فهرست مطالب

مجله پژوهش های علم و دین
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شهلا بختیاری، هدیه تقوی* صفحات 1-20
    واژه علم در دوره های گوناگون تاریخی متناسب با شرایط فرهنگی و اجتماعی حاکم بر هر دوره تطور معنایی پیدا کرده و در معانی مختلفی به کار رفته است. بررسی معناشناختی این واژه، در تاریخ قبل و بعد از اسلام، نشان دهنده کاربرد آن در معانی متفاوت و حتی متضاد است. بدین معنا که در دوره جاهلیت، متناسب با فضای فکری و فرهنگی حاکم بر جامعه، معنایی که از علم دریافت می شد با معنای آن در دوره اسلامی متفاوت بوده است. از بین متون جاهلی، «معلقات سبع» بنابر درجه اهمیت و قدمت تاریخی آن می تواند به معناشناسی این واژه متناسب با فضای فکری جاهلیت کمک کند. در دوره اسلامی نیز تطور معنایی علم را می توان در «آیات قرآن»، به عنوان منبع مهمی که اصول و اندیشه های اسلامی از آن نشئت گرفته، پی گرفت.
    در این پژوهش، با استفاده از روابط معنایی در دو بعد «تقابل معنایی» و «هم معنایی» سعی شده واژه علم در دوره جاهلیت و اسلام معناشناسی شود. در روش تقابل با استفاده از کلمات و واژه هایی که در تقابل با علم در بافت متن به کار رفته معنای علم استخراج شده است و در روش هم معنایی نیز با استفاده از واژه هایی که در بافت متن به عنوان واژه جایگزین علم به کار رفته معنای علم به دست آمده است.
    در دوره جاهلیت، بیشترین معنای علم را می توان در تجربیات فردی و سطحی از آگاهی نسبت به محیط پیرامون مشاهده کرد، در حالی که در آیات قرآن معنای علم ابعاد معرفتی و شناختی پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: علم، معناشناسی، جاهلیت، معلقات سبع، قرآن، بافت متن
  • سیدجواد حسینی* صفحات 21-41
    در این مقاله مبانی وفاق اجتماعی در قرآن و قانون اساسی و میزان انطباق آن ها بر یک دیگر مطالعه شده است. وفاق اجتماعی در هر جامعه ای متاثر از عوامل گوناگونی است، اما بدون شک مبانی اعتقادی و قوانین موضوعه هر جامعه نقش مهمی در چگونگی آن ایفا می کند. این مطالعه با تاکید بر آموزه های قرآن کریم و اصول قانون اساسی با روش تحلیل محتوای کیفی و با استفاده از روش طبقه بندی معنایی و به شکل جعبه ای و انباشتی با واحد تحلیل مضمون، و با استفاده از مدارک تحلیل (کل قرآن کریم و کل قانون اساسی) مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج مطالعه نشان می دهد آموزه های قرآن کریم از حیث اعتقادی و از دو بعد اجتماعی و سیاسی مبنای وفاق اجتماعی است که در قانون اساسی نیز تجلی دارد و اساس رفتارهای همگرایانه در جامعه را شکل می دهد و در قانون اساسی نیز وفاق در ابعاد ارزشی، شناختی، نقشی، منزلتی، و میثاقی تجلی دارد.
    کلیدواژگان: وفاق اجتماعی، قرآن کریم، قانون اساسی
  • ذکرالله محمدی* صفحات 43-66
    در طول تاریخ جهان اسلام از جمله حوادث و وقایع بسیار مهمی که از آن در میان مسلمانان عموما و در بین ترکان و ایرانیان خصوصا با افتخار و سربلندی یاد می شود «نبرد ملاذگرد» است. آن حادثه در 463 ق/ 1071 م بین آلب ارسلان سلطان سلجوقی و رومانوس دیوگنس امپراتور بیزانس صورت گرفت و درنهایت پیروزی از آن آلب ارسلان گردید. اهمیت و جایگاه آن حادثه و نیز آثار و نتایج کوتاه یا درازمدت سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، و دینی آن در بین دو جهان متفاوت یعنی اروپای مسیحی و جهان اسلام باعث توجه و انگیزش جدی مورخان گذشته و محققان امروزی بر آن حادثه گردیده است. درباره این که چه عامل یا عواملی در شکست رومانوس و پیروزی آلب ارسلان نقش اساسی داشته اظهارنظرهای گوناگونی شده و از عوامل مختلفی سخن گفته اند. حقیقتا نمی توان هیچ یک از عوامل مطرح شده در منابع اصلی یا تحقیقات بعدی را نادیده گرفت یا نادرست تلقی کرد؛ اما سوال اصلی این است که در میان عوامل متعدد مطرح شده عامل مذهبی و باورهای دینی از چه جایگاهی برخوردار بوده است؟ بر اساس فرضیه مقاله حاضر اعتقادات دینی و عنصر معنویت نه تنها همچون عوامل دیگر عاملی موثر در پیروزی سپاه سلجوقی بوده بلکه مهم ترین و اساسی ترین عامل آن پیروزی نیز بوده است. مغفول ماندن این مقوله در نگاه و قلم مورخان و متون اصلی غیراسلامی (بیزانسی، یونانی، مسیحی، ارمنی، و...) از یک سو و به صورت مستقل و جدی مطرح نشدن آن از سوی محققان و مورخان معاصر اسلامی و غیراسلامی از سوی دیگر، نگارنده را بر آن داشت تا پژوهشی مستقل با اتکا به منابع اصلی و استفاده از برخی تحقیقات مهم به روش توصیفی تحلیلی ارائه کند.
    کلیدواژگان: آلب ارسلان، رومانوس دیوگنس، نبرد ملاذگرد، باورهای دینی و عناصر معنوی (ایمان، جهاد، شهادت و، ، ، )
  • اصغر محمدی*، سحر کاوندی، حسن فتح زاده صفحات 67-90
    ریچارد سوئینبرن در تقریر خود از دلیل غایت شناختی سعی در معقول جلوه دادن باور به خدا با استفاده از این دلیل دارد. البته سوئینبرن معتقد است هیچ یک از ادله اثبات وجود خدا نمی توانند یقینی ریاضی وار برای ما به همراه آورند؛ بلکه مجموع این ادله باور به وجود خدا را از نقیض آن محتمل تر می سازند. سوئینبرن با تفکیک نهادن میان دو نوع نظم: نظم زمانی و نظم مکانی، در ارائه دلیل خود بر نظم زمانی تاکید می کند. از طرف دیگر برای تبیین پدیده ها میان دو نوع تبیین تفاوت می گذارد: تبیین علمی و تبیین شخصی، و ادعا می کند که تبیین علمی توانایی تبیین اصل قوانین جهان را ندارد و برای تبیین این قوانین باید به تبیین شخصی توسل جست. سوئینبرن تبیین جهان به وسیله تبیین شخصی را ساده ترین تبیینی می داند که خالی از تعقیدها و پیچیدگی ها در پاسخ به چرایی پدیده هاست. به عبارت دیگر، به میزان کمتر شدن علل برای تبیین یک پدیده، آن تبیین رو به سادگی می رود. مدعای این مقاله آن است که مفهوم سادگی یا ساده ترین تبیین در بیان سوئینبرن خالی از پیچیدگی نیست و ابهاماتی دارد و همچنین فرض وجود امری ماورائی در تبیین پدیده نظم، نه تنها نمی تواند ساده ترین تبیین باشد، بلکه آن را گرانبار از پیش فرض می کند.
    کلیدواژگان: سوئینبرن، دلیل غایت شناختی، نظم زمانی، تبیین شخصی، ساده ترین تبیین
  • مجید ملایوسفی، رضا رضایی مستقیم صفحات 91-114
    موضوع مقاله حاضر بررسی و نقد نظریه اصلاح نژاد فرانسیس گالتن است. گالتن، پسر عموی چارلز داروین، با انجام مطالعات آماری بر روی افراد برجسته علمی، ادبی، ورزشی، و نظامی انگلستان در طول چندین نسل مدعی شد که هوش و قابلیت های طبیعی در انسان ها امری ارثی است. بر این اساس، وی نظریه اصلاح نژاد را مطرح ساخت که در جهت عکس نظریه داروین و بر مبنای انتخاب مصنوعی بود. هدف گالتن از طرح نظریه اصلاح نژاد بهبود و اصلاح نسل و تبار انسان از طریق افزایش هوش و ممانعت از بلاهت و کودنی بود. درواقع، گالتن مدعی بود، همانند حیوانات اهلی، انسان ها را نیز می توان با انتخاب مصنوعی اصلاح کرد. با شروع قرن بیستم ایده گالتن به جنبشی اجتماعی و فراگیر در کشور های مختلف عالم از جمله انگلستان، امریکا و آلمان تبدیل شد و باعث تصویب قوانینی غیراخلاقی از سوی دولت ها همچون عقیم سازی اجباری و نظایر آن به بهانه اصلاح نسل شد. در آلمان نازی، جنبش اصلاح نژاد به ابزاری برای نژادپرستی و ارتکاب جنایت های بزرگ مبدل گشت. با این حال ایده اصلاح نژاد هیچ گاه به طور کامل از میان نرفت. پیشرفت های علمی در حوزه ژنتیک انسانی و کشف DNA انسان و نیز رمزگشایی از ژنوم انسانی همراه با عواملی دیگر باعث احیای نظریه اصلاح نژاد در سال های پس از جنگ جهانی دوم شد. جریان جدید اصلاح نژاد بر خلاف جریان اصلی آن، که ترکیبی از باور های علمی و شبه علمی بود، بر باور های علمی مبتنی بود. از این حیث اشکالات علمی وارد بر جریان اصلی اصلاح نژاد بر آن وارد نبود. با این حال نظریه اصلاح نژاد همواره، چه در گذشته و چه در حال، به دلیل پیامد های خطیری که داشته است و نیز سوءاستفاده های زیادی که از آن شده است مورد نقد های اخلاقی جدی بوده است. در نوشتار حاضر سعی شده است مهم ترین نقد های علمی و اخلاقی وارد بر جریان اصلی اصلاح نژاد مورد بحث و فحص قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اصلاح نژاد، فرانسیس گالتن، نبوغ ارثی، گزینش طبیعی، گزینش مصنوعی
  • روح الله نجفی* صفحات 115-131
    علم جدید از مجازی بودن طلوع و غروب خورشید و حرکت ظاهری آن در پهنای آسمان پرده برداشته و مسجل نموده که رویت مزبور صرفا معلول حرکت زمین است نه آن که خورشید را به واقع حرکتی بر گرد زمین باشد. از دیگر سو، قرآن مبین در فضایی که از بیان حرکت خورشید چیزی جز همین حرکت ظاهری آن به ذهن ها تبادر نمی یافت، به حرکت و سیر آن در مسیری دورانی تصریح ورزیده است.
    هرچند علم کنونی هم از حرکت خورشید به دور مرکز کهکشان خودی سخن می گوید، اما حمل بیان قرآن بر این مصداق تازه مکشوف روا جلوه نمی کند. چون متکلم بلیغ از الفاظ خود، معانی یا مصادیقی را اراده نمی کند که امکان ظهور یافتن آن ها در ذهن مخاطبان مستقیمش منتفی است. افزون بر این، اگر مراد قرآن، همان حرکت ظاهری معهود نبود، علی القاعده با قرینه ای شفاف ذهن مخاطبان را از آن عهد ذهنی منصرف می نمود. بدین سان حمل بیان قرآن بر همان حرکت ظاهری خورشید متعین جلوه می کند، ولی در این میان تصادمی میان قرآن و علم رخ نمی دهد. چون متن متین وحی اساسا در مقام تبیین واقعیت فیزیکی امر خورشید نیست و از حرکت خورشید به عنوان موضوعی علمی سخن نمی گوید، بلکه بر آن است تا با استشهاد به آن چه مخاطبان می بینند، تصویری ایمان آفرین و خالق نما خلق کند.
    کلیدواژگان: خورشید در قرآن، تفسیر علمی، رابطه قرآن و علم، زبان قرآن، شبهات قرآنی، خطاناپذیری قرآن
  • مرتضی نصیری، امید صادقی، حسام اسحاقی شهرضایی صفحات 133-152
    میوه ها سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی، و املاح هستند و مصرف آن ها تاثیر به سزایی در سلامتی انسان ها، پیشگیری، و درمان بیماری ها دارد. در قرآن کریم خداوند از بعضی میوه ها چون انگور، انار، خرما، انجیر و زیتون به عنوان هدیه بهشتی نام برده است. احتمالا در این تذکر، فواید جسمی و روحانی برای انسان وجود دارد. لذا این مقاله با هدف بررسی خواص درمانی میوه های مذکور از منظر قرآن و احادیث و مقایسه آن با یافته های نوین علوم پزشکی صورت گرفته است تا به نگرش پویایی اسلام به عنوان یک دین جهان شمول بیشتر پی برده شود و حقایق بیشتری در این زمینه آشکار گردد.
    کلیدواژگان: میوه های قرآنی، قرآن، احادیث، اسلام، علوم پزشکی
|
  • Shahla Bakhtiyari, Hedyeh Taghavi* Pages 1-20
    The word science has gone through semantic change in different historical periods and in relation to the cultural and social circumstances of the time and thus has been used in various senses. A semantic study of word in the pre- and post-Islamic eras will reveal that the word has been used in different and even opposite senses. This means that، in the Age of Ignorance (pre-Islamic era)، under the time’s prevalent intellectual and cultural way of thinking، the word science was perceived differently than the age of Islam. Due to its historical importance and background، Mo‘allaqāt al-Sab‘a is a useful text for carrying out a semantic study of the word science in the Age of Ignorance. The Qur’an verses، as an important source from which Islamic principles and thoughts have emerged، can be useful for studying semantic change of the word in the pre-Islamic era. This study uses two aspects of semantic relationship، synonymy and antonymy، to do a semantic study of the word science in the Age of Ignorance and the Islamic era. In the antonymy method، the meaning of science has been determined through words which are used in the context as antonyms of science، and in the synonymy method، words which have been used as an alternative to science have been considered to specify the meaning of the word. In the Age of Ignorance، senses of the word science are basically related to the domains of personal experiences and one’s level of understanding the world around him، but in the sense of the word has gained some cognitive aspects in the Qur’an verses.
  • Seyyed Javad Hosseini* Pages 21-41
    This paper studies basics of social congruence in the Constitutional Law and the Qur’an and their degree of conformity to each other. Various factors affect social congruence in every society، yet the role of the country’s doctrinal principles and positive law are very crucial. For analyzing the documents (which include full texts of the Holy Qur’an and the Constitutional Law)، this study focuses on teachings of the Qur’an and the principles of the Constitutional Law، and adopts a qualitative content analysis methodology using semantic classification، box plots and cumulative analysis of theme، which is the unit of analysis. The findings demonstrate that the teachings of the Holy Qur’an form the foundations of social congruence in doctrinal terms and in social and political aspects – a quality which is present in the Constitutional Law and is the bases for cohesive social behaviors. Moreover، social congruence is presented through several aspects، including values، cognition، role and dignity.
    Keywords: social congruence, the Holy Quran, Constitutional Law
  • Zekrollah Mohammadi* Pages 43-66
    One of the important events in the history of the Islamic world which is often a source of pride for Turks and Persians is the battle of Malazkirt. This was a battle fought in 1071 between the Seljuq sultan، Alp Arslan، and the Byzantine emperor، Romanos IV Diogenes، and ended with the victory of Alp Arslan. The importance of this event and its short- and long-term political، social، economic، cultural and religious outcomes and effects in two different worlds، namely the Christian Europe and the Islamic world، have ever since drawn the attentions of many historians and scholars of the past and present. Many ideas have been proposed as to the fundamental reason (s) of Romanos defeat and Alp Arslan’s victory، and many factors have been discussed. None of the factors discussed in the primary and later sources and researches can be ignored or rejected، yet one important question one can ask about this battle is as to the place of religious factors and beliefs in this event. This paper hypothesized that spirituality and religious beliefs were not only a factor contributing to the victory of the Saljuq army، but they in fact formed the most important and fundamental factor. The fact the factor was overlooked in the non-Islamic (Byzantine، Greek، Christian، Armenian etc.) primary sources and that still there is no independent and serious contemporary research work on it led the author to offer an independent descriptive-analytical research work، based on primary sources and some other important studies، about the role of religious factors in the battle of Malazkirt.
    Keywords: Alp Arslan, Romanos Diogenes, Battle of Malazkirt, religious reliefs, spiritual elements (faith, jihad, martyrdom etc.)
  • Asghar Mohammadi*, Sahar Kavandi, Hassan Fathzadeh Pages 67-90
    In his reading of the teleological argument، Richard G. Swinburne tries to show that belief in God is plausible. He، however، argues that no proof for existence of God can ever establish mathematical certainty and that the set of such arguments only suggest that existence of God is more probable than the opposite. Swinburne makes a distinction between two types of order (temporal and special) and bases his argument on the temporal order. He makes a further distinction between two types of explanation: personal and scientific. He argues that scientific explanation is not capable of explaining the laws of nature and that one needs to turn to personal explanations for explaining these laws. For Swinburne، explaining the world using personal explanation is the simplest explanation one can give since it is free from any complexity. In other words، fewer the number of reasons needed to explain a phenomenon is، the easier the explanation will be. This paper argues that the concept of simplicity in Swinburne’s discussions is not without complexity and that it is vague. The paper further argues that the very assumption of existence of a metaphysical quality in explaining the phenomenon of order cannot be the simplest explanation، but rather، such assumptions makes the explanation more complicated.
    Keywords: Swinburne, teleological argument, temporal order, personal explanation, simplest explanation
  • Majeed Mollayousefi, Reza Rezaee Mostaqim Pages 91-114
    This paper reviews and criticizes Francis Galton’s ideas on improvement of the races. Galton، a cousin of Charles Darwin، carried out statistical studies about UK’s important scientific، literary، sports and military figures from several generation and finally he claimed that intelligence and natural abilities of humans are transferred to them through heredity. He then proposed his thesis on improvement of the races، which is opposite to Darwin’s theory of evolution and is based on artificial selection rather than natural selection. Artificial selection supposedly increased intelligence of the human raise، which in turn would eliminate foolishness. Similar to domesticated animals، he argued، humans could be improved through artificial selection. By the early 20th century، Galton’s ideas had turned into a social movement in different countries of the world، including the UK، USA، and Germany)، resulting into legislation of unethical laws by the governments، including forced sterilization. In the Nazi Germany، improvement of races turned into an instrument for racism and committing horrific crimes. The idea of race improvement was never totally gone. Scientific advancements in the field of human genetics، the discovery of the DNA and decoding human genome، alongside a number of other factors، revived the idea of improvement of races in the early years after WWII. This new wave of improving races، unlike the first wave which was based on both scientific and pseudo-scientific beliefs، totally lied upon scientific beliefs and therefore could not be the subject of criticisms similar to those made of the first wave. Yet the idea of improving the races has always been subject of serious eithical criticisms due to its horrible outcomes and the many abuses that have taken place under the name of improvement. This paper tries to investigate and analyze important scientific and ethical criticisms made of the first wave of improvement of races.
    Keywords: improvement of races, Frances Galton, hereditary genius, natural selection, artificial selection
  • Roohollah Najafi* Pages 115-131
    Modern science has established that the sun’s rise and set are only apparel and that the sun’s apparel motion is the effect of the earth’s rotation around the sun and not the sun’s motion round the earth. Yet in an atmosphere where people could not imagine anything except the sun’s motion around the earth، the Qur’an stated that the sun is moving on a circular path. Today’s science has proved that the sun moves around the center of the milky way، but it will be wrong to claim that what the Qur’an says about the sun’s motion refers to this moving around the center of galaxy. The reason why such an assumption is wrong is that a wise and eloquent speaker would not say something which is improbable to be grasped by the immediate audience. Furthermore، if the Qur’an was referring to a motion other than the sun’s apparel motion، it would then make clear cases in order to clarify the point for the audience. Therefore it is plausible to argue that when the Qur’an speaks of the sun’s motion it is referring to its apparel motion، yet this point will raise no controversy between science and the Qur’an. The reason is that the Qur’an is not trying to explain a physical reality about the sun and is not referring to the sun’s motion as if explaining a scientific issue. But rather it aims to create an image which will increase faith and will draw their attentions to the creator.
    Keywords: sun in the Holy Quran, scientific interpretation, the link between the Quran, science, language of the Quran, doubts of the Quran, infallibility of the Quran
  • Morteza Nasiri, Omid Sadeghi, Hesam Eshaghi Shahrezai Pages 133-152
    Fruits are rich in vitamins، minerals and salts and consuming fruits has a significant role in the human health and in prevention and treatment of various diseases. Almighty God has mentioned the names of a number of fruits: grapes، pomegranate، palm date، fig and olive and has introduced them as fruits of paradise. Thus، there must be some physical and spiritual benefits in them. This paper aims to investigate therapeutic properties of these fruits from the perspective of the Qur’an and hadith and then make a comparison between them and findings of modern medical sciences. The goal is that the dynamic attitude of Islam، a powerful religion for all humans، will be demonstrated.
    Keywords: Quranic fruits, the Quran, hadith, Islam, medical sciences