فهرست مطالب

مدیریت بهداشت و درمان - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1393)

مجله مدیریت بهداشت و درمان
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نصرالله رضایی، بهرام دلگشایی، لیلا ریاحی صفحات 7-12
    مقدمه
    فاویسم (کمبود آنزیم گلوکز 6 فسفات دهیدروژناز) شایع ترین نقص آنزیمی در انسان است. این بیماری در همه جوامع دیده می شود. اگر چه در کشور ما به ویژه در شمال شیوع بالایی دارد، ولی به دلیل عدم وجود نظام ثبت بیماری ها در کشور، شیوع و بار بیماری ها بطور دقیق مشخص نیست. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه غربالگری بر بار مراجعه بیماران فاویسمی به بیمارستان های شهرستان های آمل و نور مورد مطالعه انجام شد.
    روش پژوهش: این مطالعه مقطعی، با بررسی پرونده کودکان بستری شده فاویسمی از سال 84 تا سال 1389 (3 سال قبل و 3 سال بعد از برنامه غربالگری) در بخش اطفال بیمارستان های دو شهرستان آمل و نور، صورت گرفت. اطلاعات استخراج شده مربوط به فرد بستری شده، مدت زمان بستری و میانگین حجم خون دریافتی پس از استخراج و ثبت در نرم افزار SPSS با آزمون های توزیع دو جمله ای و مقایسه میانگین در دو گروه مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 28506 کودک بستری شده در طول این شش سال در بخش اطفال 386 کودک با علت فاویسم بستری شدند که از این تعداد 238 کودک پسر و 148 کودک دختر بودند همچنین 223 کودک قبل از اجرای برنامه غربالگری و 163 کودک بعد از اجرای برنامه غربالگری بستری شدند. بار مراجعه از 74/1% به 04/1% کاهش یافت(P<0/05).
    نتیجه گیری
    اجرای برنامه غربالگری بیماری فاویسم سبب کاهش بار مراجعه بیماران به بیمارستان های مورد مطالعه شده است.
    کلیدواژگان: غربالگری، فاویسم، بار مراجعه، بیمارستان
  • فهیمه باب الحوائجی، زهرا امامی، راضیه شاهرخی فرید صفحات 13-24
    مقدمه
    ایجاد پرونده الکترونیک سلامت بیماران دیابتی مبتنی بر نیازهای ذینفعان آن از جمله مراکز دیابت، بیمارستان ها و کلینیک های تخصصی از درجه اهمیت بالایی برخوردار است، لذا ضروری است تدابیر لازم اتخاذ گردد. در این پژوهش انواع نیازهای اطلاعاتی پرونده الکترونیک سلامت بیماران دیابتی از دیدگاه متخصصان غدد بررسی شده است.
    روش پژوهش: در این مطالعه توصیفی -مقطعی، 50 نفر از متخصصین غدد شاغل در مراکز دیابت شهر تهران انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده پرسشنامه محقق ساخته ای است که شامل هفت دسته اطلاعات جمعیت شناختی، تن سنجی، اطلاعات عمومی بیمار، سابقه درمان در ماه های اخیر، درمان بیمار، تست های آزمایشگاهی و ارجاع بیماران به کلینیک های تخصصی و سایر اطلاعات مربوط به پرونده الکترونیک بیماران بود که متخصصین موارد ضروری را از یک تا ده ارزش گذاری کردند. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS صورت گرفت.
    یافته ها
    در اولویت بندی، بیشترین میانگین، در بخش اطلاعات جمعیت شناختی سن (6/9%)، در بخش تن سنجی شاخص توده بدنی (9.5%)، در بخش اطلاعات عمومی بیمار دیابتی سابقه سیگار (5/9%)، در بخش سابقه درمان در ماه های اخیر (7/9%)، در بخش درمان بیمار دیابتی درمان با انسولین (9%)، در بخش تست های آزمایشگاهی (6/9%) و در بخش ارجاع بیماران به کلینیک های تخصصی بیشترین میانگین مربوط به کلینیک پای دیابتی (8/9%) گزارش شد.
    نتیجه گیری
    در طراحی پرونده الکترونیک، اطلاعاتی نظیر سن، نام و نام خانوادگی، شاخص توده بدنی، اولین فشارخون، سابقه سیگار، چربی خون، فشارخون، درمان با Corticosteroids،Antihypertensive Drug، انسولین،Glucose Profile و کلینیک پای دیابتی باید در درجه اول اهمیت قرار گیرند.
    کلیدواژگان: نیاز اطلاعاتی، پرونده الکترونیک سلامت، بیماران دیابتی، متخصصان غدد
  • محمداسماعیل کاملی، مهران کامکارحقیقی، مهرنوش پروان، جواد زارعی صفحات 25-33
    مقدمه
    در سازمان های مراقبت بهداشتی و درمانی، منبع اصلی اطلاعات مراقبت بهداشتی و درمانی، مدارک پزشکی بیماران است. این مدارک زمانی می توانند برای ادامه درمان بیمار، تحقیقات، جنبه های قانونی و غیره استفاده شوند که به درستی نگهداری گردند. بنابراین، هدف از این مطالعه بررسی وضعیت نگهداری مدارک پزشکی در بیمارستان های ایران بود.
    روش پژوهش: این پژوهش یک مطالعه توصیفی - مقطعی است که در سال 1391 انجام شده است. جامعه پژوهش را تمامی بیمارستان های ایران (890 بیمارستان) تشکیل می دادند. برای گردآوری داده ها چک لیستی از طریق وزارت بهداشت برای تمامی بیمارستان های کشور فرستاده شد. داده های گردآوری شده با استفاده از روش های آمار توصیفی (میانگین و درصد فراوانی) در نرم افزار SPSS16 تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    7/73 درصد از فضای بخش مدارک پزشکی به نگهداری پرونده ها اختصاص داده شده بود. بیشتر بیمارستان ها (8/41 درصد) از روش شماره دهی واحد استفاده می کردند. روش بایگانی در بیشتر بیمارستان ها (7/43 درصد) شماره ای مستقیم بود. 9/14 درصد از بیمارستان برای نگهداری پرونده ها در کنار روش بایگانی سنتی (کاغذی) از روش اسکن و ذخیره سازی الکترونیکی نیز استفاده می کردند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که وضعیت نگهداری مدارک پزشکی در برخی از بیمارستان های ایران با استانداردها مطابقت ندارد. لذا تصویب استانداردهای ملی برای نگهداری مدارک پزشکی از طرف وزارت بهداشت توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: بیمارستان، مدارک پزشکی، بایگانی، نگهداری
  • مسعود محمدی، مسعود میرزایی، محمد امین بهرامی، مرتضی محمدزاده صفحات 35-42
    مقدمه
    موضوع عدالت از دیر شمار جزء مهم ترین مباحث و دغدغه های بشر بوده است، اما عدالتی که توسط کارکنان درک شود بسیار مهم بوده لذا در این مطالعه هدف بررسی رابطه ی عدالت سازمانی و تعهد سازمانی در کارکنان مراکز بهداشتی می باشد که همواره خط اول پیشگیری از بیماری ها را بر عهده دارند و تعهد در کار از لزومات این شغل بوده چرا که این شغل غفلت را نمی پذیرد.
    روش پژوهش: این مطالعه از نوع توصیفی – همبستگی می باشد، در این مطالعه کارکنان مرکز بهداشت شهرستان یزد به عنوان جامعه آماری و با استفاده از جدول مورگان تعداد 105 نفر از کارکنان به عنوان نمونه انتخاب و از طریق دو پرسشنامه ی استاندارد عدالت سازمانی (نیهوف و مورمن 1993) و تعهد سازمانی (می یر،آلن واسمیت 1993) رابطه این دو مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و به منظور تحلیل همبستگی از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه بر اساس نظرات کارکنان مرکز بهداشت شهرستان یزد میانگین نمره عدالت سازمانی 4/134/52 و ابعاد آن به ترتیب عدالت توزیعی 9/3 6/12 و عدالت رویه ای 7/4 61/15 و عدالت تعاملی 06/7 1/24 بدست آمد که نمایان گر اهمیت بیشتر عدالت تعاملی نزد کارمندان می باشد و میانگین نمره تعهد سازمانی 2/1535/95 و ابعاد آن به ترتیب تعهد عاطفی 2/6 4/30 و تعهد مستمر 3/6 9/32 و تعهد هنجاری 4/632 بدست آمدکه در این اندازه گیری نیز تعهد مستمر اهمیت بیشتر ی از دیدگاه کارکنان به خود اختصاص داد. همبستگی بدست آمده بین عدالت و مولفه های تعهد به ترتیب با تعهد عاطفی 36/0، با تعهد مستمر 2/0 و تعهد هنجاری 24/0 بدست آمد و بیان شد که عدالت سازمانی کلی با تعهد مستمر و هنجاری رابطه و همبستگی معناداری دارد (P<0.05) اما این معناداری در رابطه با تعهد عاطفی یافت نشد.
    نتیجه گیری
    عدالت سازمانی کلی با تعهد مستمر و هنجاری رابطه و همبستگی معناداری دارد اما بین عدالت و دیگر جنبه تعهد یعنی تعهد عاطفی رابطه ای یافت نشد که این جنبه عدالت بیان می دارد که کارمندان هویت خود را با سازمان بیابند که در این حالت یکنواخت شدن فعالیت های کارکنان در سازمان می تواند از طریق فعالیت های ورزشی و فرهنگی در سازمان بهبود یابد.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت تعاملی، تعهد سازمانی، مرکز بهداشت، کارکنان
  • محمد صادق حری، فاطمه نصر اصفهانی، مسعود فردوسی صفحات 43-53
    مقدمه
    از میان روش های برنامه ریزی استراتژیک، تحلیل راهبردی متداول ترین است، لیکن با توجه به محدودیت های موجود آن، ادغام با سایر روش های تصمیم گیری چند معیاره صورت می گیرد. مقاله حاضر با به کار گیری روش ترکیبی تحلیل راهبردی و سلسله مراتبی به اولویت بندی استراتژی ها پرداخت.
    روش پژوهش: نوع مطالعه توصیفی - پیمایشی و در سال 1391 انجام شد. جامعه مورد مطالعه مدیران ارشد و میانی بیمارستان بودند که به صورت سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج حاصل از جلسات بارش افکار در ماتریس SWOT وارد و استراتژی های بیمارستان تدوین شد. سپس پرسشنامه های مقایسات زوجی در اختیار جامعه آماری قرار گرفت. روائی با استفاده از نظر افراد خبره و پایایی با ضریب آلفا 87/0 تایید شد. میانگین رتبه ای ماتریس مقایسات زوجی، محاسبه و در نرم افزارExpert choice وارد و وزن نسبی استراتژی ها محاسبه شد.
    یافته ها
    نقاط ضعف با وزن نسبی 262/0 مهم ترین معیار تآثیر گذار بر برنامه استراتژیک بود. ضعف مدیریت منابع انسانی در رتبه اول نقاط ضعف (063/0)، مقبولیت مدیر عامل سازمان در رتبه اول نقاط قوت (094/0)، شناخته شدن بیمارستان توسط مردم استان در رتبه اول معیار فرصت (17/0) و نبود ثبات در سیاست اقتصادی کشور در رتبه اول تهدیدات (15/0) قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    باتوجه به اولویت بندی استراتژی ها، ضروری است که تمرکز سازمان هایی از این دست بر استراتژی های بهبود مدیریت منابع انسانی، توسعه فیزیکی، ارتقاء اعتبار و مقبولیت و همکاری با سازمان های بیمه گر سوق یابد تا مبتنی بر نتایج تحلیل فرایند سلسله مراتبی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، استراتژی، تحلیل راهبردی، تحلیل سلسله مراتبی، بیمارستان
  • مهدیه مستدام، صدیق رئیسی، فرزاد حقیقی راد صفحات 55-65
    مقدمه
    شش سیگما به عنوان رویکردی سیستماتیک در دستیابی به بهبود کیفیت خدمات درمانی که موجبات رضایت بیمار را فراهم می آورد، مورد توجه است. در پژوهش حاضر، از شش سیگما به منظور کاهش فرآیند درمان پروتز در مرکز تخصصی دندانپزشکی امام خمینی(ره)، جهت بهبود کارآیی مرکز و ارتقاء میزان رضایتمندی بیماران استفاده شده است.
    روش پژوهش: در این مطالعه، مراحل بحرانی درمان پروتز دندان از طریق شناسائی متغیرهای تاثیرگذار مورد مطالعه قرار گرفت، تا با حفظ کیفیت، فرآیند زمان درمان کاهش یابد. برای این منظور، از طیف وسیعی از ابزارهای آماری نظیر تحلیل تلورانس، رگرسیون لجستیک، رگرسیون با داده های طبقه بندی شده، نمودارهای کنترلی به کمک نرم افزارهای آماری استفاده شده است. جامعه آماری، کلیه بیماران مربوط به بخش پروتز مرکز تخصصی مذکور در سال 1391 است.
    یافته ها
    سهم پزشک متخصص در سطح معنی داری 5% اصلی ترین عامل تاثیرگذار در فرآیند درمان بیماران می باشد. پیشنهاد ارائه شده سبب کاهش 76 درصدی در میانگین و 72 درصدی در واریانس کل مدت درمان می شود. به کارگیری پیشنهاد سبب می شود سطح سیگمای فرآیند از 0.6 به 1.63 ارتقا یابد.
    نتیجه گیری
    با بکارگیری رویکرد شش سیگما با در نظر گرفتن استاندارسازی عملکرد پزشک متخصص پروتز دندان، می توان طول زمان فرآیند درمان بیماران را کاهش داد.
    کلیدواژگان: شش سیگما، رضایت مندی بیمار، زمان فرآیند، درمان پروتز
  • فاطمه عظمیان مقدم، سیدعلی حزنی، محمدرضا یگانه، رقیه قربانی صفحات 67-75
    مقدمه
    حاکمیت بالینی رویکرد غالب در بهبود مستمر در کیفیت در سیستم های بهداشتی دنیا است. این تحقیق با هدف مقایسه عوامل انسانی و سازمانی تاثیر گذار بر حاکمیت بالینی در بیمارستان فامیلی شهر رشت در سال 1393انجام شد.
    روش پژوهش: این تحقیق از نوع کاربردی - پیمایشی بود. جامعه تحقیق شامل پرستاران و سرپرستاران، بیمارستان فامیلی رشت در سال 1393 بوده است. حجم نمونه شامل112 نفر که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و پرسشنامه محقق ساخته ای در میان آنها توزیع گردید. پایایی آن حدود 83 بدست آمد و روایی آن به تایید خبرگان ذیربط رسید. علاوه بر آمار توصیفی از آزمون های تی و (آنوا) و پیرسون با استفاده از نرم افزار Spss نسخه 21 استفاده گردید.
    یافته ها
    مهم ترین عوامل انسانی استرس (46/4)، نوع دوستی (42/4) و آموزش (40/4) بودند و تجهیزات (57/4)، ساختار (51/4) و پاداش (48/4) از مهم ترین عوامل سازمانی بودند. با توجه به نمرات نظر سنجی اهمیت عوامل در حد زیاد بوده است.
    نتیجه گیری
    توجه به عوامل مدیریتی فارغ از دیدگاه تخصصی پزشکی از جمله عوامل مهم اجرای بهینه حاکمیت بالینی می باشد.
    کلیدواژگان: حاکمیت بالینی، عوامل انسانی، عوامل سازمانی، بیمارستان فامیلی رشت
  • ام البنین اسدی قادیکلایی، سعید اسدی، عبدالرضا نوروزی، روح الله احسانی صفحات 77-87
    مقدمه
    نقش رشته رادیولوژی در حوزه علوم پزشکی در تشخیص و درمان ناهنجاری ها و آسیب های پیکری، بیماری های نادر، سرطان ها و سایر بیماری ها این رشته از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف از انجام این پژوهش مقایسه موتورهای جستجوی عمومی و پایگاه های تخصصی رادیولوژی در بازیابی تصاویر رادیولوژی و رتبه بندی آنها از نظر میزان دقت بوده است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر، کاربردی و از نوع پیمایشی - تحلیلی بود که در سال 1393 به انجام رسید. جامعه پژوهش را تصاویر رادیولوژی موجود در موتورهای جستجوی عمومی و تخصصی تشکیل داده اند. روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس و موتورهای جستجوی عمومی Google، Yahoo و Bing و موتورهای تخصصی رادیولوژی Goldminer، LearningRadiology، Searching Radiology و Yottalook و نرم افزار محقق ساخته ابزار گردآوری داده ها بوده اند. برای انجام این پژوهش 5 گروه از بیماری های قلبی و عروقی، سرطان ها، بیماری های حول تولد و دستگاه تنفس انتخاب و بر این اساس، 8 کلیدواژه با استاندارد سر عنوان موضوعی مش و ام تری انتخاب شدند. پس از آن کلیدواژه های مورد نظر در پایگاه ها و موتورهای جستجوی عمومی و تخصصی منتخب وارد و 10 تصویر اول بازیابی شده از هر پایگاه بوسیله ابزار محقق ساخته به 30 پزشک متخصص نشان داده شد. ارتباط یا عدم ارتباط تصاویر به کلیدواژه ها با استفاده از نرم افزار SPSS، و آزمون فرض ها با استفاده از آزمون های آماری کای دو و کرامر وی انجام و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    موتور جستجوی Googleبا دقت میانگین 95%، دارای بیشترین میزان دقت میانگین و موتور جستجوی تخصصی Searching Radiology در موتورهای جستجوی تخصص با کسب دقت میانگین 8/87% دارای بیشترین میزان دقت میانگین در میان موتورهای کاوش تخصصی بود. بین میزان دقت موتورهای کاوش عمومی و موتورهای کاوش تخصصی رادیولوژی تفاوت معنی دار بود و موتورهای کاوش عمومی عملکر بهتری داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به عملکرد بهتر موتورهای کاوش عمومی در بازیابی تصاویر رادیولوژی پیشنهاد می شود جهت کسب نتایج بهتر در پژوهش ها به موتورهای کاوش عمومی مراجعه شود.
    کلیدواژگان: بازیابی اطلاعات، بازیابی تصویر، بازیابی تصاویر پزشکی، رادیولوژی
|
  • Rezaei N., Delgoshaei B., Riahi L Pages 7-12
    Introduction
    Fauvism (Glucose-6-phosphate dehydrogenate deficiency) is the most common enzyme defect in all societies. However, in our country, especially in northern of Iran, is prevalent, but due to lack of an illness registration system in the country, prevalence and burden of disease is unknown. This study aimed to determine the impact of screening program on Fauvism patients referring load to hospitals.
    Methods
    this study is a Cross-sectional study. The documents of children with fauvism who had been hospitalized from 1384 to 1389 (3 years before and after the screening program) in Amol and Nour cities were reviewed. Data about hospitalization duration and blood volume intake were analyzed by Binomial distribution test and mean comparison in two independent groups in SPSS software.
    Results
    among 28506 children who had hospitalized, 386 of them had fauvism; 238 boys and 148 girls. 223 of them were hospitalized before screening program and 163 after screening program. The burden of patients to hospital reduced from 1.74% to 1.04% (p<0.05).
    Conclusions
    It seems that screening program can reduced the number of patients to hospitals in case of fauvism.
    Keywords: screening, Fauvism, Visit, Hospital
  • Babalhavaeji F., Emami Z., Shahrokhi Farid R Pages 13-24
    Introduction
    Creation of electronic health records for diabetic patients based on stakeholders’ needs including diabetes centers, hospital and special clinic is highly important and it is necessary that essential measure be adopted in this area. In this study,various information needs on Electronic Health Records of diabetic patients from endocrinologist viewpoints were investigated.
    Methods
    This study descriptive cross sectional study, research population included 50 Endocrinologists who were working in Diabetic Center in Tehran. A seven part questionnaire including (demographic information, General Records, General History, History of Medication during recent Month, Medication, Lab test and refer to especial clinic) and others related to the types of information needs on electronic records of diabetic patients was used. Data were Analysis with Spss software.
    Results
    In ranking, the highest means reported, in demographic age (9.6%), in Physical Exam BMI (9.5%), in General Record history of Smoking (9.5%), in History of medication in during recent month corticosteroids (9.7%) and refer to especial clinic Diabetic foot clinic (9.8%).
    Conclusions
    In designing electronic health records of diabetic patient age, name and family name, BMD, first blood pressure, history of smoking, hyperlipidemia, hypertension, treatment of Corticosteroids, Antihypertensive Drug, Insulin, Glucose Profile and diabetic foot clinic need to be prioritized.
    Keywords: Information Need, Electronic Health Records, Diabetic Patient, Endocrinologist
  • Kameli Me, Kamkarhaghighi M., Parvan M., Zarei J. Pages 25-33
    Introduction
    The patient's medical records are the main source to provide healthcare organizations with needed information. These documents can be used for several purposes such as medical research and patient's treatment continuity. Only on condition that they are properly maintained they can be utilized by healthcare organizations. Thus, the aim of this study was to survey the medical records maintenance in Iranian hospitals.
    Methods
    This was a cross-sectional study, which was conducted from 2012 to 2013. The study population consisted of all hospitals of Iran (890 hospitals). A checklist was sent to all hospitals in Iran by the Ministry of Health to collect data. The data wereanalyzed by using descriptive statistics in SPSS (version 16) software.
    Results
    The study revealed that 73.7% of medical record departments` space was allocated to store the medical records. Most of the hospitals used unit-numbering system for numbering medical records (41.8%). Straight serial numbering was the filing method used in most hospitals. 14.9% of hospitals used document imaging for maintaining medical records along with the traditional filing approach (paper based).
    Conclusion
    Based on the results of the present study, medical records maintenance in some hospitals of Iran does not meet the standards. Therefore, reaching comprehensive national standards of medical records maintenance is recommended by the Ministry of Health and medical education.
    Keywords: Hospital, Medical Records, Filing, maintenance
  • Mohammadi M., Mirzaei M., Bahrami Ma, Mohammadzadeh M Pages 35-42
    Introduction
    Justice always has been one of the most important of human concerns. Specially, the justice to be comprehend by the employees is very important, therefore in this article, the aim is investigation of relationship between Organizational Justice and Organizational Commitment among employees of the Health centers. Because they are always on the forefront of disease prevention and Commitment is necessary for them, and negligence on the job is unacceptable.
    Method
    Method of this study is Cross-Correlation (Pearson), which is used for investigation of Correlation of Organizational Justice and Organizational Commitment among employees of the Health centers. In this study, the employees of the Health centers of Yazd have been used as the population, and 105 of them have been selectedas sample using the Morgan table. Then using standard questionnaires of Organizational Justice (Niehoff and Moorman 1993) and Organizational Commitment (Meyer, Allen & Smith, 1993), relationship between them Organizational Justice and Organizational Commitment among them has been investigated. In this study, SPSS 18 has been usedfor analysis of data.
    Results
    In this study, the following results were obtained: Average of Organizational Justice is 52/4 ± 13/4, Distributive justice is 12/6 3/9, Procedural justice is 15/61 ± 4/7, Interactional justice is 24/1 ± 7/06, the organizational commitment is 95/35 ± 15/2, Affective commitment is 30/9 ± 6/2, Continuous commitment is 32/9 ± 6/3, Normative commitment is 32 ± 6/4 And ascertained that Organizational Justice has certain relationship with Continuous commitment and Normative commitment (P<0.05), but no relationship between Organizational Justice and Affective commitment has been found.
    Conclusion
    Organizational Justice has certain relationship with continuous commitment, but there is no relationship between Organizational Justice and other aspects of commitment such as Affective commitment and uniformity of the activities and the employees get to the organization can be the cause of it. To improve this situation it is better that sporting and cultural activities be organized in the organization, so employees and managers be closer to each other.
    Keywords: Organizational justice, Distributive justice, Interactional justice, Organizational commitment, Health Center, Employee
  • Horri , Nasresfahani F., Ferdowsi M Pages 43-53
    Introduction
    Among the various methods of analysis the strategic, SWOT analysis is the most common; however, due to the limitations of this approach, it is integrated with analytic Hierarchy Process (AHP). The present study seeks to use a combined method of SWOT and AHP in prioritizing the strategies of Sina Hospital in Isfahan.
    Methods
    It was a descriptive – surveying study conducted at Sina Hospital in 2013. The study population included all senior executives of the hospital. The results of the meetings were entered in the SWOT matrix, and the hospital strategies were formulated. The questionnaire validity was confirmed using the expert's opinions. The Cronbachsalpha coefficient was used to calculate the reliability (0.87). The average ratings of paired comparisons matrices were calculated and entered into Expert choicesoftware.
    Results
    In general, the weaknesses with relative weight of 0.262 were identified as the most important criteria. In prioritizing the sub-criteria, weakness in HRM with a value of 0.063 was in the first place of weaknesses. The CEO of acceptance (0.094), hospital recognition (0.17) and lack of stability in Iran's economic policy (0.15) were identified as the first ranks of strengths, opportunities and threats, respectively.
    Conclusions
    Given the importance, obtained rankings, and considering the strategies prioritizing, it is necessary to allocate resources based on results obtained from analytic hierarchy process.
    Keywords: Strategic Planning, Strategy, SWOT Analysis, Analytic Hierarchy Process, Hospital
  • Mostadam M., Raissi S., Haghighirad F Pages 55-65
    Introduction
    Patient satisfaction with health care services, he has a major impact on health and therefore, as one of the important objectives of the activities of these institutions is considered. Six Sigma as a systematic approach to improve health care quality, which provides patient satisfaction is concerned. In this paper, the approach of Six Sigma is to reduce process prosthetic treatment in a Imam Khomeini Specialized Dental Center, in order to improve efficiency and enhance the satisfaction of their patients have used the center.
    Methods
    In this study, the critical stages of Prosthetic dentistry’s treatment by identifying the variables have been studied, to maintain quality, the treatment time is reduced. For this purpose, a range of statistical tools such as Tolerance Analysis, Logistic Regression, and Regression with Categorical data, Control Charts using statistical software was used. Statistical population, all patients of the section prosthesis in Imam Khomeini specialized dental center in the year 1391.
    Results
    The results showed that the significance level of 5% physician is a major factor in the treatment process. Been proposed 76 percent decrease in the average length of treatment and 72 percent decrease in the total variance. The proposal makes use of a process sigma level increased from 0.6 to 1.63.
    Conclusion
    Using six sigma Methodology in performance control physician dental prosthesis, duration course of therapy can be reduced.
    Keywords: Six Sigma, Process Time, Prosthetic Treatment, Patient Satisfaction
  • Azmiyan Moghadam F., Hozni A., Yeganeh M.R., Ghorbani R Pages 67-75
    Introduction
    The predominant approach of clinical governance is continuous quality improvement in health systems in the world. This study compared the human and organizational factors influencing the clinical governance because of its importance in the field of medicine at the Family Hospital of Rasht in 2014 was conducted Seems to be the rule rather than running a clinical paperwork has become. the goal is Determine the actual position and identify factors influencing management to improve quality of care from the perspective of its executives
    Methods
    This Applied research was done at family hospital in Rasht 2014.Research community, including nurses, head nurses in family hospital of Rasht. The sample consisted of 112 subjects who were randomized sampling conducted with aresearcher made questionnaire. Reliability is about 83.and use of opinions of experts. Software Spss version 21 was used for statistics analyze. In addition to descriptive statistics, t-tests and (ANOVA) and the Pearson were analyzed by Spss software version 21.
    Results
    Among the human factors, significant difference was observed The most important human factors, were stress, friendship, and education Equipment, organizational factors and reward were the most important organization factors. Important factors were considered high from clinical personel view.
    Conclusion
    Consider factors beyond the medical management of clinical governance are important factors to optimize performance.
    Keywords: Clinical Governance, Human factors, organizational factors, Family Hospital in Rasht
  • Asadi Qadikolaei O., Asadi S., Noroozi A., Ehsani R Pages 77-87
    Introduction
    The aim of this study was to compare the general search engines and specialized radiology databases in radiology image retrieval and ranking them in terms of accuracy, respectively.
    Methods
    An analaythical survey was conducted in this applied research. For doing this, 5 disease groups including heart and brain strokes, coronary artery diseases, cancers, cerebral embolism and respiratory diseases that based on “Death Statistics” book had the highest mortality in Iran were selected. Eight keywords were selected. These keywords were searched in the selected general search engines such as Google,Yahoo, Bing and radiology-related search databases i.e. Goldminer, Yottalook, Searching Radiology and Learning Radiology. Then top 10 retrieved images in each search engine were stored and presented to 30 Radiologist in several hospitals by using researcher made tool.
    Results
    Searching Radiology with 113,533(74.3%) retrieved images is in 1st place, the next place belongs to Yottalook with 28,874(18.9%) retrieved images. Goldminer with 10185(6.64%) retrieved images stands in 3rd place and Learning Radiology with 197(0.12%) retrieved images stands in the last place. In terms of accuracy, due to significant differences between databases and search engines, Google with 95% Precision is in 1st place. The next one is Yahoo with 92%, Bing with 89.1% is allocated with the next rank. 4th place belongs to Searching Radiology whit Precision rate 87.8%, Goldminer with 83.3% stands in 5th place, Yottalook with 81.6% is in 6th place and Learning Radiology with 65% accuracy rate stands in the last position.
    Conclusion
    Google, among general search engines and Searching Radiology among specialized radiology databases had the highest accuracy. Given the significant level to get 0.00 and that significance accuracy differences between general search engines and specialized radiology databases, it seems general search engines to be more accurately than specialized radiology databases.
    Keywords: Medical image retrieval, radiology, image retrieval, search engines