فهرست مطالب

اسلام و علوم اجتماعی - پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1393)

دوفصلنامه اسلام و علوم اجتماعی
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدتقی کرمی، محمد مهدی بذرافشان صفحات 5-25
    پس از سقوط رژیم بعث عراق و خروج غربی ها از این کشور دو ملت ایران و عراق به لحاظ راهبردی به عقبه اثرگذار فرهنگی و اجتماعی یکدیگر تبدیل شده اند. از این رو، فهم واقعیت های این کشور برای ما اهمیتی فراوان دارد. در این پژوهش نخست نشان داده می شود که مفاهیم موجود، امکان ارائه فهم دقیقی از شرایط فعلی عراق را ندارند. از این رو، این تحقیق تلاش خواهد کرد تا با تکیه بر تحلیل نگاه جامعه شیعی عراق به این کشور، یک الگوی نظری معقول را برای فهم واقعیت های جاری در این جامعه فراهم آورد. مردم نگاری −با تکیه بر ابزارهای مصاحبه و مشاهده− شیوه اصلی به کار گرفته شده از سوی پژوهشگر در این تحقیق برای جمع آوری داده های معتبر تجربی بوده است. پس از آن با استفاده از برخی نظریه های جامعه شناسی موجود −که بیشتر به بحث های نظری پارسونز مربوط هستند− تلاش شده است تا الگوی نظری مستقلی که بتوان از آن برای فهم و تفسیر واقعیت های اجتماعی جامعه هدف بهره برد، طراحی و ارائه می شود.
    کلیدواژگان: آنومی، جامعه در حال توسعه، جامعه در حال گذار، جامعه برانگیخته قمری، پارسونز
  • علی سلیمی صفحات 27-62
    این تحقیق، پیوندهای قدرت و کج روی و بزهدیدگی را −که محوری عمده در نظریه قرآنی کج روی است− بررسی می کند و گامی از یک طرح پژوهشی است که هدف را تدوین نظریه اجتماعی متون مقدس اسلامی درباره کج روی می داند. یافته ها نشان می دهند که قرآن در تحلیل این پیوندها، 31 متغیر را از سطوح مختلف تحلیل، مطرح نموده است. و این متغیرها را در سه محور زمینه ها و متغیرهای اثرگذار و میانجی، تلفیق و روابط آنها را با نگاهی جامع و نظام مند و تفصیلی مناسب بررسی کرده است. این تحلیل با فرهنگ جامعه اسلامی همخوانی دارد. در قالب یک الگوی نظری ارائه می شود. و شناخت های تازه ای را درباره موضوع عرضه می کند. روش تحقیق توانسته است ضوابط تفسیر متن در علوم اسلامی و اجتماعی را رعایت کند. و به فهمی از فرازهای قرآنی برسد که در این علوم، دارای روایی است.
    کلیدواژگان: نظریه (تلفیقی) قرآنی کج روی، تحلیل محتوای کیفی (قیاسی)، (تفسیر شیعی) آموزه های قرآنی، قدرت (بی قدرتی)، کج روی، بزهدیدگی
  • حسین بستان (نجفی) صفحات 63-82
    این مقاله به بررسی ابعاد جنسیتی بزهکاری و بزهدیدگی زنان از منظر جامعه شناسی اسلامی می پردازد. جامعه شناسی اسلامی در الگوی مفروض این مقاله، بی آنکه داعیه برخورداری از ویژگی منحصر به فردی از نظر روش های تجربی و فنون آماری داشته باشد، عمدتا از حیث مبانی هستی شناختی و معرفت شناختی و نیز از نظر جنبه های نظری، شامل جنبه های تبیینی، تفسیری و هنجاری، از رویکردهای موجود جامعه شناسی تمایز می یابد. در خلال هریک از چهار محور اصلی مقاله، یعنی بزهکاری زنان، خشونت بر ضد زنان، تجاوز جنسی و جنسیت در نظام کیفری، با اشاره ای گذرا به دیدگاه های جامعه شناختی به ویژه رویکردهای فمینیستی و سپس بیان دیدگاه اسلام، زمینه مقایسه رویکرد اسلامی با رویکردهای رقیب فراهم شده است. این تحقیق نشان می دهد رویکرد اسلامی با مفروض گرفتن پاره ای تفاوت های طبیعی میان زن و مرد در کنار اشتراک های فراوان آنها، به نتایجی نسبتا متفاوت در زمینه تبیین علی تمایزهای جنسیتی در چهار مسئله یادشده می رسد.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی اسلامی، بزهکاری زنان، بزهدیدگی زنان، خشونت بر ضد زنان، تجاوز جنسی، جنسیت در نظام کیفری
  • علی احمد پناهی صفحات 83-102
    هر فردی اعم از زن و مرد، به عنوان عنصری از جامعه انسانی، دارای جایگاه ویژه و مرزهای تعریف شده است. قرار گرفتن هریک از زن و مرد در نقش متناسب خود و رعایت مرزها، آثار اجتماعی و تربیتی بسیاری در نظام خانواده و در جامعه خواهد داشت. پژوهش حاضر با هدف تبیین و بررسی آثار تربیتی، اجتماعی و اخلاقی تفکیک نقش های جنسیتی و مرزهای آن در جامعه، انجام یافته است. روش پژوهش، توصیفی−تحلیلی است، و بدین منظور پس از شناسایی و استخراج مفاهیم و مستندات، از متون دینی، تربیتی، علوم اجتماعی و پژوهش های انجام شده، به تحلیل محتوای آنها پرداخته و به آثار اجتماعی و تربیتی آن اشاره می شود. همچنین در این تحقیق به نمودها و مصداق های عرصه هایی که زن و مرد در آن حضور پر رنگ دارند و تفکیک نکردن نقش جنسیتی، ممکن است آسیب هایی را پدید آورد، اشاره شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهند شاخص ترین آثار تفکیک نقش های جنسیتی و توجه به مرزها عبارت اند از: زمینه سازی برای رشد تربیتی و اخلاقی، استحکام بنیان های اجتماعی، تامین بهداشت روانی، استحکام خانواده، بهبود آموزش، رشد معنویت و مصون بودن از معصیت.
    کلیدواژگان: تربیت اجتماعی، اخلاق، معنویت، جنسیت، نقش زن و مرد، خانواده
  • ایمان عرفان منش صفحات 103-122
    یکی از ضرورت های مفهوم پردازی درباره هنرهای ایرانی اسلامی، توجه به مولفه های زمینه و بافت اجتماعی تاریخ این هنرهاست. در این مقاله، هنرهای ایرانی اسلامی به آن دسته از هنرهایی اطلاق می شود که به طور کلی در میان جامعه ایران به عنوان هنرهای ایرانی یا جزئی از آن شناخته شده اند. از این رو، تلاش شده تا با استفاده از روش مطالعه اسنادی، برخی از مهم ترین عناصر اجتماعی نهفته در مفهوم «هنرهای ما» تا قبل از مواجهات جامعه با فرایند مدرن شدن بازنمایی شوند. مفاهیم «کاربرد در زندگی اجتماعی»، توجه هنرمند به «جمع گرایی» و اتکا به مولفه های اجتماعی «فرهنگ و دین» از مهم ترین عناصر دخیل در تعریف آثار هنرهای ما تا پیش از مدرن شدن بوده اند. همچنین به لحاظ سنخ بندی اجتماعی، با استفاده از ملاک هایی همچون تقسیم بر مبنای زنانه یا مردانه بودن (جنسیت)، عمومیت مخاطب، وقایع مهم اجتماعی فرهنگی و حمایت های اجتماعی نهادهای جامعه، هنرهای ما بررسی شده اند.
    کلیدواژگان: هنرهای ایرانی اسلامی، هنرهای ما، کاربرد، جمع گرایی، فرهنگ و دین
  • ابوالفضل ذوالفقاری، قاسم مشکینی، محمد مهرابی صفحات 123-186
    هدف اصلی این پژوهش، سنجش گرایش های معنوی و شناخت کیفیت زندگی در میان دانشجویان دانشگاه شاهد است. به سخن دیگر، هدف اصلی پژوهش آن است که آیا با افزایش یا کاهش گرایش های معنوی، در کیفیت زندگی تغییری به وجود می آید یا نه؟ روش تحقیق در این پژوهش از نوع پیمایشی است. نمونه آماری این تحقیق، 359 نفر (147 پسر و 212 دختر) از دانشجویان دانشگاه شاهد هستند که با روش تصادفی طبقه ای انتخاب شده و با استفاده از پرسش نامه های «گرایش های معنوی»، کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی «WHOQOL» ارزیابی شده اند. نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان دادند که با افزایش گرایش های معنوی، میزان کیفیت زندگی دانشجویان نیز افزایش می یابد. همچنین با بالا رفتن گرایش های معنوی در حیطه های «باورهای معنوی»، «احساس معنویت»، «خودشکوفایی معنوی» و «رفتارهای معنوی»، میزان کیفیت زندگی افزایش می یابند. در عین حال، نتایج نشان دادند که با افزایش گرایش های معنوی و ابعاد چهارگانه آن، میزان کیفیت زندگی در بعد روانی، بعد محیطی و بعد روابط اجتماعی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: گرایش های معنوی، باورهای معنوی، خودشکوفایی معنویی، رفتارهای معنوی، کیفیت زندگی، دانشجویان دانشگاه شاهد
  • علی رحمانی فیروزجاه، فاطمه نیازی اوریمی صفحات 149-186
    تحقیق حاضر با عنوان «بررسی جامعه شناختی نگرش مردم نسبت به جهان پس از مرگ» با هدف بررسی عوامل موثر بر نگرش مردم به جهان پس از مرگ انجام شده و به روش پیمایشی صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق شامل 170 هزار نفر از جمعیت بیست سال به بالای مردم شهر بابل است و حجم نمونه ای به تعداد سیصد نفر با استفاده از فرمول کوکران محاسبه شد. روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و نیز ابزار پرسش نامه محقق ساخته با طیف لیکرت برای گردآوری اطلاعات مورد استفاده قرار گرفته است و اطلاعات با آزمون اسپیرمن، آزمون من ویتنی، رگرسیون چند متغیره و تحلیل مسیر، تجزیه و تحلیل شده است.
    یافته های تحقیق نشان داد که نگرش 49 درصد از پاسخگویان به جهان پس از مرگ در حد متوسط با نگرش اسلام به جهان پس از مرگ همسو بوده و نگرش 35 درصد آنان به طور کامل با نگرش اسلام همسو بوده است. همچنین میان میزان دین داری، سن و احساس محرومیت و متغیر وابسته رابطه معناداری وجود دارد و میان متغیرهای مستقل جنسیت، ریسک پذیری و پایگاه اقتصادی اجتماعی و متغیر وابسته تحقیق رابطه معناداری وجود ندارد. براساس رگرسیون چند متغیره، متغیر های دین داری بیشترین تاثیر را بر متغیر وابسته تحقیق داشته اند.
    نتایج تحقیق نشان دادند که هرچه میزان دین داری، احساس محرومیت و سن مردم افزایش می یابد، نگرششان نسبت به جهان پس از مرگ با نگرش اسلام همسوتر می شود. براساس نتایج رگرسیون چند متغیره و تحلیل مسیر، بعد اعتقادی بیشترین اثر مستقیم را بر متغیر وابسته داشته و بعد پیامدی بیشترین اثر غیرمستقیم را بر نگرش مردم نسبت به جهان پس از مرگ داشته است.
    کلیدواژگان: زندگی پس از مرگ، دین داری، پایگاه اقتصادی اجتماعی، احساس محرومیت، ریسکپذیری
  • خلیل زامل عطشان صفحه 187
|
  • Pages 5-25
    Both Iran and Iraq have strategically effective cultural and social background after the fall of the Baath regime in Iraq and the withdrawal of foreigners from the country. Therefore, it is important to understand the realities about Iraq. First, this research shows that it is impossible to understand the current situations in Iraq because there is not enough information. Thus, the author tries to propose a theoretical and reasonable pattern for understanding the current realities in Iraq by analyzing the Iraqi Shiite view on the country. The main methodology in the research is ethnography and interview and observation were used for collecting the valid and empirical information. This research attempts to design a theoretical and independent pattern by which the Iraq's social realities are understood with the help of some current sociological theories which are often related to the Parson's theoretical discussions.
    Keywords: Anomy, developing society, society in transition, lunar excited society, Parsons
  • Pages 27-62
    The study aims to investigate the relations of power and deviation and victimization which are important subjects in the Quranic theory of deviation. This study is a part of a research project whose purpose is to present a social theory of Islamic sacred texts on deviation. The findings show that Quran has analyzed these relations, deduced 31 variables from different levels, put them into three groups of contexts, effective variables, and mediator variables, combined them, and then investigated their relations with a comprehensive, systematic, and detailed view. The analysis which is in accordance with the Islamic culture is presented in the form of a theoretical pattern and offers new knowledge about the topic. The research methodology could observe the rules of text interpretation in the Islamic and social sciences and reach an understanding of Quranic teachings that has validity in those sciences.
    Keywords: Quranic (combinational) theory of deviation, analysis of qualitative content (deductive), Shiite interpretation of Quranic teachings, power (powerlessness), deviation, victimization
  • Pages 63-82
    The study investigates the gender aspects of women's delinquency and victimization from view of Islamic sociology. In this study, the Islamic sociology never claims to have a unique characteristic related to the experimental methods and statistical techniques and it is different from other sociological approaches in terms of ontological and epistemological principles and theoretical aspects such as explanatory, interpretive, and normative aspects. To make comparisons between the Islamic approach and other rival approaches, the sociological views especially feminist opinions and the Islamic views are mentioned throughout each of the four main subjects in this study: women's delinquency, violence against women, rape, and gender in the criminal justice system. This study shows that the Islamic approach by assuming some natural differences between men and women as well as their many similarities, leads to some rather different results connected with the casual explanation of gender differentiations in the four mentioned subjects.
    Keywords: Islamic Sociology, women's delinquency, women's victimization, violence against women, rape, gender in the criminal justice system
  • Pages 83-102
    Everyone (man and woman) as an element in the human society has a special position and defined borders. If everyone places in a proper position and observes the borders, it would have many effects on the family and society. The research has been conducted with the aim of explaining the educational, social, and moral effects of differentiation of gender roles and their borders in the society. The methodology is descriptive-analytical. After identifying and inferring the concepts and documents from religious, educational, and social texts and other studies, their contents have been analyzed and then their social and educational effects have been mentioned in this research. In addition, the research points to some examples in which men and women play the important roles and it also mentions some damages that would occur when there is not the differentiation of gender roles. The results show that the most important effects of differentiation of gender roles and their borders include the preparation of educational and moral growth, the stability of social foundations, the provision of mental health, family stability, education improvement, the growth of spirituality, and the immunity of sins.
    Keywords: social education, ethics, spirituality, gender, role of man, woman, family
  • Pages 103-122
    One of the most important needs for conceptualization of Iranian-Islamic arts is to consider the components of social context related to the history of these arts. In the study, the Iranian-Islamic arts are those that are generally known as Iranian arts or a part of them in the Iranian society. Therefore, this study attempts to represent the most important social components hidden in the concept of our arts before the society faces the modernization process with the help of documentary research methodology. The most important concepts engaged in defining the works of our arts before the modernization process include the usage in social life, the artist's attention to pluralism, the emphasis on the social components of culture and religion. Regarding the social typology, the study investigates our arts by some criteria such as the division based on being men and women (gender), the generality of audience, important social-cultural happenings, and the social protections of the society's institutions.
    Keywords: Iranian, Islamic arts, our arts, usage, pluralism, culture, religion
  • Pages 123-186
    The main purpose of the study is to evaluate the spiritual tendencies and the quality of life among the students of Shahed University. In other words, the main question of the study is whether the spiritual tendencies increase or decrease, the quality of life is changed or not. This study is applied the survey methodology. The sample size is 359 students (147 boys and 212 girls) from Shahed University. They who were selected by random stratified sampling were analyzed with the help of questionnaires of spiritual tendencies and World Health Organization Quality Of Life (WHOQOL). The obtained results from Pearson correlation coefficient showed that with increasing the spiritual tendencies, the level of student's quality of life increases. In addition, with increasing the spiritual tendencies in dimensions of spiritual beliefs, sense of spirituality, spiritual self-actualization, and spiritual behaviors, the level of quality of life increases. Meanwhile, the results showed that with increasing the spiritual tendencies and their four dimensions, the level of quality of life increases in terms of mental, environmental, and social dimensions.
    Keywords: spiritual tendencies, spiritual beliefs, spiritual self, actualization, spiritual behaviors, quality of life, students of Shahed University
  • Pages 149-186
    The present research named "a sociological evaluation of the people's attitudes towards the afterlife" has been conducted with the aim of evaluating factors effecting on the people's attitudes towards the afterlife. The research was applied the survey methodology. The population consists of 170000 people with the age of over 20 years old and the sample size calculated by Cochran formula is 300. The multistage cluster sampling was used to select people and a researcher-made questionnaire with Likert scale was applied for data-collecting. The data was analyzed by Spearman test, Mann-Whitney test, multivariate regression, and path analysis. Regarding the respondent's attitudes towards the afterlife, the findings showed that 49% are at an average level in comparison with the attitude of Islam towards the afterlife and 35% are fully consistent with the attitude of Islam. There are significant relationships between the religiosity, the age, the sense of deprivation, and the dependent variable of this research and there are not significant relationships between the gender, the risk-taking, economical-social position, and the dependent variable of this research. Based on the multivariate regression, the religiosity variables have the most effects on the dependent variable. The results showed that with increasing the religiosity, the sense of deprivation, and the age, the people's attitudes towards the afterlife is more consistent with the attitude of Islam. According to the multivariate regression and the path analysis, the belief aspect of religiosity has the most direct effect and the consequential aspect has the most indirect effect on the people's attitudes towards the afterlife.
    Keywords: afterlife, religiosity, economical, social position, sense of deprivation, risk, taking