فهرست مطالب

نشریه محیط زیست طبیعی
سال شصت و سوم شماره 3 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین انوری فر، حمید فرحمند، محمدعلی نعمت اللهی، حسین رحمانی، محمود کرمی، بیتا خلیلی صفحات 211-223

    این مطالعه به منظور بررسی تنوع و تمایز سیاه ماهی در رودخانه تجن ساری که سد شهید رجایی در آن احداث گردیده، طراحی شده است. در مجموع 66 قطعه ماهی که 35 قطعه آن مربوط به ایستگاه بالا دست و 31 قطعه آن مربوط به ایستگاه پایین دست سد شهید رجایی بود، توسط دستگاه الکتروشوکر، صید و پروفیل DNA این ماهی توسط مارکر RAPD ثبت گردید. از بین 10 پرایمر 10 نوکلئوتیدی، تعداد 6 پرایمر با الگوی نواری تکرار پذیر انتخاب شد. در مجموع 89 نوار پلی مورف(نشانگر) به دست آمد که دامنه قطعات تکثیری بین bp 50- 1000 متغیر بود. نتایج مطالعات ژنتیکی توسط مارکر RAPD نشان داد که میانگین فاصله ژنتیکی این دو جمعیت که بر اساس ماتریکس تشابه و ضریب جاکارت محاسبه شد، 487/0 می باشد و از آنجا که مرز تعیین گونه و زیر گونه فاصله ژنتیکی 0/5 می باشد، استنتاج شد که این دو جمعیت تا حد بسیار بالایی از یکدیگر انشقاق یافته اند. نتایج حاصل از آنالیز مولفه های اصلی مختصات(PCOA) نیز توانست این دو جمعیت را از یکدیگر متمایز نماید. رسم دندروگرام UPGMA بر اساس ضریب جاکارت نشان داد که این دو جمعیت از یکدیگر متمایز است. با توجه به نتایج این بررسی بیان می شود که انگشت نگاری RAPD روشی مناسب برای تعیین تمایز ژنتیکی سیاه ماهی می باشد.

    کلیدواژگان: انگشت نگاری RAPD، تمایز ژنتیکی، رودخانه تجن، سیاه ماهی، سد شهید رجایی
  • فاطمه بهادری خسروشاهی، افشین علیزاده شعبانی، محمد کابلی، محمود کرمی، پدرام عطارد، میترا شریعتی صفحات 225-236

    پراکنش کمرکلی جنگلی (Sitta europaea) از خانواده کمرکلیان (Sittidae) و راسته گنجشک سانان (Passeriformes) در جنگل آموزشی و پژوهشی خیرود طی فصول بهار و تابستان در سال 1387 در سری های پاتم، نمخانه، گرازبن، چلیر و بهاربن به مساحت تقریبی 5800 هکتار مورد مطالعه قرار گرفت. متغیرهای زیستگاهی مورد اندازه گیری عبارت از: ویژگی های ساختار پوشش گیاهی منطقه، تیپ پوشش جنگلی و عوامل توپوگرافی شامل شیب، جهت و ارتفاع عرصه مورد مطالعه بود. قطعات نمونه برداری در یک ترانسکت خطی تصادفی برداشت و حضور و عدم حضور گونه ثبت شد. هر قطعه نمونه ای که گونه در آن مشاهده شد به عنوان نقطه حضور و در صورت عدم مشاهده به عنوان نقطه عدم حضور ثبت شد. بر این اساس در مجموع 98 قطعه نمونه برداشت شد. مطلوبیت زیستگاه کمرکلی به روش رگرسیون منطقی دوتایی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که متغیرهای ارتفاع، قطر، تعداد اشکوب درختان، نوع گونه درختی و ارتفاع از سطح دریا موثرترین متغیرهای اثرگذار بر حضور گونه در منطقه مورد مطالعه است. همچنین نتایج نشان داد این پرنده زیستگاه های جنگلی با جوامع کهنسال راش و ممرز را به عنوان زیستگاه مطلوب خود بر می گزیند.

    کلیدواژگان: جوامع کهنسال راش و ممرز، کمرکلی جنگلی، مطلوبیت زیستگاه، نیمه شمالی البرز
  • محمد توحیدی فر، رامین سلمان زاده، سعیده بنی اسدی، جلیل ایمانی هرسینی صفحات 237-247

    کاکایی ارمنی در گذشته بعنوان زیر گونه ای از کاکایی نقره ای(Larus argentatus) محسوب می شد اما از سال 1359 بعنوان گونه ای مستقل معرفی شد. کاکایی ارمنی بیشتر در مناطق قفقاز و خاور میانه یافت می شود و مناطق جوجه اوری آن در گرجستان، ارمنستان، ترکیه و ایران قرار دارد. میقان که برای بسیاری از پرندگان مهاجر بویژه درنا (Grus grus)، زیستگاه زمستان گذرانی مهمی محسوب می شود که پس از دریاچه ارومیه بعنوان دومین مکان مناسب برای جوجه آوری کاکایی ارمنی، در ایران زادآوری می کند، به شمار می رود. مطالعات میدانی در دو منطقه جوجه آوری کاکایی ارمنی در دو فصل جوجه آوری و زمستان گذرانی به انجام رسید. این گونه در جزایر تالاب میقان واقع در شرق جاده معدن جوجه آوری می کند. بیشترین پراکنش جمعیت زمستان گذران این گونه در قسمت های شمالی و غربی ایران قرار دارد، بطوری که بدون در نظر گرفتن استان آذربایجان غربی بیشترین جمعیت زمستان گذران کاکایی ارمنی طی سال های1386-1383 در استان مازندران و کمترین، در استان فارس گزارش شده است. این موارد حاکی از اهمیت بالای دریاچه ارومیه می باشد. ایجاد سطوح حفاظتی مناسب و کاهش دخالت های انسانی جهت جلوگیری از تخریب و از دست دهی این دو تالاب، بعنوان زیستگاه های زادآوری و زمستان گذرانی این پرنده در کشور، از اولویت های حفاظتی، محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: تالاب میقان، دریاچه ارومیه، زیستگاه زادآوری، زیستگاه زمستان گذرانی، کاکایی ارمنی
  • مقداد جورغلامی، باریس مجنونیان صفحات 249-265

    جنگل های شمال ایران دارای غنای گونه ای قابل توجه بوده و به لحاظ گونه های بومی و در معرض خطر دارای اهمیت جهانی است. استفاده از سیستم چوبکشی زمینی، هرچند بیشترین مشکلات محیط زیستی را سبب می شود، اما عملیاتی معمول برای خروج چوب از عرصه قطع است. هدف از این مطالعه ارزیابی و مقایسه اثرات محیط زیستی، صدمه به توده باقیمانده، زادآوری و کمی کردن این اثرات است. آثار یادشده شامل وسعت صدمه دیدگی، الگو، اندازه، توزیع صدمات و اثرات بعد از عملیات بهره برداری می باشد که با استفاده از دو روش بهره برداری گرده بینه کوتاه و بلند مورد بررسی قرار گرفته است. این تحقیق در جنگل خیرود انجام و برای چوبکشی از اسکیدر چرخ لاستیکی تیمبرجک استفاده شد. ارزیابی صدمه به توده باقیمانده بعد از عملیات بهره برداری در طول مسیر چوبکشی و همچنین برداشت نوارهای کشیدن کابل برای مطالعه صدمه به زادآوری با آماربرداری صد در صد انجام شد. نتایج نشان داد که در نوارهای کشیدن کابل، صدمه به زادآوری 44 و 36 درصد و همچنین صدمه به درختان باقیمانده در اطراف مسیرهای چوبکشی 2/3 و 4/1 درصد به ترتیب در روش گرده بینه کوتاه و گرده بینه بلند است. بیشترین میانگین مقدار صدمه (97 %) به متر اول تنه وارد شده و همچنین در داخل محدوده 4 متری از مرکز مسیر چوبکشی (80 %) اتفاق افتاده است. نتایج به طور آشکار نشان می دهد که روش بهره برداری گرده بینه کوتاه در مقایسه با روش بهره برداری گرده بینه بلند صدمه کمتری به توده باقیمانده وارد می کند. موقعیت درخت نسبت به مسیر چوبکشی دارای اثر معنی داری بر مقدار و ارتفاع زخم ها در درختان باقیمانده است. مسیرهای چوبکشی با طراحی و ساخت مناسب باید دارای پهنای مناسب برای خروج چوب از جنگل باشد. صدمه به توده باقیمانده با طراحی و برنامه ریزی مناسب و آموزش گروه عملیات چوبکشی می تواند کاهش یابد.

    کلیدواژگان: اثرات محیط زیستی، بهره برداری جنگل، جنگل خیرود، جنگل های خزری، زادآوری، گرده بینه بلند، گرده بینه کوتاه
  • علی داوری، افشین دانه کار، نعمت الله خراسانی، آرش جوانشیر صفحات 267-277

    در این پژوهش تجمع فلزات سنگین در رسوب، ریشه و برگ رویشگاه های حرا (Avicennia marina) در استان بوشهر مورد بررسی قرار گرفت. کادمیوم (Cd)، مس (Cu) و سرب (Pb)، در بافت ریشه به میزان بالاتری از غلظت این فلزات در رسوب اندازه گیری شد که نشان از تجمع این فلزات در ریشه درخت دارد. غلظت نیکل (Ni)، وانادیوم (V) و روی (Zn) به میزان پایین تری از غلظت آنها در رسوب بود و تجمع در بافت ریشه نداشت. در بررسی میزان انتقال فلزات به برگ مشاهده شد که سرب و روی از حرکت بسیار کم به برگ ها برخوردارند و این میزان برای مس با تجمع کمتر دیده شد. با این وجود غلظت سرب و روی در برگ های درختان حرا منطقه مورد مطالعه بالاتر از این میزان در مطالعات مشابه در دیگر مناطق جهان بود که این نشان از ورود فلزات سنگین از هوا و جذب سطحی برگ ها دارد.

    کلیدواژگان: استان بوشهر، آلودگی بستر، درخت حرا، فلزات سنگین، مانگرو
  • سعیده ملکی نجف آبادی، محمودرضا همامی، عبدالرسول سلمان ماهینی صفحات 279-290

    قوچ و میش اصفهانی (Ovis orientalis isfahanica) در لیست قرمز IUCN در رده آسیب پذیر قرار گرفته است. اطلاعات مربوط به نیازهای زیستگاهی و فاکتورهای تعیین کننده آشیان بوم شناختی این گونه بخش اصلی برنامه های حفاظتی را برای این گونه به خود اختصاص می دهد. در مورد انتخاب زیستگاه برای این گونه در ایران اطلاعات اندکی موجود است. در این مطالعه یک مدل، مبتنی بر سامانه اطلاعات جغرافیایی با استفاده از داده های حضور برای پیشگویی مطلوبیت زیستگاه قوچ و میش اصفهانی در پناهگاه حیات وحش موته به کار برده شد. این مطالعه مهم ترین فاکتورهای تاثیرگذار بر آشیان اکولوژیک این گونه و زیستگاه مطلوب فصلی را در منطقه مورد مطالعه، تعیین نمود. شاخص حاشیه گرایی کل برای این گونه در منطقه مورد مطالعه 1/55 و تخصص گرایی کل 0/11 است. نتایج نشان داد که در طول تابستان و پاییز بخش بزرگی از زیستگاه مطلوب قوچ و میش اصفهانی با درمنه کوهی (Artemisia aucheri) پوشیده شده است در صورتی که در زمستان و بهار مناطق پوشیده با درمنه دشتی مطلوب تر است. این نکته با مهاجرت ارتفاعی گونه به عنوان یکی دیگر از نتایج این مطالعه مطابقت دارد به گونه ای که در تابستان و پاییز ارتفاعات بالاتر زیستگاه مناسب تری است اما در بهار و زمستان ارتفاعات پایین تر مطلوبیت بیشتری دارد. شیب های بیش از 30% و فاصله تا منابع آبی در تابستان به عنوان فاکتور محدود کننده برای این گونه به شمار می رود. تاثیر سایر فاکتورها نظیر فاصله تا جاده، معدن و زمین های زراعی بر مطلوبیت زیستگاه قوچ و میش اصفهانی در پناهگاه حیات و حش موته ناچیز است.

    کلیدواژگان: تحلیل عامل آشیان بوم شناختی، فاکتور تخصصی شدن، فاکتور حاشیه، قوچ و میش اصفهانی، مطلوبیت زیستگاه
  • مرضیه منافی ملایوسفی، باب الله حیاتی صفحات 291-302

    دریاچه مهارلو در فاصله 23 کیلومتری شیراز، به دلیل آب و هوای معتدل و وجود جاذبه های طبیعی به عنوان یک مکان تفرجی برای مردم منطقه و مسافران ارزش بالایی دارد، لذا مطالعه ارزش تفرجی آن می تواند در پیش-بینی نیازها و رفع کمبودها و توسعه گردشگری در منطقه موثر باشد. هدف این مطالعه برآورد ارزش تفرجی دریاچه مهارلو با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط بود. برای بررسی عوامل موثر بر میزان تمایل به پرداخت افراد، الگوی لاجیت به روش حداکثر درست نمایی برآورد شد. داده های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری با 188 نفر بازدیدکننده از منطقه مزبور در تابستان 1386 جمع آوری شد. نتایج نشان داد که 74/5 درصد بازدیدکنندگان حاضر به پرداخت مبلغی جهت استفاده از دریاچه مزبور هستند. همچنین متغیرهای تحصیلات، جذابیت روستا، جنسیت و درآمد اثر معنی دار مثبت و متغیرهای قیمت پیشنهادی، تعداد دفعات بازدید سالانه و اندازه خانوار اثر منفی معنی داری روی احتمال تمایل به پرداخت دارد. میانگین تمایل به پرداخت 3392 ریال و ارزش تفرجی سالانه دریاچه 2/7811 (1187200000 ریال) میلیون ریال برآورد شد.

    کلیدواژگان: ارزش تفرجی، ارزش گذاری مشروط، الگوی لاجیت، تمایل به پرداخت، دریاچه مهارلو
  • حسین وارسته مرادی صفحات 303-315

    بررسی ویژگی های بوم شناختی گونه های حیات وحش نقش مهمی در مدیریت آنها دارد و تصمیم گیری در مورد شیوه مدیریتی مناسب، تنها با مشخص شدن نیازهای بوم شناختی یک گونه امکان پذیر است. در تحقیق حاضر مطلوبیت زیستگاه دارکوب سرسرخ در پارک ملی گلستان مورد مطالعه قرار گرفت. متغیرهای زیست محیطی شامل تیپ پوشش جنگلی، عوامل توپوگرافیک و ویژگی های ساختار پوشش گیاهی به همراه داده های حضور و عدم حضور پرنده در 106 قطعه نمونه به شعاع 25 متر ثبت و تجزیه و تحلیل داده ها بر مبنای رگرسیون منطقی دوتایی انجام شد. نتایج نشان داد که پارامترهای زیستگاهی شامل تعداد خشکه دارهای سرپا، نوع گونه های درختی، قطر و ارتفاع درختان و سطح مقطع برابر سینه درختان موثرترین پارامترهای زیستگاهی بر حضور دارکوب سرسرخ در پارک ملی گلستان است. نتایج نشان داد که زیستگاه های جنگلی دست نخورده و کهنسال با مشخصاتی همانند تعداد فراوان خشکه دارهای سرپا، درختانی با قطر و ارتفاع بالا و سطح مقطع برابر سینه بیشتر، در پارک ملی گلستان قابلیت پشتیبانی از گونه های چتر و حساس به آشفتگی نظیر دارکوب سرسرخ را دارد.

    کلیدواژگان: پارک ملی گلستان، دارکوب سرسرخ، مدل سازی زیستگاه
|
  • H. Anvarifar, H. Farahmand*, M.A. Nematollahi, H. Rahmani, M. Karami, B. Khalili Pages 211-223

    Siah Mahi، Capoeta capoeta gracilis، is a predominant fish in the river systems of the south Caspian Sea basin. Although there is evidence of the geographical divergence of this taxon، but no information is available on genetic differences within the subspecies populations. This study was designed to evaluate variation and differentiation in the Tajan River and investigation Shahid Rajaii dam effects upon Siah Mahi. A total 65 specimens were collected by electeroshocker set that 31 individual related to up stream station and 35 individual related to down stream station. Ten random 10-mer primers were primarily scored in 5 individuals from each of two stations and finally 6 primers، which shown polymorphic pattern repeatable، were selected and use in the final analysis of two locations. Totally 89 polymorphic band (marker) gained. Lengths of PCR products were between 50-1000 bp. Analyzing the PCR product data shown that the mean difference between the two stations was 0. 478. In view of the fact that in. /5 mean genetic distance between two species، separated those from each other، as a result related two stations in a large quantity separated from each other. Results of Principle Coordinate Analysis or PCOA showed that two stations are separated from each other. The unweighted pair group method with averages (UPGMA) dendrogram based on Jaccard´s index also showed these stations are separated. There are perfect similarities between results of morphometric factor and morphometric spacialities. Based on the results، we conclude that RAPD fingerprinting was a useful technique in genetic discriminating the population of Siah Mahi.

    Keywords: Capoeta capoeta gracilis, Genetic Variation, Differentiation, RAPD fingerprinting, Shahid Rajaii dam, Siah Mahi, Tajan river
  • Pages 225-236

    The aim of this study was to develop a methodology to identify suitable habitat of the Eurasian Nuthatch (Sitta europea) at kheyrood forest, northern Alborz, Iran. This study was carried out during spring to summer 2008. With attention to the area and topographic condition of kheyrood forest, Patom, Namkhane, Gorazbon, Cheler and Baharbon were selected as data collecting series. The present study focused on vegetation structure and floristics, as well as topographic factors (slope, elevation, and direction). In sampling stager at observation point in the line transect path, habitat parameters and presence and absence of nuthatches were recorded. In each plot all individuals that were observed or being heard, were designated as presence point and other cases were named as an absence point. Based upon this monitoring, 78 plots were collected as the presence and 20 plots were counted as absence point during spring season. Binary Logistic Regression was performed to develop the distribution model of the Eurasian Nuthatch according to habitat variables. Finally as a result, the significant parameters in this model were height, diameter, stand and type of trees. According to the results, suitable habitat for S. europaea was considered as all the forest areas where old-growth trees with large bounds are abundant. In fact habitat quality is related to the abundance of old trees. Also, the presence of Carpinus betulus and Fagus orientalis was identified as an important factor for habitat selection.

    Keywords: Habitat Suitability, habitat variables, Mature Oak forest, Sitta europaea
  • M. Tohidifar*, R. Salmanzadeh, S. Baniasady, J. Imani Harsini Pages 237-247

    Armenian Gull Larus armenicus formerly listed as a subspecies for Herring Gull Larus argentatus and further introduced as a full species in 1980. This species mostly found in Caucasus and Middle East regions. Thair breeding areas are in Georgia, Armenia, Turkey and Iran. Meyghan wetland is an important wintering area for a number of migratory species especially for Common Crane Grus grus, furthermore it is the second suitable breeding habitat, (the Lake Uromiyeh is the first), for Armenian Gull, the only summer visitor species from Large-headed Gulls of Iran. This article is the result of field surveys which carried out in two breeding and wintering habitats. Survey about breeding of Armenian Gull in Meyghan wetland carried out in June & July 2008. This species breeds in islets which lie in eastern part of Mine road. The most wintering distribution of this species is in the north and west of Iran. Based on the reports between 2004 and 2007, the most of wintering population were in the West Azarbayjan province and after that was the Mazandaran province, and the least population belonged to Fars province. It highlighted importance of the Lake Uromiyeh for this species. Developing conservations levels and decrease the man made disturbance of these two wetlands, as main breeding and wintering habitat of Armenian Gull Larus armenicus in Iran, are the most important priorities for conservation.

    Keywords: Armenian Gull, breeding habitats, Meyghan wetland, Oromieh Lake, Wintering area
  • Pages 249-265

    Hyrcanian (Caspian) Forest in northern Iran with many endemic and endangered species is a rich area for biodiversity. The use of ground-based skidding is well accepted practice for the extraction of timber from the forest, but this has tended to cause the greatest environmental problems. The aim of the study was to evaluate and comparison of environmental impacts, residual stand damage, regeneration, and to quantify these effects such as: extent of the damage, wounding patterns, size and distribution after logging operations that utilized two different

    Methods

    short-log and long-log. A Timberjack cable skidder was used and the study location was in the Kheyrud Forest. Post harvesting assessment of damage to the residual stand was compared along skid trail by 100% inventory method and also for the assessment of regeneration damage along winching strips. The results showed that along winching strips the percentage of damage to the regeneration was 44 and 36 %, while the tree damages along skid trails reached 2.3 and 4.1 % in the short- and long-log methods, respectively. The greatest average amount of damage to a bole occurred along the first 1 m up from the ground (97%) and also within 4 m of the skidder centerline (80%). These results clearly show that the short-log method causes less damage to the residual stand than the long-log method. Tree location to the skidder trail appears to have a significant effect on the number and height of scars on a tree. Well designed and constructed trails should be wide enough to allow wood extraction from the forest. Damage to the residual stand might be reduced by proper planning and training of logging crews.

    Keywords: Environmental Impacts, forest harvesting, Hyrcanian forest, Kheyrud forest, long, log, regeneration., short
  • A. Davari*, A. Danehkar, N. Khorasani, A. Javanshir Pages 267-277

    The accumulation of heavy metals Cd, Cu, Ni, Pb, V and Zn in the mangrove, Avicennia marina, was studied. Cu, Cd, and Pb were accumulated in root tissues to levels higher than surrounding sediments. Zn, Ni, and V were accumulated to levels lower than sediment concentrations. Pb and Zn showed little mobility to leaf tissue but Cu was accumulated in leaves with low concentration. Since Pb and Zn concentration in leaves was higher than earlier studies, it was recommended air pollution may have an important effect in this impression. Field observations depicted that the mangrove stand in Bushehr region receives high inputs of untreated industrial sewage, surface water run-off, and a range of air pollution diffuse inputs from oil and gas activities.

    Keywords: Accumulation, Avicennia marina, Coastal pollution, heavy metals, mangrove
  • S. Maleki Najafabad*, M. R. Hemami, A. Salman Mahini Pages 279-290

    Isfahan wild sheep Ovis orientalis isphahanica is listed as vulnerable in the IUCN red list of threatened species. Adequate knowledge on habitat requirements and environmental factors determining the niche of a species is central to its conservation programmes. However, there is scarcity of data on habitat associations of this species in Iran. A GIS-based model, using presence-only data, was used to predict habitat suitability for this species in Mooteh Wildlife Refuge. This study has determined the most important environmental factors influencing the ecological niche of Isfahan mouflon and has identified suitable seasonal habitats in the study area. Results showed that during summer and autumn a large part of the suitable habitats of this species is covered with Artemisia aucheri, while in winter and spring areas covered with Artemisia siberi acquire the higher suitability. This is consistent with the vertical migration of the species as the results of this study revealed that in summer and autumn higher elevation has higher suitability, whereas in winter and spring the suitability of lower elevations is higher. Slopes over 30% and distance to water sources in summer were recognized as limiting factors for the distribution of this species. The influence of other factors (such as distance to roads, mines and cultivated lands) on habitat preference was negligible.

    Keywords: Ecological Niche Factor Analysis, Habitat Suitability, Marginality, specialisation
  • M. Manafi Mollayosefi, B. Hayati* Pages 291-302

    Maharloo Lake, located at 23 kilometers from Shiraz, has high value for local people and passengers due to its mild weather and natural interests. Studying recreational values of this place is necessary to predict needs, remove scarcities and tourism development. The aim of this research is to estimate the outdoor recreational value of Maharloo Lake with the use of contingent valuation method. To study the effective variables on willingness to pay per visit by individuals, logit model was used to estimate maximum likelihood. Requested data set were obtained by completing questionnaires and interviewing 188 individuals who visited the lake during summer 2007. Results revealed that 74.5 percents of individuals agreed to pay for each visit. Also results showed that education, lake absorption, gender and revenue had a positive significant effect and bid, number of yearly visits and family size had negative significant effect on probability of willingness to pay. Mean willingness to pay for each visitor per year was 3392 RLs and annual outdoor recreation value of Maharloo Lake was estimated 1187200000 RLs.

    Keywords: Contingent valuation method, Logit model, Maharloo lake, Outdoor recreation value, willingness to pay
  • H. Varasteh Moradi* Pages 303-315

    The evaluation of ecological characteristics of Wildlife species has fundamental role in species management, because taking a decision for proper method of management is only possible by characterizing of ecological requirements of a species. In this study, suitable habitat of Middle Spotted Woodpecker was investigated in Golestan National Park. Presence and absence of birds and environmental variables (forest cover types, topography, and structural characteristics of vegetation) were obtained within a 25-m radius of each of 106 sampling points distributed throughout the study area. Data analysis was conducted using binary logistic regression. The results showed that some habitat variables including the number of snags, tree species, height of trees, d.b.h of trees, and basal area were the most significant positive predictors affecting this species presence in Golestan National Park. Old and undisturbed forest habitats with characteristics such as high values of basal area, number of snags, d.b.h, and height of trees in Golestan National Park has the capability of supporting the 'umbrella' and sensitive species to the disturbance such as the Middle Spotted Woodpecker.

    Keywords: Golestan National Park, Habitat modeling, Middle Spotted Woodpecker