فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی
پیاپی 16 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد زاهدی اصل، طیبه طارزاری* صفحه 1
    نیاز به امنیت از اولین نیازهایی است که انسان از ابتدای حیات خود آن را تجربه می کند و برخی از صاحبنظران آن را از عوامل زیر بنایی گرد آمدن انسان ها کنارهم و تشکیل اجتماعات انسانی می دانند. این نیازدارای ابعاد عینی و ذهنی است که بعد عینی آن شرایط واقعی موجود در جامعه بوده و بعد ذهنی آن احساس و برداشتی است که افراد از شرایط عینی در ذهنشان دارند. پژوهش حاضر به بررسی بعد ذهنی امنیت اجتماعی یعنی احساس امنیت اجتماعی مهاجران افغان ساکن شهر تهران و رابطه آن با میزان سرمایه اجتماعی آنها می پردازد.
    این بررسی مطالعه ای تبیینی است که جامعه ی آماری آن را کلیه ی مهاجران افغان ساکن شهر تهران (حدودا67000 نفر) تشکیل می دهند، که از آن میان تعداد 399 نفر از طریق فرمول کوکران نمونه گیری و باروش نمونه گیری خوشه ایو گلوله برفی مورد مطالعه قرار گرفتند. جهت سنجش احساس امنیت اجتماعی و سرمایه اجتماعی از پرسشنامه ای محقق ساخته که اعتبار و روایی آن مورد تایید قرار گرفت، استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که پاسخگویان از میزان احساس امنیت اجتماعی و سرمایه اجتماعی متوسطی برخوردارند و میان میزان احساس امنیت -اجتماعی مهاجران افغانی و میزان سرمایه اجتماعی آنها رابطه ی معنادار و مستقیم وجود دارد و وجود رابطه میان اعتماد اجتماعی و هنجارهای همیاری به عنوان دو بعد از سرمایه اجتماعی، با احساس امنیت اجتماعی نیز اثبات گردید که موید نظریه ی پوتنام و کاکس در این زمینه است.
    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، مهاجران افغانی
  • سید محمد میرمحمدی* صفحه 41
    ایجاد تعادل بین کار و زندگی، یکی از مهم ترین دغدغه های کارکنان سازمان ها در عصر کنونی است. به بیان دیگر، موفق ترین کارکنان کسانی هستند که بتوانند بین زندگی کاری و زندگی خود تعادل برقرار کنند. یکی از ابزارهای ایجاد تعادل بین زندگی کاری- خانوادگی ایجاد برنامه های انعطاف پذیردر سازمان ها می باشد. از سازمان هایی که اجرای برنامه های انعطاف پذیردر بین کارکنان (پرستاران) آنان توجیه بیشتری دارد، بیمارستان ها می باشد. هدف این مقاله بررسی ارتباط بین تعادل بین کار و زندگی با نگرش های کاری می باشد. جامعه آماری این تحقیق را کلیه پرستاران بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تشکیل می دهند، که از بین آنها 220 نفر به وسیله روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند. روایی محتوای ابزار تحقیق با استفاده از نظرات خبرگان و تحلیل عاملی تاییدی و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ بررسی و تایید گردید. داده های تحقیق از طریق نرم افزار Spss و Lisrel بررسی شد. نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد، تعادل کار- زندگی اثر معناداری بر نگرش های کاری(رضایت شغلی، دلبستگی شغلی، تمایل به ترک خدمت) دارد. نتایج کاربردی در پایان ذکر گردیده است.
    کلیدواژگان: تعادل کار، زندگی، نگرش های کاری، برنامه های انعطاف پذیر_ مدل معادلات ساختاری
  • حسین یحیی زاده*، محمود رمضانی صفحه 65
    این تحقیق به بررسی میزان سلامت اجتماعی و عوامل اجتماعی موثر بر آن در میان زنان سرپرست-خانوار در شهرستان قروه می پردازد. رویکردی نظری تحقیق مبتنی بر رویکردهای سلامت اجتماعی کییز، پایگاه اجتماعی اقتصادی وبر، باورهای دینی گلاک و استارک و مهارت های ارتباطی می باشد. جامعه آماری شامل تمام زنان سرپرست خانوار(92 نفر) زیر پوشش سازمان بهزیستی شهر قروه می باشد. همچنین 92 نفر از زنان غیر سرپرست خانوار ساکن همان شهر به صورت تصادفی جهت مقایسه به روش پیمایشی مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته های تحقیق نشان داد که از لحاظ میزان سلامت اجتماعی و ابعاد آن (که شامل پنج بعد است) در میان زنان سرپرست خانوار و زنان غیرسرپرست، تفاوت معنادار آماری وجود دارد. بعلاوه از لحاظ متغیرهای پایگاه اجتماعی اقتصادی، باورهای دینی (بعد اعتقادی) و مهارت های ارتباطی بین زنان سرپرست خانوار و زنان غیر سرپرست تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، زنان سرپرست خانوار، زنان غیر سرپرست خانوار، قروه
  • بهجت یزدخواستی، کوروش غلامی کوتنایی صفحه 101
    پژوهش حاضر به بررسی رضایت شغلی در بین کارکنان شرکت ملی گاز ایران و بررسی نقش سرمایه اجتماعی در تبیین رضایت پرداخته است. هدف تعیین نقش سرمایه اجتماعی در ایجاد رضایت شغلی است. این پژوهش با استفاده از روش پیمایش انجام گرفته و ابزار گردآوری اطلاعات به صورت پرسشنامه بوده است. جمعیت آماری این تحقیق شامل کارکنان دفتر تهران شرکت ملی گاز ایران (1000 نفر) می باشد. نمونه مورد بررسی در این تحقیق تعداد 290 نفر از کارکنان این سازمان می باشد. متغیر مستقل این تحقیق سرمایه ی اجتماعی و متغیر وابسته آن رضایت شغلی است که نتایج بدست آمده، رابطه معنی داری بین آنها را نشان می دهد. بر اساس نتایج به دست آمده مشارکت در تصمیم گیری های سازمان، هنجارهای رایج، اعتماد و سابقه ی کار کارکنان، مهمترین متغیرهای تبیین کننده ی رضایت شغلی کارکنان بوده اند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، رضایت شغلی، اعتماد، مشارکت، شبکه، هنجار
  • ابوتراب طالبی*، یاور عیوضی صفحه 131
    امروزه بسیاری از صاحب نظران به این باور هستند که قومیت، قومگرایی و ناسیونالیسم از موضوعات حساس کشورها محسوب می گردد. طی چند دهه ی اخیر تنش های قومی به موازات افزایش ظرفیت های اطلاعاتی دنیای مدرن فزونی یافته و مسائل جدیدی را بوجود آورده اند. پژوهش حاضر با روش تحلیل محتوا به بررسی کم و کیف مسئله هویت طلبی قومی در فضای مجازی پرداخته است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه ی مطالب 29 سایت فعال هویت خواه قومی (ترکی/ آذری) اردیبهشت ماه 1391 می باشد. در این مقاله مفهوم «هویت طلبی قومی» بر روی طیفی که پایین ترین سطح آن «قوم گرایی» و بالاترین سطح آن «پاکسازی قومی» می باشد، بررسی شده است. بررسی ها نشان می دهد که بیشترین مطالب قومی موجود در فضای مجازی مربوط به «قوم مداری» (با 54درصد) می شود.این مطالب در جهت باورسازی افکاری از قبیل ضدیت ترک و فارس، استعمار ترکان توسط حکومت فارسی، تحریف تاریخ و جغرافیایی آذربایجان نوشته شده اند. یک درجه شدید تر از درجه ی«قوم مداری»، درجه ی «ناسیونالیسم تجزیه طلبانه» می باشد که با محوریت لزوم جدایی از سرزمین ایران و مستقل بودن مناطق ترک نشین ایران نوشته شده است.
    بیشترین مطالب هویت طلبانه ی قومی مربوط به سایت های «آراز نیوز»، «قیرمیز»و «گوناز تی وی» و بیشترین عوامل مورد نکوهش این رسانه ها نیز حکومت جمهوری اسلامی و برخی از فعالان ترک می باشد.
    کلیدواژگان: قوم گرایی، آذربایجان، ناسیونالیسم، پاکسازی قومی، فضای مجازی
  • محسن نیازی*، محمد کارکنان نصرآبادی صفحه 169
    امروزه مفهوم سبک زندگی به عنوان بیان روش زندگی مردم و الگوهای فرهنگی و رفتاری آحاد جامعه از مفاهیم اساسی علوم انسانی به ویژه روانشناسی و علوم اجتماعی به شمار می آید. از سوی دیگر، دینداری به عنوان مجموعه ی شناخت ها، عقاید، اخلاقیات و احکام دینی و تمایلات نسبتا پایدار و مثبت نسبت به دین با کارکردهای عمده ی حیات بخشی، انضباط بخشی، خوشبختی و انسجام بخشی عامل بسیار نیرومندی در تعیین نوع سبک زندگی مورد توجه صاحب نظران قرار گرفته است. بر این مبنا، در این مقاله، رابطه ی بین میزان دینداری و سبک زندگی مورد مطالعه قرار گرفته است. در واقع، هدف اساسی این مطالعه تبیین رابطه و چگونگی تعامل و پیوند دو متغیر دینداری و سبک زندگی افراد در جامعه آماری مورد مطالعه می باشد.
    این تحقیق از نوع مطالعه پیمایشی (Survey study) بوده و داده های تحقیق با استفاده از تکنیک پرسشنامه توام با مصاحبه جمع آوری گردیده است. اعتبار و روایی مقیاس های اصلی پژوهش شامل میزان دینداری و سبک زندگی افراد با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی و تایید قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شهروندان شهر کاشان در نیمه اول سال 1390 می باشد که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران تعداد 640 نفر به عنوان نمونه تعیین و با استفاده از روش سهمیه ای تصادفی انتخاب و بررسی شده اند. یافته های تحقیق رابطه بین میزان دینداری و هر یک از ابعاد سبک زندگی و نوع سبک زندگی پاسخگویان را نشان می دهد. در مجموع، نتایج فعالیت آماری مربوطه با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن (0/312= rs) رابطه معنی دار دو متغیر میزان دینداری و نوع سبک زندگی افراد در سطح اطمینان 99 درصد را مورد تایید قرار داده است. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیونی به روش گام به گام، اثرات بعد اعتقادی و بعد آگاهی دینداری به ترتیب با 29 و 28 درصد بر سبک زندگی شهروندان را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، میزان دینداری، مصرف گرایی، الگوهای رفتاری، اعتقاد دینی
  • بیژن زارع*، مرضیه زارع صفحه 209
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه میزان سرمایه اجتماعی خانواده با ویژگی های کارآفرینانه در شخصیت افراد شرکت کننده در دوره های کوتاه مدت آموزش کارآفرینی در سال 1388 در مناطق گوناگون شهر تهران، به انجام رسیده است. نمونه ی مورد مطالعه متشکل از 201 نفر می باشد که براساس فرمولنمونه گیریکوکران و به صورت تصادفی ساده از بین 2010 نفر انتخاب شده است.روش پژوهش، پیمایش وابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای متشکل از سئوالات استاندارد شده در باب متغیر وابسته تحقیق و سئوالات استاندارد شده و محقق ساخته در باب متغیر سرمایه اجتماعی خانواده و سایر متغیرهای مستقل و زمینه ای بوده است.
    ابعاد کارآفرینانه موردنظرپژوهش در شخصیت افراد عبارت اند از: ریسک پذیری متعادل، کانون کنترل، نیاز به موفقیت، سلاست فکری، عمل گرایی، تحمل ابهام، رویا پردازی و چالش طلبی. یافته های تحقیق نشان می دهد که سرمایه اجتماعی خانواده با متغیر وابسته تحقیق یعنی شخصیت کارآفرین رابطه معنادارومثبت دارد. این متغیر با هفت بعد از ابعاد هشت-گانهکارآفرینانه در شخصیت فرزندان رابطه معنادار و مثبت داشتهاست. اما با بعد میزان عمل گرایی در شخصیت فرزندان رابطه معنادار نداشته است.
    کلیدواژگان: شخصیت کارآفرین، سرمایه ی اجتماعی خانواده، پایگاه اجتماعی، اقتصادی، کارآفرینی، ریسک پذیری متعادل
|
  • Mohammad Zahedi Asl, Tayyebeh Tarzari* Page 1
    The need to security is among the primary needs that man experiences in his life. Some scholars consider it as one of the underlying factors in formation of human societies. This need is of both objective and subjective dimensions. The objective dimension lies in the real conditions of society, and the subjective one is, in fact, the interpretation of the objective conditions that people make in their minds. The present research aims to study the subjective dimension of social security, i.e. social security feeling among Afghan migrants residing in Tehran, as well as its relationship with their social capital. This was an explanatory study and the statistical population included all Afghan migrants residing in the city of Tehran (i.e. around 67,000 people). Based on Cochran's sample size formula and using cluster as well as snowballing sampling methods, 399 subjects were selected. A researchermade questionnaire, validity and reliability of which was confirmed, was used to measure the social security feeling and social capital. The results showed that the respondents had an average-level of social security feeling and social capital. Moreover, there was a significant positive relationship between the extent of Afghan migrants’ social security feeling and their status of social capital. The results also indicated that social trust and norms of cooperation, as two aspects of social capital, had a significant relationship with social security feeling, confirmingtheories of Putnam and Cox.
    Keywords: Social Security Feeling, Social Capital, Afghan Migrants
  • Seyyed Mohammad Mirmohammadi* Page 41
    Today, creating work-life balance is among the most important concerns of employees of organizations. In other words, the most successful employees are those who can manage to create a balance between their work and life. Development of flexible plans in organizations is an instrument in doing so. Hospitals are among the organizations in which executing flexible plans among employees (i.e. nurses) is more justified. The statistical population of the present research included all the nurses working at the hospitals of Shahid Beheshti University of Medical Sciences. Using multi-stage cluster sampling method, 220 subjects were selected. The content validity of the research was confirmed by a panel of experts as well as using conformity factor analysis. The reliability of the research instrument was also tested and approved using Cronbach's coefficient alpha. The collected data was analyzed by SPSS and Lisrel software. The results of the structural equation model showed that work-life balance had a significant effect on job attitude (i.e. job satisfaction, job attachment, and tendencytowards job relinquishment). At the end, the applied implications of the study are discussed.
    Keywords: Work, Life Balance, Job Attitude, Flexible Plans, Structural Equation Model
  • Hossein Yahyazadeh*, Mahmoud Ramezani Page 65
    Thepresent research aims to study the social health rate and the social factors effective on it among women heading households in Qurveh city, Kurdistan province. The theoretical framework of the studyconsists of the Keyes’s social health approach, Weber's theory of socio-economic status, Stark and Gluck model of religious beliefs, and Vatzik’s model of communication skills.The statistical population included all women heading households in Qurveh city who were under coverage of State Welfare Organization (n=92). Also, 92 housewives residing in the same city were randomly selected to be surveyed as the comparison. The results showed that there was a significant relationship between women heading households and housewives, in terms of the social health rate and its different aspects (including five aspects). Moreover,no significant difference was observed between the two groups in terms of socio-economic variables, religious beliefs, and communication skills.
    Keywords: Social Health, Women Headed Households, Housewives, Qurveh
  • Behjat Yazdkhasti*, Kourosh Gholami Kutnai Page 101
    The present paper aims to study the status of job satisfaction among the NIGC employees as well as the role of social capital in explaining the satisfaction. The study was a survey research and the data was collected using a questionnaire. The statistical population included all the employees of the NIGC Tehran headquarter (=1000 people), out of which, 290 employees were selected as sample. The independent variable of the study was social capital and the dependent variable was job satisfaction. The results were indicative of a significant relationship between the two variables. Moreover, the most important variables explaining the employees’ status of job satisfaction included participation in organizational decisionmakings, prevailing norms, employees’ trust, and working background.
    Keywords: Social Capital, Job Satisfaction, Trust, Participation, Network, Norm
  • Abutorab Talebi*, Yavar Eivazi Page 131
    Many scholars are on the belief that ethnicity, ethnocentrism, and nationalism are sensitive issues of countries. As a result of the growth of information capacities of the modern world in the last few decades, ethnic tensions have been increased and created new issues. Taking a content analysis approach, the present research aims to study the issue of ethnic identity-seeking in cyberspace. The statistical population included all the contents of the 29 websites active in the ethnic (i.e. Turk/Azeri) identityseeking affairsin May, 2012. In this paper, the concept of ‘ethnic identityseeking’ is studied on a scale from ethnocentrism, being the lowest grade, and ethnic cleansing, being the highest grade. The results showed that the majority of ethnic materials in cyberspace were related to ethnocentrism (54%). These materials are written with purpose of promoting thoughts such as enmity of Persians and Turks, colonization of Turks by the Persian government, and historical as well as geographical distortion of Azerbaijan. Separatist nationalism, beingmore radical than ethnocentrism, focuses on the necessity of separating from Iran land and the independence of Turkish regions of Iran. The majority of the materials related to ethnic identity-seeking are generated by the ‘ArazNews’, ‘Qirmiz’, and ‘Gunaz.TV’ websites. What is most blamed by these media includes the government of the Islamic Republic as well as some Turk activists.
    Keywords: Ethnocentrism, Azerbaijan, Nationalism, Ethnic Cleansing, Cyberspace
  • Mohsen Niazi*, Mohammad Karkonan Nasrabadi Page 169
    The concept of lifestyle, as a means of explaining the people’s way of living as well as cultural and behavioral patterns of society, is considered as one of the fundamental notions in human sciences, especially psychology and social sciences. On the other hand, religiousness is regarded as a set of cognitions, beliefs, moralities, and religious rules, commitment to which gives people life, discipline, prosperity, and integrity. It is defined by the scholars as a very strong factor in determining the type of lifestyle. On this basis, the present research aims to study the relationship between religiousness and lifestyle. The main objective of the study, in fact, is to explain the way the two variables of religiousness and lifestyle interact in the statistical population of the research. This was a survey study, and the data was collected using a questionnaireinterview technique. Validity and reliability of the main research scales, i.e. religiousness and lifestyle, were confirmed by Cronbach’s alpha coefficient. The statistical population included all the residents of Kashan city in the first half of the year 2011. Based onCochran's sample size formula and using Quota sampling method, 640 subjects were selected. The results were indicative of a significant relationship between the extent of religiousness and all aspects of lifestyle among the respondents. The results of Spearman’s correlation coefficient also showed that there was a significant relationship of 99% confidence between the two variables (rs=0.312). Moreover, the results of the stepwise step-wise regression analysis indicated that the aspects of belief and religious awareness affected the residents’ lifestyle by 29% and 28% respectively.
    Keywords: Lifestyle, Religiousness, Consumerism, Behavioral Patterns, Religious Belief
  • Bijan Zare'*, Marzieh Zare' Page 209
    The present research aims to investigate the relationship between the family social capital rate and the entrepreneurial characteristics of the people participating in short-term entrepreneurship training courses in different districts of Tehran in 2010. Based on Cochran's sample size formula and using simple random sampling method, 201 subjects were selected from among 2010 people. This was a survey study, and the data was collected using a questionnaireconsisting of standard items about the research dependent variableas well as some standardized researcher-made items on the variable offamilysocial capital along with otherindependentvariables. The entrepreneurial dimensions in people’s personality which were focused in this research included moderate risk taking, control center, the need to success, intellectual health, practicality, ambiguity tolerance, daydreaming, and challenge seeking. The results indicated that family social capital had a significant positive relationship with the research dependent variable, i.e. entrepreneur personality. There was also a significant positive relationship between this variable and seven out of eight entrepreneurial dimensions in the personality of children. However, it showed no significant relationship with practicality rate in the personality of children.
    Keywords: Entrepreneur Personality, Family Social Capital, Economic, Social Status, Entrepreneurship, Moderate Risk Taking