فهرست مطالب

دانشکده دندانپزشکی مشهد - سال سی و هشتم شماره 4 (پیاپی 91، زمستان 1393)

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال سی و هشتم شماره 4 (پیاپی 91، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مجید اکبری، امیر معین تقوی*، حبیب الله قنبری، محمد باقری، عاطفه عطوفی صفحات 281-290
    مقدمه
    در یک سیستم آموزشی، اساتید و نحوه عملکرد آن ها از ارکان بسیار تاثیرگذار می باشند. با توجه به اهمیت این موضوع در بهبود روند آموزشی، هدف از این مطالعه مقایسه نظرات اساتید و دانشجویان درباب خصوصیات یک معلم خوب در دندانپزشکی بود.
    مواد و روش ها
    ابتدا جهت تعیین کلیه عوامل موثر در ارزشیابی اساتید، در رویکردی کیفی و با استفاده از جلسات گروه متمرکز (Focus group) ده نفره از دانشجویان، پرسشنامه ای بسته- باز با سوالاتی در سه بخش شامل ویژگی های عمومی استاد در حین تدریس نظری، ویژگی های استاد در حین تدریس عملی و ویژگی های استاد در ارزشیابی تهیه گردید. این پرسشنامه دارای طیف چهار درجه ای لیکرت بود و پس از تایید پایایی با بازآزمایی، در اختیار صد نفر از اساتید و صد نفر از دانشجویان بالینی دانشکده دندانپزشکی مشهد قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با آزمون کروسکال والیس و استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. (0/05=α)
    یافته ها
    در بخش اول (تدریس نظری)، اساتید و دانشجویان به ترتیب با میانگین 3/58 و 3/54، توان ایجاد ارتباط بین مسائل بالینی و نظری را مهم ترین موضوع دانستند. در بخش دوم (تدریس عملی)، به ترتیب با میانگین 3/63 و 3/29، سوال «بحث درباره نظر دانشجو در طرح درمان»، بیشترین امتیاز اساتید و دانشجویان را به خود اختصاص داد. در بخش سوم (حیطه ارزشیابی)، «طراحی سوالات امتحان مطابق نیاز یک دندانپزشک عمومی»، با میانگین 3/02 و 3/32، توسط اساتید و دانشجویان مهم ترین موضوع بود. نظرات اساتید و دانشجویان به جز در چهار مورد (اهمیت حضور به موقع استاد در کلاس، اهمیت توجه به موارد جانبی مثل ارتباط با بیمار، اهمیت ارائه جزوه در کلاس و اهمیت دادن نمره بالا به دانشجویان) با یکدیگر همسان بود.
    نتیجه گیری
    داده های این مطالعه نشان داد که نظرات اساتید و دانشجویان دانشکده دندانپزشکی مشهد درخصوص میزان اهمیت مسایل مطرح در کیفیت تدریس حوزه های تدریس نظری، عملی و نوع ارزشیابی در بیشتر موارد یکسان می باشد.
    کلیدواژگان: استاد، دانشجوی دندانپزشکی، ارزشیابی دانشجو، ارزشیابی تدریس، آموزش
  • مریم بهاروند، محمدحسین زاده، زهرا جابری انصاری، الهام عباس زاده، حامد مرتضوی* صفحات 291-302
    مقدمه
    آزمون جزء جدایی ناپذیر آموزش و ابزار اصلی جهت سنجش نتایج فرآیند آموزش می باشد. اگر آزمون بر اساس اصول علمی انجام گیرد می تواند نشانگر میزان دستیابی به اهداف آموزشی باشد. این مطالعه باهدف ارزیابی کیفیت آزمون های نظری بخش های مختلف دانشکده دندانپزشکی دانشگاه شهیدبهشتی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی مقطعی، کلیه سوالات آزمون های کتبی دروس 1 نظری 11 بخش از لحاظ 30 شاخص مربوط به اعتبار ساختاری، ارتباط و پوشش محتوایی، ضریب تمیز، ضریب دشواری، ارزش مورد نظر برای هر گزینه انحرافی و تاکسونومی مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده جهت گردآوری اطلاعات چک لیست Millman، فرمول های استاندارد و جدول آنالیز محتوا بوده است. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 15 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    از 544 سوال بررسی شده، 67/5 درصدچندگزینه ای، 13درصدتشریحی و 19/5 درصد صحیح/ غلط بوده است. ارتباط محتوایی آزمون های مورد بررسی 4/85 درصد و پوشش محتوایی 84/5 درصد بوده است. همچنین قواعد ساختاری سوال در 96/4 درصد موارد و قواعد نگارشی آزمون در 72/2 درصد موارد رعایت شده بود. ضریب دشواری سوالات 67/8 درصد، ضریب تمیز 22/3 درصد و ارزش مورد نظر برای هر گزینه انحرافی 24/5 درصد برآورد شد. 84/6 درصد سوالات دارای تاکسونومی 1 و 15/4 درصد سوالات، دارای تاکسونومی 2 بودند.
    نتیجه گیری
    آزمون های کتبی دروس نظری برگزار شده در دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی از لحاظ ارتباط و پوشش محتوایی، رعایت قواعد ساختاری و ضریب دشواری در سطح مناسب قرار دارند ولی از لحاظ تاکسونومی، ضریب تمیز و ارزش مورد نظر برای هر گزینه انحرافی نیاز به باز نگری دارند.
    کلیدواژگان: آزمون، ارتباط محتوایی، پوشش محتوایی، اعتبار ساختاری
  • آتس سا پاک فطرت *، زهرا دلاوریان، محمدتقی شاکری، علیرضا صراف شیرازی، عاتکه موقری پور، فاطمه موقری پور، سارا کاوه صفحات 303-312
    مقدمه
    با توجه به استقبال عمومی پژوهشگران برای انجام تحقیقات مبتنی بر شواهد در سال های اخیر جمع بندی، نقد، و حذف خطاها در مطالعات پیشین یکی از ضرورت ها می باشد. با توجه به شمار بسیار اندک مطالعات نقد در حیطه دندانپزشکی و به خصوص مطالعات اپیدمیولوژی توصیفی، مطالعه حاضر به گردآوری مجموعه مطالعات اپیدمیولوژی توصیفی و نقد آنها پرداخته است.
    مواد و روش ها
    مطالعات اپیدمیولوژی توصیفی انجام شده در حیطه دندانپزشکی در کشور ایران که در سال های 88-1375 منتشر شده اند، گردآوری و با هشت معیار بر طبق دستورالعمل استاندارد امتیاز دهی شدند: روش نمونه گیری، چارچوب نمونه گیری، حجم نمونه، ابزار اندازه گیری مناسب، اندازه گیری بدون جهت گیری، نسبت پاسخدهی، ذکر فاصله اطمینان و توضیح نمونه ها.
    یافته ها
    بیشترین امتیاز کسب شده از میان 91 مقاله مربوط به معیار «توضیح کامل نمونه ها» بود که 72 مقاله امتیاز آن را کسب کرده بودند. «نسبت پاسخ دهی» کمترین میزان امتیاز کسب شده را با تنها 2 مقاله داشت. میانگین کل امتیازهای کسب شده در مجموع این 91 مقاله، 2/64 (از مجموع 8 امتیاز) بود. عدم انجام نمونه گیری تصادفی و عدم ذکر چارچوب نمونه گیری و روش محاسبه حجم نمونه از خطاهای مشهود در نمونه گیری مطالعات بودند. علیرغم بکارگیری معیارهای صحیح اندازه گیری، بسیاری از مطالعات به توضیح کامل و روشن آن نپرداخته بودند.
    نتیجه گیری
    برای انجام مطالعات اپیدمیولوژیکی که تعریف صحیح و قابل استنادی از وضعیت واقعی یک مشکل ارائه دهند، رفع نواقص ذکر شده و افزایش کیفیت مقالات منتشر شده در ایران ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ارزیابی نقادانه، دندانپزشکی، اپیدمیولوژی، ایران
  • مهدی تبریزی زاده، مسعود مختاری، زاهد محمدی، حسین محمودی زاده* صفحات 313-320
    مقدمه
    هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر عمق نفوذ اسپریدر و نوع آلیاژ آن بر میزان ریزنشت اپیکالی در روش پرکردن با تراکم کناری بود.
    مواد و روش ها
    جهت انجام این مطالعهآزمایشگاهی تعداد 68 دندان کشیده شده سانترال فک بالا با روش Step-back آماده سازی شد. دندان ها به طور تصادفی به 4 گروه آزمایشی شامل A) اسپریدر استنلس استیل با عمق نفوذ تا طول کارکرد B) اسپریدر نیکل تیتانیوم با عمق نفوذ تا طول کارکرد C) اسپریدر استنلس استیل با عمق نفوذ تا یک میلی متر کمتر از طول کارکرد D) اسپریدر نیکل تیتانیوم تا عمق نفوذ یک میلی متر کمتر از طول کارکرد تقسیم شدند. ارزیابی ریزنشت با استفاده از روش نفوذ رنگ انجام پذیرفت و از تست آماری ANOVA دوطرفه برای تجزیه و تحلیل نتایج به دست آمده استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که کمترین میزان نفوذ رنگ در گروه D بود. بین میانگین ریزنشت در گروه های مختلف اختلاف معنی دار آماری دیده شد (P=0.002).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد نوع آلیاژ و عمق نفوذ اسپریدر مورد استفاده می تواند در میزان ریزنشت نقش داشته باشد. کمترین میزان ریزنشت مربوط به اسپریدر نیکل تیتانیوم با عمق نفوذ یک میلی متر کمتر از طول کارکرد بود.
    کلیدواژگان: اسپریدر، عمق نفوذ، نیکل تیتانیوم، استنلس استیل
  • سمیه خرمیان طوسی*، زهیر منظری توکلی، رضا بهرام آبادی نژاد، بهنام زینلی صفحات 321-330
    مقدمه
    استفاده از گیاهان دارویی از گذشته های دور برای درمان انواع بیماری ها مورد نظر بوده است. اگرچه در طب سنتی از گیاه کلپوره برای درمان التهاب، روماتیسم وزخم استفاده می شود، اما تاکنون تحقیقی در زمینه استفاده از این گیاه در حیطه دندانپزشکی و به عنوان دهان شویه انجام نشده است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثر دهان شویه کلپوره بر استرپتوکوک موتانس که میکروارگانیسم اصلی مسبب پوسیدگی دندان می باشد انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی متقاطع دو سوکور، 22 دانشجوی دندانپزشکی شرکت کردند و به طور تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. دهان شویه کلپوره و دارونما تهیه گردید. سپس میزاناسترپتوکوک موتانس بزاق شرکت کنندگان اندازه گیری شد. گروه اول بمدت دو هفته دهان شویه کلپوره و گروه دوم دهان شویه دارونما استفاده کرد. مجددا از بزاق شرکت کنندگان نمونه گیری شد. پس از سه هفته دوره Washout و در مرحله دوم مطالعه، گروه اول دهان شویه دارونما و گروه دوم دهان شویه کلپوره استفاده نمود. در هر گروه، قبل و دو هفته پس از مصرف دهان شویه میزاناسترپتوکوک موتانس بزاق تعیین گردید. داده ها توسط آزمون های آماریPaired t-test و Independent two-sample t-test آنالیزشدند. P<0.05 به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    دو گروه مورد بررسی از نظر تعداد کلونی های استرپتوکوک موتانسقبل از مصرف دهان شویه اختلاف آماری معنی داری با یکدیگر نداشتند (0/050P).
    نتیجه گیری
    با در نظر گرفتن محدودیت های این مطالعه، دهان شویه کلپوره ممکن است بتواند باعث کاهش تعداد استرپتوکوک موتانس بزاق شود.
    کلیدواژگان: استرپتوکوک موتانس، دهان شویه، کلپوره
  • احسان رفیعی، مهدی رفیعی، شیرین زهرا فرهاد، شهرام امینی، فراز تیموری*، مینا کرمی صفحات 331-336
    مقدمه
    مصرف قرص های ضدبارداری خوراکی یکی از پرمصرف ترین روش ها در زمینه کنترل جمعیت می باشد. از طرفی، مصرف قرص های ضدبارداری خوراکی هورمونی به عنوان ریسک فاکتوری برای بیماری های پریودنتال در نظر گرفته می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر این داروها برروی میزان و نوع باکتری های زیرلثه ای بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد-شاهدی، 44 زن مصرف کننده قرص های ضدبارداری خوراکی و 44 زن غیرمصرف کننده در رده سنی 35-15 سال انتخاب شدند. سپس از عمیق ترین پاکت هرکوادرانت این بیماران نمونه گیری زیر لثه ای صورت گرفت. نمونه ها جهت شمارش تعداد کل کلونی های باکتری های بی هوازی مطلق که شامل باکتری های اکتینوباسیلوس اکتینومیستم کومیتانس (A.a)، پورفیروموناس جینجیوالیس (P.g) و پروتلااینترمدیا (P.i) بودند، به آزمایشگاه منتقل شدند و تجزیه و تحلیل داده ها توسط آنالیز آماری t مستقل انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با مصرف قرص های ضدبارداری خوراکی با بهداشت دهانی یکسان، میانگین تعداد کل کلونی (P<0.001)، باکتریP<0.001) A.a)، باکتری (P.g (P=0.03 و P.i (P<0.001) در خانم های مصرف کننده قرص های ضدبارداری به طور معنی داری بیشتر از خانم های غیرمصرف کننده بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد در زنان مصرف کننده که قرص های ضدبارداری خوراکی با بهداشت دهانی یکسان و پلاک ایندکس زیر 40 درصد میزان کل کلونی های بی هوازی، باکتری A.a، باکتری P.g و باکتری P.i افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: قرص های ضدبارداری، بیماری پریودنتال، باکتری A، a، باکتری P، g، باکتری P، i
  • آتنا شیوا*، سیدجابر موسوی صفحات 337-346
    مقدمه
    علی رغم پیشرفت های متعددی که در زمینه درمان سرطان به وجود آمده است، سرطان دهان به جهت تشخیص دیرهنگام به دلایل متعدد مثل بدون علامت بودن در مرحله اولیه تشابه نمای بالینی با سایر ضایعات و تنوع در تظاهرات کلینیکی، جز ده علت اول مرگ و میر می باشد. با توجه به نقش شرایط محیطی و اقلیمی در سرطان ها، ضرورت انجام مطالعات اپیدمیولوژیک احساس می شود. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی 8 ساله موارد مبتلا به بدخیمی های حفره دهان و بافت های اطراف در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان بوعلی سینا ساری (مرکز بدخیمی های سر و گردن) انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی پرونده 43 بیمار مبتلا به بدخیمی دهان، فک و صورت و بافت های اطراف از اسفند 83 تا اسفند 91 صورت گرفت. ابتدا اطلاعات فردی، بالینی و هیستوپاتولوژیک مورد نیاز استخراج گردید. سپس با استفاده از آمار توصیفی، میزان فراوانی و درصد فراوانی محاسبه، جداول و نمودارها با استفاده از نرم افزار SPSS با ویرایش 18 ترسیم گردید.
    یافته ها
    کارسینوم سلول سنگفرشی شایع ترین بدخیمی بود (32/2 درصد) و بعد از آن بازال سل کارسینوما (30/2 درصد) و تومورهای متاستاتیک (6/9 درصد) قرار داشتند. نسبت مرد به زن 1/5 به 1 و میانگین سن 17/56±55/04 سال بود. کارسینوم سلول سنگفرشی بیشتر به صورت ضایعه برجسته (50 درصد) و سپس زخم (42/8 درصد) و بازال سل کارسینوما بیشتر به صورت زخم (61/5 درصد) و سایر بدخیمی ها به صورت ضایعه برجسته (51/1 درصد) بودند. شایع ترین محل ابتلا در کارسینوم سلول سنگفرشی در گردن (42/7 درصد) و تمام موارد بازال سل کارسینوما در پوست صورت (100 درصد) بود و در سایر بدخیمی ها شایع ترین محل ابتلا، گردن (37/5 درصد) بود.
    نتیجه گیری
    الگوی سرطان سلول سنگفرشی در مطالعه حاضرمتفاوت و کمتر از سایر مطالعات بود، تعداد مردان نسبت به زنان، بیشتر بود و نقش استعمال دخانیات به عنوان عامل خطر کمرنگ بود.
    کلیدواژگان: سرطان دهان، بدخیمی های دهان، فک و صورت، شیوع
  • عباس مکارم، ترانه موحد، جواد سرآبادانی، محمدتقی شاکری، تکتم اسدیان لالیمی، ندا اسلامی* صفحات 347-362
    مقدمه
    هدف از انجام این مطالعه ارزشیابی وضعیت آموزش در بخش سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی دانشکده دندانپزشکی مشهد با کمک الگوی ارزشیابی سیپ CIPP (زمینه- درونداد- فرآیند- محصول)در سال تحصیلی 92-91 بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی – مقطعی، داده ها با استفاده از پرسشنامه ای که با کمک چک لیست الگوی ارزشیابی CIPP تهیه شده بود، گردآوری شد. چهار حیطه زمینه، درون داد، فرآیند و محصول برنامه آموزشی سلامت دهان و دندانپزشکی دانشکده دندانپزشکی مشهد از دیدگاه اساتید این گروه و دانشجویان در حال گذراندن واحدهای عملی این درس مورد ارزشیابی قرار گرفت. مجموع نمرات کسب شده در هر حیطه به طور جداگانه محاسبه شد. نمرات 50–0، در محدوده وضعیت نامطلوب، 70–51 در محدوده نسبتا مطلوب و 100–71 در دسته وضعیت مطلوب طبقه بندی شد. برای مقایسه تفاوت در پاسخ دهی به سوالات هر حیطه، در بین سه گروه دانشجویان (دانشجویان در حال گذراندن جامعه نگر عملی 1 و 2 و 3)، از آزمون ANOVA استفاده گردید. همچنین برای مقایسه پاسخ سوالات مشترک بین اساتید و دانشجویان در هر حیطه، از آزمون من ویتنی استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره حیطه های زمینه، فرآیند و محصول در بین دانشجویان جامعه نگر عملی 1 یا 2 یا 3 معنی دار نبود ولی در حیطه درون داد با هم متفاوت بود (P=0.009). در حیطه های زمینه (P<0.001) و فرآیند(P=0.001) تفاوت معنی داری بین نظرات دانشجویان و اساتید وجود داشت، ولی در حیطه محصول تفاوت معنی داری وجود نداشت (P=0.07). در حیطه درونداد اساتید با دانشجویانی که جامعه نگر عملی 1 را گذرانده بودند اختلاف نظر داشتند. (P=0.003)
    نتیجه گیری
    از نظر دانشجویان حیطه زمینه، درون داد و فرآیند برنامه آموزشی سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی نسبتا مطلوب بود و حیطه برون داد نامطلوب بود. از نظر اساتید حیطه زمینه و محصول برنامه آموزشی سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی مطلوب بود وحیطه فرآیند و درون داد نسبتا مطلوب بود.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، سیپ، آموزش، کوریکولوم
  • سمیه نعمتی *، سیده طاهره محتوی پور، بردیا ودیعتی صابری، سیدمحمدحسین میرخانی، زهرا پورحبیبی صفحات 363-374
    مقدمه
    رادیوگرافی های پانورامیک تهیه شده با اهداف دندانپزشکی، فرصت شناسایی بیماری های بدون علامت سینوس ماگزیلاری را برای دندانپزشکان فراهم می آورند. هدف از این مطالعه ارزیابی فراوانی کیست احتباسی موکوسی (MRC) سینوس ماگزیلاری و برخی ریسک فاکتورهای مرتبط با آن در بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی گیلان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، رادیوگرافی های پانورامیک دیجیتال مربوط به بیماران مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی گیلان از مهر 1391 تا مهر 1392 مورد بررسی قرار گرفتند. تعداد 800 رادیوگرافی پانورامیک دیجیتال (200 مورد برای هر فصل سال) توسط یک رادیولوژیست دهان، فک و صورت به منظور شناسایی وجود MRC در سینوس ماگزیلاری ارزیابی شد. فراوانیMRC و برخی ریسک فاکتورهای مرتبط با آن مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز داده ها با استفاده از آزمون Chi-Square انجام شد.
    یافته ها
    از بین 800 رادیوگرافی پانورامیکدیجیتال بررسی شده، 444 نفر زن (55/5 درصد) و 356 نفر مرد (44/5 درصد) در محدوده سنی 8 تا 81 سال (میانگین سنی 14/71±36/02سال) بودند. فراوانی کیست احتباسی موکوسی 4 درصد (32 مورد) بود. از 32 مورد MRC سینوس ماگزیلاری، 13 مورد در سمت راست (40/625 درصد)، 13 مورد در سمت چپ (40/625 درصد) و 6 مورد (18/750 درصد) دوطرفه بودند. وجود MRC با سن ارتباط آماری معنی داری نشان نداد (0/444=P)، با این وجود بالاترین فراوانی در دهه های پنجم (6/1 درصد) و سوم (4/7 درصد) زندگی مشاهده شد. مردها (6/2 درصد) در مقایسه با زن ها (2/3 درصد) فراوانی بالاتری را نشان دادند (0/005=P). بیشترین فراوانی به ترتیب در بهار (7/5 درصد) و پاییز (5 درصد) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر فراوانی MRC در مردان بیشتر از زنان بود و عمدتا به صورت منفرد و یک طرفه دیده شد. همچنین بالاترین فراوانی MRC در فصل بهار ممکن است بر تاثیر عوامل آلرژیک بر شیوع MRC که در برخی مطالعات پیشین به آن اشاره شده است، تاکید نماید.
    کلیدواژگان: پرتونگاری پانورامیک دیجیتال، سینوس، کیست احتباسی موکوسی
  • هومن ظریف نجفی*، مرتضی عشاق، حمیدرضا پاکشیر، محمدتقی محبی صفحات 375-386
    مقدمه
    بخشی از درمان های ارتودنسی به ویژه در حیطه درمان های پیشگیرانه-مداخله ای به عهده دندانپزشکان می باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی خدمات ارتودنسی ارائه شده توسط دندانپزشکان عمومی در شهر شیراز بود.
    مواد وروش ها
    در این مطالعه مقطعی و توصیفی، پرسشنامه ای شامل 12 سوال برای 115 دندانپزشک عمومی که به شکل تصادفی طبقه ای نمونه گیری شده بودند، ارسال گردید. پرسشنامه به گونه ای طراحی شد که اطلاعاتی را در زمینه ویژگی های دموگرافیک و درمان های ارتودنسی دندانپزشکان عمومی جمع آوری نماید. اطلاعات به دست آمده از طریق آزمون Chi-square مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بیش از نیمی از شرکت کنندگان در مطالعه اعلام نمودند که درمان ارتودنسی انجام نمی دهند. شایع ترین مال اکلوژن هایی که توسط افراد مورد مطالعه درمان می شدند شامل نامرتبی دندان ها، اضافه فضا و فضانگهدارنده بود. کمی بیش از10درصد شرکت کنندگان از تکنیک های Edgewise و Straight wire جهت درمان های ارتودنسی ثابت استفاده می کردند. اکثر شرکت کنندگان گزارش دادند که عمده دانش ارتودنسی خود را در طی دوره دانشگاه فرا گرفته اند و اکثریت آنها کیفیت آموزش ارتودنسی در طی این دوره را «ضعیف» قلمداد نمودند. دندانپزشکانی که سابقه کاری کمتری داشتند، درمان های ارتودنسی را بیشتر از بقیه انجام می دادند.
    نتیجه گیری
    تغییر در سیستم آموزشی دوره دانشگاهی و برگزاری کارگاه ها می توانند به عنوان راه حلی جهت بهبود دانش و مهارت دندانپزشکان در ارتودنسی پیشگیرانه و مداخله ای به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: دندانپزشک عمومی، درمان ارتودنسی، شیراز
|
  • Majid Akbari, Amir Moeintaghavi*, Habibollah Ghanbari, Mohammad Bageri, Atefeh Otoufi Pages 281-290
    Introduction
    Teachers play an important role in an educational system. According to the importance of this subject in education quality improvement, the purpose of the present study was to compare the students’ and teachers’ viewpoints about the characteristics of a good teacher in dentistry.
    Materials and Methods
    In the first step, an open- close questionnaire was prepared based on a ten person focus group discussion by the students composed of teachers’ characteristics in theoretical and clinical courses and evaluation. The questionnaire was based on four point Lickert scale and was presented to 100 clinical students and teachers of Mashhad dental school after reliability proof process in a Test retest evaluation. The data were analyzed by SPSS software. (α=0.05)
    Results
    In the first part, teachers’ and students’ most important choice was" teachers’ ability to integrate basic and clinical concepts" with the mean of 3.58 and 3.54 respectively. In the second part," discuss about the students’ concept in treatment plan" was the most important factor among teachers and students with the mean of 3.63 and 3.29 respectively and in the third part," evaluation designing based on a general dentist needs" was the most important factor among teachers and students with the mean of 3.02 and 3.32 respectively. The viewpoints of teachers and students were the same except for the level of importance of four subjects (teachers attending in classroom on time, paying more attention to patient management, introducing a hand out in courses and giving high lesson scores to all students)
    Conclusion
    The results of the present study showed that the viewpoints of the students and teachers of Mashhad dental school about the characteristics of qualified teaching were the same in most of the subjects.
    Keywords: Teacher, dentistry student, student assessment, teaching evaluation, education
  • Maryam Baharvand, Mohammad Hoseinzadeh, Zahra Jaberiansari, Elham Abbaszadeh, Hamed Mortazavi* Pages 291-302
    Introduction
    Exam is an inseparable part of education and the main tool to evaluate the results of educational process. If based on scientific rules, it can show the level of achievement to educational goals. This study was accomplished to evaluate the quality of theoretical exams in different departments of Dental School, Shahid Beheshti University of Medical Sciences
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, the quality of all written final exams of the first theoretical courses of 10 departments were evaluated in terms of 30 indices regarding structural validity, content relevance and content coverage, differential index, difficulty index, value of distracters, and taxonomy. Millman's check list, content analysis table and standard formula were used to collect the data. SPSS software version15 was used to analyze the data.
    Results
    Out of 544 questions, 67.5% were multiple choice questions, 13% were descriptive and 19.5% were true–false queries. Content relevance and content coverage was considered in 85.4% and 84.5% of questions respectively. Standard structural rules were observed in 96.4% of questions and 72.2% of exams. Difficulty index and value of distracters were estimated to be 67.8%, 22.3%, and 24.5% respectively. 84.6% of questions were of taxonomy I, and the remaining 15.4% were of taxonomy II.
    Conclusion
    Content relevance, content coverage, consideration of structural rules, and difficulty index were acceptable in theoretical written exams, whereas taxonomy, differential index and value of distracters needed to be reconsidered.
    Keywords: Exam, content relevance, content coverage, structural validity
  • Atessa Pakfetrat*, Zahra Delavarian, Mohammad Taghi Shakeri, Alireza Sarraf Shirazi, Atekeh Movaghari Pour, Fatemeh Movaghari Pour, Sara Kaveh Pages 303-312
    Introduction
    In recent years, importance and researcher's enthusiasm of evidence-based studies has increased; thus, a survey and verification of previous studies is needed. In spite of the importance of descriptive epidemiological studies, a few critical appraisals and verifications have been done. To address this necessity, this paper aimed to survey and critically appraises dental epidemiological studies.
    Materials and Methods
    Dental descriptive epidemiological studies in Iran published between 1996 and 2009 were selected and scored based on standard instruction consisted of eight criteria as following: 1) Sampling method, 2) Sampling frame, 3) Sample size, 4) Appropriate Measurement, 5) Unbiased measurement, 6) Response rate, 7) Confidence intervals, 8) Study subjects description.
    Results
    Among 91 papers, the maximum score was related to "Study subject’s description" that 72 papers obtained it. In contrary, the minimum score was related to "Response rate" which only 2 papers obtained it. Surprisingly, the average total score of the 91 papers was only 2.64 out of 8. In these studies, the common mistakes were non-random sampling, unidentified sampling frame, and vague method of sample size computation. In spite of correct measurement criteria, most of the studies had not described them clearly.
    Conclusion
    To conduct epidemiological studies which provide a clear and documented description of a real situation, improving the quality of the papers seems necessary. Considering the neglected criteria and correction of common mistakes are essential; Consequently, the future studies may present correct, trustworthy, and clear status of the problems.
    Keywords: Critical appraisal, dentistry, epidemiology, Iran
  • Mahdi Tabrizizadeh, Masoud Mokhtari, Zahed Mohammedi, Hosein Mahmodizadeh* Pages 313-320
    Introduction
    The purpose of this study was to evaluate the effect of spreader penetration depth and its alloy on apical microleakage using lateral compaction method.
    Materials and Methods
    For conducting this in vitro lab study, 68 extracted maxillary central incisors were instrumented using the step-back method, and randomly divided into the following four experimental groups: A) stainless steel (S.S) spreader with penetration to the working length B) Nickel-titanium (Ni-Ti) spreader with penetration to the working length C) S. S spreader with penetration 1mm short of working length D) Ni-Ti sprader with penetration 1mm short of working length. Microleakage evaluation was conducted using dye penetration method. Data were statistically analysed by Two-Way ANOVA test.
    Results
    The data showed that the least dye penetration happened in group D. There were significant differences in mean microleakage among the groups (P=0.002). Conclucsion:According the results of this study, it seems that spreader alloyand its penetration may have a role in the amount of apical microleakage. However, before recommending Ni-Ti spreaders, further in vivo and in vitro studies should be carried out.
    Keywords: Spreader, penetration depth, nickel titanium, stainless steel
  • Somayeh Khoramian Tusi*, Zoheir Manzari Tavakoli, Reza Bahram Abadi Nejhad, Behnam Zeynali Pages 321-330
    Introduction
    Herbal extracts have been used in disease treatment for many years. Although in traditional medicine, Teucrium polium is used in treatment of inflammatory conditions, rheumatism and ulcers, there are no studies about this herb in dental field as a mouthwash. The aim of thisstudy was to evaluate Teucrium polium mouthwash effect on salivary Streptococcus mutans count as the main microorganism responsible for dental caries.
    Materials and Methods
    In this crossover double-blind randomized clinical trial, 22 dental students participated and were randomly divided into two equal groups. Teucrium polium and placebo mouthwashes were prepared. The salivary Streptococcus mutans counts were determined in participants. The first group used Teucrium polium and the second group used placebo for two weeks and the salivary samples of both groups were collected again. After a wash out period of three weeks, the first group used placebo and the second group used Teucrium polium. In each group, the salivary counts of Streptococcus mutans were determined before and 2 weeks after the use of mouthwashes. Data were analyzed using paired t-test and independent two-sample t-test. was considered as statistically significant.
    Results
    There was no significant difference between the colony counts before the use of mouthwashes in two groups (P>0.050). Use of Teucrium polium mouthwash significantly decreased the number of Streptococcus mutans colonies in comparsion with the placebo group (P<0.010).
    Conclusion
    Considering the limitations of this study, Teucrium polium mouthwash may decrease the number of Streptococcus mutans colonies in saliva.
    Keywords: Streptococcus mutans, mouthwash, teucrium, polium
  • Ehsan Rafiei, Mehdi Rafiei, Shirin Zahra Farhad, Shahram Amini, Faraz Teymouri*, Mina Karami Pages 331-336
    Introduction
    Oral contraceptive pills are one of the most widely used methods in the field of population control, and this method is safe, effective and available. On the other hand, oral hormonal contraceptive use in reproductive ages is considered as a risk factor for periodontal disease. We decided to investigate the effect of this product on the amount and type of subgingival bacteria.
    Materials and Methods
    This case-control study was conducted on 44 women who were 15-35 years old using oral contraceptive pills and 44 women at this range who didn’t consume such pills. First, subgingival sampling was conducted from the deepest pocket in each quadrant. Then samples were transferred to a solid medium for detection of anaerobics including Actionbacillus actinomycetemcomitans (A.a), Porphyromonas gingivalis (P.g) and Prevotella intermedia (P.i) using morphological test and biochemical characteristics. Finally, the data were collected and subjected to independent t-test.
    Results
    The data showed that in subjects who used contraceptive pills, A.a, P.g and P.i decreased significantly as compared to subjects who did not use contraceptives and had the same level of oral hygiene (P<0.001, P<0.001 and P=0.03 respectively).
    Conclusion
    The present study showed that women who consume contraceptive drugs, average number of anaerobic colonies, A.a, P.g and P.i increased significantly.
    Keywords: Oral contraceptive pills, the healthy level of periodontium, gingival cervicular fluid, Actinobacillus Actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia
  • Atena Shiva*, Seyed Jaber Mousavi Pages 337-346
    Introduction
    In spite of recent advances in cancer treatment, the oral cancer is still one of the top ten causes of death because of late diagnosis and due to various reasons such as being asymptomatic in early stages, similarity of its clinical presentation with other lesions and variety of clinical manifestations. Considering the role of environmental and geographical factors in cancer incidence, epidemiological studies are of great importance. The aim of this study was to determine eight year prevalence of oral and paraoral malignancies of the patients referred to Bou-Ali-Sina hospital as the center of head and neck malignancies in Sari, Iran.
    Materials and Methods
    In this study which was performed on 43 medical files of patients with oral, paraoral and maxillofacial malignancies from March 2005 to March 2013, necessary individual, clinical and histopathological information were extracted. SPSS 18 software was used to analize data and draw tables and charts.
    Results
    Squamous cell carcinoma (SCC) was the most common malignancy (32.2%) followed by Basal cell carcinoma (30.2%) and Metastatic tumors (6.9%). Male to female ratio was 1.5/1 and age average was 55.04±17.56. The most common clinical feature of SCC was exophytic lesion (50%), followed by ulcerous lesion (42.8%). Basal cell carcinoma mostly appeared with ulcer (62.5%) and other malignancies mostly appeared as exophytic lesions (%51.1). The most common site of SCC involvement was neck (42.7%) while BCC was totally observed on facial skin (100%), and the most common site in other malignancies was neck as well (37.5%).
    Conclusion
    Most of the epidemiological patterns of oral squamous cell carcinoma were different and less prevalent from other studies. Males had higher incidence rate than females and surprisingly using tobacco had a weak role as a risk factor.
    Keywords: Oral cancer, oral, maxillofacial malignancies, Prevalence
  • Abbas Makarem, Taraneh Movahed, Javad Sarabadani, Mohammad Taghi Shakeri, Toktam Asadian Lalimi, Neda Eslami* Pages 347-362
    Introduction
    The aim of this study was to evaluate educational curriculum in the community dentistry and oral health department of Mashhad dental school using the CIPP (Context-Input-Process-Product) model in 2013.
    Materials and Methods
    In this cross - sectional study, data were collected using a self-administered questionnaire which was designed using CIPP Evaluation Model check List. Four domains including Context, Input, Process and Product of educational curriculum at the community dentistry and oral health department of Mashhad dental school were evaluated based on the viewpoints of its staff and students who had passed the related practical course. The sum of acquired scores was computed separately in each domain. The scores were categorized in 0-50 as unfavorable, 51-70 as partly favorable, and 71-100 as favorable. For comparison of mean scores of three groups of students who had passed practical community dentistry courses 1, 2 or 3, ANOVA statistical test was used. Mann-Whitney test was used for comparison of mean scores of staff and students in each domain.
    Results
    There were no significant differences in mean scores of domains of Context (P=0.91), Process (P=0.11), and Product (P=0.3) among students who had passed practical community dentistry courses 1, 2 or 3. However, a significant difference in Input domain was found among students (P=0.009). In Context (P<0.001), and Process (P=0.001) domains, there was a significant difference between staff and students’ scores. However, no significant difference was observed in the Product domain. In domain of Input, there was a significant difference between staff and students of practical community dentistry course 1 (P=0.03).
    Conclusion
    From students’ view point, Context, Input, and Process domains of Community dentistry and oral health department of Mashhad dental school educational curriculum were partly favorable and Product domain was unfavorable. From staff view point, Context domain was favorable whereas Input, Process and Product domains were partly favorable.
    Keywords: Evaluation, CIPP, education, curriculum
  • Somayeh Nemati*, Seyedeh Tahereh Mohtavipour, Bardia Vadiati Saberi, Seyed Mohammad Hossein Mirkhani, Zahra Pourhabibi Pages 363-374
    Introduction
    Panoramic radiographs taken for dental purposes provide an opportunity for dentists to identify non-symptomatic maxillary sinus abnormalities. The aim of this study was to evaluate the frequency of mucous retention cysts (MRCs) of maxillary sinus and some associated risk factors in the patients attending to the dental faculty of Guilan.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, digital panoramic radiographs of patients referred to the department of radiology, dental school of Guilan, from October 2012 to October 2013 were evaluated. A total of 800 digital panoramic radiographs (200 for each season) were evaluated by one oral and maxillofacial radiologist to detect MRC in maxillary sinus. Frequency of MRC and some associated risk factors were assessed. Statistical analysis of the data was performed by Chi-square test.
    Results
    Among the 800 evaluated digital panoramic radiographs, 444 subjects were females (55.5%) and 356 were males (44.5%) aged 8 to 81 (36.02±14.71) years. The frequency of the MRC was 4% (32 radiograghs). Of 32 maxillary sinus MRCs, 13 (40.625%) were right-sided, 13 (40.625%) were left-sided and 6 (18.750%) were bilateral. Although, MRC presented no statistically significant correlation to age (P=0.444), the highest frequency was seen in fifth (6.1%) and third (4.7%) decades. Frequency in males (6.2%) was significantly higher than in females (2.3%); (P=0.005). The highest frequency of MRC was detected in spring (7.5%) and autumn (5%).
    Conclusion
    In this study the frequency of MRC in males was higher than in females and was seen mostly single and unilateral. Also the highest frequency of MRC in spring might emphasize the effect of allergic factors on MRC prevalence, mentioned in some previous studies.
    Keywords: Sinus, mucous retention cyst, dental radiography, digital panoramic radiography
  • Hooman Zarif Najafi*, Morteza Oshagh, Hamid Reza Pakshir, Mohammadtaghi Mohebbi Pages 375-386
    Introduction
    Some parts of orthodontic treatments, especially in the field of prevention-intervention are defined as general practitioner's responsibility. The aim of this study was to evaluate orthodontic treatments provided by general practitioners in Shiraz.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional and descriptive study, a 12-item questionnaire was sent to 115 general dentists selected through stratified random sampling. The questionnaire was designed for gathering the data about the demographic characteristics of the dentists and their orthodontic treatments. The data were analyzed using SPSS software and Chi-square test.
    Result
    More than half of the recipients reported that they have provided no orthodontic treatment. The most common malocclusions treated by the practitioners were crowding and spacing and space maintenance. A slightly more than 10% of the participants used Edgewise or Straight wire techniques for fixed treatments. The majority of the respondents reported that they received most of their orthodontic knowledge during undergraduate dental training and most of them evaluated the quality of orthodontic training as "Poor" during this course. Practitioners with fewer years of experience provided more orthodontic treatments than the others.
    Conclusion
    Changes in the undergraduate educational system and workshop set ups can be considered as solutions to improve dentist's orthodontic skill and knowledge in preventive - interceptive orthodontics.
    Keywords: General dentist, orthodontic treatment, Shiraz