فهرست مطالب

نشریه به زراعی نهال و بذر
سال سی‌ام شماره 2 (1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدشهریار جاسمی، غلام عباس اکبری*، فواد مرادی، غلام علی اکبری، گودرز نجفیان صفحات 119-133
    در پژوهش حاضر اثر کودهای پرمصرف و کم مصرف بر عملکرد و کیفیت دانه دو رقم گندم نان مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار و به مدت دو سال زراعی (1391-1389) در مزرعه آزمایشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در کرج اجرا شد. در این تحقیق عامل مدیریت تغذیه شامل تیمارهای: کاربرد کودهای پرمصرف(NPK)، کاربرد توام کودهای پرمصرف و کم مصرف (Fe، Mn و Zn) و عدم مصرف کود در کرت های اصلی و دو رقم گندم پارسی و مرودشت در کرت های فرعی مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات مورد بررسی شامل: عملکرد دانه، وزن هزار دانه، درصد پروتئین دانه، درصد گلوتن مرطوب، شاخص گلوتن، کیفیت پروتئین دانه بر مبنای صفات حجم رسوب زلنی و ارتفاع رسوب SDS، عدد فالینگ، سختی دانه و حجم نان بودند. نتایج نشان داد که اثر کودهای پرمصرف بر شاخص گلوتن، حجم رسوب زلنی و شاخص سختی دانه در سطح احتمال 5% و بر عملکرد دانه، درصد پروتئین دانه، درصد گلوتن مرطوب، ارتفاع رسوب SDS و حجم نان در سطح احتمال 1% معنی دار بود. ارقام گندم نیز از نظر درصد گلوتن مرطوب و حجم رسوب زلنی در سطح احتمال 5% و از نظر وزن هزار دانه، شاخص گلوتن، حجم نان و عدد فالینگ در سطح احتمال 1% تفاوت معنی داری با هم داشتند. نتایج نشان داد اگر چه تفاوت معنی داری بین تیمارهای کاربرد کودهای پرمصرف و کاربرد توام کودهای پرمصرف و کم مصرف وجود نداشت اما بالاترین عملکرد دانه و خصوصیات مربوط به کیفیت دانه (بجز شاخص گلوتن) در رقم پارسی با کاربرد توام کودهای پرمصرف و کم مصرف به دست آمد.
    کلیدواژگان: گندم، وزن هزار دانه، درصد پروتئین، حجم رسوب زلنی، شاخص گلوتن، عملکرد دانه
  • سیداحمد کلانتر احمدی*، جهانفر دانشیان صفحات 135-152
    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و تنش گرمای ناشی از آن بر عملکرد ژنوتیپ های سویا، آزمایشی در دو سال زراعی (85-1384) در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول اجرا شد.آزمایش به صورت کرت های نواری در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. کرت های عمودی شامل تاریخ کاشت در چهار سطح (18 خرداد، اول تیر، 15 تیر و 29 تیر) و کرت های افقی شامل ژنوتیپ های سویا در دوازده سطح (Sahar، L14، 5ECNE، Williams × TN4.94، Katoul، Safiabadi، Williams، LD8149، L17، 504، TN5.95 × Hack و Telar) بودند. مقایسه میانگین های مربوط به تاریخ کاشت در دو سال آزمایش نشان داد که بیشترین (3243 کیلوگرم در هکتار) و کمترین (2452 کیلوگرم در هکتار) عملکرد دانه به ترتیب در تاریخ کاشت های چهارم (29 تیر) و اول (18 خرداد) به دست آمدند. در میان ژنوتیپ های مورد آزمایش نیز بیشترین (3171 کیلوگرم در هکتار) و کمترین (2206 کیلوگرم در هکتار) عملکرد دانه به ترتیب به ژنوتیپ های Safiabadi و Williams اختصاص یافت. درجه حرارت آستانه تنش حرارتی برای هر ژنوتیپ به طور جداگانه محاسبه شد و میانگین آن ها که معادل 7/39 درجه سانتی گراد بود به عنوان درجه حرارت آستانه تنش در منطقه شمال خوزستان تعیین شد. با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش می توان کاشت سویا در اواخر تیر را در منطقه شمال خوزستان توصیه کرد.
    کلیدواژگان: گرما، ژنوتیپ، تاریخ کاشت، گلدهی، سویا
  • کاظم مصباحی، ابراهیم گنجی مقدم*، شهره نیک خواه، احمد اصغرزاده صفحات 153-167
    این بررسی با هدف انتخاب ژنوتیپ های برتر زردآلو جهت مصارف تازه خوری و برگه در سال 90-1389 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی در دو آزمایش مستقل انجام شد. در آزمایش اول صفات کمی و کیفیت 9 ژنوتیپ و رقم زردآلو (شوقان-1، شوقان-2، شوقان-3، شوقان-4، شمس، باقری، قیسی-2، دیررس یدک-3 و ویتیلو) با استفاده از طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار و در آزمایش دوم اثر پیش تیمارهای غوطه وری (محلول متابی سولفیت سدیم 5/0% به مدت پنج دقیقه، محلول متابی سولفیت سدیم 5/0%+ اتیل اولئات2% به مدت پنج دقیقه و شاهد) و نوع خشک کردن (صنعتی و آفتابی) بر خصوصیات حسی برگه های استحصالی زردآلو با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار بررسی شد. نتایج نشان داد ژنوتیپ های زردآلو از نظر خصوصیات مورفولوژیکی متفاوت بودند. گلدهی در شوقان - 2 نسبت به سایر ژنوتیپ ها با10روز تاخیر انجام شد. ژنوتیپ ها از نظر زمان برداشت متفاوت بودند، به طوری که شمس (دهه سوم خرداد) و باقری (دهه سوم تیر) به ترتیب زود رس ترین و دیررس ترین بودند. از نظر خواص کمی و کیفی میوه (وزن میوه، وزن هسته، سفتی بافت، طول میوه، عرض میوه، درصد مواد جامد محلول،pH و اسیدیته قابل تیتراسیون) نیز ارقام و ژنوتیپ ها تنوع زیادی نشان دادند. ارزیابی صفات حسی (طعم، بو، رنگ، بافت و پذیرش کلی) برگه ژنوتیپ های زردآلو نشان داد که برگه باقری و ویتیلو به ترتیب بیشترین و کمترین امتیاز پذیرش کلی داوران را به خود اختصاص دادند. برگه های حاصل از پیش تیمار با متابی سولفیت سدیم5/0% + اتیل اولئات2% در مقایسه با سایر پیش تیمارها دارای حداکثر امتیاز بود. نتایج همچنین نشان داد که برگه باقری پیش تیمار شده با متابی سولفیت سدیم+ اتیل اولئات که با خشک کن صنعتی فرآوری شده بود، دارای حداکثر امتیاز برای پذیرش کلی بود.
    کلیدواژگان: زردآلو، ارزیابی حسی، متابی سولفیت سدیم، اتیل اولئات، وزن میوه، رنگ برگه
  • ولی فیضی اصل*، امیر فتوت، علیرضا آستارایی، امیر لکزیان، سیدبهمن موسوی صفحات 169-198
    این پژوهش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت کرت های دو بار خرد شده با دو زمان مصرف (کل نیتروژن در پائیز و 2/3 در پائیز و 1/3 در بهار) در چهار سطح نیتروژن (صفر، 30، 60 و 90 کیلوگرم در هکتار) روی هفت ژنوتیپ گندم دیم در سه تکرار در سال زراعی 90-1389 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه به اجرا درآمد. صفات مختلف گیاهی مرتبط با تنش خشکی و تنش نیتروژن اندازه گیری شد. نتایج نشان داد شاخص حساسیت به تنش خشکی (SSI) مناسب ترین شاخص برای بررسی ارتباط بین تنش خشکی و مدیریت نیتروژن بود. بر اساس این شاخص مصرف 30، 60 و 90 کیلوگرم نیتروژن در هکتار توانست شدت تنش خشکی را به ترتیب 55، 88 و 64% کاهش دهد که این نسبت ها معادل با افزایش به ترتیب 810، 1362 و 942 کیلوگرم در هکتار عملکرد دانه بود. در محدوده مصرف بهینه اقتصادی نیتروژن (0 = ND) شاخص حساسیت تنش خشکی به کمینه مقدار خود رسید ولی در مقادیر بالاتر (0< ND) و پائین تر (0> ND) از آن افزایش یافت، به طوری که در محدوده پائین تر 4/5 برابر محدوده بالاتر بود. با کاهش هر 10 کیلوگرم نیتروژن در هکتار از مصرف بهینه اقتصادی نیتروژن، شاخص SSI، افزایش0/15 افزایش و عملکرد دانه 171 کیلوگرم در هکتار کاهش یافت. نتایج نشان داد، برای تولید عملکردهای بیش از 2500 کیلوگرم در هکتار تیمار N60 و برای عملکردهای پائین تر از 1900 کیلوگرم در هکتار تیمار N30 مورد نیاز بود که برای محدوده 0> ND مصرف تقسیطی و برای ND>0 مصرف پائیزی مناسب بود. در محدوده مصرف بهینه اقتصادی نیتروژن (ND=0) زمان مصرف نیتروژن تاثیر معنی داری نداشت. شاخص میانگین حسابی (MP) چهار ژنوتیپ رصد، Cereal4، آذر 2 و اوحدی و شاخص SSI سه ژنوتیپ Cereal4، Cereal2 و رصد را متحمل ترین ژنوتیپ ها شناسایی کردند. در حالی که برای کاهش اثر تنش خشکی از طریق مصرف بهینه نیتروژن، ژنوتیپ های Cereal4، Cereal2 و رصد مناسب ترین ژنوتیپ ها شناخته شدند. نتایج این پژوهش نشان داد علاوه بر این که بین تنش خشکی و مدیریت مصرف نیتروژن اثر متقابل وجود دارد، با مدیریت بهینه مصرف نیتروژن نیز می توان شدت اثر تنش خشکی بر عملکرد گندم دیم را کاهش داد.
    کلیدواژگان: مدیریت مصرف نیتروژن، شاخص تنش نیتروژن، کارایی مصرف آب، کارآیی مصرف نیتروژن و عملکرد دانه
  • علی اکبر قنبری*، سید حسن موسوی، ساسان کشاورز، اشکان عباسیان صفحات 199-222
    این پژوهش برای ارزیابی اثر کمبود آب بر رشد، عملکرد و تعیین روابط شاخص های رشد در ژنوتیپ های لوبیا اجرا شد. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار و در دو شرایط آبیاری نرمال و محدود با هشت ژنوتیپ (WA4502-1، WA4531-17، D81083،AND1007، اختر، COS16، MCD4011، و KS21486) در سال های 1388 و 1389 در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در کرج انجام شد. نتایج نشان داد که کمبود آب موجب کاهش محسوس شاخص سطح برگ (LAI) در کلیه ژنوتیپ ها شد. در شرایط تنش، تا اوایل پر شدن نیام ها لاین لوبیا قرمز AND1007 از شاخص سطح برگ بیشتری نسبت به سایر ژنوتیپ ها برخوردار بود ولی در اواخر پر شدن نیام ها لاین WA4502-1 برتری پیدا کرد. لاین AND1007 از سرعت رشد محصول (CGR) بالاتری نسبت به سایر ژنوتیپ ها برخوردار بود. عملکرد دانه بر اثر تنش کمبود آب 50 درصد کاهش نشان داد. درصد افت عملکرد متاثر از تنش در لاین های D81083 و AND1007 به ترتیب بیشترین و کمترین بود. بازتاب های فیزیولوژیکی ژنوتیپ های مورد بررسی از نظر میزان حساسیت و تحمل خشکی در شرایط این آزمایش متفاوت بود. در این پژوهش، شدت تنش خشکی برابر 50/0 بود. بر اساس شاخص های DTI، DSI، MP و GMP لاین های AND1007، COS16 و MCD4011 برتر بودند. به طور کلی، بر اساس نتایج آزمایش انواع لوبیا سفید نسبت به تنش خشکی حساس تر از انواع قرمز و چیتی بودند.
    کلیدواژگان: زیست توده، تحمل به خشکی، سرعت رشد، شاخص سطح برگ، عملکرد دانه، لوبیا
  • بهمن پاسبان اسلام* صفحات 223-236
    به منظور تعیین فاصله ردیف کاشت و میزان بذر مناسب برای گلرنگ رقم پدیده، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار روی گلرنگ رقم پدیده در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی طی دو سال زراعی90-1389 و 92-1391 اجرا شد. عوامل آزمایشی شامل فاصله ردیف های کاشت در سه سطح 24، 36 و 48 سانتی متر و میزان بذر با چهار سطح 15، 20، 25 و30 کیلوگرم در هکتار بودند. گیاهان در فاصله ردیف 24 سانتی متر از تعداد برگ، قطر طوقه و وزن خشک کمتری در زمان وقوع فصل سرما و یخ بندان برخوردار بودند. تعداد بوته در واحد سطح موثرترین جزء عملکرد دانه و روغن در این بررسی بود. با توجه به نتایج این تحقیق، با افزایش فاصله ردیف های کاشت در دامنه24 تا 36 سانتی متر افزایش میزان بذر در دامنه 25 تا30 کیلوگرم می توان عملکرد دانه و روغن بیشتر از این رقم در منطقه تبریز به دست آورد. عملکرد بهینه در این تحقیق در تراکم 79 تا 103 بوته در متر مربع حاصل شد.
    کلیدواژگان: گلرنگ، تراکم بوته، وزن خشک در گیاه، تعداد برگ در گیاه، عملکرد روغن
  • سارا دهنورد، محمد کاظم سوری*، صدیقه مردانلو صفحات 237-240
|
  • S. Sh. Jasemi, Gh. A. Akbari *, F. Moradi, Gh. A. Akbari, G. Najafian Pages 119-133
    To determine the effect of macro- and micro- nutrients applicaton on quantity and quality related traits of two wheat cultivars (Parsi and Marvdasht)، a split plot arragement experiment in randomaized complete block design with three replications was carried out at Karaj SPII، experimental field during two cropping seasons 2010-2012. The main plots were nutrition management including no application of fertilizer (control)، macro-nutrient and macro + micro-nutrient. Two bread wheat cultivars were randomized in sub-plots. Grain yield، 1000 grain weight، protein content، wet gluten (%)، gluten index، Zeleny sedimentation volume، SDS- sedimentation height، falling number and bread volume were measured. Combined analysis of variance showed that nutrition management effect on the grain yield، grain protein contant (%)، SDS، Zeleny، wet gluten (%)، gluten index، hardness index and bread volume was significant. Results showed that cultivar effect on 1000 grain weight، wet gluten (%)، gluten index، bread volume and falling number was significant. Parsi had the highest grain yield and grain quality related traits (except gluten index).
    Keywords: Wheat, thousand grain weight, protein conten, zelony number, gluten index, grain yield
  • S. A. Kalantar Ahmadi *, J. Daneshian Pages 135-152
    To study the effects of sowing date and heat stress on seed yield of soybean genotypes، a field experiment was conducted in 2005-06 at Safiabad Agricultural Research Center Dezful، Iran. The experiment design was strip block arrangment in complete randomized block Design with three replications. Vertical plots consisted of four levels of planting date (8 June، 22 June، 6 July and 20 July) and horizental plots were twelve soybean genotypes (L14، Sahar، 504، L17، LD8149، Williams، Safiabadi، Katoul، Williams × TN4. 94، 5WCNE، BP and TN5. 95 × Hack). Mean comparison of sowing date showed that the highest (3243 kgha-1) and the lowest (2452 kgha-1) seed yield were achieved in 20 July and 8 June، respectively. The highest (3171 kgha-1) and the lowest (2206 kgha-1) seed yield were obtained from Safiabadi and Williams genotypes، respectively. The threshold of temperature stress was calculated for each genotype and the average of 39. 7°C determined as threshold of temperature stress. Based on the results of the present study، sowing of soybean in late July can be recommended for North Khouzestan areas.
    Keywords: Heat stress, genotype, sowing date, flowering, soybean
  • K. Mesbahi, E. Ganji Moghaddam *, Sh. Nikkhah, A. Asgharzadeh Pages 153-167
    This study was carried out in two independent experiments with the main purpose of investigation of quantity and quality related traits of some apricot genotypes as well as evaluating their dried fruits at Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research Center in 2010-2011. In the first experiment، quantity and quality related characteristics of 9 apricot genotypes (Shoghan-1، Shoghan-2، Shoghan-3، Shoghan-4، Shams، Bagheri، Gheisi-2، Dirres Yadak-3 and Vittilo) in randomized complete block design with three replications was studied. In the second experiment، the effect of pre-treatment (Sodium metabisulphide 0. 5% for 5 minutes، Sodium metabisulphide 0. 5% + Ethyl oleate 2% for 5 minutes and control) and drying methods (sun drying and industrial drying) on sensory properties of dried apricot were investigated. Factorial experiment in completely randomized design with three replications was used. Results showed that morphological characteristics of selected genotypes were different. Begining of flowering in Shoghan-2 as compared with other genotypes delayed for 10 days. Harvesting time was different، so that “Shams” (second decade of June) and “Bagheri” (second decade of July) were earliest and latest ripening genotypes، respectively. There were significant differences in quantity and quality characteristics (fruit weight، stone weight، firmness، fruit length، fruit width، total soluble solids، pH، titrable acidity) evaluation of sensory properties (flavor، odor، color، texture and total acceptance) in dried fruits showed that dried fruits of “Bagheri” and “Vittilo” had the most and the least panelist scores for total acceptance، respectively. Dried fruits pre-treated by sodium metabisulphide 0. 5% + Ethyl oleate 2% for 5 minutes in comparison with other treatments had the highest score. Results also showed that “Bagheri” pre-treated by sodium metabisulphide 0. 5% + Ethyl Oleate 2% and dried with industrial method gained the highest score for total acceptance.
    Keywords: Apricot, sensory test, Sodium metabisulphide, ethyl oleate, fruit weight, dried fruit colour
  • V. Feiziasl *, A. Fotovat, A. R. Astarae, A. Lakzian, S. B. Mousavi Pages 169-198
    This experiment was carried out as split split plot arrangement in randomized complete block design with three replications. Treatment included Nitrogen application time (whole fertilization of N in fall، and its split fertilization as 2/3 in fall and 1/3 in spring)، Nitrogen rates (0، 30، 60 and 90 kg N ha-1) and seven bread wheat genotypes. Plant traits related to drought and nitrogen stresses were measured. Results showed that stress susceptibility index (SSI) was suitable for evaluation of relation between drought stress and N managements. According to this index، 30، 60 and 90 kgha-1 N application decreased drought stress intensity by 55، 88 and 64% compared to control، respectively. These findings were equal to an increase of 810، 1362 and 942 kgha-1 grain yield، respectively. SSI was lowest in economical optimum N rate. However، in both low and high range of N application rates drought stress effect increased compared to N economical optimum rate (ND = 0). This increase 4. 5 times higher for low nitrogen application (ND <0) in comparison with high rates (ND >0)، i. e. for every application of 10 kg N. ha-1 under economical optimum rate، SSI increased by 0. 15 and grain yield of rainfed wheat decreased by 171 kgha-1. Moreover، our results showed that for obtaining higher grain yield (over 2500 kgha-1)، at least 60 kg N ha-1 was required، whereas this amount should not be more than 30 kgNha-1 for low grain yields (less than 1900 kgha-1). Results of this study showed that split application of N for ND <0 and its fall application for ND >0 may be recommended; however، it seems that application time is not important where ND = 0. Mean productivity (MP) index identified Rasad، Cereal4، Azar2 and Ohadi and SSI identified Cereal2، Cereal4 and Rasad as the most tolerant bread wheat genotypes. However، Cereal2، Cereal4 and Rasad were more suitable for reduction of the effect of drought stress. Finally there was an interaction between N application and drought stress. Therefore، it can be concluded that the reduction of drought stress effect may be achieved through optimezed N application management for some rainfed wheat genotypes.
    Keywords: Nitrogen application management, nitrogen stress index, water use efficiency, nitrogen use efficiency, grain yield
  • A. A. Ghanbari *, S. H. Mousavi, S. Keshavarz, A. Abbasian Pages 199-222
    To evaluate the effect of water deficit stress on growth، yield and relationship between growth indices in common bean (Phaseolus vulgaris L.) genotypes، two field studies were performed as split plot arrangement in randomized complete block design with four replications in 2009 and 2010 in Seed and Plant Improvement Institute، Karaj، Iran. Eight genotype (WA4502-1، WA4531-17، D81083، AND1007، Akhtar، COS16، MCD4011، and KS21486) were studied under two irrigation regimes; normal and water deficit conditions. Results showed that water shortage caused significant decrease in LAI in all genotypes. In stress condition، until early pod filling duration (PFD)، AND1007 had higher LAI than other genotypes، however by the end of this stage WA4502-1 was superior. AND1007 genotype had higher CGR than others. Water deficit caused 50% reduction in seed yield. Seed yield loss (%) by drought in AND1007 and D81083 genotypes was the highest and the lowest، respectively. Physiological responses of evaluated genotypes varied in terms of drought tolerance or sensitivity. In this study، drought intensity index (DII) was 0. 50. AND1007، COS16 and MCD4011 genotypes were more tolerant based on DTI، DSI، MP and GMP. Generally، white bean genotypes were more drought sensitive than the red and chitti genotypes.
    Keywords: Bean, biomass, crop growth rate, LAI, drougth tolerance, seed yield
  • B. Pasban Eslam * Pages 223-236
    To determine the suitable row spacing and seeding rate for fall safflower cv. Padideh، an experiment was carried out in Agricultural and Natural Resources Research Center of East Azarbaijan، Tabriz، Iran (46º and 2″ E، 37º and 58″ N) in 2010-11 and 2012-13 cropping seasons. A factorial arrangement including three row spacing levels (24، 36 and 48 cm) and four seeding rates (15، 20، 25 and 30 Kgh-1) in randomized complete block design with three replications، was used. Results showed that leaf per plant، crown diameter and dry weight per plant were lower in 24 cm row spacing. It led to yield decrease through decreasing plant per m2 by cold stress. Plant per m2 was the most important factor in determining seed and oil yields. It is concluded that increasing rows spacing in the rang of 24 to 36 cm in fall sown safflower and increasing seeding rate in the rang of 25 to 30 Kgha-1 could increase seed and oil yields in Tabriz region. This was achieved in 79-103 Plant per m2.
    Keywords: Safflower, plant density, dry weight per plant1, leaf per plant1, oil yield
  • S. Dehnavard, M. K. Souri *, S. Mardanloo Pages 237-240
    Nitrogen is one of the most important and essential lelments for plant growth and development and it has an important role on quantitative and qualitative yield production in agriculture. This study was carried out to evaluate the effects of foliar application of nitrogen on qualitative traits of tomato fruits using a completely randomized design with five treatments and four replications under hydroponic culture system. Nitrigen was applied as foliar sprays in different concentrations of ammonium sulfate 0، 50، 100 and 200 mM once per week، as well as 50 mM every other day. Based on the results، qualitive traits were affected by the treatments (P≤ 0. 05). Foliar application of ammonium led to reduction in number of fruits، yield and vitamin C، but increased fruit juice pH، blossom end rot، and tiratable acidity. The results also showed that ammonium treatments increased diameter and length of fruits compared to the control plants، while hardness of fruit was not affected by treatments.
    Keywords: Tomato, ammonium sulfate, qualitative traits, fruit yield