فهرست مطالب

نامه انسان شناسی - پیاپی 19 (پاییر و زمستان 1392)

نشریه نامه انسان شناسی
پیاپی 19 (پاییر و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا پویافر* صفحات 11-42
    دموکراتیک شدن علاوه بر آنکه به شیوه انتخاب نخبگان جامعه مربوط می شود، می تواند مفهومی فرهنگی نیز داشته باشد. دموکراتیک شدن به معنای عام مبتنی بر سه بعد بنیادین است: برابری هستی شناختی، استقلال فردی (آزادی) و شیوه خاص انتخاب نخبگان. تاکید بر دو جزء نخست پایه ی دموکراسی فرهنگ را می سازد. از این نظر می توان جامعه ای پیشادموکراتیک از نظر فرهنگ را از نوع دموکراتیک آن متمایز ساخت. کارل مانهایم با ارایه شاخص های فرهنگ دموکراتیک عملا به ساخت یک «نوع مثالی» از چنین فرهنگی کمک می کند. عصر مشروطه به رغم آنکه غالبا از وجه سیاسی آن مورد توجه قرار می گیرد، نمونه ای مهم از عینیت یافتن هرچه بیشتر چرخش فرهنگی جامعه ی ایرانی در ادامه ی تغییرات اجتماعی عصر «ناصری» است. بر این اساس در این مقاله تلاش می شود تا با بررسی آنچه در ویژگی های تاریخی عصر مشروطه و تحول فرهنگی زمینه ساز آن وجود دارد، به این پرسش پاسخ داده شود که علاوه بر آغاز فرایند دموکراسی سیاسی در ایران، آیا نشانه هایی از دموکراتیک شدن فرهنگ نیز در این دوره قابل مشاهده بوده است؟ پاسخ به این پرسش، با استفاده از نظریه ی مانهایم و از رهگذر بررسی وجود نشانه های دموکراتیک شدن فرهنگ از نظر او، در تحولات عصر مشروطه ارایه شده است. نتایج این مطالعه نشان داد مجموعه تحولات فرهنگی و اجتماعی این دوره تاریخی در بطن خود دارای نشانه های مهمی از آغاز فرایند دموکراتیک شدن فرهنگ است.
    کلیدواژگان: دموکراتیک شدن فرهنگ، مشروطه، قاجار، آزادی، برابری هستی شناختی
  • لیلا خسروی، جلال الدین رفیع فر صفحات 43-84
    پیشینه تاریخی مناطق تحت نفوذ حکومت ایلام و کشف گنجینه های نفیس و ارزشمند ارجان، کلماکره و رامهرمز از دوران ایلام نو در سال های اخیر، موضوع مهمی است که می بایست مورد توجه ویژه پژوهشگران قرار گیرد. ایلامیان مجموعه اقوامی بودند که از هزاره چهارم تا هزاره اول ق.م، بر بخش بزرگی از مناطق جنوب غربی ایران فرمانروایی داشتند. گستره کشور ایلام شامل خوزستان، لرستان کنونی، پشتکوه ایلام و کوه های بختیاری بوده است. کشور ایلام شامل دو بخش کوهستانی و دشت بوده که به شکل فدرال اداره می شد و به مرکزیت شهرهای بزرگ آن، حکومت-های مستقل و خودگردانی تشکیل می شد. شاهکان ساماتورا (صاحبان گنجینه کلماکره) نیز یکی از این ایالت های مستقل در دوران ایلام نو بودند که گنجینه پادشاهی آنها به طور اتفاقی در غار کلماکره شامل صدها قلم شیء منحصر به فرد نقره و طلا در سال 1368 در پلدختر لرستان کشف و تعداد بسیار زیادی از آنها به صورت قاچاق از کشور خارج شد. تکنیک ساخت و وجود کتیبه هایی به خط و زبان ایلام نو روی برخی از اشیاء ارتباط آنها را با افق فرهنگی ایلام نو آشکار می کند. ساماتورا نام یکی از حکومت های ایلامی مآب، در حوضه رود سیمره در جنوب لرستان بوده که در طول قرن هفتم و اوایل قرن ششم ق.م به وسیله شاهکان محلی ساماتورا اداره می شده است. در این مقاله ما به معرفی و تحلیل ظروف جانورسان این گنجینه که شیوه هنری و موضوع اصلی آنها نقوش جانوری است و دارای کارکرد آب پاش برای ریختن مایعات در مراسم آیینی و تشریفاتی بوده، می پردازیم. این گونه از اشیاء علاوه بر خصوصیات زیبایی شناسانه هنری، از نظر تاریخی دارای اهمیت خاصی هستند. مهم ترین اهمیت کشف این اشیاء کمک به مطالعه مناسبات تجاری و فرهنگی با همسایگان خود در این دوره تاریخی است و عدم کشف نمونه های مشابه آنها از سایر نقاط دیگر اهمیت مطالعه آنها را دوچندان می کند.
    کلیدواژگان: ظروف مجسمه ای، آب پاش، کلماکره، لرستان، ایلام نو، ساماتورا
  • پروین قاسمی* صفحات 85-117
    این مقاله درصدد است از منظر انسان شناسی شهری به موضوع انسجام اجتماعی برخاسته از قومیت و خاستگاه قومی - فرهنگی مهاجران ساکن در محله ی اسلام آباد کرج طی روند اجرای طرح ساماندهی این محله بپردازد. بدین منظور مطالعه گروه های مختلف مهاجران آذری زبان از روستاهای سرخه از توابع تبریز، بوئین از زنجان و چنارلق و سفیدآب از ادربیل در این تپه و همچنین حسینیه ها و هیات های مذهبی آنها به عنوان نقاط تبلور انسجام اجتماعی - قومی، در محله اسلام آباد کرج مدنظر بوده است.
    روش مورد استفاده در این تحقیق، روش انسان شناسانه، یعنی روش های کیفی و با استفاده از مصاحبه و مشاهده ی مستقیم بوده است. همچنین از روش دنبال کردن گره انسجام بخش گروه نیز استفاده شده که داده های بسیاری را فراهم آورده است.
    سیاستگذاری های کلان اثرات مثبت و منفی روی شهر و گروه های ساکن در آن دارد. برخی از گروه ها متحمل اثرات مثبت یا منفی بیشتری نسبت به سایرین می شوند. تلاش ساکنان برای به حداقل رساندن این تاثیرات بازنمای پویایی گروه های ساکن در محله های مختلف است. مطالعه تعامل و پویایی این گروه ها در رابطه با سیاست گذارها می تواند نقش مهمی در تصمیم گیری های سیاستگذاران ایفاء نماید.
    تحقیق حاضر به مطالعه یکی از چندین طرح سیاست گذاری در اسلام آباد کرج پرداخته است، که به نام طرح سامان دهی تپه مرادآب کرج مشهور است. اجرای طرح تملک و تخریب خانه های آلونک نشین تپه مرادآب طی 19 سال، 4 هزار خانوار را مجبور به تغییر محل سکونت خود به سایر نقاط همان تپه، شهر کرج و یا سایر شهرهای کشور کرده است. در این فرایند قدمت حضور مهاجران و تعداد اعضای قومی آنها در اتخاذ تصمیماتی که برای حفظ انسجام خویشاوندی و قومی خود در تقابل با تاثیرات طرح بر انسجام زدایی روابط اجتماعی شان، موثر بوده است؛ به-طوری که مهاجرانی که مدت کوتاه تری از سکونت شان می گذشته (کمتر از 10 سال) به صورت دسته جمعی به نقطه ی دیگری از شهر مهاجرت کرده اند، و مهاجران با قدمت سکونت متوسط (10 تا 20 سال) به شکل دو یا سه گروه در سطح شهر پراکنده شده اند، و گروه های با قدمت سکونت طولانی (بیشتر از 20 سال) به دلیل احساس تعلق بیشتر نسبت به محله، سعی در باقی ماندن در محل و لذا یافتن مسکن در قسمت های دیگر تپه مرادآب داشته اند. نکته قابل ملاحظه آن است که این پراکندگی ها عمدتا حول محور اماکن گردهمایی هفتگی و ماهانه ی اعضاء گروه که در واقع اماکن مذهبی هستند، صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: آلونک نشینی، طرح های به سازی و نوسازی شهری، انسجام قومی، قومیت، حسینیه، تطبیق پذیری، اسلام آباد کرج، اماکن مذهبی
  • ژیلا مشیری صفحات 118-138
    آب در فرهنگ و آداب و رسوم اجتماعی تمام مناطق، مذاهب و ادیان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. آب سبب حیات است و باران فرودآورنده حیات و زندگی. از آن جا که ایران کشوری است که مساحت زیادی از آن در منطقه خشک و کم آب بیابانی و کویری قرار دارد، همیشه با مشکل کم آبی و خشک سالی روبرو بوده است. به همین دلیل آیین های متنوع و متفاوت باران خواهی را در سراسر این پهنه می یابیم که بسیاری از آن ها با اساطیر کهن پیوند می خورند. باران خواهی در ایران به دو روش انفرادی و گروهی انجام می شود، اما اکثر مراسم طلب باران در ایران به شکل فعالیت گروهی است و با ساز و آواز و رقص آیینی، یا نماز و دعا همراه می شود. در مراسم باران خواهی ترانه هایی خوانده می شوند که در هر گوشه ای از ایران گویش مخصوص به خود را دارند، ولی تقریبا از درون مایه یکسانی برخوردارند. این مراسم در شهرهای حوزه کویری نیز با آداب و رسوم، اشعار و ترانه ها و مراسم خاص همراه است. پژوهش حاضر نگاهی به مراسم باران خواهی در این منطقه از ایران دارد.
    کلیدواژگان: آب، طلب باران، حوزه کویری، مراسم، اساطیر
  • مصطفی ندیم* صفحات 139-156
    با سفر شاهان قاجار به اروپا و آشنایی نسبی حاکمان ایرانی با فرهنگ اروپایی، روابط فرهنگی گسترش یافته، ابزار و کالاهای جدیدی وارد ایران شد. برخی از این کالاها و مظاهر جدید در تغییر شیوه زندگی مردم و بروز تحولات اجتماعی نقش زیادی داشتند. با روی کار آمدن سلسله پهلوی در ایران این تغییرات بیشتر و محسوس تر شد. از جمله مهم ترین این تغییرات، تغییر وسایل حمل و نقل شهری، رشد شهرسازی به شکل جدید و تغییر پوشاک مردم بود. سیر پیشرفت و تحول و دگرگونی در جامعه شهری به یکباره انجام نشد و این سیر با تغییری نه چندان سریع صورت گرفت.
    در این مقاله برآنیم تا با استفاده از هشت عکس و بررسی آنها، این تغییرات و سیر تحول جامعه ایرانی را در روند مدرن شدن بررسی کنیم. مکان مورد تحقیق شهر مهم و فرهنگی شیراز در جنوب ایران است و زمان مورد تحقیق حدود پنجاه سال، از اوایل قرن بیستم میلادی تا دهه شصت است.
    این تحقیق تنها دربردارنده تجزیه و تحلیل تغییرات بر اساس این عکس ها است و به شایست و ناشایست بودن نوع و شیوه تغییرات کاری ندارد.
    کلیدواژگان: شیراز، مردم شناسی تصویری، شهرسازی، پوشاک مردم، وسایل حمل و نقل
  • بیتا نقاشیان* صفحات 157-180
    جستجوی منشا و غایت واحد، بر اساس ایده ی «حقایق جاویدان و جهان شمول» و عطف به امر پیوسته و امر کلان در پنداره ی پیشرفت و ترقی بی وقفه ی بشریت در رسیدن به غایت مبتنی بر نیل به رستگاری، جریانی عظیم بود که در دستگاه فلسفه ی تاریخ هگلی به اوج منطقی و دستگاه مند خود رسید. دستگاهی که جهان را به راستی درنوردید و به مثابه ی منادی تاریخ کلی غایت مدار جهانی، مردم شناسی کلاسیک و جامعه شناسی کلاسیک و فیلسوفان پس از خود را دانسته یا نادانسته مورد اثر قرار داد. جریان و حرکتی که «جهان را به مثابه ی یک کل» با عطف به «مقصود غایی جهان» و در سیرخطی «پیشرفت» تعبیر می کرد.
    بر این اساس، این مقاله در پی نشان دادن این موضوع است که بنیاد فلسفی اصلی نظریه های مردم شناسی کلاسیک بر دستگاه فلسفه ی تاریخ هگلی قرار دارد، و قصد دارد با خوانش و تشریح دستگاه هگلی از زوایای خاص و مشخص «متافیزیک تاریخ»، «مقصود بازپسین تاریخ»، «آگاهی تاریخی»، «ایده ی پیشرفت»، «دوره بندی تاریخی»، «دولت»، «خرد به مثابه ی اصل پیشینی منطقی و غایت مطلق تاریخ»، «امر کلی» و «عامیت و تعمیم»، «اروپامداری»، و «مفهوم کلی انسان»، بستری را برای تدقیق مبانی معرفتی مردم شناسی کلاسیک فراهم کند. بنیادهایی که به زعم نگارنده مردم شناسی کلاسیک را در تضاد و تقابل نظری با انسان شناسی جدید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: فلسفه تاریخ، تاریخ هگلی، انسان شناسی فلسفی، دستگاه فلسفه تاریخ هگلی
|
  • Mohammad Reza Pouyafar* Pages 11-42
    In addition to being a method for choosing elite in society, democratization can also have a cultural meaning. Generally, democratization is based on three fundamental dimensions: ontological equality, personal autonomy (freedom) and the particular method for choosing elite. The concept of democratization of culture has been generated by emphasis on the two first dimensions. From this view of point pre-democratic society can be distinguished from the democratic on through its cultural content. By offering the indexes of democratic culture, Karl Mannheim presents an Ideal Type of such a culture. The Iranian Constitutional Revolution is a model to introduce the cultural change of Iranian society which presents the social changes beginning from Naser-al Din Sah’s kingdom age, although the priority is often given to its political aspects. This paper attempted to answer to this question “besides to the starting point of political democratization can we also find the indications of democratization of culture in Iranian Constitutional Revolution? To answer to this question, based on using the Mannheim’s Theory, a study on democratization of culture's indications in Constitutional age has been conducted. The results showed that social and cultural changes in this historical period have important implications in the beginning the process of democratization of culture.
    Keywords: democratization of culture, Constitutional Revolution, Qajar, Freedom, Ontological equality
  • Leila Khosravi, Jalal Rafifar Pages 43-84
    The history of areas under domination of Elam Government and discovering the valuable and exquisite treasures of Arjan, Kalmakrra and Ramhoemoz from Neo-Elamite period in recent years is a very important issue which must specially be observed by the researchers. Elamites were ruling over a large part of southwest Iran from the fourth millennium BC to the first millennium. The territory of Elam included Khūzistān, Poshtkūh of Loristān and Bakhtiārī Mountains. The Elam was consisting two separated territories -land and mountain areas- which were governed federatively and their major cities enjoyed autonomous powers; whenever the central state was gaining more power, these autonomous states were getting more united.Samaturra rulers (the owners of Kalmakrra Treasure) were one of the independent states, whose their Royal Treasure including hundreds of golden and silver objects was unearthed in Pol-e Dokhtar located at Loristān Province in 1989 which many of these valuable objects illicitly were sent out of the Iran. The method of construction of these objects and stone-writings on some of them demonstrates their relativity to Neo-Elamite period. Application of Elamite cuneiform inscriptions and personal names carved on them reveal their historic close relationship with the Neo-Elamite cultural sphere. Probably, The Samaturra is the name of one of the small lands of Loristān in Seimarreh River region who had enjoyed prominent status in this area within the 7th and early years of the 6th centuries BC. In this paper we introduce and analyze zoomorphic vessels treasures which their artistic styles and their main theme have been designated by using animal motifs and have been used as sprinkler for ritual ceremonies. In addition to aesthetical values, these objects bear archeological significance. The importance of these discoveries is that they help us to find out the trading and cultural ties with their neighbors in the same historical period. Not discovering the similar samples in other areas makes doubled their significance.
    Keywords: zoomorphic sculptures vessels, sprinklers, Kalmakrra, Lorestan, Elam, Samaturra
  • Parvin Ghasemi* Pages 85-117
    This essay attempts to pay attention to the issue of social cohesion arising from ethnicity and ethnic- cultural origin of immigrants in neighborhood of Islam Abad of Karaj during the organization plan from the perspective of urban anthropology. According to this, Different Azeri groups of immigrants of the villages such villages Sorkheh Functions of Tabriz, Buin of Zanjan and Chnarlaq and Sefidab of Ardabil in the hills and as well religious site and religious staff as the crystallization of social - ethnic cohesion, in Islam Abad neighborhood have been considered in this paper.The method used in this research has been anthropological including the qualitative approach, using interviews and direct observation as well as the method used to the following nodes of group cohesion that has provided a lot of data.Macro policy-making has positive and negative effects on the city and inhabitants of it. Some groups suffer positively or negatively impacts more than others. Trying of residents to minimize these effects represent dynamic groups in the different neighborhoods. To study the interaction and dynamics of group in relation to the policy making can play an important role in decision-making. The present study on one of such the policy initiatives is taken in Islam Abad, Karaj. This plan is famous to Reorganization Plan Hill. Implementation of the plan of house acquisition and demolition of Moradab hills is over 19 years long, forced to relocate four thousand families to other parts of the hill, the other cities in the city of Karaj or other cities in the country. In this process, dates back of the presence of immigrants and the numbers of members of ethnic groups have been effective in their decisions to maintain Kinship and ethnic cohesion in contrast to the impact on de-cohesion of their social relations. As immigrants with little history of residence (below 10 years) collectively moved to another part of town, older immigrants lived intermediate (10 to 20 years) were dispersed into two or three groups in the city, And groups with a long history of residence (for more than 20 years) due to a greater sense of belonging to neighborhood have tried to stay in it and thus housing in other parts of the hill of Moradab.The considerable point is that the distribution mainly is taken placed around the weekly and monthly gathering places of the members of the group that are actually the religious places.
    Keywords: Informal Settlement, Reform, Urban Renewal Plans, Ethnic Solidarity, Ethnicity, Religious Site (Hoseinie), Compliance, Islam Abad of Karaj, Religious Places
  • Zhila Moshiri Pages 118-138
    Water is a particular symbol in social ceremonies and behaviors in all areas and in different religions. Water is the life's essence and raining makes the life possible. In Iranian Folklore water is a symbol of lightness. When the rain stops flowing, then the life is in danger and it makes people to do rainmaking rituals to invoke rain. If we take a look at different rainmaking rituals in deferent areas of Iran, we will realize that there are special behaviors to invoke rain. The long term droughts and vitality of water in desert areas, all have led to emergence of ceremonies for rainmaking in figures that mostly are associated with ancient mythologies. Rainmaking rituals is performed in two ways in Iran, that is either individually or in groups. However, most of the ceremonies for rainmaking are performed in groups and are accompanied with ethical and traditional songs and dancing or prayers. The songs which are sung in these ceremonies are performed in specific dialects in every zone of Iran. But almost most of them possess similar nature. These ceremonies are performed whit special traditions, behaviors and songs in cities of desert zone. The present research takes a glance on the ceremonies of rainmaking in this zone and the mythologies about rain.
    Keywords: water, rainmaking ritials, desert zone, ceremonies, mythology
  • Mostafa Nadim* Pages 139-156
    By traveling of Qajar kings to Europe and their relative familiarity with European culture, cultural relations expanded and therefore tools and new merchandise were imported to Iran. Some of these goods and new manifestations in changing people's lifestyle and social developments had a pivotal role. With the rise of the Pahlavi dynasty in Iran, these changes were more and more noticeable. Among the most important changes we may address: development in urban transportation, urban growth and change to a new form of people's apparel. Progress in the transformation of urban population did not happen suddenly but was slowly. In this article the author wants to study these changes and the evolution process of Iranian community in modernization through using eight photographs. The place of the study is the cultural city of Shiraz which is settled in southern Iran. The time period to choose the photographs is for about fifty years, from the early twentieth century until the sixties. This study only involved the analysis of changes based on specific photographs chosen for this study and is not concerned to advantages or disadvantages of these changes.
    Keywords: Shiraz, visual anthropology, garments public transportation urbanism
  • Bita Naghashian* Pages 157-180
    Investigation of unit origin and purpose, with Idea of universal and eternal truths in Idea of continually progress of men in achieving the final purpose base on salvation, has been a massive current. It will reach a logical and systematic culmination with Hegelian philosophy of history, which was triumphed the world and influenced classical ethnology, classical sociology and many of philosopher who has come about after. A current movement which interpreted the world as a whole with the points directed to the final purpose of the world in the process of linear progress. Based on the above paragraph, this article tries to point out how philosophical foundations of classic ethology theories are upon based on system of philosophy of history. It will try to describe Hegelian system in special and exact angles of: "Metaphysic of History", "Ultimate Purpose of History", "Historical Consciousness", "Idea of Progress", "Periodization of History", "The State", "Reason as logical a-priori Principe", "Absolute Purpose of History", "The Universal", "Generalization", "Europe-Centrism", "Universal Concept of Men". It will also give us some clearer views toward epistemic accuracy of classical ethnology; the epistemic accuracy which in my point of view makes classical ethnology in theoretical in opposition and in contrast with "New Anthropology".
    Keywords: the anthropology of philosophy, Hegelian Philosophy of History, Hegelian History, periodization of History, Metaphysic of History