فهرست مطالب

مجله مهندسی و مدیریت آبخیز
سال یکم شماره 3 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/08/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهرام ثقفیان*، باقر قرمزچشمه، مسعود سمیعی، رضا عاشقی صفحه 1
    طی دهه های گذشته، بررسی عوامل موثر بر رسوب دهی حوزه آبخیز رودخانه ها، در مطالعات آبخیزداری مورد توجه قرار گرفته است. داده های بار رسوبی رودخانه ها، علی رغم کم بود تعداد و طول دوره آماری، می تواند در تحلیل رسوب دهی استفاده شود. در این تحقیق، 20 زیرحوضه واقع در منطقه جنوب غرب کشور، با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیائی(GIS) و پردازش تصاویر ماهواره ای، 48 متغیر فیزیوگرافی، اقلیمی، زمین شناسی و شاخص پوشش گیاهی (NDVI) استخراج شد. بررسی عواملی چون انحنای دامنه و شاخص پوشش گیاهی تصاویر ماهواره ای برای اولین بار در تعیین عوامل موثر بر رسوب دهی حوزه های آبخیز مورد توجه قرار گرفته است. با انجام تجزیه و تحلیل عاملی، چهار عامل مساحت حوضه، درصد مساحت تحدب حوضه، درصد مساحت اراضی شمال غربی و درصد مساحت مجموع اراضی جنگلی، کشاورزی با مراتع خوب (NDVI بیش تر از 0.4) به عنوان عوامل موثر شناسائی شد. در تعیین مناطق هم گن، از روش تجزیه خوشه ایبه هم راه تجزیه و تحلیل متمایزکننده استفاده شد که منجر به شناسائی دو گروه هم گن شد. نتایج نشان داد که عوامل مساحت حوضه، درصد مساحت تحدب حوضه و درصد اراضی شمال غربی، به ترتیب مهم ترین عوامل متمایزکننده گروه ها و موثرترین عوامل بر رسوب دهی در منطقه موردنظر هستند.
    کلیدواژگان: انحنای دامنه، بار رسوب، شاخص پوشش گیاهی، عاملی، متمایزکننده
  • ستار چاوشی*، محمدرضا یزدانی، عبدالرسول تلوری صفحه 14
    روابط عمق– سطح– بارش به عنوان ابزاری مهم در مطالعات حوزه های آبخیز به خصوص در مناطق فاقد آمار و اطلاعات است.این روابط اطلاعات ارزشمندی از بارش متناسب با تداوم و سطح فراگیر آن می دهد. به عنوان مثال شناخت دقیق توزیع مکانی بارش می تواند برای مطالعه دقیق ساز و کارسیلاب بسیار مفید باشد. درتحقیق حاضر، بررسی توزیع مکانی بارش در منطقه استان اصفهان مورد بررسی قرار گرفته است. در بین آمار مشاهداتی ایستگاه های ثبات، تعداد 1654 رگبار با تداوم های کم تر از یک ساعت تا 72 ساعت استخراج و مورد مطالعه قرار گرفته است. با توجه به وسعت زیاد منطقه و عدم هم گنی سطوح بارش، رگبارهای فراگیر کوتاه تر از 24 ساعت در کل منطقه مشاهده نشد. لذا از رگبارهای فراگیر 24 ساعت برای استخراج رگبارهای کوتاه مدت استفاده شد. در نهایت هفت رگبار فراگیر با تداوم 24 ساعت انتخاب و از این بین،سه رگبار شاخص که بیان گر حداکثر وقایع ثبت شده است، انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت. با توجه به همبستگی ضعیف بارش با ارتفاع در منطقه، گرادیان بارندگی غیر قابل استناد بوده؛ لذا به منظور ترسیم منحنی های همباران، از روش های زمین آماری کریجینگ، کوکریجینگ، IDW و TPSS استفاده شده است. آزمون روش های مختلف زمین آمار بیان گر دقت روش کریجینگ در غالب تداوم های رگبار خواهد بود. از بین روش های کریجینگ نیز مدل گوسی و کروی نسبت به سایر مدل ها ارجحیت دارد.
    کلیدواژگان: باران نگار، کوتاه مدت، توزیع مکانی، زمین آمار، همبستگی
  • قاسم حبیبی بی بالانی*، شهریار صبح زاهدی، ضیا باژرنگ صفحه 21
    کشش ریشه های جانبی درختان یکی از شیوه هایی است که در حرکات توده ای خاک تاثیر گذاشته و باعث افزایش پایداری آن می شود. ریشه های جانبی، بر خلاف ریشه های عمودی که به صورت مستقیم باعث افزایش پایداری توده خاک می شود، در مقاومت برشی خاک تاثیر گذاشته و از این طریق باعث افزایش پایداری توده خاک می شود. به منظور تحقیق مقدار کشش ریشه در نظام ریشه های درخت ممرز در منطقه رحیم آباد، واقع در جنگل های جنوب شرق استان گیلان، اقدام به بررسی بر روی ریشه این درخت شود. بر اساس تحقیق انجام شده، مشخص شد که در لایه سطحی خاک (20-0 سانتی متری)، ریشه های افقی به صورت متوسط در حدود 167.4 نیوتن در مقطع برش 20-50 سانتی متر مربع نیرو وارد نموده و یا باعث افزایش مقاومت برشی خاک، به صورت متوسط به مقدار 24.5 درصد می شود. نتایج آزمایش های انجام شده نشان داد ریشه درختان ممرز، از طریق تاثیر کششی به هم راه ریشه های عمودی که نقش مهار کننده کل توده خاک اعماق پایین تر را به عهده دارد، بر روی ناپایداری های خاک مناطق شیب دار جنگلی، از قبیل لغزش ها و خزش ها اثر محافظتی دارد.
    کلیدواژگان: پایداری، خزش، حرکت توده ای، ریشه جانبی، لغزش
  • محمدرضا یزدانی، ستار چاوشی، مرتضی خداقلی*، بهرام ثقفیان صفحه 28
    با توجه به اینکه بخش وسیعی از استان اصفهان در ناحیه خشک مرکزی ایران قرار دارد، مستعد وقوع خشک سالی است. لذا انجام مطالعات و تحقیقات مناسب به منظور پایش و پیش بینی خشک سالی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. روش های متعددی برای تعریف خشک سالی با استفاده از شاخص های گوناگون ارائه شده است.در این تحقیق خشک سالی های هواشناسی با استفاده از سری های بارندگی سالانه و سطوح آستانه متفاوت(50،40،30،60،70،80،90،95درصد) مورد بررسی قرار گرفت.برای این بررسی از داده های بارش 85 ایستگاه در استان اصفهان و مناطق مجاور آن در یک دوره 32 ساله(1377-1346)استفاده شد.با استفاده از روش های میان یابی شامل کریجینگ،کوکریجینگ،عکس مجذور فاصله و TPSS، سطوح آستانه میان یابی شدند و خطای مربوط به هر روش محاسبه شد. روش کوکریجینگ دارای کم ترین خطا و روش TPSS دارای بیش ترین خطا در بین روش های منتخب بود. در مرحله بعد با استفاده از نرم افزار ILWIS نقشه های گستره خشک سالی در سطوح آستانه متفاوت با مناسب ترین روش تهیه شد.با توجه به نتایج به دست آمده در دوره آماری منتخب، در حدود نیمی از بارش ها درسطح آستانه 30 درصد بوده است. از طرفی در حدود 28 درصد وقایع بارش مربوط به سطوح آستانه 80 درصد است که نشان دهنده وقوع خشک سالی ها با شدت زیاد در منطقه مورد مطالعه بوده است. بیش ترین فراوانی وقوع سطوح آستانه درمحدوده مورد مطالعه،به ترتیب30، 80، 60، 50، 40، 90، 70 و 95درصد است. نتایج بیان گر این است که روش سطوح آستانه راه کار مناسبی در بررسی خشک سالی هواشناسی در منطقه مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: میان یابی، سطوح آستانه، شاخص خشکسالی، کریجینگ، کوکریجینگ
  • منوچهر امیری *، هادی نظری پویا، حمیدرضا پیروان صفحه 40
    مارن ها نسبت به فرسایش بسیار حساس بوده و سالیانه هزاران تن رسوب را راهی مخازن سدها و محل پخش سیلاب در ایستگاه های تغذیه مصنوعی می نماید که در نتیجه، هزینه های پالایش آب شرب و پیش پالایی آب تغذیه مصنوعی به شدت افزایش می یابد. لذا بررسی مارن ها از ابعاد مختلف برای کارشناسان و محققان حائز اهمیت است. در این پژوهش سعی شده است تا متغیرهای موثر بر میزان فرسایش پذیری مارن های استان همدان شناسایی شود. به همین منظور از 41 نقطه در سه منطقه مارن دار، 49 نمونه اخذ و برای تعیین مقادیر متغیرهای فیزیکی و شیمیایی مورد نظر به آزمایشگاه ارسال و هم زمان مشخصات محل نمونه برداری ها، چون شیب، موقعیت جغرافیایی و امتیازات هفت پارامتر برای عامل سطحی خاک یادداشت شد؛ همچنین با استفاده از دستگاه باران ساز کامفورست در 41 نقطه فوق الذکر، آزمایش باران مصنوعی انجام و 41 نمونه روان آب تهیه و در آزمایشگاه با روش های ساده مقدار تلفات خاک اندازه گیری و محاسبه شد؛ سپس مقادیر 23 متغیر فیزیکی و 15 متغیر شیمیایی تعیین شده؛ در نهایت، همه داده ها به وسیله آزمون کولموگروف- اسمیرنوف بررسی و متغیرهای غیرنرمال با لگاریتم گیری نرمال شد و آن گاه به وسیله آزمون های همبستگی، رگرسیون دو متغیره و چند متغیره بررسی شدند. نتایج نشان داد که تنها نه متغیر فیزیکو- شیمیایی با میزان تلفات خاک رابطه معنی دار و خطی نشان می دهد. از این میان، شاخص خمیری، درصد رس و نسبت رس، به ترتیب مهم ترین متغیرها برای ارزیابی میزان تلفات خاک از مارن های منطقه به شمار می روند.
    کلیدواژگان: تلفات خاک، درصد رس، رسوب، شاخص خمیری، فرسایش، متغیر غیرنرمال
  • رامین بیدل*، عبدالرسول تلوری، مسعود گودرزی صفحه 50
    بارندگی یکی از اساسی ترین، متغیرهائی است که در بررسی مسایل اقلیمی مورد مطالعه قرارمی گیرد. این اهمیت به دلیل نقش بارش بر همه اجزاء مرتبط با متغیرهای هیدرولوژیکی است. اما این متغیر حیاتی، خود با تغییرات زمانی و مکانی روبه رو است. به عبارت دیگر، زمان وقوع بارش و همچنین محل دریافت ریزش جوی به دلایل مختلف ازجمله الگوهای سینوپتیکی وگردش هوای فوقانی و ارتباط آن با گردش هوای سطحی، دائما در حال تغییراست. لذا،طراحی سازه های رودخانه ای مبتنی بر رگبار طرح خواهد بود. برای افزایش ضریب اطمینان در محاسبات مربوطه لازم است شناخت کافی از شرایط بارش منطقه مطالعاتی از جمله الگوی بارندگی ها کسب نمود. در این پژوهش، با مطالعه رگبارهای هفت ایستگاه در استان کرمانشاه و پس از جداسازی رگبارهای شدید،و بی بعدسازی آن ها،الگوهای توزیع زمانی بارش مبتنی بر روش میانگین ترسیمی پیلگریم و احتمالاتی Huff ارائه شده است. با بررسی رگبارهای کلیه ایستگاه ها (2989 واقعه) مورد، مشخص شده، رگبارهای گروه بارش یک ساعته حدودا 30 درصد و گروه های یک تا شش ساعته بیش از 80 درصد رگبارها را شامل شده اند. همچنین با بررسی الگوهای به دست آمده و توزیع مقادیر در25% های زمانی،مشاهده شد که در کلیه ایستگاه ها و گروه های تداوم، حداکثر بارش در25% دوم دارای فراوانی 48.21 درصد و کم ترین دریافت بارش مربوط به 25% چهارم با فراوانی 7.14 درصد است. نتیجتا اینکه 25% دوم و سوم مجموعا از نظر دریافت حداکثر بارش دارای فراوانی 80.35 درصد است. در الگوهای منطقه ای نیز توزیع سهم دریافت بارش 25% دوم با 75 درصد و25% سوم با 25 درصد،گروه های یک تا 24 ساعته منطقه ای را پوشش می دهد. در روش توزیع احتمالاتی،که رگبارها بر اساس چارک های زمانی دریافت کننده حداکثر بارش به چارک های اول تا چهارم تقسیم می شوند،اغلب ایستگاه های مورد مطالعه در رگبار های کوتاه مدت و غالبا یک تا شش ساعته،چارک دومی بوده و سهم بعدی را نیز چارک سوم به خود اختصاص داده است. الگوهای منطقه ای ناشی از این روش نیز حکایت از چیره گی چارک دوم در اغلب گروه های بارشی دارد و رتبه بعدی را هم چارک سوم از آن خود کرده است. این موضوع به وسیله کاربرد روش میانه نیز مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصل از مقایسه الگوهای به دست آمده با الگوهای دفترحفاظت خاک (SCS)، عدم تطابق با آن ها را کاملا نشان می دهد.فقط تا حدودی و به طور نسبی الگوی IA با الگوی چارک دوم احتمالاتی و میانه مشابهت دارد. در نتیجه به کارگیری الگوهای تیپ دراستان توصیه نمی شود و فقط در وضعیت مذکور کاربرد آن بایستی با احتیاط صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: الگوهای دفترحفاظت خاک، الگوی سینوپتیکی، الگوی منطقه ای، پیلگریم، توزیع احتمالاتی Huff
  • علیرضا مسجدی *، منوچهر فتحی مقدم صفحه 62
    وجود پوشش گیاهی در هر منطقه ای باعث کاهش سرعت جریان های سطحی و جلوگیری از فرسایش خاک می شود، بنابراین پوشش گیاهی تاثیر قابل ملاحظه ای بر کاهش سیلاب های مخرب خواهد داشت. یکی از روش های حفاظت از فرسایش در حوزه های آبخیز سیل زا، استفاده از روش زیستی است. وجود پوشش گیاهی در حوزه های آبخیز، باعث کاهش سرعت جریان در هنگام سیلابی و جلوگیری از فرسایش خاک می شود. اندام های بیرونی گیاهان موجب افزایش زبری و کاهش سرعت جریان آب و در نتیجه کاهش انرژی تنش برشی آن می شود. از عوامل مهمی که مقاومت هیدرولیکی گیاهان با آن بیان می شود، ضریب زبری است. اندازه گیری ضریب زبری گیاهان و بررسی تاثیر آن ها در کاهش سرعت و تنش برشی جریان، از اهمیت خاصی برخوردار است. یکی از گونه های مناسب برای تثبیت و حفاظت خاک، گیاه گز است. این گیاه نسبت به شرایط مختلف مقاوم، و به آسانی در محل مورد نظر استقرار می یابد. گز از جمله گیاهانی است که دارای برگ های سوزنی بوده، اندام بیرونی آن ها به دلیل زبری، باعث کاهش سرعت جریان و جلوگیری از فرسایش خاک می شود. در این تحقیق، با استفاده از مدل آزمایشگاهی ضریب زبری اندام بیرونی گیاه گز و تاثیر آن در کاهش سرعت جریان بررسی شده است. گز، در شرایط غیر مستغرق و زیر بحرانی در فلوم شیشه ای به طول 12.6 متر، عرض 0.5 متر و ارتفاع 0.6 متر با سرعت، دبی و عمق های مختلف آزمایش شد. ارتفاع گیاه در این، تحقیق 35 سانتی متر و با آرایش طبیعی و تصادفی در بازه ای از فلوم به طول 2.8 متر در کف فلوم قرار داده شد. 22 نوع آزمایش در این تحقیق صورت گرفت. با توجه به آزمایش های انجام شده بر روی مدل فیزیکی و نمودارهای به دست آمده، می توان نتیجه گرفت ضریب زبری این گیاه، تابعی از شرایط جریان، نظیر سرعت، عمق و شعاع هیدرولیکی و همچنین تابعی از نوع و پوشش گیاهی است؛ همچنین گیاه گز به دلیل زبری بالا، گزینه مناسبی برای کاهش سرعت جریان و جلوگیری از فرسایش خاک به شمار می رود.
    کلیدواژگان: جریان سطحی، ضریب زبری، گز، فلوم، مقاومت جریان
|
  • Bahram Saghafian*, Bagher Ghermezcheshmeh, Masoud Samiei, Reza Asheghi Page 1
    Study of effective factors on sediment load of river basins has attracted more attentionin watershed management. In spite of the short record length, sediment load measuredin stations can be used in such studies. In this study, 20 sub-basins with measuredsediment data was identified and some 48 physiographic, climatic, geologic, andvegetation index factors were extracted for the sub-basins using GIS. Surface curvatureand satellite image-based vegetation indices were considered for the first time. Based onfactor analysis, four factors namely total area, percent of convex area, percent area withnorthwest aspect and percent area with NDVI>0.4 were the main factors. Clusteranalysis was applied to delineate homogeneous regions, which led to two regions. Theresults indicated that the factors mentioned above are the most influential factors onsediment load.
    Keywords: Discriminate, Factor, NDVI, Sediment load, Surface curvat
  • Sattar Chavoshi*, Mohammad Reza Yazdani, Abdorasoul Telvari Page 14
    Flood risk estimation is one of the most important subjects for Hydrologists. The main objective of flood risk estimation is study on past events in order to determine the following flood risk. There are various methods for flood risk estimation. Rainfallrunoff and empirical equations are the most recently used methods. In these methods, rainfall is the main parameter influencing flood mechanism. In this research, spatial distribution of rainfall pattern in Esfahan province is studied. Esfahan province with 10.5 million ha area is located in central part of Iran with different topography, climate and ecological condition. A number of 203 rainguages, located in the study area and nearby, were studied. Recorded data of 32 years, from 1968-2000 and a total number of 1654 storm events with less than 1 hour to 72 hours duration were investigated and three index events, i.e. widespread and maximum events, were used. The common methods of geostatistics like kriging, Co-kriging, IDW and TPSS were applied to interpolate the recorded points to non-observed ones. Results showed a low correlation between rainfall and elevation in the study area. Among the studied interpolation methods, kriging showed the best results, from which the Gussian and Spherical models best fitted to the observed points. In order to gain best results, it is recommended to add the number of rainfall gauge sites according to the World Meteorological Organization (WMO) standards. Also, grouping the study area into homogeneous regions and studying DAD in each homogeneous region is advised.
    Keywords: Correlation, Geostatistics, Recorded raingauge, Short duration, Spatial pattern
  • Ghasem Habibi Bibalani*, Shahriar Sobhe Zahedi, Zia Bazhrang Page 21
    A traction effect by lateral roots is one way in which roots contribute to lateral in-plane reinforcement of a shallow soil mass. In contrast to the effect of vertically-extending roots, whereby soil is reinforced by an increase in its shear strength, the traction effect reinforces the soil by enhancing the tensile strength of the rooted soil zone. To verify whether or not a traction effect exists in the root system of Mamraz vegetation، north of Iran, and to investigate the magnitude of this effect, a direct in situ test was conducted at a site in the Shanjan rangelands. The results from the site showed that, in the topmost soil (0-20cm), the lateral roots are able to provide a tractive force of up to 167. 4 N (Newtons) over a vertical cross-section area of 20-50 cm2, or an increase in the pulling resistance of the rooted soil by 24. 5%. The test results imply that, together with the Mamraz vertical roots, which anchor the shallow rooted soil zone to the deep and more stable soil mass, the lateral roots of the Mamraz, through their traction effect, are able to mitigate against shallow instability in the rangelands slopes, such as shallow slide and creep, to a certain degree.
    Keywords: Creep, Lateral roots, Slide, Soil mass, Soil reinforcement
  • Mohammad Reza Yazdani, Sattar Chavoshi, Morteza Khodagholi*, Bahram Saghafian Page 28
    Most parts of the Isfahan province are located in central arid land of Iran and are sensitive to drought occurrences. So it is required to study drought for prediction. There are many ways to define drought using different indicators. Climatology drought was evaluated using annual precipitation time series and different truncation levels including 30% 40, 50, 60, 70, 80, 90 and 95%. In this study 85 precipitation stations were selected in Isfahan province and around of it, in period of 1966-1998.Interpolation methods such as, kriging, Co-kriging, inverse distance weighted and TPSS were evaluated for interpolation of truncation levels and the error of each method was calculated. In the selected methods, Co-kriging method had minimum error and TPSS method had maximum error. Drought extension maps were drawn for each truncation levels using ILWIS software. Also water volume of probable precipitation is calculated for each truncation levels. Results showed about half of rainfall events occurred in 30 percent truncation level, whereas about 80 percent of the events are in 30 percent truncation level. Thus intense droughts occurred in the study area. Maximum frequency of drought occurrences in basis of truncation levels in study area are 30, 80, 60, 50, 40, 90, 70, 95%, respectively. Results indicated that truncation levels are suitable method for climatological drought evaluation in the studied area.
    Keywords: Co, kriging, Drought index, Interpolation, kriging, Truncation levels
  • Manouchehr Amiri*, Hadi Nazari Pouya, Hamid Reza Peyrovan Page 40
    The marl soil types are very sensitive to erosion and are deposited into reservoirs ofdams and areas of flood spreading in form of considerable sediment annually. Thisprocess increases the expenses of filtration of drinkable water and pre-filtration of waterof artificial recharge severely. So the investigation of marl soil types from differentaspects is very important for experts and researchers. In this research, it was tried torecognize the effective variables on erosion rate of marls in Hamedan province. 49samples of 41 spots in 3 marl areas were taken to determine the physical and chemicalproperties. The characteristics of place of sampling like; slope, geographical situationand privilege of 7 parameters for surface factor of soil were noted. Also, the test ofsimulated rain was done by the Kamphorst΄s rainfall simulator apparatus in the 41above spots and 41 samples of runoff were taken and the amount of soil lost weremeasured and calculated by simple method in the laboratory. The amounts of 23physical and 15 chemical variables were determined. Then, all data were evaluated byKolmogorov-Smirnov test and the abnormal data were normalized by logarithm andwere evaluated by correlation, bi-variate and multivariate regression tests. The resultsshowed that only 9 variables have significant and linear relation with soil loss, whereplastic index, clay percent and clay ratio are the most important variables for evaluationof marl soil loss at marls of investigated areas respectively.
    Keywords: Abnormal variable, Clay percentage, Erosion, Plastic index, Soil loss, Sediment
  • Ramin Bidel*, Abdoralsoul Telvari, Masoud Goodarzi Page 50
    Rainfall is one of the main variables to be studied in climatologic studies. Also it is an important variable because of its distribution status both temporally and spatially. In other word, it varies with synoptic patterns. Therefore, river structure designing based on non-native design storm suffer from high risk. For more safety, we need to recognize precipitation condition of study area and its temporal patterns. In this study, rainstorms of seven stations in Kermanshah province are studied and after derivation of 2989 storm events, temporal distribution patterns of rainfall by Pilgrim (graphical mean) and Huff (probability) methods were calculated. The examination of rainstorms in all of the stations specified that rainstorms of 1 hour group contain 30 percent and 1 to 6 hour groups more than 80 percent of whole rainstorms as well. Furthermore, the inspection of resulted patterns and distribution quantity in each time quarter showed that 48.21 percent and 7.14 percent of rainstorms in all of the stations and whole groups has reposed in second and fourth quartile respectively. This study shows that 80.35 percent of rainstorms belong to second and third quartile. In regional patterns, 1 to 24 hour groups, second and third quartile contain 75 percent and 25 percent of total rainstorms respectively. According to Huff or probability distribution method, most of the station in short time rainstorms (1 to 6 hour) are second quartile and remaining groups are third quartile. Regional types in this method have similar condition in most groups and are confirmed by median types. Results of comparing these patterns show no correspondence with S.C.S patterns, but IA pattern corresponds with Kernd station. Probability and median have good correlation in the second quartile relatively.
    Keywords: Huff probability distribution, Pilgrim, Regional pattern, S.C.S patterns, Synoptic pattern
  • Ali Reza Masjedi*, Manouchehr Fathi Moghadam Page 62
    The existence of vegetation cover in a region can reduce the velocity of surface run-offand prevent soil erosion. This can substantially control the occurrence of destructivefloods in the region. One reliable method used in protecting flood-forming catchmentsis the biological method. Also, one factor that represents the hydraulic resistance inplants is roughness coefficient. Measuring the coefficient and its impact on the flowvelocity and shear stress reduction in the plants is of outmost importance. One of theknown species used extensively in soil stabilization and protection is Tamarix sricta.This species resists against various climates and is easy to be planted. With its needleleaves and rough external organs, Tamarix sricta reduces the flow velocity and preventsfurther soil erosion. In this research roughness coefficient of the Tamarix sricta wasinvestigated. The plant studied in non-submerged and sub critical condition flow using aflume with the length of 12.6 m, width of 0.5 m and height of 0.6 m in differentvelocity, discharge and depths. The height of plants in this is 35 cm with a naturalarrangement in trays of 2.8 m in length laid over the bed of the flume. The total numberof the experiments is 22.The results of this study show that roughness coefficient ofplants is function of velocity, depth, hydraulic radius and plant types. Because of itshigh roughness, this species is an appropriate alternative to be used in reducing the flowvelocity and protecting the soil from any erosion possibility.
    Keywords: Flume, Roughness coefficient, Tamarix, Shear stress, Surface runoff