فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق اسلامی - پیاپی 39 (بهار و تابستان1393)

پژوهشنامه حقوق اسلامی
پیاپی 39 (بهار و تابستان1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حیدر باقری اصل صفحات 5-31
    یکی از قواعد فقهی «عدم سقوط خیار با تلف عین» است. این قاعده در عقود لازم کاربرد دارد، به طوری که می توان گفت بر عقود لازم در حوزه خیارات حاکم است. مفاد، ادله، شروط، قلمرو و آثار این قاعده توسط محققان فقه و حقوق بررسی نشده و در نتیجه، این قاعده در ابعاد مذکور تبیین و تحلیل نشده است. این واقیعت، خلا علمی موجود در قاعده «عدم سقوط خیار با تلف عین» را نشان می دهد. بر این اساس، تحقیق حاضر به دنبال برطرف کردن این خلا علمی برآمده و در صدد است قاعده «عدم سقوط خیار با تلف عین» را در ابعاد مفاد، ادله، شروط، قلمرو و آثار بررسی و تجزیه و تحلیل کند و سوال های پیرامون آن را طرح نموده و پاسخ مناسب حاکم بر مقررات حقوق اسلامی را از منابع فقهی و به روش تحلیل توصیفی و استنباطی و با ابزار کتابخانه ای تحصیل کرده و ارائه کند.
    کلیدواژگان: قاعده فقهی، تلف عین، سقوط خیار، عقود لازم، فسخ عقود
  • سید ابوالقاسم نقیبی، ابراهیم تقی زاده، عباس باقری صفحات 33-57
    حسن نیت به معنای انجام وظائف به صورت صادقانه، منصفانه، معقول که دو طرف قرارداد یا اشخاص ثالث مرتبط با قرارداد از یکدیگر انتظار دارند، همراه با اهتمام به رعایت حقوق و منافع دیگران و دوری از هرگونه سوءنیت و فریب کاری است و مفاهیم فرافقهی، صداقت، عدالت، انصاف، قواعد فقهی چون اصل لزوم در عقود، لاضرر، احسان و اصل صحت، از مبانی اصل حسن نیت در منابع اسلامی است.
    بنابراین، شارع مقدس حسن نیت را در حمل افعال و رفتار مسلمین بر صحت امر مسلم می داند و در «اوفوا بالعقود» بر آن تاکید می ورزد و در بسیاری از موارد به صورت سلبی مانند نهی از غش، غرر و تدلیس و به طور کلی نهی از فریب و خدعه به بیان مصادیق حسن نیت اهتمام دارد؛ ازاین رو، با عنایت به اینکه فقه امامیه منبع اصلی حقوق ایران است، قانون گذار می تواند با الهام از آموزه های فقهی و اخلاقی نسبت به وضع ماده قانونی در زمینه شناسایی اصل حسن نیت به روشنی اقدام نماید. در این نوشتار به اختصار به برخی از رهیافت های اصل حسن نیت در عقد بیع و عقد وکالت اشاره شده است.
    کلیدواژگان: حسن نیت، فقه امامیه، اصل صحت، اصل لزوم، اخلاق
  • محمد ساردویی نسب، احد طاهری صفحات 59-90
    امروزه می توان اسناد تجارتی الکترونیکی را به راحتی در محیط های الکترونیکی مورد استفاده قرار داد؛ برات الکترونیکی نیز یکی از این اسناد تجارتی الکترونیکی است. تلاش های قانون نمونه آنسیترال در زمینه تجارت الکترونیک 1996این امکان را برای بازرگانان فراهم آورده است تا از سازوکار های طراحی شده برای تجارت الکترونیک از قبیل برات الکترنیکی مدد جویند. در مورد استفاده از برات الکترونیکی مسائلی در مورد «نوشته» بودن برات، نحوه انتساب، امضاء، اعتبار حقوقی و شرایط شکلی برات الکترونیکی، مطرح می شود، در پژوهش پیش رو، که در نوع خود اولین پژوهش مفصل در زمینه برات الکترونیکی در حقوق ایران است، به بررسی آن در حقوق ایران، کشورهای خارجی و مقررات بین المللی پرداخته، و بر این نظر هستیم که با توجه به مبانی قانون تجارت و قانون تجارت الکترونیکی 1382 می توان برات الکترونیکی را در ایران مورد استفاده قرار داده و مسائل آن را براساس قوانین موجود، مورد تحلیل قرار داد.
    کلیدواژگان: اسناد تجارتی الکترونیکی، امضای الکترونیک، برات الکترونیکی، برات کاغذی، تجارت الکترونیک
  • علی غلامی، جمال الدین حسین زاده صفحات 91-117
    بیشتر قریب به اتفاق پژوهش در زمینه رابطه مذهب و جرم، معطوف به نقش مذهب در پیشگیری از جرائم بوده است و از تاثیر انگیزه های مذهبی در ارتکاب جرائم غفلت شده است؛ درحالی که امروزه این جرائم حجم بالایی از اخبار جرائم را در نقاط مختلف جهان به ویژه کشورهای اسلامی به خود اختصاص داده است. جرم با انگیزه مذهبی، «هرگونه رفتار مجرمانه ای است که انگیزه انحصاری یا اصلی ترین انگیزه ارتکاب آن عمل به فرامین مذهبی یا پاسداری از حریم مذهب باشد». شناخت جرم با انگیزه مذهبی مستلزم بررسی تحلیلی مصادیق آن است؛ زیرا با توجه به تعریف مذکور، مصادیق جرائم با انگیزه های مذهبی نیز متفاوت خواهد بود. البته باید توجه داشت اساسا مذاهب راستین الهی جرم زا نیستند و آنچه جرم زایی آن در این حیطه مدنظر است، انگیزه های مذهبی است که می تواند به طرز نادرستی انتقال یافته باشد. جرائم با انگیزه های مذهبی در حوزه های مختلف از قبیل تنوع مصداقی، فراوانی، اهمیت مصداقی، گونه شناسی انگیزه و... با سایر جرائم تفاوت هایی دارد که این پژوهش در صدد تحلیل و بررسی آن است.
    کلیدواژگان: انگیزه، مذهب، جرم، انگیزه مذهبی
  • مهرداد مهربخش، مهدی عباسی سرمدی صفحات 119-149
    در یک شرکت بازاریابی چندسطحی، توزیع کنندگان آن محصولات شرکت را به طور عمده از شرکت می خرند و به دور از یک مکان ثابت تجاری به نحو خرده فروشی به مصرف کننده نهایی می فروشند و علاوه بر انتفاع از تفاوت خرید عمده و خرده فروشی، بابت هر فروش درصد (پورسانت) خرده فروشی دریافت می کنند؛ درحالی که هر توزیع کننده با عضوگیری، آموزش و حمایت توزیع کنندگان جدید، به طور مستقیم و غیرمستقیم، از فروش آن ها درصدی را به عنوان پورسانت مجموعه ای دریافت می کند. در این راستا بین شرکت و توزیع کننده های آن، دو عقد مستقل حاکم است: یکی قرارداد خرید محصول از شرکت توسط توزیع کننده و فروش آن به مصرف کننده نهایی و دریافت پورسانت خرده فروشی است. این قرارداد در واقع، یک عقد بیع با یک شرط فعل معوض مالی در ضمن آن است. عقد دوم حاکم بین توزیع کننده و شرکت، عقد وکالت است که به موجب آن توزیع کننده به وکالت از شرکت به جذب، سازمان دهی و حمایت توزیع کنندگان جدید مبادرت کرده و شرکت در ازای این امور، از فروش توزیع کنندگان مورد حمایت آن توزیع کننده، به وی پورسانت مجموعه ای پرداخت می کند.
    از سویی، در عمل بین اعضای یک گروه فروش (یک توزیع کننده و زیرمجموعه وی) قراردادی منعقد نمی شود. ولی باید گفت که قرارداد حاکم بین آن ها با توجه به تعریف ما از شبه عقد و نیز نحوه تعامل آن ها، شبه عقد اجاره است.
    کلیدواژگان: بازاریابی چندسطحی، پورسانت مجموعه ای، شرط فعل معوض مالی، قرارداد ضمنی، شبه عقد
  • مهدی شهابی صفحات 151-179
    یکی دانستن قانون و قاعده ی حقوقی، نشان از رویکرد تحققی دولتی در مبنای التزام آوری قاعده ی حقوقی داشته، به یکی انگاشتن حقوق و قانون منجر شده، می تواند نوعی عدالت دولتی و به دنبال آن، تفسیر لفظی از قانون را تنیجه دهد. با این وجود، آیا می توان با تاکید بر تفکیک قانون از قاعده ی حقوقی، زمینه ی عبور از عدالت دولتی به عدالت عرفی یا عدالت شرعی را ایجاد و بدین ترتیب، تفسیر قضایی را از چارچوب تفسیر لفظی رهانیده، به سمت تفسیر مبتنی بر اصول حقوقی سوق داد؟ به نظر می رسد چگونگی تفسیر قضایی در هر نظام حقوقی، به چیستی عدالت حقوقی در آن نظام حقوقی ارتباط دارد و نوع عدالت حقوقی نیز به چیستی مبنای اعتبار قواعد حقوقی بستگی دارد. صاحب این قلم سعی کرده با اتخاذ روش تحلیلی و تحققی و البته نه از نوع دولتی یا کلسنی آن، بر تفکیک قانون از قاعده ی حقوقی و یکی ندانستن آن دو تاکید، با انحصار مبنای اعتبار قاعده ی حقوقی در اراده ی دولت، به ویژه در مدل فقهی-حقوقی ایران، مخالفت و زمینه ی عبور از عدالت دولتی و در نتیجه عبور از تفسیر قضایی لفظی را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: قانون، عدالت شرعی، عدالت عرفی، عدالت فطری، مبنای اعتبار قاعده ی حقوقی، تفسیر قضایی، نظام حقوقی
  • فرید محسنی صفحات 181-212
    تغذیه، علاوه بر تامین سلامت جسمانی، نقش بسیار مهمی در پیشگیری و مدیریت بسیاری از اختلالات رفتاری، یادگیری و روانی ایفاء می نماید که بر شرایط رشد مدار زندگی کودکان و نوجوانان، رفتار آنان در مدرسه، فرآیند مراحل مختلف تحصیل، و رفتار و روحیه بزرگ سالان، در ابعاد گوناگون زندگی شان، از خانه تا محل کار و جامعه اثر می گذارد. از جمله مهم ترین وجوه اختلالات رفتار انسانی نیز رفتارهای ضد اجتماعی، انحراف و بزه کاری هستند. ارتباط تنگاتنگ تغذیه و عادات غذایی با جنبه های مختلف حالات روانی و رفتار انسان، توجه به کیفیت تغذیه، را به عنوان یکی از مهم ترین رویکردهای مبارزه با رفتارهای ضد اجتماعی و جرم مطرح نموده است. مداخلات تغذیه ای در مورد افراد مستعد خشونت و بزه کاری، به ویژه کودکان، از جمله موثرترین راهکارهای این رویکرد، در راستای پیشگیری از بزه کاری و کاهش نرخ آن، به شمار می آید. عدم موفقیت رویکردهای پیشگیرانه سنتی، در کنار تغییرات چشمگیر عادات غذایی جوامع مختلف، در چند دهه گذشته و گرایش فزآینده به غذاهای محرک و مضر، نشان دهنده ضرورت و فوریت به کارگیری این مداخلات است. نوشتار حاضر، رابطه تغذیه با رفتار انسان را، به ویژه کج روی و بزه کاری و چگونگی استفاده از مداخلات تغذیه ای، با استفاده از نتایج حاصل از پژوهش های به عمل آمده و آموزه های اسلام در این زمینه بررسی می کند و در نهایت مشخص می نماید که توجه به تغذیه افراد به عنوان عاملی موثر در ارتکاب جرم و پیشگیری از آن از نگاه جرم شناسی خرد و کلان امری ضروری است که باید در مورد آن برنامه ریزی و تقنین صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: تغذیه، کج روی و بزه کاری، مداخلات تغذیه ای، پیشگیری از جرم
  • محمدرضا ویژه صفحات 213-249
    «نظارت» یکی از کلیدواژه های حقوق عمومی و شرط لازم برای تحقق تمامی اصول دیگر حقوق عمومی نظیر تفکیک قوا، صیانت از قانون اساسی و قانون مداری است. موضوع مقاله بررسی و تحلیل یکی از صلاحیت های نظارتی در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران است که در اصول 85 و 138 قانون اساسی برای رئیس مجلس شورای اسلامی پیش بینی شده است. سازوکار اعمال این صلاحیت مکمل نظارت دیوان عدالت اداری و سازمان بازرسی کل کشور است ولی با الحاقات بعدی قانون، قانون گذار به تدریج شکل دیگری به آن داد. پرسش هایی که در این مقاله به دنبال پاسخ برای آن هستیم، عبارت اند از اینکه نظارت رئیس مجلس شورای اسلامی را در کدام گروه از نظارت های حقوق عمومی می توان قرار داد؟ شمول، سازوکارها و آثار این نظارت و نسبت این نظارت با سایر سازوکارهای پیش بینی شده در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران چیست؟ در این مقوله به دنبال اثبات آن هستیم که نظارت رئیس مجلس شورای اسلامی در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران فاقد کارایی لازم است و افزون بر آن، نظارت فوق در قالب هیچ یک از نظارت های کنونی حقوق عمومی نمی گنجد. به نظر می رسد که تامل در جنبه های گوناگون این نظارت ضروری است و وجود این نظارت به شکل کنونی انسجام سازوکارهای نظارتی و در نهایت، نظام حقوقی را مختل می سازد.
    کلیدواژگان: صلاحیت، نظارت، رئیس مجلس شورای اسلامی، اصول 85 و 138 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، نظام حقوقی، الغاء اثر
|
  • Pages 5-31
    One of the juridical rules is that of “lack of loss of option with destruction of the object”. This rule has application in irrevocable contracts، so that it could be claimed that this rule overrides in irrevocable contracts in the realm of options. Contents، evidences، terms، realm and effects of this rule haven’t been studied by researchers of jurisprudence and law and as a result this rule hasn’t been made clear and analyzed in the above mentioned dimensions. This reality shows the existing scientific gap in rule of “lack of loss of option with destruction of subject matter”. Thus the present paper seeks to fill this scientific gap and to study and analyze the rule of “lack of loss of option with destruction of subject matter” in terms of contents، evidences، terms، realm. It also raises the questions about it and presents suitable answers derived from the regulations of Islamic law based on juridical sources following the method of descriptive analysis and desk survey.
    Keywords: jurisprudential rule, destruction of the object, loss of option, irrevocable contracts, rescission of contracts
  • Pages 33-57
    Good faith means doing duties honestly, fairly and logically, duties which two parties of the contract or other contract related third parties expect them from one another. Meta jurisprudential conceptions such as sincerity, justice, fairness and some jurisprudential rules such as irrevocability of contracts, prohibition of causing loss and damage, benefaction and principle of validity are the origins of the principle of good faith in Islamic resources. Therefore, the divine legislator presumes the principle of validity and considering Muslims behavior as valid, a point mentioned and emphasized in the Quran. This rule sometimes functions negatively to express the instances of good faith such as forbidding people from deceiving others. So, with regard to the point that Imamiyyah jurisprudence is the original resource of Iranian law, the legislator can, by inspiring from moral and jurisprudential teachings, legislate the principle of good faith. In this article, some of approaches to good faith in sale contract and contract of mandate will be briefly studied.
    Keywords: good faith, Imamiyyah jurisprudence, principle of validity, principle of irrevocability of contract, morality
  • Pages 59-90
    Nowadays, electronic commercial instruments can be easily used in Cyberspace. Electronic bill of exchange is also one of these instruments. Efforts have been made in UNCITRAL towards creating a suitable field for increasing electronic commercial relations. So it is possible for merchants to benefit from the mechanisms designed to take advantage of electronic commerce such as the electronic bill of exchange. In terms of using electronic bills of exchange, such Issues as the written form, way of attribution, signature and the legal validity and the formal conditions of the electronic bill of exchange are raised. This article, which is the first comprehensive research on electronic bill of exchange in Iranian legal system, deals with the issue in the law of Iran, the laws of foreign countries and international conventions. We believe that the fundamental principles of commercial law about the bill of exchange and the rules of electronic commerce enacted in 1382, can be applied to electronic bill of exchange in Iranian law, and be analyzed based on the available laws.
    Keywords: electronic commercial instruments, electronic signature, electronic bill of exchange, paper bill of exchange, electronic commerce
  • Pages 91-117
    Vast majority of studies on the relationship between religion and crime, has focused on the role of religion in crime prevention and the effect of religious motivations in committing crimes was neglected. However, Today's this crimes is accounted for high volume crime offenses in the news around the world, especially in Muslim countries. Religiously motivated crime is "any criminal conduct which the sole or principal motive for committing the act is religious orders or to protect the whole of religion. ". To identify Religiously motivated crime it is needed analytical issues, Because according to this definition, examples of religiously motivated crimes are different. It should be noted that the divine religions are not causing offense and what is the cause of crime in this area is the religious motivations that can be transferred in wrong ways. Religious-motivated crimes in various fields such as variety of instances, frequency, importance of instances, typology of motivation and etc differs with the other crimes and this study seeks to analyze it.
    Keywords: motivation, religion, crime, religious motivation
  • Pages 119-149
    In a MLM company, distributors whole buy the products and retail to end users out of a fixed commercial location. In addition to margin, they get retail commission for every sale. Also every distributor is able to recruit, train and sponsor new distributors – directly and indirectly- and get a percentage as an overall commission. In this way, there are two contracts between company and distributor in a MLM company. One is sales contract with a fiscal exchanged act condition in implied which contains the products purchase contract by distributor and getting retail commission by selling it to end users. The other is proxy contract whereby distributor (as the company’s proxy) act to recruit, organize, sponsor and train continuously new distributors. In practice it isn’t convened any contract between distributors, but with respecting the way they interact, the governing contract between them which recognized by law, is quasi lease contract.
    Keywords: multi, level marketing, overall commission, fiscal exchanged act condition, implied contract, quasi contract
  • Pages 151-179
    The Unification of law and legal rule, represents one of the characters of legal positivism on the basis of the legal rule and leads to the unification of law and statute, and can generate state justice and therefore cause the literal interpretation of the law. However, is what we may, by insisting on the distinction of the law and legal rule, cause the ground of the passage of the state justice to the customary justice or divine justice and therefore get rid of the literal interpretation of the rule and move toward a type of interpretation based on the general principles of law? It seems that the quality or the type of the interpretation, in each legal system, depends on the quality or type of the legal justice in the legal system and the type of the legal justice depends on the quality of the foundation of the legal rule. Based on an analytical and positive method, but not on a state method or on that of Kelsen, it supports on the distinction of the law and of the legal rule, refused the monopoly of the state will in the foundation of the legal rule, especially in the legal model Iranian, and provides the ground of the passage of the state justice and therefore of the literal interpretation of the law.
    Keywords: : law, religious justice, common justice, natural justice, Origin of legal rule, judicial interpretation, legal system
  • Pages 181-212
    In addition to providing physical health, nutrition plays a very important role in the prevention and management of many kinds of disorders in behavior, learning and mood, which affects the developmental conditions of children and adolescents lives, their behavior in school, the process of different stages of education, and behavior and moods of adults, in different aspects of their lives, from home to workplace and society. Among the most important aspects of human behavioral disorders, are anti-social behaviors, deviation and delinquency. The close relationship of nutrition and eating habits with various aspects of human behavior and mental states has brought up the quality of nutrition as one of the most important approaches to combat anti-social behaviors and crimes. Nutritional interventions in people prone to violence and delinquency, especially children, are among the most effective solutions of this problem, in order to prevent and reduce crime rates. The failure of traditional preventive approaches, besides dramatic changes of nutritional habits of different communities in the past few decades, and increasing tendency to irritating and harmful foods, illustrate the necessity and urgency of implementing these interventions. The present article examines the relationship between nutrition and human behavior, specially deviation and delinquency, and the way of utilizing nutritional interventions, by using the results of researches and teachings of Islam in this respect. It finally asserts that considering people’s nutrition as an effective factor in committing crime and its prevention is necessary from the perspective of micro and macro criminology, and must be the subject of planning and legislation.
    Keywords: Nutrition, deviation, delinquency, nutritional interventions, prevention of crime
  • Pages 213-249
    “Control” is one of the main keywords of Public Law and the necessary condition for realizing all the other principles of the Public Law such as separation of powers, safeguarding the constitution, and rule of law. The subject of this article is investigation and analysis of one of the control competences in the legal system of the Islamic Republic of Iran, which is assigned to the speaker of the Islamic Consultative Assembly in the Articles 85 and 138 of the Constitution. The mechanism of execution of this competence is supplement to the control of Administrative Justice Court and the General Inspectorate of the State. However, by later addendums to the Law by the Parliament, it was changed in form gradually. The main questions that we will discuss in this article are as follows: In what category of controls of public law can the control of the Speaker of Islamic Consultative Assembly be placed? What are the inclusion, mechanisms, and results of this control and what is the relation of this control with other control mechanisms in the Islamic Republic of Iran’s legal system? In this article, we are to prove that the control of the Speaker of Islamic Consultative Assembly in the Islamic Republic of Iran’s legal system lacks sufficient efficiency. In addition, the above mentioned control cannot be categorized under any of the current controls of the Public Law. It seems that contemplation on different aspects of this control is essential and presence of this control in its current form disturbs the harmony of the control mechanisms and eventually the legal system.
    Keywords: Competence_control_Speaker of Islamic Consultative Assembly_Articles 85_138 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran – Legal system_Abrogation of effect