فهرست مطالب

حدیث حوزه - پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه حدیث حوزه
پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1391)

  • بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/12/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی رستم نژاد صفحه 5
    در شماری از منابع اهل سنت، در ارتباط با حفاظت از جان رسول گرامی اسلام (ص) روایات گوناگونی وارد شده است. این روایات با تکیه بر فراز: «و الله یعصمک من الناس» از آیه «ابلاغ»، بدون توجه به شان نزول و ارتباط آن با دیگر فرازها، در صدد القای داستان هایی هستند که گویا تا قبل از نزول آیه مزبور، نگهبانانی پیامبر (ص) را حفاظت می کردند و پس از ضمانت مستقیم الهی مبنی بر حفظ جان پیامبر، نیاز به نگهبانان برطرف شده، پیامبر آنان را آزاد ساخت. بررسی این روایات، گویای حقایق مهمی از مظلومیت امیرمومنان علی(ع) است، در این نوشتار، ضمن تبیین فرازهای آیه «ابلاغ» و بیان مشترکات آن بین فریقین، روایات مزبور در چهار گروه طبقه بندی شده و با استفاده از منابع تاریخی و عرضه این گروه ها بر آیه، نادرستی آن ها مورد تاکید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: تضمین الهی، آیه ابلاغ، جان پیامبر، حفاظت و حراست
  • علی صدرایی خویی صفحه 23
    بعد از اختراع صنعت چاپ، شبه قاره- به خصوص هند- یکی از کانون های مهم نشر آثار مکتوب در آسیا بوده که منشورات آن، نواحی هم جوار، به ویژه ایران را تحت تاثیر قرار می داد. بخش مهمی از این کتاب ها، آثار شیعه امامیه است که در میان آن ها آثار مربوط به حدیث و علوم حدیث شیعه، جایگاه ویژه ای دارد. جایگاه این آثار و کمیت و کیفیت آن ها، آن چنان که باید، تا کنون مورد ارزیابی و مداقه قرار نگرفته است.
    در این نوشتار، هفده اثر از منشورات حدیثی شیعه در شبه قاره، به صورت اجمالی طرح و مشخصات آن ها ذکر می-گردد. نگارنده به تک تک این کتاب ها مراجعه نموده و نسخه ها را بررسی و اطلاعات را از آن ها یادداشت کرده است.
    ملاحظه عنوان این آثار و تاریخ چاپ آن ها، مشخص می سازد که شبه قاره چه نقشی در گسترش فرهنگ و علوم شیعه داشته است. و نیاز دارد که منشورات دیگر شیعی در این منطقه، بررسی و کاوش شود.
    کلیدواژگان: شبه قاره، چاپ سنگی، حدیث شیعه، علوم حدیث شیعه، هند
  • مهدی غلامعلی صفحه 40
    شناخت سبک های نگارشی، شیوه جدیدی است که در عصر حاضر ابتدا در عرصه ادبیات فارسی رخ نمود و سپس به دیگر دانش ها نیز راه یافت. محمد جعفر الکتانی - دانشمند معاصر اهل سنت - نخستین کسی است که به سبک شناسی کتب حدیثی پرداخت و کتاب الرساله المستطرفه ره آورد این پژوهش ماندگار اوست. دانشیان شیعی نیز چند صباحی است که به این شیوه رو کرده اند. از فواید سبک شناسی آن است که پژوهش گران با سبک نگارشی نویسندگان آشنا شده و پژوهش های خود را هدفمند دنبال می کنند. ضمن آن که در احیای برخی از سبک های پیشینیان نیز می توانند گام بردارند.
    پژوهش حاضر تلاشی است کوچک در شناساندن سه سبک نگارشی مولفی بزرگ. آثار حدیثی شیخ بهایی نشان از جایگاه بلند او در عرصه حدیث پژوهی دارد. این نوشتار بر آن است تا سبک حدیث نگاری وی را در سه کتاب الاربعون حدیثا، الحبل المتین و مفتاح الفلاح بررسی کند.
    کلیدواژگان: شیخ بهایی، اربعین نگاری، فقه ماثور، ادعیه نگاری، الاربعون حدیثا، الحبل المتین، مفتاح الفلاح
  • علیرضا کوهی صفحه 70
    بر اساس دیدگاه امام خمینی(ره) صحت و علو مضامین، محک درستی یا نادرستی احادیث تفسیری شمرده می شود، نه صحت سند یا ذکر آن در منابع حدیثی معتبر. بر این اساس، امام خمینی در نقل روایات تفسیری تاکیدی بر نقل از منابع اصلی و دست اول ندارند. هرچند بخش اعظم احادیث موجود در آثار ایشان، در منابع حدیثی معتبر امامیه آمده است، اما در عین حال بخشی از احادیث منقول در آثار ایشان در دوره های پسین شهرت یافته اند و در منابع اولیه امامیه یافت نمی شود و باید آن ها را در کتاب های عرفانی و اخلاقی شیعه جست وجو کرد. دسته ای دیگر از روایات تفسیری موجود در آثار امام را باید در منابع روایی اهل سنت جست وجو کرد و بخش دیگر، احادیثی است که غالبا دارای مضامین عرفانی است و نمی توان در منابع دست اول حدیثی شیعه و حتی اهل سنت، اثری از آن یافت. این دسته از روایات غالبا در آثار عرفانی، اخلاقی و تفسیری اهل سنت یافت می شود؛ هر چند بعضی از این احادیث، بعدا به کتب شیعه نیز راه پیدا کرده است. بررسی و دسته بندی منابع حدیثی امام در نقل روایات تفسیری، موضوع این نوشتار است.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، احادیث تفسیری، منابع حدیثی شیعه، منابع حدیثی عامه، منابع عرفانی
  • محمدعلی ارجمند صفحه 87
    یکی از سوالات مهم درباره کتاب من لایحضره الفقیه این است که: آیا احادیثی که در این کتاب به نقل از رسول خدا(ص)به شکل مرسل آمده، همگی از اسناد و طرق شیعی اخذ شده یا تمام یا برخی از آن ها از طرق اهل سنت نقل شده اند؟ پاسخ به این مسئله نیازمند بررسی تک تک این روایات است. برای نظام مند شدن پژوهش و به دست آوردن نتیجه دقیق تر، ابتدا این احادیث را بر اساس سه معیار: نقل حدیث در سایر کتب شیخ صدوق به طور مسند (سند شیعی یا غیرشیعی)، نقل آن در سایر کتب شیعی با اسانید شیعی و نقل آن در کتب اهل سنت به هفت دسته تقسیم کرده ایم. سپس دلالت هر یک از اقسام را بر این که شیخ صدوق(ره) آن حدیث را از روایات و طرق شیعی اخذ کرده یا سنی، سنجیده و سپس احادیث مربوط به هر قسم را جمع آوری کرده ایم. گفتنی است، در این پژوهش تنها جلد اول کتاب به عنوان نمونه بررسی شده است.
    کلیدواژگان: مرسلات شیخ صدوق در من لایحضره الفقیه، حدیث نبوی، تقریب مذاهب
  • عباس محمودی صفحه 103
    شناخت میزان اعتبار کتابی که مشتمل بر اخبار معصومان(ع) است، تاثیر مستقیمی در توجه به روایات آن دارد. محمد بن همام اسکافی، از بزرگان محدثان شیعه است. وی عالمی قابل اعتماد بود. کتاب التمحیص منسوب به اوست. این کتاب تا پیش از علامه مجلسی(ره) شناخته شده نبود، اما در سند آغازین آن نام ابن همام به چشم می خورد. برخی هم این کتاب را به ابن شعبه حرانی نسبت داده اند. آیا التمحیص کتابی معتبر است؟ نوشتار حاضر می خواهد، شناسنامه ای تحلیلی از التمحیص ارائه کرده و زمینه را برای اعتبارسنجی آن فراهم کند. این مقاله دربردارنده نویافته هایی درباره ابن همام اسکافی و کتابش است. یافته های جدید در مباحثی چون انتساب کتاب به مولف، جایگاه مولف و کاربردی بودن روایات التمحیص قابل پی گیری است.
    کلیدواژگان: التمحیص، ابن همام اسکافی، اعتبارسنجی، حوزه حدیثی بغداد، راویان حدیث شیعه، منابع حدیثی
  • سید محمدحسین میرصانع صفحه 128
    رنگ یکی از نشانه های خدا در جهان هستی است که تجلی آن بر پیکر موجودات، جلوه ای خاص به طبیعت بخشیده است. رنگ ها نقش ویژه ای در حیات بشری دارند و انسان ها از رنگ های مختلف تاثیر می پذیرند. رابطه میان انسان و رنگ نیازمند شناسایی است تا بتوان از آن برای بهبود زندگی و کاهش خطرات بهره گرفت. این پژوهش در صدد است با تکیه بر آیات قرآن و روایات معصومان ، به این پرسش پاسخ گوید که اثرات روانی رنگ ها بر جان آدمی چیست. هدف این نگاشته، تهیه اولین بخش الگوی بهره برداری درست از رنگ ها، و فرضیه آن وجود رابطه میان رنگ و انسان است. ویژگی تحقیق حاضر این است که بر اساس متون قرآن و حدیث به موضوعی طبیعی و کاربردی پرداخته، فرضیه و دیدگاه های خود را بر اساس آن سامان داده و در دسته بندی مناسبی ارائه کرده است.
    کلیدواژگان: رنگ در اسلام، آثار روانی رنگ ها، انواع رنگ ها، معارف قرآن و حدیث، روان شناسی
|
  • Mahdi Rostamnejad Page 5
    There are different traditions in some Sunni sources concerning the protection of the Prophet’s life. These narratives, relying upon this part of the verse of Iblagh [Notification]: "Wa Allah Yusimuka min al-Nas", irrespective of the causes for revelation and its relationship with other parts, seek to narrate the stories which are apparently concerned with the protection of the Prophet’s life before the revelation of the verse, After God's direct guarantee of the protection of the Prophet’s life, there were no needs to the guards and the Prophet let them go. While investigating these narratives, we face with important facts regarding the innocence of the Commander of the Faithfull, Imam Ali, peace be upon him. The author of the present paper first explains some passages of the verse of Iblagh [Notification] and the commonalities between Fariqayn (Shi`a and Sunni), then he classifies the narratives into four groups and based on historical sources verifies their inadequacy in comparison with the verse of Iblagh [Notification].
    Keywords: Divine Guarantee, Verse of Iblagh [Notification], Muhammad's Life, Protection
  • Ali Sadraei Khoi Page 23
    After the invention of the printing press, the Indian subcontinent has particularly been one of the most important centers publishing written works in Asia. Its published works had an effect on its adjacent regions, especially on Iran. An important part of these published books is concerned with Shia Imami works. Among them that of Hadith and Shia Hadith sciences are of important status. The status of these works and their quantity and quality, as it should be, has not so far been evaluated and considered. The author of the present paper briefly gives an account of sixteen published books of the Shia Hadith in the Indian subcontinent, along with their specifications. The author looked into these books one by one and elicited the data. Considering the titles and dates of publication of these books, one can find the role of the subcontinent in the development of Shia culture and sciences, yet other Shi`a books published in this area are needed to be investigated.
    Keywords: the Indian Subcontinent, Lithography, Shia Hadith, Shia Hadith Sciences, India
  • Mahdi Gholamali Page 40
    Styles of writing, is a new method recently developed in Persian literature, and gradually found its way into other knowledge domains. Muhammad Jafar al-Kattani - contemporary Sunni scholar - was the first person who dealt with style analysis of hadith books. The book al-Risala al-Mustatrafih is a gift of this lasting research study. Shi`a scholars have recently got this way. One of the benefits of style analysis is that researchers got familiar with writing styles of writers and do their research with determination and also restore some of the styles of the past. This is a small effort to introduce three writing styles of the great author Sheikh Bahai. His hadith writings indicate his high rank in the field of hadith studies. The author of the present paper tries to make a review of the style of hadith writing in Sheikh Bahai’s three books: al-Arba`un Hadith (Forty Hadith), al-Habl al-Matin, and Miftah al-Falah (Key to Salvation).
    Keywords: Sheikh Bahai, Arbain Writing, Hadith Jurisprudence, Prayers Writing, al, Arbaun Hadith (Forty Hadith), al, Habl al Matin, Miftah al Falah (Key to Salvation)
  • Ali Reza Koohi Page 70
    According to Imam Khomeini's views, the reliability and loftiness of themes is considered as the benchmark for adequacy and inadequacy of exegetical hadiths and not the reliability of documents or its citation in the authentic hadith sources. Accordingly, Imam Khomeini does not emphasize on original and first-hand sources in transmission of the exegetical hadiths. Although most of hadiths, which have been cited in his works, are found in reliable hadith sources, some others are not found and have been popular in the next periods. They should be searched for in the Gnostic moral Imami Shia books. Another group of exegetical hadiths cited by Imam Khomeini in his works should be sought in Sunni hadith sources. Final group consists of hadiths with mystical themes that are not found in the primary sources, and even the Sunni hadith sources. These hadiths are often found in mystical, ethical and exegetical works of Sunni people, although some of them found their way into Shi`a books in the later periods. The present paper is concerned with investigation and classification of Imam Khomeini’s hadith sources in transmission of the exegetical hadiths.
    Keywords: Imam Khomeini, Exegetical Hadiths, Shia Hadith Sources, Sunni Hadith Sources, Sources of Gnosticism
  • Mohammad Ali Arjmand Page 87
    One of the main questions about the book Man La Yahdaruh al-Faqih is whether the Morsal Prophetic hadiths of the book are all obtained from the Shi`a chain of authorities and documents or some of them belong to the Sunni chain of authorities? The answer to this question requires analysis of individual narratives. To make a systematic analysis of the hadiths and obtain more accurate results, the author of the present paper first has divided the traditions into seven groups based on three criteria: hadith narrated in Sheikh Saduq’s other hadith books (through Shi`a documents or non-Shi`a ones); hadith narrated in other Shi`a hadith books through Shi`a documents; hadith narrated in the Sunni hadith books. Then he has verified the implications of each of these types of narratives whether Sheikh Saduq has utilized Shi`a chain of authorities or Sunni’s. Then he has collected hadiths belonging to each group. It is worthy of notice that the author has investigated the first volume of the above mentioned book as an example in this study.
    Keywords: Sheikh Saduq's Mursal Hadiths in Man La Yahdaruh al Faqih, the Prophetic Traditions, Religions, Approximation
  • Abbas Mahmoudi Page 103
    Knowledge of the authenticity of the book which includes hadiths of the Infallible Imams, peace be upon them, has a direct impact on their importance. Mohamed Bin Hammam Askafi, the great Shia hadith scholar is a trustworthy scholar. al-Tamhis has been attributed to him. This book was not known before Allama Majlisi, but in the earliest document the name Ibn Hammam is seen. Some have attributed it to Ibn Shuba Harrani. Whether it is authentic or not? The author of the present paper tries to make an analytic introduction of al-Tamhis and pave the way for its authentication. He also comes up with some newfound data about Mohamed Bin Hammam Askafi and his book. New findings consist of topics such as attribution of the book to the author, status of the author and applicability of narratives of al-Tamhis.
    Keywords: al, Tamhis, Mohamed Bin Hammam Askafi, Validation, Hadith School of Baghdad, Shia Narrators of Hadith, Hadith Sources
  • Sayyed Mohammad Hossein Mirsane Page 128
    Color is one of the signs of God in the universe. Its manifestation on the configuration of the creatures has a certain effect on nature. Colors have a special role in human life and people are impressed by them. It is needed to identify the relationship between humans and the colors so that one can use them in order to improve his life and reduce risks. This study intends to answer this question relying on the Quran and Hadith: What are the psychological effects of color on human life? The purpose of this writing is to provide the first chapter of the proper use of colors, and the hypothesis is that there is a relationship between colors and human. This research deals with an applied and natural issue based on the Quran and Hadith literature, and organizes the hypotheses and views in accordance with it while presenting the findings in appropriate categories.
    Keywords: Color in Islam, the Psychological Effects of Color, Variety of Colors, Teachings of the Quran, Hadith, Psychology