فهرست مطالب

مجله مهندسی و مدیریت آبخیز
سال دوم شماره 1 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/03/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسماعیل شریفی *، حسین علی حبیبی، محمد نمکی، صمد شادفر صفحه 1
    رهبری یکی از چهارگام اساسی فرآیند مدیریت به شمار می رود که مستلزم راهنمایی، اعمال نفوذ و ایجاد انگیزه در اعضای گروه، سازمان یا هر نهاد اجتماعی می باشد. بررسی ویژگی های رهبری در مدیریت آبخیز، که یک نهاد اجتماعی غیر دولتی است، اهمیت بالاتری دارد. در این تحقیق نظریه های گوناگون رهبری هم راه با تعریف جامعی از وظایف رهبری مطالعه و سبک یا شیوه های مختلف رهبری با طراحی دقیق و علمی از شبکه رهبری، تجزیه و تحلیل شد؛ همچنین سیزده ویژگی مورد نیاز اعمال مدیریت برای رهبری حوزه آبخیز، استخراج و تعیین شد. ضمنا مشخص گردید که دانشمندان، مهارت مذاکره و میانجی گری را از مهم ترین عامل مورد نیاز مدیریت سازمان های غیر دولتی و اجتماعی می دانند؛ چرا که نتایج تحقیقات گوناگون نشان داده که تحلیل های اقتصادی، از امور انتزاعی مدیریت چنین نظام های اجتماعی غیر دولتی محسوب می شود. اهمیت برقراری ارتباط با اقلیت ها و دیگر گروه های فرهنگی، توانایی در حل مناقشه و ارزیابی اوضاع سیاسی و شناخت نیازهای اجتماعی، از مهم ترین عوامل مدیریت چنین نهادهایی معرفی شده اند. همچنین با انطباق نظریه ها و سبک های مختلف رهبری در شرایط مختلف حوزه های آبخیز و آبخیزنشینان، بهترین گزینه های رهبری در حالات مختلف معرفی گردید. سرانجام با توجه به عقب ماندگی بهره گیری مدیریت علمی در اداره حوزه های آبخیز پیشنهاد شد مدیرانی با مهارت های علمی در سطوح تحصیلات تکمیلی برای مدیریت حوزه های آبخیز تربیت شوند.
    کلیدواژگان: آبخیزداری، تحلیل اقتصادی، رهبری، سازمان های غیردولتی، گام اساسی
  • علی رضایی* صفحه 11
    از بین بردن پ وشش گیاهی و گسترش اراضی دیم شیب دار در سطح حوزه های آبخیز کشور، عامل افزایش رواناب و شدت سیلاب می باشد. برای آشکار سازی روند تغییرات دبی سیلاب در حوزه آبخیز قزل اوزن، داده های دبی های اوج سالانه و بارندگی یک روزه بیشینه سالانه تمام ایستگاه های داخل حوزه، جمع آوری شدند. داده های به دست آمده در یک دوره آماری 30 ساله باز سازی و نرمال شده اند. با تقسیم داده های به دست آمده به دوره های آماری 10 ساله و تلفیق مجدد آن ها، در نهایت شش دوره آماری با طول دوره زمانی 10 الی 30 ساله به دست آمده است. برای محاسبه میانگین متغیرها برای هر دوره آماری، دوره باز گشت دو سال مبنای محاسبه قرار گرفته، لذا توزیع احتمالاتی لوگ پیرسون نوع III بر آن ها برازش داده شده است. متوسط هر دسته از متغیرها نسبت به زمان، پلات شده و خطی بر آن ها برازش داده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد بر اساس روش کندال تائو تنها در مورد دو ایستگاه هواشناسی گیتو و سلامت آباد و دو ایستگاه آب سنجی سرچم و دهگلان روند افزایشی و معنی دار آماری تغییر دبی های اوج و بارندگی یک روزه بیشینه سالانه نسبت به زمان وجود داشته و در بقیه موارد تغییرات آن ها فاقد هماهنگی معنی دار با روند زمان به صورت مثبت یا منفی می باشند. اما شیب متوسط خط رگرسیون تغییرات با رندگی 24 ساعته نسبت به زمان به عنوان عاملی از تغییرات اقلیمی برابر با 0.031 و در مقابل، شیب خط رگرسیون تغییرات دبی سیلابی نسبت به زمان برابر با 0.059 می باشد. بنابراین ش یب دبی سیلابی حدود 1.9 برابر شیب تغییرات بارندگی یک روزه نسبت به زمان است. این یافته بیان گر تخریب پوشش گیاهی به دلیل توسعه اراضی دیم، افزایش ضریب رواناب و افزایش شدت سیلاب در حوزه مورد بررسی می باشد.
    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، دبی اوج، رواناب، زمان، شیب دار
  • علیرضا حبیبی *، صمد شادفر، یونس دقیق صفحه 18
    شناسایی میزان هم پوشانی شرایط فعلی سرزمین در یک حوزه آبخیز برای توسعه و بهره برداری بهینه و پایدار ضرورتی اجتناب ناپذیراست. در این تحقیق، حوزه آبخیز فشند در شمال شرقی شهر هشتگرد انتخاب گردید. ابتدا متغیرهای مستقل برای پیش بینی توان سرزمین شناسایی شدند. سپس به کمک مطالعات میدانی و نرم افزارهای سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، نقشه های مختلف وزنی به عنوان لایه های اطلاعاتی تهیه و با استفاده از شاخص هم پوشانی با یک دیگر تلفیق و طبقه بندی گردیدند. در مرحله بعد، نقشه پیش بینی توان کشاورزی با نقشه شرایط فعلی سرزمین هم پوشانی و ماتریس همبستگی محاسبه شد. نتایج نشان داد که مناطق پیش بینی شده دارای استعداد خیلی ضعیف و ضعیف را مراتع متوسط با 19.47 درصد هم پوشانی شامل می شود و مناطق دارای استعداد متوسط برای کاربری کشاورزی 0.3 درصد انطباق را دارد و مناطق پیش بینی شده خیلی خوب و خوب برای کاربری کشاورزی با 39.7 درصد و مراتع خوب 2 درصد وکاربری مراتع فقیر، 29 درصد را در بر می گیرد. متاسفانه 994 هکتار از اراضی خیلی خوب کشاورزی به مناطق شهری تخصیص یافته که نشان گر نبود یک برنامه جامع در این زمینه می باشد. پیش بینی نشان می دهد که 9259 هکتار از اراضی با 53.17 درصد از مساحت کل را زمین های خیلی خوب کشاورزی و مناطق متوسط و ضعیف و بسیار ضعیف کم تر از 23 درصد از کل حوزه فشند را شامل می شود. در نهایت پیشنهاد می شود که برنامه ریزان و مروجین برای هر حوضه مدلی را بر اساس توان اکولوژیکی سرزمین و شرایط فعلی کاربری ها ارائه نموده تا نسبت به بهره برداری بهینه و به کارگیری نوع کاربری مناسب منطقه، مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی سرزمین، استعداد اراضی، شاخص هم پوشانی، ماتریس همبستگی، هشتگرد
  • سیدعلی اصغر هاشمی *، محمود عرب خدری صفحه 25
    ارزیابی مدل های تجربی برآورد رسوب دهی در حوزه های آبخیز ضروری است. یکی از مدل های مورد استفاده در ایران، مدل MPSIAC می باشد و از جمله شیوه های مناسب ارزیابی این مدل، روش رسوب سنجی مخازن سدهای کوچک است. در این تحقیق، تعداد 9 حوزه آبخیز کوچک در استان سمنان انتخاب شد و در خروجی این حوزه ها سدهای خاکی کوتاه با قدمت ده سال احداث گردید. این سدها تا زمان اندازه گیری سرریز نکرده بودند و به همین دلیل تمامی رسوبات تولیدی حوزه آبخیز بالادست آنها در مخازن سدها به تله افتادند. رسوبات ترسیب شده در مخازن این سدها از طریق عملیات نقشه برداری و اندازه گیری وزن مخصوص ظاهری رسوبات محاسبه، و با برآوردهای حاصل از کاربردهای مدل MPSIAC با استفاده از آزمون t جفتی مقایسه شد. نتایج نشان داد که اختلاف بین میانگین ها برای مقادیر حجمی رسوب دهی برآورد شده با استفاده از مدل MPSIAC، با مقادیر اندازه گیری شده در سطح 5 درصد معنی دار نبود؛ در حالی که اختلاف بین میانگین مقادیر وزنی رسوبات در سطح 5 درصد معنی دار بود. همچنین تعیین کارآیی و میانگین نسبی مجذور مربعات خطای مدل نشان داد که مدل MPSIAC مناطق مورد بررسی کارآیی مناسبی ندارد.
    کلیدواژگان: اندازه گیری رسوب، رسوب دهی، رسوب گذاری، مدل تجربی، سد خاکی
  • حمید داودی*، رحیم کاظمی صفحه 35
    استفاده از منابع آب و خاک از گذشته دور و توجه به محیط زیست و بهره برداری پایدار از سرزمین، در چند دهه گذشته، مورد توجه قرار گرفته است. در این میان، مناطق ساحلی از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند. در صورت وجود یک برنامه صحیح و پایدار برای بهره برداری از سواحل هر کشوری، این مناطق جزء مهم ترین و با ارزش ترین منابع اقتصادی، سیاسی و اجتماعی آن کشور محسوب می شوند. عدم توجه به آمایش سرزمین و نبود یک برنامه اصولی و کامل، باعث هدررفت منابع عظیم اکولوژیکی، بخصوص در سواحل جنوبی کشور، می گردد. این سواحل به علت دارا بودن منابع عظیم نفت و گاز، موجب جلب توجه بیش تر مدیران ارشد به این منابع شده است؛ تا حدی که منابع مهم و حیاتی آن ها از جمله منابع زیست محیطی، در درجه اهمیت کم تری قرار گرفته اند. برای بررسی این موضوع، جلگه ساحلی هندیجان به عنوان منطقه مورد مطالعه انتخاب گردید که شرایط هدررفت سرمایه های ملی در آن به دلیل موقعیت جغرافیائی، دارای شدت بیش تری است و تجدید منابع اکولوژیکی به سختی قابل بازیابی است. سرمایه های طبیعی، نظیر آب و خاک، در معرض انواع فرسایش و آلودگی قرار دارد. هدف از این تحقیق، ارزیابی توان اکولوژیکی منطقه، به منظور دست یابی به یک برنامه آمایش سرزمین است تا با استفاده از آن به توسعه پایدار محلی دست یافت. جلگه ساحلی هندیجان با آنکه جزء مناطق گرم و خشک محسوب می شود، اما شرایط اقلیمی مناسب زمستانه، وجود رودخانه هندیجان، خور هندیجان و زمین های مسطح و ساحلی طولانی آن از عوامل مهم و مثبتی در راستای توسعه پایدار محلی محسوب می شوند. با استفاده از منابع مختلف کتابخانه ای و اطلاعات پایه توپوگرافی، زمین شناسی، خاک شناسی، پوشش گیاهی، عکس های هوایی، تصاویر ماهواره ای و پیمایش های میدانی، مدل های ویژه اکولوژیکی منطقه تهیه شد. سپس آمایش سرزمین در هفت اولویت کشاورزی، آبزی پروری، توسعه شهری و روستائی، حفاظت، مرتع داری و گردش گری صورت گرفت و مقایسه اولویت کاربری ها و شرایط بهینه آن ها تعیین شد. بر اساس نتایج حاصله،از 500 هزار هکتارعرصه مورد بررسی، 14.6درصد مستعد کشاورزی، 14.4 درصد قابلیت توسعه شهری و روستائی، 67 درصد قابلیت گردش گری گسترده، 14.8 درصد قابلیت گردش گری متمرکز، 40 درصد قابلیت آبزی پروری و 34.5 درصد قابلیت حفاظت را دارد.
    کلیدواژگان: آلودگی، آمایش سرزمین، مدل اکولوژیکی، محیط زیست، منابع آب و خاک
  • ابراهیم خلیفه*، محمدرضا کاویان پور، مجتبی پاک پرور، امین الله متقی صفحه 44
    نظر به اینکه بخش وسیعی از کشور ما در مناطق خشک و نیمه خشک قرار داشته و هر ساله فرسایش بادی و وقوع طوفان های ماسه ای خسارات قابل توجهی بر منابع زیستی و اقتصادی کشور وارد می آورد، لزوم بررسی این پدیده و به ویژه به روز کردن شیوه ها و ابزار مطالعاتی و استفاده از فناوری های جدید به خوبی احساس می شود. همچنین عدم وجود و یا دشواری های دسترسی به اطلاعات مورد نیاز مدل های فیزیکی و کمی، استفاده از مدل های کیفی در ارزیابی این پدیده را اجتناب ناپذیر می سازد. در چنین شرایطی، طرح ریزی یک مدل اطلاعاتی-محاسباتی بر مبنای سامانه های اطلاعات جغرافیایی (GIS) و استفاده از سنجش از دور (RS) برای تهیه اطلاعات میدانی به منظور بررسی فرسایش بادی ضروری به نظر می رسد. از این رو، در این تحقیق مدل ارزیابی کیفی فرسایش بادی ایریفر (IRIFR) در قالب سامانه اطلاعات جغرافیایی اجرا و از سنجش از دور برای تعیین پارامترهای مورد نیاز استفاده شد. هدف اصلی این پژوهش، استفاده از نتایج تحقیقات انجام شده و مرتبط، تدوین و ساماندهی روش ها و مدل های به کار رفته و ارائه شده در آن ها در جهت انجام مطالعات فرسایش بادی، و نیز تبیین چگونگی استفاده از سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی در ارزیابی کمی و کیفی فرسایش بادی (مدل اریفر) می باشد. از نتایج مهم پژوهش حاضر می توان تهیه و تدارک مدون برخی لایه های اطلاعاتی مورد نیاز مدل، حذف نقشه اولیه واحدهای همگن کاری در تعداد قابل توجهی از عوامل، کاهش اثر قضاوت کارشناسی و در نهایت قابلیت تکرار دوره ای مدل را نام برد. بدین ترتیب علاوه بر سازماندهی و سرعت بیش تر مطالعات و کاهش حجم و هزینه عملیات میدانی، مکان های با حساسیت بالا در دوره های زمانی مورد نظر شناسایی شده و در نهایت، با تلفیق مناسب اطلاعات دقت ارزیابی ارتقا می یابد.
    کلیدواژگان: ایریفر، خشک، نیمه خشک، مدل کیفی، واحد همگن
  • حسین سعادتی *، فرود شریفی، محمد مهدوی، حسن احمدی، محسن محسنی ساروی صفحه 56
    در این تحقیق با ارزیابی و تحلیل داده ها و اندازه گیری ردیاب های شیمیایی در منابع آبهای سطحی، زیرزمینی، بارش و منطقه غیر اشباع، مقدار تغذیه انتشاری سفره زیرزمینی با تفسیر پروفیل ردیاب ها در محیط غیراشباع بررسی و برآورد گردید. در این روش به منظور اندازه گیری تغییرات غلظت ردیاب های شیمیایی (آنیون ها و کاتیون های هشتگانه) پروفیل های شاخص در 4 منطقه نظرآباد، جعفرآباد، قلعه چندار و ساوجبلاغ واقع در دشت هشتگرد (استان تهران) حفر گردید. غلظت متوسط کلراید (cs) عنوان مهم ترین ردیاب مورد نظر در پروفیل ها به ترتیب 123.83، 114.63، 57.65،47.76 میلی گرم در لیتر نوسان می کند. غلظت های متوسط فوق می تواند مقادیرمتوسط تغذیه را با استفاده از غلظت کلراید بارش متوسط 2 ساله (1.653 میلی متر) به ترتیب 3.42، 3.53، 6.42 و 7.44 میلی متر در سال در منطقه هشتگرد برآورد کند. متوسط تغذیه انتشاری تاریخی محاسبه شده برای دشت هشتگرد معادل 5.3 میلی متر در سال به دست آمد. تغذیه انتشاری (توسط بارش) در دشت هشتگرد تنها 2% از کل تغذیه را شامل می شود. با جمع بندی نتایج روش های مختلف، اهمیت تغذیه متمرکز با توجه به سهم زیاد و زمان تجدید پذیری سریع آن مشخص می شود که عمدتا توسط روش های آبخیزداری و آبخوانداری انجام می گیرد.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، آب سطحی، بارش، منابع آب، هیدروژئولوژی
|
  • Esmaeil Sharifi*, Hossein Ali Habibi, Mohammad Namaki, Samad Shadfar Page 1
    Leadership is one of four basic steps in the management process. It involves leading, influencing and motivating group or organization members and or any social structure. Investigation of leadership characteristics in watershed management which is a nongovernmental social structure is of important consideration. In this research, various theories of leadership along with integrated definition of its obligations were brought under consideration. Furthermore, various methods and styles of leadership were analyzed by exact designing about its network. Thirteen required attitudes for practicing of management were extracted and determined during this research. Nowadays, scientists believe that consultation and intermediation skills are the most important factors in non-government and social organizations since in the various research is known that economic analysis are among the isolated matters for these non-governmental social systems. Importance of getting in contact with minorities and other cultural groups, ability in resolving of wrangling and evaluation of politic conditions, and also distinguishing of social requirements have been recommended as the most important factors for management of such an organizations. In consequence of different adjusting theories and styles of leadership in various conditions of watersheds and their residents, the best of leadership options were introduced in different cases. Finally, considering the exploiting of scientific management in watershed administration, suggestion for training managers with scientific skills in post graduate studies are made for watershed management.
    Keywords: Basic step, Economic analysis, Leadership, Non, governmental organization, Watershed management
  • Ali Rezaei* Page 11
    Increasing runoff coefficient and flood intensity and extending dry land areas over the country basins are due to the destruction of vegetation cover. For monitoring the trend of temporal variation, maximum peak flows and maximum 24 hr rainfall data have been gathered from all climatologic and hydrometric stations of Ghizilozan basin. The acquisition data repaired and standardized within a period of 30 years. Then the data were divided into three categories with period of 10 years and finally six categories with period of 10 to 30 years were produced. The mean of variables for every period was calculated based on two years return period by fitting the distribution function of Pearson type III to selected data series. The mean of every category plotted with time period and fitted a line to them. The results showed that based on Kendall’s Tau method, there are significant and positive harmonizing between measured variations respect to time only in two climatology stations named Gitoo and Salamatabad and so two hydrometry stations named Sarcham and Dehgolan and in the others there aren’t any positive or negative harmonizing of data variations respect to time. But the slope of regression line of maximum 24 h of annual rainfall as an index of climate variations to the time, equal 0.031 and in contrast the slope of regression line of peak flow to time equal 0.059. Therefore, the slope of peak flow is 1.9 times of maximum 24 h of annual rainfall with time. This finding says that the vegetation cover because of dry land extending is destroyed and runoff coefficient and flood intensity is increased at studied basin.
    Keywords: Peak flow, Runoff, Sloppy, Time, Vegetation cover
  • Alireza Habibi*, Samad Shadfar, Younes Daghigh Page 18
    Recognition from coverage amount of country present conditions in a watershed is unavoidable necessity for optimal and permanent development and utilization. In this research, we choose Fashand watershed in north-eastern of Hashtgerd city. First have recognized independent variables to predicting country power. Then prepared various weight maps as informational layers using field studies and Geographical Information Systems (GIS), and classified and composed them together using coverage index. In next stage, coverage predicting agriculture power map with present country conditions map and calculate correlation matrix. Results showed that predicted area with much week and week talent include intermediate rangelands with 19.47 percent coverage areas with medium talent for agriculture intensity have 0.3 percent stratification. And good and very good predicted areas for agriculture intensity include 39.7 percent, good rangelands 2 percent, poor rangelands 29 percent. Unfortunately 994 Hectares of very good agriculture rascals have specialized to civic areas that shows having no comprehensive programs in this base. Prediction shows that 9259 ha of rascals with 53.17 percent of total areas include very good agriculture lands and medium, week and very week areas include less than 23 percent of total Fashand area. Finally, we suggest that programmers and propagators present a model for each area regard to ecological power of area and present intensities conditions, to have in mind area with optimal utilization and suitable intensity use.
    Keywords: Correlation matrix, Coverage index, Hashtgerd, Land assessment, Land potential
  • Seyed Ali Asghar Hashemi*, Mahmood Arabkhedri Page 25
    Evaluation of empirical models for sediment yield in watersheds is a necessity. One of the conventional models in Iran is MPSIAC that has been used extensively. Sediment measurement of small dam's reservoirs is one of the methods for evaluation of these models. In this research, 9 small watersheds were selected in Semnan Province. There is an earth small dam at the outlet of each watershed built in the past 10 years. These dams have not spilled since they were built. Therefore total sediment volume discharged from each watershed was entrapped behind the dams. The amount of deposited sediments in these reservoirs was measured by surveying and estimation of apparent Specific Weight which then compared with estimating values of MPSIAC model by paired t-test. The results showed that the difference between the means for estimated volumes of sediment yield by use of MPSIAC model at the level of 5% had no significant difference while the difference between mean weights of sediments at the level of 5% was significant. Also determination of performance and relative root mean square error showed that MPSIAC model has no appropriate efficiency for application in the region.
    Keywords: Empirical model, Earth dam, Sedimentation, Sediment measurement, Sediment yield
  • Hamid Davoodi*, Rahim Kazemi Page 35
    Disregarding land treatment and integrated management of coastal zone in Iran causes loss of huge ecologic resources in the country which is located in arid area and faces a great predicament such as soil erosion particularly, the given research zone is situated on 30, 00 to 30, 33 northern latitude and the condition of soil erosion in the region is more severe due to specific situation and vicinity to Arabia desert and experiencing strong winds specially in summer from the coast and removal of evaporation sediments. It is difficult to retrieve the ecologic resources in the region and the natural capital such as water is subject to various pollutants including industrial and the human. It is possible to prevent the loss of national capitals which can be the factor of socioeconomic growth and the property while optimal use of existing resources using sciences like and treatment by defining ecologic potentiality and restrictions of the region. In this research, specific ecologic models of the region was constructed by means of different library resources and basic topographic information, geology, pedology, vegetation cover, aerial photos, satellite images, field surveys, GIS software, and by Makhdoum method and the land treatment was conducted by Ilwis software in seven priorities of agriculture, aquatics breeding, rural and urban development, conservation, pasture management, and recreation and the map of various uses such as: land use, geology and geomorphology was produced. According to aquatics breeding, conservation and other maps for comparison of priority and optimal uses was determined. Due to the results obtained, areas of 14.6, 14.4, 67, 14.8, 40 34.5% are susceptible for agriculture, rural and urban development, recreational activities, concentrated recreation and aquatics breeding.
    Keywords: Ecologic model, Environment, Land use planning, Pollution, Water, soil resources
  • Ebrahim Khalife*, Mohammad Reza Kavianpour, Mojtaba Pakparvar, Aminollah Mottaghi Page 44
    In view of the fact that extensive areas of ‘Iran’ are located in arid and semi arid regions, considerable damages on natural and economic resources by wind erosion and sand storms are expected annually. Lack of proper input data for physical and quantitative models and difficulties of access to these data can limit the models application. In these conditions it is necessary to devise an informative-computational model based on geographical information systems and use remote sensing to prepare as much as possible layers of parameters, accurately. Therefore, in this research a qualitative model for wind erosion assessment (IRIFR) has been embedded in geographical information system together with remote sensing to prepare layers of information and parameters. The major targets of this research are to get benefits of earlier approaches in relevant researches and compile relevant techniques and methods in GIS and RS to study wind erosion. The most important achievements of this research are; i) providing layers of information by remote sensing, ii) omitting primary common map of study units, iii) determining and defining separated maps of study units which are needed for a few parameters, iv) omitting the map of other parameters, and v) reducing uncertainties arising from experts judgment. Furthermore, the model could be repeated for any time duration. Consequently, investigations would be organized much better, more accurate and faster.
    Keywords: Arid, IRIFR, Qualitative model, Semi, arid, Study unit
  • Hossein Saadati*, Foroud Sharifi, Mohammad Mahdavi, Hassan Ahmadi, Mohsen Mohseni Saravi Page 56
    In this study, rainfall, runoff, groundwater and unsaturated water tracers sample were measured and analyzed. The average historical recharge through rainfall was calculated by interpreting of unsaturated water tracer in Hasthgerd plain. Four index profiles in Nazarabad, Jafarabad, Ghalechendar and Savojbolaq were dug for measuring of unsaturated water tracer concentration. Chloride concentrations in profiles soil samples were measured and interpreted to provide temporal estimates of recharge. Applying the chloride mass balance technique to the profiles soil water improved the boundary conditions associated with wet and dry climate in last times and the long-term mean recharge rate. Recharge rate means were estimated in profiles equal to 3.42, 3.53 6.42 and 7.44 (mm/yr) with rainfall chloride concentration average that was measured equal to 1.653 mm in Hashtgerd Plain. It was concluded that concentrated recharge (CR) supplies groundwater rapidly and significant more than diffused recharge (DR) by rainfall. Concentrated recharge is fulfilled by watershed grand works such as flood spreading structural measures.
    Keywords: Groundwater, Hydrogeology, Precipitation, Surface water, Water resources