فهرست مطالب

فرهنگ مشاوره و روان درمانی - پیاپی 15 (پاییز 1392)

فصلنامه فرهنگ مشاوره و روان درمانی
پیاپی 15 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سارا رجبی مقدم، سید ابوالقاسم مهری نژاد صفحات 1-17
    زمینه
    داشتن هویت آشفته هم برای فرد و هم برای جامعه می تواند پیامدهای نامطلوبی را به دنبال داشته باشد. برای کاهش و حتی جلوگیری از این پیامدهای نامطلوب، می توان در روند شکل گیری هویت دخالت نمود و حتی پس از شکل گیری آن را تغییر داد.
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی معنادرمانی بر ارتقای هویت فرد است.
    روش
    جامعه این پژوهش را دانشجویان پسر دچار هویت آشفته تشکیل می دادند که برای تعیین هویت و نمونه گیری از آنان، 500 دانشجوی پسر از بین دانشجویان دانشگاه های تهران به شکل تصادفی انتخاب شدند و با استفاده از آزمون سنجش هویت آدامز و بنیون(1987) مورد آزمون قرار گرفتند.این افراد، دانشجویان مقطع کارشناسی شاغل به تحصیل در سال تحصیلی 1388-1389 بودند و میانگین سنی آنان 21 سال بود. دوازده نفر از افراد دارای هویت آشفته که به شرکت در برنامه گروه درمانی تمایل داشتند، برای شرکت در جلسات درمان انتخاب شدند. از این میان 3 نفر در جلسات درمان به طور کامل شرکت نکردند و گروه آزمایش شامل 9 نفر شد که به طور کامل در جلسات درمان شرکت کرده بودند. برنامه گروه درمانی شامل 12 جلسه معنادرمانی گروهی بود که در جلسات 90 دقیقه ای بر روی افراد گروه آزمایش اجرا شد.
    یافته ها
    در ابتدا بین دو گروه آزمایش و کنترل از نظر هویت آشفته تفاوت معناداری وجود نداشت. اما پس از معنادرمانی، نتایج پس آزمون دو گروه تفاوت معناداری با یکدیگر داشت. در گروه آزمایش، نتایج پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معناداری با یکدیگر داشتند. اما در گروه کنترل تفاوت معناداری بین پیش آزمون و پس آزمون به دست نیامد.
    بحث و نتیجه گیری
    برنامه معنادرمانی گروهی توانست به افراد دچار هویت آشفته در جهت کسب هویت افراد کمک کند.
    کلیدواژگان: هویت آشفته، معنادرمانی، آدامز و بنیون
  • آسیه شریعتمدار صفحات 17-34
    رفتار اطلاع جویی با فرایند حل مسئله ی عقلانی مورد قیاس قرار گرفته است. اطلاع جویی از مراجعان بخش مهمی از فرایند مشاوره است. هدف این مطالعه بررسی رفتار اطلاع جویی دانشجویان رشته ی مشاوره است. روش تحقیق کیفی است. نمونه گیری بر اساس معیار صورت گرفت و اطلاع جویی از دانشجویان داوطلب گروه مشاوره ی دانشگاه علامه طباطبایی در سال تحصیلی 1392 تا اشباع اطلاعات و عدم تکرار مضمون ها ادامه یافت. جمع آوری اطلاعات از طریق سوالات باز پاسخ صورت گرفت. سوالات بر مبنای مولفه های تعریف متخصصان رشته ی کتابداری از رفتار اطلاع جویی و با توجه به پرسش نامه های چند گزینه ای موجود برای سنجش این رفتار طراحی شد. سپس پاسخ های دانشجویان مورد تحلیل قرار گرفت و به واحد های اطلاعاتی تبدیل و هر واحدی(زیر مضمون ها) نام گذاری شد. زیر مضمون ها به تعدادی مضمون و سپس طبقات تبدیل شد. نتایج نشان داد محرک عمده ی رفتار اطلاع جویی دانشجویان مشاوره الزام درونی است. مهمترین مانع رفتار اطلاع جویی عدم دسترسی به منابع در اثر کمبود امکانات و ناتوانی در بهره گیری از منابع غیر فارسی و کمبود وقت است.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاع جویی، محرک اطلاع جویی، مانع اطلاع جویی، الزام درونی
  • سمیه شعبانی، حسین سلیمی بجستانی * صفحات 35-58

    این پژوهش با هدف بررسی نقش حمایت اجتماعی در پیش بینی نشانگان خلق و اضطراب دانشجویان ایرانی و خارجی انجام شد. در این تحقیق 139 نفر از دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی 80 نفر دانشجوی ایرانی و 59 نقر از دانشجویان خارجی به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که: 1- میان دو گروه دانشجویان خارجی و ایرانی در میزان حمایت اجتماعی ادراک شده و مطلوب تفاوت معناداری وجود ندارد (p>0.05). 2- میان دو گروه دانشجویان خارجی و ایرانی در میزان نشانگان خلق و اضطراب (فقدان احساس لذت، اضطراب برانگیخته و افسردگی عمومی) تفاوت معناداری وجود ندارد(p>0.05). 3- حمایت اجتماعی در دانشجویان ایرانی به وسیله متغیر افسردگی عمومی (-.618 = β) پیش بینی می شود (p<0.004 و F=8.905). این متغیر حدود 10 درصد از پراکندگی نمرات حمایت اجتماعی را پیش بینی می کند. این یافته ها نشان از آن دارند که هر چه برخورداری فرد از حمایت اجتماعی ادراک شده و مطلوب بیشتر باشد احتمال دارد که نمره کمتر ی در افسردگی عمومی کسب کند. 4- حمایت اجتماعی در دانشجویان خارجی به وسیله متغیر فقدان احساس لذت(-.915 = β) پیش بینی می شود (p<0.001 و F=11.997). این متغیر حدود 17 درصد از پراکندگی نمرات حمایت اجتماعی را پیش بینی می کند.این یافته نشان می دهد که هر چه برخورداری فرد از حمایت اجتماعی ادراک شده و مطلوب بیشتر باشد احتمال دارد که نمره کمتر ی در متغیر فقدان احساس لذت کسب کند.5- نتایج تحلیل رگرسیون در خصوص ابعاد حمایت اجتماعی نشان داد که نشانگان خلق و اضطراب در دانشجویان ایرانی به وسیله متغیر حمایت عاطفی مساله مدار (-.921 = β) پیش بینی می شود (p<0.029 و F=4.981). این متغیر حدود 6 درصد از پراکندگی نمرات نشانگان خلق و اضطراب را پیش بینی می کند.این یافته نشان میدهد که هر چه برخورداری فرد از حمایت عاطفی مساله مدار بیشتر باشد احتمال دارد که نمره کمتر ی در نشانگان خلق و اضطراب کسب کند. 6- نتایج تحلیل رگرسیون در خصوص ابعاد حمایت اجتماعی مبین آن است که نشانگان خلق و اضطراب در دانشجویان خارجی صرفا به وسیله متغیر حمایت عاطفی روزانه (-1.865 = β) پیش بینی می شود (p<0.000 و F=13.80). این متغیر حدود 19 درصد از پراکندگی نمرات نشانگان خلق و اضطراب را پیش بینی می کند. این یافته نشان می دهد که هر چه برخورداری فرد از حمایت عاطفی روزانه بیشتر باشد احتمال دارد که نمره کمتر ی در نشانگان خلق و اضطراب کسب کند.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی در تعاملات، حمایت اجتماعی مطلوب، افسردگی عمومی، برانگیختگی اضطراب، فقدان احساس لذت
  • یوسف کریمی، کیومرث فرحبخش، عباس عباس پور صفحات 59-82
    این پژوهش با هدف ارتباط بین عاطفه مثبت،شرایط کاری و حمایت از هدف با رضایت شغلی و همچنین بررسی نقش میانجی متغیرهای خودکارامدی و پیشرفت در جهت هدف صورت گرفت. روش این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه معلمان شهرستان شهریار تشکیل می داد، تعداد 274 نفر از معلمان دبیرستان های شهر شهریار به شیوه تصادفی خوشه ایانتخاب و به پرسش نامه های رضایت شغلی، عاطفه مثبت، پیشرفت در جهت هدف، حمایت از هدف، خود کارآمدی شغلی، و شرایط کاری پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایچ تحقیق نشان داد که مدل مفروض شده با داده ها دارای برازش مناسبی نبود، با این حال با استفاده از شاخص های اصلاح مدل، مدل مورد نظر اصلاح شد و سه مسیر عاطفه مثبت به رضایت شغلی، شرایط کاری به رضایت شغلی و خود کارآمدی به رضایت شغلی حذف گردیدند. همچنین یافته ها نشان دادند که مدل اصلاح شده دارای برازش مناسبی است. در مدل اصلاح شده تمام متغیرها به جز حمایت از هدف به صورت غیرمستقیم و از طریق پیشرفت در جهت هدف بر روی رضایت شغلی تاثیر می گذاشتند زیرا تاثیر مستقیم خودکارآمدی، عاطفه مثبت و شرایط کاری بر رضایت شغلی حذف شد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، مدل شناخت اجتماعی، عاطفه مثبت، پیشرفت در جهت هدف، خودکارآمدی
  • ایوب کمالی، حمیدرضا عریضی، احمد عابدی صفحات 83-118
    زمینه و هدف
    در سال های اخیر، متخصصان در زمینه سردردهای میگرنی و تنشی به دنبال سنجش و مقایسه اعتبار و کارایی مداخلات روانشناختی و درمان دارویی بوده اند. در این خصوص فراتحلیل با یکپارچه کردن نتایج حاصل از انجام تحقیقات مختلف، میزان اندازه اثر روش درمان را مشخص می نماید. پژوهش حاضر نیز بر آن است تا با استفاده از الگوی پژوهشی فراتحلیل، میزان اثرگذاری مداخلات روانشناختی و دارو درمانی را بر کاهش نشانه های اختلال سردردهای میگرنی و تنشی مورد بررسی قرار دهد.
    روش
    بدین منظور از بین 45 پژوهش، 21 پژوهش که از لحاظ روش شناسی مورد قبول بودند، انتخاب و فراتحلیل بر روی آنها انجام گرفت. ابزار پژوهش عبارت از چک لیست فراتحلیل بود. یافته های پژوهش: نشان داد که: میزان اندازه اثر مداخلات روانشناختی بر کاهش نشانه های سردرد های میگرنی و تنشی 0/64 بود(0/01>p). همچنین نتایج پژوهش نشان داد که میزان اندازه اثر مداخلات دارویی بر کاهش نشانه های سردرد های میگرنی و تنشی 0/33 بود(0/01>p).
    نتیجه گیری
    پژوهش نشان داد که میزان اندازه اثر درمان های روانشناختی بر کاهش علایم اختلال میگرن مطابق جدول تفسیر اندازه کوهن در حد بالا و میزان اندازه اثر مداخلات دارو درمانی بر کاهش علایم اختلال میگرن مطابق جدول تفسیر اندازه کوهن در حد متوسط است.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، سردردهای میگرنی و تنشی، مداخلات روانشناختی، مداخلات دارویی
  • محمود برجعلی، محمود نجفی، ابوالقاسم عیسی مراد، حسن منسوبی فر صفحات 119-136
    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی رضامندی زندگی بر اساس بهزیستی معنوی و امید در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی کرج بود. بدین منظور500 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی کرج با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسش نامه های بهزیستی معنوی، امید و جمعیت شناختی بود. داده ها با استفاده از روش همبستگی و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین بهزیستی معنوی با امید(P<0.01) و رضایت از زندگی(P<0.01) رابطه مثبت معناداری وجود دارد. نتایج پژوهش با استفاده از تحلیل رگرسیون، نشان داد که بهزیسنی معنوی و امید به طور کلی 40 درصد از واریانس رضایت از زندگی را تبیین می کنند. در مجموع یافته ها حاکی از اهمیت نقش بهزیستی معنوی و امید در رضایت از زندگی بود. این نتایج می تواند در برنامه ریزی ها و سیاست گذاری ها برای ارتقاء سطح کیفی زندگی سازگارانه دانشجویان سودمند باشد.
    کلیدواژگان: بهزیستی معنوی، امید، رضایت از زندگی
  • فاطمه شورچی گلنگدری، فریده حسین ثابت، یحیی مهاجر صفحات 137-162
    ناتوانی در کنترل و مهار پرخاشگری و فقدان تاب آوری از موضوعاتی است که نوجوانان با آن درگیرند. برای پاسخ به این نیاز آموزش هوش هیجانی به روش درونگردی جذب و انطباق به آنها ارائه گردید. در این پژوهش از طرح آزمایشی از نوع پیش آزمون _ پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. 30 نفر از دانش آموزان دختر نوجوان به صورت تصادفی و خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. افراد گروه آزمایش تحت آموزش هوش هیجانی قرار گرفتند. گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. قبل و بعد از آموزش و 10 هفته بعد از اتمام آموزش پرسشنامه پرخاشگری «باس و پری» و مقیاس تاب آوری «کونر و دیویدسون» اجرا شد. داده ها به روش تحلیل کوواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که میزان پرخاشگری کلی و نیز تمام مولفه های آن در گروه آزمایشی کاهش یافته است که تا زمان پیگیری نیز ادامه داشت. میزان تاب آوری نیز افزایش داشت. به نظر می رسد آموزش هوش هیجانی به روش درونگردی جذب و انطباق برای کاهش پرخاشگری و افزایش تاب آوری در نوجوانان مفید است از این رو می توان این آموزش را در مدارس و دیگر مراکز آموزشی جهت ارتقای سطح تاب آوری و نیز کاهش پرخاشگری بکار برد. نمونه های بزرگتر و متنوع تر به فهم بهتر سودمندی این شیوه مداخله کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، تاب آوری، پرخاشگری، روش درونگردی جذب و انطباق
|
  • S.A.Mehrinejad, S.Rajabimoghadam Pages 1-17
    Having diffusion identity can have undesirable consequences both for the individual and society. To reduce or even avoid these undesirable consequences, steps can be taken as to interfere in the process of identity formation and even after its formation. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of logo therapy on improving an individual's identity. The study sample consisted of students who suffered diffusion identity. For identification and sampling some 500 male students from the University of Tehran were randomly selected, using the identity test and Bennion Adams (1987) test. The subjects were undergraduate students studying in the academic year 2010-2011 with the mean age of 21 years of old. Some 12 people with diffusion of identity problem and willing to participate in the program were selected to participate in therapy sessions. Out of the number, 3 people did not participate in group therapy sessions nor completed sensational trials. Therefore, just nine patients participated in full sessions. The program consisted of 12 group therapy sessions and the 90-minute logo therapy tests were conducted on the group. In the experimental and control groups, no significant differences in terms of identity diffusion were observed, but after logo therapy, the results of the test groups were significantly different from the other. In the experimental group, pre-test and post-test results were significantly different from one another, but in the control group, there was no significant difference between pre-test and post-test. Logo therapy's group was able to identify people who are upset on the identification of individuals for help.
    Keywords: identity diffusion, logo therapy, Adams, Bennion
  • A.Shriatmadar Pages 17-34
    The information-seeking behavior is compared with intellectual problem solving process. Information-seeking from clients is an important part of counseling process. The aim of this study was scrutinizing the information-seeking behavior of counseling students. The method of study was qualitative. The sampling was made criterion based and the information-seeking from volunteer counseling students of Allameh Tabatabai University in 2013 continued until the suffusion of information and there were no new theme added. Information was gathered by open ended questions. The student's responses were analyzed and turned into information units and each unit (sub themes) was named. The sub themes were converted into a number of themes and categories. The results showed that the main motivation behind the information-seeking behavior of counseling students was internal requirement. The main obstacles on the way of the research were lack of resources, lack of access to information-seeking behavior and an inability to take advantage of non- Persian sources, and lack of time.
    Keywords: information, seeking behavior, information seeking stimuli, information, seeking barriers, internal requirement
  • H. Salimi, S. Shabani Pages 35-58

    This study examined the role of social support on the prediction of mood and anxiety symptoms among Iranian and foreign students. In this study, some 139 students of Allameh Tabatabai University, 80 Iranian and 59 foreign, were selected as sample. The results of the study showed that:1- There was no significant difference between the two groups of foreign and Iranian students, in terms of the desired amount of perceived social support (p> 0.05)2- There was no meaningful difference between the two groups of Iranian and the foreign students in terms of mood and anxiety (lack of pleasure, public anxiety and aroused depression)(p> 0.05) 3- Social support are predicted by general depression, variables among the Iranian students (-. 618 = β) (p <0.004 and F = 8.905). About 10 percent of the distribution of these variables predicted scores on social support. These findings showed that the person who possesses the desired and perceived social support more probably will get lower scores in the general depression. 4- Social support in foreign students is predicted by the lack of pleasure (-.915 = β), (p<0.001, F=11.997). These variables predicted 17% of the distribution of scores for social support. These findings showed how a person can get more perceived social support and desirable social support, it is likely that the lower the score achieved in the lack of pleasure. 5- Results of regression analysis showed that the aspects of social support explains that mood and anxiety symptoms are predicted by the Iranian Student's problem-focused emotional support. This variable predicted about 6% of the distribution of scores for mood and anxiety symptoms. This result showed that the person will get more problem-focused emotional support likely to earn lower scores on the mood and anxiety symptoms. 6- The results of regression analysis showed that the dimensions of social support is explained and that the mood and anxiety symptom of foreign students is predicted just by the daily emotional support. This variable predicted about 19% of the depression syndrome mood and anxiety scores. The result showed that the person will get more the daily emotional support likely to earn lower scores on the mood and anxiety Symptoms.

    Keywords: social support interactions, desirable social support, general depression, arousal, anxiety, lack of pleasure
  • Y.Karimi, K.Farahbaksh, A.Abaspour Pages 59-82
    The purpose of this study was to find the relationship between positive affection, working conditions and goal support with job satisfaction based on mediating role of self-efficacy and goal progress. Statistical population of the study were teachers, teaching at schools of Shahriar city. A total of 274 teachers were selected using cluster sampling. The respondents answered the job satisfaction, positive affect, goal progress, goal support, and self-efficacy and work conditions questionnaires. The results showed that the model used was not fit for respondents. However, using modification indices resulted in modifying of present model and pathways of positive affection to job satisfaction, work conditions to job satisfaction and pathways of self-efficacy to job satisfaction were omitted. This modified model was fitted for the participants. Because omitting of pathways of self-efficacy, positive affection and working conditions to job satisfaction in modified model, all variables, except goal support, had indirect effect, through goal progress, on job satisfaction.
    Keywords: job satisfaction, positive affection, goal progress, self, efficacy, working conditions
  • A.Kamali, Hr.Arizi, A.Abedi Pages 83-118
    The main question in marriage is marital satisfaction. Marital satisfaction is one of the very important and complex aspects of marital relationship since many factors are involved and different interventions can influence it. Therefore, evaluation and validation of effectiveness of psychological interventions - counseling on marital satisfaction prove to be very important. This study with integration of difference research results aimed to determine the impact of psychological interventions - counseling on marriage and marital satisfaction. For this purpose, of some 45 researches, 33 were selected and meta-analysis was performed on them. Research instrument was a checklist of meta-analysis.
    Findings
    The amount of effect size of psychological interventions-counseling on marriage and marital satisfaction was 1/25 p≤0/00001).
    Conclusion
    according to Cohen's effect size, the interpretation table was high and the effect size indicated psychological interventions – counseling. In other words, psychological interventions - counseling are very effective in enhancing marital satisfaction.
    Keywords: Meta, analysis, psychological interventions–counseling, marital satisfaction
  • M.Borjali, M.Najafi, A.Isamorad, H.Mansobifard Pages 119-136
    The aim of this study was to predict life satisfaction based on spiritual well-being and hope in students of Karaj Islamic Azad University. For this purpose some 500 students were selected by random cluster sampling method. Instruments of this research were spiritual well-being, hope and demographic questionnaires. Data were analyzed by correlation and regression analysis methods. The results showed that there is a significant positive relation between spiritual well-being with hope (P<0.01) and life satisfaction (P<0.01). Also the results of regression analysis showed that spiritual well-being and hope together explain 40 percent of variance of life satisfaction. Totally, the findings indicated important role of spiritual well- being and hope in life satisfaction. These results can be beneficial in planning and policies for students.
    Keywords: Spiritual Well, Being, Hope, Life Satisfaction
  • F.Hosseinsabet, Yahia Mohager, F. Shorchi Galangadri Pages 137-162
    This research tried to study the effectiveness of teaching emotional intelligence on aggression and resilience of girl students based on assimilation and accommodation method. To do this pretest-post, test methods with a control group were employed. Some thirty girl students in Tehran 11th district, were chosen to place in both control and experimental groups in random and cluster sampling in several stages. Members of experimental group were taught based on emotional intelligence method in 12 sessions, twice a week. Both groups were asked to answer Buss and Perry aggression questionnaires and Davidson and Connor resilience inventory before and after teaching sessions. The follow up students answered the questions again after a 2.5- month time. Data was analyzed by multivariable covariance method.
    Results
    Findings of the research showed that the trainings were effective in increasing of resilience and decreasing of aggression among the students. According to results, this method of teaching can be used in schools and other educational institutes for increasing of resilience and decreasing of aggression. This method is better to be used by consolers’ programs seriously and can also be used in other educational levels and ages to decrease emotional problems.
    Keywords: emotional intelligence, resilience, aggression, assimilation, accommodation