فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 30 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین خیاط صفحات 7-23
  • پریسا امیری، محمود عباسی، صفورا غریب زاده، محمد اصغری جعفرآبادی، نجمه حمزوی زرقانی، فریدون عزیزی صفحات 25-55
    مقدمه
    علیرغم پژوهش های بسیاری که در مورد سلامت معنوی در طول دهه های گذشته انجام شده، فقدان ارائه ی تعریفی جامع و قابل قبول از آن مشاهده می گردد. سنجش سلامت معنوی در جمعیت ایرانی در گام نخست نیازمند ارائه ی تعریفی از سلامت معنوی است که منطبق با ویژگی های فرهنگی، اجتماعی و مذهبی جامعه ی ما باشد لذا طراحی و آزمون ابزاری که بتواند سازه های مفهومی تعریف ارائه شده را بسنجد از جمله ضروریات این حوزه محسوب می گردد. مطالعه ی حاضر یکی از اولین مطالعاتی است که با هدف تبیین مفهوم سلامت معنوی و سپس طراحی و آزمون پرسشنامه ی جامع سلامت معنوی در جمعیت ایرانی صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه متدلوژیک و مقطعی پرسشنامه ی سنجش سلامت معنوی در جامعه ی ایرانی، با 69 گویه ی اولیه، مستخرج از منابع و متون معتبر اسلامی و تایید شده از سوی گروه سلامت معنوی فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران در سه حیطه ی بینش، گرایش و رفتار طراحی شد. در مجموع 506 نفر (64% زن)، از افراد20 ساله و بالاتر ساکن در منطقه 13 شهر تهران، در فرآیند روانسنجی پرسشنامه شرکت کردند. جهت سنجش پایایی از روش های آزمون- بازآزمون و سنجش هماهنگی درونی استفاده شد. روایی صوری، محتوا و سازه ی پرسشنامه ارزیابی گردید.
    نتایج
    در مجموع 48 گویه از سوی متخصصین و همچنین جامعه ی مخاطب، ضروری، مرتبط و قابل فهم تشخیص داده شدند. روایی محتوا از سوی متخصصین تایید شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، وجود مدل 6 عاملی را در ساختار گویه های تدوین شده نشان داد و مدل بهینه در قالب دو مولفه ی 1) شناختی/ عاطفی و 2) رفتاری تبیین شد. برازش مدل استخراج شده توسط تحلیل عاملی تاییدی در سطح مطلوب تایید شد. هماهنگی درونی در سازه ها و تمامی زیر سازه های پرسشنامه مطلوب بود (آلفای کرونباخ بیش از 7/0). نتایج حاصل از آزمون- بازآزمون در تمامی سازه ها و زیرسازه ها پایایی پرسشنامه را تایید نمود.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از مطالعه ی اولیه، نشانگر روایی و پایایی مطلوب پرسشنامه ی جامع سنجش سلامت معنوی در یک جامعه ی شهری ایرانی است. مطالعات تکمیلی جهت سنجش سلامت معنوی در جمعیت ها و مناطق مختلف کشور توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، پرسشنامه، روایی، پایایی، اسلام، ایران
  • عباس عباس زاده، فریبا برهانی، محمود عباسی صفحات 57-76
    سازمان بهداشت جهانی سلامت را در چهار بعد جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی طبقه بندی می کند. پرستاران از مهم ترین حرفه ها در تیم سلامت هستند که بر سلامتی مردم تاثیر می گذارند. برای اینکه این تاثیرگذاری همه جانبه و به سمت بهبود و کمال باشد، می بایست موضوع سلامت معنوی همچون سایر ابعاد سلامت در پرستاری تعریف و تبیین شده و مدلی از سلامت معنوی به عنوان پایه اقدامات پرستاری مورد توافق قرار گیرد. هدف از این مقاله ارائه یک مدل برای درک سلامت معنوی در پرستاری است. این مدل به تشریح روابط سلامت معنوی با سایر ابعاد سلامت پرداخته و برای این روابط حالت سلسله مراتبی در نظر می گیرد. بر اساس این مدل هسته اصلی سلامت بعد معنوی آن است و سایر ابعاد به عنوان لایه های محافط از این هسته مرکزی حمایت می کنند. پرستاران با در نظر گرفتن این مدل می توانند بررسی ها، مداخلات و ارزیابی های خود را به گونه ای طراحی کنند که حداکثر میزان سلامت مددجود در بعد معنوی حفظ شده و افزایش یابد.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، سلامت جسمی، سلامت روانی، سلامت اجتماعی، اخلاق
  • فاطمه دهباشی، سکینه سبزواری، بتول تیرگری صفحات 77-96
    مقدمه و اهداف
    نارسایی مزمن کلیوی یک مشکل سلامتی است که ادامه ی حیات بیمار به درمان های جایگزین کلیه از جمله همودیالیز وابسته است. همودیالیز فرآیندی استرس زا است و علاوه بر مشکلات روانشناختی و اجتماعی فراوان، زمینه ساز بروز اختلالات روانی می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین سطح سلامت معنوی و امید در بیماران همودیالیزی زاهدان انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی همبستگی است که در 140بیمار مراجعه کننده به مراکز همودیالیز شهر زاهدان به صورت نمونه در دسترس انجام شد. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه شامل بخش های ویژگی های دموگرافیک، سلامت معنوی الیسون و پوییزان و امید هرث جمع آوری شد، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 18و آزمون های آماری توصیفی (توزیع فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (ANOVA یا معادل نان پارامتریک آن، من ویتنی یو، کروسکال والیس و ضریب همبستگی پیرسون) صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بیماران مورد مطالعه 57 %مرد، 3/84% متاهل و 55% بی سواد بودند. میانگین سن شرکت کنندگان 75/48 سال بود. سابقه حداقل 1 و حداکثر 15 سال (میانگین 53/5 سال) دیالیز را داشتند. میانگین نمره سلامت معنوی بیماران 11±91(حداقل 20و حداکثر120)، سلامت وجودی 7±42 و سلامت مذهبی 5±48 بود. که 75% سلامت معنوی متوسط داشتند. میانگین نمره امید 77/17 (حداقل 12 و حداکثر 36) بود. بین امید و سلامت معنوی ارتباط مثبت و معنی دار دیده شد (202/0 r= - 005/0 P<). سلامت معنوی وامید با متغیرهای دمو گرافیک (سن، جنس و وضعیت تاهل) ارتباط معنی دار (001/0p<) و با ابتلا به بیماری زمینه ای رابطه معنی دار نداشتند. امید با سطح تحصیلات رابطه معنی دار داشت(002/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد بین امید و سلامت معنوی در بیماران مورد مطالعه ارتباط وجود داشت. با توجه به تاثیر نارسایی مزمن کلیه و همودیالیز بر ابعاد مختلف جسمی و روانی بیماران د می گردد پرستاران با رویکرد مراقبت کل نگر با تاکید بر بعد معنوی مراقبت در دستیابی به ارتقاء سطح سلامت معنوی بیماران تلاش کنند. انتظار می رود اری ی، افزایش امید در بیماران را به دنبال داشته باشد
  • محمود عباسی، احسان شمسی گوشکی، هدیه موحدی، صبا صفاری صفحات 97-131
    بشر همواره برای حیات تقلا می کند و این امر در مواجهه با مرگ بیشتر رخ می نماید. روبرو شدن با مرگ همیشه همراه با اضطراب و وحشت بوده است؛ و این موضوع زمانی تشدید می شود که فرد از مرگ حتمی خود آگاه گردیده و در فرآیند پایان حیات قرار می گیرد.
    نظر به اینکه در عصر حاضر به واسطه پیشرفت دانش پزشکی پروسه پایان حیات طولانی شده و اغلب، فرد این مرحله از زندگی را در بیمارستان، در انزوا و اضطراب سپری می نماید، اندیشیدن تدابیر و تمهیداتی جهت رفع این مسائل در مرحله پایان حیات، اهمیت می یابد.
    از جمله عوامل تاثیرگذار در تسکین رنج روانی و انزوای عاطفی ناشی از سپری شدن روند منتهی به مرگ، به خصوص در نهاد بیمارستانی، مراقبت معنوی می باشد که با تقویت بعد معنوی بیماران، منجر به تقویت سلامت معنوی آن ها می گردد.
    با توجه به اهمیت جایگاه مراقبت معنوی در پایان حیات و ملازمت آن با مفهوم سلامت معنوی، در این پژوهش سعی شده با مرور مطالعات صورت گرفته در این حوزه، اهمیت ارائه این نوع خدمات و نحوه مکانیسم تاثیر آن بر سلامت معنوی بیمار مورد بررسی قرار گیرد و با ارزیابی نقاط ضعف و قوت پژوهش های صورت گرفته، لزوم و چگونگی ارائه مراقبت معنوی در ایران را با توجه به پیش زمینه های اعتقادی و فرهنگی آن نتیجه گیری نماید.
    کلیدواژگان: پایان حیات، سلامت معنوی، مراقبت معنوی
  • ولی الله خوش طینت صفحات 133-153
    با توجه به این که تعالی معنوی تلاش فرد برای ساختن معنایی وسیع از هدف نهایی مرگ و زندگی است و همچنین مقابله مذهبی به عنوان روشی تعریف شده است که از منابع مذهبی مانند دعا و نیایش، توکل و توسل بر خداوند برای مقابله با استرس ها استفاده می کند. بنابراین به منظور بررسی سبک مقابله مذهبی در دانشجویان دانشگاه پیام نور با تاکید بر تعالی معنوی، مطالعه ای در دانشگاه پیام نور مرکز اردبیل صورت گرفت و تعداد 400 نفر از دانشجویان به عنوان نمونه ی آماری به شیوه ی تصادفی انتخاب گردید. روش پژوهش از نوع مطالعات توصیفی- همبستگی بود. داده ها به صورت میدانی و با استفاده از دو پرسشنامه جمع آوری گردید. پرسشنامه ها شامل 1) مقیاس سنجش تعالی معنوی و 2) مقیاس 14 سوالی مقابله مذهبی بودند. نتایج تحلیل نشان داد که: میانگین تعالی معنوی و مولفه های آن شامل وحدت، پیوند معنوی (به جز در بین دانشجویان مذکر)، و کامروایی معنوی هم در بین دانشجویان مونث و هم در بین دانشجویان مذکر از حد وسط های احتمالی (میانگین مفهومی) متناسب خود به طور معنی داری بالاتر است. اما وضعیت پیوند معنوی در نزد دانشجویان پسر (با میانگین: 4/23 و انحراف معیار:4/3) در حد متوسط است. از بین دانشجویان مورد مطالعه، 5 درصد دارای سبک مقابله ای منفی و 95 درصد دارای سبک مقابله ای مثبت هستند و اما متغیرهای تعالی معنوی توان تبیین معنی دار سبک های مقابله ای را نداشت. البته این می تواند ناشی از این باشد که اغلب دانشجویان دارای سبک مقابله ای مثبت بوده اند و پیش بینی در جامعه ی همگن، اغلب معنی دار نمی باشد.
    کلیدواژگان: تعالی معنوی، دانشجویان دانشگاه پیام نور، مقابله مذهبی، وحدت و پیوند معنوی
  • سید علی نقوی، میرمحمد اسعدی، سید حبیب الله میرغفوری صفحات 155-182
    مقدمه
    معنویت مفهومی بسیار گسترده است که هر کس با توجه به اعتقادات، باورها و ارزش های شخصی، تفسیری متفاوت از دیگری از آن بعمل می آورد. برخی ریشه ای دین محور برای معنویت قائلند و برخی دیگر معتقدند که معنویت ارتباطی با دین نداشته و بسیار گسترده تر از آن است. از آنجا که معنویت در جامعه ایرانی ما مبتنی بر دین است و آموزه های دین اسلام شکل دهنده معنویت است و با توجه به اینکه معنویت در سازمان ها می تواند بستر مناسبی برای رشد همه جانبه فردی و سازمانی را فراهم کند، این پژوهش با هدف بررسی و شناسایی عوامل موثر بر معنویت سازمانی با توجه به الگوهای ملی و دینی، انجام گرفت.
    روش
    روش پژوهش مورد استفاده از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کارکنان بیمارستان شهید صدوقی یزد در سال 1392 بودند (351N=) که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 183 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جمع آوری داده بوسیله پرسشنامه ای محقق ساخته روا و پایا شده، انجام شد. داده ها از طریق آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که 10 عامل فضائل، فضای معنوی، محتوایی، ساختاری، رهبری، فرهنگی، خلاقیت، ایمان، انگیزش و اجتماعی به عنوان عوامل موثر بر معنویت سازمانی به شمار می روند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گیری کرد که هر10 عامل (اگرچه با درجات متفاوت) به منظور پیاده سازی معنویت سازمانی در بیمارستان ها متناسب با مقتضیات فرهنگ ایرانی و مبانی دین اسلام مهم می باشند. لذا لازم است تا مسوولین و سیاستگذاران بیمارستان ها برنامه ریزی های مناسبی را برای حفظ و تقویت این عوامل در بین کارکنان فراهم کنند.
    کلیدواژگان: معنویت اسلامی، سازمان معنویت گرا، دین، بیمارستان
  • سید رضافیض صفحات 183-196
    ابن عربی (638-558ه.) عارف مشهور، از نوعی از «رحمت» درونی و وجودی سخن می گوید که به گونه ای غریب هرچند چهره مهر بر آن نمایان نیست، ولی اثر و «حکم» مهر در بیرون از آن پیدا است.
    وی نمونه ای از این مهر وجودی را که از آن به نام «رحمت مبطون» یاد می کند، در کار درمان و طبیب قابل ملاحظه می داند. در واقع خشونت درمان طبیب و یا تلخی داروی وی نیز جز با این «مهر نهانی» قابل توجیه نمی باشد. در این پژوهش که به روش تحلیل محتوی انجام و به اختصار، نگاشته شده است با این «مهر نهانی» طبیب و ارکان آن آشنا می شویم.
    کلیدواژگان: مهر نهانی، ابن عربی، عرفان و اخلاق پزشکی
|
  • P.Amiri, M.Abbasi, S.Gharibzadeh, M.Asghari Jafarabadi, N.Hamzavi Zarghani, F.Azizi Pages 25-55
    Introduction
    Despite the considerable research documented regarding spiritual health through the last decades, there is still the lack of a comprehensive and acceptable definition for the term. Measuring spiritual health in Iranian populations initially requires a definition of spiritual health that meets the cultural, social and religious norms of our society. Hence designation and evaluation of an appropriate questionnaire to measure its conceptual constructs is essential. As one of the first efforts, this study aimed to explore the concept of spiritual health and to design and assess a comprehensive spiritual health questionnaire in an Iranian population.
    Methods
    In this methodological cross-sectional study, a spiritual health questionnaire was developed based on three constructs, including “insight”, “tendency” and “behaviors” based on a review of Islamic literature approved by the spiritual health department of academy of medical sciences Islamic republic of Iran. Overall 506 individuals)64% females), aged ≥ 20 years, participated in the psychometric assessment process, were recruited from among residents of district 13 of Tehran. Test-retest reliability and internal consistency were used to assess reliability. Face, content and construct validity were examined.
    Results
    Forty-eight items were perceived as essential, relevant and comprehendible by both the experts and the community. Content validity was confirmed by a panel of experts. Exploratory factor analysis suggested a six-factor model in the structure of developed items, which was optimized in a two factor model that encompassed 1) cognitive/emotional and 2) behavioral constructs. The results of the confirmatory factor analysis indicated acceptable fits for the proposed models. The internal consistency, as measured by Cronbach’s alpha coefficients, exceeded the minimum reliability standard of 0.70 for all scales and subscales, all of which demonstrated satisfactory test-retest reliability over two weeks.
    Conclusion
    Our results provide initial evidence that the much needed questionnaire developed is a valid and reliable instrument for measuring spiritual health in this urban Iranian population. Further research is suggested for different populations and regions in Iran.
    Keywords: Spiritual health, Questionnaire, Validity, Reliability, Muslims, Iran
  • A. Abbaszadeh, F. Borhani, M. Abbasi Pages 57-76
    The World Health Organization defining the health in physical, mental, social and spiritual dimensions. Nurses among the health professions are the most important influence on people's health. This paper presents a model for understanding spiritual health in nursing. This model describes the relationship between spiritual health and well-being and other aspects of health, to consider this relationship proposed a hierarchical relationship between aspects of health. According to this model the core of health is the spiritual dimension and other aspects of health are as protective layers around this core. Nurses Regarding this model can assess, intervene and evaluate in manners that provide the maximum level of client’s spiritual health is maintained and increased.
    Keywords: spiritual health, physical health, mental health, social health, Ethics
  • F. Dehbashi, S. Sabzevari, B. Tirgari Pages 77-96
    Back ground: Chronic renal failure is a significant health problem in the world today is that of the survival of renal replacement therapy, including dialysis-dependent patients. Dialysis is a stressful process and the many social and psychological problems, underlying psychological disorders.
    Materials And Methods
    This descriptive correlational study with 140 patients in hemodialysis centers in Zahedan preceding sample was available. Data collection using three demographic questionnaires, Spiritual Ellison Pvyyzan and hope Harison were collected, data analysis using spss software version 18 and descriptive statistics (frequency distribution, mean, variance and standard deviation) and inferential statistics (ANOVA or the equivalent of bread parametric Mann-Whitney u and Kruskal-Wallis) was
    Results
    The results showed that% 57 were male, %84/3 married, and 55% were illiterate. Average age 48/75 years. Experience minimum 1 and maximum 15 years (mean 5/53 years) had dialysis. Average score for the spiritual health of patients, 91 ± 11 (minimum 20, maximum 120), health and well-being 42 ± 7, health religious 48±5 were. 75% of the sample had an average of spiritual health. Average hope to score 17/77 (minimum 12, maximum 36), respectively. Positive and significant relationship between hope and spiritual health, as seen in (r =0/202, P <0/005). Spiritual hope demographic variables (age, sex and marital status) correlated (p <0/001) and no significant correlation with the underlying disease. Hope had a significant relationship with education level (P <0/002).
    Conclusion
    The results showed a significant relationship between hope and spiritual health in hemodialysis patients, respectively. Chronic renal failure and hemodialysis on the body, psychological impact, therefore, is recommended in order to maintain health and increase O. hemodialysis patients spirituality and spiritual care as an important factor in improving the health of hemodialysis patients is important,Therefore, hemodialysis nurses, their treatment should be considered for the treatment of religious and spiritual coping and using holistic care approach with an emphasis on the spiritual dimension of care to help patients achieve mental health promotionThey could with identifying training needs, spiritual and religious spiritual groups creates opportunities to promote spiritual health and are looking for hope in patients
    Keywords: Hemodialysis, Hope, Health Spiritualy
  • M.Abbasi, E.Shamsi Gooshki, H.Movahedi, S.Saffari Pages 97-131
    Human always tries for life and this issue appears more in facing with death. Facing with death is always accompanied with anxiety and panic; in particular, this issue becomes worse that the person is aware of his imminent death and he is placed in the process of End of life.According to this issue that in present era, by using the improvements in medical science, the life process becomes longer and often, the person spend this stage of life in isolation and anxiety. Thinking about strategies and measures become so important to address these issues, in the end.Among the affecting factors in relieving mental and emotional suffering due to the lapse of the death process, especially within the hospital, is the spiritual care and strengthen the spiritual dimension of patients, leads to strengthening their spiritual health.According to the importance of spiritual care in the end of life and its requirement with the spiritual sense, in this study we intend, by using the studies in this areas, to investigate the importance of providing these services and the type of mechanism and its effect on spiritual health of patient and by using the strengths and weakness points, we want to conclude the way of appropriate spiritual in Iran due to the cultural and religious backgrounds.
    Keywords: spiritual care, spiritual health, end of life
  • V. Khoshtinat Pages 133-153
    Considering that Spiritual Elevation is effort make the wide sense of the ultimate goal of life and death and also religious coping is defined as a method of religious resources such as prayer and benediction, trust in God and recourse on God uses to deal with stress. Therefore, in order to investigate of religious coping style in PNU students with an emphasis on Spiritual Elevation, a study was conducted in Payame Noor University of Ardabil; and 400 person’s of students were selected randomly method as statistical sample. This research method is descriptive - correlative. Data were collected the fieldwork using two questionnaires. The questionnaires were included: 1) Scale Spiritual Elevation and 2) religious coping scale whit 14 questions. The results showed that: the mean Spiritual Elevation and its components, including unity, spiritual bond (except in male students), and spiritual prosperity between both female and male students from middle and probable (mean sense) their proportion was significantly higher. But the spiritual bond among male students (Whit mean: 23.4 and Standard Deviation: 3.4) is moderate. Between the studied students, 5 percent have a negative coping style and 95 percent have a positive coping style and but Spiritual Elevation variables cannot be explain the significant of coping styles. Of course, this can be due to that most of students were positive coping styles and predicted homogeneous society, often is not significant.
    Keywords: Spiritual Elevation, PNU students, religious coping, spiritual bond of unity
  • A.Naghavi, Mm.Asaadi, H. Mirghafuri Pages 155-182
    Introduction
    Spirituality is a very broad concept that everyone considering his or her beliefs and personal values make a distinguishing different interpretation about. Some believe religion-based root for spirituality and others express that spirituality has nothing to do with religion and is extremely beyond this border. Since spirituality in our society is based on religion and Islamic doctrine makes the shape of spirituality and with respect to the fact that spirituality in organizations may make a proper base for individual and organizational comprehensive growth, the current study is conducted with the goal of investigation and identification of affecting factors over organizational spirituality according to the religious and national patterns.
    Methods
    The method used in this study regarding applied goal and the way of data collection is survey – descriptive method. Statistical community of this research is composed of all personnels of Shahid Sadoghi Hospital in 2013 (N=351), among them 183 individuals were selected as the sample. Data collection was accomplished using a reliable and reasonable questionnaire. Data was analyzed using descriptive and analytical statistical tests.
    Results
    Data analysis showed that 10 following factors are being considered as affecting factors regarding organizational spirituality: virtues, spiritual, contextual, structural, leadership, cultural, innovative, religious, motivational, and social virtues.
    Conclusion
    According to the research findings, we may conclude that these 10 factors (although in different degrees) are important in order to employ organizational spirituality at hospitals based on proper requirements of Iranian culture and principles of holy Islam. Hence, it is required that officials and policy makers of hospitals undertake an appropriate plan to boost and maintain these factors between the personnels.
    Keywords: Islamic Spirituality, Spiritually Oriented Organization, Religion, Hospital
  • R. Feyz Pages 183-196
    Ebne-Arabi- the famous mystic- speaks about some inner mercy that however it can’t be seen kindness in it but the effect of kindness is visible from its outside.He considers an example of this kindness, that he calls it hidden kindness, in treatment and physician’s work. In fact we can’t justify violence of treatment or bitterness of drug unless with this hidden kindness. In this research that has been written briefly by content analysis method, we become familiar with this hidden kindness and its basis.
    Keywords: hidden kindness, Ebne, Arabi, mysticism, medical ethics