فهرست مطالب

فصلنامه فقه و اصول
پیاپی 97 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد رسول آهنگران صفحات 9-27
    یکی از مهم ترین بحث های علم اصول عبارت است از مبحث خبر واحد. مهم ترین دلیل برای اثبات حجیت خبر واحد بنا بر دیدگاه مشهور صاحب نظران این فن، سیره عقلا می باشد. این مقاله بر آن است تا به نقد این دلیل بپردازد و در نهایت ناکارآمدی آن را برای اثبات مدعای مورد نظر ثابت نماید.
    کلیدواژگان: خبر واحد، ادله اعتبار خبر، سیره عقلاء، امضاء، عدم ردع، حجیت
  • اکبر احمدپور صفحات 29-54
    این پرسش از دیرباز در میان فقی هان مطرح بوده است که آیا می توان به وسیله محرمات به درمان بیماری ها پرداخت و بهبودی و تندرستی را از این رهگذر برای بیماران به ارمغان آورد، یا ورود در این عرصه، حتی به انگیزه درمان نیز ممنوع و ناروا است؟
    البته استفاده از حرام در درمان بیماری ها، آنجا که بهره وری هایی به جز خوردن و آشامیدن، مورد نظر باشد، چندان مشکل ساز و حساسیت برانگیز نیست، اما آنچه بیشتر مورد گفتگو و مناقشه است، خوردن و آشامیدن شیئی حرام با هدف درمانگری است، که در این زمینه هرچند بیشتر فقی هان، به ویژه متقدمان آنان، درمانگری با حرام را، چه به صورت مطلق، و یا در برخی از محرمات، ناروا دانسته و آن را بر نتابیده اند، اما دیدگاهی که در این مقاله مورد توجه قرار گرفته جواز درمان با همه محرمات، بدون در نظر داشتن تفاوت میان آن ها است؛ از این رو به منظور تبیین این دیدگاه و استحکام سازی آن، دلایل پنج گانه ای سامان یافته، و تلاش شده است با فراهم سازی شرایط و پاسخ دهی به احتمالات معارض و نقد دیدگاه های رقیب، زمینه های پذیرش و مقبولیت این نظریه تا حدودی فراهم آید.
    کلیدواژگان: احکام پزشکی، درمان با حرام، حرام درمانی
  • زهرا احمدی صفحات 55-74
    در تعدد جرایم مستوجب حد، اگر جرایم ارتکابی مشابه باشند مجازات ها در هم تداخل کرده و فرد تنها به یک مجازات حدی محکوم می گردد. این حکم از دو جهت قابل مناقشه است. اولا خلاف مقتضای قاعده عدم تداخل اسباب و مسببات است. و ثانیا خلاف قاعده عدالت بوده و باعث اخلال در امنیت و نظم عمومی جامعه می گردد.
    فقها با استناد به دلایل مختلفی مانند روایات، قاعده درء، تعلق حکم به طبیعت، اصل برائت، اطلاق ادله شرعی، مفهوم ادله تکرار جرم، اجماع، سیره، و... در مقام رفع تعارض این حکم با قاعده عدم تداخل اسباب برآمده اند. گرچه ایراداتی به برخی از این دلایل وارد شده، با این وجود می توان گفت که حکم به تداخل مجازات ها امری مسلم نزد تمامی فقها است.
    وجود مجازات های تعزیری با ماهیت منحصر به فرد آن (بما یراه الحاکم) در نظام کیفری اسلامی مشکل دوم را نیز مرتفع می گرداند. بدین ترتیب که اگر در کنار اجرای مجازات حدی، تعزیر را نیز داشته باشیم، این امر به اجرای هر چه بهتر عدالت و جلوگیری از اخلال در نظم عمومی جامعه می انجامد.
    کلیدواژگان: تعدد جرم، جرایم مستوجب حد، تداخل اسباب، قاعده عدالت، تعدد جرایم مستوجب حد
  • فاطمه اردستانی عابدین مومنی صفحات 75-95
    فعل و رفتار نبوی به عنوان بخشی از سنت، نوعی دلیل و حجت شرعی به شمار می رود. تبیین مفهوم و ماهیت فعل پیامبر(ص) و تحلیل برخورد علمای فریقین نسبت به این دلیل لبی در فرایند استنباط حکم شرعی، جایگاهی مهم در اصول فقه اسلامی دارد.
    با توجه به نظرات موجود، دو رویکرد کلی درباره افعال پیامبر(ص) وجود دارد؛ رویکرد اول آن که همه افعال حضرت(ص) به جز افعال خاص، تشریعی بوده و بر این اساس همه افعال دال بر حکم شرعی می باشند، و رویکرد دوم آن که با توجه به وجود دو شان تشریعی و غیر تشریعی برای حضرت(ص)، علاوه بر افعال خاص از افعال طبیعی و افعال دنیوی نیز که در زمره افعال غیر تشریعی قرار دارند نمی توان حکم شرعی استنباط و استخراج نمود. اختلاف اصلی قائلان به دیدگاه های فوق ناشی از اختلاف در تقسیم افعال نبوی و صحت این تقسیم بندی است.
    اما افعال بیانی، مهم ترین افعال صادره از پیامبر(ص) می باشند که صراحتا قابلیت استخراج حکم از آن ها وجود دارد، چنان که در فقه اسلامی خصوصا در بخش عبادات بسیار مورد استفاده قرار گرفته اند.
    افعال ابتدائی هم نوع آخر از افعال پیامبر(ص) هستند که به دو دسته معلوم الصفه و مجهول الصفه تقسیم می شوند؛ جمهور علمای فریقین در دسته اول قائل به مساوات امت با پیامبر(ص) در حکم بوده، اما در دسته دوم اختلاف رای بسیاری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سنت فعلی پیامبر(ص)، شان پیامبر(ص)، استنباط حکم، فریقین
  • علی مراد حیدری صفحات 97-120
    روابط مالی و اقتصادی، واقعیت انکارناپذیر و عاملی تاثیرگذار در روابط خانوادگی است و تعامل متقابلی بین این دو وجود دارد. وجود این رابطه باعث شده که در فقه جزایی و قوانین موضوعه، روابط خانوادگی، در سرنوشت کیفری تعرضات نسبت به اموال موثر شناخته شود. در فقه اسلامی، مصونیت خانوادگی تنها در قالب «سقوط حد» در جرم «سرقت» و در محدوده رابطه «پدر – فرزندی» مورد توجه قرار گرفته است. با وجود این، چند مطلب باید مورد بررسی قرار گیرد:1. تعیین «دامنه روابط خانوادگی» موثر در جرایم علیه اموال و مالکیت؛2. تبیین «قلمرو جرایم علیه اموال و مالکیت» متاثر از روابط خانوادگی؛3. تشریح «نوع تاثیرگذاری» روابط خانوادگی در جرایم علیه اموال و مالکیت.
    در این نوشتار ضمن مبنا قرار دادن تاثیر رابطه خانوادگی در جرم سرقت حدی که بطور مفصل در فقه مطرح شده - و با نگاهی تطبیقی به فقه اهل سنت-، مسائل سه گانه فوق مورد بررسی قرار گرفته، و این سوال اساسی مطرح شده که آیا رویکرد قانونی و قضایی موجود در این زمینه، رویکردی مطلوب و صحیح است یا خیر؟
    فرضیه مقاله، امکان توسعه کمی و کیفی مصونیت خانوادگی در جرایم علیه اموال و مالکیت، و دستاورد آن، اثبات عدم محدودیت دامنه روابط خانوادگی موثر در جرایم علیه اموال به پدر، جد پدری یا مادر و نیز محدود نبودن دامنه جرایم متاثر از روابط خانوادگی به جرم سرقت است؛ پیشنهاد نگارنده، شناسایی مصونیت خانوادگی به عنوان یکی از «معاذیر قانونی عدم مجازات» در قالب احیاء محتوای ماده 227 مکرر قانون مجازات عمومی، و نیز تجدید حیات بند 5 تبصره 2 ماده 8 قانون آیین دادرسی کیفری 1290 شمسی است، و صدور قرار موقوفی تعقیب - در صورت وجود رابطه خانوادگی بین بزه کار و بزه دیده-، راه کار ارائه شده برای تحقق این پیشنهاد است.
    کلیدواژگان: خویشاوندی، خانواده، مصونیت، اموال و مالکیت
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی صفحات 121-139
    سیره در فقه شیعه از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده و به عنوان مهم ترین دلیل در احکام امضایی اسلام بکار رفته است، فقی هان شیعه به عنوان یکی از ادله استنباط احکام از آن بهره گرفته تا آنجا که آن را از اجماع بالاتر دانسته و حجیت سیره را به سبب امضا و یا عدم ردع از سوی معصوم (علیه السلام) پذیرفته اند.
    در گذر تاریخ استنباط، اصطلاح نوینی بوجود آمد که همسوی با سیره به عنوان مدرک برای استنباط احکام بکار گرفته شد و فقی هان آن را ارتکاز متشرعه نامیدند. ارتکاز متشرعه، ثبوت و استقرار مفهومی در ذهن متدینان است که به راحتی نمی توان از آن دست کشید و گاه به سلوک و رفتار بیرونی نیز می انجامد و گاه در حد ذهنی بودن باقی می ماند. این که فقها در آثار خود در برخی احکام به ارتکاز استناد کرده اند، نمایان گر آن است که ارتکاز از دیدگاه ایشان حجت است. ارتکاز مفهومی جدای از سیره است و شایسته است تحت عنوانی جدای از سیره به آن پرداخته شود، هرچند مانند سیره، قرینه ای لبی به شمار می رود و در بسیاری از موارد منشا ظهور برای ادله می گردد.
    در این پژوهش تلاش شده است، پس از تعریف سیره و ارتکاز متشرعه و اثبات شرایط حجیت آن ها، به مقایسه این دو اصطلاح پرداخته شود و اشتراکات و تمایزات آن ها روشن گردد و سپس به مواردی که می توانند منشاهایی برای ارتکاز به شمار آیند، اشاره شده است.
    کلیدواژگان: سیره، عقلا، ارتکاز، متشرعه
  • محمد تقی فخلعی، سیدعلی جبار گلباغی ماسوله صفحات 141-164

    در پی رشد دانش پزشکی و دست یابی بشر به فن آوری های نوینی که استفاده از اعضای بدن و فرآورده های آن را جهت درمان برخی از بیماری ها فراهم ساخت، اندک اندک، پرسش های فقهی حقوقی ای را در این حوزه، از جمله، خرید و فروش اعضای بدن فرا روی نهاد. طرح این پرسش و پاسخ به آن، همان مهمی است که نوشتار حاضر، در پژوهشی نظری بنیادی، به روش توصیفی تحلیلی، در گستره فقه شیعه و با به کارگیری از منابع استنباط، نیل به آن را در هدف دارد. پس از تبیین محل بحث و رصد نمودن دیدگاه های موجود و بررسی ادله هر یک، سرانجام این نتیجه به بار آمد که خرید و فروش اعضای بدن، دارای مشروعیت تکلیفی و وضعی می باشد و ادله قابل کفایت، برای حرمت و بطلان و فساد این دسته از معاملات وجود ندارد.

    کلیدواژگان: فقه پزشکی، مسائل مستحدثه، خرید و فروش اعضای بدن
|
  • Muhammad Rasul Ahangaran Pages 9-27
    One of the most important discourses on basics of jurisprudence methodology (‘ilm al-uṣūl) is the one concerning the isolated tradition. The most important reason for proving the validity of the isolated tradition according to the widely known viewpoint of the authorities on this issue is the attitude of the intellectual. This article is intended to criticize this reason and in the end to prove its insufficiency for the claim in question.
    Keywords: isolated tradition, reasons for the validity of tradition, attitude of the intellectual, imḍā (attestation), non, hindrance, validity
  • Akbar AḤmadpŪr Pages 29-54
    The jurists have since early times wondered whether illnesses can be treated with forbidden or ḥarām things and thereby improve the illness and restore the patients to health; or whether it is totally forbidden and impermissible to step into this arena even if motivated by treatment of illness. Of course، using the unlawful in treating illnesses where exploitations other than eating and drinking is in mind is not so much problematic and sensitive; however، what is more open to disputation is eating and drinking unlawful things with the intention of treatment. In this respect، although most of the jurists، especially the earlier ones، have viewed treatment with the unlawful، either absolutely or with certain muḥarramāt as impermissible and have not withstood it، the viewpoint addressed in this article is the permissibility of all kinds of treatment with all muḥarramāt irrespective of their differences. Thus، in order to explain this viewpoint and reinforce it، five reasons have been set forth and by providing the conditions and answering to the contradictory probabilities and criticizing the opponents’ viewpoints، it is tried to pave the ground to some extent for the acceptability of this theory.
    Keywords: jurisprudence, medical ordinances, treatment with ḥarām
  • Zahra Ahmadi Pages 55-74
    If in multiple offences deserving legal punishment (ḥadd) the perpetrated offences are similar، the punishments interfere and the person is sentenced to one legal punishment. This judgment is disputable from two perspectives. Firstly، it is against the principle of non-interference of causes and effects. Secondly، it is against the principle of justice and causes disturbance in public security and order. Relying on various reasons، such as traditions، principle of reasonable doubt (qā‘idat al-dar‘)، judgment pertaining to nature، principle of exemption، application of legal evidences، concept of the evidences of repetition of offence، consensus، sīra، and so forth، the jurists have undertaken to resolve the contradiction of this judgment with the principle of non-interference of causes. Although some objections have been raised against some of these evidences، it can be said that judging the interference of punishments have been taken for granted by all the jurists. Existence of discretionary punishments with their exclusive nature (according to the judge’s opinion) in Islamic penal system would resolve the second problem، too. As such، if we execute legal punishment (ḥadd) along with discretionary punishment (ta‘zīr)، it will result in much better administration of justice and prevention of disturbance in public order.
    Keywords: multiple offences, offences deserving legal punishment, interference of causes, principle of justice, multiple offences deserving legal punishment
  • Fatima Ardistani, Abidin Mu Mini Pages 75-95
    The Prophetic action and behavior as a part of tradition is regarded as a kind of evidence and legal plea. Explanation of the concept and nature of the Prophet’s (S. A. W.) action and the two sects’ analysis of this rational reasoning in the process of inference of legal ruling has an important status in Islamic jurisprudence. Given the existing views، there are two general approaches to the Prophet’s (S. A. W.) actions; the first approach that all his holiness’ actions except special actions were legislative، according to which all actions verify as legal rulings; and the second approach، which، in respect to the existence of two legislative and non-legislative ranks for his holiness، in addition to the special actions، his natural and worldly actions، which are among the non-legislative actions، cannot be used as a basis for inference and extraction of legal rulings. The main disagreement among those maintaining the above approaches results from the difference in dividing the Prophetic actions and the genuineness of this division. The expressive actions، however، are the most important actions carried out by the Prophet (S. A. W.)، from which rulings are explicitly extractable، as they have been highly utilized in Islamic jurisprudence، particularly، in “acts of devotion” section. Primary actions are also among the latter part of the Prophet’s (S. A. W.) acts، which are divided into two groups of clear attributes and ambiguous attributes. All the scholars of the two sects in the first group believe in the equality of the umma and the Prophet (S. A. W.) in rulings; but there are many differences of opinion in the second group.
    Keywords: the Prophet's (S.A.W.) actual tradition, the Prophet's (S.A.W.) rank, inference of ruling, the two sects
  • Ali Murad Haydari Pages 97-120
    Financial and economic relationships are undeniable realities and impressive factors in familial relations، and there are reciprocal interactions between these two. The existence of this relationship has caused the familial relations to be realized as effective in the penal destiny of aggressions against properties in the penal jurisprudence and statutes. In Islamic jurisprudence، familial immunity has been taken into consideration only in such cases as “lapse of legal punishment” in “theft” and as confined to “father-child” relations. Nevertheless، certain issues have to be examined as follows: 1. Determining “the domain of familial relation” effective in offences against properties and ownership; 2. Explanation of “the realm of offences against properties and ownership” effected by familial relations; 3. Description of “type of efficacy” of familial relations in offences against properties and ownership”Based on the effect of familial relations in theft leading to legal punishment (ḥadd)، which is brought up in detail in jurisprudence – with a comparative look at the Sunni jurisprudence –، this writing explores into the above three issues and raises the fundamental question as to whether the existing judiciary approach in this respect is a desirable and sound one or not. The article’s hypothesis is the possibility of qualitative and quantitative development of familial immunity in offences against properties and ownership and its by-products; verification of non-limitedness of the domain of familial relation effective in offences against properties to father، paternal ancestors or mother; and non-limitedness of the domain of offences effected by familial relations to theft. The writer’s suggestion is recognition of familial immunity as one of the “legal excuses for non-punishment” in the context of article 227 bis of penal code، and the presented working procedure for this suggestion is the restoration of section 5 of clause 2 of article 8 of penal code approved in 1290 sh/1911 and the issuance of order to suspend prosecution – in case of existing familial relation between the criminal and the victim of crime.
    Keywords: kinship, family, immunity, properties, ownership
  • Abulfadl Alishahi Qalajuqi Pages 121-139
    Sīra is of a sublime status in Shī‘a jurisprudence and has been used as the most important reason in endorsed rulings of Islam. The Shī‘a jurists have used it as one of their evidences for inference of rulings to the extent that they have regarded it as superior to consensus (ijmā‘) and viewed the authority of sīra as a cause for endorsement or non-hindrance by the Infallibles (A. S.). In the course of the history of inference، a new term has been developed، which in line with sīra was employed as a proof for inference of rulings and the jurists called it fixed way of religionists or irtikāz al-mutisharri‘a. It is the proof and establishment of a concept in the religionists’ mind that cannot be easily given up and sometimes it results in external conduct and behavior and yet at other times it remains to be subjective. That the jurists have relied on irtikāz in some rulings indicates that in their view irtikāz is authoritative. Conceptual irtikāz is separate from sīra and it behooves to be dealt with under another heading than sīra، even though، like sīra، it is regarded as rational (lubbī) circumstantial evidence and in many instances it is the original resource for the evidences. In this research، after giving a definition of sīra and irtikāz al-mutisharri‘a and proving the conditions for their authority، it is tried to compare these two terms and to clarify their similarities and differences، and then to point out the instances that are regarded as origins for irtikāz.
    Keywords: sīra, intellectuals, fixed way (irtikāz), religionists (mutisharria)
  • Muhammad Taqi Fakhlai, Sayyid Ali Jabbar Gulbaghi Masula Pages 141-164

    Following developments in medical sciences and humankind’s acquiring new technologies، which provided using body organs and their products for the treatment of some illnesses، some legal questions were little by little set forth in this respect، including buying and selling body organs. Raising this question and answering it is the important task that the present writing is intended to handle in a fundamental-theoretical research، with a descriptive-analytical method in the expanse of Shī‘a jurisprudence and with the use of inference sources. Finally، after explaining the subject in question، observing the existing viewpoints، and examining the evidences of each viewpoint، it is concluded that buying and selling body organs has obligatory and conventional legitimacy and there are no sufficient evidences for the unlawfulness، invalidity، falsehood of this category of transactions.

    Keywords: medical jurisprudence, newly, arisen legal queries, buying, selling body organs