فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 45 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منا احمدی راد*، فرید خوش الحان صفحه 4
    هدف از این مقاله، ساختاردهی، طبقه بندی و مصورسازی ادبیات هماهنگ سازی زنجیره تامین با استفاده از روش نقشه ذهنی است. در این روش از تمام مهارت های مغز ازجمله درک کلمات، تصاویر، اعداد و رنگ برای ایجاد، مصورسازی، ساختاردهی و دسته بندی ایده ها بهره برده و ابزار کمکی برای مطالعه و سازمان دهی اطلاعات، حل مسائل، تصمیم گیری و نوشتن محسوب می شود. لذا در این مقاله از روش نقشه ذهنی برای انجام مرور ادبیات در خصوص هماهنگ سازی زنجیره تامین که مقالات آن به طور فزاینده ای رو به افزایش بوده و اتفاق نظری بین محققان در مورد آن وجود ندارد، استفاده می شود.
    کلیدواژگان: نقشه ذهنی، مدیریت زنجیره تامین، هماهنگ سازی
  • علی بزرگی امیری *، ایمان پارسا، آرش یاوری صفحه 14
    در این مقاله، مسئله طراحی مکان یابی محور سلسله مراتبی در حالت محدودیت ظرفیت روی محورها و کمان ها در نظر گرفته شده است. مسئله مورد نظر شامل سه سطح می باشد. بالاترین سطح شبکه، شامل محور های مرکزی و به صورت یک شبکه کامل به هم متصل هستند. سطوح دوم و سوم به ترتیب شامل محور ها و نقاط تقاضا می باشند که در قالب شبکه های ستاره ای به یکدیگر متصل هستند. علاوه بر آن، در مدل پیشنهادی، محدودیت زمان تحویل برای ارسال کالاها نیز در نظر گرفته شده است. مسئله، یافتن تعداد از پیش تعیین شده محورها و محورهای مرکزی در بین نقاط کاندید می باشد به گونه ای که هزینه های سیستم کمینه گردد. جهت نشان دادن کارایی و کاربردپذیری مسئله پیشنهادی، نتایج محاسباتی برای مثال های با ابعاد مختلف مسئله ارائه و مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مکان یابی محور، محور سلسله مراتبی، تخصیص تکی، محدودیت ظرفیت
  • احمد رضایی، فرزاد دهقانیان* صفحه 24
    مکانیسم تجارت مجوزهای نشر آلودگی یکی از مکانیسم های ذیل پیمان کیوتو3 برای کنترل میزان انتشار آلاینده های زیست محیطی است. این مقاله به دنبال طراحی استراتژیک یک شبکه زنجیره تامین در محیط تجارت مجوزهای نشر آلودگی با در نظر گرفتن پارامترهای غیرقطعی و محدودیت بودجه است. تقاضا و قیمت مجوز های نشر آلودگی به عنوان عوامل تصادفی مهم تاثیرگذار در طراحی شبکه لحاظ شده اند. بدین منظور ابتدا یک مدل برنامه ریزی تصادفی دو مرحله ای ارائه و حل شده است. سپس تاثیر تغییرات قیمت مجوزهای نشر آلودگی و تاثیر تغییرات بودجه بر طراحی شبکه بررسی و ارزش جواب های تصادفی محاسبه می شوند. نتایج نشان دهنده اثرگذاری تجارت مجوزهای نشر و تغییر در توپولوژی شبکه و کاهش هزینه ها، به دلیل استفاده از برنامه ریزی تصادفی است.
    کلیدواژگان: طراحی شبکه زنجیره تامین، زنجیره تامین سبز، تجارت مجوزهای نشر آلودگی، برنامه ریزی تصادفی دو مرحله ای
  • آرش شاهین، سمیه محمدی شاهیوردی*، مسلم علی محمدی کمال آبادی، عاطفه نوری صفحه 34
    در این مقاله، ضریب رضایت مندی ویژگی های محصول جدید در قالب دو استراتژی توسعه که هر کدام شامل تعدادی گزینه برای توسعه است را با استفاده از پرسشنامه استاندارد کانو، در صنعت خودرو اندازه گیری نموده و با توجه به ارتباط رضایت و وفاداری، به جای شاخص وفاداری، شاخص رضایت مندی کانو لحاظ شده است. سپس با استفاده از اطلاعات مربوط به سوابق خرید مشتریان طی یک بازه زمانی مشخص (سه ساله) و مدل تخصیص ویژگی های کانو به مراحل مختلف چرخه عمر محصول بر اساس مصاحبه با خبرگان، ارزش چرخه عمر مشتری در مراحل چرخه، محاسبه شده است. این روش نسبت به روش های دیگر محاسبه ارزش چرخه عمر، نگاهی پیش نگر و استراتژیک دارد و می تواند روش موثری برای تخصیص بهینه منابع و مهندسی ارزش باشد چرا که از تخصیص بیهوده منابع بر ویژگی هایی چون عدم ارزش افزا و عدم رضایت ممانعت می کند.
    کلیدواژگان: ارزش چرخه عمر مشتری، وفاداری مشتری، توسعه محصول، مدل کانو
  • فرزانه اکبری*، محمد صفاری صفحه 42
    در این مقاله یک مدل موجودی برای اقلام فاسد شدنی با فرض برقراری یک اعتبار تجاری دو سطحی در نظر گرفته می شود؛ یعنی نه فقط خرده فروش از مزایای تاخیر در بازپرداخت از جانب تامین کننده بهره می برد بلکه به مشتریان خود نیز دوره اعتباری پیشنهاد می دهد. نرخ تقاضای اقلام تابع خطی از سطح موجودی خرده فروشی فرض شده است. ارزش زمانی پول و اثر تورم نیز در نظر گرفته شده است و اقلام به محض اینکه به موجودی تبدیل می شوند شروع به فاسد شدن می نمایند. نخست مدل ریاضی مسئله توسعه داده شده و پس از آن شیوه بهینه سازی در قالب یک مثال ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کنترل موجودی، اقلام فاسد شدنی، تورم، اعتبار تجاری دو سطحی
  • ابراهیم رضایی نیک، مهرداد یزدان پناه *، محمدتقی اسعدی، زهرا محمودی یکتا صفحه 50
    فرابارانداز یک استراتژی لجستیکی و در نقش گره ای میانی در شبکه توزیع زنجیره تامین است. در قسمت لجستیک، نگهداری موجودی جزو هزینه برترین قسمت ها می باشد که فرابارانداز علاوه بر کاهش هزینه نگهداری، موجب کاهش هزینه های جمع آوری سفارش، حمل ونقل و مدت زمان ارسال می شود. محصولاتی که از تامین کنندگان مختلف توسط بارکش های ورودی به فرابارانداز می رسند، با کمترین مقدار و ذخیره سازی ممکن و با دسته بندی های متناسب با تقاضای مشتری، در مدت زمانی عموما کمتر از 24 ساعت، بر روی بارکش های خروجی بارگذاری می شوند. در این مقاله، یک مدل عدد صحیح مختلط برای مدل سازی فرابارانداز با چندین درب ورودی و خروجی ارائه شده است که به طور هم زمان تخصیص بارکش های ورودی و خروجی به درب ها، توالی خدمت گیری آنها و هم چنین تخصیص محصولات از بارکش های ورودی به بارکش های خروجی می پردازد. مدل پیشنهاد شده در یکی از واحدهای صنعتی پیاده سازی شده و نتایج آن که بیانگر کارایی مدل در دنیای واقعی می باشد، ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: فرابارانداز، لجستیک، کاهش هزینه های انبارداری، زمان بندی بارکش ها، برنامه ریزی عدد صحیح
  • محسن نصیری* صفحه 58
    دنیای واقعی سرشار از عدم قطعیت است و نمی توان در مدل های سفارش دهی، پارامترهایی مانند تقاضا را به طور دقیق تعیین کرد؛ بنابراین استفاده از مقادیر قطعی و هم چنین روش های آماری به دلیل نبود اطلاعات کافی معقول به نظر نمی رسد. در این مقاله راهکاری برای استفاده از اعداد فازی برای تصمیم گیری مرتبط باسیاست مرور دائم موجودی در زنجیره عرضه ارائه شده است. زنجیره عرضه شامل دو بنگاه A و B است که بنگاه A تقاضای فازی مشتری را پاسخ می دهد و بر اساس سیاست کنترل موجودی اتخاذ شده، کالای مورد نیاز خود را از بنگاه B تامین می کند. بنگاه B نیز با توجه به سیاست کنترل موجودی مربوطه، کالای خود را از یک تامین کننده با ظرفیت بی نهایت تهیه می کند. در هر دو بنگاه، محدودیت فضای انبار برای موقعیت موجودی و کمبود به صورت پس افت در نظر گرفته شده است.
    مهم ترین پارامتر فازی، تقاضای مشتری است که به بنگاه A داده می شود. تابع عضویت این پارامتر به صورت عدد فازی ذوزنقه ای است. در تابع هدف مسئله، تمرکز روی کنترل هزینه و ارضا کردن سطح خدمتی مشخص و از پیش تعیین شده برای هر دو بنگاه است. با توجه به شرایط فازی، مسئله با دو رویکرد متمرکز و غیرمتمرکز در زنجیره مدل شده و بعد از فازی زدایی، این دو رویکرد با مثال عددی مورد مقایسه قرار گرفته تا بر اساس جواب بهینه رویکرد برتر انتخاب شود.
    کلیدواژگان: زنجیره عرضه دو سطحی، تقاضای فازی، سیاست مرور دائم، رویکرد متمرکز، رویکرد غیرمتمرکز
|
  • Mona Ahmadirad *, Farid Khoshalhan Page 4
    The purpose of this paper is organizing, classifying and visualizing the literature of supply chain coordination with Mind Map method. This method uses all the key skills of brain such as word, image, number, logic, rhythm and color for creating, visualizing, organizing and classifying of ideas. Furthermore, it is a good utility for studying and organizing information, solving problems, making decisions and writing. Therefore, this paper applies Mind Map method to review the literature of supply chain coordination, which is growing increasingly and there isn’t consensus among its researchers.
    Keywords: Supply Chain, Coordination, Mind Map
  • Ali Bozorgi, Amiri *, Iman Parsa, Arash Yavari Page 14
    In this paper, a hierarchical p-hub median problem is considered that all the nodes and arcs on the network have limited capacities. Proposed model has three-level where the complete network at the top level consists of the central hubs. The second and third levels consist of hub and demand nodes respectively, which are connected through star networks. Also, delivery time restriction is taken into account. The problem is to decide on the locations of a predetermined number of hubs and central hubs among the available nodes in order to minimize the total costs. Numerical experiments demonstrate the efficiency and applicability of the proposed model for actual decision-making problems.
    Keywords: Hub Location, Hierarchical Hub Median, Single Assignment, Capacity Constraint
  • Ahmad Rezaee, Farzad Dehghanian* Page 24
    Emission trading is one of the famous mechanisms under Kyoto protocol to control environmental pollution. The aim of this paper is to design a strategic supply chain network under emission trading scheme with inclusion of stochastic parameters and budget limitation. Demand and price of carbon credits are considered as the important stochastic parameters influencing the supply chain network. In doing so, a two-stage stochastic programming model has been presented and solved. Furthermore the effect of change of carbon credit price and budget have been studied and the value of stochastic solution have been calculated. The results show that the inclusion of carbon price affects the supply chain network configuration and use of stochastic programming results in total cost reduction.
    Keywords: Supply Chain Network Design, Green Supply Chain, Emission Trading, Two Stage Stochastic Programming
  • Arash Shahin, Somayeh Mohammadi Shahiverdi *, Moslem Alimohammadi, Atefe Noori Page 34
    In this study, the satisfaction index of new product attribute in terms of development strategy, which includes a number of options for development using Kano questionnaire, in the automotive industry was calculated, and According to the relationship between satisfaction and loyalty, instead of loyalty index, we was used satisfaction Kano index. Then using customer purchase records data within a specified period of time (three years), and the Kano attribute allocation model to various stages of the product life cycle based on interviews with experts, the value of customer life-cycle stages, is calculated. This approach In comparison with other methods for calculating the customer lifetime value is future forwarding and strategic and is an effective method to value engineering and optimal allocation of resources because this method prevent the allocation of resources on features that do not increase the value and do not create satisfaction.
    Keywords: Customer Lifetime Value, Customer Loyalty, Product Development, Kano Model
  • Farzaneh Akbari *, Mohammad Saffari Page 42
    In this paper, we develop an inventory model with delay in payments for deteriorating items. In our model, retailer who purchases the items enjoys a fixed credit period offered by his/her supplier and, in turn, also offers a credit period to his/her customers in order to promote the market competition. The demand is assumed to be linear function of the retailer's current-stock level. The effect of both inflation and time value of money are taken into account. The items start deteriorating from the moment they are put into the inventory. The mathematical model is developed and numerical example is presented to illustrate optimization.
    Keywords: Inventory Control, Deteriorating Items, Inflation, Two Level Trade Credit
  • Ebrahim Rezaee Nik, Mehrdad Yazdanpanah *, Mohmmad Taghi Asadi, Zahra Mahmoodi Yekta Page 50
    Cross docking is a logistic strategy that plays the role of a middle knot in distribution network in the provision process. In logistic part, inventory holding is considered as an important matter in managing costs. Not only cross docking reduces the inventory holding cost, but it also reduces the cost of collecting received orders, transportation and duration of sending. The products, which are unloaded on cross docking by inbound trucks, are classified properly according to customers’ orders and loaded on outbound trucks with minimum possible saving and as soon as possible, usually less than 24 hours. A model is offered in this paper on the basis of a mixed integer programming to model the cross docking with several receiving and shipping doors. It allocates different doors to inbound and outbound trucks, regards the loading sequences, and also allocates products from importing trucks to exporting ones coincidentally. The proposed model has been implemented in the dairy industry, and the results indicate the effectiveness of the model is presented in the real world.
    Keywords: Cross Docking, Logistics, Reducing Storage Costs, Truck Scheduling, Mixed Integer Programming
  • Mohsen Nasiri * Page 58
    The real world is full of uncertainties and parameters such as demand cannot be determined exactly. In this case, using crisp (exact) values and statistical methods due to absence of sufficient information, seems unwise. So in this paper, an approach is presented for using fuzzy numbers in continues review policy related decision-making. In this supply chain, there are two enterprises, A and B that the A enterprise responds to fuzzy demand of customer. This enterprise orders its demand based on its inventory control policy to the B enterprise. Moreover, the B enterprise obtains its demand based on its inventory control policy from a supplier with an infinite capacity. Both of these enterprises have a warehouse with limited capacity for inventory position. Also storages in two enterprises are backorder.The most important fuzzy parameter is the customer’s demand that is given to the A enterprise. Its membership function is fuzzy trapezoidal number. Focusing on cost control and satisfying a defined and predetermined service level for both enterprises have been done in the objective function of our problem. Considering fuzzy conditions of the problem, centralization and decentralization approaches in chain are developed and after defuzzification these approaches are compared a numerical example. Then this comparison is analyzed to choose the better approach.
    Keywords: Two, Echelon Supply Chains, Fuzzy Demand, Continuous Review Policy, Centralized Approach, Decentralized Approach