد بود؛ چه آنکه در دسته نخست، امین ملزم است بر پایه توافق پیشین، اجره المثل را همچون اجره المسمی بپردازد و در دسته دوم، اجره المثل منافع مستوفات بر عهده امین خواهد بود. شایان ذکر است که با پذیرش عقیده ای که قائل به بازگشت وصف امانت به امین مقصر است، الزام به پرداخت منافع، محدود به دوران تقصیر می شود.
    کلیدواژگان: عقود امانی غیر مضمونه، عقود امانی مضمونه، امین، تقصیر، امین مقصر، ید امانی، ید ضمانی
  • ترجمه عربی
  • محمد سلامی صفحه 201
|
  • Muhammad Taghi Fakhlaei*, Muhammad Hassan Haeri, Muhammad Ali Ghasemi Page 3
    Legal personality is one of the most important legal concepts. It has a wide realm in the contemporary social life. With regarding to Islamic jurisprudence (fiqh) which rights and duties (obligations) are attributed to legally competent in Islamic law and the subject of this knowledge is the act of to legally competent and from the other side in the contemporary period non-human subjects have a special position and have considered roles like human’s role in most rights and duties (obligations). Can the subject of Islamic jurisprudence (fiqh) being generalized to legal persons or not? Specifically, is it (possession or owning) the specification of the natural person or can the legal person be owner (possessor)? It seems that legal persons like natural persons can be considered the subject of rights and duties (obligations) and has competence like the possessing -owning property- competence. Besides, the legal person in Islamic jurisprudence (fiqh) has been mentioned before and some of Islamic jurisprudential issues like public interest can be analyzed under the legal persons and stated reasons to the validity and existence of legal persons in Islamic jurisprudence (fiqh).
    Keywords: Legal person, Legal personality, Public interest, Possession, Liability, The manner of wise men
  • Ali Reza Fasihizadeh, Abbas Kiani* Page 31
    One of issues which is worthy to study in unilateral contracts as they are unilateral is possibility or impossibility of inclusion of conditions within unilateral contracts. Not only is the civil code of Iran silent about this subject but also is it being debated from the Islamic jurisprudential view. A unilateral contract which has been included a condition is called a conditional unilateral contract or a unilateral contract is coupled with a condition which should not be mistaken with suspended (executory) unilateral contracts. Meanwhile the present note determines the concept of conditions it has explored the possibility or impossibility of inclusion of conditions within unilateral contracts. After revoking the opponents’ evidences of conditional unilateral contracts, it is revealed that contrary to some Islamic jurists (fuqaha), conditions within unilateral contracts are possible and has no disagreement with the nature of unilateral contracts and their effects. The conditions within unilateral contracts with regard to the principle of free choosing of conditions are included within the generality of the evidences of conditions and cannot be said that unilateral contracts are simple matters which cannot be imagined the inclusion of conditions within them.
    Keywords: Conditions (Terms) at the time of unilateral contracts_Conditions in unilateral contract (Conditional unilateral contract)_Conditions are considered in favor of someone (One of the contractor)_Conditions should be fulfilled by someone (One of the contractor)_Option for violating a condition
  • Javad Irvani* Page 59
    The relationship between generating income and “work” is of an economic-Islamic jurisprudential matter. Is only “work” the origination of creating income and wealth from the point of view of Islam or one of its originations? If “work” is the exclusive origination, what kind of “work” and with what clauses are? Is this principle, if it is proved, concerned with the stage of distribution before production or is generalized and also includes the stage of distribution after production? Some of scholars (thinkers) emphasize on the exclusivity of “work” as an origination of making income and wealth and the opposite with presenting samples have contradicted the principle. This note shows that in the stage of distribution before production, “work” with particular circumstances is the only generation of creating income and possessing natural wealth and in the stage of distribution after production, beside “work”, consequences and results of possession in the limitation of regulations are the origination of making income and therefore the validity of creating income from leasing is justified. Also the factor of need for those who are not able or opportunity to work is the origination of taking advantage of wealth and favors of Almighty Allah.
    Keywords: Economic work, Generating income, The distribution of wealth
  • Ali Mazhar Gharamaleki, Javad Ebrahimi*, Ebrahim Ebrahimi Page 87
    This research aims to codify and organize the effectual factors in the determination of the exigency of contracts. Firstly, primary object of the research relating to contracts and literal meaning of the exigency has been presented and subsequently to access a discipline and logical rule we have divided contracts into nominate and innominate contracts. In nominate contracts with regard to the results of the survey what is acceptable in nominate contracts as a source and reference for the determination of the exigency of contracts is social custom and statute (law) and Islamic law and indications of terms cannot be used for the determination of the exigency of contracts. But the nominate contracts are divided into what popular in custom and what have no precedent. In the well-known (conventional) contracts, recognizing the exigency is public custom and law scholars have strengthened this attitude and contracts with no precedent the main source of the determination of the exigency of contracts is the common intent of two parties in making contract if the jurisprudential-legal issues create no problems but if it does not, the custom torch should be used for guidance and enlightenment.
    Keywords: Nominate contracts, Innominate contracts, The exigency of the nature of contracts, The exigency not included in the nature of contracts
  • Seyyed Mohsen Fattahi* Page 117
    The common jurisprudential opinion of Imami and Sunni Muslims over the women’s judging is negative (disallowed). The both schools (Shia and Sunni) have established evidences about the ban of women’s judgeship. Focusing on every of these proofs in this matter can reveal the dark angles conceivably. For this purpose, the note tries to consider and restudy only the Quran verses which are counted as the supporting of the common opinion and has made (caused) the present paper exclude from being repetitive task and declare new points. Reviewing of the Quran verses which the arguments are based reveals that the current results (fruits) confront considerable insufficiencies (inadequacies) in reasoning. The Quran verses shows (proves) that manhood is not the clause of effectiveness of judging. Therefore the judging of women is legal and valid and effective.
    Keywords: Women's judgeship, Women's judging, The Quranic evidences, The condition of being man, The condition of manhood
  • Sam Muhammadi*, Muhammad Hossein Taghipour Darzi Naghibi Page 139
    When someone has in mind to buy something he naturally asks the seller to give the property in order to study and examine for if the property is as he considers (thinks) he creates transaction. In fiqh (Islamic jurisprudence), it is called the property which is taken to study and examine for buying by money owner. If the taken property in the hand of taker (holder in order to examine) is damaged or corrupted, is he responsible? This research shows that in spite of the common (well-known) opinion, the liability of taker of property which is on sale before the property owner is contractual and of type of result liability means the property taker assumes to repay the taken property or its price to the property owner otherwise he is responsible to the property owner and should compensate the property owner if the property damaged or defective unless unforeseen circumstances is proved.
    Keywords: Civil liability, On sale, Taker, Property possession being in secured in the hand of taker, Property possession being in trust in the hand of taker, Being contractual in the hand of taker
  • Taher Ali Muhammadi*, Abdul, Jabbar Zargoush Nasab, Somayyeh Nouri Page 163
    One of the ways to detailed knowledge of commodity features is testing. According to Islamic jurists, the meaning of testing is determining and expressing the attributes in order to prevent the transaction being uncertain or risky (gharar) and come in to effect the condition of validity in transaction with one of these ways: smelling, testing and etc. The Islamic jurists have stated different opinions about the necessity of examination or the lack of necessity for non-perishable goods. Some Islamic jurists believe the obligation of testing and some others believe in the principle of validity or creating transactions according to description and lack of obligation of testing of commodity features. The present research with analytic-descriptive method has been organized, meanwhile determining the concept of gharer, studying the reasons of opponents and proponents with the obligation of testing of the commodity (sold things) and this has been resulted that with regard to the stipulation of the existence of goods, if it is possible to test according to the opinion of proponents, the testing is obliged.
    Keywords: Testing (Examination), Commodity features (The features of subject of sale), The principle of validity, Sale, Gharar (Uncertain or risky)
  • M. Bagher Parsapour, Meisam Akbari Dehnou* Page 185
    Dividing the contracts of trust into secured and unsecured is presented in the contracts of trust. The contracts of secured trust are those of which the hands of trustee on the subject of trust are considered secured. This circumstance is contrary to the contracts of unsecured trust because in this type contracts as soon as the contract is established the hands of trust for trustee will be created. Thinkers have debated on the different aspects of the negligence in the contracts of unsecured trust. Still the impact of negligence of trustee in the contracts of secured trust is unclear in some extent. For before the commitment of negligence, the secured hands have been for trustee. The important impact of negligence in the contracts of secured trust is binding of paying profits which is included solely the wage in kind of obtained profits and from the other side, the impact of this subject is differentiated according to cases in the contracts of secured onerous trust and in the contracts of secured gratuitous trust. Because in the first type the trustee is bound to repay wages in kind like specified wages according to the precedent agreement and in the second type wages in kind of obtained profits is duty of trustee. With acceptance of this opinion that the description of trust implies to negligent trustee, the biding of paying profits is restricted to the period of negligence.
    Keywords: The contracts of unsecured trust, The contracts of secured trust, Trustee, Negligence, Negligent trustee, Trust possession, Secured possession