فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال سی‌ام شماره 1 (پیاپی 79، پاییز 1393)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال سی‌ام شماره 1 (پیاپی 79، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • رحمت الله فتاحی صفحات 1-3
  • عبدالرضا نوروزی چاکلی، مینا رضایی صفحات 3-39
    این پژوهش با استفاده از روش های پیمایشی و اسنادی و با هدف شناسایی و اعتبارسنجی شاخص های ارزیابی بهره وری پژوهشی پژوهشگران ایران انجام گرفته است. جامعه پژوهش شامل نمونه ای 80 نفری از پژوهشگران برتر کشوری در طی دوره 2 ساله (1389-1390)، از 4 حوزه ی موضوعی علوم انسانی، علوم پایه، علوم پزشکی و فنی- مهندسی است. ابزار گردآوری داده ها، یک پرسشنامه ی محقق ساخته، حاوی 47 شاخص ارزیابی بهره وری پژوهشی پژوهشگران است که برای تائید روایی آن از روش روایی صوری و برای تائید پایایی، از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد و ضریب آلفای 96/0 به دست آمد. پاسخ به سوال ها و آزمودن فرضیه های پژوهش در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی انجام گرفت. در سطح آمار توصیفی از فراوانی، میانگین و انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی از آزمون های تحلیل واریانس، حداقل اختلاف معنی دار و فریدمن استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که برای پژوهشگران حوزه ی علوم انسانی شاخص های مربوط به کتاب اهمیت زیادی دارد، درحالی که برای پژوهشگران علوم پایه و علوم پزشکی، شاخص های مربوط به مقاله های بین المللی اهمیت بیشتری دارد و از نظر پژوهشگران فنی-مهندسی شاخص های مربوط به اختراعات و طرح های تحقیقاتی نسبت به سایر شاخص ها از اعتبار بیشتری در ارزیابی بهره وری پژوهشی پژوهشگران برخوردار است.
    کلیدواژگان: علم سنجی، اعتبارسنجی، پژوهشگران، شاخص های ارزیابی
  • فرشید دانش، رحمت الله فتاحی، محمدحسین دیانی صفحات 41-60
    میزان حضور اعضای هیئت علمی رشته علم اطلاعات و دانش شناسی ایران و آثار آنان در وب و همچنین مطالعه زمینه های عملکرد علمی و حرفه ای هدف اصلی است. این پژوهش از نوع کاربردی و به دو روش پیمایشی با رویکرد توصیفی و وب سنجی انجام شد. تمام اعضای هیئت علمی با مرتبه استادیاری و به بالا جامعه پژوهش حاضر را تشکیل داد. داده ها در بستر پایگاه های گوگل، گوگل پژوهشگر و پایگاه نمایه استنادی علوم ایران استخراج گردید و از سیاهه وارسی و پرسشنامه محقق ساخته به منظور گردآوری داده های استفاده شد. نتایج نشان داد در کنار افراد پرسابقه، اعضای هیئت علمی کم سابقه تر نیز از میزان حضور قابل توجهی برخوردارند. در مورد میزان حضور آثار نیز دانشگاه های چمران اهواز و فردوسی مشهد بالاترین جایگاه را دارند. همچنین زمینه هایی مانند حضور در پایگاه اطلاعات علمی، خوداستنادی و وب سایت های دانشگاهی جایگاه های نخست تا سوم را کسب کرده اند. همچنین، جایگاه نخست در زمینه عملکرد علمی و حرفه ای به انتشار مقاله های فارسی و انگلیسی در مجله های معتبر داخلی و خارجی اختصاص دارد.
    کلیدواژگان: حضور وبی، گوگل پژوهشگر، گوگل، علم اطلاعات و دانش شناسی، عملکرد علمی و حرفه ای، نمایه استنادی علوم ایران
  • سعیده محمدرایی نایینی، مهدی شامی زنجانی، محمد موسی خانی صفحات 61-89
    در این پژوهش از یک استراتژی سه مرحله ای (کیفی-کمی-کمی) استفاده شده است. در بخش اول، با استفاده از مرور و تحلیل پژوهش های مرتبط، به خصوص بررسی موشکافانه اسناد مربوط به مدل استقرار مدیریت دانش «مرکز کیفیت و بهره وری آمریکا»، اصول راهنمای پیشنهادی برای هریک از مراحل مدل تدوین شده است. در مرحله دوم، اعتبار اصول استخراج شده به نظرسنجی خبرگان قرار داده شد و درنتیجه این اصول به لحاظ اهمیت، رتبه بندی گردید. براساس نتایج این نظرسنجی، در مجموع، 42 اصل راهنما مورد تایید خبرگان قرار گرفته و رتبه دهی شد. سه مورد از مهمترین اصول راهنما از نظر خبرگان «اشتباه نکنید! دانش تنها در بخش تحقیق و توسعه سازمان خلق نمی شود، بلکه دانش در هر زمانی در هر یک از فرآیندهای روزمره نیز می تواند خلق شود»، «استراتژی مدیریت دانش می بایست با اهداف کلی سازمان همراستا باشد.» و«تنها یک بهترین مکانیزم وجود ندارد، بلکه باید سبدی از مکانیزم های مدیریت دانش را مورد استفاده قرار داد.» می باشد. در مرحله سوم پژوهش نیز، میزان کاربرد و توجه به این اصول راهنما در پروژه های مدیریت دانش شرکت مگفا مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج بررسی این مرحله نشان می دهد 36 اصل راهنما (از مجموع 42 اصل تایید شده توسط خبرگان)، مورد توجه بخش مدیریت دانش شرکت مگفا می باشد. دو مورد از پرکاربردترین این اصول در شرکت مگفا «استراتژی مدیریت دانش می بایست با اهداف کلی سازمان همراستا باشد.» و «از جزیره ای شدن پروژه های مدیریت دانش بپرهیزید. برنامه های مدیریت دانش موجود را به هم متصل کرده و اهرم یکدیگر قرار دهید.» می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، استقرار مرکز بهره وری و کیفیت آمریکا، اصول راهنما، شرکت مگفا
  • آمنه خدیور، شهره نصری نصرآبادی، الهام فلاح صفحات 91-119
    انتخاب استراتژی مناسب مدیریت دانش به عنوان یکی از مهمترین عوامل موفقیت پیاده سازی مدیریت دانش یاد شده است. انتخاب استراتژی مدیریت دانش یک مسئله تصمیم گیری است که نیاز به ملاحظه تعدادی عوامل پیچیده دارد. در ارزیابی و انتخاب استراتژی مناسب مدیریت دانش، عوامل مختلفی در سازمان باید مورد توجه قرار بگیرند. این در حالی است که عوامل شناسایی شده و نحوه تاثیر آنها بر استراتژی مدیریت دانش در ذات خود دارای ابهام می باشند. در این پژوهش ابتدا مروری بر مبانی نظری تحقیق در ارتباط با استراتژی های مختلف مدیریت دانش شده و عوامل تاثیر گذار بر انتخاب استراتژی مدیریت دانش سازمانی از چارچوب ها و مدل های مفهومی موجود استخراج شده اند. نحوه تاثیر این عوامل بر انتخاب استراتژی مدیریت دانش از طریق دلفی فازی استخراج شده است. سپس یک سیستم خبره فازی جهت انتخاب استراتژی مناسب مدیریت دانش با توجه به عواملی که بر استراتژی مدیریت دانش تاثیر دارند، طراحی شده است. عواملی که در این سیستم بر انتخاب استراتژی مدیریت دانش در سازمان تاثیر گذار هستند شامل موارد: استراتژی عمومی کسب و کار، ساختار سازمانی، عوامل فرهنگی، استراتژی های فناوری اطلاعات، استراتژی های مدیریت منابع انسانی، سطح اجتماعی سازی، انواع دانش و فرآیندهای خلق و انتشار آن می باشند. با توجه به عوامل تاثیر گذار شناسایی شده بر استراتژی های مدیریت دانش، استراتژی نهایی بر اساس طیفی از انسان گرایی تا سیستم گرایی و با هدف حفظ توازن سطح دانش آشکار و ضمنی سازمان پیشنهاد می شود. عملکرد سیستم طراحی شده با اطلاعات مربوط به سه سازمان ایرانی مورد تست و ارزیابی قرار گرفته است.
  • مهری پریرخ، ملیحه ایلخانی صفحات 121-149
    هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر شناخت توانایی های کتابداران و زیرساخت های فناوری مورد نیاز برای ارائه خدمات مرجع الکترونیکی در دانشگاه فردوسی مشهد و پی بردن به کاستی های مربوطه برای راه اندازی این خدمات می باشد.
    روش و ابزار پژوهش: این پژوهش از نوع کاربردی است و به روش پیمایشی انجام شد. برای این بررسی، از نظرسنجی، مصاحبه و مشاهده استفاده شد. ابزارهای محقق ساخته پژوهش شامل پرسشنامه، مصاحبه ساختاریافته و سیاهه وارسی، بر پایه رهنمودهای ارائه شده توسط انجمن های روسا، ایفلا و همچنین سایر متون مرتبط از جمله پرسشنامه خلاقیت تورنس طراحی شدند.
    جامعه پژوهش: جامعه پژوهش را کلیه کتابداران شاغل در بخش هایی مانند مرجع، پایان نامه و اطلاع رسانی مرکز اطلاع رسانی و کتابخانه مرکزی دانشگاه فردوسی و کتابخانه های دانشکده ای (32 نفر) که در زمان انجام پژوهش به ارائه خدمات به کاربران مشغول بودند و همچنین یکی از مسئولان آن مرکز تشکیل داد.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد در حالی که تمامی کتابداران دانشگاه فردوسی مشهد ارائه خدمات مرجع الکترونیکی به کاربران را ضروری می دانند، ولی در حد مطلوبی از این روش ها برای ارائه خدمات استفاده نکرده اند. در این میان، از پست الکترونیکی به بیشترین میزان و چت به کمترین میزان استفاده شده است. در زمینه مهارت های مورد سنجش، تنها 28% کتابداران معتقدند دارای مهارت های فناوری و نزدیک به 50% بر این باورند که مهارت های جستجو و اطلاع یابی مناسبی در زمینه ارائه خدمات مرجع الکترونیکی دارند. از نظر مهارت های فردی (یعنی خلاقیت، خطرپذیری و...) بیش از 60% کتابداران خود را دارای مهارت های مناسب دانستند. آموزش ضمن خدمت، برنامه ریزی و نظارت و هدایت کتابداران در استفاده از آموخته ها و امکانات فناوری در ارائه خدمات مرجع از جمله پیشنهادهای پژوهش است.
    کلیدواژگان: خدمات مرجع الکترونیکی، خدمات مرجع دیجیتال، خدمات مرجع مجازی، مهارت، های کتابداران، مهارت های فردی، زیرساخت های فناوری
  • افشین حمدی پور، زاهد بیگدلی صفحات 151-172
    منابع اطلاعاتی الکترونیکی نقش مهمی در فرایند آموزش و پژوهش اعضای هیات علمی ایفا می کنند، هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت پذیرش این منابع توسط اعضای هیات علمی گروه های علم اطلاعات و دانش شناسی ایران براساس نظریه اشاعه نوآوری «راجرز» بود. روش پژوهش، پیمایشی از نوع توصیفی-همبستگی بوده است. براساس جدول نمونه گیری کوکران، از بین 170 نفر عضو هیات علمی، 122 نفر به صورت تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. با استفاده از پرسش نامه ی الکترونیکی محقق ساخته که روایی آن به تایید 7 نفر از استادان رشته ی علم اطلاعات و دانش شناسی و علوم اجتماعی رسیده بود و با توزیع آزمایشی پرسش نامه بین 25 نفر از اعضای جامعه که در مطالعه نهائی شرکت نداشتند پایایی آن 82/0 محاسبه و سپس گردآوری داده ها صورت گرفت. داده ها به وسیله ی آمار توصیفی و تحلیلی با نرم افزار SPSS 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج آزمون t نشان داد بین میانگین آهنگ پذیرش اعضای هیات علمی برحسب سن، سابقه کار، مدرک تحصیلی (کارشناسی ارشد و دکتری) و محل اخذ آن، تفاوت معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل از آزمون کولموگروف-اسمیرونوف نیز نشان داد منحنی آهنگ پذیرش منابع اطتی الکترونیکی در میان نمونه مورد مطالعه، نرمال بوده و برهمین اساس، آهنگ پذیرش این منابع در طول زمان، به صورت S شکل در آمده است. به طور کلی، یافته ها نشان داد نظریه اشاعه نوآوری «راجرز» (2003) در زمینه دسته های پذیرندگان نوآوری و منحنی S شکل، در بین اعضای هیات علمی گروه های علم اطلاعات و دانش شناسی ایران، صادق است.
    کلیدواژگان: منابع اطلاعاتی الکترونیکی، نظریه اشاعه نوآوری راجرز، آهنگ پذیرش، منحنی S شکل، دسته های پذیرندگان نوآوری
  • شیوا یاری، حمید احمدی صفحات 173-197
    نوشتار حاضر به منظور ارائه تصویری روشن، علمی و واقعی از وضعیت رفتار اطلاع یابی در ایران، با رویکردی تحلیلی و کیفی در دو بخش، متون منتشر شده در باب مباحث و بنیان های نظری و پژوهش های انجام شده در حوزه رفتار اطلاع یابی را در ایران بررسی کرده است. بر این اساس کلیه متون چاپی اعم از کتاب ها، مقالات، پایان نامه ها و طرح های پژوهشی که در حوزه رفتار اطلاع یابی در ایران چاپ و انتشار یافته و در پیشبرد این حوزه موثر واقع شده اند، مورد مطالعه قرار گرفته است. بررسی ها مبین آن است که در طی 17 سالی که از طرح بحث رفتار اطلاع یابی در ایران می گذرد، روند رو به رشدی هم از لحاظ کیفی و هم از لحاظ کمی در انتشار منابع به چشم می خورد. کمتر از 4 درصد از متون منتشر شده در حوزه رفتار اطلاع یابی، ترجمه شده اند. عمده منابع این حوزه در قالب پژوهش به بررسی رفتار اطلاع یابی افراد پرداخته اند. در بیشترین پژوهش های انجام یافته (در حدود 34 درصد کل پژوهش ها) رفتار اطلاع یابی اعضاء هیات علمی مورد مطالعه قرار گرفته است. پس از آن رفتار اطلاع یابی دانشجویان (در حدود 17 درصد) و سپس پژوهشگران (در حدود 14 درصد) بررسی شده است. کمترین میزان توجه به سنجش رفتار اطلاع یابی عامه مردم از جمله مراجعان و اعضاء کتابخانه های عمومی صورت گرفته است. بررسی ها بیانگر آن است که بیشترین پژوهش های رفتار اطلاع یابی در دانشگاه های آزاد اسلامی به ویژه واحد علوم و تحقیقات تهران و واحد علوم و تحقیقات اهواز انجام شده است. بر اساس تحلیل صورت گرفته، بیشترین مقالات به ترتیب در فصلنامه مطالعات ملی کتابداری و اطلاع رسانی (فصلنامه کتاب سابق)، فصلنامه پردازش و مدیریت اطلاعات و فصلنامه کتابداری و اطلاع رسانی منتشر شده است. این حوزه مورد توجه کتابداران و تا حدودی متخصصان رشته های کشاورزی، علوم ارتباطات اجتماعی، برنامه ریزی درسی و مدیریت دولتی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، ایران، بنیان های نظری، پژوهش ها
  • نجلا حریری، فهیمه باب الحوائجی، مهرداد فرزندی پور، سمیه نادی راوندی صفحات 199-221
    ارزیابی نظامهای بازیابی اطلاعات یکی از چالش های بزرگ متخصصان علم اطلاعات است چون تعیین کارآیی یک نظام به قضاوت در مورد ربط مدارک ارائه شده با نیاز اطلاعاتی کاربر بستگی دارد و این موضوع دارای پیچیدگی های خاصی است. از طرفی نظامهای بازیابی وبی، بسیار متفاوت تر از نظامهای بازیابی سنتی هستند. در محیط وب نیز با نظامها با مجموعه های رتبه بندی شده و نظامها با مجمو عه های رتبه بندی نشده مواجه هستیم که هر کدام معیار و مقیاس ارزیابی خود را دارند. به همین دلیل، سنجش ربط بر اساس نوع رتبه بندی نتایج در این نظامها، متفاوت است. در این مقاله، معیارهای سنجش ربط در نظام های بازیابی اطلاعات به تفکیک نظامهای رتبه بندی نشده(شامل دقت، بازیافت، معیار اف) و نظامهای رتبه بندی شده (شامل منحنی های دقت و بازیافت، دقت افزوده، میانگین دقت افزوده در نقطه 11، میانگین دقت متوسط، دقت در K، دقتR و منحنی راک و افزایش تجمعی) تشریح شده و ضمن اشاره به مقیاسهای ارزیابی ربط، یک مقیاس ارزیابی دقت 4 درجه ای معرفی گردیده است که با استفاده از آن می توان به ارزیابی غیردودیی دقت در نظام بازیابی اطلاعات وب شامل دقت کامل، برتر، مفید، واقعی و در نهایت دقت متغیر پرداخت.
    کلیدواژگان: ارزیابی، بازیابی اطلاعات، دقت، معیار ارزیابی، مجموعه های رتبه بندی شده، مجموعه های رتبه بندی نشده
  • عاطفه شریف صفحات 223-244
    در این نوشتار ضمن طرح ایده داده های پیوندی، رویکرد انتشار، اشتراک و برقراری پیوند میان پاره های داده، اطلاعات و دانش در وب معنایی، بخشی از اشکالات احتمالی در تبدیل رکوردهای مستند سرعنوانهای موضوعی فارسی به داده های پیوندی با روش پیمایشی شناسایی شد. 11233 رکورد مستند موضوع فارسی در سه نظام – فهرست پیوسته کتابخانه ملی ایران، فهرست پیوسته کتابخانه کنگره و گنجینه کتاب های نوسا – مورد کاوش قرار گرفت و چگونگی برقراری پیوند میان موضوعات فارسی و انگلیسی در 9519 رکورد مشترک در فارسی و کنگره، ثبت گردید. نتایج نشانگر آن است که برقراری پیوند میان موضوعات فارسی و انگلیسی در 20 درصد رکوردها با خطا مواجه می شود. بیش ترین بروز خطا مربوط به نامشخص بودن نظام موضوعی (6/7%) در پایگاه مستند موضوعی کتابخانه ملی ایران است. پیشنهاد می شود جهت تبدیل صحیح و فراهم ساختن امکان پیوند میان موضوعات فارسی و انگلیسی، قبل از تبدیل رکوردهای مستند موضوع به داده های پیوندی، خطاهای موجود در جریان پیش پردازش ها شناسایی و برطرف گردد.
    کلیدواژگان: داده های پیوندی، وب معنایی، سرعنوان های موضوعی فارسی، سرعنوان های موضوعی کنگره، گنجینه کتاب های نوسا
  • وفا قبادپور، غلامرضا فدایی، افسون ثابت پور صفحات 246-268
    هدف
    دامنه مباحث میان فلاسفه از دو موضع عین گرایی و ذهن گرایی به مبحث ربط نیز که از مباحث بنیادین طراحی و ارزشیابی نظام های اطلاعاتی است کشیده می شود. درک ما از موضوع ربط و چرائی دستاوردهای موجود در ادبیات آن بدون درک صحیح از این بحث های بنیادین کامل نخواهد بود. این پژوهش ضمن مروری اجمالی بر این دو دیدگاه تلاش کرده است به گونه ای جمع بندی از آن دست یابد که برای نظام های اطلاعاتی مورد نیاز و پذیرش باشد و با رویکردی انتقادی، پارادایم ذهن گرایانه حاکم بر ادبیات ربط را مورد بررسی قرار دهد.
    روش
    پژوهش حاضر به روش کتابخانه ای با مطالعه منابع موجود در کتابخانه ها و جستجوی مقالات در پایگاه های اطلاعاتی مرتبط با موضوع پژوهش و تحلیل متون، تدوین یافته است.
    یافته ها
    این پژوهش نشان می دهد، بازنگری واقع گرایانه و معتدل تری در مباحث ربط ضرورت دارد به ترتیبی که نقش دو عنصر نظام و متخصصان نیز مورد غفلت واقع نگردد. همچنین ضمن معرفی ربط چهریزه ای، پیشنهاد شده است که ذهن و عین گرائی نه تنها به عنوان رویکرد در طراحی نظام اطلاعاتی، بلکه در تعریف ربط وارد شده و مورد بازشناسی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: ربط چهریزه ای، ربط عینی و ربط ذهنی، ربط، ذخیره و بازیابی اطلاعات، نظام های اطلاعاتی
  • میترا پشوتنی زاده، مرتضی کوکبی صفحات 269-284
    از آنجایی که یونی مارک مبنای مارک ایران قرار گرفته است، به همین دلیل در این پژوهش به بررسی 17 مشکل شناسایی شده در سال 1994 توسط نامه کوکبی در مورد به کارگیری یونی مارک در ایران پرداخته شده است. این مشکلات ابتدا با دستنامه مارک ایران برای تک نگاشتها مقایسه شده تا راهکارهای پیشنهادی برای این مشکلات و میزان بومی سازی یونی مارک برای ایران مشخص گردد. پس از آن با توجه به این که در حال حاضر دو فرمت مارک 21 و یونی مارک به صورت جهانی در حال فعالیت هستند، این 17 مشکل با هر یک از این فرمتها نیز مقایسه شده است، تا مشخص گردد که آیا در ویرایش های جدید یونی مارک، این مشکلات رفع شده اند یا همچنان به همان صورت باقی مانده اند. همچنین از بررسی این مشکلات در مارک 21 و مقایسه نتایج آن با نتایج بررسی این 17 مشکل در یونی مارک، می توان تعیین کرد که کدام یک از این دو فرمت بیشتر با ویژگی های کتابشناختی و فهرست نویسی فارسی سازگاری دارند. در نهایت مشخص گردید که در مورد این 17 مشکل، مارک 21 نسبت به یونی مارک عملکرد بهتری در رفع آنها داشته است.
    کلیدواژگان: یونی مارک، مارک 21، مارک ایران، دستنامه مارک ایران
  • ماندانا ایزدی، محمدرضا تقوا صفحات 285-305
    مزایا خاص معماری خدمت گرا موجب گسترش روزافزون این نوع معماری در سراسر جهان گردیده است. اما بعضی از ویژگی های خاص این نوع معماری موجب گردیده است تا امنیت این نوع نظام اطلاعاتی نسبت به سایر نظام های اطلاعاتی بیشتر در معرض مخاطره قرار گیرد. هدف این مقاله، شناسایی و بررسی رابطه عوامل و ابعاد تاثیر گذاربر امنیت نظام های اطلاعاتی است که با روش معماری خدمت گرا توسعه یافته اند. در این پژوهش ابتدا از روش تحلیل عاملی به منظور شناختن متغیرهای مکنون و آشکار استفاده گردید، سپس مدل معادلات ساختاریافته با استفاده از نرم افزار Amos به دست آمد و در نهایت مقدار تاثیر گذاری هر یک از ابعاد امنیتی بر امنیت کل معماری خدمت گرا با استفاده از مدل معادلات ساختار یافته مشخص گردید. نتایج تحقیق نشان دهنده این است که امنیت در سطح شبکه و خدمات وب و امنیت در سطح پیام بر روی امنیت معماری خدمت گرا تاثیر معناداری دارد و خروجی نرم افزار نشان دهنده مناسب بودن مدل ساختار برازش یافته است.
|
  • Pages 1-3
  • Abdolreza Noroozi Chakoli, Mina Rezaei Pages 3-39
    This research aims at identifying and validating of indicators used to evaluate research productivity of Iranian researchers. In order to achieve this aim survey and documentary methods are used. Research society consists of a 80 person sample and members of this sample were selected among top researchers of country during recent years (1389-1390) from 4 subject areas of humanities، medical sciences، technology and engineering and basic sciences. Instrument for collecting data is a questionnaire including 47 items focusing on indicators used to evaluate research productivity of researchers. The Cronbach’s coefficient alpha was applied to confirm it’s variability and coefficient equal to 96% was obtained. In order to confirm its validity، formal validity method was used. Responding to questions and testing research hypotheses was conducted at two levels of descriptive and inferential statistics. At the descriptive statistics level، standard deviation، average and frequency and at the inferential statistic’s level، variance analysis، least significant difference and Friedman tests were used. Results of research show that for researchers of humanities، the indicators related to book have high importance while for researchers of basic and medical sciences، indicators related to article have more importance and from point of view of technology and engineering researchers، indicators related to innovations and research plans in comparison to other indicators are more credit at evaluating research productivity of researchers.
    Keywords: Scientometric, Accreditation, Researchers, Evaluation Indicators
  • Farshid Danesh, Rahmatollah Fattahi, Mohammad Hossein Dayani Pages 41-60
    Web presence is one of the areas of research in the field of webometrics. Due to lack of precise information on the presence of the Knowledge and Information Science (KIS) faculty members in Iran، this study aims to address this problem. It studies the level and quality of the presence of the LIS faculty and its relation to their professional effectiveness، focusing on their academic and professional performance. This study is an applied research، taking two approaches: descriptive survey and webometrics. The study participants are the KIS faculty members in Iran who hold a PhD degree، have senior lecturer (assistant professor) position and positions above that، and have scientific publications and web citations. A checklist was used to collect the webrelated data on their presence، and a questionnaire was designed to collect the data on their academic and professional activities. Three databases were used to collect the web-related data، namely Google، Google Scholar and the Iran Science Citation Index. The data was analyzed using statistical analysis and tests of descriptive and interpretive types. From the web presence perspective، the findings revealed that besides experienced academics، younger academic members have remarkable web presence. The findings showed that there is a meaningful relationship between the level of presence of the studyparticipants and their publications. KIS academics of Ferdowsi University of Mshhad and Shahid Chamran University of Ahvaz have gained highest positions according to publication web presence in Google. Also، scientific databases، self citations and university websites have got the first to third ranks in order to publication web presence themes. In addition، results showed us publishing Farsi and English articles in credible refereed journals is the most important theme in scientific and professional performance.
    Keywords: Web Effectiveness, Information, Knowledge Science, Iran Science Sitation Index, Google Scholar, Google, Scientific, Professional Performance
  • Saeedeh Mohammadraei Naeini, Mehdi Shami Zanjani, Mohammad Mousakhani Pages 61-89
    In this research، three stage strategy (qualitativequantitative- quantitative) is applied. In the first stage، by studying and reviewing the relative works، especially the APQC model، the proposed guidelines are extracted and prepared. In the second stage، the validation of these guidelines is evaluated by experts in this field. The experts accepted 42 guidelines and ranked them. Three most important guidelines are: “Don’t make mistake! Knowledge is not only produced in R&D departments، but it can also be produced in each routine process of the organization.”، “Knowledge management strategy must comply with the organization strategy.” and “There is not one best mechanism for knowledge management، it must be a portfolio of mechanisms.” In the last stage، the application of these guidelines is evaluated by the Knowledge Management department of MAGFA Company. Accordaning to the results، 36 out of 42 guidelines are used by MAGFA. Two most applicable guidelines are: “Knowledge management strategy must comply with the organization strategy” and “Avoid islanding the knowledge management projects. Connect the existing knowledge management projects and programs and lever them.”
    Keywords: Knowledge Management Implementation, APQC Guidelines, MAGFA co
  • Ameneh Khadivar, Shohreh Nasri Nasr Abadi, Elham Fallah Pages 91-119
    knowledge management strategy is mentioned as one of the most important success factors for implementing knowledge management. The KM strategy selection is a complex decision that requires consideration of several factors. For evaluation and selection of an appropriate knowledge management strategy in organizations، many factors must be considered. The identified factors and their impact on knowledge management strategy are inherently ambiguous. In this study، an overview of theoretical foundations of research regarding the different knowledge management strategies has been done And factors influencing the knowledge management strategy selection have been extracted from conceptual frameworks and models. How these factors influence the knowledge management strategy selection is extracted through the fuzzy Delphi. Next a fuzzy expert system for the selection of appropriate knowledge management strategy is designed with respect to factors that have an impact on knowledge management strategy. The factors which influence the selection of knowledge management strategy include: general business strategy، organizational structure، cultural factors، IT strategy، strategic human resource management، social level، the types of knowledge creation processes and release it. The factors which influence the knowledge management strategy selection include: business strategy general، organizational structure، cultural factors، IT strategy، human resource management strategies، socialization level، knowledge types and its creation and diffusion processes. According to identified factors which affect the knowledge management strategy، the final strategy is recommended based on the range of human-oriented and system-oriented by keep the balance of explicit and implicit knowledge. The Designed system performance is tested and evaluated by the information related to three Iranian organization.
    Keywords: knowledge management, knowledge management strategy, knowledge management strategy selection, fuzzy expert system
  • Mehri Parirokh, Malihe Ilkhani Pages 121-149
    Rapid development of information technology، make a profound revolution in giving services to users. Suitable data for the suitable data seeker in a suitable time is a basic slogan used by librarians and activists in information services to use it in order to make the slogan more objective. Electronic reference services، such as Email، Chat، Cell phones and etc. are the most suitable devices to answer the needs of library users. The aim of this study was to identify ability of librarians and identify infrastructures required to provide electronic reference services in Ferdowsi University of Mashhad. In this regard، we measured the gap between the skills and the existing infrastructures as well as proper infrastructures and skills desired. Since similar experiences were not found in the previous researches instruments like questionnaire and interview checklist provided based on IFLA and RUSA guidelines and other related literatures. The study population were all librarians working in the Reference Services، information and Public services in Libraries of Ferdowsi University of Mashhad (32 person). Interviews were conducted with one of the administrative staff at the Central Library. The checklist was completed with the help of the head of each library. The findings showed that about 35% of reference librarians using less electronic reference services. in this field، Others evaluate themselves as moderate. And all the librarians (100 percent) were mentioned that offer of electronic reference services is necessary. Meanwhile، only 28% believed that librarians have the Technology skills and nearly 50% believe that they have the searching skills. In this regard، more than 60% of librarians said they have suitable skills. Based on the finding and the gap between present and ideal situation it seems that the usage rate of technology in its ideal form has the deepest gap and with the librarian''s individual skills has not it.
    Keywords: The electronic reference services, skilled librarians, system of electronic reference services, individual skills, IT infrastructure
  • Afshin Hamdipour, Zahed Bigdeli Pages 151-172
    Electronic information resources (EIR) play an important role in the process of education and research. The aim of this study was to analyze the status of adoption of electronic information resources (EIR) by Iranian Knowledge and Information Science (KIS) faculty members. This applied- descriptive survey was carried out on Iranian KIS Faculty Members in 2012. The number of participants was determined based on the Cochran''s sample size table. Of the 170 Faculty Members، 122 individuals were randomly selected. Data collection tool was an Electronic questionnaire، and its validity was confirmed by professionals. The reliability of the questionnaire was verified after a pilot study. By using IBM SPSS 20 software and through exploratory factor analysis، descriptive statistics، and inferential tests the data were analyzed. Results showed that، there is significant difference between the mean of adoption rate of electronic information resources (EIR) by people with different levels of education. In addition، the Pearson correlation coefficient showed a significant relationship between mean of adoption rate and the faculty’s teaching experience and age. The results of Kolmogorov-Smirnoff test showed that the curve of adoption rate of electronic information resources among the sample is normal، and thus، the adoption rate of resources over time، is S-shaped. Ultimately، this study confirmed The Rogers’ Diffusion of Innovation Theory (2003) in context of Adaptor categories of electronic information resources (EIR)، and S-shaped curve، among faculty members in departments of knowledge and Information science in Iran.
    Keywords: Electronic information resources (EIR), Rogers\ diffusion of innovations, Adoption rate, Adaptor categories, S Shaped curve
  • Shiva Yari, Hamid Ahmadi Pages 173-197
    This article reviews the condition of information seeking behavior in Iran with analytical and qualittatire approaches to exhibit a clear، scientific، and read condition of it. Published literature has been reviewed both in theoretical bases and accomplished researches. So، all published literature including books، articles، theses، and research plans that has been released and distributed in Iran and were effective in this domain، has been studied. Reviews showed that the information seeking behavior has had a developing trend in quality and quantity form the last seventeen years of its emerging in Iran. Lower than 4% of published literature has been translated. Most resources have studied the information seeking behavior in research form. Scholar’s information seeking behavior has been done in most researches (about 34% of all researches). Then students’ information seeking behavior (about 17%) and researches’ information seeking behavior (about 14%) has been done. The least attention has been about examination of publics’ information seeking behavior and public library members. Reviews show that most researches have been at science and research units of Azad University in Tehran and Ahvaz. According to accomplished analysis، most articles has been published in National Studies of Librarianship and Information quarterly (previously Faslname Ketab)، Processing and management of Information quarterly، and Librarianship and Information quarterly، respectively. This domain has been focused by librarians and somewhat by specialists of agricultural، social communication science، course planning، and government management fields.
    Keywords: information seeking behavior, Iran, theoretical bases, researches
  • Nadjla Hariri, Fahime Babalhavaeji, Mehrdad Farzandipour, Somayyeh Nadi Ravandi Pages 199-221
    Evaluation of information retrieval systems is one of the greatest challenges for information science specialists، because determining the performance of a system depends on judgment of the relevance of documents provided by the system to the user''s information needs، and it has its own complexities. New retrieval systems due to the dynamic nature of the Web are very different compared with traditional retrieval systems. Web information retrieval systems in terms of ranking results are divided into two groups: The ranked retrieval results and unranked retrieval sets. Each system has a different evaluation criteria and scales. In this paper، criteria for evaluating information retrieval systems is reviewed for the ranked retrieval results (including precision and recall curves، interpolated precision، the 11-point interpolated precision average، Mean Average Precision، precision at K، R-precision، ROC curve cumulative gain and normalized discounted cumulative gain)، and the unranked retrieval sets (including precision، recall، F-measure and accuracy) is introduced separately. Finally، alluding to the evaluation metrics، a scale of 4 degrees including best، useful، objective precision and then differential precision is introduced which can be used to evaluate the non-binary precision of web information retrieval systems.
    Keywords: Information Retrieval, Precision, Evaluation, Evaluation Criterion, Ranked Retrieval Results, Unranked Retrieval Sets
  • Atefeh Sharif Pages 223-244
    In this survey، Linked data concept as exposing، sharing، and connecting pieces of data، information، and knowledge on the Semantic Web and some potential problems in converting Persian subject headings (PSHs) Records into linked data were discussed. A data set (11233 records) of PSHs was searched in three information retrieval systems including National Library of Iran (NLI) online catalog، Library of Congress (LC) online catalog and NOSA books. Correct links between Persian and English subject headings in the 9519 common records of two catalogs were recorded. The results indicate that the links between Persian and English subjects in 20% of records were failed. The maximum error was associated with the anonymous databases (6/7 %) in NLI online catalog. It is recommended to preprocess the PSHs records before any conversion projects. It seems that، during the preprocessing، the potential errors could be identified and corrected.
    Keywords: linked data, semantic web, Persian Subject Headings (PSHs), Library of Congress Subject Headings (LCSHs), Nosa books
  • Vafa Ghobadpour, Golamreza Fadaie, Afsoon Sabetpour Pages 246-268
    Objective
    The scope of debates between philosophers on objectivism and subjectivism relates to relevance which is fundamental issue of designing and evaluation of information systems. Our understanding of the topic relevance would not be complete without understanding these basic debates. The article reviewing both viewpoints tries to sum up them somehow acceptable and useful to information systems and with critical approach analyses subjective paradigm dominant in relevance literature.
    Methodology
    The present study is based on the descriptive- analysis methodology using the library sources.
    Findings
    Necessity of more moderate and realistic viewpoints which recognize the role of experts and systems in addition to users in the literature of relevance. Also introducing the “Facet Relevance”، it has been proposed objectivism and subjectivism be recognized not only to design information systems but also to defining relevance. The effects of technology on the approaches of information system design free from theoretical viewpoints investigated too.
    Keywords: Facet Relevance, Objective, Subjective Relevance, Relevance, Information storage, retrieval, Information Systems
  • Mitra Pashootanizadeh, Mortaza Kokabi Pages 269-284
    Due to UNIMARC is the basis for the IranMARC format، in this paper all 17 problems identified by Kokabi in 1994 about adoption of UNIMARC in Iran، were compared with IranMARC Manual to find the suggested solutions for them. Because of the international role of MARC21 and UNIMARC، these 17 problems were checked out to reveal if these problems are solved in last update of UNIMARC and if there is any solution for them in MARC21. Eventually with these findings، researchers determined that MARC21 has more adaption with special feature of Persian cataloging and bibliographic features.
    Keywords: UNIMARC, MARC 21, IranMARC, IranMARC Manual
  • Mandana Izadi, Mohammad Reza Taghva Pages 285-305
    Certain advantages of service-oriented architecture have led to the spread of this type of architecture around the world. However، some special features of this type of architecture have led to more compromise between the security in the information system and other information systems. The purpose of this paper is to identify and examine the impact of factors and dimensions of the information security system that has developed by using service-oriented architecture. In this study، the exploratory and confirmatory factor analyses have been used to identify overt and covert variables. Then، a structured equation model and AMOS software have been used. Finally، the effect of each security dimension of security service-oriented architecture was specified by using the structural equation model. The results indicate that network-level security، web services and message-level security have a significant positive impact on service-oriented architecture. The software output is indicative of the fact that the structured model is fit.
    Keywords: information systems, Web service security, Service oriented architecture