فهرست مطالب

حدیث حوزه - پیاپی 2 (بهار و تابستان 1390)

نشریه حدیث حوزه
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1390)

  • بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/04/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوطالب علی نژاد صفحه 7
    فهرست نجاشی و فهرست شیخ طوسی از گنجینه های گران بهایی است که اطلاعات ذی قیمتی از اصول و مصنفات شیعه و مکتوبات حدیثی آن ها در اختیار ما قرار می دهد. روش رایج و متداول در میان محدثان در نقل از این گونه متون، تنها اتصال اسناد خود به سلسله روایت این آثار است. بدان جهت نجاشی و شیخ طوسی، طرق و اسناد خود را به کتب و آثار راویان نقل نمودند. آشنایی با این طرق و اسناد، فواید علمی متعددی را در پی دارد، در این میان آشنایی با طرق شیخ طوسی در الفهرست از اهمیت بیشتری برخوردار است؛ زیرا شیخ طوسی برخلاف نجاشی دارای دو اثر حدیثی ماندگار و مهم؛ یعنی، تهذیب الاحکام و الاستبصار فیما اختلف من الاخبار است.
    شیخ طوسی در این دو کتاب حدیثی، جهت اختصار به حذف اوایل سند پرداخته و واسطه ها را تحت ضابطه ی خاصی در مشیخه ذکر نموده است که در اصطلاح از آن به طریق تعبیر می شود. در مشیخه با دو مشکل مواجه هستیم، یکی ضعف طریق در بعض موارد و دیگری عدم ذکر طریق در بعض راویان و این هر دو موجب ضعف سندی حدیث می شود، برای برون رفت از این مشکل و راه علاج آن، با استفاده از اسناد و طرق شیخ در الفهرست با ضوابطی می توانیم به تصحیح آن دسته از روایات تهذیب و استبصار که دارای اسناد ضعیف هستند و یا طریقی برای آن ها در مشیخه ذکر نشده است، بپردازیم. این مقاله درصدد تبیین این مساله است که چگونه می توانیم با استفاده از طریق شیخ در الفهرست به تصحیح اسناد و طرق روایات تهذیب و استبصار بپردازیم.
    کلیدواژگان: طریق، سند، مشیخه، تعویض سند، طوسی، تهذیب الاحکام، الاستبصار، الفهرست
  • علی نصیری صفحه 32
    احادیثی که قرآن را به عنوان معیار بازشناخت روایات سره از ناسره؛ اعم از موضوع یا ضعیف متنی معرفی کرده اند؛ به دو دسته تقسیم می شوند: 1. روایاتی که به طور مطلق به ارجاع احادیث به قرآن تاکید کرده است. از این دست از روایات به دست می آید که قرآن معیار بازشناخت صحت و سقم احادیث است؛ اعم از آن که میان احادیث تعارض باشد یا نباشد. 2. روایاتی که به هنگام تعارض اخبار، موافقت با قرآن را وجه ترجیح دانسته اند؛ یعنی، در تعارض میان دو روایت که هر دو از حجیت برخوردارند، یکی از وجوه ترجیح موافقت حدیث با قرآن شمرده شده است، از این احادیث در کتب اصولیان در مبحث تعادل و تراجیح یاد شده است. نگارنده در این مقاله ضمن برشمردن روایات خاصه و عامه در این زمینه و بازکاوی مدالیل آن ها و نگاه عالمان فریقین به این روایات پرداخته و به این نتایج دست یافته است: 1. در برابر اتفاق صاحب نظران شیعه در اعتبار روایات عرضه، شماری از عالمان اهل سنت این روایات را مجعول می دانند. 2. معیار مورد نظر در این روایات مخالفت حدیث با قرآن است، نه عدم موافقت با آن. 3. مقصود از مخالفت حدیث با قرآن، مخالفت از نوع تباین کلی است. 4. مقصود از مخالفت، مخالفت با نص آیات قرآن است، نه ظواهر آن ها.
    کلیدواژگان: روایت، روایات عرضه، معیار قرآنی، تباین کلی، روایت مجعول، نص، ظاهر
  • مهدی غلامعلی صفحه 70
    عبد السلام بن صالح مشهور به اباصلت هروی از راویان مشهور و یاران امام رضا است. زندگی وی، نوع نگرش و مذهب او در هاله ای از ابهام قرار دارد. همراهی او در خراسان با امام هشتم از او فردی والامقام و ارزشمند را در اذهان شیعیان به تصویر کشانده است؛ اما متون کهن رجالی شیعه مانند رجال طوسی و بخشی از کتاب های رجالیان اهل سنت او را «عامی» دانسته اند. در نوشتاری که می آید، ضمن بازشناسی شخصیت وی در دامنه ای از متون رجالی و روایی فریقین به این نتیجه رهنمون خواهیم شد که اباصلت بخش قابل توجهی از عمر خود را در میان دانشیان عامه گذرانده و در شمار ایشان بوده است و با ورود امام به خراسان به تدریج توفیق ره یافتن و پذیرش اندیشه شیعی را یافته است.
    کلیدواژگان: اباصلت(ابوالصلت)، عبدالسلام بن صالح هروی، الهروی، راویان امام رضا راوی حدیث شیعه، نیشابور، خراسان
  • سید حسن فاطمی موحد صفحه 84
    قضیه ی فدک از فرازهای مهم تاریخی است که چند و چون آن همواره میان علمای شیعه و اهل سنت مورد اختلاف نظر بوده و بحث های فراوان را به خود اختصاص داده است.یک عامل مهم در اختلاف نظرها، ابهام ها و تعارض هایی است که در اخبار فدک دیده می شود. نویسنده در این مقاله کوشیده است، تعارض و ابهام ها را بدون در نظر گرفتن سند روایات فدک، برطرف سازد.
    کلیدواژگان: فدک، تعارض، ارث، بخشش، غصب
  • مجید خاموشی صفحه 104
    پالایش و تنقیح احادیث منحصر به احادیث مجعول و موضوع نیست، چه بسیار از اشتباه هایی سهوی و یا اغلاط نسخه ای که در دگرگون کردن معنای حدیث دخیل بوده اند و پالایش حدیث به نحوی شامل آن ها نیز شده است؛ اما مهم ترین علت برای تنقیح و پالایش احادیث، جعل و وضع حدیث است.
    پدیده ی جعل حدیث و «دس» در احادیث (کم و زیاد کردن و تغییر حدیث) متاسفانه از صدر اسلام به وسیله ی معاندان و منافقان سابقه داشته و آنان همواره درصدد بوده اند تا از این راه خطرناک، بزرگ ترین ضربه که انحراف دورنی و محتوایی دین است، بر پیکر اسلام وارد کنند. در مقابل پیامبر اکرم9 و ائمه ی اطهار: و به تبع آنان علمای بزرگوار نیز همواره متوجه این خطر بزرگ بوده و شیوه های بسیار کارسازی در زمینه ی شناسایی اسناد روایات، رواج علم رجال به منظور شناسایی راویان راستگو و مورد اطمینان و طرد راویان ضعیف و در زمینه ی صیانت متن احادیث روش هایی مانند عرضه ی حدیث بر امامان و عالمان، مقابله ی نسخه ها و... را برای مقابله با آن ابداع کرده اند. به همین دلیل روایاتی که امروزه غالبا در جوامع روایی شیعه به ویژه کتب اربعه (الکافی، تهذیب، استبصار، من لایحضره الفقیه) جمع آوری شده است، از فیلترهای متعددی رد شده و مجموعه ی روایات غنی و سالمی را به دست ما داده است. این نوشتار درصدد بیان و بررسی راه های پالایش احادیث به ویژه تا عصر تدوین کتب اربعه است.
    کلیدواژگان: حدیث، جعل، تنقیح روایات، کتب اربعه
  • محمدحسین صالح آبادی صفحه 122
    در این نوشتار نویسنده، روشی نو را برای بیان معارف حدیثی پیشنهاد کرده و از آن با عنوان «نکته نگاری حدیثی» یاد کرده است. جایگاه، ضرورت، ضوابط و فواید این نوع نگارش حدیثی به عنوان روشی کارآمد و ضروری در روزگار معاصر از دیگر مباحث این نوشتار است. در ادامه چندین نکته ی برداشتی نویسنده از متون حدیثی آمده است.
    کلیدواژگان: نکته نگاری، حدیث، نگارش، معارف، متون حدیثی
  • محمد مهدی احسانی فر صفحه 150
    در یک تقسیم، کتب حدیث به دو گروه منبع و واسطه منشعب می شوند. معمولا به کتب قدیمی تر که حاوی تعداد قابل توجهی از احادیث است، «منبع» می گویند. این کتاب ها بیشتر، در استنادات علمی، استفاده می شود. برای معرفی دقیق کتب منبع، به مبنا و ملاک روشنی نیاز است تا در شناسایی مصداق ها، اختلاف و خطا به کمترین حد برسد. این ملاک را با مراجعه به لغت و استعمال می توان کشف کرد و از آن در روش تحقیق در علوم حدیث بهره گرفت؛ پس از تحلیل ملاک شناسایی کتاب های منبع، می توان استانداردهایی را برای جایگاه مراجعه به این کتب در مقابل «کتب واسطه» حدیثی تعریف کرد. کاربرد این موضوع، در مطالعات و پژوهش های محتوایی حدیثی، ضابطه مند کردن شناسایی «منابع» برای مراجعات است و نیز مصدریابی روایات را به مرزهای استاندارد نزدیک می کند.
    کلیدواژگان: منابع حدیث، منابع اولیه، کتب واسطه، تدوین حدیث، علم تخریج، علوم حدیث، روش تحقیق
  • سید محمدحسین میرصانع صفحه 174
    کتاب بحارالانوار الجامعه للدرر الاخبار الائمه الاطهار(ع) مهم ترین اثر حدیثی علامه مجلسی است که ام الکتاب کتاب های او محسوب می گردد و در سایر کتاب های خود، به صورت مکرر به آن ارجاع می دهد. علامه مجلسی ضمن بحث های خود گاهی به کتاب ها یا رساله هایی برخورد می کرد که به جهت اختصار آن رساله و شدت ارتباط موضوع آن با بحث های بحارالانوار آن رساله را به صورت کامل و یک جا نقل می کرد. ذکر نام این رساله ها و معرفی اجمالی آن ها از اهداف این مقاله است.
    کلیدواژگان: رساله های مستقل، بحارالانوار
|
  • Abutalib Alinezhad Page 7
    Fihrist of Najjashi and Fihrist of Shaykh Tusi are the precious treasuries which provide us with valuable information about Shiite hadith collections and asls. The current method used by hadith scholars while transmitting hadiths from these books is to join their sanads to the chain of authorities of the related hadiths in these books. That is way Najjashi and Shaykh Tusi have cited their tariqs and sanads (chain of transmitters) up to books and works of hadith transmitters. Knowing these tariqs and sanads will yield many scientific benefits. Among them، the Fihrist of Shaykh Tusi is of more importance because Shaykh Tusi contrary to Najjashi has authored two important hadith books: Tahdhib al-Ahkam and Al- Istibsar fima Khtalafa min al-Akhbar. To make the long sanads (chain of transmitters) short، Shaykh Tusi has cut the first common part of sand and pasted at the end of the book in Mashikha section which called tariq. Here we face with two problems: weakness of tariq (insome cases) and lack of tariq regarding some hadith reporters. To solve these problems، the author of the present paper suggests the utilization of Shaykh's tariq in his book Al-Fihrist.
    Keywords: Tariq, Sanand, Mashikha, Sanad Replacement, Tusi, Tahdhib al Ahkam, al, Istibsar, Al, Fihrist
  • Ali Nasiri Page 32
    Those traditions which recognize the Holy Quran as a criterion for distinguishing the true traditions from the false ones (whether fabricated or weak) are classified into two groups: 1- Those which emphasize on verification of hadith texts with the aid of the Holy Quran. This group regards the Holy Quran as the distinguishing criteria، whether there is a conflict between them or not. 2- Those which regard congruency with the Holy Quran as the preferred aspect when two hadiths are in conflict، that is، in case of conflict between two hadiths with the same reliability; the hadith which is congruent with the Holy Quran is the preferred one. These hadiths are discussed in usul books under the topic of Ta`aadul wa Trajih. The author of the present paper، while mentioning the general and particular traditions in this regard، investigates the views of Shiite and Sunni scholars about them and concludes that: 1- In spite of the consensus of Shiite scholars on the reliability of traditions of `arda، some Sunni scholars considered them as fabricated traditions. 2- The Criterion for these hadiths is their incongruency with the Quran not lack of congruency. 3- Incongruency of hadith with the Quran is the incongruency of universal heterogeneousness. 4- Incongruency is the incongruency with clear terms of the Holy Quran not its literal meaning.
    Keywords: Tradition, Tradition of Arda, The Quranic Criterion, Universal Heterogeneousness, Fabricated Tradition, Clear Terms, Literal Meaning
  • Mahdi Gholamali Page 70
    `Abdul Salam bn Salih well-known as Aba Salt (Abu Salt) Hiravi is one of the hadith reporters and companions of Imam Rida، peace be upon him. There is no clear picture of his life، religion، and views but his companionship with Imam Rida، peace be upon him، made him a prominent individual in the minds of Shiite people. The old Shiite rijal books like Rijal of Tusi and some Sunni rijal books have considered him as `Ammi. The author of the present paper tries to reidentify his personality in a variety of the Shiite and Sunni rijal and hadith books. He concludes that Aba Salt has spent a considerable amount of his life among the `Amma scholars and with the arrival of Imam to Khorasan، he gradually accepted the Shiite thought and converted to Shi`a.
    Keywords: Abasat (Abusat), Abdussalam bn Salih Hirawi, al, Hirawi, Narrators of Imam Rida's Sayings, Shiite Hadith, Neyshabur, Khorasan
  • Sayyid Hassan Fatemi Movahed Page 84
    The dispute over Fadak was narrated in various sources and is regarded as an important historical event. There is disagreement among the Shiite and Sunni scholars about it. Ambiguity and conflict found among the traditions of Fadak is an important factor of these disagreements. The author of the present paper tries to remove the ambiguities and conflicts without taking the traditions of Fadak into consideration.
    Keywords: Fadak, Conflict of Hadiths, Inheritance, Generosity, Usurpation
  • Majid Khamushi Page 104
    Hadith filtration is not restricted to the fabricated hadiths. There is many a time that an involuntary mistake has changed the total meaning of a hadith. However hadith fabrication is the most important reason for hadith filtration. The phenomenon of hadith fabrication dates back to the early Islam. Enemies of Islam have always made their most to distort the face of Islam from within. The Holy Prophet and Infallible Imams and great scholars were aware of this danger and used efficient methods for analysis of chain of transmitters، disseminating the knowledge of rijal to discriminate those who tell the truth from liars. That is why the hadiths of Shiite hadith collections especially four Shiite hadith collections: Kafi، Tahdhib، Istibsar، Man la Yahduru al-Faqih have been passed through many filters in order to provide us with rich and healthy collections. The author of this paper tries to make a review of the methods of hadith filtration especially to the age of compilation of four hadith collections.
    Keywords: Hadith, Fabrication, Filtration of Hadiths, Four Shiite Haith Collections
  • Mohammad Hossein Salehabadi Page 122
    The author of the present paper has suggested a new method for presenting hadith teachings and called it hadith note writing. Status،necessity، requirements،and advantages of this type of writing as an efficient method which is necessary for the present time are some issues discussed by the author in this paper.
    Keywords: Writing Notes, Hadiths, Writing, Teachings, Hadith Texts
  • Mohammad Mahdi Ehsanifar Page 150
    Hadith books are divided into two groups: sources and Intermediary books. The older books which contain a considerable amount of hadiths are usually called "source". These books are mostly used for scientific references. To give an exact definition of source book، we need to a clear criterion in this regard. It can be discovered through the word and its implications and utilized for research method of hadith sciences. After the analysis of the criterion for defining source books، some standards can be set forth for the level of referring to these books in opposition to intermediary books. This provides the researchers with easy access to sources and enhances the level of takhrij.
    Keywords: Hadith Sources, Early Sources, Intermediary Books, Hadith Compilations, Knowledge of Takhrij, Hadith Sciences, Method of Research
  • Sayyed Mohammad Hossein Mirsane' Page 174
    Bihar al-Anwar (Oceans of Lights) is a comprehensive collection of traditions compiled by the Shii scholar Mulla Muhammad Baqir، known as 'Allama Majlisi (d. 1110/1698). Probably completed between 1106/1694 and 1110/1698، it is an encyclopedia of ahadith، historical subjects and commentaries on many Quranic verses. Bihar al-Anwar has 110 volumes. Majlisi wrote it to gather all the wisdom he could find، in order to preserve that knowledge for following generations. His goal was to collect every single narration available، not to sift through and find the reliable ones، so only a trained scholar can determine which ones are authentic. The collection is the most comprehensive (as a single collection) among all Islamic hadith collections. The author collected narrations related from the Shii Imams، using both Shii and Sunni sources. The collection also includes his wellresearched commentary on these narrations. The present paper only deals with the treatises of this great book.
    Keywords: Independent Treatises, Bihar al Anwar